Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Alfons Kauders

#1851 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Alfons Kauders »

Cohers wrote::thumbup: (naravno, "s dozvolom" je figurativno) Morali bismo se boriti i izboriti za američki model individualne nabavke, nošenje i korišćenja oružja i vojne opreme. Također, morali bismo se boriti i izboriti da to ne mogu činiti raznorazne političke (paradržavne!) formacije.
Sta se imamo boriti? Vec je tako - jer ko sto vidis, nema te ko zaustaviti. :D

Stoga kupuj i stekaj sta hoces, ha ja... :D Cak i da nekim cudom podnesu kakav izvjestaj protiv tebe, dok prodje Tuzilastvo i dodje na sud, vjerovatno cemo biti u ratu - tako da te i s te strane zaboli... :D
llull

#1852 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by llull »

Definitivno BH policajci ( mislim i na FBIH i RS ) je najgrdniji uniformisani javni sluzbenik ... obisao sam evropu ali tako nesto grdno nigdje nisam vidio ... debelo, masno, nevaspitano ...
Alfons Kauders

#1853 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Alfons Kauders »

llull wrote:Definitivno BH policajci ( mislim i na FBIH i RS ) je najgrdniji uniformisani javni sluzbenik ... obisao sam evropu ali tako nesto grdno nigdje nisam vidio ... debelo, masno, nevaspitano ...
Ne vrijedjaj! Ja sam debeo, mastan i nevaspitan...

Ali barem nisam kriminalac! :D
madner

#1854 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote:
Alfons Kauders wrote: Mislis odsustva istog? :D
Pa mozda nisu za M16, ali PM 72 za svakog ispod od 170-180 bi se moglo lako izvesti. Ovi preko M-84.

I tako bude plus sto su krkani. :D
Jarane pola ih ima vecu stomacinu od mene, a ja cijeli zivot radim kancelarijski posao - ne terenski...

Ako nekim cudom te bucmaste fula metak, pogodice ih kasnije - jer ce uci u orbitu oko slaufa...
Kao sto Njemci kazu Wirkung vor Deckung.

Dakle saljemo vod koji je svjestan toga da nema sanse ako protivnik moze proviriti glavu. :D
Cohers

#1855 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Cohers »

Alfons Kauders wrote:
Cohers wrote::thumbup: (naravno, "s dozvolom" je figurativno) Morali bismo se boriti i izboriti za američki model individualne nabavke, nošenje i korišćenja oružja i vojne opreme. Također, morali bismo se boriti i izboriti da to ne mogu činiti raznorazne političke (paradržavne!) formacije.
Sta se imamo boriti? Vec je tako - jer ko sto vidis, nema te ko zaustaviti. :D

Stoga kupuj i stekaj sta hoces, ha ja... :D Cak i da nekim cudom podnesu kakav izvjestaj protiv tebe, dok prodje Tuzilastvo i dodje na sud, vjerovatno cemo biti u ratu - tako da te i s te strane zaboli... :D
Da. Ali se navedene činjenice ne odnose na bh-građane, nego na raznorazne pardržavne formacije. Pa tako, paravladinu (ili paranevladinu - svejedno) organizaciju paraboraca u sarajevskom Kantonu - koja se usprotivila zahtjevu grupe građana da premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković podnese neopozivu ostavku zbog tragedije u kojoj je nesavjesni i neodgovorni vozač pokosio dvije studentice na gradskoj saobraćajnici, usljed čega su obje preminule - predvodi Fikret Prevljak, Izetbegovićev (paravojni!) general i (paradržavni!) zakonodavac. Isti onaj koji je, februara 2014., pitao Izetbegovića treba li mu njegova (paravojna!) pomoć. I, naravno, niti jedno paratužilaštvo nije reagiralo.
llull

#1856 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by llull »

Alfons Kauders wrote:
llull wrote:Definitivno BH policajci ( mislim i na FBIH i RS ) je najgrdniji uniformisani javni sluzbenik ... obisao sam evropu ali tako nesto grdno nigdje nisam vidio ... debelo, masno, nevaspitano ...
Ne vrijedjaj! Ja sam debeo, mastan i nevaspitan...

