Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1851 Re: Istočno Sarajevo

Post by Matijevic_Vlado »

karanana wrote:mislite li da je ova ploca samo test da se vide reakcije, a prije postavljanja krsta?
jebo plocu, ides li u Bacchus? :mrgreen:
nisam bio al vidim na ekskluzvi da ima dobrih republikanki
Jedinstvo_Manchester

#1852 Re: Istočno Sarajevo

Post by Jedinstvo_Manchester »

Ta ploča je trn u oku Bošnjacima isto ko i spomenik poginulim pripadnicima ARBIH Srbima kilometar niže na Grbavici na mjestu gdje su "herojski odredi" ARBIH prvi put pristupili po reintegraciji Sarajeva 19.3.1996. Samo je razlika sto je ploča od pola kvadrata jedna, a ovih spomenika je na svakom koraku i uglavnom na mjestima koja su u ratu bila pod kontrolom VRS i koje ARBIH nije mogla muškom borbom osvojiti u mjestima gdje su Srbi bili uglavnom većinsko stanovništvo. I kako se mi ne žalimo na mjesta tih spomenika mogli bi se i vi poklopiti po pitanju ploče.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1853 Re: Istočno Sarajevo

Post by Velkoski »

Jedinstvo_Manchester wrote:Ta ploča je trn u oku Bošnjacima isto ko i spomenik poginulim pripadnicima ARBIH Srbima kilometar niže na Grbavici na mjestu gdje su "herojski odredi" ARBIH prvi put pristupili po reintegraciji Sarajeva 19.3.1996. Samo je razlika sto je ploča od pola kvadrata jedna, a ovih spomenika je na svakom koraku i uglavnom na mjestima koja su u ratu bila pod kontrolom VRS i koje ARBIH nije mogla muškom borbom osvojiti u mjestima gdje su Srbi bili uglavnom većinsko stanovništvo. I kako se mi ne žalimo na mjesta tih spomenika mogli bi se i vi poklopiti po pitanju ploče.
Sjajno poređenje. :facepalm:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1854 Re: Istočno Sarajevo

Post by Matijevic_Vlado »

muskom borbom :mrgreen: . pa ima debila svakakvih
Bodkin

#1855 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bodkin »

poredjenje ne stoji
golman

#1856 Re: Istočno Sarajevo

Post by golman »

ultima_palabra wrote:
Bodkin wrote:
lake zene i cajke moj ultima. sad ne kontam jel ovi nece da prihvate da ima takvih u sarajevu pa idu preko brda ili u cemu je problem
Pa tako sam i rekao, papani... lično ne znam nikoga ko tamo izlazi, a nije da ne poznajem ljudi.
Pa kako znaš da su papani,a ne znaš ni jednog?
radostan dan

#1857 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

što više crnjaka na temi, jeftiniji kvadrat u kod tuš-a...
zadovoljan sam razvojem situacije.
StupskaBitanga

#1858 Re: Istočno Sarajevo

Post by StupskaBitanga »

ono kod tuša nije loša zgrada a niže dole eto odmah trole i Sarajeva :D
Pol_Pot

#1859 Re: Istočno Sarajevo

Post by Pol_Pot »

Jedinstvo_Manchester wrote:Samo je razlika
Što je ploča postavljena u čast ratnog zločinca. I što je postavljena za njegove zasluge u muškim zločinima nad civilima(to su ti nenaoružani, djeca, starci i te budaleštine...)
radostan dan

#1860 Re: Istočno Sarajevo

Post by radostan dan »

StupskaBitanga wrote:ono kod tuša nije loša zgrada a niže dole eto odmah trole i Sarajeva :D
kupiš jeftino, prodaš skupo...

idemo na nevidjeno, jer ko ne riskira taj ne profitira... to je tajna naseg biznis kluba

Image
Jedinstvo_Manchester

#1861 Re: Istočno Sarajevo

Post by Jedinstvo_Manchester »

NowhereToGo wrote:
karanana wrote:mislite li da je ova ploca samo test da se vide reakcije, a prije postavljanja krsta?

