Citroen All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ElRe

#1851 Re: Citroen All About

Post by ElRe »

Duster jeste napravljen na platformi Clia 2, naravno uz odredjene modifikacije.
Nego, u toj klasi Suzuki Vitara 1.6 je best buy.
Me_again

#1852 Re: Citroen All About

Post by Me_again »

ElRe wrote:Duster jeste napravljen na platformi Clia 2, naravno uz odredjene modifikacije.

Može biti, ko će ga znati:

Clio 2 vs Duster
Medjuosovinsko rastojanje 2.473 vs 2.673
Trag točkova 1.418/1.392 vs 1.560/1.567

Izgleda da su bile neke velike modifikacije :-)
Haris.ba

#1853 Re: Citroen All About

Post by Haris.ba »

ElRe wrote:Duster jeste napravljen na platformi Clia 2, naravno uz odredjene modifikacije.
Samo kad skontaš da kod Suzukija treba doplatiti 1000 maraka za rezervnu gumu - ne bude mi dobro. Ali, da, auto je stvarno ekstra.
Samo što cijena za 4x4 nije uporediva sa Dusterom. Mnogo je to skuplje kod Suzukija. Ali, i dobije se mnogo više (ali onda zine stražnjica i počne gledati Škodu Jeti). Samo Dacia ima model 4x4 za oko 26000 KM.

Nego, onda bolje uzeti c4 na nekoj akcijici za 28000 sa 1.6 dizelom. Nego ganjati Kaktusa sa slabim motorom.

Ne znam. Ima Vitara na akciji za oko 26000 (samo prednji pogon). I kad se uporedi sa Kaktusom i motorom od 1.2 - mislim da nema puno priče. Jest da nije ista klasa auta, ali Suzukijev 1.6 motor sa lancem ne mogu nikako uporediti sa 1.2 Citroena.
mad_max_ba

#1854 Re: Citroen All About

Post by mad_max_ba »

harise porediš kruške i jabuke
Suzuki SUV
Cactuss šminkica (ni putnički ni SUV)
Lanac imaju i jedan i drugi.
Vitara prostranija (barem unutra, vanjske dimenzije su tu negdje).
Cactusu sasvim dovoljan ovaj 1.2 atmosferac (za regularnu vožnju i upotrebu, @530i ako češ se trkat ne kupuješ ovu vrstu vozila, al to je već druga priča)
ElRe

#1855 Re: Citroen All About

Post by ElRe »

Me_again wrote:

Clio 2 vs Duster

B0 platforma

https://en.wikipedia.org/wiki/Nissan_B_ ... te_note-10
Lolobrigida

#1856 Re: Citroen All About

Post by Lolobrigida »

Haris.ba wrote:
Samo kad skontaš da kod Suzukija treba doplatiti 1000 maraka za rezervnu gumu - ne bude mi dobro. Ali, da, auto je stvarno ekstra.
Samo što cijena za 4x4 nije uporediva sa Dusterom. Mnogo je to skuplje kod Suzukija. Ali, i dobije se mnogo više (ali onda zine stražnjica i počne gledati Škodu Jeti). Samo Dacia ima model 4x4 za oko 26000 KM.

Nego, onda bolje uzeti c4 na nekoj akcijici za 28000 sa 1.6 dizelom. Nego ganjati Kaktusa sa slabim motorom.

Ne znam. Ima Vitara na akciji za oko 26000 (samo prednji pogon). I kad se uporedi sa Kaktusom i motorom od 1.2 - mislim da nema puno priče. Jest da nije ista klasa auta, ali Suzukijev 1.6 motor sa lancem ne mogu nikako uporediti sa 1.2 Citroena.
Harise, siguran sam da mi nećeš zamjeriti kada ti ovo kažem: ako ne naprđuješ bezveze već ozbiljno kupuješ auto, prestani teoretisat već izvuci dupe napolje i obiđi koji salon! Ako ništa, nazovi ih da dobiješ koju korisnu informaciju. Kad dobiješ neku konkretnu ponudu i info, 99% stvari će ti se samo odgovoriti. Pusti te kataloške cijene, vidi šta ti se konkretno nudi.

