Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
So What!

#18451 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Image

Image

Image

Image

Image

Image
muha_sa

#18452 Re: Sarajevo Construction

Post by muha_sa »

Nadam se da se Rulof i drugi rulofi nece potpisat na fasadi tek obnovljene stanice.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#18453 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Dimu1927 wrote: 30/12/2021 09:54 Kranjceviceva jutros

Image
Sta ovo rade?

Raja se parkira po ovoj travi inace :-)
So What!

#18454 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

NediM17

#18455 Re: Sarajevo Construction

Post by NediM17 »

Sad' će Kinezi navalit' da vide Valtera. :-D
So What!

#18456 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Rekonstrukcija je odlicna, i mora da se naglasi da je za ovu obnovu jedan od najzasluznijih Abdulah Skaka, jedan od ne tako popularnih gradonacelnika Sarajevo, iza kojeg je ipak ponesto i ostalo.

Ono sto nervira je ovaj cringe muzej, Valter Brani Sarajevo je kultni film, ali pored postavke rekvizita iz filma, sve ostalo u ovom muzeju je smijesno, a koliko znam nekada davno se predlagalo da Bistricka stnaica bude dom Muzeja tehnologije, sto se nazalost nije desilo, tj. takav muzej nije ni otvoren.

Svjestan sam ja da ovaj muzej privlaci turiste, pogotovo kineske, ali mozda mu je bilo bolje da je ostao u gradu.

Sto se tice Benjamine Karic i saziva trenutnog Gradskog vijeca, idu pohvale i za njih:

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 10. sjednici kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, usvojilo je jednoglasno budžet Grada Sarajeva za 2022. godinu.

Visina usvojenog budžeta je 21.280.673 KM, iz čega će se, između ostalog, finansirati projekti:

• izrade kanalizacionog sistema za potrebe gornje stanice Trebević,
• obnove i rekonstrukcije Astronomskog opservatorija Trebević,
• uređenja dijela lokalne saobraćajnice Bentbaša – Kozja ćuprija – Lapišnica – M5 (potez Dariva – Kozja ćuprija),
• revitalizacija Bob staze Trebević,
• obnova i rekonstrukcija Bistričkog potoka, Koševskog potoka i Ramića potoka,
• projekt rekonstrukcije, restauracije i kolorističke obrade fasada u gradu Sarajevu,
• projektovanje i izgradnja biciklističke staze, kao i drugi projekti u funkciji razvoja grada.

Gradonačelnica Benjamina Karić se zahvalila gradskim vijećnicima na jednoglasnoj podršci kod usvajanja ovog najvažnijeg dokumenta za djelovanje Grada Sarajeva.
Thorgerson

#18457 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Opservatorij i bob staza :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Samo, sta znaci revitalizacija bov staze? Sta to podrazumijeva? Da ce se staza srediti i biti spremna za utrke ili da ce se malo usminkati? Sa ovim budzetom, tesko da je ovo prvo. Mozda se varam.
Thorgerson

#18458 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

drug_profi wrote: 29/12/2021 16:10
Hajvan wrote: 29/12/2021 15:43

- zato sto nemaju masinu za instant premjestanje; i/ili
- zato sto premjstanje odraslih stabala iziskuje dug vremenski proces ( kidanje vecine dugackih zila, ucvscivanje stabla, period regeneracije i pustanja novih i kratkih korijenih zila, vadjenje, presadjivanje)

----
ova velika stabla, sto ih sade, dovezena su iz kotroliranog uzgoja; korijenju se ne dozvoljava da raste neometano- da skratim.
Jasno. tx.
Zašto onda ne kupe bar za PARK jedan kamion za premijestanje stabala? To je pitanje za Kanton.
Nije bas da stabla brzo rastu pa se hladovina dobija za godinu.
Ja ne znam posto je ona masina, kamion. Ali znam da sam bio nasao firmu u njemackoj koja ih renta.

Ne bi bilo lose je iznajmiti. Njemacka nije na kraju svijeta, a mozda ima i negdje blize.

Prije dovlacenja, odrediti i oznaciti tacno sta treba presaditi i gdje. Dovuces masinu na 10 dana i zavrsis posao.

Ako se pokaze uspjesnim, sljedece godine je kupiti.
Dimu1927

#18459 Re: Sarajevo Construction

Post by Dimu1927 »

_BataZiv_0809 wrote: 30/12/2021 10:09 Sta ovo rade?

nastavak ove sjece drveca ovih dana
Dzontra_Volta

#18460 Re: Sarajevo Construction

Post by Dzontra_Volta »

So What! wrote: 30/12/2021 10:19

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 10. sjednici kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća, usvojilo je jednoglasno budžet Grada Sarajeva za 2022. godinu.

