Zato što ti ne znaš šta ti je preodređenoikcikc wrote:Nije provokacija. Ovo je samo pitanje covjeka koji trazi smisao svoga zivota u vjeri. Dosao sam do pitanja na koje ne znam odgovoriti - ako nam je sve vec unaprijed odredjeno (sudbina, vrijeme smrti, cijeli zivot i sl.), koja je onda svrha<:
1. moliti se Bogu?
2. moliti se za nekoga ako mu je vec predodredjena sudbina?
Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
- Big Ang
#1851 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
-
Vipera bosniensis
#1852 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
neznamo jeli ista promijenjeno, mozda je stojalo nesreca bi se trebala desiti, ali odmah poslije nesreca otklonjena zbog dove. mi mozemo nagadjati kako i sta je zapisano, ali vazno je samo znati ovo da je Bog zapisao iz svog sveznanja sta ce da se desava, a ne da covjek svaljuje na Boga i govori ja ovo grijesim zato sto mi je Bog to zapisao, to je skroz pogresno razmisljanje, i sejtansko razmisljanje gdje se krivica svaljuje na druge a negledaju svoje greske.sour cherry wrote:Vipera,stvar je u tome što je Bog znao da ćeš ti doviti tog i tog datuma i da će ti ona biti otklonjena.Dakle,prethodno je znao da ćeš ti doviti.U suštini,nije ništa promijenjeno.Tako to ja razumijem ili ne razumijem
-
sour cherry
#1853 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ma elma,masa ih je koji ne kontaju,ali misle da kontaju.Ja prosto na neko objašnjenje koje bi me zadovoljilo nisam naišla.Opet ostaju pitanja i pitanja.
- elma89_
#1854 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ama vazno je ne pridavati Bogu ljudske osobine,mi ne mozemo shvatiti kako Bog "funkcionise"..on nije ni slican insanuVipera bosniensis wrote:neznamo jeli ista promijenjeno, mozda je stojalo nesreca bi se trebala desiti, ali odmah poslije nesreca otklonjena zbog dove. mi mozemo nagadjati kako i sta je zapisano, ali vazno je samo znati ovo da je Bog zapisao iz svog sveznanja sta ce da se desava, a ne da covjek svaljuje na Boga i govori ja ovo grijesim zato sto mi je Bog to zapisao, to je skroz pogresno razmisljanje, i sejtansko razmisljanje gdje se krivica svaljuje na druge a negledaju svoje greske.sour cherry wrote:Vipera,stvar je u tome što je Bog znao da ćeš ti doviti tog i tog datuma i da će ti ona biti otklonjena.Dakle,prethodno je znao da ćeš ti doviti.U suštini,nije ništa promijenjeno.Tako to ja razumijem ili ne razumijem
-
Vipera bosniensis
#1855 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
harač wrote:i u čemu se ovo razlikuje od scenarija u kojem pisac napiše: prvo će lik doći u nevolju, onda će se pomoliti, onda će biti spašen, pa će upoznati finu djevojsku, pa će se oženiti... i onda dođe glumac i to sve izvrši. ako je ovaj u scenariju stavio da će se ovaj oženiti ili moliti itd., nema glumac nikakvu mogućnost da uradi nešto protivno scenariju. nema on tu nikakve slobode. naravno, s aspekta religije je to neprihvatljivo upravo zbog moralnosti, te se muhamed čupa iz tog problema kako zna i umije, ali nije dorastao zadatku, te poput svih prethodnika koji su izmišljali vjere s istim konceptom boga: neuspješan jeVipera bosniensis wrote:a mozda i jeste zapisano, nego jednostavno, Bog je zapisao ono sto ce se desavati u buducnostinemezis wrote: Rekao si da mijenja zapisano ako doviš. Ako je on odmah znao da će to promijeniti, onda to nije "zapisano". Ako zna hoćeš li doviti, onda nije do tebe amo ne doviš jer bi tvoje dovljenje bilo u suprotnosti sa onim što on zna.
recimo ovako:
Bog zapise--> Taj i taj moli za otklonjenje nesrece datum 2013-11-20 ---->Nesreca bi se trebala desiti 2015-06-25/Nesreca otklonjenja zbog dove 2013-11-20.
u cemu je problem neznam, ako Bog zna sve i zapise iz tog svog znanja sta ce da se desava, sta je problematicno ovdje neznam???
