Nurudin wrote:bismillah..
ja sam mislio odgovoriti na to o Hidru , odnosno prenijeti šta sam čuo itd ali je bilo traženo lično NAŠE viđenje ali i tu je greška i pogreška jer ti ne možeš znati ako ti Allah neda znanje , a ako ti On dadne , pa kako ćeš reći da je to tvoje, odakle ti obraz toliki?
Dakle ja nisam znao , a sad znam pa ću i reći ali to što znam nije moje lično, jer da jeste odmah bi to rekao (eto me ko Ekrem Jevrić )
Zato se i inače čeka na odgovor, pa ako ti se da GOVORI a ako neda , možeš ti da pričaš priče drugih ili da izmišljaš ali u tome nema pravog znanja i nikoga to ne zanima. To se tako radi , to čekanje, po sunnetu Resulullaha , kao kad su Jevreji dolazili pa ga pitali , a on nije odgovarao dok mu se čisti odgovor ne spusti , čisto viđenje , bez ikakve sumnje u ono što govori
Sad ću ti reći kako je meni došlo da vidim i tebe (prenosnik) i sebe i generalno svijet . Ne pripisujem sebi ništa nadnaravno da se razumijemo nego ne znam kako bi drugačije objasnio to o čemu pričam, a nisam MISLIO uopće o tome nego je samo dolazilo
Hidr je dakle mudrost , pa kad Musa a.s. kreće u potragu to je sejri-suluk i tačno je da su dva mora zahir i batin , pa kad su prešli granicu nisu ZNALI jer skriveno se ne spoznaje UMOM već ti dođe znak gdje je mjesto sastajanja. Tako je riba iskočila u more, a mrtva bila. Znači desilo se nešto čudnovato i riba je oživjela ili kako kaže hz.Rumi "u meni je žedna riba" (žedna čega. ? potraži) . Mladić koji je nosio to je VIDIO ali nije htio da kaže jer ga je šejtan vesvesama zaveo , rekao mu "de bolan ne pričaj to, ismijaće te " ...a to je bio znak
Taj sluga koji nosi prtljagu sa hranom, postoji i u nama, a oni koji putuju moraju ga poslati nazad , kao što je i Musa .a.s učinio a sastao se sa Hidrom na mjetu gdje je riba ili Ruh pokzaoa prve znakove ruhanijeta..
Pa su krenuli tim morem , Musa sa svojim vodičem Hidrom, pa je Hidr oštetio brod, a brod je naša nefsu levvama. Povrijedio nam Hidr ego, proburazio ga ...a hz.Rumi kaže "rana je mjesto kroz koje svijetlo ulazi u nas" . Ta nas je rana spasila od kralja šejtana Iblisa , koji otima sve brodove na tom putu osim onih oštećenih
Musa , kao ni mi, nije mogao da ćuti na tu "nepravdu"
Slijedeći stepen je mulhima -duša nadahnuta , odnosno nije tu još prisutan stepen nego halovi . Halovi opijanja duhovnim stanjima, halovi folklora, rituala , jedna vrsta ludosti , dječaštva sejri suluka. Tu se isto pada ako se ne "ubije" to dijete . Ostaneš na nivou dijeteta sa igračkama, koje glumi igra uloge "mame, tate " ...ili sufije . Ovo neću dalje pričati jer to boli ljude koji su na tome, iako to dijete treba "ubiti" ako si mudar, ako slušaš hazreti Hidra
Kao što duhovni putnik -arif, prolazi tim putem, i cijelo čovječanstvo isto evoluira i kreće se , ponavalja greške i ide ponovo i ponovo dok ne skonta
da ovo dijete sa igračkama koje se zabavlja NE MOŽE BITI MEVLA jer ono nema mudrosti samo se zabavlja u tvome gradu-tijelu , a kad PORASTE činiće zulum čak i svojim roditeljima , odnosno čovječanstvu koje je starije od njega . Ali nećemo pričati o drugima, već o sebi, pa ću reći da je primjer kod muslimana, odličan primjer tog djeteta koje se nije u startu ubilo , jeste ISIL koji sad čini zulum i neposlušan je roditeljima, kao što se navodi u odgovoru hazreti Hidra , kasnije kad je Musa užasnut takvim "ubistvom dijeteta" , zatražio odgovor
Što se tiče ISILA nisu oni krivi za sebe jer djeca ne znaju ništa , ko im god šta kaže ona vjeruju, nego je krivnja na PASIVNOJ ULEMI. (ovo pasivna ulema sam posudio od moga dosta jednog koji tako često voli reći, a je ne znam bolje)
Zašto je ulema pasivna? Kako da ti mudri ljudi nisu vidjeli kod očiju?
Pa tako što oni za svaku sofru sjedaju, ne bore se sa svojim nefsom i prohtjevima dunjalučkim , a u koji god grad dođu, dođu "da jedu"
Međutim hz.Hidr u onom gradu nije jeo, nisu im dali , jer Hidr -mudrost je samo sa Hakkom , a ljudi i zajednice ne vole istinu . Ne vole takvu ulemu , ne zovu ih na ručkove i iftare ...a Hidr na to ne obraća pažnju nego zida zid ŠERIJATA na blagu hakikata, da ga nebi svijetina razgrabila
a to NIJE NJIHOVO nego od dva brata, koji su kao ona dva mora zahir i batin
Prenosnik, ti si pao na ovome zidu , kao i ja , samo su tvoji razlozi kao u ove uleme , ono daj da se pokažem "znalcem" , a ništa mudžaheda pa kad su ti zahir i batin odrasli, ti došao tamo ,a ono nema blaga, nema ničega ...a ne može ga ni biti bez zida
Slično je i kod mene što se tiče zida, ja ga moram još zidati i paziti se pohlepne svjetine da mi ne raznesu blago jer oni bi samo da ti uzmu tvoje, sažvaču i ispljunu . Hvale te dok im daješ badava, čim nema , izdaće te
Zato ću ja sad završiti sa pisanjem na ovoj temi , a vi hoćete zaključati nećete , nije do mene
Glasam protiv da odeš sa teme.. A k tomu nisi kazao jel ispravan odgovor na tvoje kviz- pitanje.