Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Dadoooo

#18451 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Dadoooo »

newklear wrote:
Platio si karticom.
I sad mogu mahati usima? Pa uvijek kad placam na ebayu, isto placam, sve mi ostale transakcije imaju na paypalu, osim ove. Jesam baksuz.
newklear

#18452 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by newklear »

Dadoooo wrote:
newklear wrote:
Platio si karticom.
I sad mogu mahati usima? Pa uvijek kad placam na ebayu, isto placam, sve mi ostale transakcije imaju na paypalu, osim ove. Jesam baksuz.
Možeš jedino kontaktirati tog prodavca, reći nije ti došlo, pa ako bude kako dobre volje da ti vrati pare... ne može ga niko natjerati da vrati, samo dobra volja...

šta si do sad radio i čekao?
Dadoooo

#18453 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Dadoooo »

newklear wrote:
Dadoooo wrote:
newklear wrote:
Platio si karticom.
Možeš jedino kontaktirati tog prodavca, reći nije ti došlo, pa ako bude kako dobre volje da ti vrati pare... ne može ga niko natjerati da vrati, samo dobra volja...

šta si do sad radio i čekao?
Ma ne odgovara na poruku. Nemam iskustva, ovo mi je prvi put da ne dobijem narudzbu. Iz UKa je paket a zadnji sam cekao skoro mjesec, pa sam cekao i ovaj. Slao mu poruku prije 5-6 dana, on rekao da ce provjeriti i jbg, isteklo tih 30 dana od zadnjeg datuma dostave.

Da bude jos veca parodija, zakasnio sam 1 dan za case.
zlo zlo

#18454 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zlo zlo »

ili li pošiljka TN? onaj regularan?
Dadoooo

#18455 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Dadoooo »

zlo zlo wrote:ili li pošiljka TN? onaj regularan?
Nema nikakav. Iz UKa je, tako da oni ne salju one lazne a poslao je jeftinijom opcijom, bez trackinga.
Ma pomirio sam se vec da sam zijanio kes i sta bi.. Drugi put pametnije. :roll:
zlo zlo

#18456 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zlo zlo »

Dadoooo wrote:
zlo zlo wrote:ili li pošiljka TN? onaj regularan?
Nema nikakav. Iz UKa je, tako da oni ne salju one lazne a poslao je jeftinijom opcijom, bez trackinga.
potraživanje pošiljke traje 5-6 radnih dana, tako ako nije prošao taj rok, možda ti se još javi.

i pripazi da koristiš paypal.

Jedino ALI ne treba, oni imaju to fino sređeno za kartice.
valjuga

#18457 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by valjuga »

zlo zlo wrote:
Dadoooo wrote:
potraživanje pošiljke traje 5-6 radnih dana, tako ako nije prošao taj rok, možda ti se još javi.

i pripazi da koristiš paypal.

Jedino ALI ne treba, oni imaju to fino sređeno za kartice.
Kod Alia i nema opcije paypal,samo kartica.
Dadoooo

#18458 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Dadoooo »

Odgovorio mi je i dobio sam refund. :-D
Refund ide na paypal. :roll:
Ako se slucajno pojavi, vratit cu mu pare jer ne bih da zakinem nekoga a i da smanjim sebi sanse kupovine iz UK. :D
Daybreaker

#18459 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Daybreaker »

Proslo mi onih 5 dana iz poste da preuzmem paketic (prvomajski prqznici). Sta da radim, ima li svrhe ici u postu?!
cenecimoveocino

#18460 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by cenecimoveocino »

https://www.ebay.com/itm/NIKE-THERMA-RI ... Sw27lcE~XR
Recimo ovo hoću,50$+25$ dostava iz USA,a koliko bih ovo platio na carini? Da li je isto ako naručim direkt u BiH, ili imam druga u Danskoj i Austriji,da kod njih naručim ako bi carina bila jeftinija ili da li uopšte postoji to i ako ima koliko bi iznosilo? Na check out mi zaračuna nekih 20$ i na kraju me izađe skuplje pita nego tepsija.

ovak izgleda:
Subtotal (1 item) US $38.99
Shipping US $22.92
Import charges US $17.41 :? :? :? :?
Order total US $79.32
zlo zlo

#18461 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zlo zlo »

cenecimoveocino wrote:https://www.ebay.com/itm/NIKE-THERMA-RI ... Sw27lcE~XR
Recimo ovo hoću,50$+25$ dostava iz USA,a koliko bih ovo platio na carini? Da li je isto ako naručim direkt u BiH, ili imam druga u Danskoj i Austriji,da kod njih naručim ako bi carina bila jeftinija ili da li uopšte postoji to i ako ima koliko bi iznosilo? Na check out mi zaračuna nekih 20$ i na kraju me izađe skuplje pita nego tepsija.

