Urbana, centristicka ekipica koja je svoje prve politicke korake ucinila po raznim EU radionicama i seminarima. Cik pogodi koji im je stav.Naslovnica wrote:Ne znam da li je bilo pitanje ili ne, ali me interesuje kakav je stav stranke vezano za problematiku lutalica, prvenstveno u Sarajevu. Da li ste za izmjenu zakona po kojem će biti ograničeno držanje pasa u azilu, ili ste za primjenu postojećeg rješenja po kojemu je, između ostalog, psima zagarantovan boravak u azilu do prirodne smrti (osim u nekoliko slučajeva)?
Hvala!
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- Prpa.ba
#18451 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
-
Naslovnica
#18452 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Sačekaću odgovor, pa da vidimo.
-
Pedja Kojovic
#18453 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Naslovnica
Psi moraju biti sklonjeni sa ulica, jer sadasnje stanje je neizdrzivo.
Rjesenje ovog problema nije jednostavno i svako ko misli da je ubijanje, odnosno, primjena novog zakona rjesenje, nije se konsultovao sa strukom niti je analizirao nacine na koji se zemlje sa slicnim, ili gorim, problemom od nas uspjele rjesile problem.
Hvatanje pasa, odvajanje vlasnickih od lutalica, eutanazija opasnih i bolesnih, uspotavljanje odgovornosti za pustanje vlasnickih pasa, podizanje svijesti i promocija udomaljavanja, itd...
Samo sve ove mjere zajedno ce dati dugorocan i odrziv rezultat.
p.k.
p.s.
Ko zeli vise da se informise moze procitati tekst ispod.
Program sterilizacije predviđa da se psi postepeno hvataju i skupljaju u veterinarskim stanicama, gdje bi bili sterilizirani i vakcinisani. Nakon toga, ustanovljavalo bi se da li su vlasnički psi. Ako jesu, vraćalo bi ih se vlasnicima. Ako nisu, brzo bi ih se vraćalo na ista ona mjesta na kojima su uhvaćeni, što znači da bi ponovo zauzeli svoju teritoriju i onemogućili nesteriliziranim jedinkama da se šire na njoj. Povećanje broja steriliziranih pasa na ulicama doveo bi do situacije u kojoj bi se broj pasa lutalica postepeno smanjivao prirodnim umiranjima. Psi bi živjeli, čuvali svoju teritoriju, ali ne bi proizvodili enormni stepen potomstva, koje bi popunjavalo svaku oslobođenju teritoriju i održavalo uvijek jednak broj od 10-11 hiljada. (Možda će nekom zvučati smiješno, ali u Sjedinjenim Državama, problem povećanja broja gradskih golubova, koji su prenosioci najopasnijih zaraznih bolesti, rješava se stavljenjem kontracepcijskih sredstava u hranu za golubove.)
Program sterilizacije ne donosi rezultate preko noći. Sterilizacija mora biti vršena za vrijeme dvije ili više generacija pasa. Ako, međutim, znamo da je prosječni životni vijek psa lutalice 3-4 godine, rezultate bismo vidjeli vrlo brzo.
Osim što sterilizacija dugoročno dovodi do postepenog smanjenja broja pasa lutalica na ulicama, ona kratkoročno poboljšava sigurnosnu situaciju. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još od 1990. preporučuje sterilizaciju i vakcinaciju kao metod, budući da su psi, koji prođu kroz taj proces, mirniji i ne predstavljaju prijetnju ljudima koliko nesterilizirani psi lutalice. Istovremeno ubijanje, posebno trovanje pasa lutalica, nosi sa sobom ogromnu opasnost širenja zaraznih bolesti među ljudima.
Razumije se, sterilizacija nije čarobni štapić u rješavanju tako kompleksnog društvenog problema, ali nema alternativu. Sterilizaciju mora pratiti edukacija i legislativa, koja bi oštro kažnjavala puštanje nesterilizranih pasa na ulice. Sterilizaciju takođe mora pratiti i zakonski propisana eutanazija u slučaju kada je pas povrijedio nekoga, budući da je zbog nedostatka novca u dogledno vrijeme nemoguće formirati institucije u kojima bi se mogli rehabilitirati. Eutanazija dolazi u obzir i kod neizlječivo bolesnih ili nezalječivo povrijeđenih pasa. Eutanazija je, dakle, metoda, koju ne treba isključiti, ali koju treba primjenjivati samo u specifičnim slučajevima.
Uvođenje azila i udomljavanja su posljednje faze u rješavanju problema. Kroz medijsko-edukativnu kampanju potrebno je kod građana stvoriti svijest o značaju udomljavanja i odgovornog ponašanja prema vlasničkim psima za zdravstvenu i sigurnosnu situaciju u zajednici.
Programi sterilizacije i udomljavanja na taj način dugoročno rješavaju ogroman sigurnosno-zdravstveni problem s kojim se trenutno Bosna i Hercegovina suočava. Španija je jedna od zemalja, koja je imala vrlo sličan problem, ali je uz dobre politike, uspjela riješiti problem, pa čak udomljavati pse iz drugih zemalja.