Tebi na stranici Citroena piše da dizelski C4 Cactus sa 100 KS starta od 33.000, a auto se u realnosti prodaje u prosjeku za cca 27k KM. Imali su izložbe ispred SCC-a, stajali lijepo opremljeni dizelski Cactusi sa cijenom od nekih 26.5k - 28k...tu negdje. Znači u realnosti koštaju kao kataloški 1.2 benzinac...A za koliko se tek onda 1.2 VTi dobija?

Vitara kataloški kreće od 26k KM, imaš oglašenu akciju u Berlijeti/Betaniji u kojoj osnovni model dobijaš za 22.9k KM:

http://www.olx.ba/artikal/18963987/nova ... -22-900km/

Nazovi, pitaj imaju li ih na stanju, ako nemaju hoće li i kada će imati, postoji li nešto "ali" oko ove cijene, pitaj za neki bolje opremljen model, važi li i za njega sličan popust od 3 - 4k KM, kolika je njihova cijena.........

Mora li imati baš 0 km na satu? Normalno da ne mora, samo će bekan reći da mora. Evo ti jedna, 4x4, 2016. god, 8k prešla, novo auto:

http://www.olx.ba/artikal/22943827/suzuki-vitara-4x4/

I ovo sve sam dobio što sam onako na 10 sekundi razmislio o tvojoj situaciji i što sam uložio minut u osnovne pretrage...i 5 min u pisanje.

Bem ga ja... :mrgreen:
530i

#1857 Re: Citroen All About

Post by 530i »

Me_again wrote:Sve sam ja to vozao jer imam sreću da mi je prijatelj auto novinar, za razliku od tebe. Prema tome šanse da si vozao vise automobila od mene su vjerovatno ravne nuli.
U nastavku, ne bih da se hvalim, ali lično sam do sada bio vlasnikom barem dvadesetak automobila a od toga sam trečinu izvukao kao nove iz salona.
Prema tome, argumenata imam i to dosta.
I tu čemo završiti ovu diskusiju !
Pozdravi "prijatelja" tj. sebe :lol: :lol:
Ubleho jedna, za male pare svaki ti je auto extra super najbolji...misliš da se tvoji folovi ne mogu skontati???
Takav "stručni" "autonovinar" i vazda visi po servisima i kod mehaničara...to najbolje govori o tebi.
530i

#1858 Re: Citroen All About

Post by 530i »

Lolobrigida wrote:
Tebi na stranici Citroena piše da dizelski C4 Cactus sa 100 KS starta od 33.000, a auto se u realnosti prodaje u prosjeku za cca 27k KM. Imali su izložbe ispred SCC-a, stajali lijepo opremljeni dizelski Cactusi sa cijenom od nekih 26.5k - 28k...tu negdje. Znači u realnosti koštaju kao kataloški 1.2 benzinac...A za koliko se tek onda 1.2 VTi dobija?

Vitara kataloški kreće od 26k KM, imaš oglašenu akciju u Berlijeti/Betaniji u kojoj osnovni model dobijaš za 22.9k KM:

http://www.olx.ba/artikal/18963987/nova ... -22-900km/

Nazovi, pitaj imaju li ih na stanju, ako nemaju hoće li i kada će imati, postoji li nešto "ali" oko ove cijene, pitaj za neki bolje opremljen model, važi li i za njega sličan popust od 3 - 4k KM, kolika je njihova cijena.........

Upravo tako, gospođa u Citroenovom salonu je ljubazna, i sigurno može srediti neki popust, hiljadarku spuste čim kažeš "dobar dan". Slično i u obližnjem Suzuki salonu...iako su mi ovi u Citroenu nekako spremniji na dogovor, to je moj dojam. Još ako pokažeš keš :razz:
Dzontra_Volta

#1859 Re: Citroen All About

Post by Dzontra_Volta »

one hundred eyes wrote:Ovo bi trebali biti ovlašteni Citroen servisi u BiH http://citroen.ba/index.php/kontakt pa je možda najbolje rješenje da pošalješ svima mail i pitaš za cijenu. Ako budu iste cijene to je to onda, nemaš dilemu.
Evo poslao sam svima upit o cijeni velikog servisa (osim servisu u Banja Luci, ipak je predaleko za bilo kakvu uštedu).
Dobio sam samo 2 odgovora do sada (pored Hercegovinapromet d.o.o. Mostar).