Ja iskreno i ne znam doci na to mjesto gdje je postavljena ploca, to je vjerovatno razlog zasto nije unistena do sad, kad ja koji zivim oduvijek u Sarajevu ne znam.

A vidi kako vi to fino i kulturno provocirate, kako kazes 'prije postavljanja krsta' onako bas samouvjereno.

Mnogih problema u zivotu imam, drzava mi nista nije dala, ali ono sto me drzi da nikad ne napustim ovu zemlju i da je volim iz sveg srca je upravo ta vasa mrznja prema nama.

Sto se tice ovog gore sto uporedjuje ratka mladica (zlocinca, monstruma) sa herojima kakvi su pripadnici Armije BiH (nisu ni oni svi cvjecke da se razumijemo) ali nikako to ne mozes uporedjivati. Agresorsku vojsku VRS i njihove lidere sa nasim domobranima.
To je gledanje iz tvog ugla. Iz mog ugla u tom postrojavanju su bili moj otac, stričevi, komšije koji su branili svoj kućni prag i oko tih stvari se nikad nećemo moći sporazumjeti tako da ne treba ni raspravljati. Da ne piše Ratko Mladić na ploči niko ne bi ništa spomenuo. Veće je licemjerje stavljati Spomenik Braniocima Grbavice na mjestu gdje ti "branioci" nisu bili u ratu, na mjestu koje su ti branioci pokušavali da osvoje a ovi gore postrojeni odbranili u ratu, a predali zarad mira.
holowey

#1862 Re: Istočno Sarajevo

Post by holowey »

Creasy wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
Creasy wrote:odu u Lukavicu da se napiju za male pare
mogu pit tamo kad su u roamingu :lol: :lol:
:D

A što neće? Piva 2,5KM, parking mjesta koliko hoćeš, nema bacanja bombi, molotovljevih koktela, nema tuča, koka ko drva... :D
jok, eto, roma gledala film up pa i ona odletila u zrak, nema likvidacija po kafanama, na sred ulice i tako to...kad je ova vrsta "zabave" u pitanju, tu nema razlike
ultima_palabra

#1863 Re: Istočno Sarajevo

Post by ultima_palabra »

Pa svrha ploče je Ratko Mladić i korištenje istog da bi se isprovocirale "balije". Ovi koje je postrojavao su nebitni kao što su i tada bili.

Inače, zanimljivo je šta se sve može podvesti pod branjenje kućnog praga... no nebitno sad, normalno da su postojali branioci Grbavice, zna se šta je bilo kod 11 plavih i kakve su se borbe vodile oko Trga heroja. Postojali su i okupatori, to je valjda jasno kad vidiš na šta je to naselje ličilo 1992-96... definitivno ne na nešto što se smatra kućnim pragom.
karanana

#1864 Re: Istočno Sarajevo

Post by karanana »

NowhereToGo wrote:

Ja iskreno i ne znam doci na to mjesto gdje je postavljena ploca, to je vjerovatno razlog zasto nije unistena do sad, kad ja koji zivim oduvijek u Sarajevu ne znam.

A vidi kako vi to fino i kulturno provocirate, kako kazes 'prije postavljanja krsta' onako bas samouvjereno.

Mnogih problema u zivotu imam, drzava mi nista nije dala, ali ono sto me drzi da nikad ne napustim ovu zemlju i da je volim iz sveg srca je upravo ta vasa mrznja prema nama.

Sto se tice ovog gore sto uporedjuje ratka mladica (zlocinca, monstruma) sa herojima kakvi su pripadnici Armije BiH (nisu ni oni svi cvjecke da se razumijemo) ali nikako to ne mozes uporedjivati. Agresorsku vojsku VRS i njihove lidere sa nasim domobranima.
da nasa mrznja prema vama je neizmerna bre.....

cudno mi je da zivis godinama u sarajevu i da si istinski pravi rodjeni sarajlija a da ne znas gdje je ova ploca. mozda to govori koliko je grad danas zatvoren i koliko je tramvajska pruga nekima jedini pokazatelj sta je grad.