Mi u Našoj stranci, kao i većina građana BiH, već duže vrijeme ukazujemo na činjenicu da su psi lutalice ogroman socijalni problem i da nam je potrebna adekvatna politika za njegovo rješavanje. Razumijemo ljude, koji daju prijedloge na osnovu vlastitih trauma u susretima sa agresivnim psima lutalicama, ali istovremeno moramo biti svjesni da ti prijedlozi ni praktično ni etički nisu adekvatno rješenje. Jedino djelotvorno rješenje je političko-pravno rješenje zasnovano na naučnim ispitivanjima i iskustvima zemalja, koje su se suočavale s ovim problemom.
Rjesenje ovog problema nije jednostavno i svako ko misli da je ubijanje, odnosno, primjena novog zakona rjesenje, nije se konsultovao sa strukom niti je analizirao nacine na koji se zemlje sa slicnim, ili gorim, problemom od nas uspjele rjesile problem.
Hvatanje pasa, odvajanje vlasnickih od lutalica, eutanazija opasnih i bolesnih, uspotavljanje odgovornosti za pustanje vlasnickih pasa, podizanje svijesti i promocija udomaljavanja, itd...
p.k.
p.s.
Program sterilizacije predviđa da se psi postepeno hvataju i skupljaju u veterinarskim stanicama, gdje bi bili sterilizirani i vakcinisani. Nakon toga, ustanovljavalo bi se da li su vlasnički psi. Ako jesu, vraćalo bi ih se vlasnicima. Ako nisu, brzo bi ih se vraćalo na ista ona mjesta na kojima su uhvaćeni, što znači da bi ponovo zauzeli svoju teritoriju i onemogućili nesteriliziranim jedinkama da se šire na njoj. Povećanje broja steriliziranih pasa na ulicama doveo bi do situacije u kojoj bi se broj pasa lutalica postepeno smanjivao prirodnim umiranjima. Psi bi živjeli, čuvali svoju teritoriju, ali ne bi proizvodili enormni stepen potomstva, koje bi popunjavalo svaku oslobođenju teritoriju i održavalo uvijek jednak broj od 10-11 hiljada. (Možda će nekom zvučati smiješno, ali u Sjedinjenim Državama, problem povećanja broja gradskih golubova, koji su prenosioci najopasnijih zaraznih bolesti, rješava se stavljenjem kontracepcijskih sredstava u hranu za golubove.)
Program sterilizacije ne donosi rezultate preko noći. Sterilizacija mora biti vršena za vrijeme dvije ili više generacija pasa. Ako, međutim, znamo da je prosječni životni vijek psa lutalice 3-4 godine, rezultate bismo vidjeli vrlo brzo.
Osim što sterilizacija dugoročno dovodi do postepenog smanjenja broja pasa lutalica na ulicama, ona kratkoročno poboljšava sigurnosnu situaciju. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još od 1990. preporučuje sterilizaciju i vakcinaciju kao metod, budući da su psi, koji prođu kroz taj proces, mirniji i ne predstavljaju prijetnju ljudima koliko nesterilizirani psi lutalice. Istovremeno ubijanje, posebno trovanje pasa lutalica, nosi sa sobom ogromnu opasnost širenja zaraznih bolesti među ljudima.
Razumije se, sterilizacija nije čarobni štapić u rješavanju tako kompleksnog društvenog problema, ali nema alternativu. Sterilizaciju mora pratiti edukacija i legislativa, koja bi oštro kažnjavala puštanje nesterilizranih pasa na ulice. Sterilizaciju takođe mora pratiti i zakonski propisana eutanazija u slučaju kada je pas povrijedio nekoga, budući da je zbog nedostatka novca u dogledno vrijeme nemoguće formirati institucije u kojima bi se mogli rehabilitirati. Eutanazija dolazi u obzir i kod neizlječivo bolesnih ili nezalječivo povrijeđenih pasa. Eutanazija je, dakle, metoda, koju ne treba isključiti, ali koju treba primjenjivati samo u specifičnim slučajevima.
Uvođenje azila i udomljavanja su posljednje faze u rješavanju problema. Kroz medijsko-edukativnu kampanju potrebno je kod građana stvoriti svijest o značaju udomljavanja i odgovornog ponašanja prema vlasničkim psima za zdravstvenu i sigurnosnu situaciju u zajednici.
Programi sterilizacije i udomljavanja na taj način dugoročno rješavaju ogroman sigurnosno-zdravstveni problem s kojim se trenutno Bosna i Hercegovina suočava. Španija je jedna od zemalja, koja je imala vrlo sličan problem, ali je uz dobre politike, uspjela riješiti problem, pa čak udomljavati pse iz drugih zemalja.
Mi u Našoj stranci, kao i većina građana BiH, već duže vrijeme ukazujemo na činjenicu da su psi lutalice ogroman socijalni problem i da nam je potrebna adekvatna politika za njegovo rješavanje. Razumijemo ljude, koji daju prijedloge na osnovu vlastitih trauma u susretima sa agresivnim psima lutalicama, ali istovremeno moramo biti svjesni da ti prijedlozi ni praktično ni etički nisu adekvatno rješenje. Jedino djelotvorno rješenje je političko-pravno rješenje zasnovano na naučnim ispitivanjima i iskustvima zemalja, koje su se suočavale s ovim problemom.
