TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
IcedFlame

#1851 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by IcedFlame »

fortaleza wrote: Evo upravo sam ga maloprije malo testirao, upalili televizor, media centar radi jako dobro, pauziranje premotavanje, a čita i titlove koji su dosta veliki, znači tu nema problema. Kvaliteta slike nije čemu, izgleda malo isprana, siva, kao da boje nisu žive (možda je do postavki) ali je također problem što sam pustio "full HD" upscalirani film iz 2000-te te neku SD seriju. Vjerujem da bi s pravim HD-om ili DVB signalom bilo bolje. Kabelsku nisam isprobao jer nema kabelske u trgovini. Daljinski ima tipke s obje strane, na drugoj tipkovnica.

Sučelje je dosta jednostavno za korištenje bez nekog prevelikog broja opcija, a u manualu nisu navedene sve specifikacije. Garancija 3 godine u Technomagu. Ono s čim sam se iznenadio je zvuk za koji nisam primjetio da je uopće loš, al bio sam pustio .mp3 s usb-a, ne znam kakav bi bio na živom programu.
Ovo je opis Bauhn-a, ili je neki drugi u pitanju? :)
kakaljin

#1852 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by kakaljin »

aditon wrote:Mislim da je kupovina televizora gore pobrojanih marki bacanje novaca. Razumijem da cijena nekog proizvoda najviše određuje šta čemo kupiti ali u konkretnim slučajevima se graniči s ludošću jer davati novce na ovo je ravno bacanju novaca niz vodu. Ja lično nikad ove "bau bau šau" tv-e ne bih kupovao, čak niti razmišljao istim. Mislim da je bolje dodati još toliko novca pa kupiti kud i kamo bolji proizvod. Ali opet, to je moje mišljenje.
Istog sam mišljenja jer ako se nešto kvalitetno kupi velika je vjerovatnoča da duže traje od ovih no name marki koji se pojavljuju ko glave poslije kiše. Normalno ima i takvih solidnih ali kada se daje novac onda se gleda kvalitet pa tek onda cijena.
fortaleza

#1853 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by fortaleza »

IcedFlame wrote:
fortaleza wrote: Evo upravo sam ga maloprije malo testirao, upalili televizor, media centar radi jako dobro, pauziranje premotavanje, a čita i titlove koji su dosta veliki, znači tu nema problema. Kvaliteta slike nije čemu, izgleda malo isprana, siva, kao da boje nisu žive (možda je do postavki) ali je također problem što sam pustio "full HD" upscalirani film iz 2000-te te neku SD seriju. Vjerujem da bi s pravim HD-om ili DVB signalom bilo bolje. Kabelsku nisam isprobao jer nema kabelske u trgovini. Daljinski ima tipke s obje strane, na drugoj tipkovnica.

Sučelje je dosta jednostavno za korištenje bez nekog prevelikog broja opcija, a u manualu nisu navedene sve specifikacije. Garancija 3 godine u Technomagu. Ono s čim sam se iznenadio je zvuk za koji nisam primjetio da je uopće loš, al bio sam pustio .mp3 s usb-a, ne znam kakav bi bio na živom programu.
Ovo je opis Bauhn-a, ili je neki drugi u pitanju? :)
Da, to je taj.
IcedFlame

#1854 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by IcedFlame »

@fortaleza zahvaljujem!

Svaka roba ima svoju musteriju. Vazda bilo, i bice.

Neko ce kupiti Golf 5 bez skoro ikakve opreme, a neko ce i pored razvikanog svabe kupiti Kia Ceed sa 7 godina garancije, i puno vise opreme, za manje para. Neko prelazi ispod 1000 km mjesecno, pa opet kupi dizela, iako ce razliku u cijeni u odnosu na benzinca isplatiti tek za 20 godina...
Opet, neko treci ce kupiti nesto za sta bi ga 90% ljudi nazvalo ludim, ali to je cejf, i tako zeli.