Visina usvojenog budžeta je 21.280.673 KM, iz čega će se, između ostalog, finansirati projekti:

• izrade kanalizacionog sistema za potrebe gornje stanice Trebević,
• obnove i rekonstrukcije Astronomskog opservatorija Trebević,
• uređenja dijela lokalne saobraćajnice Bentbaša – Kozja ćuprija – Lapišnica – M5 (potez Dariva – Kozja ćuprija),
• revitalizacija Bob staze Trebević,
• obnova i rekonstrukcija Bistričkog potoka, Koševskog potoka i Ramića potoka,
• projekt rekonstrukcije, restauracije i kolorističke obrade fasada u gradu Sarajevu,
• projektovanje i izgradnja biciklističke staze, kao i drugi projekti u funkciji razvoja grada.

Gradonačelnica Benjamina Karić se zahvalila gradskim vijećnicima na jednoglasnoj podršci kod usvajanja ovog najvažnijeg dokumenta za djelovanje Grada Sarajeva.
Znači nema planiranih para za završetak Vidikovca na Trebeviću.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#18461 Re: Sarajevo Construction

Post by bitanga_sa_otesa »

_BataZiv_0809 wrote: 30/12/2021 10:09
Sta ovo rade?

ćupaju pa sade :D
P308

#18462 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

Dimu1927 wrote: 30/12/2021 12:14
_BataZiv_0809 wrote: 30/12/2021 10:09 Sta ovo rade?

nastavak ove sjece drveca ovih dana
U Kranjcevicevoj i ulici Koste Hermana orezivale su se i za novu sezonu spremale krosnje nizih stabala. Iz tvog posta se stice dojam da su uklonili svo drvece.
Haris.ba

#18463 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

So What! wrote: 30/12/2021 10:19 a koliko znam nekada davno se predlagalo da Bistricka stnaica bude dom Muzeja tehnologije, sto se nazalost nije desilo, tj. takav muzej nije ni otvoren.
Zar nije to stara elektrana na Skenderiji za muzej tehnologije?
thekupus

#18464 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Haris.ba wrote: 30/12/2021 23:17
So What! wrote: 30/12/2021 10:19 a koliko znam nekada davno se predlagalo da Bistricka stnaica bude dom Muzeja tehnologije, sto se nazalost nije desilo, tj. takav muzej nije ni otvoren.
definitivno jeste, preglupo bi bilo da je na bistriku, ono je jako mali prostor
So What!

#18465 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

thekupus wrote: 31/12/2021 00:10
Haris.ba wrote: 30/12/2021 23:17

definitivno jeste, preglupo bi bilo da je na bistriku, ono je jako mali prostor
I ja sam za to, ali Munjara na onoj poziciji još u privatnom vlasništvu, teško da će zaživiti kao Muzej tehnologije.

Kakogod, mislim da je objekat Željezničke stanice Bistrik se mogao bolje iskoristiti jer trenutna muzejska postavka je stvarno smiješna.

Ipak tek smo na početku priče, pa je red da ne donosim preuranjene zaključke.
hopi

#18466 Re: Sarajevo Construction

Post by hopi »

možda nije prava tema ali da pitam ovdje, ima veze sa konstrakšn
Naime u zgradi je komšija zazidao balkon. Znači uklonio je ogradu sa balkona, tu postavio zid i dodao prozore. Koliko sam skontao proširio je dnevnu sobu tj srušio zid i uklonio prozore koji su bili između dnevne sobe i balkona. Također prozori koje je koristio nisu u boji niti veličine kao prozori koji su kod ostalih u zgradi. Uglavnom napravio je pravo ruglo, koje ne ide nikako niti se uklapa u zgradu. Gdje su ostalima balkoni tu je njemu zid.zanima me,

1. je li uopće takvo šta dozvoljeno
2. ako je dozvoljeno mora li tražiti saglasnost stanara
3. ako mora tražiti saglasnost, je li dovoljno samo od stanara tog ulaza ili čitave zgrade (jedna je zgrada, ali više ulaza)
ako to nije dozvoljeno, šta uraditi kome se obratiti?
mistek

#18467 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Nije dozvoljeno :D Suštinski, mislim da postoji procedura, ali to ne pokreće vlasnik tog stana i za to mu trebaju potpisi, ali pitanje je koga sve :) Svejedno, nit ko to može dobiti, nit hoće.

Opštinsku inspekciju, Služba za urbanizam ili kako se već zove u toj općini.
hopi

#18468 Re: Sarajevo Construction

Post by hopi »

ok hvala na odgovoru, ma zanimalo me samo je li takvo šta uopće dozvoljeno (čak i uz saglasnost) jer ovo što je napravio fakat prelazi mjere. Haj da je ustaklio balkon, ili tako nešto, ali je napravio kino od zgrade.
Evo našao sam neki kontakt mail na stranici općine, valjda je dovoljno da im to uslikam, napiešm lokaciju i kratki opis.
Logovan