- shbc
#18454 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
I tu NS izgubi moj glas. Nista, opet izaci i psovati majke lopovske na listicima.

p.s. Gospodine Kojovicu, nije poenta da psi zadrzavaju postojeci broj vec da ih nema po ulicama. Nije poenta da nestanu za 10-20 godina, nego da nestanu u roku dvije godine. I ne znam samo koja iskustva drugih zemalja kada sve imaju eutanaziju kao rjesenje.
p.s. Gospodine Kojovicu, nije poenta da psi zadrzavaju postojeci broj vec da ih nema po ulicama. Nije poenta da nestanu za 10-20 godina, nego da nestanu u roku dvije godine. I ne znam samo koja iskustva drugih zemalja kada sve imaju eutanaziju kao rjesenje.
-
Naslovnica
#18455 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Peđa,
Hvala na odvojenom vremenu i odgovoru.
Slažem se sa vama u većini stvari, ali, da ne bude da sam vas pogrešno razumio...Da li ste vi za neograničeno zadržavanje pasa u azilu (osim u pojedinim slučajevima), ili ste da se vremenski ograniči na evropski prosjek?
Hvala na odvojenom vremenu i odgovoru.
Slažem se sa vama u većini stvari, ali, da ne bude da sam vas pogrešno razumio...Da li ste vi za neograničeno zadržavanje pasa u azilu (osim u pojedinim slučajevima), ili ste da se vremenski ograniči na evropski prosjek?
-
Pedja Kojovic
#18456 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Naslovnica
Pristup koji sam iznio u ranijem postu je nacin da se rijesi nenormalan, nadprosjecan broj pasa lutalica.
Kada se njihov broj - do kojeg je doslo ljudskom greskom - dovede u okvire moralnih brojeva onda se moze i treba primjeniti evropska legislativa i njeni standardi.(Njihov metod u slucaju ovolikog broja pasa ne bi dao rezultate koji nama trebaju).
Vazno je potrctati da zemlje EU u svojim zakonima eutanaziju, nakon odredjenog vremena u azilu, dopustaju kao mogucnost ali je vrlo rijetko zapravo koriste. Sprovode se velike akcije udomljavanja, a psi koji se ne udome ostaju jer ne postoji tako velika potreba za prostorom u azilima.
Za rjesenje problema metodama koje smo iznijeli i koje su rezultat saradnje sa ljudima koji se profesionalno bave ovim problemom u Eu zemljama nije potrebno "10-20 godina". Njihov zivotni vijek je 3-4 godine. Stanje na ulicama bi se znacajno popravilo vec nakon par mjeseci.
p.k.
Pristup koji sam iznio u ranijem postu je nacin da se rijesi nenormalan, nadprosjecan broj pasa lutalica.
Kada se njihov broj - do kojeg je doslo ljudskom greskom - dovede u okvire moralnih brojeva onda se moze i treba primjeniti evropska legislativa i njeni standardi.(Njihov metod u slucaju ovolikog broja pasa ne bi dao rezultate koji nama trebaju).
Vazno je potrctati da zemlje EU u svojim zakonima eutanaziju, nakon odredjenog vremena u azilu, dopustaju kao mogucnost ali je vrlo rijetko zapravo koriste. Sprovode se velike akcije udomljavanja, a psi koji se ne udome ostaju jer ne postoji tako velika potreba za prostorom u azilima.
Za rjesenje problema metodama koje smo iznijeli i koje su rezultat saradnje sa ljudima koji se profesionalno bave ovim problemom u Eu zemljama nije potrebno "10-20 godina". Njihov zivotni vijek je 3-4 godine. Stanje na ulicama bi se znacajno popravilo vec nakon par mjeseci.
p.k.
- uglavnomja
#18457 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
oj, tito dragi ...
prosto ne mogu da vjerujem.
kakva crna 2+3+4 mjeseca ... kad se kote kao zecevi.
kakva crna europa kad kod njih bude godisnje 100 pasa na ulici.
kakvo crno udomljavanje kad je narod gladan
kakvo jos crnje udomljavanje poludivljih avlijanera
itd ...
bojim se da ste izgubili dosta glasova, ovim postom, u ovom tenutku 3
-
Pedja Kojovic
#18458 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
shbc
Zao mi je sto ste tako odlucili ali mi je drago da sam vam imao priliku reci iznijeti nas stav po pitanju koje je vama vazno.
(Svi argumenti, osim argumenta "mala stranka", koji izbore pretvara u kladionicu, su razumljivi.
Meni je zaista, prije svega, vazno da se glasaci informisu i odluku donose racionalno.
To zvuci jednostavno, ali zapravo nije.
Odsustvo objektivnosti u najjacim medijima i spremnost partija da glasacima kazu ono sto zele da cuju (iako cesto jednoj grupi kazu jedno, a drugoj suprotno) zahtijeva neopravdano puno vremena i vjestine.