Tv koji ne kupuju filmofili iz cejfa, je za mene svakako samo bacanje para, ali i ja kupujem bruku stvari koji su drugima glupost i bacanje para, pa ne osudjujem :)
Za ove pare (ispod 500 KM), nema niti jedan brand TV od 40", i krecu tek sa 250 KM visom cijenom, sto je 50% vise. I opet ne dobijes nikakav vrhunski TV, nego najjeftiniji Philips. Za iole posten TV ovih karakteristika, treba barem duplo vise love, i opet da budes zakinut za nesto, sto ocekujes od TV-a u 2016. godini.
zomri

#1855 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Ljudi za 500km polovnu plazmu st50-60, nema bolje kupovine (kome ne treba previše smart). dao starcima svoju hd ready plazmu, komšiluk se skupio da vide to čudo od slike. analogija odlična, o digitali da ne pričam.
AmirBaa

#1856 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by AmirBaa »

ne znam koliko bih se usudio kupovati polovan TV jer to se bas nikad ne zna kad ce crknuti...dok recimo Tesla TV ima 3 godine garancije i znas da si miran barem 3 godine :D nikako da uhvatim vremena da obidjem prodavnice i da viidim kakva je slika, obavezno cu ponijeti usb sa nekim dobrim snimkom filma pa nek mi pusti na svim ovim bezveze markama :D
zomri

#1857 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

po mom mišljenju, za te pare bolje polovna 3-4 godine stara plazma nego "nov" kinez koji se zapravo ponaša kao polovan tv - nikad ne znaš kad će crknuti.
IcedFlame

#1858 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by IcedFlame »

zomri wrote:po mom mišljenju, za te pare bolje polovna 3-4 godine stara plazma nego "nov" kinez koji se zapravo ponaša kao polovan tv - nikad ne znaš kad će crknuti.
Nov kinez ima garanciju 3 godine (neki i 5), polovna plazma (na temi LED TV) nema.
AmirBaa

#1859 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by AmirBaa »

zomri wrote:po mom mišljenju, za te pare bolje polovna 3-4 godine stara plazma nego "nov" kinez koji se zapravo ponaša kao polovan tv - nikad ne znaš kad će crknuti.
ali ako crkne u roku od 3 godine nemas brige, a sta cu ako kupim polovan i crkne nakon godinu :D ?
zomri

#1860 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

panasonic daje 5 godina na novu plazmu. ne daje se to ako se ne vjeruje u svoj proizvod, nisam baš čuo ni ovako ni po forumima da crkne nakon 3-4 godine. ako šta bude onda obično u prvoj godini.
sopstveni primjer - plazma kupljena 2008, 8 joj godina još radi ko doxa, ništa joj nije. slika gori.
ali dobro, shvatam i vas što se bojite. ovi što uzmu polovnu plazmu barem možda nauče šta je dobra slika :-D

ali opet ono, šta očekujete za 5 stoja?
fortaleza

#1861 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by fortaleza »

zomri wrote:panasonic daje 5 godina na novu plazmu. ne daje se to ako se ne vjeruje u svoj proizvod, nisam baš čuo ni ovako ni po forumima da crkne nakon 3-4 godine. ako šta bude onda obično u prvoj godini.
sopstveni primjer - plazma kupljena 2008, 8 joj godina još radi ko doxa, ništa joj nije. slika gori.
ali dobro, shvatam i vas što se bojite. ovi što uzmu polovnu plazmu barem možda nauče šta je dobra slika :-D

Plazma inače ima svoj vijek trajanja i sigurno je ne bih polovnu uzimao mada je prikaz slike puno bolji od LCD-a pogotovo za SD sliku. Za ovu cijenu do 500 KM išao bih na LCD, HG shop u Hrvatskoj daje garanciju na Grundigov tv od 5 godina za tv od 5 stoja, al daleko bila Hrvatska, to bi mi bio prvi izbor da ima u BiH, ovako je to vrlo vjerojatno Bauhn koji će me izići 420 KM kad uračunam bodove s Pika kartice i mislim da to nije loša ponuda za 40'', T2, S2, media centar, FHD, PVR i 3 godine garancije.
AmirBaa

#1862 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by AmirBaa »

fortaleza wrote:
zomri wrote:panasonic daje 5 godina na novu plazmu. ne daje se to ako se ne vjeruje u svoj proizvod, nisam baš čuo ni ovako ni po forumima da crkne nakon 3-4 godine. ako šta bude onda obično u prvoj godini.