ovak izgleda:
Shipping US $22.92
Order total US $79.32
tamo bi platio ponesto, ovdje ne, to je ispod 300 maraka tako da nema carine

Item (1) US $49.95
Shipping to 88000 US $24.00
Total US $73.95

ne kontam sto ti izracuna, ovo je za bih.
cenecimoveocino

#18462 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by cenecimoveocino »

zlo zlo wrote:
cenecimoveocino wrote:https://www.ebay.com/itm/NIKE-THERMA-RI ... Sw27lcE~XR

ovak izgleda:
Shipping US $22.92
Order total US $79.32
tamo bi platio ponesto, ovdje ne, to je ispod 300 maraka tako da nema carine

Item (1) US $49.95
Shipping to 88000 US $24.00
Total US $73.95

ne kontam sto ti izracuna, ovo je za bih.
Znači kad bih za BiH naručio,bilo bi 75? A to je vjerovatno zaračunalo zato što sam za Austriju stavvio.
A kako bi išlo da naručim u USA jer imam nekog tamo,msm platio bi max desetak dolara poštarinu?
zlo zlo

#18463 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zlo zlo »

74 a cuj ti ustediš 14 dolara, to je bagatela i taj potroši i više para da tebi pošalje, plus u tom slučaju te može i carina zakinuti jer ti šalje fizička osoba a ne trgovac :lol: :lol: :lol: :lol:

tako ne škrtari za 14 dolara.
Adoxxx

#18464 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Adoxxx »

Može li mi neko objasniti da li i koliko bih imao dodatnih troškova na kupovinu parfema koji košta cca 34$?

hvala
chudjenhe

#18465 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by chudjenhe »

Adoxxx wrote:Može li mi neko objasniti da li i koliko bih imao dodatnih troškova na kupovinu parfema koji košta cca 34$?

hvala
cijena postarine ako nije free shipping + 2-3 km postarine kod nas
Adoxxx

#18466 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Adoxxx »

chudjenhe wrote:
Adoxxx wrote:Može li mi neko objasniti da li i koliko bih imao dodatnih troškova na kupovinu parfema koji košta cca 34$?

hvala
cijena postarine ako nije free shipping + 2-3 km postarine kod nas
Mislio sam da na parfeme ide obavezno i pdv
Mehemed
Vozim: automobil

#18467 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Mehemed »

Da, tako je.

Odluke propisano je oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na "robu zanemarive vrijednosti" sadržane u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosoi i Hercegovini (carinska povlastica iz člana 207. tačka a) alineja 11) Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini). U vezi predmetne carinske povlastice ukazujemo na sljedeće:
shodno članu 24. Odluke, a u svrhu primjene tog člana, "robom zanemarive yrijednosti" smatra se roba čija je ukupna vrijednost do 300,00 konvertibilnih maraka po pošiljci,
to u bitnome znači da sve pošiljke robe poslane direktno iz dmgih država primaocu u Bosni i Hercegovini, bilo komercijalne ili nekomercijalne prirode (nezavisno o primaocu i da li se ista doprema u poštanskom ili vazdušnom saobraćaju), ukupne vrijednosti do 300,00 konvertibilnih maraka po pošiljci, ne podliježu plaćanju uvoznih dažbina,
u smislu primjene navedene carinske povlastice za "robu zanemarive vrijednosti", pošiljkom se smatra pošiljka robe od jednog pošiljaoca za jednog primaoca navedena na jednom dokumentu koji prati pošiljku (npr. faktura) i pristigla istim prevoznim sredstvom,
kada je primalac "pošiljke zanemarive vrijednosti" fizičko lice ta pošiljka mora ispunjavati i uslov u pogledu "robe nekomercijalnog karaktera" definisane članom 3. stav (1) tačka e) Odluke, vrijednost jedne pošiljke ne može se dijeliti na način da se izdvoje pojedine robe koje su vrijednosti manje od 300,00 konvertibilnih maraka te se na tako izdvojenu robu primijeni oslobađanje, oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina ne odobrava se za: alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode i duvan i duvanske pr'oizvode,
pošiljka "robe zanemarive vrijednosti" koja je oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina oslobođa se od plaćanja i poreza na dodatu vrijednost shodno članu 26. stav 2. Zakona o porezu na dodatu vrijednost, puštanje pošiljke "robe zanemarive vrijednosti" u slobodan promet uz oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina ostvaruje se usmenom carinskom deklaracijom (prijavom) shodno članu 25. Odluke, dakle, ne sprovode se nikakve pisane carinske formalnosti.
chudjenhe