Bez obzira za koga cete glasati, vazno je da upravo postavljajuci pitanja koja su vama vazna izaberete ljude koji ce vas najvjernije predstavljati u naredne 4 godine i da izadjete na izbore i glasate.
p.k.
Zao mi je sto ste tako odlucili ali mi je drago da sam vam imao priliku reci iznijeti nas stav po pitanju koje je vama vazno.
(Svi argumenti, osim argumenta "mala stranka", koji izbore pretvara u kladionicu, su razumljivi.
Meni je zaista, prije svega, vazno da se glasaci informisu i odluku donose racionalno.
To zvuci jednostavno, ali zapravo nije.
Odsustvo objektivnosti u najjacim medijima i spremnost partija da glasacima kazu ono sto zele da cuju (iako cesto jednoj grupi kazu jedno, a drugoj suprotno) zahtijeva neopravdano puno vremena i vjestine.
Bez obzira za koga cete glasati, vazno je da upravo postavljajuci pitanja koja su vama vazna izaberete ljude koji ce vas najvjernije predstavljati u naredne 4 godine i da izadjete na izbore i glasate.
p.k.
- madner
#18459 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Dakle sterilozavni psi ce cuvati svoju teritoriju od dolaska nesterilizovanih pasa te tako drzati broj pod kontrolom. Zasto je to manje opasno po ljude od trovanja, prirodno uginuli psi ne prenose bolesti?
-
Pedja Kojovic
#18460 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
madner
Sterilisani psi su znacajno manje neagresivni.
(Agresivni se trebaju eutanizirati. To je odredjeno i u zakonu iz 2009. godine koji je sada na snazi)
Metoda trovanja se pokazala manje ubitacnom od pucanja po ljude, ali je, osim ljudskih zrtava, proizvela strahovite posljedice po floru u faunu tih gradova.
p.k.
Sterilisani psi su znacajno manje neagresivni.
(Agresivni se trebaju eutanizirati. To je odredjeno i u zakonu iz 2009. godine koji je sada na snazi)
Metoda trovanja se pokazala manje ubitacnom od pucanja po ljude, ali je, osim ljudskih zrtava, proizvela strahovite posljedice po floru u faunu tih gradova.
p.k.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#18461 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ima li negdje plan DF-a, na temu ove problematike?madner wrote:Dakle sterilozavni psi ce cuvati svoju teritoriju od dolaska nesterilizovanih pasa te tako drzati broj pod kontrolom. Zasto je to manje opasno po ljude od trovanja, prirodno uginuli psi ne prenose bolesti?
Ja bih prije svega zelio da pojedinci, i stranke, koje su dovele do ovog stanja, krivicno odgovaraju..pa da onda krenemo u rjesavanje problematike.
Druga stvar, svako onaj ko podrzava masovnu likvidaciju 12000 zivih jedinki, bilo cega, zbog direktnog propusta ljudi, je toliko brutalan, da me nebi zacudilo da sutra, recimo, na jedno oko zazmiri kada dodje u priliku, a procjeni da je u njegovom licnom interesu, na likvidaciju i nekoga ko nije ulicni pas...a mozda je i covjek koji je iz skupine prihvatljive za eliminaciju. Namjerno brutalno poredjenje, al' sto da ne.
Problem postoji. Evidentno. Treba ga segmentno rjesavati, razdvajajuci pse bolesne, opasne i agresivne...za koje moze da se primjeni eutanazija, od mladih i zdravih jedinki.
Licno znam par desetina usvajanja nasih lutalica po EU zemljama, bas iz problematike sto kod njih skoro da vise nema jedinki za usvajanje.
Duboko sam uvjeren da bi se tu moglo dosta uraditi, kada bi se organizovano i sinhronizovano sa adekvatnim udruzenjima po EU, pokusalo udomiti barem par stotina.hiljada, mladih zdravih jedinki.
Situacija je puno slozenija, po raznim osnovama, ukljucujuci i humanoidnu stranu, od izjave, tipa- hajmo likvidirati 12000zivotinja.
-
weredsf
#18462 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Iskustva su da se prvo radi masovna eutanazija pasa pa tek onda uvode azili i sterilizacije, tu i udruzenja imaju smisaoshbc wrote:I tu NS izgubi moj glas. Nista, opet izaci i psovati majke lopovske na listicima.
- Alfons Kauders
#18463 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Dragi Pedja, ovakvim izjavama mozete racunati na podrsku 1-2% stanovnika Sarajeva i prezir preostalih. Bolje je da se stranka uopste ne oglasava nego da podrzava ovakve stvari. Taj pristup smo imali u proteklih pet godina a rezultat nam je svima vidljiv. Taj pristup jednostavno ne funkcionise niti ce ikad funkcionisati. Matematicki je nemoguce odjednom uhvatiti sterilizirati ovoliku populaciju. Dovoljno je da se fula 10% i to je vec 1,000 jedinki. U tom slucaju trud i novac utrosen na sterilizaciju ostalih 10,000 je uzalud bacen.Pedja Kojovic wrote:Naslovnica
p.k.
