GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#18476 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
pa to je uhljebska logika, najbolje što mogu skontat'...
a ni fakultetima nije strano naplaćivat' neke beskorisne gluposti svakako 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#18477 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jebote ovi su mentalno u Sovjetskom Savezu.
- amar1994
#18478 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Velkoski wrote:pa to je uhljebska logika, najbolje što mogu skontat'...![]()
a ni fakultetima nije strano naplaćivat' neke beskorisne gluposti svakako
naplata RTV takse preko racuna struje
sta li ce jos izmislit , malo je govnima
- vješalica
#18479 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
kartu dakle i očito ne plaćaš zato te pogodila ova nametnuta obavezaRoccohljup wrote:Nije problem u iznosu, ja ne bih dao da je marka iz principa. Sto da se mojim parama sanira neciji kriminal, korupcija i nepotizam? A to sto ce oni nametnuti, mislim da bi se to vrlo lako na US dalo oboriti.Sodom1 wrote:Haj sta ste zakukali za obavezno kupovanje godisnje karte , mozda ce biti 5 km ili 10 km za studente. Tako da to nije strasno
dakle ipak ima nešto dobro u nametnutoj stvari
- Better Man
#18480 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nema ništa dobro u nametnutoj stvari i kriminal i lopovluk Grasovaca i onih koji su ih uništili, a to je pod broj 1 Bimo i SDA ne treba da građani saniraju, već oni koji su to uradili. Da se razumijemo ne koristim usluge Grasa, jer mi ne trebaju iz razloga što koristim vlastiti automobil, jer Gras me ne bi mogao odvesti na posao, niti vratiti kući.vješalica wrote:kartu dakle i očito ne plaćaš zato te pogodila ova nametnuta obavezaRoccohljup wrote:Nije problem u iznosu, ja ne bih dao da je marka iz principa. Sto da se mojim parama sanira neciji kriminal, korupcija i nepotizam? A to sto ce oni nametnuti, mislim da bi se to vrlo lako na US dalo oboriti.Sodom1 wrote:Haj sta ste zakukali za obavezno kupovanje godisnje karte , mozda ce biti 5 km ili 10 km za studente. Tako da to nije strasno
- Thorgerson
#18481 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma to je ista bagra, koja fura i ovu pricu sa placanjem RTV takse sa strujom. Natovari ti se na kosti, a ne pada na pamet da oni svoja primanja malo snize, da ukinu svoje beneficije. To ne. Nek narod placa. Narod zna. Zna kako ce se snaci vec.
Ja mislim da je najbolje da svaki stanovnik, cim navrsi 18-tu, uzme kredit od jedno 100.000 KM i to fino pokloni drzavi. Pa da se onda moze rahat patit.
Ja mislim da je najbolje da svaki stanovnik, cim navrsi 18-tu, uzme kredit od jedno 100.000 KM i to fino pokloni drzavi. Pa da se onda moze rahat patit.
- Roccohljup
#18482 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Hvala Bogu, živim od svog biznisa i svog rada pa me i ne mogu natjerati da to plaćam. A da sam kojom nesrećom u košu sa tim koji ce morati, vjeruj da bih tjerao do kraja da ni feninga ne platim. Ne znam da bilo kom normalnom moze biti ok da plaća za nešto za sta nema nikakvu potrebu, samo zbog toga sto mu je to neko nametnuo da namiri za svoje propuste i kriminal.vješalica wrote:kartu dakle i očito ne plaćaš zato te pogodila ova nametnuta obavezaRoccohljup wrote:Nije problem u iznosu, ja ne bih dao da je marka iz principa. Sto da se mojim parama sanira neciji kriminal, korupcija i nepotizam? A to sto ce oni nametnuti, mislim da bi se to vrlo lako na US dalo oboriti.Sodom1 wrote:Haj sta ste zakukali za obavezno kupovanje godisnje karte , mozda ce biti 5 km ili 10 km za studente. Tako da to nije strasno
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#18483 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
A sto placate onda PDV?
Kod hljeba,mlijeka,soli,goriva,cigare,svake pi.. materine ide 17% drzavi.
Sto placate akcize na cigare i gorivo?
Dabogda nam karta za GRAS od 1.5 KM bio najveci problem. Ili rtv taksa od 7 KM.

