Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
made_in_sarajevo

#1851 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by made_in_sarajevo »

Kako bi kruzni tok u buca potoku kao i novi most i kruzni tok u brijescu i na stupu trebali rijesiti guzve? Svaki jutro kad idem na posao od boljakova do buca potoka je kolona, dakle kruzni tok ne pomaze haman nista jer prema otoci opet guzva. Rajlovac lafo rijesili, evo svaki dan na posao i sa posla guzva kao i prije, mozda mrvicu manja nego prije.
__Phoenix__

#1852 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by __Phoenix__ »

Bolje da je rađen put od Boljakovog ka AP nekako, to bi tek rasteretilo Safeta Zajke ulicu...
Thorgerson

#1853 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

made_in_sarajevo wrote:Kako bi kruzni tok u buca potoku kao i novi most i kruzni tok u brijescu i na stupu trebali rijesiti guzve? Svaki jutro kad idem na posao od boljakova do buca potoka je kolona, dakle kruzni tok ne pomaze haman nista jer prema otoci opet guzva. Rajlovac lafo rijesili, evo svaki dan na posao i sa posla guzva kao i prije, mozda mrvicu manja nego prije.
Ma kruzni tokovi nisu svemoguci...

Al eto nasi tokmaci kontaju pukni kruzni i rijesio si problem.

Evo primjer kruzni ovaj kod kvadranta. Kakva ti korist ok kruznog ako samo na 50m od istog imas semafor? Jedino sto si olaksao jeste da ljudi prije dodju do semafora, na kojem su opet kolone.

Sad je npr dole u kvadrantu nekako duplo veca guzva nego prije, em suzili onu cestu, em kruzni tok ko prkno...samo pometnju napravili...

Ne mozes tako rijesiti problem saobracajne guzve. Rijesis samo jedan cep, drugi se stvori jer nisi stvorio nikakav alternativni pravac, samo si pomjerio guzvu.

Dok se ne izgrade longitudinale, dok se ne izgradi autoput (jel otpao plan za isti) i ne poboljsa javni prijevoz imat cemo i dalje guzve...mozes ti puknut jos 33 kruzna toka...dzaba.
made_in_sarajevo

#1854 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by made_in_sarajevo »

pravi kruzni tok je u na stupu ispod autoputa, ima sirine i duzine pa ko covjek mogu uci u jednu traku pa se vozikati tamo-vamo. otoka i buca potok isto kao da ga i nema. sta cu samo sto udjem moram izaci pa onda ona druga traka sluzi samo da se guzva pravi i da se ko uvali.

na stupu su napravili most ostavili brijesce,a brijesce jedan od glavnih razloga guzvi u rajlovcu. naprave tamo 2 trake prema aerodromu, petlja,fazoni i dodje se kod merkura i guzva. neki dan sam na pola mosta na stupu stao i 10min kotrljo se do merkura.

zaobilaznica oko sarajeva je super ali rajlovac opet ostao u guzvi. nista ih ne bi kostalo da su oko rajlovca-reljeva jedan ulaz-izlaz napravili. ovako ja iz reljeva krenem na autoput,imam haman 10km voziti do josanice da se ukljucim na autoput prema stupu. sa stupa kad idem u rajlovac opet mi je lakse kroz guzvu se progurati nego ici 10km duze pa se vracati jos 10km do rajlovca.

imam osjecaj da je ovo vise uradjeno brzinski,nek se uradi nesto nego da su sjeli pa fino sve u detalje skontali. mozda ce jos sta graditi ali sad za sad nisu oni nista toliko rijesili oko guzvi
Haris.ba