Ali barem nisam kriminalac! :D
Dobro de jarane nemoj mi za zlo uzimati... Ali ja se sjecam onih starih vremena kada su 2 milicionera bez problema kontrolisali 4000 ljudi, bili su autoritet.
Izvini ali policija predstavlja drzavu, on treba da ulijeva sigurnost i strahopostovanje kada ih vidimo.
Uporedite policijske strukture po regionu, kakvi su ... U Srbiji su npr sve starije i one koji su mozemo reci nespremni prebacili ili u kancelarije ili u penziju, kada ih vidis sada po ulicama gradova... Sve mladi i po 190 cm i kusur ... kao da ih fabricki prave, tako je i u Hrvatskoj kako se sjecam.
U CG kada mi pridje policajac prosto se uplasim kakvi su ... Ono da dobro razmislis da li da neko sranje napravis... Ne kazem da i oni nisu u sprezi sa kriminalcima no ...

Sto se tice OS BIH... ma mi imamo jedan stanardan problem, usljivi balkanski mentalitet... Sve se svodi na izvlacenje i proseravanje na poslu. Mozemo mi pricati sta hocemo ali u devedesetim je samo jedva ozbiljna vojska bila na balkanu a to su hrvati, na vrijeme su skontali profesionalnu vojsku i naravno dobili bruka novaca da je opreme... Mi u bosni smo to sve na silu i na patriotizmu zasnivali... jer bitno je bilo da se voli zemlja i narod a obuka i sl. Ma kome to treba ...
dingosp0

#1857 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by dingosp0 »

Alfons Kauders wrote:
Kombat wrote:
dingosp0 wrote:necu komentarsati OSBIH ali samo bi zelio da ostavim komentar sto se tice opremljenosti i spremnosti policije u BIH..
Mogu pricati za kanton SA jer sam tu radio, gdje poceti a ne zaplakati odmah na samom pocetku..
sto se tice opreme mupa ks, tu imas jednu jedinicu koja je u zadnje vrijeme pod rukovodstvom Fatmira Hajdarevica dobila nesto malo ozbilnije opreme, tu su puske, panciri, sljemovi, prsluci, uniforme, par vozila, i razorazne hemije za proteste, i puske za tu hemiju... par snajpera dobrih itd..solidna oprema za jednu skromnu jedincu od tih tekih 130+ ljudi koliko vec ima, i mozda za jos 50+ rezerve koju mogu opremiti ako zatreba za nedaj Boze rata...

Ima i nova jedinica za podrsku MUpa KS, koja je 90% svoje opreme dobila od razoraznih donacija, iz amerike i turske... oprema iz amerike je dobra, iz turske je uglavnom doslo smece, koje je na kraju baceno u neki magacin i nikad se i ne koristi osim stitova koje nose po utakmicama sa nadpisom POLIS, koji ne da izgleda smijesno vec jadno i tuzno... jer se isti mogu zamjeniti da se odvrnu par sarafa i stavi pravi nadpis.. ovako ispade totalno neozbiljno i jadno kao da smo kolonija turske...

sto se tice stanica MUPa KS, mislim da ima 2 stanice koje su nove ostalo je sve u fazi raspada, kad udjes moras dovu uputiti Allahu dragom da se ne obrusi stanica dok si tu, mislim malo jaci zemljotres i svaka bi se urusila...

Opreme u stanicama skoro nemas nikako, osim 30-40 stitova u svakoj stanici, i od 4-5 dugi cijevi koje su vecinom tehnicki neispravne.. uniforme koje su kupljene prije 2 godine americke 5.11 moze se reci jedino valja kosulja i pantole... jakne su turski uvoz, zimske i ljetne... zimske duge jakne do koljena, jedina policija ja mislim u evropi koja jos to koristi.. svaka drzava kupuje za policiju kratke jakne zimske do opasaca, samo MUP KS kupuje jakne u obliku kabanice do poda, koda si na izletu na alpama a ne policajac koji mora imati pristup komplet opremi na opasacu, koji u tom slucaju nije dostupan jer jakne pokrije komplet opremu.. osim pistolja.. ljetna jakna je na fazon malo deblje kese u kojoj mozes biti samo ako je vani 5 do 13 stepeni, sve iznas isto da si obukao kesu na sebe i sav se preznojis..

