jeza u ledja wrote:nesloga wrote:Sve zavisi od dijela u kojem zivis, i od zakona u tom mjestu, to jest drzavi. Dok sam zivio u Australiji nikad nisam ni pomisljao na oruzje, ali sam po dolasku na Floridu po savjetu jarana nabavio mali G19. Zakljucavao sam pistoljce u stanu u poseban pretinac i nisam ga nosio previse, ali bez obzira na brigu desilo mi se da mi je puca mi je dva puta ukradena, taj malo glok zajedno sa kolima, jednom na parkingu plaze u North Beachu u sred bijela dana, a drugi put mali kimber-mikro dok su kola bila parkirana downtown na ulici u noci. Kubanci to utuse jeftino sljedecoj musteriji u paketu.

Kad sam bio u Kaliforniji pucu nisam nikad ni nabavljao jer je suburb u kojem smo zivjeli sterilan sto ste tice bilo kakvog belaja. Sad u Spaniji mislim da bi mi mogla opet zatrebati ako bude kakve tarapane.

E vidis to u vezi
nosenja oruzja meni ipak nije jasno. Ja ne znam da sam bio u situaciji da kazem "e da mi je sad pistolj". Da me neko napadne nedaj boze na ulici, sad da ja vadim pistolj i branim se....na sta bi to licilo kad vjerovatno i ovaj sto napada ima pistolj?

Mislim shvatam, moze se desiti svasta, ali i u toj samoj situaciji pistolj nije nikakva garancija "uspjeha", a ne znam ni da li vrijedi ubiti covjeka jer hoce da te opljacka ili nalausi.

I s tim svim recenim, opet, mozda se desi neka bas ono grozna situacija da se boris za zivot, ali da bi bio u toj situaciji s pistoljem u ruci, ja bih morao taj pistolj nositi sa sobom non stop, i jednostavno takva mi se situacija cini toliko rijetkom, da mislim da je veca mogucnost da sam sebe ozlijedim, ili nekog sa sobom, ili da se necije dijete dohvati tog pistolja, nego da uspjesno taj pistolj iskoristim u situaciji samoodbrane u kojoj mi je zivot u pitanju.

Takodje kontam vise bi me bilo strah da me kakav drot ne upuca kad me zaustavi ako vidi/cuje da imam oruzje.
Mozda, moozda, da se vrzmam cesto u nekim opasnim naseljima, pa da tad nosam pistolj po potrebi, u protivnom drzao bi ga u kuci, kad bi ga imao.

i to dobro zakljucanog. (No i tad, to bi bilo maltretiranje oko brige za oruzje)
Ali eto ko misli da mu je potrebno bujrum, samo sa mnogo vecim restrikcijama sta se moze kupiti, ko moze kupiti i gdje ga mozes posjedovati. A ove poluatomatske ili sta gore to zabraniti.
Shvatam i pricu oko toga "ako svako ima, mene bi bilo strah biti bez njega", ali to je samo uzrocno-posljedicni krug koji sam sebe opravdava i kojim se uspjesno NRA i ostali sluze vec decenijama. A u stvarnosti oruzja sve vise.
Zato postoji i taj problem, da se bilo kakva promjena u vezi vecih restrikcija moze jedino desiti postepeno, tokom perioda od dugo dugo godina, jer ovako cijelo vrijeme postoji ta postapalica, tj. prijetnja "uzece vam liberali oruzje, zato kupujte zalihe, jer ce ga onda imati svi osim vas". To je pravo mocan argument ovih sto se zalazu za sto manje regulacija i zalosna je cinjenica da se nakon svakog ovog masovnog ubistva ili izbora nekog anti-gun nastrojenog politicara - broj kupljenog oruzja samo povecava.
Savrsen politicki marketing gun lobbija razvijan godinama.