#1855 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

made_in_sarajevo wrote:naprave tamo 2 trake prema aerodromu, petlja,fazoni i dodje se kod merkura i guzva. neki dan sam na pola mosta na stupu stao i 10min kotrljo se do merkura.
To se može jedino riješiti nastavkom gradnje 12 transferzale. Mada ne kontam kako će riješiti ukršanje 12 transferzale i A transferzale kod aerodroma (nema para za denivelisanu rasksnicu ko na Stupu, a mislim da nisu planirali kružni tok ko u Briješču).
made_in_sarajevo wrote:zaobilaznica oko sarajeva je super ali rajlovac opet ostao u guzvi. nista ih ne bi kostalo da su oko rajlovca-reljeva jedan ulaz-izlaz napravili. ovako ja iz reljeva krenem na autoput,imam haman 10km voziti do josanice da se ukljucim na autoput prema stupu. sa stupa kad idem u rajlovac opet mi je lakse kroz guzvu se progurati nego ici 10km duze pa se vracati jos 10km do rajlovca.
Zašto sad nisu napravili planirani ulaz/izlaz na brzu cestu do autoputa (tzv.lot2b) ne znam. Nije bila velika investicija, sve je već pripremljeno, mislim da nema problema imovinskopravnih problema. Naime, planiran je otprilike na sredini brze ceste (rasksnica Butile - kružni tok u Briješću) ulaz/izlaz sa obje strane. Mogli su to i sada pustiti, svakako je izgrađena servisna saobraćajnica s obje strane ceste. Inače, na taj ulaz/izlaz bi se nekada u budućnosti trebale prikopčati sjeverna longitudinala i dionica ceste koja će ići većim dijelom obalom Željeznice (Butmir, Ilidža Centar, Pejton, Otes, Azići). A sa strane od Rajlovca će biti konekcija za - Rajlovac.
Thorgerson

#1856 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:
made_in_sarajevo wrote:naprave tamo 2 trake prema aerodromu, petlja,fazoni i dodje se kod merkura i guzva. neki dan sam na pola mosta na stupu stao i 10min kotrljo se do merkura.
To se može jedino riješiti nastavkom gradnje 12 transferzale. Mada ne kontam kako će riješiti ukršanje 12 transferzale i A transferzale kod aerodroma (nema para za denivelisanu rasksnicu ko na Stupu, a mislim da nisu planirali kružni tok ko u Briješču).
Najbolje bi bilo napraviti petlju i onda bi to rijesio zavijek. Mada ni kruzni nije lose rjesenje, ali znatno usporava saobracaj. A opet mozda to i nije lose rjesenje, jer ondje je svakako gust saobracaj, blizu je naselja, a nije zatvoreni autoput, pa mozda i nije lose da se saobracaj malo uspori, ali da da tece glatko.

Narocito ako se uzme u obzir i aerodrom. Ukljucivanje sa aerodroma lijevo je haos. Neki dan se tolika kolona stvorila, da sam cekao sigurno preko 10-15 minuta u koloni da izadjem sa aerodroma. Jer vecina ljudi upravo se ukljucuje lijevo i ide prema gradu.
Better Man

#1857 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Better Man »

Sve i jedan kružni tok u gradu nije napravio rasterečenje saobraćaja, već je samo dodatno povećao gužve. Jedino rješenje je da na najkrtičnijim raskrsnicama ili se regulišu semafori na pravi način ili da tu bude konstantno prisutna saobraćajna policija i da reguliše saobraćaj.
Thorgerson

#1858 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Sta ono ciste na potezu I transv ispod Avaza? Bilo je ondje nekih rusevina sve su pocistili?
karanana

#1859 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by karanana »

i ja sam vidio to ravnanje kod avaza/zeljeznicke. ali to je jedno 30 metara terena. ne vidim onde nista znacajno. a ona raskrsnica je pravi problem, posebno za auta koja idu iz pravca pofalica i skrecu lijevo za velusice i tunel. cudo nema vise sudara onde.
archi_a

#1860 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by archi_a »

Image

Pješački potputnjak na Stupu. Fuuuuujjjjjjj, bagro retardirana. :oops:
Logovan

#1861 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

Ja se sve nadam da je ovo gore fotoshop ili da je možda potputnjak iz neke druge države. :oops:
mario001

#1862 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mario001 »

johntra wrote:Obnovljen je zato što je bio fakat loš, a i ostat će ta traka svakako...meni samo nije jasno što se nije obnovila cesta i dalje, do AP i Mojmila...možda su kontali da će ubrzo krenuti sa izgradnjom Južne...
Prije da ce tuda proci A transverzala koja se gradi??
Better Man

#1863 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Better Man »

karanana wrote:i ja sam vidio to ravnanje kod avaza/zeljeznicke. ali to je jedno 30 metara terena. ne vidim onde nista znacajno. a ona raskrsnica je pravi problem, posebno za auta koja idu iz pravca pofalica i skrecu lijevo za velusice i tunel. cudo nema vise sudara onde.
Problem je jer saoraćajni inženjeri ne znaju podesiti semafor i što ima budala koji iz druge trake koja ide pravo u Kranjčevića il na glavnu se ubacuju ljudima koji su u traci iz koje se skreće prema Velešićima ili tunelu, jer ne mogu čekati u koloni. Kad je zeleno onima koji dolaze iz pravca Pofalića i skreću lijevo za Koševsko brdo, Velešiće, ili tunel, nakon kratkog vremena pali se zeleno i onima iz Kranjčevićeve i ovi iz pravca Pofalića moraju čekati da ovi prođu da bi oni skrenuli lijevo. Da je kako treba, kad je zeleno za ove iz pravca Pofalića, sve dok traje njima zeleno onima iz Kranjčevićeve bi bilo crveno i tek kad se ovima uplai crveno njima bi se palilo zeleno. Tako se ne bi stvarao tu zastoj i ljudi bi normalno prolazili s autima.
Thorgerson

