alphonse kauders wrote:U Sarajevu nema rješenja za ovakve stvari osim ograničenja brzine na 50km/h ( u citavom gradu, uz usklađivanje semafora) i hebenog radara svakih 500 metara. Ne mozes ti majci, furati non stop ako ti u tri trake mile auta 50 km/h, a radar te blica čim iole uhvatiš brzine.
Ali, jok, kod nas 2 radara od Čaršije do Neđarića (Kampus, RTV), gdje svi uspore na 60 km/h, a ostatak (pri tome ne isključujem ni sebe) dionice se uglavnom vozi više od dozvoljenog.
Ja ne znam šta je tu posebna filozofija, smanjile bi se ovakve nesreće barem za 80% (uvijek ima delegata, kojima je saobraćajni propis samo slovo na papiru).
Momak je svjestan da je kriv (prekoračenje brzine, malo manje vozačkog iskustva), ali ne treba biti licemjeran i praviti se da je on izuzetak, jer ovakvih kao on na cesti ima mnogo, a ja ovdje ne pričam o indijancima koji rizikuju živote (i svoje i tuđe) čim se pojave o cesti, već o "regularnim" (tj. stalnim) vozačima kojima je vozačka disciplina popustila usljed nedostatka sankcija i labavih saobraćajnih propisa, pa si daju oduška i voze 20-ak km/h više od dozvoljenog.
Da se ne lažemo, momak je imao peh (vjerovatno ovo znači i zatvor, ali haj ga ti znaj kod nas), djevojke mi je neizmjerno žao, ali mi u glavama nemamo tu disciplinu da se držimo propisa, osim kada nas na to natjeraš, a to se može nažalost ovdje samo stalnom i dosadnom kontrolom, sa hiljadu radara i bliceva, pa da vidiš kako Bošnjo odjednom postaje Švabo na cesti.
Fakat, ne znam šta je problem:
- uvesti radare svakih 500 metara, i staviti ograničenje na 50 km/h na nivou grada (šta, trebaće do grada 12 umjesto 10 minuta)?
- staviti 20 policajaca kod pješačkih prelaza (odabranih na dnevnoj bazi slučajnim uzorkom) i surovo kažnjavati vozače koji se ne zaustave pješacima;
- zaposliti 20 ljudi da 3x dnevno obiđu naselje za koje ih zaduže i prikače kaznu svakom ko je parkirao mimo propisa, a 1x/2x mjesečno organizovati noćne racije u 2h, i svim koji su preko noći ostavili ljubmice na trotoaru, trgu ili bilo kakvom drugom pogodnom mjestu (da im je na oku), ostaviti čestitku...
Meni se čini jednostavno, ali izgleda da je u praksi naučna fantastika.
Ovi sto su ucesnici fatalnih nesreca ne voze 20 km preko ogranicenja....oni obicno voze 100+ kmh.
Za radare se nema para.....to ko da ti je rekao sam Nefic, a ne ja.
Sa ces zaposljavati, ima ih i dovoljno, ali je i dalje praksa da se nekom pise, nekom ne pise. Nebitno da li je prekrsaj u voznji u pitanju, parkiranje na trotoaru, na sred ceste i sl.
Da, moglo bi biti jednostavno, ali nije. Kad policajac bude mogao svakog jednako pisati, onda mozemo pricati o ovome sto si gore pisao.
Da ne pricam o kaznjavanju shodno imovinskom stanju lica koje je prekrsilo....to je vec drugi svemir za nas.