- elma89_
#1856 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ja sam o ovome razmisljala i najbolje sto sam i zakljucila jeste-ja ne znam a ON zna,ja sam samo insan a on je BOGsour cherry wrote:Ma elma,masa ih je koji ne kontaju,ali misle da kontaju.Ja prosto na neko objašnjenje koje bi me zadovoljilo nisam naišla.Opet ostaju pitanja i pitanja.
i to je to
-
Vipera bosniensis
#1857 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
pa kad objasnjavam ,obajasnjavm da bude jednostavno da narod razumije, a sta ti koristi ako ti napisemelma89_ wrote:Previse jednostavno i "ljudski"´ objasnjeno.Bog nije insan/covjek.Mi ne mozemo shvatiti,nas um ne moze,kako Allah moze sve znati a opet ispunjavati dove koje mozda nisu dio njegovog plana(a on je znao i za tu dovu)..to mi simply ne mozemo "skontati"Bog zapise--> Taj i taj moli za otklonjenje nesrece datum 2013-11-20 ---->Nesreca bi se trebala desiti 2015-06-25/Nesreca otklonjenja zbog dove 2013-11-20.
ZNJ je BRNJ. a to dovodi HaHBJBJ itd itd filozofiranje , nema od tog nista
ako mozes objasnit narodu jednostavno ako nemozes onda se suti a ne filozofira jer to onda silovanje svog i tudjeg uma.
-
Vipera bosniensis
#1858 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
kakve ljudske osobine? niko to neradi ovdje.elma89_ wrote:Ama vazno je ne pridavati Bogu ljudske osobine,mi ne mozemo shvatiti kako Bog "funkcionise"..on nije ni slican insanuVipera bosniensis wrote:neznamo jeli ista promijenjeno, mozda je stojalo nesreca bi se trebala desiti, ali odmah poslije nesreca otklonjena zbog dove. mi mozemo nagadjati kako i sta je zapisano, ali vazno je samo znati ovo da je Bog zapisao iz svog sveznanja sta ce da se desava, a ne da covjek svaljuje na Boga i govori ja ovo grijesim zato sto mi je Bog to zapisao, to je skroz pogresno razmisljanje, i sejtansko razmisljanje gdje se krivica svaljuje na druge a negledaju svoje greske.sour cherry wrote:Vipera,stvar je u tome što je Bog znao da ćeš ti doviti tog i tog datuma i da će ti ona biti otklonjena.Dakle,prethodno je znao da ćeš ti doviti.U suštini,nije ništa promijenjeno.Tako to ja razumijem ili ne razumijem
-
sour cherry
#1859 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
ja ne znam a ON zna,ja sam samo insan a on je BOG
i to je to
- dustaban
#1860 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Bas tako. Ako pod pojmom Boga podrazumjevamo kreatora univerzuma i sve ono sto nam je nedokucivo onda je sasvim jasno da su Religije toliko profulale da se ispostavlja da zapravo vuku na suprotnu stranu od priblizavanja spoznaji boga.elma89_ wrote: Ama vazno je ne pridavati Bogu ljudske osobine, mi ne mozemo shvatiti kako Bog "funkcionise"... on nije ni slican insanu
Hvala ti Boze sto sam ateista!
-
nemezis
#1861 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Problematično je to što on unaprijed zna da osoba neće doviti. Kakav izbor ima ta osoba?Vipera bosniensis wrote:harač wrote:i u čemu se ovo razlikuje od scenarija u kojem pisac napiše: prvo će lik doći u nevolju, onda će se pomoliti, onda će biti spašen, pa će upoznati finu djevojsku, pa će se oženiti... i onda dođe glumac i to sve izvrši. ako je ovaj u scenariju stavio da će se ovaj oženiti ili moliti itd., nema glumac nikakvu mogućnost da uradi nešto protivno scenariju. nema on tu nikakve slobode. naravno, s aspekta religije je to neprihvatljivo upravo zbog moralnosti, te se muhamed čupa iz tog problema kako zna i umije, ali nije dorastao zadatku, te poput svih prethodnika koji su izmišljali vjere s istim konceptom boga: neuspješan jeVipera bosniensis wrote: a mozda i jeste zapisano, nego jednostavno, Bog je zapisao ono sto ce se desavati u buducnosti
recimo ovako:
Bog zapise--> Taj i taj moli za otklonjenje nesrece datum 2013-11-20 ---->Nesreca bi se trebala desiti 2015-06-25/Nesreca otklonjenja zbog dove 2013-11-20.
u cemu je problem neznam, ako Bog zna sve i zapise iz tog svog znanja sta ce da se desava, sta je problematicno ovdje neznam???