- drug_profi
#18484 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne radi se uopste o istim davanjima i namjenama. PDV placa svako.mali_milojica wrote:A sto placate onda PDV?
Udariti porez jednoj kategoriji stanovnistva radi odrzavanja firme koja je od opsteg znacaja nema nikakvog smisla. Vise bi smisla imalo da se svim zaposlenim gradjanima kantona udari porez za GRAS, mada bi se i to cak moglo oboriti bez problema jer se radi o placanju usluge privrednom subjektu.
RTV taksa također, ako je neće platiti SVI gradjani BiH, onda nema smisla da je placaju samo oni jadnici koji imaju ugovore sa EPBiH, nebitno sta misle i da li koriste te javne servise.
- JThomas
#18485 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
u ovom konceptu "države", apsolutno ima smisla, i biće upravo tako.
kažu u toku su pregovori sa drugim isporučiocima električne energije
kažu u toku su pregovori sa drugim isporučiocima električne energije
- mali_milojica
#18486 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jesi li student? Jesi. Moras platiti kartu.drugi profil wrote:Ne radi se uopste o istim davanjima i namjenama. PDV placa svako.mali_milojica wrote:A sto placate onda PDV?
Udariti porez jednoj kategoriji stanovnistva radi odrzavanja firme koja je od opsteg znacaja nema nikakvog smisla. Vise bi smisla imalo da se svim zaposlenim gradjanima kantona udari porez za GRAS, mada bi se i to cak moglo oboriti bez problema jer se radi o placanju usluge privrednom subjektu.
RTV taksa također, ako je neće platiti SVI gradjani BiH, onda nema smisla da je placaju samo oni jadnici koji imaju ugovore sa EPBiH, nebitno sta misle i da li koriste te javne servise.
Moze se provesti i na drugi nacin. Vlada sa Univerzitetom digne skolarine za 500 KM i i tih 500 KM preusmjeri GRAS-u. Karta za GRAS gratis uz upis. Ne platis skolarinu,nema fakulteta.
Jesi li zaposlen? Jesi. Plati kartu.
Zakon je takav,dok se ne promjeni.
Ili cemo iz zakona uzimati samo sto nam odgovara i kada nam odgovara?
RTV taksa?
Ne svidja ti se da placas uz racune od el. energije kod EP BiH? Raskines ugovor i potpises sa EP RS ili EP HZHB i nema rtv takse.
Last edited by mali_milojica on 02/08/2017 10:21, edited 1 time in total.
- JThomas
#18487 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
i vlast donosi zakone samo kako njoj odgovara i šta joj odgovara.
- mali_milojica
#18488 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ko je birao i postavio vlast?JThomas wrote:i vlast donosi zakone samo kako njoj odgovara i šta joj odgovara.
-
dresdener78
#18489 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dobro je što je jedan od kolega forumaša spomenuo krucijalnu stvar i to su PARE - za remont i spašavanje gradskog prevoza.
Ranije sam naveo neke kalkulacije - nažalost više nisam u stanju da ih pronađem u trenutno 745 stranica naše diskusije.
Svakako tramvajska pruga kao takva bi trebala koštati oko 20 miliona KM, ali moramo još računati sa remontom čitave remize i nabavkom tehnologija za održavanje tramvaja. Jer moderni tramvaji stvarno ne mogu više da se popravljaju uz pomoć čekića, dizalice i šarafcigera. I to bi koštalo par miliona.
Šta se "isplativosti" tramvajskog saobraćaja u Sarajevu tiče, opet je potrebno reci da ne može zarađivati u plusu, ali mogao bi mislim teoretski da pokrije barem tekuće troškove: Sarajevo je jedan od rijetkih gradova gdje su tramvaju puni na cijeloj dužini trase. Dok većina gradova ima taj problem što na dijelu tramvajskih pruga voze samo "zrak".
Problem tramvajskog prevoza jeste svakako BRZINA: Nije moguće da putovanje Baščaršija-Ilidža traje nekih 44 minuta, ali u špicama lafo preko 50 minuta. To je isto kao trajanje leta avionom na relaciji Sarajevo-Beč.
Napominjem da je prije 50 godina vožnja od Baščaršije na Ilidžu trajala navodno oko 25 minuta (dakle skoro dvaput kraće).
Dakle uz remont šina, MORA SE nažalost - i sad će izbiti totalna histerija - OGRANIČITI saobraćaj automobila. U tome smislu da će tramvaj uvijek imati prednost i automatski prebacivati semafore na zeleno svijetlo. Sorry narode iza volana, ali vi prosječno sa 1,5 čovjeka u autu morate pustiti prvo tramvaj sa sto putnika. To je prioritet.
Ako se poveća brzina, onda se logično smanji broj tramvaja potrebnih za isti interval,jer ovi tramvaji prave svoje krugove puno brže.
Ipak, najveća investicija bi bili novi tramvaji. Moderan niskospodni udobni tramvaj nažalost košta milione EUR.
Primjera radi: Prijestonica Latvije, Riga, je naručila od češke Škode tramvaje tipa Škoda 15T za 2,7 miliona EUR po komadu trodijelne, uz nekoliko četverodijelnih za 3,5 miliona EUR po komadu.
Izgledaju ovako:

Ima svakako i drugih proizvođača, ovdje ja baš ne patim od nekog pretjeranog patriotizma, npr. poljska firma PESA je isporučila niskospodne tramvaje sa klimom za bugarsku prijestonicu Sofiju. Cijena 1,7 miliona EUR po komadu.

I ovim tramvajem sam se vozio prije mjesec dana u Sofiji i moram reci - sa pogleda putnika OK i fino.
Tramvaj uz redovno održavanje je konstruisan tako da služi bez problema nekih 30 godina ili više. Za razliku od autobusa kod kojeg se računa sa nekih 10 godina radnog perioda.
Još da navedem jednu stvar, i to potrebu da prevoznik ima neke uređaje i tehniku za manje zahvate npr. na šinama. Možete u Sarajevu na puno mjesta uz najmanju ruku vidjeti ovakvu "vunkastost" šina:

To je manje-više normalna pojava i istrošenje šina tokom vremena. Ovaj fenomen prouzrokuje puno neugodnih udaraca i vibracija, i naravno što više vibracija, to više se uništava čitava pruga, isto kao vozila.
U normalnim saobraćajnim preduzećima imaju posebna kola - brusilice - koja površinu šina opet učine glatkom i vožnju mirnom. Ako se ovo radi periodično i uklanjaju se ova mala oštećenja, onda su troškovi par desetina hiljada KM, a ne stotine hiljada ili milioni kad šine na kraju popucaju, vozila crknu, i mora se sve zamijeniti.
U Sarajevu neke brusilice ili druge posebne tehnike za periodično održavanje šina očigledno NIKAD NIJE BILO.

Ranije sam naveo neke kalkulacije - nažalost više nisam u stanju da ih pronađem u trenutno 745 stranica naše diskusije.
Svakako tramvajska pruga kao takva bi trebala koštati oko 20 miliona KM, ali moramo još računati sa remontom čitave remize i nabavkom tehnologija za održavanje tramvaja. Jer moderni tramvaji stvarno ne mogu više da se popravljaju uz pomoć čekića, dizalice i šarafcigera. I to bi koštalo par miliona.
Šta se "isplativosti" tramvajskog saobraćaja u Sarajevu tiče, opet je potrebno reci da ne može zarađivati u plusu, ali mogao bi mislim teoretski da pokrije barem tekuće troškove: Sarajevo je jedan od rijetkih gradova gdje su tramvaju puni na cijeloj dužini trase. Dok većina gradova ima taj problem što na dijelu tramvajskih pruga voze samo "zrak".
Problem tramvajskog prevoza jeste svakako BRZINA: Nije moguće da putovanje Baščaršija-Ilidža traje nekih 44 minuta, ali u špicama lafo preko 50 minuta. To je isto kao trajanje leta avionom na relaciji Sarajevo-Beč.
Napominjem da je prije 50 godina vožnja od Baščaršije na Ilidžu trajala navodno oko 25 minuta (dakle skoro dvaput kraće).
Dakle uz remont šina, MORA SE nažalost - i sad će izbiti totalna histerija - OGRANIČITI saobraćaj automobila. U tome smislu da će tramvaj uvijek imati prednost i automatski prebacivati semafore na zeleno svijetlo. Sorry narode iza volana, ali vi prosječno sa 1,5 čovjeka u autu morate pustiti prvo tramvaj sa sto putnika. To je prioritet.
Ako se poveća brzina, onda se logično smanji broj tramvaja potrebnih za isti interval,jer ovi tramvaji prave svoje krugove puno brže.
Ipak, najveća investicija bi bili novi tramvaji. Moderan niskospodni udobni tramvaj nažalost košta milione EUR.
Primjera radi: Prijestonica Latvije, Riga, je naručila od češke Škode tramvaje tipa Škoda 15T za 2,7 miliona EUR po komadu trodijelne, uz nekoliko četverodijelnih za 3,5 miliona EUR po komadu.
Izgledaju ovako:

Ima svakako i drugih proizvođača, ovdje ja baš ne patim od nekog pretjeranog patriotizma, npr. poljska firma PESA je isporučila niskospodne tramvaje sa klimom za bugarsku prijestonicu Sofiju. Cijena 1,7 miliona EUR po komadu.