Plazma inače ima svoj vijek trajanja i sigurno je ne bih polovnu uzimao. Za ovu cijenu do 500 KM išao bih na LCD, HG shop u Hrvatskoj daje garanciju na Grundigov tv od 5 godina za tv od 5 stoja, al daleko bila Hrvatska, to bi mi bio prvi izbor da ima u BiH, ovako je to vrlo vjerojatno Bauhn koji će me izići 420 KM kad uračunam bodove s Pika kartice i mislim da to nije loša ponuda za 40'', T2, S2, media centar, FHD, PVR i 3 godine garancije.
hajd druze ako to uskoro uzmes molim te na PM mi napisi sve utiske :D
fortaleza

#1863 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by fortaleza »

Uzimam sutra prekosutra pa čim istestiram napišem prve dojmove.
IcedFlame

#1864 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by IcedFlame »

Evo ja kupio. Impresije i detaljan review malo kasnije. Napišite sta vas konkretno zanima, pa da testiram :)

Sent from my Redmi Note 2
AmirBaa

#1865 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by AmirBaa »

IcedFlame wrote:Evo ja kupio. Impresije i detaljan review malo kasnije. Napišite sta vas konkretno zanima, pa da testiram :)

ja licno planiram kupiti tv najvise za gledanje filmova (pogotovo full hd slika od 10 gb :D ) i igranje PC igara :) dosadio mi je monitor od 24" , najvise za fifu i skyrim, i hocu da zalegnem u fotelju i ocima saram po vecem ekranu :D pa ako imas mogucnosti isprobaj kako ide sa pc igrama :thumbup: :thumbup:
fortaleza

#1866 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by fortaleza »

IcedFlame wrote:Evo ja kupio. Impresije i detaljan review malo kasnije. Napišite sta vas konkretno zanima, pa da testiram :)

Kvaliteta slike na kablovskoj te zemaljskoj ako koristiš? Ima li sigurno S2 tuner? Brzina rada na tv-u? Kakva je smart funkcija te wifi, služi li čemu? Čekamo opširni review. :mrgreen:
AmirBaa

#1867 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by AmirBaa »

najbolje ti je snimi review samo za raju sa foruma :D
fortaleza

#1868 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by fortaleza »

Upravo čitam da taj Bauhn tv uopće nema T2 i S2 tuner već samo DVB-T mpeg4 tuner koji neće raditi za par godina za hr i bih programe jer će biti na T2. Očigledno se Konzum igra sa potrošačima jer je naveo bolje specifikacije od stvarnih. :twisted:

Da sam uzeo taj tv vjerojatno bih ga vratio za par dana, ali bi me koštalo utrošenih živaca, energije i pokušaja namještanja NEPOSTOJEĆIH tunera. Za ovo je potrebna jedna tužba prema istima, čista manipulacija potrošača koji su dovedeni u zabludu.

Nije ni čudo što taj tv prodaje Konzum, pa u Britaniji Aldiju ne koristi samo DVB-T tuner jer su i oni na T2.

http://www.ebay.de/itm/Fernseher-LED-TV ... 1785073946

Za ubuduće IZBJEGAVATI kupovinu tehnike po trgovinama mješovite robe, posebno Konzuma.
IcedFlame

#1869 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by IcedFlame »

fortaleza wrote:Upravo čitam da taj Bauhn tv uopće nema T2 i S2 tuner već samo DVB-T mpeg4 tuner koji neće raditi za par godina za hr i bih programe jer će biti na T2. Očigledno se Konzum igra sa potrošačima jer je naveo bolje specifikacije od stvarnih. :twisted:

Da sam uzeo taj tv vjerojatno bih ga vratio za par dana, ali bi me koštalo utrošenih živaca, energije i pokušaja namještanja tih tunera. Za ovo je potrebna jedna tužba prema istima, čista manipulacija potrošača koji su dovedeni u zabludu.