Uostalom na koji nacin bi se to tehnicki izvelo? Ok bilo bi lako uhvatiti par hiljada. Pustimo ih i onda u sljedecoj turi se uhvati 20% steriliziranih, koje valja opet pustiti. Pa onda 30, 40, 50%... Ko ce pobogu uhvatiti zadnjih 10-20% kad se pomijesaju sa 10,000 steriliziranih?!?! A sto se tice onih tagova, daj ba - pa to su lijepili na masu pasa koji nisu sterilizirani, vidio sam 2-3 skotne kuje s onim sranjem na uhu...
Zao mi je ali nekakvo pozivanje ne struku i moral vise ne pali. Ovo nam je uradila "struka" na koju se poziva - profesionalni aktivisti, nagodni veterinari i ostali koji su u proteklih pet godina zaradjivali rjesavajuci problem koji su sami stvorili. Da li je zvanicni stav NS ono trabunjanje mlade pravnice iz Breze, koja naziva komunalne sluzbe zlocinackim organizacijama? Da li je moralno odrzavati postojece stanje i potrositi jos pet godina radeci isto, a ocekujuci drugacije rezultate? To je ovim tempom 5,000 ugrizenih gradjana, i populacija lutalica od cca. 20,000 do kraja decenije? I konacno, da li je moralnije uspavati 10,000 pasa ili 20,000.
To ce se morati uraditi Pedja. Ova zajebancija je otisla predaleko i postala je preopasna da se pristane na bilo kakvo rjesenje koje copore pasa nece ukloniti s nasih ulica. Ako to ne uradi drzava, ostaje nam da cekamo prvi smrtni slucaj ili slucaj bjesnila. I jedno i drugo je samo pitanje vremena. Gradjani tada nece biti nagodni i strpljivi kao sad. Ni humani.
- Prpa.ba
#18464 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
SDA se vec dosjetila kako jeftino podici rejting i ukopati opoziciju u KS. Ako vrate sintore na ulice do izbora i krenu sa eutanazijama dobice plebiscitarnu podrsku i niko ih nece smjeti prozvati jer ce automatski navuci bijes javnosti. Jedina je tu sigurna NS, njihovo biracko tijelo bi ih se odmah odreklo ako bi rekli "a" protiv divljih zivotinja u urbanim sredinama. 
- Alfons Kauders
#18465 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
A kome se treba prijaviti moderatorski post?-LIBERO- wrote:Ima li negdje plan DF-a, na temu ove problematike?madner wrote:Dakle sterilozavni psi ce cuvati svoju teritoriju od dolaska nesterilizovanih pasa te tako drzati broj pod kontrolom. Zasto je to manje opasno po ljude od trovanja, prirodno uginuli psi ne prenose bolesti?
Ja bih prije svega zelio da pojedinci, i stranke, koje su dovele do ovog stanja, krivicno odgovaraju..pa da onda krenemo u rjesavanje problematike.
Druga stvar, svako onaj ko podrzava masovnu likvidaciju 12000 zivih jedinki, bilo cega, zbog direktnog propusta ljudi, je toliko brutalan, da me nebi zacudilo da sutra, recimo, na jedno oko zazmiri kada dodje u priliku, a procjeni da je u njegovom licnom interesu, na likvidaciju i nekoga ko nije ulicni pas...a mozda je i covjek koji je iz skupine prihvatljive za eliminaciju. Namjerno brutalno poredjenje, al' sto da ne.
Problem postoji. Evidentno. Treba ga segmentno rjesavati, razdvajajuci pse bolesne, opasne i agresivne...za koje moze da se primjeni eutanazija, od mladih i zdravih jedinki.
Licno znam par desetina usvajanja nasih lutalica po EU zemljama, bas iz problematike sto kod njih skoro da vise nema jedinki za usvajanje.
Duboko sam uvjeren da bi se tu moglo dosta uraditi, kada bi se organizovano i sinhronizovano sa adekvatnim udruzenjima po EU, pokusalo udomiti barem par stotina.hiljada, mladih zdravih jedinki.
Situacija je puno slozenija, po raznim osnovama, ukljucujuci i humanoidnu stranu, od izjave, tipa- hajmo likvidirati 12000zivotinja.
Koji vam je vise K s poredjenjem pasa i ljudi?! U gradu u kojem skoro svakog dana prodjem kraj spomenika na kojem su imena 1,600 djece ubijene u ratu?! Kako te nije STID nazivati sve koji se ne slazu s tobom brutalnim, potencijalnim ubicama koji bi likvidirali ljude?! Zato sto trazimo da se s ulica sklone copori opasnih pasa koji godisnje NAPADNU hiljadu nasih sugradjana?
Bice da je HUMANO podrzavati stanje u kojem zenu koja odgaja nasu djecu u obdanistu unakazi copor jebenih DIVLJIH ZIVOTINJA kao neki dan?!
Da li je bilo humanije eutanizirati 2-3 hiljade pasa prije pet godina, kako je predlagala struka i dobar dio aktivista koji su bili SVJESNI propusta u zakonu, kojima je bilo jasno da ce taj zakon dovesti do stanja koje imamo danas, ali se radi toboze "humanosti" fanatika to nije uradilo, pa smo danas u situaciji da moramo ukloniti pet puta vise zivotinja no tada?!
