Jeste, bila je 0.1%drndalo wrote:Ma koliko sam i ja cuo ovakvo objasnjenje u Unicreditu, sumnjam u njega... Cemu onda sluzi rubrika "svrha uplate" u nalozima ?azdralovic wrote:Ukoliko ne ide na interni racun, njihov sistem ne prepoznaje da je to plata, te posljedicno imas probleme sa limitom (kada istekne nece se automatski produziti) kao i sa drugim proizvodima (npr. ako imas povoljniju kamatu po kreditu zato sto primas platu kod njih) i slicno...Samso wrote:Pozdrav
Pitanje nije vezano samo za ovu banku nego vecinu banaka u BiH.
Zanima me zasto banke preferiraju da se place radnika uplacuju na interni / prolazni racun umjesto uplate placa direktno na racun radnika?
Koja je razlika ako se mom poslodavcu naplati provizija za nalog i za taj interni racun?
Bezveze mi je koristenje tih internih racuna. Transakcija se brze proknjizi kada se uplacuje direktno na racun radnika odnosno prije mu legnu pare na racun.
By the way, zna li neko koliko je ranije u Unicreditu bila usluga konverzije valuta BAM-EUR-BAM sa mog racuna na isto moj racun ? Sada su u izmjenama naknada mislim naveli da je 0.2%, a ne znam koliko je bilo ranije ? Cini mi se da je bilo 0.1%, ali nisam siguran.
Unicredit banka - sve o tome
Moderator: anex
-
mouton noir
#1851 Re: Unicredit banka, all about
-
azdralovic
#1852 Re: Unicredit banka, all about
Jednostavno sistem je tako programiran, prati taj prelazni racun i "rasknjizava" plate... drugi dio toga su firme koje salju fajlove umjesto pojedinacnih naloga...drndalo wrote:Ma koliko sam i ja cuo ovakvo objasnjenje u Unicreditu, sumnjam u njega... Cemu onda sluzi rubrika "svrha uplate" u nalozima ?azdralovic wrote:Ukoliko ne ide na interni racun, njihov sistem ne prepoznaje da je to plata, te posljedicno imas probleme sa limitom (kada istekne nece se automatski produziti) kao i sa drugim proizvodima (npr. ako imas povoljniju kamatu po kreditu zato sto primas platu kod njih) i slicno...Samso wrote:Pozdrav
Pitanje nije vezano samo za ovu banku nego vecinu banaka u BiH.
Zanima me zasto banke preferiraju da se place radnika uplacuju na interni / prolazni racun umjesto uplate placa direktno na racun radnika?
Koja je razlika ako se mom poslodavcu naplati provizija za nalog i za taj interni racun?
Bezveze mi je koristenje tih internih racuna. Transakcija se brze proknjizi kada se uplacuje direktno na racun radnika odnosno prije mu legnu pare na racun.
By the way, zna li neko koliko je ranije u Unicreditu bila usluga konverzije valuta BAM-EUR-BAM sa mog racuna na isto moj racun ? Sada su u izmjenama naknada mislim naveli da je 0.2%, a ne znam koliko je bilo ranije ? Cini mi se da je bilo 0.1%, ali nisam siguran.
Takodjer puno lakse je pratiti jedan zbirni racun nego "iscitavati" polje svrha doznake, jer se tu mogu desiti greske, drugaciji tekst, itd...
-
c_g
#1853 Re: Unicredit banka, all about
Koliko se čeka da novac bude vidljiv na karticu, ako sam uplatio preko bankomata?
- Hyperthalamus
#1854 Re: Unicredit banka, all about
Ako je radni dan...najvise sat vremena...ako si uplatio danas (subota) zna se desiti da tek bude vidljiv na racunu u ponedjeljak.c_g wrote:Koliko se čeka da novac bude vidljiv na karticu, ako sam uplatio preko bankomata?
-
c_g
#1855 Re: Unicredit banka, all about
HvalaHyperthalamus wrote:Ako je radni dan...najvise sat vremena...ako si uplatio danas (subota) zna se desiti da tek bude vidljiv na racunu u ponedjeljak.c_g wrote:Koliko se čeka da novac bude vidljiv na karticu, ako sam uplatio preko bankomata?
- cobe_fks
#1856 Re: Unicredit banka, all about
Sta se pise u polje “poziv na broj” kad se placa racun za struju preko mba bankarstva? Jel ID broj sa racuna???
- drndalo
#1857 Re: Unicredit banka, all about
Upisi broj koji je pod "referenca"... A u opis Racun za januar 2019.cobe_fks wrote:Sta se pise u polje “poziv na broj” kad se placa racun za struju preko mba bankarstva? Jel ID broj sa racuna???
- _Reds_
#1858 Re: Unicredit banka, all about
Obavezno broj računa, odnosno refrenca, to je ključna stvar na uplatnici.cobe_fks wrote:Sta se pise u polje “poziv na broj” kad se placa racun za struju preko mba bankarstva? Jel ID broj sa racuna???
-
bit101
#1859 Re: Unicredit banka, all about
Unicredit banka uvela plaćanje mobitelom preko m-ba aplikacije. Je li neko probao?
- _Reds_
#1860 Re: Unicredit banka, all about
?bit101 wrote:Unicredit banka uvela plaćanje mobitelom preko m-ba aplikacije. Je li neko probao?
Pa placam godinama preko mobitela.
-
bit101
#1861 Re: Unicredit banka, all about
Izvinjavam se, nisam bio jasan_Reds_ wrote:?bit101 wrote:Unicredit banka uvela plaćanje mobitelom preko m-ba aplikacije. Je li neko probao?
