Desničari osvajaju Evropu!

Post Reply
hAZNADAR

#1851 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by hAZNADAR »

ultrasarajevo87 wrote:
insomnia78 wrote:
jeza u ledja wrote:
Ma to i jeste uz suhovinu svakako najbolji dio :-D
Salu na stranu jebena su to cepanja, skoro sizofrena :-D
Meni te djece bude zao. Hajde ti malom Ahmedu objasni zasto je on drugaciji i ne treba da slavi bozic i uskrs ko ostala djeca u skoli. Time mu odmah ubacujes bubu o razlicitosti i getoizaciji. Jos se ovdje ti praznici poprilicno obiljezavaju. Doduse vise komercijalno al opet. Mada vidim i arapčadi kako za uskrs ganjaju cokoladna jaja :-D
Ako si musliman nema Božića, Uskrsa i kraj priče.

Ne vidim razlog da bi muslimani uopšte i prisustvovali takvim proslavama. Njihovi roditelji trebaju biti svjesni gdje su došli - u dominantno kršćansku Evropu.

Uglavnom ja sam odrastao u nereligioznoj porodici, ali nakon svega što sam doživio u prvenstveno slavenskim zemljama mogu samo reći ako si musliman onda se moraš boriti za svoje ideale, ne tako što namećeš svoje mišljenje, već jednostavno uklopiš se ili napustiš državu.

Srećom opis posla mi je takav da nigdje ne provodim neki duži vremenski period, već sam jako često u pokretu. Bogu hvala na tome.
Joj sto volim ove iskljucivosti gdje eksperti zabranjuju ovo ili ono. :roll:
Ako je neko deklarisani musliman koji slavi Bajrame - ko ce mu zabraniti da obiljezi i Bozic na svoj neki nacin? Koliko poznajem Kuran - nije nigdje ni eksplicitno zabranjeno slaviti rodjenje Isa a.s. Slijedom te logike da nema Bozica ako si musliman, nema onda ni Nove Godine, Prvog maja,... a i onaj pohod na Ajvatovicu po fiksnom kalendaru bi trebao kao biti kraj price?

Kult Djeda Mraza nije sproveden direktivom Partije u YU vec je to bio dio opceg trenda u cijeloj Evropi, mozes reci i globalizacije,.. Pa i tu se nekako nasao neki kompromis izmedju vjerskog i svjetovnog i Djed Mraz je za razliku od zapadne Evrope gdje je bio i ostao vezan za Bozic - u YU bio vezan za Novu Godinu. Nigdje drugdje - samo kod nas koliko mi je poznato i mozda u jos kojoj komunistickoj zemlji.
Po gradovima muslimani nisu slavili Bozic kao krscani - ali su simbolicno znali napraviti bolji i svecaniji rucak, a isto i krscani za Bajram. Ja sam kao mali cijelu ulicu obilazio cestitajuci Bajram i svugdje dobio i Alahraziolah kao odgovor i para ili kolac. Tek poslije skontao da je tu bilo dosta nemuslimana koji su sa osmijehom i ispravno odgovorili i dali koju banku. Ah ta lijepa vremena. :dajba:
Kuca se kitila i ponegdje i jelka od sredine Decembra do pocetka Januara.

I kada pricao o uspjesnoj integraciji nasih vani - to je isto bitan dio. Za razliku od nekih drugih stranaca koji imaju odbojnost prema Bozicu, kicenju kuce,... gdje i djecu odgajaju u stilu njima njihovo nama nase i odvajaju se od svega -

nasi ljudi i dalje imaju obicaj kicenja kuce ili jelke koji nije zbog Bozica vec zbog Nove Godine i kad tu dodas nasu trku za parama gdje nastojimo zaraditi i imati sto vise(a to mozes samo ako radis i zavrsis skolu), i bolesni mahalski prestiz ... i onda Svede i Danci kazu - jao kako su ovi Bosanci integrisani i prihvatili obicaje sredine. Pjavo fin i kulturan neki narod. :D
Last edited by hAZNADAR on 23/09/2018 12:57, edited 2 times in total.
insomnia78