znaci sto se tice MUPa KS od opreme sve je klasicna banana, vozila i necu da spominjem jer to svi vide i na ulici sta se vozi.. od svih stanica u gradu najgora vozila su u starom gradu, centru i novom sarajevu.. a sve 3 opstine trebaju imati najbolja vozila, jer je centar grada i turisti to gledaju .. od tehnicke neispravnosti istih, propala kvacila, sprzenih turbina, peksinluka u istom (zaasto je kriva policija), cak u centru ima vozilo koje ispusta auspuh unutar vozila pa nakon nekoliko sati u istom smrdis koda si radio na benzinskoj pumpi, cak vozila koja dodju u te stanice sluze kao privatna vozila za sefove, da se vozaju po vikendicama i planinama umjesto da se da policiji...

uopste nema nikakve kreativnosti niti koda interesuje ista u MUPu KS, uniforme su nabavljale zene po kancelarijama i one su lafo znale sta treba policiji... mislim da policajca i policiju obcenito cini sami izgled prije svega, to je prvi kontakt koji imas.. kad vidis policiju... a kod nas kad vidis policajca u spomenutim zimskim jaknama, pa brate da je covjek i arnold svarcneger izgledao bi kao debil klasicni u toj uniformi... sve drzave oko nas napreduju u tim pogledima, obraca se paznja na izgled uniforme, vozila, opreme... jok u MUPu KS najbitnije je zakaciti nalog za parkirano vozilo, i sefovima srediti kakav rucak dzabaluka....

treba vas / ih (policiju) razoruzati jer vatreno oruzje u posjedu takvih nesposobnih djuturuma je samo prijetnja neduznim gradjanima i slucajnim prolaznicima a nikako prijetnja kriminalcima. Opremiti vas / ih bambusovim motkama, po Indijskom principu, da se mozete obraniti eventualno od napada kera lutalice. Pristojne uniforme bi trebale zaista biti nabavljene, ali sumnjam da bi ista promijenilo u generalnom izgledu te bande debelih, zadriglih i prljavih (neopranih) krmaka. Vozni park - samo bicikli, marke ROG. BMX za interventnu a desetobrzinci za specijalnu. Sistem veze i komunikacije - WhatsApp.

I to vam je previse, bando...
:lol: :lol: :lol:

Pusti ba covjeka, nije on kriv sto su mu kolege takve kakve su - vidis da ni njemu nije svejedno. A da je smijesno, smijesno je :lol:

Dingospo - kamo srece da je problem samo u opremi. Zacas bi se to rijesilo.

Stare duge cijevi? Ministar MUP-a nazove Ministarstvo Odbrane i zatrazi nekoliko novih puca (M16A1, jesu stare, al vakumirane, netaknute, sutaju ih nogama po kasarnama - ne znaju sta ce s njima)

Oprema? Ok to iz Turske ne valja, ok to kontam, ali ne kontam zasto ne mogu promijeniti te jebene znakove? Nemaju sarafciger ili im treba firmopisac da napise Policija na stitovima? Takodjer ne kontam kako je oprema iz Turske bas toliko losa da se baci u magazin, jer kad vidim lokalne MUP-ovce kraj stanice sa ofucanim Srpkinjama koje smo imali u ratu, bude mi muka, jer s daljine izgledaju kao policija na Kosovu 1980. Zasto MUP KS to "smece" nije ponudio drugim agencijama, jer sam siguran da bi dobro doslo manjim kantonima?

Vozila? E oprosti, ali ovdje nema opravdanja. Svi znamo kako se policija ponasa u saobracaju i kako se ophodi prema svojim vozilima, i sorry, poreski obveznici nisu duzni policiju kupovati nove Golfove kako bi ih svojim nemarom unistili u roku od 2 godine. Pola drzave vozi jebene Golfove stare 30 godina, a u Policiji su davno satrali petice (koje sad izgledaju i zvuce kao da imaju 30 godina), a sad su vidim presli na sestice. Mene je tvoj kolega udario peticom u pjesackoj zoni u Sarajevu, i pobjego s mjesta. U Tuzli mi je inspektor u crnoj sestici izletio pred auto, lola izlazio iz garaze MUP-a na glavnu cestu sa 30km/h. I jos se nesto bunio i psovao kad sam se zanijeo na cesti i poceo svirati. Prestao se buniti i ponasati kao deriste cim sam izasao iz auta i poslo i njeg i kolege koje su bile ispred MUP-a u tri picke materine. Naravno, nisu reagovali, a sad mi je zao sto mu nisam opalio samar, da zapamti kome je psovao i koga je pokusao udariti autom.

