Svako može da odvaga, kao što je forumašica već odlučila..ne isplati joj se jer nije iz Sarajeva. Igrom slučaja znam kakvo je stanje tamo, pa sam se uključio.
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
- fidoremilienko
#1851 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma ne osuđujem, samo eto uzesmo se teme
Svako može da odvaga, kao što je forumašica već odlučila..ne isplati joj se jer nije iz Sarajeva. Igrom slučaja znam kakvo je stanje tamo, pa sam se uključio.
- loose end
#1852 Re: Jadi nas nezaposlenih
meni je inace genijalno kad neko kaze radi sta bilo, konobarisi, radi u granapu, butiku, bla bla... a tamo nece ni da te pogledaju jer si s fakultetom prekvalifikovan.
-
Leptirich
#1853 Re: Jadi nas nezaposlenih
A radila sam i ja volonterski godinu dana kao diplomirani pravnik za 150 KM, ali u svom gradu gdje nisam imala nikakvih dodatnih troškova. Mogla sam podmiriti neke svoje osnovne potrebe. 
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#1854 Re: Jadi nas nezaposlenih
Eto kad se cijene svega navedenog vrate na nivo iz recimo 1998 ja ću se prvi sa tobom složiti oko plate....fidoremilienko wrote:I sad je kao realno da inžinjer ima takvu platu?
Tačno je da nije isto, al je isto tako tačno da je cijena goriva svugdje ista. Volio bih da vidim cijene životnih namirnica (poređenje), Sarajevo/Tuzla/Zenica. Eto da vidimo koliko je to razlike.
I topli i prevoz to je cca 200 KM. Suma 800 KM. Štaš ti s tom lovom![]()
Evo da ti kažem da je meni u Sarajevu lik nudio 600 KM (sa VSS), all inclusive. Ne vjeruješ. E pa nisam ni ja vjerovao kad mi je to lik rekao.
- Domaci izdajnik
#1855 Re: Jadi nas nezaposlenih
I meni je simaptična i milozvučna pjesma Forever young od Alphaville, ali to je samo simpatična pjesma realnost je malkice surova....a i biologijaloose end wrote:meni je inace genijalno kad neko kaze radi sta bilo, konobarisi, radi u granapu, butiku, bla bla... a tamo nece ni da te pogledaju jer si s fakultetom prekvalifikovan.
- loose end
#1856 Re: Jadi nas nezaposlenih
halali, malo sam spora pa ne kontam sta si htio rijet, de elaboriraj to maloLajavikrelac wrote:I meni je simaptična i milozvučna pjesma Forever young od Alphaville, ali to je samo simpatična pjesma realnost je malkice surova....a i biologijaloose end wrote:meni je inace genijalno kad neko kaze radi sta bilo, konobarisi, radi u granapu, butiku, bla bla... a tamo nece ni da te pogledaju jer si s fakultetom prekvalifikovan.
- Domaci izdajnik
#1857 Re: Jadi nas nezaposlenih
E jbg sad
ne moš' vječno trčati i vući i raditi svašta, poslije 30te malo su drugačiji kriterijumi i pravila.
-
Rizvan
#1858 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sve zavisi, ako si tokom studiranja radio te poslove, imaš preporuke i znaš posao, onda nije bitno jesi li s faksom ili ne. Ako si proveo 4-5 godina samo studirajući, bez dana radnog iskustva, naravno da te neće ni pogledati, jer prvo što nemaš iskustva, drugo zato što ćeš gledati prvom prilikom da ih napustiš, a za takve poslove traže se formirani radnici, ili balavci koji su spremni da rade za mizeriju.loose end wrote:meni je inace genijalno kad neko kaze radi sta bilo, konobarisi, radi u granapu, butiku, bla bla... a tamo nece ni da te pogledaju jer si s fakultetom prekvalifikovan.
