1. U slučaju Bosne, po pitanju vjeronauke niko nije rušio ništa..bivši reis, čiji sam uzgred jedan od najvećih kritičara godinama je rekao nešto zbog čega ga je osudio svako ko nije ulizica u IZ..dakle, zbog vjeronauke niko nije htio rušiti nikoga, osim što su oni srušili sami sebe..pokušano samoinicijativno, koalicioni partner se usprotivio, u skupštini zaustavljeno..učenici i roditelji, oni kojih se to najviše ticalo, odgovorili još većom podrškom vjeronauci..kasnije su oni koji su to pokušali našli drugu većinu, ali ni sa njom nisu pokušali to provesti, već su vratili sve na stari sistem..(prva odluka nekad u maju dok je bila koalicija sa SDA, druga odluka u septembru dok su bili sa SBB)..Kikibombona wrote:Vjernici imaju obicaj isticati kako vjerujuci imaju u sebi utaknu moralnost i osjecaj za pravdu. Na ovoj temi vidim jedino licemjernost kod ovih sto su se stavili na stranu Mursija i Bratstva.
1. U slucaju Bosne, Opetja i drustvo konstantno isticu kako ce se svim sredstvima boriti da prava vjernika ne budu ugrozena. Bili su spremni rusiti demokratski izabran SDP da su ovi istrajali kod ukidanja vjeronauke. Dakle, kada se dirne u njihova prava i slobode, demokratija i bilo kakav legitimitet postaju sporedni.
2. U slucaju Egipta iskazuju svu svoju licemjernost i dvostruke standarde. Kada namecu vjernici imaju potpuno drugi stav i potpuno druga pravila. Onda se pozivaju da demokratiju, na pravo vecine itd. Kada ih pitam da li bi dopustili da demokratski izabran SDP cetri godine radi stetu muslimanima, hinjski se usute i ignorisu. Kada ih pitam da li bi dopustili da u hipotetickoj situaciji 70% gradjana BiH izglasa 'radikalno - ateisticki ustav', opet ignorisu i izbjegnu odgovor. Jer ako bi odgovorili, pokazali bi svu svoju licemjernost i sta jos ne.
Njihovo stajaliste izgleda ovako.. Ako neko ugrozava nasa prava i nas nacin zivota, mi cemo se tome svim sredstvima suprostaviti. Ako 'nasi' namecu i ugrozavaju necija prava, mi cemo se pozivati na demokratiju, na legalitet, legitimitet i sta jos ne.
Jos jednom pitam Opetja, Udrcha, Sarajevoxxx... Pitam njih zato sto su obrazovani i elokventni. Sa nekim drugim uopste ne vrijedi komunicirati.
Sta je uradio Mursi nakon sto su milioni izasli na ulice?
On je tada bio na potezu, koje je rjesenje ponudio nezadovoljnom narodu?
Sta mislite kako bi neka druga demokratska, civilizovana i odgovorna vlast odgovorila na visemilionske proteste?
Pitanje sam postavio pet puta. Jos niko nije odgovorio.
ovdje se dakle radilo o tome da je manjina htjela nametnuti volju većini..potvrdu si odmah dobio na lokalnim izborima..
2. što se tiče Egipta sve je jasno..prvi slobodni izbori su donijeli vlast kakva jeste..ne podržavam mnoge poteze MB-a i Mursija, znam i da je Opetja33 iste osudio, počevši od debilne promjene ustava u vezi kopta i presjednika..
da sam se ja pitao u vlast bih sigurno uključio Kopte, ali bih isključio sve one koji su podržavali režim..
u Egiptu nema ni sekularizma, ni liberalizma, ni socijalizma, ni demokratije..
u egiptu postoji samo oligarhija i sirotinja..desenije će im trebati da izgrade moderno društvo..
ali da bi ga uopće mogli graditi, na vlasti ne smije ostati diktator i vojna hunta..
činjenica je da je MB i Mursi povlačio loše poteze, ali činjenica je da su ovi 1000 puta gori, jer Mursi nije prolijevao krv svojih političkih protivnika, svejedno što je imao loših ispada..
Mursi je uradio malo, ali sve je bolje od ovoga što gledamo..