Stanice - jebiga to je takodjer do MUP-a. Fino brate neka odvoje novac i renoviraju svoje prostorije. Nije da se nema para, kada se pogleda koliko bacaju na gluposti... I opet ne vidim kakve veze stanice imaju sa radom policije? Znaci u slucaju zemljotresa ili neke slicne katastrofe, policija ne bi radila? Krasno. Kako je Policija radila u ratu? Jesu tad bile bolje prostorije, jer ja se sjecam nekih gorih.

Uniforme - opet, to je do MUP-a. To su vasi sefovi i ministri napravili, pa se obratite njima. Jer vidis, ako u vlastitim redovima ne mozete uvesti red, odjebati sumnjive tendere, dici frku kada se bacaju pare na nekvalitetnu ili neupotrebljivu opremu, onda mi nije jasno kako policija moze uvoditi red u ostatku drustva? E pa nemre druze, kurca graha. Ja po gradu gledam policajce (i to obicne policajce) kako se vozaju u privatnim autima koje bi svojim platima priustili za 3 do 4 godine rada, i to bez da potrose marku u tom periodu. I onda se kuka kako nema para i kako su plate za kurac?

Koliko ja vidim, para ima - samo su pogresno rasporedjene. :D E ako ih policija sama nije u stanju rasporediti kako treba, ako nije u stanju dovesti svoju kucu u red, sta koji kurac onda imate traziti od gradjana? Sve po zaslugama druze, sve po zaslugama :D
za prvog ovog momka sto je ostavio komentar, samo da kazem da sam napustio mup ks upravo zbog toga sto nisam bio podoban, nisam ljudima uzimao 10km/20km iz dzepa, i nisam bio dio te organizovane mafije koja postoji u mupu... slozit cu se da je dosta seljacina u policiji, mozda cak 70% policije... ima i tih 30% dobrih policajaca, ali takvi ljudi su vecinom cuvari objekata, magacina ili nekakvih kucica i sranja po brdima tako da te ljude i ne vidis na ulici.. vec imas susret sa retardom koji vozi patrolno vozilo i koji ce sefovima sutra donijeti par stotina KM... mislim nebi u tu pricu o policiji i sta se radi, trebalo bi mi 2 strane foruma da to ispisem, ko ce to citati...

cisto sam onako napisao o opremi jer je neko spomenuo opremu mupa ks i naglasio da je dobro opremljen mup, a ustvari je skroz kontra. ta turska oprema koja je dosla, je uglavnom istog izgleda kao sadasnje debilne uniforme koje mup ks nosi, samo sto imaju turske nadpise "POLIS" i sto su druge boje... crne umjesto tamno plave ... sve ostalo je isto... tako da predpostavljam da je ta uniforma donacija, koja se trebala na kraju na razorazne nacine preko tendera oprati i pokazati kao kupljenu, da bi neko uzeo kes sebi. Za stitove koje sam spomenuo, pa to je samo jedan nacin kako pokazati neozbiljnost kompletnog sistema i uredenja mupa... mislim da nema drzave na svijetu gdje policija koristi opremu na kojoj pise "POLICIJA" na stranom jeziku... to mislim postoji samo u BIH, i ti se stitovi nosaju po utakmicama i protestima bez imalo stida rukovodioca iz Mupa... totalna banana...

Naravno, za svu opremu koju duzi policija od uniforme do auta je ona odgovorna za istu... imam druga u chicagu koji je u policiji pa par puta dok sam jos radio u ublehi mupa ks, upredivali smo tu opremu i uniforme kroz slike.. pa kad mi posalje sliku 5 policajaca u tip top unifromama, utegnutim i licis na insana i onda pogledam na bivse kolege koji su obuceni kao da su izasli iz kafane u 5 ujutru...izgledaju kao krogne.. tuga... a mislim da sam bio jedina osoba koja je kad sam radio u patroli (svako 4 mjeseca po 2 puta ili jednu smjenu) o svom trosku oprao, ocistio i kupio miris za to vozilo jer me bilo stid kad udje neko u isto a izgleda koda je usao u mobilnu pepeljaru...

sto se tice policije i privatnik auta, druze to je 50% kredit.. ostalih 50% je sto mogu ovi bez kredita jer imaju duple plate sa ulice ... siguran sam da ces razumijeti na sta mislim...
155_mm

#1858 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

na zalost u nedostatku strategije propstilo se pokrenuti proizvodnju neke jurisne puske na bazi kalasnjikova(na primjer galil ili sako95) za potrebe MUP i OS. i dodatno uvesti civilnu verziju (sportsko/lovacku) te iste puske. naravno prebacivanje te civilne poluautomatske verzije na vojnu automatsku bi trebalo biti jednostavno. zamijenom nekolicine dijelova.