- loose end
#1859 Re: Jadi nas nezaposlenih
it's been a long day, sho bi rekli ameri, treba mi malo da ukresemLajavikrelac wrote:E jbg sadne moš' vječno trčati i vući i raditi svašta, poslije 30te malo su drugačiji kriterijumi i pravila.
slazem se u potpunosti, na kraju krajeva, covjek sam sebi bude smijesan kad treba poslat cv tako negdje za rad u butiku, a imas godine iskustva na skroz lijevim poslovima (i malo zahtjevnijim, naravno)
- Domaci izdajnik
#1860 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kod mene CV ima dvije stranice bez "molbe"
i kad ga sve po PS-u odštampam ili pošaljem mailom dođe pa me pita šta znaš raditi ili gdje si radio do sad
.....u raketnom silosu, održavao ICBM

- loose end
#1861 Re: Jadi nas nezaposlenih
mozes ti imati ne znam ti koliko radnog iskustva kao, recimo, konobar, ali ako si u medjuvremenu diplomirao i dvije-tri godine poslije radio na poslu za koji je bila potrebna visoka strucna sprema, tebi vise vracanja medju konobare nema i to upravo iz razloga koji si i sam naveo - niko te ne zeli jer ces zbrisati cim ti se ukaze prilika da ponovo radis u struci.Rizvan wrote:Sve zavisi, ako si tokom studiranja radio te poslove, imaš preporuke i znaš posao, onda nije bitno jesi li s faksom ili ne. Ako si proveo 4-5 godina samo studirajući, bez dana radnog iskustva, naravno da te neće ni pogledati, jer prvo što nemaš iskustva, drugo zato što ćeš gledati prvom prilikom da ih napustiš, a za takve poslove traže se formirani radnici, ili balavci koji su spremni da rade za mizeriju.loose end wrote:meni je inace genijalno kad neko kaze radi sta bilo, konobarisi, radi u granapu, butiku, bla bla... a tamo nece ni da te pogledaju jer si s fakultetom prekvalifikovan.
e sad, ja potpuno razumijem poslodavce koji ne zele zaposljavati ovakav profil radnika, ali ne razumijem ljude koji ce te non-stop peglati kako mozes raditi bilo sta, a ti, nehljebovic, neces.
- Sodom1
#1862 Re: Jadi nas nezaposlenih
Napr. gorivo bilo 1 markaLajavikrelac wrote:Eto kad se cijene svega navedenog vrate na nivo iz recimo 1998 ja ću se prvi sa tobom složiti oko plate....fidoremilienko wrote:I sad je kao realno da inžinjer ima takvu platu?
Tačno je da nije isto, al je isto tako tačno da je cijena goriva svugdje ista. Volio bih da vidim cijene životnih namirnica (poređenje), Sarajevo/Tuzla/Zenica. Eto da vidimo koliko je to razlike.
Evo da ti kažem da je meni u Sarajevu lik nudio 600 KM (sa VSS), all inclusive. Ne vjeruješ. E pa nisam ni ja vjerovao kad mi je to lik rekao.
- cenecimoveocino
#1863 Re: Jadi nas nezaposlenih
Drina bila 0,70kfSodom1 wrote:Napr. gorivo bilo 1 markaLajavikrelac wrote:Eto kad se cijene svega navedenog vrate na nivo iz recimo 1998 ja ću se prvi sa tobom složiti oko plate....fidoremilienko wrote:I sad je kao realno da inžinjer ima takvu platu?
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk
-
bierkof
#1864 Re: Jadi nas nezaposlenih
Meni je zao svih nezaposlenih. Shvatam da to moze da utice na psihu mladog covjeka.
Ali, na zalost uvjek ima to ali... Danas u ovakvoj ekonomiji, globalnoj a pogotovo tek nasoj, studirati razne drustvene nauke, sociologiju, nekakve komunikacije, sport, i ostale 'kurseve' koji jedva da svojim znanjem mogu da doprinesu realnom ekonomskom sektoru, a pogotovo tek pravo i ekonomiju pored desetine hiljada pravnika i ekonomista na biroima sirom "nezaposlene nase", meni je ravno ludilu.