Pa placam godinama preko mobitela.
- _Reds_
#1862 Re: Unicredit banka, all about
Ima li gdje uputstvo, mislim da mi je jucer nesto pisalo, ali mi se zurilio i ja preskocim to. Sada udjem u aplikaciju, nigdje nista ne mogu da nadjem kako se aktivira, pa da probam.bit101 wrote:Izvinjavam se, nisam bio jasan_Reds_ wrote:?bit101 wrote:Unicredit banka uvela plaćanje mobitelom preko m-ba aplikacije. Je li neko probao?
Pa placam godinama preko mobitela.uveli su bezkontaktno plaćanje mobitelom preko NFC-a, do 30 km navodno ne treba pin, preko 30 treba. Po defaultu uključujena opcija da se mobitel mora otključati, a to se može i isključiti.
-
Saka
#1863 Re: Unicredit banka, all about
Ni ja. Jel to samo Android ili?
-
bit101
#1864 Re: Unicredit banka, all about
Meni sinoc došao update aplikacije (Android), pa provjeri imaš li i ti update. Kad otvoris app pokazati će ti se upustsvo. Vrlo je jednostavno i svodi se na aktiviranje opcije na određenu karticu. Kao što rekoh, u opcijama možeš podešavati da li telefon mora biti otključan ili ne.
EDIT: Evo upustvo: https://www.unicredit.ba/ba/stanovnistv ... a_HCE.html
EDIT: Evo upustvo: https://www.unicredit.ba/ba/stanovnistv ... a_HCE.html
-
Saka
#1865 Re: Unicredit banka, all about
To je onda samo Android. Za iOS nema nikakvog update-a. I naravno to nisu naveli na stranici.
-
vanjki
#1866 Re: Unicredit banka, all about
Da li NFC treba biti stalno upaljen ,mislim samo kada placamo ili nam NFC ne treba nikako?
- Hyperthalamus
#1867 Re: Unicredit banka, all about
U momentu prinosenja telefona POS-u, da bi platio, NFC mora biti upaljen.vanjki wrote:Da li NFC treba biti stalno upaljen ,mislim samo kada placamo ili nam NFC ne treba nikako?
- _Reds_
#1868 Re: Unicredit banka, all about
Danas cu gorivo sipati, pa testiram kako prolazi, pa vam javim.
Takodje izgleda kad kativiraš opciju, ne može na toj kartici ugasiti tu opciju, bar ja nisam našao način.
Nisam našao nigdje tu opciju, zakljucanog i otključanog telefona.bit101 wrote:Meni sinoc došao update aplikacije (Android), pa provjeri imaš li i ti update. Kad otvoris app pokazati će ti se upustsvo. Vrlo je jednostavno i svodi se na aktiviranje opcije na određenu karticu. Kao što rekoh, u opcijama možeš podešavati da li telefon mora biti otključan ili ne.
EDIT: Evo upustvo: https://www.unicredit.ba/ba/stanovnistv ... Korisnicka
Takodje izgleda kad kativiraš opciju, ne može na toj kartici ugasiti tu opciju, bar ja nisam našao način.
-
bit101
#1869 Re: Unicredit banka, all about
U postavkama aplikacije, kad povuces odozdo onaj meni, dugme Postavke, i tu ima stavka za podešavanje plaćanja m-karticom._Reds_ wrote:Danas cu gorivo sipati, pa testiram kako prolazi, pa vam javim.
Nisam našao nigdje tu opciju, zakljucanog i otključanog telefona.bit101 wrote:Meni sinoc došao update aplikacije (Android), pa provjeri imaš li i ti update. Kad otvoris app pokazati će ti se upustsvo. Vrlo je jednostavno i svodi se na aktiviranje opcije na određenu karticu. Kao što rekoh, u opcijama možeš podešavati da li telefon mora biti otključan ili ne.
EDIT: Evo upustvo: https://www.unicredit.ba/ba/stanovnistv ... Korisnicka

- _Reds_
#1870 Re: Unicredit banka, all about
Probao, vrlo jednostavno radi.
Samo display na sekundu - dvije prislonio, unio PIN i to je to.
Cim platite dodje notifikacija da ste platili tu i tu.
Samo display na sekundu - dvije prislonio, unio PIN i to je to.
Cim platite dodje notifikacija da ste platili tu i tu.
-
vanjki
#1871 Re: Unicredit banka, all about
Ja danas na putu u Tuzlu stanem u Olovu na Ina pumpu i kontam moram sipati gorivo i bajd da isprobam. Neki covjek se izgubio kada sam pitao tj. nije znao sta zapravo zelim. Hehhe
- _Reds_
#1872 Re: Unicredit banka, all about
Ma isto je i meni, kaze li kako ces platiti, kazem karticom, kaze daj karticu, kazem ja daj ti meni citac i ja prislanjam telefon, on me blijedo gleda, kao da sam im sistem hakiraovanjki wrote:Ja danas na putu u Tuzlu stanem u Olovu na Ina pumpu i kontam moram sipati gorivo i bajd da isprobam. Neki covjek se izgubio kada sam pitao tj. nije znao sta zapravo zelim. Hehhe
- Dosadno mii
#1873 Re: Unicredit banka, all about
Mogu li se ovi racuni platit npr.toplane odmah preko mobilne app da se ne prijavljujem nigdje posebno za online placanje?
- _Reds_
#1874 Re: Unicredit banka, all about
Moze, nadknada je 30kf.Dosadno mii wrote:Mogu li se ovi racuni platit npr.toplane odmah preko mobilne app da se ne prijavljujem nigdje posebno za online placanje?