Nije ni čudo što taj tv prodaje Konzum, pa u Britaniji Aldiju ne koristi samo DVB-T tuner jer su i oni na T2.

http://www.ebay.de/itm/Fernseher-LED-TV ... 1785073946
Nemam priliku testirati T/T2 jer ovdje se nista ne moze uhvatiti, ali u uputstvu su navedeni analogni i T/T2 tuner. S i C nema nigdje navedeno. Skenirao sam DVB-C po frekvencijama, ali nije nasao nijedan kanal. Analogne hvata bez frke (kablovska je Telemach). Ne znam koje se frekvencije koriste za DVB-T ili S, ali uredno imaju sve ove frekvencije na kojima su telemach kanali.

Ukoliko se pojavi kakav problem ili nesto bude zezalo u narednih par dana, barem imam razlog da vratim TV zbog laznog reklamiranja :)
Trenutno je TV spojen sa kompom VGA kablom, sto mu je i planirana namjena, pa me ovo bas i ne tangira. A ako mi se bas bude gledala kablovska, ima Telemach set-top-box, pa cemo vidjeti :)
fortaleza

#1870 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by fortaleza »

IcedFlame wrote:Nemam priliku testirati T/T2 jer ovdje se nista ne moze uhvatiti, ali u uputstvu su navedeni analogni i T/T2 tuner. S i C nema nigdje navedeno. Skenirao sam DVB-C po frekvencijama, ali nije nasao nijedan kanal. Analogne hvata bez frke (kablovska je Telemach). Ne znam koje se frekvencije koriste za DVB-T ili S, ali uredno imaju sve ove frekvencije na kojima su telemach kanali.

Ukoliko se pojavi kakav problem ili nesto bude zezalo u narednih par dana, barem imam razlog da vratim TV zbog laznog reklamiranja :)
Trenutno je TV spojen sa kompom VGA kablom, sto mu je i planirana namjena, pa me ovo bas i ne tangira. A ako mi se bas bude gledala kablovska, ima Telemach set-top-box, pa cemo vidjeti :)
Za satelitski je 100% da nije ugrađen u televizor, al ovo me buni da si pronašao DVB-T2 u uputstvu. Prekopao sam dvaput uputstva i nigdje nisam pronašao koje tunere tv posjeduje, nigdje nije spomenut T2, a ni na ebayu nije navedeno da ima pa je jednostavno zaključiti da T2 ne postoji. Piše samo "freeview" ma što god to značilo. Znači tv ima samo DVB-T tuner.

Kako si uspio skenirati po kabelskim frekvencijama ako nije navedeno niti postoji u postavkama? Sad ispada da tv ne posjeduje ni DVB-C jer ni to nije navedeno u uputstvu, a i sam pišeš da ne može pronaći niti jednu digitalnu frekvenciju. Užas. Frekventni opseg je uvijek isti pa bila riječ o zemaljskoj tv, kabelskoj samo je pitanje može li tv hardwerski prikazati sliku, odnosno ima li ugrađen receiver (tuner).

Zato što nigdje nije navedeno u uputstvu, a po netu slabo informacija gospodin marketinški stručnjak se dosjetio kako lažno izreklamirati proizvod te prodati nekoliko desetina televizora u par dana. Znači nema niti T2, niti C niti S2 ali to ga nije spriječilo da ih sve navede. Znači da su slagali i za CI+ ako nema DVB-C, namjera je očigledna. Imaš li igdje utor za CI karticu, pretpostavljam da ne.

Sigurno su ih i dobili od Aldija za bagatelnu cijenu upravo zbog manjka tunera te posljedično slabe prodaje u VB.

Izgleda da ću tv kupiti u Njemačkoj do čeg je došlo.
http://onlineshop.real.de/Full-HD-LED-T ... 6725001001

Za 400 KM, triple tuner s ugrađenim HEVCOM, da ne povjeruješ. :shock:

Sjetim im se majke još jednom, žohari. Gospodin katalog je zaradio svoju dnevnicu. Jebeni oportunizam.
aditon

#1871 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by aditon »