Ja sam upisao fax nekada 2004-2005, i krajem zadnje godine svoje srednje skole sam uzeo 4-5 biltena sa biroa rada, i vidio statistike. Mislim da to nije nikakva nauka. Cini mi se da i mala raja u vrticu mogu da shvate koncept ponude i potraznje.
Tada je u malom gradicu kao sto je Mostar, bilo hiljade ekonomista i pravnika na biro-u.
Ocekivati 'dobru' platu sa takvim uslovima na trzistu rada je naucna fantastika.
Uglavnom mislim da se nasi ljudi ne snalaze najbolje u ovom novom svijetu. Mislim da se dosta mladih uljuljalo u bajke starijih, o drzavi blagostanja, socijalizma i jednakosti. Danasnji liberalni kapitalizam, iako surov, ne pamti greske tako da je uvjek moguce okrenuti novi list. Dakle za kraj jedna kratka pozitivna prica.
Prije par godina u Tokyu sam vecerao sa jednim amerikancem, koji je radio u bolnici u Americi. Stariji covjek, barem 25 godina stariji od mene, i profesionalni bodybuilder, i jako inteligentan. Prica je bila, ne toliko o rasizmu, koliko o stanju crnaca u americi. Rekao mi je da mu je bilo jako tesko, kao crnom mladicu, da dodje do fakulteta, a jos teze da ga zavrsi. Znao je nocu prebirati kante ispred pizzerije, i jesti ostatke pizze koju je neko ostavio u kutiji, i tako nekako mi je poceo pricati o studentskim danima.
Studirao je i zavrsio fiziku, dobio je master diplomu. Poceo je raditi na Superconducting Super Collider-u. Projekat je trebao da bude Americki LHC, puno jaci i veci od ovoga u Europi, i 10 godina ranije. Uglavnom, radio je tu, medjutim kada je projekat izgubio podrsku u americkom senatu, i bio napusten, vojska fizicara, po njegovim rijecima, se nasla bez posla. Trazio je bilo kakav posao, i nije mogao nista da nadje. Nakon vise mjeseci bez posla, odluci da se vrati na fakultet, i upise medicinu od nule, poslije toga je istao na razne specijalizacije, i sada ima ogromnu platu kao doktor, pokazao mi je slike ogromne kucetine koju je napravio sa teretanom i kino dvoranom. Poslije vecere je rekao da mu je bilo dosadno u japanu, i pitao da odemo do yamahine prodavnice koju je vidio tu blizu i kupio je ogroman skupi klavir na licu mjesta, samo zato sto je zelio da vjezba.
Ali to nije poenta. Poenta je da kada nasem ekonomisti predlozis bilo kakav rad "van struke" ili prekvalifikaciju, rizikujes vlastiti zivot. Nije on dzabe isao na fakultet. sta ce mu neko reci, studira a 25 mu godina... itd itd... da se samo nekako ugurati ne budzet, zalosna ti njemacka
Ali, na zalost uvjek ima to ali... Danas u ovakvoj ekonomiji, globalnoj a pogotovo tek nasoj, studirati razne drustvene nauke, sociologiju, nekakve komunikacije, sport, i ostale 'kurseve' koji jedva da svojim znanjem mogu da doprinesu realnom ekonomskom sektoru, a pogotovo tek pravo i ekonomiju pored desetine hiljada pravnika i ekonomista na biroima sirom "nezaposlene nase", meni je ravno ludilu.
Ja sam upisao fax nekada 2004-2005, i krajem zadnje godine svoje srednje skole sam uzeo 4-5 biltena sa biroa rada, i vidio statistike. Mislim da to nije nikakva nauka. Cini mi se da i mala raja u vrticu mogu da shvate koncept ponude i potraznje.
Tada je u malom gradicu kao sto je Mostar, bilo hiljade ekonomista i pravnika na biro-u.
Ocekivati 'dobru' platu sa takvim uslovima na trzistu rada je naucna fantastika.
Uglavnom mislim da se nasi ljudi ne snalaze najbolje u ovom novom svijetu. Mislim da se dosta mladih uljuljalo u bajke starijih, o drzavi blagostanja, socijalizma i jednakosti. Danasnji liberalni kapitalizam, iako surov, ne pamti greske tako da je uvjek moguce okrenuti novi list. Dakle za kraj jedna kratka pozitivna prica.
