Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
krogans

#1851 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by krogans »

SaltCity__ wrote:
rovac13 wrote:
SaltCity__ wrote:Stvarno mi strašno izgleda kod pojednih koji sprže 70+ vreća za mjesec.
Kuca im trazi vise toplote.
Nemaju svi love da nabace 10 cm izolacije.
Iako nije tu sve ni do love.Lovu u svakom slucaju bacis,ili u izolaciju,ili u vise peleta :-D
Dok nisam imao izolaciju nije mi ni padalo na pamet grijati se na pelet. Grijao sam se na ugalj, pa nakon izolacije par godina opet na ugalj dok nisam skupio lovu za pelet. Samo sa izolacijom ima smisla grijati se na pelet. Za sve ostalo tu je čumur :D
Ne pada mi na pamet čumur makar spržio 10t peleta samo kada se sjetim prljavštine i smrada od čumura. [emoji1]

send with Xperia
SaltCity__

#1852 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

[/quote]
Ne pada mi na pamet čumur makar spržio 10t peleta samo kada se sjetim prljavštine i smrada od čumura. [emoji1]

send with Xperia[/quote]

Ma ja sam se preporodio sa ovim poslije čumura. :izet: :izet:
almirkoba

#1853 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

još je rano govoriti o nekoj potrošnji a do sada je bio prosjek 2 vreće/dan grijanje od 15h do 23h na 24c gornji sprat u donjem bude pretoplo cca 26....mrsko mi dirati ventile...preko dana nas nema i stavim na 20c a temp u kući ne padne ispod 20 dok nas nema...peć se i ne upali...prostora za izolaciju imam na gornjem spratu jos, planiram na proljeće odraditi pavatex u krovu i još neke detelje i onda će to biti to.

Po meni ključ male potrošnje je samo izolacija.
shlauf

#1854 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by shlauf »

Reklamirao u fabrici pelet Bioenergy. Ima previše šljake i svaka 3 dana moram čistiti ložište a potrošnja mi je sad haman se uduplala. Slaba kalorična vrijednost istog, previše vlage pa mi zalijepi puž a kotlovnica u suhom i nema vlage. Nisu još zamjenili pelet iako su obećali pa i dalje slijedi čišćenje.
adoadop

#1855 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

shlauf wrote:Reklamirao u fabrici pelet Bioenergy. Ima previše šljake i svaka 3 dana moram čistiti ložište a potrošnja mi je sad haman se uduplala. Slaba kalorična vrijednost istog, previše vlage pa mi zalijepi puž a kotlovnica u suhom i nema vlage. Nisu još zamjenili pelet iako su obećali pa i dalje slijedi čišćenje.
Molim te javljaj šta se dešava i hoće li ispoštovati zamjenu.
Ja sam prošle godine koristio Bioenergy i bio sam prezadovoljan.
Ove godine Fis samo da provjerim zašto je najskuplji.
Vjerujte nikakve razlike u odnosu na Bioenrgy a Fis skuplji.
Tako da sam za iduću godinu opet planirao Bioenrgy, pa me tvoja priča mnogo interesuje.
LP
sabanss

#1856 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Fisov pelet mi je sasvim ok, uzeo 300 kg ove godine.

Pored toga uzeo Kovan i Penny-jev premium pelet (ne znam ko ga radi za njih), sve po 300 kg.

Svi odlicni. Gledao sam da je pelet svijetao i ne previse isitnjen, Prva sezona da ne moram skoro nikako cistiti pec - osim kad koristim ostatke proslogodisnje nabavke Rogatickog :)
Pitarrr82

#1857 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitarrr82 »

Meni u Penny-u lik tvrdi da im taj Premium pelet puni Kovan svojim pa sad...
adoadop

#1858 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

sabanss wrote:Fisov pelet mi je sasvim ok, uzeo 300 kg ove godine.

Pored toga uzeo Kovan i Penny-jev premium pelet (ne znam ko ga radi za njih), sve po 300 kg.

Svi odlicni. Gledao sam da je pelet svijetao i ne previse isitnjen, Prva sezona da ne moram skoro nikako cistiti pec - osim kad koristim ostatke proslogodisnje nabavke Rogatickog :)
A cijene?
sabanss

#1859 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

4.40 i 4.60 KM vreca ili tona oko 300 KM

Znam da je puno naspram 260 KM koliko inace kosta pelet ali meni se isplati. Potrosnja mi je relativno mala pa mi 100-tinjak KM po sezoni vise ne znaci puno. Sa druge strane izostanak sljake i rjedja ciscenja kamina mi znace :D
adoadop

#1860 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Ja sam Bienergy sa prevozom prošle godine platio 300 km.
Fis sa prevozom 321,5 KM.
Kupim 5 tona.
golfiista

#1861 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Cuo sam od nekoliko ljudi da su prezadovoljni peleetom iz Foče, gdje tacno, sta i kako ne znam, ali su prezadovoljni. U maju prosle godine je kostao 220 KM/1t, bez prevoza.

Molim i savjet za odabir peci, termoflux, centrometal ili nesto trece, kupio bih 35 kW i to samocistecu, ako neko zna kakve su cijene za gotovinu i kada i gdje je najbolje kupiti s obzirom da je to za iducu sezonu. Hvala.
adoadop

#1862 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

golfiista wrote:Cuo sam od nekoliko ljudi da su prezadovoljni peleetom iz Foče, gdje tacno, sta i kako ne znam, ali su prezadovoljni. U maju prosle godine je kostao 220 KM/1t, bez prevoza.