#18468 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by chudjenhe »

ovo fakat nisam znao, mislio sam sve do 300 KM, bez izuzetka, se ne oporezuje
svasta sam narucivao i kupovao, ali eto to boldirano nisam nikad i zato nisam ni znao

hvala i od mene

:thumbup:
THEC

#18469 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by THEC »

meni su prosle godine dva parfema(kostali su 65 i 60 KM) prosla samo sa 3,5 KM tj otvaranje paketa, a recimo ove godine sam isto dva narucio(oba kostala po 49 KM) i platio carinu za oba, ocito vise ne pustaju, jedino da probas bez ispravnog TN-a naruciti ako ti nije rizicno, mozda to ne budu otvarali :D
Mehemed

#18470 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Mehemed »

chudjenhe wrote:ovo fakat nisam znao, mislio sam sve do 300 KM, bez izuzetka, se ne oporezuje
svasta sam narucivao i kupovao, ali eto to boldirano nisam nikad i zato nisam ni znao

hvala i od mene

:thumbup:
To je kao neka visokotarifna roba pa zato nema oslobađanja.
Phobius

#18471 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Phobius »

Namjeravam kupiti Braun električni brijač sa ebay.com, od prodavača iz UK. Našao sam dva artikla koji su nekorišteni, ali je kutija otvorena (radi se o izložbenim primjercima). Cijena im je sa poštarinom manja od 300 KM. Znači li to da mi neće biti naplaćena carina i PDV? Pitam, jer ne razumijem da li se ovo broji kao da kupujem od pravnog lica (limit do 300 KM) ili da mi fizičko lice šalje artikal (u tom slučaju je limit vrijednosti do koje se oslobađa ovih naplata 50 KM?). Da li inače cijena dostave ulazi u ove limite, ili se gleda samo cijena artikla?

Isto tako, jedan artikal se šalje Royal Mail International Tracking uslugom, a drugi Economy shipping. Pretpostavljam da bi ova prva usluga mnogo brže dostavila artikal?
crnivrag

#18472 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by crnivrag »

Meni se danas desila jako čudna situacija.

Imam jednu neregistrovanu pošiljku iz Kine, koja ima oznaku UCxxxxxxxMY, i takve pošiljke do sada nisam mogao pratiti nigdje, nego su samo dolazile na vrata nakon 20-40 dana, međutim danas pokrenem tracking za sve pošiljke sa jedne strane stranice koja to prati i vidim da mi je ta neregistrovana pošiljka došla i otišla iz BL.

Nakon što sam nazvao da se raspitam zbog čega je pošiljka otišla u Poštu RS, a ne u Poštu FBIH, rečeno mi je ni sami ne znaju, niti da imaju ikakve infomacije o isporuci, osim da je pošiljka dalje proslijeđena u Foču.

Je li se ovo ikad ikome od vas dešavalo, i šta da radim dalje?

Pošiljka košta 2.5 $ i naručena je preko AliExpress-a za Sarajevo - Dobrinju.
Mehemed

#18473 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Mehemed »

Ako je UCxxxxxxxMY taj tracking se ne može pratiti, te su ti te informacije neznatne jer su vjerovatno uzete od neke druge pošiljke, neregistrovane pošiljke se ne skeniraju u BiH tako da nema trag gdje su otišle, oni nalijepe onaj svoj tracking preko tog neregistrovanog i uopšte ih ne povezuju.
crnivrag

#18474 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by crnivrag »

Mehemed wrote:Ako je UCxxxxxxxMY taj tracking se ne može pratiti, te su ti te informacije neznatne jer su vjerovatno uzete od neke druge pošiljke, neregistrovane pošiljke se ne skeniraju u BiH tako da nema trag gdje su otišle, oni nalijepe onaj svoj tracking preko tog neregistrovanog i uopšte ih ne povezuju.
Znam, do sad mi je tako bilo, međutim vidi sad tracking-a na Poštama Srpske:

Image
tony__24

#18475 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by tony__24 »

Pozdrav!

Možete li vi koristiti aplikaciju ebay downloadovanu sa googleplay-a? Mogao sam je koristiti do unazad mjesec dana.
Post Reply