Prije par godina u Tokyu sam vecerao sa jednim amerikancem, koji je radio u bolnici u Americi. Stariji covjek, barem 25 godina stariji od mene, i profesionalni bodybuilder, i jako inteligentan. Prica je bila, ne toliko o rasizmu, koliko o stanju crnaca u americi. Rekao mi je da mu je bilo jako tesko, kao crnom mladicu, da dodje do fakulteta, a jos teze da ga zavrsi. Znao je nocu prebirati kante ispred pizzerije, i jesti ostatke pizze koju je neko ostavio u kutiji, i tako nekako mi je poceo pricati o studentskim danima.
Studirao je i zavrsio fiziku, dobio je master diplomu. Poceo je raditi na Superconducting Super Collider-u. Projekat je trebao da bude Americki LHC, puno jaci i veci od ovoga u Europi, i 10 godina ranije. Uglavnom, radio je tu, medjutim kada je projekat izgubio podrsku u americkom senatu, i bio napusten, vojska fizicara, po njegovim rijecima, se nasla bez posla. Trazio je bilo kakav posao, i nije mogao nista da nadje. Nakon vise mjeseci bez posla, odluci da se vrati na fakultet, i upise medicinu od nule, poslije toga je istao na razne specijalizacije, i sada ima ogromnu platu kao doktor, pokazao mi je slike ogromne kucetine koju je napravio sa teretanom i kino dvoranom. Poslije vecere je rekao da mu je bilo dosadno u japanu, i pitao da odemo do yamahine prodavnice koju je vidio tu blizu i kupio je ogroman skupi klavir na licu mjesta, samo zato sto je zelio da vjezba.
Ali to nije poenta. Poenta je da kada nasem ekonomisti predlozis bilo kakav rad "van struke" ili prekvalifikaciju, rizikujes vlastiti zivot. Nije on dzabe isao na fakultet. sta ce mu neko reci, studira a 25 mu godina... itd itd... da se samo nekako ugurati ne budzet, zalosna ti njemacka
- Domaci izdajnik
#1865 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sve nekako ima tu istine, al mislim da taj Dr malko više sere nego što treba.....prvo ne može se upisati medicina u Čemerici eto onako, a drugo ta škola košta bogaoca tamo da je on eto iz nezaposlenosti otišao da je upiše i završi....ne znam, priča zvuči kao kod naših gazda s početka 2000tih kako je on kod Švabe prao suđe 12 sati, pa zaradio pare da bude gazda jedno četvrt miliončeta
kad mu se požališ da gineš od posla sa siću.... 
-
mali_balon
#1866 Re: Jadi nas nezaposlenih
Naravno, treba od te bajke malo oduzeti, ali poenta je sasvim ok. Drzava bi trebala da stimulise mlade bez posla da se prakvalifikuju, stimulacije u vidu raznih kurseva i prakticnog rada, i onda tim, lupam, variocima, tesarima, mehanicarima, inzinjerima masinstva, elektrotehnike itd itd pomoci pri nalazenju posla ali..... to je utopijaLajavikrelac wrote:Sve nekako ima tu istine, al mislim da taj Dr malko više sere nego što treba.....prvo ne može se upisati medicina u Čemerici eto onako, a drugo ta škola košta bogaoca tamo da je on eto iz nezaposlenosti otišao da je upiše i završi....ne znam, priča zvuči kao kod naših gazda s početka 2000tih kako je on kod Švabe prao suđe 12 sati, pa zaradio pare da bude gazda jedno četvrt miliončetakad mu se požališ da gineš od posla sa siću....