ABC Sarajevo

Image

PAVIĆ Tuzla (ovi su dali i cijene za mali servis, mada to nisam tražio, plus što nijedno od ovih ulja ne koristim za moje vozilo)

Image

HERCEGOVINAPROMET Mostar (sa uključenim popustom od 40% na zupčasti remen i vodenu pumpu)

Image

Znači razlika između oficijelnih servisa je povelika ili neki kriju određene troškove. I sad meni neko kaže da dam 777 KM i ne budem fukara, jer je normalno da te neko uzima lopatom kad mu se može. E pa neće da može kod mene!
one hundred eyes

#1860 Re: Citroen All About

Post by one hundred eyes »

Trebao si još pitati da li su originalni dijelovi ili eurorepar (eurorepar idu u auta starija od 5 godina), možda je razlika u cijeni zbog toga. A ovi što šalju cijene ulja i filtera iako si pitao za veliki servis, garant neka hanuma zaposlena preko štele pa jadnica ne zna ni šta si je pitao nego nabrojala sve što je našla pod ključnom riječi 'servis' :D
530i

#1861 Re: Citroen All About

Post by 530i »

Prijateljski savjet, nemoj ići u Mostar. ;-)

ABC ima korektne cijene, na tu njihovu ponudu eventualno dodati španer ili španere mikroremena i to je to. Semeringe i ostalo po potrebe, to će oni vidjeti kad budu radili servis. Nemam iskustva sa njihovim servisom, pa neka se javi neko ko ima, ali sudeći po ovim ponudama ja se ne bih dvoumio.
xamp

#1862 Re: Citroen All About

Post by xamp »

530i wrote:Prijateljski savjet, nemoj ići u Mostar. ;-)

ABC ima korektne cijene, na tu njihovu ponudu eventualno dodati španer ili španere mikroremena i to je to. Semeringe i ostalo po potrebe, to će oni vidjeti kad budu radili servis. Nemam iskustva sa njihovim servisom, pa neka se javi neko ko ima, ali sudeći po ovim ponudama ja se ne bih dvoumio.
Citroen u Mostaru je poprilicno dobar ali supacki... Nedavno sam krenuo na put i kako mi se upalila lampica svratio sam do njih... Bio je neki senzor (nisu htjeli da kazu koji) - mogu ga odmah zamijeniti ili drugi put... Uredno sam platio dijagnostiku ali nisu htjeli da kazu sta je u pitanju jer sam rekao da cu raditi u Sarajevu.

ABC Citroen - posteni pravo. Radio sam neke stvari kod njih, i kad su me mogli zavrnuti za dijelove jer sam trazio da se promijene (a skupi su bili pravo) - rekli su da nema potrebe vec da se mogu popraviti.
530i

#1863 Re: Citroen All About

Post by 530i »

Mostarci još trebaju da uče i svoj pos'o i odnos prema mušterijama. ;-)
one hundred eyes

#1864 Re: Citroen All About

Post by one hundred eyes »

xamp wrote:Citroen u Mostaru je poprilicno dobar ali supacki... Nedavno sam krenuo na put i kako mi se upalila lampica svratio sam do njih... Bio je neki senzor (nisu htjeli da kazu koji) - mogu ga odmah zamijeniti ili drugi put... Uredno sam platio dijagnostiku ali nisu htjeli da kazu sta je u pitanju jer sam rekao da cu raditi u Sarajevu.
Ovo je za prijavu Citroenu Francuska, koji idiot moraš biti da ti neko plati dijagnostiku i ti nećeš da mu kažeš koji dio ne valja. Znači papke zaobilaziti u širokom luku.
probook

#1865 Re: Citroen All About

Post by probook »

xamp wrote:

Citroen u Mostaru je poprilicno dobar ali supacki... Nedavno sam krenuo na put i kako mi se upalila lampica svratio sam do njih... Bio je neki senzor (nisu htjeli da kazu koji) - mogu ga odmah zamijeniti ili drugi put... Uredno sam platio dijagnostiku ali nisu htjeli da kazu sta je u pitanju jer sam rekao da cu raditi u Sarajevu.