Osim što je hu-ha brand, nije slučajno što taj TV košta "tako malo". Ali ako čovjeku služi samo da VGA kablom spoji na komp radi gledanja filmova, zašto da ne. Međutim, moj prvi kriterij koji tv mora posjedovati je kvalitet slike, odatle sve polazi. Od takvog tv-a to u startu ne mogu očekivati, jer ako se kod nas prodaje za 400 KM ili nešto više, zamislite koliko je onda cijena koštanja ovog tv-a kod samog proizvođača...vjerovatno oko 60-70 $. Skuplji su neki zastarjeli dvd playeri od tog TV-a.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#1872 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by W0rM »

https://domod.ba/shop/proizvod/vox-smar ... OX43YSD650

Da li se iko susretao sa ovim brendom i kakva su misljenja? Takodjer ako ima zamjerki, molim da mi se navede ekvivalent istom.
IcedFlame

#1873 BAUHN B40-63FHDSF Review

Post by IcedFlame »

Da sumiram utiske o BAUHN B40-63FHDSF

Generalno, nisam ocekivao nista od ovog TV-a, pa sam mu tako i pristupio. Vrlo malo ili nimalo detalja na netu, jos manje od bilo
koga u praksi. U konzum sam otisao da vidim da li imaju izlozen ovaj model, i cisto da vidim 'na sta lici'. TV je bio izlozen i
spojen na struju, ali ugasen. Radnik je bio prilicno zauzet, ali mi je dao daljinski i dozvolio da provjerim sta god me zanima.
Samo na osnovu tih 10-15 minuta provjere, ali najvise zbog cijene, odlucio sam se za kupovinu.

Specifikacije i dizajn:

40" LED TV, FullHD, Smart, WiFi, 3xHDMI, 1xUSB, LAN port, VGA ulaz, PC audio in ulaz, Audio out/slusalice, CI+, Coax OUT, i na
kraju antenski prikljucak oznacen kao DVB-T/T2. DVB-C definitivno nema, iako postoje opcije za skeniranje i frekvencije koje su standard
kod nasih operatera. Jednostavno nista ne pronalazi, osim analognih kanala. DVB-S/S2 nisam u mogucnosti provjeriti.
U specifikacijama pise da je podrzan FreeviewHD (australijski) sto znaci da bi definitivno morao imati T2 tuner sa MPEG4 podrskom.

Analogne kanale sam preskenirao reda radi, iako ih bas nemam namjeru gledati, i ne izgledaju jako lose. Cak sam u prvi momenat
pomislio da sam naletio na SD digitalne kanale, pa da zbog velicine (i blizine) TV-a izgledaju malo losije nego na 24" monitoru od
ranije :)
Kanali koji se izvorno emituju digitalno, definitivno su gledljivi. Ne znam kakav i za sta je sposoban procesor u ovom TV-u, ali
prilicno je ispeglao sliku, posebno sa Noise Reduction funkcijom.

Izgled i dizajn TV-a je bas po mom ukusu. To znaci da nema bljestavih lampica raznih boja, srebrnih ili staklenih dijelova, fensi
postolja i sl. Jednostavan crni dizajn, sa veoma tankim okvirom (11mm gornja ivica i strane, 20mm donji dio sa logom). Plasticni
rub je na fazon 'brushed aluminium', i taj detalj se vidi samo pod odredjenim uglom.

Image

Menu, SMART, WiFi i ostale funkcije:

Tv se pali u roku 10 sekundi, i generalno je brz kada je u pitanju setnja po menijima, postavkama, a i prebacivanje kanala je brze
nego sam ocekivao. Menu je jednostavan za koristenje, prilicno intuitivan i ima prevod na 22 jezika, medju kojima su i hrvatski i
srpski.
Image
Image