#1852 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by insomnia78 »

Pa i nema. Kakav Bozic i nova godina
seln

#1853 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

insomnia78 wrote:Al zato babo ne odbija bozicnicu :-D
Mores za bajram da ne ides uskolu. Mjera
insomina, koja od tvojih licnosti je sada budna?
Jebena bozicnica sa jebenim Bozicem ima veze utoliko sto se isplacuje pred Bozic i nista vise.
Inace je dostignuce socijalne politike.
I poslodavci je isplacuju bez gundjanja, jer skoro citava ode u bozicne kupovine i tako koristi privredi.
Javi se kad se probudi tvoja druga licnost.
seln

#1854 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

insomnia78 wrote: De ti meni jedan smislen razlog zasto bebača ne bi papala malo svinjetine
Cim pocnu Jevreji, mi cemo odmah slijediti.
seln

#1855 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

insomnia78 wrote:Hajde ti malom Ahmedu objasni zasto je on drugaciji i ne treba da slavi bozic i uskrs ko ostala djeca u skoli. Time mu odmah ubacujes bubu o razlicitosti i getoizaciji.
Ako je getoiziran samo zato sto ne slavi Bozic, onda Francuska stvarno nema problema.
insomnia78

#1856 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by insomnia78 »

seln wrote:
insomnia78 wrote: De ti meni jedan smislen razlog zasto bebača ne bi papala malo svinjetine
Cim pocnu Jevreji, mi cemo odmah slijediti.
Kako ono kazu ako slijedis jedan narod
seln

#1857 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

ultrasarajevo87 wrote:

Srećom opis posla mi je takav da nigdje ne provodim neki duži vremenski period, već sam jako često u pokretu.
Organizirano prosjacenje ili sverc?
seln

#1858 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

insomnia78 wrote: Kako ono kazu ako slijedis jedan narod
Onda si nacista?
muhafuca

#1859 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by muhafuca »

Čitalac wrote:
muhafuca wrote: Klasika cjepidlacenje kao sto sam i pretpostavio (i najavio u prethodnom postu) i vadjenje izuzetaka i predstavljanje istih kao nekog generalnog pravila i dokaza koji to nije.

Hajd ovako da probamo:

Tvoja tvrdnja - imigracija u Swedsku iz Afrike je problem dok imigracija iz J amerike i S amerike u Swedsku nije problem

OK super

Moja tvrdnja - imigracija u SAD iz J i C amerike je problem dok imigracija iz Evrope i Afrike nije problem

Jel sad tu vidis neke uzroke i generalne geografske poveznice zasto je odradjena imigracija u odredjenim zemljama problem a druga nije?

Dalje samo crtati mozemo.
Uštedeli bismo puno vremena i energije kada bismo samo pažljivo čitali šta se piše. Dakle, nije moja tvrdnja, već zvanični podaci i ne radi se o "problemu" već o vremenu koje je određenoj grupi potrebno da se integriše (obrazuje, zaposli...) u Švedskoj. Afrikancima je, kao što sam već napisao, iz raznih razloga, među kojima je i rasizam, potrebno daleko više vremena. Radi se, dakle, samo o Švedskoj, SAD je neka sasvim druga tema.
Da bi rjesio problem prvo ga moras razumjeti. Ako poredis dvje grupe (u ovom slucaju juznoamericke grupe i africke grupe imigranata) onda moras i analizirati razlike medju grupama do najsitnijeg detalja.

da je juznoamericka imigracija tako cool i civilizovana i napredna (itd) svuda u svjetu gdje god imigriraju - onda bi se svelo samo na to - jednostavno ljudi takvi po prirodi.

eh posto to nije slucaj - jer da su takvi po prirodi onda vjerovatno nebi ni imali emigraciju vec bi juznoamericke zemlje same bile vrh civilizacije - a znamo da nisu.

eh sad trebas dalje analizirati zasto ono malo sto ih se probije do Swedske daje te karakteristike naprednosti i civiliziranosti itd

i sad da dalje ne analiziramo vjerovatno jos masu faktora koje smo zaboravili ili predvidjeli - onako na prvu mozemo zakljuciti da zbog geografskih prepreka (i jos vjerovatno nekih drugih faktora) do Swedske iz juzne Amerike dogura vecinom onaj malo civilizovaniji sloj.