ABC Citroen - posteni pravo. Radio sam neke stvari kod njih, i kad su me mogli zavrnuti za dijelove jer sam trazio da se promijene (a skupi su bili pravo) - rekli su da nema potrebe vec da se mogu popraviti.
Cuj platis dijagnostiku i ne kazu ti sta je kvar. Ja im ne bi platio nego rekao hvala dovidjenja, pa neka se 'ebu i drugi put ce se drugacije ponasati.
citroen xm

#1866 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Realno ako ti nije bitno da li je Krosover/SUV ili običan kompakt onda nema poštenije ponude od običnog C4 dizela sa finom opremom za 28000 KM.

Sa druge strane imaš Kaktusa koji je šminka i stvarno veliko osvježenje na tržištu. Meni se veoma sviđa.

Vitara je solidan automobil koji me je na prvu privukao cijenom i solidnom opremom. Međutim što je više gledam uživo sve mi je bezveznija i bezveznija. Ako gledamo samo dizajn, meni je Daster tri klase iznad Vitare i mnogih razvikanijih modela. Jednostavno je dizajn pogođen, muški, nabijen. Mehanika je takođe odlična. Plastika unutra nije nešto, ali i Vitara je tu loša.
xamp

#1867 Re: Citroen All About

Post by xamp »

one hundred eyes wrote:
xamp wrote:Citroen u Mostaru je poprilicno dobar ali supacki... Nedavno sam krenuo na put i kako mi se upalila lampica svratio sam do njih... Bio je neki senzor (nisu htjeli da kazu koji) - mogu ga odmah zamijeniti ili drugi put... Uredno sam platio dijagnostiku ali nisu htjeli da kazu sta je u pitanju jer sam rekao da cu raditi u Sarajevu.
Ovo je za prijavu Citroenu Francuska, koji idiot moraš biti da ti neko plati dijagnostiku i ti nećeš da mu kažeš koji dio ne valja. Znači papke zaobilaziti u širokom luku.
Dijagnostika nije ukazala na taj kvar nego su rucno oni skontali to... Zato nisu htjeli reci vec su rekli 'oni u Sarajevu ce znati sta je to'
mad_max_ba

#1868 Re: Citroen All About

Post by mad_max_ba »

citroen xm wrote:Realno ako ti nije bitno da li je Krosover/SUV ili običan kompakt onda nema poštenije ponude od običnog C4 dizela sa finom opremom za 28000 KM.

Sa druge strane imaš Kaktusa koji je šminka i stvarno veliko osvježenje na tržištu. Meni se veoma sviđa.

Vitara je solidan automobil koji me je na prvu privukao cijenom i solidnom opremom. Međutim što je više gledam uživo sve mi je bezveznija i bezveznija. Ako gledamo samo dizajn, meni je Daster tri klase iznad Vitare i mnogih razvikanijih modela. Jednostavno je dizajn pogođen, muški, nabijen. Mehanika je takođe odlična. Plastika unutra nije nešto, ali i Vitara je tu loša.
Ok tebi je duster vrh, meni Vitara al to su ukusi.
Ako imaš koga u US embassy pitaj njih da ti objasne razliku što se tiče plastika unutra, taru i jedno i drugo.
Vizualno i na dodir su slični, onako kruto to djeluje, al o kvaliteti u upotrebi dva svijeta različita.
One plastike na dusteru se tako potroše da su na mom jugi iz 1989 godine bolji već na tom Dusteru iz 2014-15.

edit:
Duster reklama :thumbup: :thumbup:
530i

#1869 Re: Citroen All About

Post by 530i »

citroen xm wrote:

Dozvoli da se složimo :thumbup:
Vitara je na prvu bila ekstra, ali kasnije i nije tako lijep i prostran mini terenac...unutra prosjek. A fina oprema i motor idu na lijepe cifre.
citroen xm

#1870 Re: Citroen All About

Post by citroen xm »

Naravno, ali kao što kolega gore kaže ukusi su različiti i možda je nekome Vitara vrh. [emoji106]

Da ne citiram i njegov post, osvrnuću se na plastiku. Prvi Logan, koji je ujedno i uvod u prekretnicu brenda Dačija, je imao možda najneugledniju i najtvrđu plastiku od svih auta tog doba izuzmemo li Kinu. Ali ta plastika i godinama iza izgleda isto. Nema puno cvrčaka, ne grebe se previše itd. Gledajući aktuelnog Dastera i Vitaru ja ne vidim tu neku značajnu razliku u kvalitetu materijala.
mad_max_ba