I ovim tramvajem sam se vozio prije mjesec dana u Sofiji i moram reci - sa pogleda putnika OK i fino.
Tramvaj uz redovno održavanje je konstruisan tako da služi bez problema nekih 30 godina ili više. Za razliku od autobusa kod kojeg se računa sa nekih 10 godina radnog perioda.
Još da navedem jednu stvar, i to potrebu da prevoznik ima neke uređaje i tehniku za manje zahvate npr. na šinama. Možete u Sarajevu na puno mjesta uz najmanju ruku vidjeti ovakvu "vunkastost" šina:

To je manje-više normalna pojava i istrošenje šina tokom vremena. Ovaj fenomen prouzrokuje puno neugodnih udaraca i vibracija, i naravno što više vibracija, to više se uništava čitava pruga, isto kao vozila.
U normalnim saobraćajnim preduzećima imaju posebna kola - brusilice - koja površinu šina opet učine glatkom i vožnju mirnom. Ako se ovo radi periodično i uklanjaju se ova mala oštećenja, onda su troškovi par desetina hiljada KM, a ne stotine hiljada ili milioni kad šine na kraju popucaju, vozila crknu, i mora se sve zamijeniti.
U Sarajevu neke brusilice ili druge posebne tehnike za periodično održavanje šina očigledno NIKAD NIJE BILO.