Molim i savjet za odabir peci, termoflux, centrometal ili nesto trece, kupio bih 35 kW i to samocistecu, ako neko zna kakve su cijene za gotovinu i kada i gdje je najbolje kupiti s obzirom da je to za iducu sezonu. Hvala.
Nećeš pogriješiti ni sa jednom a da dodam i Stilmetal.
Samocisceca thermoflux je nešto skuplja od Stilmetal. Kako sam ja našao oko 5600 KM je thermoflux.
Stilmetal 25 KW Smart samocisceca , ima moj drug i pravo je zadovoljan.
Po tehničkim prospektima samocisceca troši vise, možeš pogledati na thermoflux stranici.
Najbolje vrijeme za kupovinu je kada krenu sajmovi april i maj.
belfy

#1863 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

golfiista wrote:Cuo sam od nekoliko ljudi da su prezadovoljni peleetom iz Foče, gdje tacno, sta i kako ne znam, ali su prezadovoljni. U maju prosle godine je kostao 220 KM/1t, bez prevoza.

ja bih predlozio da izaberes bilo koji kotao koji nije kombinovani i bez samociscenja. po mom misljenju su to uzalud bacene pare iz vise razloga. ako treba mogu ih i pojasniti detaljnije. proberi bilo koji kotao koji mislis da ce sluziti svrsi (jer niko od navedenih ne fuseri kotlove od 35kW). svaki dobar kotao nece imati problema sa ciscenjem. cak ni ako budes trebao kupiti set za ciscenje (usisavanje) koji je opet jeftiniji od samociscenja. sebi neces ustedjeti nista, jer samo punjenje spremnika peleta traje znatno duze.
betametazon

#1864 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Ako je to Fekry onda je dobar, ja sam ga istina uzimao na malo (vreca 5,00 KM) prije nego sto sam kupio 3 palete iz Novog Grada

Konkretno ja sam ovaj korisitio

https://sc02.alicdn.com/kf/HTB1zypIKFXX ... pellet.jpg
golfiista

#1865 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Bio sam siguran da cu kupiti tu sa samociscenjem, ali sada vec nisam. Termoflux od 35 kW imam ponudu od 3500 KM za gotovinu bez dodatnog spremnika ( uska kotlovnica ) i
Mislim da je to dobra ponuda, ali cu sacekati april/maj. Trenutno koristim centrometal na ugalj 50kW i nju cu mijenjati, također sam planirao i ugraditi ventile sa termo glavama na sve radijatore oko 20 komada, te i neophodne izmjene u kotlovnici, nadam se da taj trosak zamjene nece preci 5000 KM?
adoadop

#1866 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

golfiista wrote:Bio sam siguran da cu kupiti tu sa samociscenjem, ali sada vec nisam. Termoflux od 35 kW imam ponudu od 3500 KM za gotovinu bez dodatnog spremnika ( uska kotlovnica ) i
Mislim da je to dobra ponuda, ali cu sacekati april/maj. Trenutno koristim centrometal na ugalj 50kW i nju cu mijenjati, također sam planirao i ugraditi ventile sa termo glavama na sve radijatore oko 20 komada, te i neophodne izmjene u kotlovnici, nadam se da taj trosak zamjene nece preci 5000 KM?
I ja razmišljam o samociscecoj i volio bih da @belfy pojasni zašto je protiv.
Predlažem ti da uzmeš bežični termostat Salus oko 110 KM, staviš ga u najhladniju prostoriju a eventualno ventil sa termoglavom u dnevnu.
Kod mene je tako i samo u dnevnoj ponekad zbog kuhanja i pečenja bude veća temperatura i moram zavrnuti radijator jer još nisam ugradio ventil sa termoglavom.
A proći ćeš dosta jeftinije.
almirkoba

#1867 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

te sto se same ciste imate godisnji servis koji je obavezan tako da racaunajte i na te izdatke....
adoadop

#1868 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Napolju oko -10 čitav dan , kotao radi oko 1,5 do 2 sata a onda ne radi oko 1 sat. T kotla 68, snaga P5 , sobni termostat 22,5.
Da li da probam stend BY OFF i postavim konstantnu snagu, da se ne gasi?
Nisam to prije probao pa ako neko jest neka me uputi.
Koliku t kotla da stavim i koliku snagu da postavim na kotlu? Haske ili bilo ko dajte savjet?
Hvala
isx

#1869 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Kod mene na -16 sinoc i -10 danas se ne gasi nikako. Nonstop drnda. :)
otacxxl

#1870 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by otacxxl »

Kod mene jutros -21 u 7h (Tuzla). Ja sam jos u cetvrtak isključio termostat i pustio pec da radi non stop. Nemam nista od toga sto ce odmoriti mozda neki sat vremena, samo cu sprziti grijac na peci (Kovan je u pitanju).
Ako sam dobro upratio potrošnju za ovih 2.5 dana koliko radi non stop potrošila je 8 vreća (3,2 po danu). Temperatura u kotlu je između 55 i 60 stepeni.
isx

#1871 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Kod mene isto cijelu noć je radila, termostat sam ukinuo, katastrofa. :D

Temperatura kotla /i radijatora/ 70. Ide pelet.
Pitarrr82

#1872 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitarrr82 »

I dok ovi tvrde da je u Sa -22 kod mene na tel piše -26 :mrgreen:, uglavnom sad je već prosjek 3 vrece...
Filter

#1873 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

bgmi mazija, sinoc se vratimo iz grada oko 12, napolju -22C... i lagano nocnu prebacim na 23C, nije za kalkulisanja potrosnje :D
isx

#1874 kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Ima li nam onih što se griju na klime na -25 za 15KM mjesečno?
__Phoenix__

#1875 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by __Phoenix__ »

Preko noći, negdje od 11 do 7 ujutru je termostat na 19, radila je sinoć možda dva sata, sumnjam da ćemo hladniju noć imati ove godine...
Post Reply