Ako je to humanost, jebi me.
I cisto onako - zaboli me neka stvar sto si moderator - jos jednom nazovi nekog od svojih neistomisljenika brutalnim, potencijalnim ubicom i ima da ides znas vec gdje. Jasno?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#18466 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pristlicama i zagovornicima legalizacije masovnog ubojstva su malo dvje teme na forumu, pa su i trecu nasli da se medjusobno tapsu po ramenima, ne spominjuci pri tom, uopce gresku ljudskog ili politickog faktora nego sano bacajuci gnjev jed, mrznju prema psima i ljubiteljima zivotinja
. steta ove teme
. steta ove teme
- Alfons Kauders
#18467 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja i Dalila su se odlucili oglasiti po ovom pitanju. Clanovi Nase Stranke.KatarinaKosaca wrote:Pristlicama i zagovornicima legalizacije masovnog ubojstva su malo dvje teme na forumu, pa su i trecu nasli da se medjusobno tapsu po ramenima, ne spominjuci pri tom, uopce gresku ljudskog ili politickog faktora nego sano bacajuci gnjev jed, mrznju prema psima i ljubiteljima zivotinja
. steta ove teme
A ime teme je?
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#18468 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Bolan, citaj post u potpunosti. Ne vadi segmente.
Da, ti ako si za likvidaciju svih 12000 zivih jedinki, ja te sa civilizacijske tacke gledistata, i mojih licnih svjetonazora, gledam sa podrozenjem. To je moje pravo i gotovo.
Opasni, agresivni, bolesni...psi koji se ne mogu socijalizirati...ima kategorija nad kojim se mora uraditi eutanazija. To je neminovno.
A to pominjanje ubijene djece je tolika zloupotreba te djece da je to fuj!!!!
I ja sam cijeli rat ovdje proveo, i izgubio amidzu, malog rodjaka cije je ime na tom istom spomeniku kojeg spominjes....i muka mi je sada kada ovo pisem, jer si me primorao da to kazem, pa nikada to nisam pokusao zlonamjerno upotrijebiti u bilo kojoj raspravi.
Imas mogucnost prijaviti me Cmolji. Bujrum. A i ja cu tebe zbog zloupotrebe i pominjanja uopste te ubijene djece ovoga grada. Fuj
A te prijetnje u zafnjoj recenici...bas me intetesuje sta to znaci. Bravo majstore.
Da, ti ako si za likvidaciju svih 12000 zivih jedinki, ja te sa civilizacijske tacke gledistata, i mojih licnih svjetonazora, gledam sa podrozenjem. To je moje pravo i gotovo.
Opasni, agresivni, bolesni...psi koji se ne mogu socijalizirati...ima kategorija nad kojim se mora uraditi eutanazija. To je neminovno.
A to pominjanje ubijene djece je tolika zloupotreba te djece da je to fuj!!!!
I ja sam cijeli rat ovdje proveo, i izgubio amidzu, malog rodjaka cije je ime na tom istom spomeniku kojeg spominjes....i muka mi je sada kada ovo pisem, jer si me primorao da to kazem, pa nikada to nisam pokusao zlonamjerno upotrijebiti u bilo kojoj raspravi.
Imas mogucnost prijaviti me Cmolji. Bujrum. A i ja cu tebe zbog zloupotrebe i pominjanja uopste te ubijene djece ovoga grada. Fuj
A te prijetnje u zafnjoj recenici...bas me intetesuje sta to znaci. Bravo majstore.
- JaneEyre
#18469 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Poštovani gospodine Peđa Kojoviću,
Pošto se koliko vidim zalažete za primjenu ovog nebuloznog zakona koji NIJE usaglašen i NIJE praksa u većini zemalja Evrope, kao i SAD-a (o praksi nekih zemlja trećeg svijeta nadam se da se ne moram ni osvrtati) moram Vas pitati: da li ste Vi usvojili psa iz azila? ili pokupili psa sa ulice?
Ako niste (što je pretpostavljam tačno obzirom na Vaše obaveze) NEMATE PRAVO da se zalažete za rješvanje problema lutalica na način na koji se gore zalažete.
Inače, ovaj Vaš stav povodom problema pasa lutalica kao i stavovi Vaših nestručnih kadrova po pitanju ove problematike - tj. stavovi ''pravnice'' Dalide Kozlić je za mene sasvim dovoljan razlog da stranačkoj partiji iz koje dolazite ne pokonim povjerenje na predstojećim izborima.
Pošto se koliko vidim zalažete za primjenu ovog nebuloznog zakona koji NIJE usaglašen i NIJE praksa u većini zemalja Evrope, kao i SAD-a (o praksi nekih zemlja trećeg svijeta nadam se da se ne moram ni osvrtati) moram Vas pitati: da li ste Vi usvojili psa iz azila? ili pokupili psa sa ulice?
Ako niste (što je pretpostavljam tačno obzirom na Vaše obaveze) NEMATE PRAVO da se zalažete za rješvanje problema lutalica na način na koji se gore zalažete.