- JThomas
#18490 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
demokratija ne završava glasanjem.
- drug_profi
#18491 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pa hajmo onda od skolarine napalcivati za izgradnju autoputeva, za naftne terminale, hajmo u cigarete i alkohol ugraditi porez za stimulaciju poljoprivredne proizvodnje, hajmo na posjedovanje mobilnog broja udariti tv taksu, ima mnogo varijanti koje bi donijele isto fine prihode za razne privredne subjekte, neovisno od toga da li ih koristiš ili ne.mali_milojica wrote:Jesi li student? Jesi. Moras platiti kartu.drugi profil wrote: Ne radi se uopste o istim davanjima i namjenama. PDV placa svako.
Moze se provesti i na drugi nacin. Vlada sa Univerzitetom digne skolarine za 500 KM i i tih 500 KM preusmjeri GRAS-u. Karta za GRAS gratis uz upis. Ne platis skolarinu,nema fakulteta.
RTV taksa?
Ne svidja ti se da placas uz racune od el. energije kod EP BiH? Raskines ugovor i potpises sa EP RS ili EP HZHB i nema rtv takse.
Mislim ono napraviš takav zakon i to je to. Sve ok.
- JThomas
#18492 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ili od onoga što je za puteve plaćati plate i naknade. zvuči poznato odnekud 
- mali_milojica
#18493 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pusis,plati akcizu.drugi profil wrote:Pa hajmo onda od skolarine napalcivati za izgradnju autoputeva, za naftne terminale, hajmo u cigarete i alkohol ugraditi porez za stimulaciju poljoprivredne proizvodnje, hajmo na posjedovanje mobilnog broja udariti tv taksu, ima mnogo varijanti koje bi donijele isto fine prihode za razne privredne subjekte, neovisno od toga da li ih koristiš ili ne.mali_milojica wrote:Jesi li student? Jesi. Moras platiti kartu.drugi profil wrote: Ne radi se uopste o istim davanjima i namjenama. PDV placa svako.
RTV taksa?
Sipas gorivo,plati akcizu.
Imas tv,plati taksu.
Student si,plati kartu GRAS-u nemoj se svercati.
Kako se kazne moraju platiti da bi registrovao auto,a govorila raja da nikad nece platiti
Sve bi djabaluka,hljeba pekaru nebi platili da se moze nekako izbjeci.
- holowey
#18494 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
u cg se placa 1eur mjesecno za svaki broj... skontali da imaju rezona za punjenje budzeta... skontace to i nasi...drugi profil wrote:Pa hajmo onda od skolarine napalcivati za izgradnju autoputeva, za naftne terminale, hajmo u cigarete i alkohol ugraditi porez za stimulaciju poljoprivredne proizvodnje, hajmo na posjedovanje mobilnog broja udariti tv taksu, ima mnogo varijanti koje bi donijele isto fine prihode za razne privredne subjekte, neovisno od toga da li ih koristiš ili ne.mali_milojica wrote:Jesi li student? Jesi. Moras platiti kartu.drugi profil wrote: Ne radi se uopste o istim davanjima i namjenama. PDV placa svako.
RTV taksa?
- drug_profi
#18495 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ko bi dzabaluka? Djeca ne koriste Gras. Eventualno kad im zatreba uzmu komercijalu. Plate naravno. Nučene su da plaćaju ono što koriste, ali i da dobiju ono što plate.mali_milojica wrote: Pusis,plati akcizu.
Sipas gorivo,plati akcizu.
Imas tv,plati taksu.
Student si,plati kartu GRAS-u nemoj se svercati.
Kako se kazne moraju platiti da bi registrovao auto,a govorila raja da nikad nece platiti![]()
Sve bi djabaluka,hljeba pekaru nebi platili da se moze nekako izbjeci.
Dok su išle u srednju školu kupovao sam im kupone redovno. Kupovao bih im i sad da im trebaju. Ne trebaju im. Kakva je logika povezati studenta i javni prevoz? To ne moze niko normalan opravdati, i to jos da im se odmah cijelogodisnja karta kupi, nije sala. A studenata polovica iz drugih gradova koji barem 100 dana u godini budu kod svojih roditelja.
Bolje bi im bilo umjesto ovih idiotskih ideja gdje svoj nerad pokusavaju pokriti prebacivanjem problema na nekog drugog, da se angazuju u kontroli karata tako da se nikom ne isplati sverati.
zasto ne bi naprimjer svakom zaposlenom od plate odbijali odmah 50 maraka za GRAS? Isto ima logike i veze kao i ovo sa studentima. Nikakve.
- JThomas
#18496 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
logika je vrlo jednostavna i jasna. kajmak je samo naš (od stranke, jarana i rođaka), a gubici i dugovi su socijalni i svačiji. mi smo uzeli kajmak, a za dugove hajmo svi po petobanku. apelujemo na građansku svijest 
- perfect_guy
#18497 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
bi li ti plaćao da živiš kilometar od fakulteta?mali_milojica wrote: Jesi li student? Jesi. Moras platiti kartu.
RTV taksa?
- mali_milojica
#18498 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Inace studenti hodaju samo kuca-fakultet-kuca,ne izlaze nikad u grad,uce,rade na naucnim radovima.perfect_guy wrote:bi li ti plaćao da živiš kilometar od fakulteta?mali_milojica wrote: Jesi li student? Jesi. Moras platiti kartu.
RTV taksa?
Ukratko,posao mi je 1.5km od kuce i redovno dobijam kupon,ne mogu dobiti pare umjesto nj. Isti prodajem za 30 KM jer GRAS koristim u rijetkim situacijama i iskljucivo komercijalu,ne znam jesam li usao u tramvaj zadnjih 5 godina.
-
kakaljin
#18499 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ako se već hoće da se uzimaju mjesecne karte, neka onda gras da garanciju da će poštovati red vožnje koji mu je odobren, zna se kada su vanredne situacije pa je zastoj, ali ljudi neće da uzimaju mjesecne jer nemaju garanciju da će biti ispoštovan red vožnje.
Kada gras bude garantovao poštovanje reda vožnje onda će biti i veća naplata karata i mjecesnih će biti više.
Kada gras bude garantovao poštovanje reda vožnje onda će biti i veća naplata karata i mjecesnih će biti više.
- DaffyDuck
#18500 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
kad kifla i njegov prinudni direktor podnesu krivicne prijave protiv Bime (gras), Pilavdzica(VIK) i saradnika, i ostalih direktora sa kracim stazom od pomenutih i skenirane sa pecatom protokola kao dokaz da su ih predali ja cu solidarno da kupim kupon od 50KM i poguram gras.mali_milojica wrote:Inace studenti hodaju samo kuca-fakultet-kuca,ne izlaze nikad u grad,uce,rade na naucnim radovima.perfect_guy wrote:bi li ti plaćao da živiš kilometar od fakulteta?mali_milojica wrote: Jesi li student? Jesi. Moras platiti kartu.
RTV taksa?
Ukratko,posao mi je 1.5km od kuce i redovno dobijam kupon,ne mogu dobiti pare umjesto nj. Isti prodajem za 30 KM jer GRAS koristim u rijetkim situacijama i iskljucivo komercijalu,ne znam jesam li usao u tramvaj zadnjih 5 godina.