da se je to pocelo prije 10tak godina uz adekvatnu cijenu pusaka danas bi imali mozda 20.000 naoruzanih (policija, sporski strijelci i lovci) a mozda i vise. znaci za nekih 500-700 KM svak bi mogao postati lovac ili sportski strijelac. ne bi se kukalo kako se nikad nije pucalo ili se ne zna rasklopiti puska i slicne gluposti. ti "strijelci" i "lovci" bi dobro znali zbog ceg su poceli da se bave streljastvom i lovom na dobrovoljnoj bazi. :D a ono najbitnije sve bi bilo legalno a lovci i policija bi mogli medjusobno posudjivati municiju. i kad se god pocnu dizati tenzije kao ovo za referendum organizuju se dani druzenja lovaca i sportskih strijelaca. :D

na zalost sad je za takav jedan projekat kasno.
SkyLimit

#1859 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by SkyLimit »

Zapravo se radi o MUP - u, no tanka je linija između policije i vojske u BiH...sa one vježbe "Brzi odgovor" u mjesto Ciljuge(Živinice):

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
dingosp0

#1860 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by dingosp0 »

dobro su opremljene ove jedinice sto se tice uniformi, ali brate ne cini policiju uniforma... treba da postoji djelo..
dobro je opremeljena spacijalna jedinica mupa KS, mozda cak rame uz rame sa federalno..
ali sve je to dzaba kad ta jedinica nikad ne izlazi na ulicu.. svako godine se pokrade 1000 vozila u FBIH, od toga 95% iz Sarajeva...
sve te jedinice sjede u bazi... po naredenju vahida cosica, najveceg mafijasa poslje el chapa...
sav kriminal, auto mafija, klosarski klanovi koji pljackaju po gradu mogu se rijesiti za mjesec dana sa jakom policijskoj akcijom...
ali u mupu ks i svakog drugom vlada izreka daj da se nesto uradi, ali nemoj da ja radim sta, ili da se moji ime gdje pojavi kao rukovodioc akcije...
Alfons Kauders

#1861 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Alfons Kauders »

dingosp0 wrote:dobro su opremljene ove jedinice sto se tice uniformi, ali brate ne cini policiju uniforma... treba da postoji djelo..
dobro je opremeljena spacijalna jedinica mupa KS, mozda cak rame uz rame sa federalno..
ali sve je to dzaba kad ta jedinica nikad ne izlazi na ulicu.. svako godine se pokrade 1000 vozila u FBIH, od toga 95% iz Sarajeva...
sve te jedinice sjede u bazi... po naredenju vahida cosica, najveceg mafijasa poslje el chapa...
sav kriminal, auto mafija, klosarski klanovi koji pljackaju po gradu mogu se rijesiti za mjesec dana sa jakom policijskoj akcijom...
ali u mupu ks i svakog drugom vlada izreka daj da se nesto uradi, ali nemoj da ja radim sta, ili da se moji ime gdje pojavi kao rukovodioc akcije...
E ovo fakat boli vecinu ljudi, pa i policajce.

Ustrojili su nekoliko jebeno dobro opremljenih jedinica, s opremom kojom se ne bi postidili ni u Americi... Ali koja je svrha kada te jedinice skoro nikad nisu u akciji?

SIPA i FUP imaju pravo zajebane jedinice za takticku podrsku, a i pojedini veci kantoni (prije svega Sarajevo)... I sve izgleda super dok se ne pojavi Mevlid i dokaze da su te jedinice neupotrebljive u pravom svijetu. Mogu se oni takmiciti i osvajati nagrade, mogu imati Arctic Warfare snajpere i jebacke puske, ali dzaba im sve kada im nema ko izdati naredjenja da pucaju na covjeka koji puca po ambasadi...
prog321

#1862 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Ko je drugi pucao Mevlidu u nogu?
Kombat

#1863 Re: RE: Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Kombat »

prog321 wrote:Ko je drugi pucao Mevlidu u nogu?
Pitanje je ko ga je prvi promasio sa 50 metara udaljenosti?

Možemo imati sjajno opremljene, obucene i motivirane jedinice, ali ako iza njih ne postoji zaokruženi sistem podrške (komanda i kontrola, veza, logistika, obavještajna...) one ne vrijede NIŠTA.

