Joj sto volim ove iskljucivosti gdje eksperti zabranjuju ovo ili ono.ultrasarajevo87 wrote:insomnia78 wrote:Ako si musliman nema Božića, Uskrsa i kraj priče.jeza u ledja wrote:
Ma to i jeste uz suhovinu svakako najbolji dio![]()
Salu na stranu jebena su to cepanja, skoro sizofrena![]()
Meni te djece bude zao. Hajde ti malom Ahmedu objasni zasto je on drugaciji i ne treba da slavi bozic i uskrs ko ostala djeca u skoli. Time mu odmah ubacujes bubu o razlicitosti i getoizaciji. Jos se ovdje ti praznici poprilicno obiljezavaju. Doduse vise komercijalno al opet. Mada vidim i arapčadi kako za uskrs ganjaju cokoladna jaja![]()
Ne vidim razlog da bi muslimani uopšte i prisustvovali takvim proslavama. Njihovi roditelji trebaju biti svjesni gdje su došli - u dominantno kršćansku Evropu.
Uglavnom ja sam odrastao u nereligioznoj porodici, ali nakon svega što sam doživio u prvenstveno slavenskim zemljama mogu samo reći ako si musliman onda se moraš boriti za svoje ideale, ne tako što namećeš svoje mišljenje, već jednostavno uklopiš se ili napustiš državu.
Srećom opis posla mi je takav da nigdje ne provodim neki duži vremenski period, već sam jako često u pokretu. Bogu hvala na tome.
Ako je neko deklarisani musliman koji slavi Bajrame - ko ce mu zabraniti da obiljezi i Bozic na svoj neki nacin? Koliko poznajem Kuran - nije nigdje ni eksplicitno zabranjeno slaviti rodjenje Isa a.s. Slijedom te logike da nema Bozica ako si musliman, nema onda ni Nove Godine, Prvog maja,... a i onaj pohod na Ajvatovicu po fiksnom kalendaru bi trebao kao biti kraj price?
Kult Djeda Mraza nije sproveden direktivom Partije u YU vec je to bio dio opceg trenda u cijeloj Evropi, mozes reci i globalizacije,.. Pa i tu se nekako nasao neki kompromis izmedju vjerskog i svjetovnog i Djed Mraz je za razliku od zapadne Evrope gdje je bio i ostao vezan za Bozic - u YU bio vezan za Novu Godinu. Nigdje drugdje - samo kod nas koliko mi je poznato i mozda u jos kojoj komunistickoj zemlji.
Po gradovima muslimani nisu slavili Bozic kao krscani - ali su simbolicno znali napraviti bolji i svecaniji rucak, a isto i krscani za Bajram. Ja sam kao mali cijelu ulicu obilazio cestitajuci Bajram i svugdje dobio i Alahraziolah kao odgovor i para ili kolac. Tek poslije skontao da je tu bilo dosta nemuslimana koji su sa osmijehom i ispravno odgovorili i dali koju banku. Ah ta lijepa vremena.
Kuca se kitila i ponegdje i jelka od sredine Decembra do pocetka Januara.
I kada pricao o uspjesnoj integraciji nasih vani - to je isto bitan dio. Za razliku od nekih drugih stranaca koji imaju odbojnost prema Bozicu, kicenju kuce,... gdje i djecu odgajaju u stilu njima njihovo nama nase i odvajaju se od svega -
nasi ljudi i dalje imaju obicaj kicenja kuce ili jelke koji nije zbog Bozica vec zbog Nove Godine i kad tu dodas nasu trku za parama gdje nastojimo zaraditi i imati sto vise(a to mozes samo ako radis i zavrsis skolu), i bolesni mahalski prestiz ... i onda Svede i Danci kazu - jao kako su ovi Bosanci integrisani i prihvatili obicaje sredine. Pjavo fin i kulturan neki narod.