spomen obiljezje na grbavici je obiljezje onima koji su poginuli a vjerovatno prije rata zivjeli na grbavici, tako da ne vidim sta je problem sa tim sto je postavljeno na ratom ne oslobodjenoj grbavici nego kasnije.
Banksy

#1865 Re: Istočno Sarajevo

Post by Banksy »

Na koncu se tema svela na pravu mjeru, sve uz priznanje tamošnjeg lokalnog pučanstva.
Stanovništvo ruralno i primitivno, kafane narodnjačke, alkohol jeftin, djevojke raspoložene, Ratko Mladić heroj, a ne zločinac.
Sjetimo li se još da je u pitanju jednonacionalni, šovinistički, seoski ambijent livada i stoke sitnog zuba, šta drugo reći, nego: raj na zemlji.
dadoka84

#1866 Re: Istočno Sarajevo

Post by dadoka84 »

I slabi su strijelci ti polupijani četnici. Inače teško da bi ovo sad kucao. :D

Strašan je junački čin ispucati rafal na dijete od 7 godina.
Škobo Habu

#1867 Re: Istočno Sarajevo

Post by Škobo Habu »

Prosvjetitelj01 wrote:Ja da sam srb( a hvala Bogu nisam) nikad se ne bih nastanio u Lukavici. Prvo sranje i ti ce najebati ko zuti. Ne da su na prvoj liniji fronte vec je ista iznad njihovih glava. To je igranje sa sudbinom sopstvenih potomaka.
Gdje ta famozna moderacija kada treba sankcionisati klasičan vid rasizma? :roll:

Jadno je to "civilizirano" Sarajevo kad parira Istočnom ovakvom vrstom primordijalnog kultur-rasizma. :run:
CSKA

#1868 Re: Istočno Sarajevo

Post by CSKA »

radostan dan wrote:što više crnjaka na temi, jeftiniji kvadrat u kod tuš-a...
zadovoljan sam razvojem situacije.
:D

Ti kupujes taj stan pored Tusa ima pet godina :lol:
Creasy wrote:
A šta znači "srbuješ"?

Ja se ponašam u IS, isto kao u SA. U čemu je fol? :?
Po meni srbovanje,licjemerje je kada mrzis sve sto ima sa Sarajevom,a odes tamo da radis kod privatnika nekog koji je bosnjak,ili setas Sarajevom,kupujes,kafica ono ovo...pa se vratis medju svoje i onda standardnu maticu opicis.

Ode tema ponovo u kupus.

Sto se tice ploce,jeste da je provociranje,ali je i realnost.Da nije bilo R.M. i bratije ne bi bilo ni I.S. a ni R.S.-a.Da to sve nije priznao zapad zajedno sa domacima ne bi se ni stavljale neke ploce.
Medjutim dvadeset godina se glasa za iste u Federeciji,koji su omogucili da se postavi ploca.
Queen_of_hearts

#1869 Re: Istočno Sarajevo

Post by Queen_of_hearts »

Moram priznati da imaju najmoderniji zoloski vrt u evropi -neogradjen! Jbt,zivot mi stade danas u autu kad vunasti izleti :ups:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1870 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

CSKA wrote: Po meni srbovanje,licjemerje je kada mrzis sve sto ima sa Sarajevom,a odes tamo da radis kod privatnika nekog koji je bosnjak,ili setas Sarajevom,kupujes,kafica ono ovo...pa se vratis medju svoje i onda standardnu maticu opicis.
možda si u pravu...
ali ako jesi
takvi su svi narodi danas u BiH
OldMayor

#1871 Re: Istočno Sarajevo

Post by OldMayor »

NowhereToGo wrote:Ja iskreno i ne znam doci na to mjesto gdje je postavljena ploca, to je vjerovatno razlog zasto nije unistena do sad, kad ja koji zivim oduvijek u Sarajevu ne znam.