- elma89_
#1862 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa ako si musliman znas da od ovoga nema nista,neke stvari su gajb(trebaju da ostanu nepoznate).Ne mozes ti objasnjavati na pogresan nacin samo da bi zadovolio ljudsku mastuVipera bosniensis wrote:pa kad objasnjavam ,obajasnjavm da bude jednostavno da narod razumije, a sta ti koristi ako ti napisemelma89_ wrote:Previse jednostavno i "ljudski"´ objasnjeno.Bog nije insan/covjek.Mi ne mozemo shvatiti,nas um ne moze,kako Allah moze sve znati a opet ispunjavati dove koje mozda nisu dio njegovog plana(a on je znao i za tu dovu)..to mi simply ne mozemo "skontati"Bog zapise--> Taj i taj moli za otklonjenje nesrece datum 2013-11-20 ---->Nesreca bi se trebala desiti 2015-06-25/Nesreca otklonjenja zbog dove 2013-11-20.
ZNJ je BRNJ. a to dovodi HaHBJBJ itd itd filozofiranje , nema od tog nista
ako mozes objasnit narodu jednostavno ako nemozes onda se suti a ne filozofira jer to onda silovanje svog i tudjeg uma.
-
sour cherry
#1863 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Pa ako si musliman znas da od ovoga nema nista,neke stvari su gajb(trebaju da ostanu nepoznate).Ne mozes ti objasnjavati na pogresan nacin samo da bi zadovolio ljudsku mastu
-
Vipera bosniensis
#1864 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
problematicno za osobu ali ne i za Boga, jeli problematicno za profesora sto student nece da uci da se priprema za test, kome ce stetiti neucenje, profesoru ili studentu.nemezis wrote: Problematično je to što on unaprijed zna da osoba neće doviti. Kakav izbor ima ta osoba?
Kome vise steti neznanje o zivotu na ovome svijetu , covjeku ili Bogu, da covjek zna kako moze otkloniti nesrecu ili barem da je ublazi, jer dova ima 3 stvari, dova koja se prima, dova koja nadjaca nesrecu, dova koja ne otkloni nesrecu ali se dova sacuva za sudnjeg dana pa dobije kompezaciju za to na sudnjem danu u vidu oprastanja grijeha i ulazak u vjecni Dzennet/Raj.
Allah je sam rekao da ga molimo jer on moze da otkloni nevolje ako hoce. nekad Allah pusti nevolju na covjeka jer ta nevolja je dobra za njega, covjek to nezna, a Allah zna.
osoba ima izbor kojim putem ce da ide, put nevjerovanja ili put vjerovanja, onaj ko hoce da vjeruje dokaza ima na hiljade i hiljade onaj ko nece da vjeruje pa sam Allah to kaze
2:6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati.
6:111 111. Kada bismo im andjele/meleke poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali - oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna.
- Big Ang
-
Vipera bosniensis
#1866 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
a sta ako sam slusao islamske ucenjake da govore i objasnjavaju ove stvari o sudbini pa ja samo od njih prenosim??elma89_ wrote: Pa ako si musliman znas da od ovoga nema nista,neke stvari su gajb(trebaju da ostanu nepoznate).Ne mozes ti objasnjavati na pogresan nacin samo da bi zadovolio ljudsku mastu
hocemo li i njima reci da se ne petljaju u gajb i da ne zavlace nos gdje ne treba?
sta je pogresan nacin? ako se drzim sunneta, kurana i onoga sto su islamski ucenjaci govorili na tu temu, nista ja novo ne donosim ovdje, i ja sam ovo negdje slusao i povezao ko sve to funkcionise, ni meni nije znanje palo sa nebesa u mozak.
-
Vipera bosniensis
#1867 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
a stacemo ako Bog se predstavio u svojj zadnjoj knjizi Kuranu i opisao sebe onoliko kloiko ljudi mogu razumjetidustaban wrote:Bas tako. Ako pod pojmom Boga podrazumjevamo kreatora univerzuma i sve ono sto nam je nedokucivo onda je sasvim jasno da su Religije toliko profulale da se ispostavlja da zapravo vuku na suprotnu stranu od priblizavanja spoznaji boga.elma89_ wrote: Ama vazno je ne pridavati Bogu ljudske osobine, mi ne mozemo shvatiti kako Bog "funkcionise"... on nije ni slican insanu
Hvala ti Boze sto sam ateista!
a to sto dolazi do suportnosti medju relgijama jeste to zato sto imamo jednu cistu neiskvarenu vjeru dok druge su iskrivljene od ljudi pa zato nailazimo na greske i kontradiktornosti u njihovim knjigama i vjerovanjima. jednostavno nemaju jasan kompas i gps kuda da se krecu, neznaju ni gdje su ni sta su ni odakle su.