Sent from my D6603 using Tapatalk
Streptokok

#1864 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

Alfons Kauders wrote:
dingosp0 wrote:dobro su opremljene ove jedinice sto se tice uniformi, ali brate ne cini policiju uniforma... treba da postoji djelo..

Ustrojili su nekoliko jebeno dobro opremljenih jedinica, s opremom kojom se ne bi postidili ni u Americi... Ali koja je svrha kada te jedinice skoro nikad nisu u akciji?

SIPA i FUP imaju pravo zajebane jedinice za takticku podrsku, a i pojedini veci kantoni (prije svega Sarajevo)... I sve izgleda super dok se ne pojavi Mevlid i dokaze da su te jedinice neupotrebljive u pravom svijetu. Mogu se oni takmiciti i osvajati nagrade, mogu imati Arctic Warfare snajpere i jebacke puske, ali dzaba im sve kada im nema ko izdati naredjenja da pucaju na covjeka koji puca po ambasadi...
izvini prijatelju ali ovo je ekstremna glupost i ekstremna nesposobnost, a vjerovatno i strah, da se iskoriste zakonska ovlaštenja. nikome ne treba nikakvo naređenje da spriječi nekoga u ubijanju. to je mogao učiniti i obični građanin koji ima dozvolu za oružje. sve ostalo je šuplja i klasična izvlakuša.
prog321

#1865 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Ejss, promašio sa 50 metara?
Gdje su ti dokazi za takav nonsense?
Očigledno nikad nisi držao snajper.
10 godišnje djete sa optikom može pogoditi nogu sa 50 metara. :-)
Streptokok

#1866 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Streptokok »

prog321 wrote:Ejss, promašio sa 50 metara?
navodno su ga prvo gađali iz pištolja. prijavili su da su gađali ali niko nije čuo da je ispaljen metak. dakle, po meni još jedna vadiona.
Alfons Kauders

#1867 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Alfons Kauders »

prog321 wrote:Ejss, promašio sa 50 metara?
Gadjao ga pripadnik MUP-a KS... Zato jer ovim niko nije mogao izdati naredjenje.

I da, fulao je prvim metkom.

Pitaj ga, ali necu da ostavljam imena po forumu. :D
Alfons Kauders

#1868 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Alfons Kauders »

Streptokok wrote:
Alfons Kauders wrote:

izvini prijatelju ali ovo je ekstremna glupost i ekstremna nesposobnost, a vjerovatno i strah, da se iskoriste zakonska ovlaštenja. nikome ne treba nikakvo naređenje da spriječi nekoga u ubijanju. to je mogao učiniti i obični građanin koji ima dozvolu za oružje. sve ostalo je šuplja i klasična izvlakuša.
Znam, zato ovo i govorim. :D
krater

#1869 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by krater »

BiH domaćin vojnoj vježbi u kojoj učestvuje više od 1.000 vojnika

Image
Bosna i Hercegovina odnosno Ministarstvo odbrane i Oružane snage (OS) BiH domaćini su međunarodne vojne vježbe “REGEX 6” na kojoj će u kasarni OS BiH “Kozara” u Banjaluci i na vojnom poligonu “Manjača” od 24. do 27. oktobra učestvovati više od 1.000 vojnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovoj vojnoj vježbi učestvuju zemlje članice iz raznih partnerskih programa partnerske saradnje sa NATO, a osim BiH to su i Crna Gora, Makedonija, Srbija, Ukrajina, Gruzija, Jermenija, Jordan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati, Pakistan, kao i pripadnici EUFOR-a, dok su u planiranju vježbe učestvovale Azerbjedžan, Moldavija, Maroko i Krigistan.

General-major Mirko Tepšić, Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije najavljujući vježbu “REGEX 16” istakao je da su u ovu vježbu OS BiH uklopile i redovnu vježbu 6. pješadijske brigade i tako dobili mogućnost da u isto vrijeme imaju i vježbu komandnog mjesta i vježbu jedinica na terenu.

“Najvažniji ciljevi vježbe su obuka i unapređenje operativnih sposobnosti komandi jedinica kako zemlje domaćina tako i partnerskih zemalja u planiranju i izvršenju operacija podrške miru u realnom vremenu i multinacionalnom okruženju. Provjeriti primjenjivost doktrinarnih publikacija koje regulišu i podržavaju kolektivnu obuku i proces planiranja vježbi, jačanje regionalne saradnje mira i stabilnosti, poboljšanje standarda i interoperabilnosti zajedničkim djelovanjem snaga regionalnih partnera”, rekao je Tepšić.