Oduvijek zivis u Sarajevu? Radijus kretanja 1km.
Ploca se nalazi na vrhu Vraca? Znas li gdje su Vraca? :roll:
OldMayor

#1872 Re: Istočno Sarajevo

Post by OldMayor »

CSKA wrote:Po meni srbovanje,licjemerje je kada mrzis sve sto ima sa Sarajevom,a odes tamo da radis kod privatnika nekog koji je bosnjak,ili setas Sarajevom,kupujes,kafica ono ovo...pa se vratis medju svoje i onda standardnu maticu opicis.
Dobro ali otkud mi znamo da to rade?

Jer razmisli malo, tako isto oni tamo misle da mi ovamo svi hrlimo u dzamije, kujemo planove sa arapima kako cemo ih pokorit. I da ne damo srbima da kupuju novine na trafici.

To je upravo ono sto politicari zele, da mi svi tako zatvoreno razmisljamo i da se bojimo jedni drugih. Jer da krenemo zajedno u neki projekat, ko bi najebao - pa politicari. Samo sto jednima jedno odgovara, drugima drugo.

Ja ne kazem da nema tamo cetalja, ima, uostalom ko je postavio plocu ratnom zlocincu. Ali doci ce i oni pameti kad tad. Ali moramo graditi odnose da bi oni normalni ostali normalni. Jer ako ovako nastavimo i oni normalni na sve tri strane ce postat nenormalni.
Bodkin

#1873 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bodkin »

OldMayor wrote:
CSKA wrote:Po meni srbovanje,licjemerje je kada mrzis sve sto ima sa Sarajevom,a odes tamo da radis kod privatnika nekog koji je bosnjak,ili setas Sarajevom,kupujes,kafica ono ovo...pa se vratis medju svoje i onda standardnu maticu opicis.

Jer razmisli malo, tako isto oni tamo misle da mi ovamo svi hrlimo u dzamije, kujemo planove sa arapima kako cemo ih pokorit. I da ne damo srbima da kupuju novine na trafici.

To je upravo ono sto politicari zele, da mi svi tako zatvoreno razmisljamo i da se bojimo jedni drugih. Jer da krenemo zajedno u neki projekat, ko bi najebao - pa politicari. Samo sto jednima jedno odgovara, drugima drugo.

Ja ne kazem da nema tamo cetalja, ima, uostalom ko je postavio plocu ratnom zlocincu. Ali doci ce i oni pameti kad tad. Ali moramo graditi odnose da bi oni normalni ostali normalni. Jer ako ovako nastavimo i oni normalni na sve tri strane ce postat nenormalni.
naravno da rade. to je mala sredina izrazito nabijena nacionalizmom. dodatno je to sto je na "granici". sad koliki je broj takvih nemam pojma. da li je to po defaultu lose? nije. zavisi sta tacno pricaju. da li slave srebrenicu ili djokovica. i jedno i drugo je "srbovanje"
VCorp

#1874 Re: Istočno Sarajevo

Post by VCorp »

Jedinstvo_Manchester wrote:
NowhereToGo wrote:

To je gledanje iz tvog ugla. Iz mog ugla u tom postrojavanju su bili moj otac, stričevi, komšije koji su branili svoj kućni prag i oko tih stvari se nikad nećemo moći sporazumjeti tako da ne treba ni raspravljati. Da ne piše Ratko Mladić na ploči niko ne bi ništa spomenuo. Veće je licemjerje stavljati Spomenik Braniocima Grbavice na mjestu gdje ti "branioci" nisu bili u ratu, na mjestu koje su ti branioci pokušavali da osvoje a ovi gore postrojeni odbranili u ratu, a predali zarad mira.
Nemamo se mi šta sporazumijevati i dogovarati. Od koga su tvoji branili kućni prag ? Bošnjaci iz Sarajeva se okupili prvi i htjeli ići vas tamaniti sve ?