-
nemezis
#1868 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Kako nadjača ako je zapisana? Hoćeš reći da bog zna da će biti nesreća, ali ako dovimo možda je ne bude?Vipera bosniensis wrote:dova koja nadjaca nesrecu
Hoćeš da kažeš da on čeka da vidi hoćemo li ga moliti pa da otkloni nevolje?Vipera bosniensis wrote:Allah je sam rekao da ga molimo jer on moze da otkloni nevolje ako hoce.
Vipera bosniensis wrote:2:6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati.
Znači on zna ko neće vjerovati?
[/quote]Vipera bosniensis wrote:6:111 111. Kada bismo im andjele/meleke poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali - oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna.
Znači, bog neće da oni vjeruju? Kako da neko vjeruje amo bog ne želi da taj vjeruje.
-
nemezis
#1869 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Kako znaš koja je prava? Ako govoriš o islamu, koji pravac je u islamu ispravan?Vipera bosniensis wrote:imamo jednu cistu neiskvarenu vjeru dok druge su iskrivljene od ljudi
- Big Ang
-
nemezis
#1871 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
A da nešto i kažeš? Nije teško, probaj.Big Ang wrote:
- Big Ang
#1872 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Ma šta ću reći? Uostalom rekla sam, da se ne ponavljam.nemezis wrote:A da nešto i kažeš? Nije teško, probaj.Big Ang wrote:
A kako tebi ništa nije jasno tako meni nije jasno kako tebi nije jasno
-
Vipera bosniensis
#1873 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
imaju isto tako uslovi za primanje dove, nemoze se tek tako traziti od Allaha a da on daje ko djeda mraz djeci bombone.Hoćeš da kažeš da on čeka da vidi hoćemo li ga moliti pa da otkloni nevolje?
daZnači on zna ko neće vjerovati?
nekad Bog nezeli da neko vjeruje zato sto nezasluzuje to, jer sa vjerovanjem ce dobiti oprastanje grijeha, mnostvo dobrih djela ako bude radio po tom vjerovanju i na kraju usao u dzennet.Znači, bog neće da oni vjeruju? Kako da neko vjeruje amo bog ne želi da taj vjeruje
recimo covjek koji je neposlusan prema roditeljima, takav mozda ne zasluzuje da vjeruje u Boga , drzak, odvratan, ohol, bori se protiv Boga, sa takvim se Bog obracunava na drugi nacin tako sto im mijenja u ocima stvarnost, sve im postane naopako, kao da dobiju neku vrstu naocala od boga gdje se sve isokrene naopacke, pa sve dobro postane zlo zlo postane dobro, kad mu kazes hajmo piti alkohol on vidi dobro u tomem, a kad mu kazes hajmo u dzaimju, ili hajmo nesto nauciti iz Kurana, ili hajmo pomoci siromasima tamo u onom mjestu jednostavno stisne mu se u grudima i mrak mu padne na oci.
Bog to jasno i fino kaze u Kuranu onaj ko zaboravi na Allaha Allah ce dati da oni zaborave sami sebe, pa im natovi sejtana na vrat, drugim rijecima, sejtan im se konektuje na mozak i ubaciva zle ideje i uljepsava zlo and ocrnjuje dobro pa dodje do konfuzije, isto kao madjionacarska iluzija. jednostavno tako to ide dok dusa ne podivlja i izgubi kompas u zivotu i nezna kud udara, pa zato se odaju svim porocima, od alkohola, droge, kocke, bluda i sta sve ne.
onaj ko je iskren prema bogu i sebi, i zeli uputu, takvim se Bog obraca sa ovim rijecima
Reci(im Muhammede): O robovi Moji, koji ste se prema sebi ogrijesili, ne gubite nadu u Allahovu milost, Allah ce sve grijehe oprostiti, On mnogo prasta i On je milostiv
-
Vipera bosniensis
#1874 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
jednostavno, islam je jedan, a sve ostalo su devijacije, negdje manje negdje vise, vazno je kloniti se ovih devijacijanemezis wrote:Kako znaš koja je prava? Ako govoriš o islamu, koji pravac je u islamu ispravan?Vipera bosniensis wrote:imamo jednu cistu neiskvarenu vjeru dok druge su iskrivljene od ljudi
poslanik je rekao da se drzimo Kurana i njegove prakse sunneta i njegovih ashaba kako bi bili na ispravonom putu.