-
bierkof
#1867 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa nije bas da sere, neces svaki dan sresti doktora medicine koji se razumije u kvantnu fiziku. Takodjer, cijene skolarina su bile znatno nize 1993-4te. Osim toga, ljudi su tada imali vise sanse za stipendijama, studentskim kreditima itd itd...Lajavikrelac wrote:Sve nekako ima tu istine, al mislim da taj Dr malko više sere nego što treba.....prvo ne može se upisati medicina u Čemerici eto onako, a drugo ta škola košta bogaoca tamo da je on eto iz nezaposlenosti otišao da je upiše i završi....ne znam, priča zvuči kao kod naših gazda s početka 2000tih kako je on kod Švabe prao suđe 12 sati, pa zaradio pare da bude gazda jedno četvrt miliončetakad mu se požališ da gineš od posla sa siću....
Ali svejedno, trebalo je prelomiti i poceti iz pocetka.
Ovdje to nije bitno, mnogima je ovdje sve laz i prevara...
da li mozemo da se dogovorimo gdje pocinje licna odgovornost svakog pojedinca?mali_balon wrote:Drzava bi trebala da stimulise mlade bez posla da se prakvalifikuju
Ne moze drzava svima da glumi mamu i tatu i ispravlja tudje greske. Citam neko sjedi kuci ili na biro-u 3,4 ili 5 godina. Meni je to jako cudno. Za to vrijeme mozes ne samo da se prekvalifikujes, nego postanes najbolji u sta god da se upustis. Teorija o 10.000 sati daje neku grubu orjentaciju koliko je potrebno da se savlada neka vjestina.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1868 Re: Jadi nas nezaposlenih
mene malko boli kada ljudi koji su završili fakultete gdje ima matematike i onda počnu govoriti protiv nas društvenjaka
paša volim građevinu, volim arhitekturu, kompjutere ali nisam htio studirati 15 godina jer mi slabo ide matematika
i onda većina ode na društvene fakultete...rijetki odu na matematičke pa se muče godinama i na kraju ništa u tridesetoj
paša volim građevinu, volim arhitekturu, kompjutere ali nisam htio studirati 15 godina jer mi slabo ide matematika
i onda većina ode na društvene fakultete...rijetki odu na matematičke pa se muče godinama i na kraju ništa u tridesetoj
-
bierkof
#1869 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ah ta matematika... To se nauci, kao svaki drugi ispit. Zrtvujes nesto, npr. mislim da svaki ETF/Masinstvo/gradjevina i slicni fakulteti mogu na prvoj godini da te nauce kako da ucis "matematiku", tako da ti poslije bude lako. Ali treba malo zrtvovati (od prilike prvu godinu samo, drustveni zivot zaboravi), nema izlazaka svaki vikend, igrica, curica itd itd...Black swan wrote:mene malko boli kada ljudi koji su završili fakultete gdje ima matematike i onda počnu govoriti protiv nas društvenjaka
Takodjer postoje Medicina, hemija sa svojim odsjecima, biologija, inzinjering, informatika, dizajn... Sve profesije koje su jako profitabilne i kod nas.
Cudno je, upisati fakultet da dobijes diplomu, za profesiju koja nije trazena, koja se slabo placa, i onda kada zavrsis fakultet, cudis se sto ti je mala plata i sto nema posla. Ali to je depresivna cinjenica koju ne volim ponavljati, umjesto toga, podsjecam da vrijeme prolazi, i nikada nije kasno za nesto novo. Ljudi se i poslije 45te zene, udaju, mjenjaju profesiju, zapocinju karijeru, sele, neki radjaju djecu. Nikad nije kasno. Ako volis kompjutere, nauci da programiras, da dizajniras. Volis video igre? Super, nauci kako se prave! Fakulteti su kod nas poprilicno jeftini, mozes cak i novu diplomu steci, nije ni to nemoguce... Ako nam je ikada trebalo DOBRIH inzinjera, doktora, programera itd itd... to je sad.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1870 Re: Jadi nas nezaposlenih
ah
samo malo kad bismo pokušali prihvatiti drugoga onakakv kakav je... glup možda... možda ne ali drugačiji zasigurno
kad god požalim što nisam upisao elektrotehniku građevinu ili arhitekturu
pustim si one fejsbuk zezancije po grupama koji je rezultat
3*2-4+3/5
nakon što se preznojim pokušavajući
sjetim se svega
pa mi lakše bude
samo malo kad bismo pokušali prihvatiti drugoga onakakv kakav je... glup možda... možda ne ali drugačiji zasigurno
kad god požalim što nisam upisao elektrotehniku građevinu ili arhitekturu
pustim si one fejsbuk zezancije po grupama koji je rezultat
3*2-4+3/5
nakon što se preznojim pokušavajući
sjetim se svega
pa mi lakše bude
- mirsek
#1871 Re: Jadi nas nezaposlenih
Drug, imam neke rodbine u americi koji su zavrsili medicinu.Lajavikrelac wrote:Sve nekako ima tu istine, al mislim da taj Dr malko više sere nego što treba.....prvo ne može se upisati medicina u Čemerici eto onako, a drugo ta škola košta bogaoca tamo da je on eto iz nezaposlenosti otišao da je upiše i završi....ne znam, priča zvuči kao kod naših gazda s početka 2000tih kako je on kod Švabe prao suđe 12 sati, pa zaradio pare da bude gazda jedno četvrt miliončetakad mu se požališ da gineš od posla sa siću....