#18469 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

hopi wrote: 04/01/2022 22:46 možda nije prava tema ali da pitam ovdje, ima veze sa konstrakšn
Naime u zgradi je komšija zazidao balkon. Znači uklonio je ogradu sa balkona, tu postavio zid i dodao prozore. Koliko sam skontao proširio je dnevnu sobu tj srušio zid i uklonio prozore koji su bili između dnevne sobe i balkona. Također prozori koje je koristio nisu u boji niti veličine kao prozori koji su kod ostalih u zgradi. Uglavnom napravio je pravo ruglo, koje ne ide nikako niti se uklapa u zgradu. Gdje su ostalima balkoni tu je njemu zid.zanima me,

3. ako mora tražiti saglasnost, je li dovoljno samo od stanara tog ulaza ili čitave zgrade (jedna je zgrada, ali više ulaza)
Naravno da nije dozvoljeno, imao saglasnost stanara ili ne. Kome se treba tačno obratiti ne znam, ali sumnjam da će se išta postići jer je ovo naopaka država. Pokušaj svakako, valjda se izrodi kakva kazna i vraćanje u prvobitno stanje.
seoBIH

#18470 Re: Sarajevo Construction

Post by seoBIH »

hopi wrote: 05/01/2022 00:17 Evo našao sam neki kontakt mail na stranici općine, valjda je dovoljno da im to uslikam, napiešm lokaciju i kratki opis.
Ako ti inspekcija odgovori "A koje je vaše ime i prezime", hoces li im odgovoriti? :D
Logovan wrote: 05/01/2022 00:19 ali sumnjam da će se išta postići jer je ovo naopaka država
Netacno, to su nametnuli ovi koji krše pravila. Samo treba istrajati, ali lakše okrenuti glavu, uci u svoja 4 zida i prditi kako drzava ne valja. Kada budemo sve prijavljivali i potpisivali se imenom i prezimenon na tu priajvu, to ce znaciti da nemamo oraha u dzepovima i da zelimo zaista da ova drzava funkcioniše.
hopi

#18471 Re: Sarajevo Construction

Post by hopi »

seoBIH wrote: 05/01/2022 00:22
hopi wrote: 05/01/2022 00:17 Evo našao sam neki kontakt mail na stranici općine, valjda je dovoljno da im to uslikam, napiešm lokaciju i kratki opis.
Ako ti inspekcija odgovori "A koje je vaše ime i prezime", hoces li im odgovoriti? :D
Dobro pitanje, pravo da ti kažem ne znam. Ne znam jesam li spreman ako dođe to konflikta ili problema da se tome izlažem, ili da budem morao prisustvovati ili tako nešto. Također ne znam što bi njima trebalo moje ime i prezime, predočio bi dokaze, na njima je da izađu vide stanje i poduzmu ili ne poduzmu naredne korake.
Ali eto ja sam barem spreman nešto uraditi u ovom slučaju, ili npr. u slučaju da neko blokira ulaz uvijek zovem policiju i tražim pauka.
Sutra onda mogu napraviti koju sliku, napisati im o čemu se radi i poslati, pa bumo videli šta će biti dalje.
edit. e jbg ne znam kako sam upsio kvotati tebe a izgleda kao da si ti pisao hah
Last edited by Chmoljo on 05/01/2022 00:34, edited 1 time in total.
Reason: Nema na cemu ;)
seoBIH

#18472 Re: Sarajevo Construction

Post by seoBIH »

haha bas si ga zakomplikovao. Pogledaj [/quote] tagove, treba ukloniti višak, samo nadji koji je :D

Bitno je moci prijaviti imenom i prezimenom, jer onda ces traziti i rezultat, ili pozvati na odgovornost i onoga ko ne uradi po zakonu i tako u krug dok se ne dodje do krupnih. Nazalost, vecina nas ima ono ali... i onda se nista ne uradi.
BadBoy

#18473 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

hopi wrote: 04/01/2022 22:46 možda nije prava tema ali da pitam ovdje, ima veze sa konstrakšn

Da ti nisi u Ljubljanskoj :D
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#18474 Re: Sarajevo Construction

Post by sime_cipol »

Znas li da otvaras Pandorinu kutiju i da bi mogli najebati sve komsije koji su izmijenili izgled fasade, pa cak i ako je boja stolarije drugačija :D
Mogao bi i taj uhljup zahtijevati neke stvari ako ustrajete da mu to pokvarite :oops:
mistek

#18475 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Neće ti tražiti ime i prezime, barem prije nisu tražili. Možeš da prijaviš i po prijavi će vjerovatno izaći, napraviti zapisnik i pokrenuti proceduru. Neće dirati nikog okolo jer se oni ponašaju tako, idu samo po prijavama, pored može biti kupleraj, neće ni pogledati. Ali, isto tako, ide žalba, pa drži, ne daj i dok sve to traje, lik će da izganja barem nešto da mu to ostane :D

Ali, svejedno se slažem da treba prijaviti, ako ništa drugo jer da imamo 10 takvih situacija, samo da se pokrene priča, makar bi se među ljudima pročulo, pa bi se manje usuđivali raditi ta sranja.
Post Reply