pod tim savjetom, ako se drzis tih stvari onda si na pravom islamu, a ako se ne drzis onda si skrenuo sa pravog puta nekad manje nekad vise zavisno kako kod koga.
onda se postavlja pitanje, a sta je dokaz da je ispravno to sto kuran i hadis govori? ima mnogo, da sad nebi odugovlacili jednostavno trebalo bi nam par mjeseci da obradimo sve to. jednostavno pravilo, ako je odb BOga nesmije imajti gresaka, ni logicnih niti tekstualnih, ni brojcanih niti kontradikcija, jer ideja od sveznajucem Bogu pada u vodu ako Bog poaslje knjigu i kaze cuvat cu je od iskrevljenja a tamo gomila gresaka u raznim oblicima. do sada ovih 20 godina u islamu i studiranja islam nisam naisao na gresku u Kuranu i poslanikovom hadisu ako je autentican hadis.
-
nemezis
#1875 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?
Znači da on ne zna hoće li nesreća buti otklonjena dok ne vidi hoće li čovjek doviti?Vipera bosniensis wrote:imaju isto tako uslovi za primanje dove, nemoze se tek tako traziti od Allaha a da on daje ko djeda mraz djeci bombone.Hoćeš da kažeš da on čeka da vidi hoćemo li ga moliti pa da otkloni nevolje?
Kakav izbor onda ima onaj koji ne vjeruje?Vipera bosniensis wrote:daZnači on zna ko neće vjerovati?
Znači, zbog loših djela mu ne dozvoljava ni da vjeruje jer bi mogao ići u dženet? Pa ko šalje u dženet? Zar nije logično reći "ti jesi vjerovao ali si činio grijehe i ideš u džehenem". Šta je sa onima koji čine dobra djela a ne vjeruju?Vipera bosniensis wrote:nekad Bog nezeli da neko vjeruje zato sto nezasluzuje to, jer sa vjerovanjem ce dobiti oprastanje grijeha, mnostvo dobrih djela ako bude radio po tom vjerovanju i na kraju usao u dzennet.Znači, bog neće da oni vjeruju? Kako da neko vjeruje amo bog ne želi da taj vjeruje
Kakve to ima veze sa vjerovanjem? Čovjek se može kazniti za loša djela i ako vjeruje.Vipera bosniensis wrote:Recimo covjek koji je neposlusan prema roditeljima, takav mozda ne zasluzuje da vjeruje u Boga , drzak, odvratan, ohol, bori se protiv Boga, sa takvim se Bog obracunava na drugi nacin tako sto im mijenja u ocima stvarnost, sve im postane naopako, kao da dobiju neku vrstu naocala od boga gdje se sve isokrene naopacke, pa sve dobro postane zlo zlo postane dobro, kad mu kazes hajmo piti alkohol on vidi dobro u tomem, a kad mu kazes hajmo u dzaimju, ili hajmo nesto nauciti iz Kurana, ili hajmo pomoci siromasima tamo u onom mjestu jednostavno stisne mu se u grudima i mrak mu padne na oci.
Znači, u svakom slučaju, za nevjerovanje je kriv bog.Vipera bosniensis wrote:Bog to jasno i fino kaze u Kuranu onaj ko zaboravi na Allaha Allah ce dati da oni zaborave sami sebe, pa im natovi sejtana na vrat, drugim rijecima, sejtan im se konektuje na mozak i ubaciva zle ideje i uljepsava zlo and ocrnjuje dobro pa dodje do konfuzije, isto kao madjionacarska iluzija. jednostavno tako to ide dok dusa ne podivlja i izgubi kompas u zivotu i nezna kud udara, pa zato se odaju svim porocima, od alkohola, droge, kocke, bluda i sta sve ne.
Prašta ali ne želi da neko vjeruje?Vipera bosniensis wrote:onaj ko je iskren prema bogu i sebi, i zeli uputu, takvim se Bog obraca sa ovim rijecima
Reci(im Muhammede): O robovi Moji, koji ste se prema sebi ogrijesili, ne gubite nadu u Allahovu milost, Allah ce sve grijehe oprostiti, On mnogo prasta i On je milostiv