Sljam i gamad gura do Amerike ili ako vec i krene u Evropu - doguraju do Portugala i spanije zbog jezika, jer je to takodjer jedna od prepreka.

Pa ako i krenu dalje doguraju do Francuske jer je slicniji jezik njihovom, veca zemlja vise posla za najneobrazovaniji sloj.

Pa ako krenu dalje zapnu u Njemackoj - koja takodje nudi puno posla za neobrazovane.

Pa tek onda ide Scandinavija - u kojoj zavrsi veoma mali dio juznoamerickog sljama koji krene u Evropu a ne u SAD.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Tako isto se rasipaju i Afrikanci po Evropi - samo sto je Afrikancima Evropa primarna destinacija pa su tako i totalnim brojevima neuporedivo mnogobrojniji. Pa tako da je i procenat koji dogura do Swedske - totalnim brojevima uocljiviji od juznoamerikana - samim tim i veci problem.

Govoreci generalno naravno

Mada je i ovo poprilicno plitka analiza - treba tu sjesti pa dobro protabiriti - kako i zasto

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Al vidim ti si pobornik povrsnog pogleda na situaciju.

Po tvojoj logici - ako dvojica iz Lihtenstajna emigriraju Swedsku i jedan se potuce u kafani i zavrsi u zatvoru

Swedska automatski ima problem sa Lihtenstajskom emigracijom - jer 50% imigranata iz Lihtenstajna stvara probleme u Swedskoj.
hAZNADAR

#1860 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by hAZNADAR »

muhafuca wrote:

Po tvojoj logici - ako dvojica iz Lihtenstajna emigriraju Swedsku i jedan se potuce u kafani i zavrsi u zatvoru

Swedska automatski ima problem sa Lihtenstajskom emigracijom - jer 50% imigranata iz Lihtenstajna stvara probleme u Swedskoj.
Svedska nema tada problem ali je cjelokupna ocjena linhestajnske imigrantske populacije upravo takva - pola njiha su problematicni.
Medjutim kada daleko manji procenat mnozis sa desetinama hiljada - problem jeste veci i za komune koje nemaju para za tolike hiljade malog procenta socijalaca i bezbjednosni.

Statistika je neumoljiva. Svedi i dalje prednjace u cjelokupnom broju kriminala i socijalnih slucajeva,... ali njih je vise miliona i vrlo mali procenat. Ako je taj procenat mnogo veci na odredjenu stranacku populaciju - to zasluzuje ipak vecu paznju.

A obicnim ljudima vise u oci pada ono sto vide nego statistika. Pola linhestajnaca koji statisticki prave probleme su velikoj vecini nepoznati. Docim nema tog grada na juznoj polovini Svedske gdje obicni ljudi nisu svojim ocima vidjeli i dozivjeli problem drugih grupacija.
Plus dodaj tome i razlicite arsine. Naravno da je banda mrkih kriminalaca na losijem glasu nego banda svedskih kriminalaca. Svede sami otvoreno kazu - nas sljam - nas problem. Tudji sljam neka bude tudji problem. Isto je i kod nas gdje je sikaniranje nase cure u sarajevskom tramvaju od strane migranata odjekula kao bomba - na stranu sto nasi krkani to rade svaki dan i sto nije vijest. Tudje govno uvijek vise smrdi i tako je svugdje u svijetu.
muhafuca

#1861 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by muhafuca »

hAZNADAR wrote:
muhafuca wrote:

Svedska nema tada problem ali je cjelokupna ocjena linhestajnske imigrantske populacije upravo takva - pola njiha su problematicni.
Medjutim kada daleko manji procenat mnozis sa desetinama hiljada - problem jeste veci i za komune koje nemaju para za tolike hiljade malog procenta socijalaca i bezbjednosni.