#1864 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

mario001 wrote:
johntra wrote:Obnovljen je zato što je bio fakat loš, a i ostat će ta traka svakako...meni samo nije jasno što se nije obnovila cesta i dalje, do AP i Mojmila...možda su kontali da će ubrzo krenuti sa izgradnjom Južne...
Prije da ce tuda proci A transverzala koja se gradi??
'A' transverzala ide skroz drugom trasom, onim dijelom pored SOS sela, Olimpijskom i ide samo do Alipasinog polja. Tu se spaja na IX transverzalu.

Juzna long ide kroz Svrakino i dole prema Vojnickom polju, prolazi izmedju doma zdravlja i dalje ide prema Ilidzi. Al to se nikad nece napraviti to je SF.
Thorgerson

#1865 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

archi_a wrote:Image

?!?!

Dajte ba recite da ovo nije istina...pa sta je ovo jbt zivot...

:shock: :shock: :shock: :shock:
Logovan

#1867 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

Bolesnici, idioti, kreteni, fuj, fuj.

Gdje ja živim... :zid:
O'zone
Globalni moderator

#1868 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

Džaba svi kružni tokovi, novi odvodi i instalacije kad nisu u stanju da riješe potputnjak

http://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevo ... /160229137
amar1994

#1869 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar1994 »

Thorgerson wrote:
archi_a wrote:Image

?!?!

Dajte ba recite da ovo nije istina...pa sta je ovo jbt zivot...

:shock: :shock: :shock: :shock:
metak u celo bez pogovora :twisted: :twisted: :twisted:
El_comadante

#1870 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by El_comadante »

dobro je što ima planova i što je krenula izgradnja samo što su razvugli previše
Thorgerson

#1871 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Sta je sa juznom long? :roll:

Sta je sa V trans? :roll:

Sta cekaju, ne kontam? Da zavrse i tempiraju pred izbore, sta li ....
holowey

#1872 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by holowey »

Thorgerson wrote:Sta je sa juznom long? :roll:

nije sezona, gradjevinske firme raspustile radnike jer im se ne isplati placati ih a ne znas hoce li sutra vremenske prilike biti povoljne za gradnju...
mayab

#1873 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

holowey wrote:
Thorgerson wrote:Sta je sa juznom long? :roll:

nije sezona, gradjevinske firme raspustile radnike jer im se ne isplati placati ih a ne znas hoce li sutra vremenske prilike biti povoljne za gradnju...
Nebih rekao da je stvar u tome, prije će biti da uhljupi u vlasti kojih se to tiče nisu odradili šta su trebali odraditi, svaka firma koja dobije taj posao bi odmah počela, pogotovo jer je zima nikakva, posebno oni prvi zemljani radovi su mogli da se rade komotno cijelo vrijeme....
Izgleda da se većina ne sjeća gradnje onog prvog dijela od OHR-a do raskršća za Vraca, posao je bio započet, ali je onda sve bilo obustavljeno od starne firme, jer im nisu bile uplaćene pare po ugovoru...
Zločinci vode ovu državu..... ne znam kako drugačije to nazvati, jer da žele dobro ovoj državi i ljudima, tako šta se ne bi dešavalo, ta kočenja, opstrukcije, pljačke, talovi i šta sve ne...
Thorgerson

#1874 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Onaj dio kod OHR ja mislim da je radjen cca. godinu i po dana.

Radi se o 700m obicne ceste, na ravnici, bez ikakvih smetnj, icega...

Sta tek onda ocekivati na ovom dijelu gdje ide poprilicno komplikovan kruzni tok kod pekare AS, kruzni kod Hamdije Cemerlica i rusenje zgrade (o tome se vise ni ne prica).

:run:
neki

#1875 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

Otkako su najavili kruzni tok na bukvalno svakoj raskrsnici, ta cesta sa 4 trake je izgubila smisao.
Bacanje para..
Post Reply