Ako ti je dobar prosjek , imas pravo na stipendiju ili studentski kredit i relativno jeftino prodjes dok studiras .
Jest da moras vracati tu lovu al eto barem vracas od plate koju pocnes zaradjivati.
Kad zavris fax, pa do specijalizacije imas platu oko 200 000 dolara godisnje ( kad odbijes vracanje kredita za studij to bude oko 60 000 ) a kad zavrsis i specijalizaciju oko 400 000 dolara.
Inace u americi doktori medicine, stomatolozi i advokati imaju basnoslovne plate.
Ovaj crnjo iz price moguce da je ustedio love od tog posla kao fizicar ili je mozda digao kredit.
- mirsek
#1872 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sve to stoji ali da li ti sa faxom cekaju priliku da dodju na red ili ganjaju razne stele pa se zato ne upustaju u do i prekvalifikacije.bierkof wrote:da li mozemo da se dogovorimo gdje pocinje licna odgovornost svakog pojedinca?
Ne moze drzava svima da glumi mamu i tatu i ispravlja tudje greske. Citam neko sjedi kuci ili na biro-u 3,4 ili 5 godina. Meni je to jako cudno. Za to vrijeme mozes ne samo da se prekvalifikujes, nego postanes najbolji u sta god da se upustis. Teorija o 10.000 sati daje neku grubu orjentaciju koliko je potrebno da se savlada neka vjestina.
Kod nas je normalno da neko ceka na neki posao ili poziciju u drzavnoj firmi 2-3 godine.
Na zapadu je druga stvar, uredjenije trziste, vise posla, bolja plata.
Tu se stvarno nema sta cekati 4-5 godina da se prekvalifikujes ako ne mozes naci posao u svojoj struci.
Svakako i onima koji su u BIH preporucujem dokvalifikacije dok cekaju posao pa makar i drzavni jer nikad ne znas kakva ti se prilika moze otvoriti, pa sto da ne i na zapadu.
Evo ko imalo ima osjecaja za kompjutere moze uciti programiranje, umrezavanje, web design, sigurnost itd.
To su sve poslovi koji se traze, kako kod nas tako i na zapadu.
Mogu se uciti i jezici.
Takodjer ko god ima svoje zemlje i kucu , zasto je ne bi obradjivao, sadio maline. Tu je isto fina lova kome to nije "ofirno".
Isto tako solarni paneli, digni kredit , potpisi sa EPBIH na 10 godina zagarantovan otkup struje postavi na krov i uzivaj.
Poslije 2-3 godine i 20 000 KM ulozenih ti uzivas u cistoj zaradi.
- Sodom1
#1873 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kako ovi paneli idu imas li vise informacija? Da procitam hvalamirsek wrote:Sve to stoji ali da li ti sa faxom cekaju priliku da dodju na red ili ganjaju razne stele pa se zato ne upustaju u do i prekvalifikacije.bierkof wrote:da li mozemo da se dogovorimo gdje pocinje licna odgovornost svakog pojedinca?
