Alfons Kauders wrote:Kombat wrote:dingosp0 wrote:necu komentarsati OSBIH ali samo bi zelio da ostavim komentar sto se tice opremljenosti i spremnosti policije u BIH..
Mogu pricati za kanton SA jer sam tu radio, gdje poceti a ne zaplakati odmah na samom pocetku..
sto se tice opreme mupa ks, tu imas jednu jedinicu koja je u zadnje vrijeme pod rukovodstvom Fatmira Hajdarevica dobila nesto malo ozbilnije opreme, tu su puske, panciri, sljemovi, prsluci, uniforme, par vozila, i razorazne hemije za proteste, i puske za tu hemiju... par snajpera dobrih itd..solidna oprema za jednu skromnu jedincu od tih tekih 130+ ljudi koliko vec ima, i mozda za jos 50+ rezerve koju mogu opremiti ako zatreba za nedaj Boze rata...
Ima i nova jedinica za podrsku MUpa KS, koja je 90% svoje opreme dobila od razoraznih donacija, iz amerike i turske... oprema iz amerike je dobra, iz turske je uglavnom doslo smece, koje je na kraju baceno u neki magacin i nikad se i ne koristi osim stitova koje nose po utakmicama sa nadpisom POLIS, koji ne da izgleda smijesno vec jadno i tuzno... jer se isti mogu zamjeniti da se odvrnu par sarafa i stavi pravi nadpis.. ovako ispade totalno neozbiljno i jadno kao da smo kolonija turske...
sto se tice stanica MUPa KS, mislim da ima 2 stanice koje su nove ostalo je sve u fazi raspada, kad udjes moras dovu uputiti Allahu dragom da se ne obrusi stanica dok si tu, mislim malo jaci zemljotres i svaka bi se urusila...
Opreme u stanicama skoro nemas nikako, osim 30-40 stitova u svakoj stanici, i od 4-5 dugi cijevi koje su vecinom tehnicki neispravne.. uniforme koje su kupljene prije 2 godine americke 5.11 moze se reci jedino valja kosulja i pantole... jakne su turski uvoz, zimske i ljetne... zimske duge jakne do koljena, jedina policija ja mislim u evropi koja jos to koristi.. svaka drzava kupuje za policiju kratke jakne zimske do opasaca, samo MUP KS kupuje jakne u obliku kabanice do poda, koda si na izletu na alpama a ne policajac koji mora imati pristup komplet opremi na opasacu, koji u tom slucaju nije dostupan jer jakne pokrije komplet opremu.. osim pistolja.. ljetna jakna je na fazon malo deblje kese u kojoj mozes biti samo ako je vani 5 do 13 stepeni, sve iznas isto da si obukao kesu na sebe i sav se preznojis..
znaci sto se tice MUPa KS od opreme sve je klasicna banana, vozila i necu da spominjem jer to svi vide i na ulici sta se vozi.. od svih stanica u gradu najgora vozila su u starom gradu, centru i novom sarajevu.. a sve 3 opstine trebaju imati najbolja vozila, jer je centar grada i turisti to gledaju .. od tehnicke neispravnosti istih, propala kvacila, sprzenih turbina, peksinluka u istom (zaasto je kriva policija), cak u centru ima vozilo koje ispusta auspuh unutar vozila pa nakon nekoliko sati u istom smrdis koda si radio na benzinskoj pumpi, cak vozila koja dodju u te stanice sluze kao privatna vozila za sefove, da se vozaju po vikendicama i planinama umjesto da se da policiji...
uopste nema nikakve kreativnosti niti koda interesuje ista u MUPu KS, uniforme su nabavljale zene po kancelarijama i one su lafo znale sta treba policiji... mislim da policajca i policiju obcenito cini sami izgled prije svega, to je prvi kontakt koji imas.. kad vidis policiju... a kod nas kad vidis policajca u spomenutim zimskim jaknama, pa brate da je covjek i arnold svarcneger izgledao bi kao debil klasicni u toj uniformi... sve drzave oko nas napreduju u tim pogledima, obraca se paznja na izgled uniforme, vozila, opreme... jok u MUPu KS najbitnije je zakaciti nalog za parkirano vozilo, i sefovima srediti kakav rucak dzabaluka....
treba vas / ih (policiju) razoruzati jer vatreno oruzje u posjedu takvih nesposobnih djuturuma je samo prijetnja neduznim gradjanima i slucajnim prolaznicima a nikako prijetnja kriminalcima. Opremiti vas / ih bambusovim motkama, po Indijskom principu, da se mozete obraniti eventualno od napada kera lutalice. Pristojne uniforme bi trebale zaista biti nabavljene, ali sumnjam da bi ista promijenilo u generalnom izgledu te bande debelih, zadriglih i prljavih (neopranih) krmaka. Vozni park - samo bicikli, marke ROG. BMX za interventnu a desetobrzinci za specijalnu. Sistem veze i komunikacije - WhatsApp.