Sto se tice opcija za mrezno povezivanje, tu su WiFi i Ethernet port. Ovaj drugi nisam koristio, a WiFi se spojio na kucni router
bez problema, i to ce uraditi svaki put kada upalite TV, o cemu ce vas obavijestiti kratkom porukom.
Isti slucaj je i sa USB driveom, ukoliko vam stoji ukljucen u TV.
Smart Hub je neka vrsta kvazi smart funkcija. Ima Browser, Youtube, Picassa, AccuWeather, Facebook i jos par 'aplikacija'.
Generalno funkcionise, ali prilicno sporo i nespretno. Youtube je ocajan, i cini mi se da prikazuje samo najnizu rezoluciju videa,
a nisam nasao opciju gdje to mogu promijeniti. Browser je takodje jako spor, i patnja je bilo sta otvarati, posebno zahtjevne
stranice. Npr. za BBC sajt koji se nalazi u bookmarks, 30 sekundi je trebalo da se ucita kompletnu stranicu. Klikom na link u meniju
za sekciju 'Auto', dolazi jos 50 sekundi patnje do kompletnog ucitavanja. Desilo se par puta da tv jednostavno stane pri pokusaju ucitavanja videa,
prebacivanja u full screen ili 'premotavanja'. Samo sam cekao da se pojavi poruka 'Not responding' :)

Daljinski sa donje strane ima qwerty tastaturu, ali ni ona ne pomaze puno u ovom dozivljaju surfanja ili koristenja aplikacija. Cak i ne radi u svim aplikacijama, vec uglavnom u browseru.

Dakle, SMART je da ovo koristite samo u krajnjoj nuzdi :)
Image
Image
Image

Citanje podataka/multimedije sa USB-a je vec malo drugacija prica. Iako pomalo spratanski dizajn, sve radi prilicno jednostavno i
brzo. Pokretanje Mp3 ili wav fajla je instantno, a slicno je i sa videom koji sam probao. Testirao sam Mp4 fajl, x264 sa AAC
codecom (format u kojem su obicno ripovane serije na torrentima) i sve radi kako treba.

Image
Image

Slike u jpg i png formatu takodje rade kako treba, a po defaultu se ucitavaju kao slide-show sa tranzicijskim efektima.
Nazalost, zbog nedostatka prostora na USB sticku, nisam pokusao sa nekim mkv filmom u 720p ili 1080p, ali to cu isprobati
naknadno.

Zvuk i slika:

Dolazimo do dijela zbog kojeg nisam (jos uvijek) spakovao i vratio TV odmah nakon testiranja - a to je slika.
Kao sto sam i naveo ranije, stvarno nisam ocekivao nikakav kvalitet, ostrinu, kontrast, niti potencijalnu zamjenu za bilo koji LCD
monitor. Nemam previse licnog iskustva niti neke reference da bih mogao uporediti ovaj TV sa nekim stvarno dobrim, ili losim tv-om.
Sva poredjenja baziram na visednevnom koristenju 32" Sony LCD HDReady tv-a, 32" Samsung 5000 serije, star 3-4 godine, te Acer 24"
LCD monitorom, na kojem sam uglavnom i 'gledao' sve do sada.
Nakon pocetnog podesavanja osnovnih postavki slike, tokom igranja sa analognom TV, spojio sam TV sa kompjuterom preko VGA ulaza
(DisplayPort -> VGA adapter sa druge strane), i jednostavno ostao pozitivno zatecen slikom. Nevjerovatno ostra slika, cak i na
manje od metar i po ispred TV-a, nema pixelizacije, sav tekst savrseno citljiv, kontrast i uglovi gledanja puno bolji nego na
monitoru...

Crna je skoro savrseno crna i takva je cijelom povrsinom ekrana. Cak i u totalnom mraku se tesko primjecuje razlika izmedju recimo
crne ivice ekrana i slike. Takodje me iznenadilo sto nigdje nema nimalo backlight bleedinga, a mislio sam da negdje mora da curi
svjetlost, kad to kinez sastavi za male pare :)
Jedino negativno sto se tice same slike, jeste uniformnost sive, tzv. 'dirty screen' efekat. Iako je vidljiv samo samo na cisto
bijeloj ili svijetlo sivoj podlozi, nekako kvari ukupni dojam i pomisao da bi mogao neki dobar panel biti u pitanju. Medjutim,
isti efekat je cesto izrazen i kod puno skupljih i zvucnijih imena (Posebno LG), pa ovo nisam dozivio kao neki problem.
Efekat se gubi ako bilo sta crno ili u boji, dodatno postoji na ekranu, tako da vjerovatno ne bih ni primjetio pri normalnoj
upotrebi TV-a. Dakle, ako spojite TV na PC, i upalite notepad u fullscreen-u, onda cete i najjasnije vidjeti ovaj efekat. :D

Image

Uglovi gledanja su jako dobri, iako pri vecim uglovima slika blijedi i dolazi do laganog prelaska crne u plavicastu boju, ali i
dalje se na ekranu sve vidi, cak i gledajuci totalno sa strane, sto nije ni blizu bilo moguce sa monitorom iz teksta.
Dodao bih jos i vrlo malo, tj. jedva vidljiv efekat sjene u coskovima ekrana, kao minimalni vignette efekt na slikama.