Istakao je i da su najvažniji benefiti koje će OS BiH imati od učešća na ovoj vojnoj vježbi unapređenje sistema kolektivne obuke posebno planiranja, pripreme i organizovanja vježbi, unapređenje sposobnosti učešća u operacijama podrške miru i izvršavanje zadataka u multinacionalnom okrućenju, sticanje novih iskustava,te iskustva za pripadnika OS BiH koji nisu imali priliku biti na vježni ili raditi sa pripadnicima vojski drugih zemalja.

“Kroz pripremu za vježbu smo unaprijedili stanje infrastrukture, što će poboljšati uslove za život i rad naših pripadnika na budućim vježbama i obukama na terenu”, dodao je Tepšić.

Pukovnik Christophe Lecerf, predstavnik Zajedničke komande NATO-a iz Napulja podsjetio je da je vježba “REGEX 14” održana u Turskoj, a “REGEX 15” u Grčkoj, te najavio da su počele pripeme i za vježbe sledećih godina čije je održavanje planirano u sledeće godine u Iranu, a zatim i u Srbiji. BiH je prva zemlja koja nije članica NATO, nego partnerska zemlja koja je preuzela ulogu domaćina ovakvoj vojnoj vježbi.

“U trenutno nepredvidljivom bezbjednosnom okruženju NATO i partnerski programi su veoma važni. Partnerski rad čini nas potencijalno jačim u odgovoru na burne izazove na koje ćemo najbolje odgovoriti kroz uvezivanje, povezanost i saradnju”, rekao je Lecerf.

Kazao je i da je u pripremi ove vježbe održano sedam planskih radionica tokom kojih je obučeno preko 40 planera za vježbu iz preko 14 zemalja.

“Finasiranje je obezbjedio NATO za sve faze osim izvršenja. Ovo je jedan napor imajući u vidu naša budžetska ograničenja i pokazuje koliko je ova oblast važna za NATO”, rekao je Lecerf.

Brigadni general Radovan Ilić, komandant 6. pješadijske brigade OS BiH da neke od zemalja učestvuju u vježbi samo sa štabskim oficirima, a Ukrajina i Srbija sa trupama, odnosno jedinicama.

“Iz BiH učestvuje preko 800 vojnika, iz Srbije 54, Ukrajine 66, Makedonije 10, po pet iz Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te po dva pripadnika iz Gruzije, Jermenije, Jordana, Tunisa i Pakistana, kao i 42 pripadnika EUFOR-a i dva pripadnika NATO-a”, rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima vježba se u potpunosti održava na engleskom jeziku, a po obimu je jedna od najvećih vježbi koje su OS BiH do sada izvele.

“Osnovna tematika ove vježbe su operacije podrške miru, koje su za nas veoma značajne da provjerimo naš nivo obučenosti i osposobljenosti za ovakvu vrstu operacija”, dodao je Ilić.

Brigadir Ilija Petrović, komandant komande obuke i doktrine OS BiH i direktor vježbe “REGEX 26” dodao je da će se terenski dio vježbe održati na vojnom poligonu na Manjači dok će se upravljanje voditi i iz kasarne Kozara i sa poligona na Manjači.

“Kroz ovu vježbu mi iskazujemo svoju opredjeljenost za mirovne procese i sudjelovanje u mirovnim procesima u svijetu a naravno kroz to i prije svega našu oprdjeljenost za euroatlanske integracije”, rekao je Petrović.
archi_a

#1870 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image

Image
archi_a

#1871 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image

Image

Image
archi_a

#1872 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image
archi_a

#1873 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image
155_mm

#1874 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

zalosno je vidjeti da bosnje nemaju ni mrvu strategije kako opstati na ovim prostorima u iducih 10 - 20 - 40 - 70 godina.
iako je svima jasno da u ovom dijelu europe nista nije zavrseno. stvarno ne kontam u sta se oni uzdaju kad su ovako pasivni po pitanju odbranbenih potencijala. u tursku? pa nije valjda da ne znaju da ih je turska prodala za 16.5 tona zlata austrogugarskoj 1909. :-)
madner

#1875 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by madner »

archi_a wrote:Image
Tanko tanko, 1975 po sastavu grupe.
Post Reply