Inače, ovaj Vaš stav povodom problema pasa lutalica kao i stavovi Vaših nestručnih kadrova po pitanju ove problematike - tj. stavovi ''pravnice'' Dalide Kozlić je za mene sasvim dovoljan razlog da stranačkoj partiji iz koje dolazite ne pokonim povjerenje na predstojećim izborima.
-
L u c i f e r
#18470 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Dozvolite da i ja nazočim ovoj cijenjenoj temi, odo malo da prvo iščitam... 
- O'zone
- Globalni moderator
#18471 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Lijepi prijedlozi gosp. Kojoviću ali dugoročni. Nam je potreban hitan plan sanacije brane koja već pušta vodu jer ako niste primjetili nas čopori napadaju svakodnevno.Pedja Kojovic wrote:Naslovnica
p.k.
p.s.
Kako zamišljate da službenici u veterinarskoj stanici ustanove da li je pseto vlasničko ili nije? Stvarno mislite da čipovane pse ljudi izabacuju na ulicu? To mi zvuči smješno koliko i poređenje sa američkim principom sterilizacije golubova jer gospodine Kojoviću stavite se u situaciju da vas fizički napadne jato golubova i čopor pasa sa istim brojem jedinki.
Sterilizacija pasa jeste dugoročno riješenje kad se broj pasa lutalica (divljih pasa smijem slobodno reći) svede na razuman nivo od cca 3000 jedinki na području KS tada. Tek tada možemo sterilizaciju i program adopcije pasa smatrati učinkovitom tehnikom držanja jedinki pod kontrolom.
Kad smo već kod toga zašto se ne primjenjuje zakon gospodine Kojoviću?
Zakon je jasan i jednostavan i u njemu je ostavljena mogučnost da veterinar odluči da je određena jedinka psa za eutanaziju zbog bolesti, nemoći, starosti ili opasnosti po društvo u smislu agresivnog ponašanja.
Zašto Kantonalna skupština gospodine Kojoviću nikad nije našla za shodno pa ni Vi sami da urgira na vladu KS da ponovo "pusti u pogon" kafileriju JKP RAD. Tek prije neki dan siže depeša da se krene riješavati problem ali i to je više predizborna ubleha nego stvarno riješenje.
Složili se Vi ili ne a znam da ste svjesni toga da bez masovne eutanazije do svođenja broja jedinki na cifru kojom je moguće upravljati nema riješenja ovog problema i ozbiljno bi u daljnjem djelovanju stranke čiji ste član trebali razmisliti o tome pa barem još ovih mjesec dana do izbora.
- Alfons Kauders
#18472 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
To jeste tvoje pravo, kao i sto je pravo nekih 'aktivista' da porede ubijene pse sa zrtvama genocida, da prijete smrcu, pozivaju na linc i prizivaju Karadzica (a sve navedeno su radili u vise navrata). To je tvoje pravo, cestitam, mora da si ponosan na sebe. Isto tako i moje je pravo da takve stavove nazovem pravim imenom.-LIBERO- wrote:Bolan, citaj post u potpunosti. Ne vadi segmente.
To je zloupotreba, ali nazvati sve one koji se ne slazu s tvojim vidjenjem svijeta potencijalnim brutalnim likvidatorima nije? Bravo decko. Kako bi nazvao one koji su pocinili to zlo? Jer "brutalni likvidatori" je prilicno precizan opis. Nazivas ljude potencijalnim ubicama i psihopatama kako bi opravdao svoj stav, i jos imas obraza da se bunis sto se neko uvrijedi radi toga?A to pominjanje ubijene djece je tolika zloupotreba te djece da je to fuj!!!!
Necu te prijaviti, jer nisam pizda. Ti mene svakako prijavi, nista drugo i nisam ocekivao. To je standardni pristup, provociranje i trollanje koje neminovno vodi u banove i zatvaranje tema o ovom problemu. I to se radi godinamaImas mogucnost prijaviti me Cmolji. Bujrum. A i ja cu tebe zbog zloupotrebe i pominjanja uopste te ubijene djece ovoga grada. Fuj
Samo nastavi i samo ce ti se kazati. To sto mislis da ovdje mozes da vrijedjas i poredis ljude s jebenim zlocincima ne znaci da ti niko nece odgovoriti. I onda me banujte, trajno. Jebe mi se.A te prijetnje u zafnjoj recenici...bas me intetesuje sta to znaci. Bravo majstore.
-
L u c i f e r
#18473 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Za početak:Druga stvar, svako onaj ko podrzava masovnu likvidaciju 12000 zivih jedinki, bilo cega, zbog direktnog propusta ljudi, je toliko brutalan, da me nebi zacudilo da sutra, recimo, na jedno oko zazmiri kada dodje u priliku, a procjeni da je u njegovom licnom interesu, na likvidaciju i nekoga ko nije ulicni pas...a mozda je i covjek koji je iz skupine prihvatljive za eliminaciju. Namjerno brutalno poredjenje, al' sto da ne.
Baš me zanima kakav je stav Naše stranke, kao i autora ovih redaka, o mesnoj industriji u Bosni i Hercegovini?
Da li proizvodnju i konzumiranje mesa treba zabraniti zakonom, jer se svakodnevno vrši masovna likvidacija stotina hiljada živih bića...