Statistika je neumoljiva. Svedi i dalje prednjace u cjelokupnom broju kriminala i socijalnih slucajeva,... ali njih je vise miliona i vrlo mali procenat. Ako je taj procenat mnogo veci na odredjenu stranacku populaciju - to zasluzuje ipak vecu paznju.

A obicnim ljudima vise u oci pada ono sto vide nego statistika. Pola linhestajnaca koji statisticki prave probleme su velikoj vecini nepoznati. Docim nema tog grada na juznoj polovini Svedske gdje obicni ljudi nisu svojim ocima vidjeli i dozivjeli problem drugih grupacija.
Plus dodaj tome i razlicite arsine. Naravno da je banda mrkih kriminalaca na losijem glasu nego banda svedskih kriminalaca. Svede sami otvoreno kazu - nas sljam - nas problem. Tudji sljam neka bude tudji problem. Isto je i kod nas gdje je sikaniranje nase cure u sarajevskom tramvaju od strane migranata odjekula kao bomba - na stranu sto nasi krkani to rade svaki dan i sto nije vijest. Tudje govno uvijek vise smrdi i tako je svugdje u svijetu.
Pa upravo to i objasnjavam

totalnim brojevima Afrikanci daleko brojniji od juznoamerikanaca - a da ne govorim od Lihtenstajnaca koje sam vise deskriptivno ovdje ubacio (da docaram) al eto ti se zakacio na njih pa hajde neka.

samim tim i procenat Africkog sljama u totalnim brojevima je daleko veci u Swedskoj od procenta juznoamerickog sljama u totalnim brojevima

pa samim tim i uocljiviji okom obicnom narodu.

dodaj tome da se od J Amerike pa do Swedske - Juzno Americki sljam mnogo bolje profiltrira od Africkog - zbog geografskih i jezickih prepreka.

I vjerovatno jos neki dodatni faktori koje nismo uzeli u razmatranje.

Dodje se do zakljucka da je normalno da je J Americka imigracija u Swedskoj neproblematicna dok je Africka zbog ovih realnih faktora problematicna i lakse uocljiva obicnom gradjaninu.

U SAD imas potpuno obratnu sliku sto potvrdjuje ove teze.

Eh da je J americka imigracija svuda nepromaticna onda bismo uzroke mogli traziti negdje drugo - ali posto nije - jednostavnom logikom se svede na cisto geografske i jezicke (i vjerovatno jos neke minorne faktore)

Statistika je neumoljiva.
Da u smislu da je moze interpretirati kako ko hoce - zanemarivati faktore koji mu ne odgovaraju a isticati one koji mu odgovaraju.

Pa tako npr zanemariti faktor totalnih brojeva, geografije i jezika kad govorimo o J amerikancima - a istaknuti ih kad govorimo o Lihtenstajncima

kao sto si ti uradio npr.
sinuhe

#1862 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by sinuhe »

Izbjeglice iz Istocne Evrope, i Jugoslavije, u Svedskoj 1964

ultrasarajevo87

#1863 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by ultrasarajevo87 »

sinuhe wrote:Izbjeglice iz Istocne Evrope, i Jugoslavije, u Svedskoj 1964

Osmijeh kod djece sve pokazuje. Zapad je bio uvijek korak ispred Jugoslavije, htjeli mi to priznati ili ne. :lol:
PeppermintSA

#1864 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by PeppermintSA »

Kakve izbjeglice iz jugoslavije ‘64.?
sinuhe

#1865 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by sinuhe »

Provukao sam kroz google -kazu izbjeglice. Ili ono sto se u Jugoslaviji nazivalo politickom emigracijim ili cak neprijateljskom emigracijom u Svedskoj bi nazvali izbjeglicama.
insomnia78

#1866 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by insomnia78 »