I to vam je previse, bando...
Pusti ba covjeka, nije on kriv sto su mu kolege takve kakve su - vidis da ni njemu nije svejedno. A da je smijesno, smijesno je
Dingospo - kamo srece da je problem samo u opremi. Zacas bi se to rijesilo.
Stare duge cijevi? Ministar MUP-a nazove Ministarstvo Odbrane i zatrazi nekoliko novih puca (M16A1, jesu stare, al vakumirane, netaknute, sutaju ih nogama po kasarnama - ne znaju sta ce s njima)
Oprema? Ok to iz Turske ne valja, ok to kontam, ali ne kontam zasto ne mogu promijeniti te jebene znakove? Nemaju sarafciger ili im treba firmopisac da napise Policija na stitovima? Takodjer ne kontam kako je oprema iz Turske bas toliko losa da se baci u magazin, jer kad vidim lokalne MUP-ovce kraj stanice sa ofucanim Srpkinjama koje smo imali u ratu, bude mi muka, jer s daljine izgledaju kao policija na Kosovu 1980. Zasto MUP KS to "smece" nije ponudio drugim agencijama, jer sam siguran da bi dobro doslo manjim kantonima?
Vozila? E oprosti, ali ovdje nema opravdanja. Svi znamo kako se policija ponasa u saobracaju i kako se ophodi prema svojim vozilima, i sorry, poreski obveznici nisu duzni policiju kupovati nove Golfove kako bi ih svojim nemarom unistili u roku od 2 godine. Pola drzave vozi jebene Golfove stare 30 godina, a u Policiji su davno satrali petice (koje sad izgledaju i zvuce kao da imaju 30 godina), a sad su vidim presli na sestice. Mene je tvoj kolega udario peticom u pjesackoj zoni u Sarajevu, i pobjego s mjesta. U Tuzli mi je inspektor u crnoj sestici izletio pred auto, lola izlazio iz garaze MUP-a na glavnu cestu sa 30km/h. I jos se nesto bunio i psovao kad sam se zanijeo na cesti i poceo svirati. Prestao se buniti i ponasati kao deriste cim sam izasao iz auta i poslo i njeg i kolege koje su bile ispred MUP-a u tri picke materine. Naravno, nisu reagovali, a sad mi je zao sto mu nisam opalio samar, da zapamti kome je psovao i koga je pokusao udariti autom.
Stanice - jebiga to je takodjer do MUP-a. Fino brate neka odvoje novac i renoviraju svoje prostorije. Nije da se nema para, kada se pogleda koliko bacaju na gluposti... I opet ne vidim kakve veze stanice imaju sa radom policije? Znaci u slucaju zemljotresa ili neke slicne katastrofe, policija ne bi radila? Krasno. Kako je Policija radila u ratu? Jesu tad bile bolje prostorije, jer ja se sjecam nekih gorih.
Uniforme - opet, to je do MUP-a. To su vasi sefovi i ministri napravili, pa se obratite njima. Jer vidis, ako u vlastitim redovima ne mozete uvesti red, odjebati sumnjive tendere, dici frku kada se bacaju pare na nekvalitetnu ili neupotrebljivu opremu, onda mi nije jasno kako policija moze uvoditi red u ostatku drustva? E pa nemre druze, kurca graha. Ja po gradu gledam policajce (i to obicne policajce) kako se vozaju u privatnim autima koje bi svojim platima priustili za 3 do 4 godine rada, i to bez da potrose marku u tom periodu. I onda se kuka kako nema para i kako su plate za kurac?
Koliko ja vidim, para ima - samo su pogresno rasporedjene.

E ako ih policija sama nije u stanju rasporediti kako treba, ako nije u stanju dovesti svoju kucu u red, sta koji kurac onda imate traziti od gradjana? Sve po zaslugama druze, sve po zaslugama