For d rekord i da ne bude prešućeno:
Poređenje eutanazije pasa i eliminacije ljudi je najgrublja uvreda za mene do sada na ovom forumu, kao čovjeka koji je uspio preživiti eliminaciju od strane četnika...
Molim vas da to ne radimo, bez obzira na naša lična uvjerenja i forumaški staž odnosno funkciju.
Nemojmo ići tamo, ne spuštajmo se u te asocijalne dubine agresivnosti psihotičnih "ljubitelja pasa lutalica"...
-
Pedja Kojovic
#18474 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
alfonse kauders
Ja nikada ne smatram da je neko ko se ne slaze sa mnom po nekom pitanju glup, nesposoban i da svoj stav treba kriti od javnosti. Ja razlicito misljenje o nekom pitanju dozivljavam upravo tako - kao razlicito misljenje.
Cijeli koncept i jeste zasnovan na ideji da parlamenti reflektuju razlicita misljenja zajednice koju predstavljaju.
(O tome da li vecina ili manjina ima monopol na istinu i ispravnost nemam namjeru raspravljati ali istorija, cak i kada se eliminisu fasizam i staljinizam, nedvosmisleno pokazuje da svaka istina i ideja( i losa i dobra) u samom pocetku ima samo jednog poklonika - autora).
Pogresno je, i nepravedno, problem pasa lutalica pojednostaviti na dilemu, ljudi ili zivotinje.
Odbrana vrste je genetska stvar i sjajno objasnjena u Dawkins-ovom "Sebicnom genu".
Pitanje je kako najbolje zastiti ljude - kako najefikasnije i dugorocno rijesiti problem.
Nacin koji mi predlazemo je u skladu sa sa objektivnim, naucnim sazanjima i etickim normama koje Nasa stranka smatra aksiomima svog djelovanja.
p.k.
Ja nikada ne smatram da je neko ko se ne slaze sa mnom po nekom pitanju glup, nesposoban i da svoj stav treba kriti od javnosti. Ja razlicito misljenje o nekom pitanju dozivljavam upravo tako - kao razlicito misljenje.
Cijeli koncept i jeste zasnovan na ideji da parlamenti reflektuju razlicita misljenja zajednice koju predstavljaju.
(O tome da li vecina ili manjina ima monopol na istinu i ispravnost nemam namjeru raspravljati ali istorija, cak i kada se eliminisu fasizam i staljinizam, nedvosmisleno pokazuje da svaka istina i ideja( i losa i dobra) u samom pocetku ima samo jednog poklonika - autora).
Pogresno je, i nepravedno, problem pasa lutalica pojednostaviti na dilemu, ljudi ili zivotinje.
Odbrana vrste je genetska stvar i sjajno objasnjena u Dawkins-ovom "Sebicnom genu".
Pitanje je kako najbolje zastiti ljude - kako najefikasnije i dugorocno rijesiti problem.
Nacin koji mi predlazemo je u skladu sa sa objektivnim, naucnim sazanjima i etickim normama koje Nasa stranka smatra aksiomima svog djelovanja.
p.k.
-
L u c i f e r
#18475 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
O'zone wrote: Lijepi prijedlozi gosp. Kojoviću ali dugoročni. Nam je potreban hitan plan sanacije brane koja već pušta vodu jer ako niste primjetili nas čopori napadaju svakodnevno.
Kako zamišljate da službenici u veterinarskoj stanici ustanove da li je pseto vlasničko ili nije? Stvarno mislite da čipovane pse ljudi izabacuju na ulicu? To mi zvuči smješno koliko i poređenje sa američkim principom sterilizacije golubova jer gospodine Kojoviću stavite se u situaciju da vas fizički napadne jato golubova i čopor pasa sa istim brojem jedinki.
Sterilizacija pasa jeste dugoročno riješenje kad se broj pasa lutalica (divljih pasa smijem slobodno reći) svede na razuman nivo od cca 3000 jedinki na području KS tada. Tek tada možemo sterilizaciju i program adopcije pasa smatrati učinkovitom tehnikom držanja jedinki pod kontrolom.
Kad smo već kod toga zašto se ne primjenjuje zakon gospodine Kojoviću?
Zakon je jasan i jednostavan i u njemu je ostavljena mogučnost da veterinar odluči da je određena jedinka psa za eutanaziju zbog bolesti, nemoći, starosti ili opasnosti po društvo u smislu agresivnog ponašanja.
Zašto Kantonalna skupština gospodine Kojoviću nikad nije našla za shodno pa ni Vi sami da urgira na vladu KS da ponovo "pusti u pogon" kafileriju JKP RAD. Tek prije neki dan siže depeša da se krene riješavati problem ali i to je više predizborna ubleha nego stvarno riješenje.
Složili se Vi ili ne a znam da ste svjesni toga da bez masovne eutanazije do svođenja broja jedinki na cifru kojom je moguće upravljati nema riješenja ovog problema i ozbiljno bi u daljnjem djelovanju stranke čiji ste član trebali razmisliti o tome pa barem još ovih mjesec dana do izbora.