#1871 Re: Citroen All About

Post by mad_max_ba »

citroen xm wrote:Naravno, ali kao što kolega gore kaže ukusi su različiti i možda je nekome Vitara vrh. [emoji106]

Da ne citiram i njegov post, osvrnuću se na plastiku. Prvi Logan, koji je ujedno i uvod u prekretnicu brenda Dačija, je imao možda najneugledniju i najtvrđu plastiku od svih auta tog doba izuzmemo li Kinu. Ali ta plastika i godinama iza izgleda isto. Nema puno cvrčaka, ne grebe se previše itd. Gledajući aktuelnog Dastera i Vitaru ja ne vidim tu neku značajnu razliku u kvalitetu materijala.
Imao priliku usporediti ono live nakon torture oba vozila,
fakat sam očekivao od Dustera da se neće onako "ogulit" tj. sada nakon 65000 km čuješ je kako pucketa na "pogled" (dobro karikiram, ali zaista na dodir stvarno se pomjera na ploči i na centralnom dijelu oko radia zvoni).

U Vitare slična kilometraža vremenski period isti način torture isti, stoji kako stoji.

Samo da se razumijemo nisam pretjerani fan ni jednog ni drugog, pokušavam to gledati koliko je moguće realno.

I opet u Dustera reklama :thumbup: :thumbup: , valjda mi se to jedino sviđa :lol: :lol: :lol: :lol:
530i

#1872 Re: Citroen All About

Post by 530i »

Ne bi smjela ni na Dusteru da se pomjera, osim ako krvnički pritisneš ili se oslanjaš dobrom težinom...možda je vađeno pa nije posve namješteno. Meni je plastika u dacijama i u škodama gotovo identična, po dojmu, izgledu i osjećaju. Mislim na osnovne škoda modele... Suzuki je možda nešto solidniji po tom dojmu, ali ne puno više.
Me_again

#1873 Re: Citroen All About

Post by Me_again »

530i wrote:
Me_again wrote:Sve sam ja to vozao jer imam sreću da mi je prijatelj auto novinar, za razliku od tebe. Prema tome šanse da si vozao vise automobila od mene su vjerovatno ravne nuli.
U nastavku, ne bih da se hvalim, ali lično sam do sada bio vlasnikom barem dvadesetak automobila a od toga sam trečinu izvukao kao nove iz salona.
Prema tome, argumenata imam i to dosta.
I tu čemo završiti ovu diskusiju !
Pozdravi "prijatelja" tj. sebe :lol: :lol:
Ubleho jedna, za male pare svaki ti je auto extra super najbolji...misliš da se tvoji folovi ne mogu skontati???
Takav "stručni" "autonovinar" i vazda visi po servisima i kod mehaničara...to najbolje govori o tebi.
Nema potrebe za vrijedjanjem.
Zamijenio si teze, nemam veze sa autonovinarstvom. Imam veze sa autima jer ih koristim debelo iznad BH prosjeka i stoga sam prinudjen da ih cesto mijenjam. Ne mogu reci da pretjerano volim jeftine aute, ali mi je glupo kupovati skupe aute jer godisnje onda gubim 15 do 20 tisuca ili hiljada KM.
Kako sam sebi zaradjujem lovu, tj nisam na jaslama nikakve firme onda mi je to znacajna usteda.
Ne razumijem sta je ovdje za tebe ubleha ?
Me_again

#1874 Re: Citroen All About

Post by Me_again »

ElRe wrote:
Me_again wrote:

Clio 2 vs Duster

B0 platforma

https://en.wikipedia.org/wiki/Nissan_B_ ... te_note-10
Da, B0 platforma kao i Dacia Logan i Sandero. A Clio 2 je na B platformi, dakle nije ista.
Me_again

#1875 Re: Citroen All About

Post by Me_again »

Imam ja iskustva sa ABC servisom i to godinama. Imam samo rijeci hvale, nikada sa njima nisam imao problema i toplo ih preporucujem.
Sve je korektno i na vrijeme, svaki put zaista pregledaju cijeli auto i daju sugestije sta bi eventualno trebalo mijenjati odmah a sta moze sacekati neki period.
Cijene su takve kakve jesu, u to nemogu previse ulaziti jer ugradjuju originalne dijelove. Sa zamjenskim je naravno jeftinije.
Normalni mali servis je cjenovno ok.
Post Reply