IRAN

Post Reply
Sanjarko

#18476 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

Dino34 wrote:Kina je svakako fugazi.
Kako sam shvatio Kina duguje vise nego sto ima po svemu i to je projektovano da ce samo rasti.

Nesjecam se samo kako. Nesto 300 sa 100. Tako nekako.
Sanjarko

#18477 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

славянин wrote:To je javni dug prema inostranstvu..
I to federalni javni dug prema inostranstvu kako sam shvatio. Ma imaju na toj stranici podatci u tabeli ako su tacni.

Evo malo bacio pogled na zdrastvo trose preko 30 biliona dolara ako sam shvatio dobro ili im je to dug u zdrastvu.

Vecinu ovoga sami sebi duguju.
славянин

#18478 Re: IRAN

Post by славянин »

Vizionar 1985 wrote:
славянин wrote:To je javni dug prema inostranstvu..
I to federalni javni dug prema inostranstvu kako sam shvatio. Ma imaju na toj stranici podatci u tabeli ako su tacni.

Evo malo bacio pogled na zdrastvo trose preko 30 biliona dolara ako sam shvatio dobro ili im je to dug u zdrastvu.

Vecinu ovoga sami sebi duguju.
3.5 triliona im je zdravstveni budzet :D
In 2017, the United States spent about $3.5 trillion, or 18 percent of GDP, on health expenditures – more than twice the average among developed countries.

Of that $3.5 trillion, $1.5 trillion, is directly or indirectly financed by the federal government. In other words, the federal government dedicates resources of nearly 8 percent of the economy toward health care. By 2028, we estimate these costs will rise to $2.9 trillion, or 9.7 percent of the economy. Over time, these costs will continue to grow and consume an increasing share of federal resources.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#18479 Re: IRAN

Post by Challenger_ »

Vizionar 1985 wrote:Vecinu ovoga sami sebi duguju.
FED nije državna već privatna institucija čiji najveći dioničar i ne živi u USA.
Sanjarko

#18480 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

славянин wrote: 3.5 triliona im je zdravstveni budzet :D
In 2017, the United States spent about $3.5 trillion, or 18 percent of GDP, on health expenditures – more than twice the average among developed countries.

Of that $3.5 trillion, $1.5 trillion, is directly or indirectly financed by the federal government. In other words, the federal government dedicates resources of nearly 8 percent of the economy toward health care. By 2028, we estimate these costs will rise to $2.9 trillion, or 9.7 percent of the economy. Over time, these costs will continue to grow and consume an increasing share of federal resources.
https://www.usdebtclock.org/

Evo stranica. Ne znam koliko je tacna. Ne znam odkad su podatci, dokad itd.
славянин

#18481 Re: IRAN

Post by славянин »

To ti je ukupni dug - znaci 6.3 triliona prema inostranstvu ostatak sami sebi :D

Eto imas i na toj stranici fino
Sanjarko

#18482 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

славянин wrote:To ti je ukupni dug - znaci 6.3 triliona prema inostranstvu ostatak sami sebi :D

Eto imas i na toj stranici fino
Ja. Ali vi ovo gore prvo gledate. Ja i jos neki smo gledali ovo dole gdje pise assets. Imaju oko 130 biliona a duguju oko 120 (GAAP) nesto.

Pise sve tu. GDP im raste. Evo zapalo mi za oko da su imali pola miliona bankrota.
славянин

#18483 Re: IRAN

Post by славянин »

Vizionar 1985 wrote:
Ja. Ali vi ovo gore prvo gledate. Ja i jos neki smo gledali ovo dole gdje pise assets. Imaju oko 130 biliona a duguju oko 120 (GAAP) nesto.

Pise sve tu. GDP im raste. Evo zapalo mi za oko da su imali pola miliona bankrota.
6 Triliona (Gaap)je defiticit po drugom sistemu racunanja (drzavni plus interni) federalna imovina je 130 triliona.

Da pola miliona bankrota - koliko novih biznisa je otvoreno ? GDP raste - kapitalizam :wink:
Sanjarko

#18484 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

Raste im proracunski deficit kao i nama. Ali izgleda svakoj drzavi on raste u danasnji vakat.

Gledao sam projekciju za Kinu ali se nesjecam kako, sta. Uglavnom Kini treba da raste 3 puta dug. Takve su projekcije valjda samo ne znam cije itd.

Dalje da ne idemo u off topic.

Ono za balisticki arsenal Irana je se znalo. Ima i Hezbolah veoma velik balisticki arsenal isto tako.
jeza u ledja

#18485 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

славянин wrote:
Vizionar 1985 wrote:

6 Triliona (Gaap)je defiticit po drugom sistemu racunanja (drzavni plus interni) federalna imovina je 130 triliona.

Da pola miliona bankrota - koliko novih biznisa je otvoreno ? GDP raste - kapitalizam :wink:
million = milion
billion = milijarda
trillion = bilion
itd.

:wink:
славянин

#18486 Re: IRAN

Post by славянин »

jeza u ledja wrote:
славянин wrote:
Vizionar 1985 wrote:

million = milion
billion = milijarda
trillion = bilion
itd.

:wink:
Gdje je greska ?

hiljadu milijardi jednako trilion. :)
Sanjarko

#18487 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

A Zilion.
jeza u ledja

#18488 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

славянин wrote: Gdje je greska ?

Pa u nekoliko zadnjih tvojih postova. Nije bitno, lako se zabuniti s ovim prijevodima, samo napominjem.
славянин

#18489 Re: IRAN

Post by славянин »

jeza u ledja wrote:
славянин wrote: Gdje je greska ?