Kod nas je normalno da neko ceka na neki posao ili poziciju u drzavnoj firmi 2-3 godine.
Na zapadu je druga stvar, uredjenije trziste, vise posla, bolja plata.
Tu se stvarno nema sta cekati 4-5 godina da se prekvalifikujes ako ne mozes naci posao u svojoj struci.
Svakako i onima koji su u BIH preporucujem dokvalifikacije dok cekaju posao pa makar i drzavni jer nikad ne znas kakva ti se prilika moze otvoriti, pa sto da ne i na zapadu.
Evo ko imalo ima osjecaja za kompjutere moze uciti programiranje, umrezavanje, web design, sigurnost itd.
Mogu se uciti i jezici.
Takodjer ko god ima svoje zemlje i kucu , zasto je ne bi obradjivao, sadio maline. Tu je isto fina lova kome to nije "ofirno".
Isto tako solarni paneli, digni kredit , potpisi sa EPBIH na 10 godina zagarantovan otkup struje postavi na krov i uzivaj.
- Domaci izdajnik
#1874 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ti ko da u ŠveCkoj živiš....mirsek wrote:Tu se stvarno nema sta cekati 4-5 godina da se prekvalifikujes ako ne mozes naci posao u svojoj struci.
Mogu se uciti i jezici.
- mirsek
#1875 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nema te otkupne cijene da budes na nuli a potovo u minusu.Lajavikrelac wrote:Ti ko da u ŠveCkoj živiš....mirsek wrote:Tu se stvarno nema sta cekati 4-5 godina da se prekvalifikujes ako ne mozes naci posao u svojoj struci.
Mogu se uciti i jezici.
Poslije 2-3 godine i 20 000 KM ulozenih ti uzivas u cistoj zaradi.Znaš li ti koliko treba ulaganja i pripreme tla da bi posadio maline? I kad sve to uradiš zadužiš se do guše, a frajko ti odreže otkupnu cijenu da si ne na nuli nego u debelom minusu. Probali mnogi i sa malinom, lješnicima i sl pa se usrali
Solarne panele veliš? Dobra ideja ali si zaboravio da ne moš' ni reklamni pano da postaviš ako se bar trojica ne ugrade, a kamo li da udeš u kolo sa EP
Npr. u Sarajevu maline najjeftinije placa KLAS koji placa 1.5 KM/kg plus poticaj od kantona od 0.30 KM/kg i dobijes cijenu od 1.80 KM/kg
Naravno da se neces obogatiti prve sezone ali kako vrijeme bude prolazilo profit ce rasti.
Drugo imas poticaje na maline zavisno od kantona do kantona plus povoljne kredite.
USAID, SIDA, banke, potrazi na netu.
Imas sadnice koje ti doniraju ovi sto otkupljuju maline pa im vratis ulozeno kroz dio berbe plus ti treba voda za navodnjavanje.
O kakvoj posebnoj pripremi tla pricas ?
Po dunumu ti je prinos malina oko tona i po a otkupna cijena je bila prosle godine 3.3 KM.
Eto neka ove godine bude i 2 KM to je opet 3000 KM po dunumu zasadjenih malina godisnje.
Za lupam 4 dunuma to ti je 12 000 KM prihoda od prodaje malina za jednu godinu.
Ako trebas berace mozes i njih ukalkulisati sa platom 500-600 KM dok je berba i otprilike racunaj mogucnosti zarade .
Za solarne ploce znam preko poznanika jer je njegov brat to ganjao.
Za 20-25 milja KM dobijas oko 10 kW solarnih ploca po otkupnoj cijeni od oko 0.70 KM/kW jer je eko struja skuplja od obicne.
Mjesecno prozvedes malo manje od 1000 KM eko struje pa racunaj sad ROI.
Zavisno jel tvoja lova, kredit, kamata itd.
Plus, valjda je isplatljivije ganjati ove manje elektrane kapaciteta 10-20 kW jer za vece EPBIH placa manje love po kW.