Zvuk jeste los sa fabrickim postavkama. Medjutim, ukljucivanjem Surround opcije, te podesavanjem equalizer-a, zvuk je totalno ok
za jedan TV. Naravno da nije za slusanje muzike, i da fali niskih frekvencija, ali da nisam pronasao na netu zalbe na kvalitet
zvuka, sumnjam da bih uopste i obratio paznju. Jedina zamjerka je sto se prilikom slusanja muzike kroz Smart Hub, ne moze
pristupiti podesavanjima za zvuk i EQ, vec se to mora uraditi ili naslijepo (ili da kazem nagluho) prije pokretanja smart hub-a, ili dok je
aktivan neki TV kanal.

VGA / Gaming:

Ovo je bio primarni razlog kupovine TV-a - spajanje na PC.
Na gore spomenuti Samsung sam spajao laptop, i bio sam prilicno razocaran. Uopste nisam imao sliku kao na monitoru, vec nekako
prilagodjenu TV-u. Pojedini dijelovi teksta uvecani, slika prilicno mutna, i za razliku od ovog TV-a, nije bilo pomisli da se
nesto moze ozbiljnije raditi.
Moram priznati da sam bio prilicno isprepadan pri pomisli igranja na TV-u. Input lag, response time, veliki ekran, sve su to
pojmovi kojima barataju gameri, i citajuci recenzije po netu, umislio sam da je gaming nemoguc na bilo kojem tv-u koji nije neka
skuplja Samsung ili Sony serija, ili neki Vizio. Neki kazu - i ne pokusavaj igrati na TV-u koji ima input lag veci od 40 ms...
Mozda ovo i vazi za online pucacine, ali kako skoro 10-tak godina nisam upalio nikakvu pucacinu, a posebno online, za mene je bilo
pitanje samo da li ce se uopste na nekom jeftinom TV-u moci odvoziti poneki krug na auto simulacijama.

Pokrenuh RaceRoom Racing Experience sa spojenim i monitorom i TV-om (klonirana slika), i mrdam volanom i gledam... nema nikakve
razlike (barem ne vidljive mojim golim okom). Imam neki stari CRT monitor, pa se nadam da cu se natjerati i da izmjerim koliki je
stvarno input lag. U praksi, za ovo sto meni treba, stvarno nemam potrebu da trazim ista bolje (osim malo boljeg wireless misa :)).

PROS/CONS:

+ Generalno kvalitet slike, geometrija, kontrast
+ Dizajn, velicina, cijena
+ Prilicno veliki broj ulaza/izlaza, te funkcija za ovaj cjenovni rang

- Nedostatak DVB-C Tunera
- SMART opcije
- WiFi opcija sluzi samo za pristup webu, i ne moze se koristiti za DLNA/Miracast ili za pristup drugim uredjajima na mrezi
fortaleza

#1874 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by fortaleza »

Svaka čast za review. :thumbup:

Super da ti tv odgovara, posebno kad je primarno gaming te rad na računaru, a ne gledanje programa.

Freview koristi DVB-T MPEG4 sustav tako da sigurno nema T2 osim ako negdje ne piše, a i radije bih DVB-C tuner nego kobajagi smart i to je bio dealbreaker za ovaj televizor.

Drago mi je da si zadovoljan tv-om. :)
zomri

#1875 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

za review :thumbup: :thumbup:

ne znam je li do foto-aparata ali mi se čini da je kvalitet slike na njemu prilično dobar za takav low-end tv. još da si uspio pustiti test DSE na yt pa uslikati, bilo bi super, ali i ovako je :thumbup:
Post Reply