Pa u nekoliko zadnjih tvojih postova. Nije bitno, lako se zabuniti s ovim prijevodima, samo napominjem.
On govori u bilionima (normalni svijet :D ) mislim ja se sluzim trilionima (amerika) milion-milijarda-trilion je kako ja pisem.Inace cesta zabuna znam :D
GandalfSivi

#18490 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

Vizionar 1985 wrote:A po assets duguju vise duplo nego sto imaju assets.
Cekaj, Amerikanci duguju vise (i to duplo) nego sto imaju assets? Defoltirali pa dva puta???

Sta je ovo danas ljudi, kakvu vodu vi pijete?
славянин

#18491 Re: IRAN

Post by славянин »

GandalfSivi wrote:
Cekaj, Amerikanci duguju vise (i to duplo) nego sto imaju assets? Defoltirali pa dva puta???

Nije nego samo on je pomijesao miljarde i trilione :wink: :D par nula gore dole - eno imas na onoj stranici prilicno tacno.

https://www.usdebtclock.org/
Sanjarko

#18492 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

Pa bilion. Svjetski. Americki je to trilion. Nisam se ja zbunio. Oko 120 imaju duga po GAAP kako sam ja i jos neki shvatili. A imaju imovine vrijednosti oko 130. Biliona ili triliona zavisno dal je Bosna ili Amerika.

GDP raste kao i populacija itd. Deficit proracuski raste isto tako.

Na temu navodno pisali neki Americki generali kako bi bila katastrofa rat sa Iranom. Ne znam koliko ima istine u tome.
славянин

#18493 Re: IRAN

Post by славянин »

Vizionar 1985 wrote:Pa bilion. Svjetski. Americki je to trilion. Nisam se ja zbunio. Oko 120 imaju duga po GAAP kako sam ja i jos neki shvatili. A imaju imovine vrijednosti oko 130. Biliona ili triliona zavisno dal je Bosna ili Amerika.

Na temu navodno pisali neki Americki generali kako bi bila katastrofa rat sa Iranom. Ne znam koliko ima istine u tome.
Gdje ti to pise na tabeli :D

To ti je opet 120 triliona ukupnog duga znaci i unutarnjeg GAAP - medjuagencijsko,duga trenutnog prije isplate penzija,plata,medicinskog osiguranja itd (ne ne kasne nego to ti pise u ovom momentu koliko je to )g itd itd itd. To ti nije de facto dug nego trenutno koliko faktura ceka uplatu :wink:

Dug stvarni ti je oko 22 triliona. Prije nego udjes u tako sumiranje ekonomije savjetujem da malo pogledas svjetske parametre i druge drzave pa onda i da malo razumis na sta se odnosi koja cifra.

Kakva bi katastrofa bila ? Rat bi kostao jos bi se morali ustupci rusima i kinezima napraviti ... vojno ne budi smijesan.
Last edited by славянин on 29/05/2019 00:31, edited 2 times in total.
Sanjarko

#18494 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

GandalfSivi wrote:

Ma nisam mislio na assets nego na ovo ispod assets. GAAP. Assets Amerika ima oko 130 biliona a oko 120 biliona GAAP nesto u minusu.

Nas Bilion=Trilion kod Amerikanaca. Znam to.
Sanjarko

#18495 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

славянин wrote:
Vizionar 1985 wrote:Pa bilion. Svjetski. Americki je to trilion. Nisam se ja zbunio. Oko 120 imaju duga po GAAP kako sam ja i jos neki shvatili. A imaju imovine vrijednosti oko 130. Biliona ili triliona zavisno dal je Bosna ili Amerika.

Dole skroz u dnu. Crveno. Valjda u minusu su po tome. Pored toga ti pise da imaju skoro 400.000 assets po gradzaninu a Liability skoro 1.000.000 po gradzaninu.
славянин

#18496 Re: IRAN

Post by славянин »

Vizionar 1985 wrote:
славянин wrote:

Dole skroz u dnu. Crveno. Valjda u minusu su po tome. Pored toga ti pise da imaju skoro 400.000 assets po gradzaninu a Liability skoro 1.000.000 po gradzaninu.
Opet ti na gaap i generalni liabilities... :lol:
Sanjarko

#18497 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

славянин wrote:
To ti je opet 120 triliona ukupnog duga znaci i unutarnjeg GAAP - medjuagencijsko,duga trenutnog prije isplate penzija,plata,medicinskog osiguranja itd (ne ne kasne nego to ti pise u ovom momentu koliko je to )g itd itd itd. To ti nije de facto dug nego trenutno koliko faktura ceka uplatu :wink:

Dug stvarni ti je oko 22 triliona. Prije nego udjes u tako sumiranje ekonomije savjetujem da malo pogledas svjetske parametre i druge drzave pa onda i da malo razumis na sta se odnosi koja cifra.

Kakva bi katastrofa bila ? Rat bi kostao jos bi se morali ustupci rusima i kinezima napraviti ... vojno ne budi smijesan.
Ma skontao sam to iako sam laik. Navodno to je dug koji su skupili za 85 godina.
Sanjarko

#18498 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

славянин wrote: Opet ti na gaap i generalni liabilities... :lol:
Ma znam da je se nakupilo za 85 godina.
славянин

#18499 Re: IRAN

Post by славянин »

Vizionar 1985 wrote:
славянин wrote:

Ma skontao sam to iako sam laik. Navodno to je dug koji su skupili za 85 godina.
Ne samo to nego trenutno ... znaci neko napravi danas fakturu i ceka da se uplati 4-5 dana - to ti se upise u general liabilities sve dok se ne uplati :)
GandalfSivi

#18500 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

Vizionar 1985 wrote:
Mijesas unfunded liabilities sa national debt-om. Ne mogu majke mi, ovo fakat nema smisla...
Post Reply