Cuj kakve izbjeglice :lol:
seln

#1867 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

sinuhe wrote:Provukao sam kroz google -kazu izbjeglice. Ili ono sto se u Jugoslaviji nazivalo politickom emigracijim ili cak neprijateljskom emigracijom u Svedskoj bi nazvali izbjeglicama.
Izbjeglice u vrijeme kad se jednostavno moglo otputovati, naci posao i par godina kasnije uzeti drzavljanstvo?
Politicki azilanti, koji su jedva znali citati i pisati?
jeza u ledja

#1868 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by jeza u ledja »

Tada su se svi iz istocnog bloka koji su prelazili na drugu stranu nazivali izbjeglicama. Sta su Svedjani znali o nijansama izmedju Jugoslavije i Cehoslovacke tada....
dječak sa šibicama

#1869 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by dječak sa šibicama »

Mozda su se predstavljali kao izbjeglice, s obzirom da su u Svedsku tada mahom isli ljudi iz Zapadne Hercegovine, dakle predstave se kao politicki migranti, izbjeglice ukratko.
Ommadawn

#1870 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

Svedska je kasnije potpisala sporazum sa SFRJ, negdje cini mi se 1967-68 o radnoj snazi. Mahom su ljudi iz ruralnih krajeva (najvise uza Srbija, Sumadija) odlazili u Svedsku na tzv. privremeni rad. Njih nikada nisu zvali izbjeglice nego gästarbetare, u prevodu gastarbajter.
ultrasarajevo87

#1871 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Ommadawn wrote:Svedska je kasnije potpisala sporazum sa SFRJ, negdje cini mi se 1967-68 o radnoj snazi. Mahom su ljudi iz ruralnih krajeva (najvise uza Srbija, Sumadija) odlazili u Svedsku na tzv. privremeni rad. Njih nikada nisu zvali izbjeglice nego gästarbetare, u prevodu gastarbajter.
Vjerujem da se niko nije vratio ovamo? :thumbup:
Ommadawn

#1872 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Ommadawn »

ultrasarajevo87 wrote:
Ommadawn wrote:Svedska je kasnije potpisala sporazum sa SFRJ, negdje cini mi se 1967-68 o radnoj snazi. Mahom su ljudi iz ruralnih krajeva (najvise uza Srbija, Sumadija) odlazili u Svedsku na tzv. privremeni rad. Njih nikada nisu zvali izbjeglice nego gästarbetare, u prevodu gastarbajter.
Dobar dio ljudi se nije vratio ali ima ih dosta koji jesu. I taman se fino smjestili da uzivaju - kad ono rat.
ultrasarajevo87

#1873 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Ommadawn wrote:
ultrasarajevo87 wrote:
Dobar dio ljudi se nije vratio ali ima ih dosta koji jesu. I taman se fino smjestili da uzivaju - kad ono rat.
Žalosno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1874 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by Truba »

insomnia78 wrote:Cuj kakve izbjeglice :lol:
bježali ljudi od demokracije i blagostanja :lol:

imali su civilno služenje vojnog roka :D imali su stranački pluralizam :D
bratstvo-jedinstvo zašto su bježali
seln

#1875 Re: Desničari osvajaju Evropu!

Post by seln »

Black swan wrote:
insomnia78 wrote:Cuj kakve izbjeglice :lol:
bježali ljudi od demokracije i blagostanja :lol:

imali su civilno služenje vojnog roka :D imali su s
tranački pluralizam :D
bratstvo-jedinstvo zašto su bježali
Ja, ba... nisu ih ispratili Olujom. Dakle, kakve izbjeglice?
U to doba je vec svako mogao uzeti pasos i otputovati.
Zasto vecina ipak nije otisla? Zasto su oni koji su otisli uglavnom cekali da zarade penziju i da se vrate?
I zasto se danas u ah-lijepoj-ah-divnoj-ah-slatkoj-slobodi vise niko ne zeli vratiti u slobodnu Hrvatsku?

p.s. Samo picke su bjezale od sluzenja vojnog roka.
Post Reply