Vi sa takvim odnosom lažete sami sebe. U Ustavu Jugoslavije je pisalo da Republika BiH ima pravo na nezavisnost i bio je referendum o tome tako da nisu samo Bošnjaci glasali. Htjeli ste napraviti Veliku Srbiju jer su upravo Srbi najviše gubili raspadom Jugoslavije u kojoj su bili glavni. Vi ste pravili masovne grobnice sa djecom, ženama i starcima. Vi ste gađali bolnice i škole, objekte bez vojnog značaja. Skidali snajperima trudnice i civile da bi se takmičili. Pljačkali i otimali ste gdje god ste stigli. Palili ste ljude zavezane žive u kućama koji su vam do par sati prije toga bile komšije.

To sve pokazuje da niste birali sredstva kojima bi ispunili svoj cilj i '' spasili '' šta možete od propale Srboslavije.

Vi se ne stidite tih stvari, kad šta hoće svake godine ispliva kod vas po neka nova pjesma ili parola kojim slavite zločine nad nama i sad se mi kao ne možemo dogovoriti oko te spomen ploče i trebamo gledati iz nekih drugih uglova ?

Nema uglova čovječe i nema nikakvih dogovora. Vi ste krivi za rat, vi ste radili najveće zločine u ratu, vi ne želite ovu državu i to je to. Jednom ubojici mog naroda, krvniku koji nas je htio tamaniti da ja tolerišem izgradnju neke ploče jer vi imate neki ugao iz kojeg ja treba da gledam da bi mi to sve bilo jasno ? Ne pada mi na pamet ulizvati se vama. Vi trebate doći i tražiti oprost i prestati jesti govna na svakom polju samo da bi rasturili BiH. E tad ćemo se dogovarati i razumjeti. Ne morate voljeti BiH, ni nas niti mi vas ali trebamo doći na neki nivo poštovanja. Žao mi je svih nevinih ljudi stradalih u ratu ali da slavite vi krvnike moje familije, e na to ja neću da ćutim nikome. Vi ste majstori za pretvaranje laži u istinu, poraza u pobjede.

I jos da dodam da je ta ploča čitava samo zato što Sarajlije nemaju obraza i časti. Da im se sagradi kip Mladića na sred Baščaršije oni bi okrenuli drugi obraz.
CSKA

#1875 Re: Istočno Sarajevo

Post by CSKA »

Black swan wrote:
možda si u pravu...
ali ako jesi
takvi su svi narodi danas u BiH
Naravno,samo pricam za jedne jer su moji,pa me vise zanimaju.Primjer kod bosnjaka sam naveo,pjeni se na tablu,a glasa se za one koji su dozvolili da se stavlja tabla.Drugi jos drasticniji primjer bi bio pljuvanje po srbima,RS-u a zaposljavaju se po Sarajevu za pare djeca ciji su roditelji granatirali grad.Valjda je obraz obraz,ali para je para.Kao sto sam rekao to je njihov problem,ali u licjemerju generalno zivimo svi.
OldMayor wrote:

Nisam ja mislio da to svi rade,ali da ih ima koji to rade ima,znam ih.Ima naravno i primjera iz I.S. koji su van svake nacionalne price,ali ne stavljaju se oni u prvi plan.I bolje je sto se ne stavljaju,jer klima svakako nije dobra za njih.

Sto se tice ostatka posta razumijem te,ali onda dolazimo u neku pricu generalno o BiH.Mi sa narodnjackim strankama(sad im tepamo,ranije su bile nacionalne) mozemo zivjeti samo jedni pored drugih.I ne razumijem sta je onda toliko cudno sto u takvoj politickoj atmosferi srbi zele da zive u srpskoj ulici,srpskom kaficu,srpskom semaforu...Ne mogu samo da citam suplje o tome kako se pod narodnjackim strankama moze graditi neko gradjansko drustvo,to jeste da zivimo jedni sa drugima.Citavo se Sarajevo skoro zapisa,da se zna cija je to teritorija a onda ovamo smeta jedna ulica i po.
Volio bi da se u skorijoj buducnosti pojavi neki skup ljudi koji ce pricati pravu gradjansku pricu,a ne supljirati i salonisati.U suprotnom najbolje sto mozemo ocekivati jeste da imamo BiH podeljenu po torovima sa dobrim medjukomsijskim odnosima.
Post Reply