GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- JThomas
#18426 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
strogi socijalizam kad pričamo o minusima, dugovima i njihovom pokrivanju. sve je to naše, zajedničko, svi po marku, svi da kupimo kupon. a kad pričamo o plusevima - feudalizam sa malo najprimitivnijeg kapitalizma. gubitak socijalan, a kajmak privatan.
- Haris.ba
#18427 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne kradi moje parole.JThomas wrote:strogi socijalizam kad pričamo o minusima, dugovima i njihovom pokrivanju. sve je to naše, zajedničko, svi po marku, svi da kupimo kupon. a kad pričamo o plusevima - feudalizam sa malo najprimitivnijeg kapitalizma. gubitak socijalan, a kajmak privatan.
Socijalizam kod gubitka, kapitalizam kod profita.
- drndalo
#18428 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
A nova remiza ce biti napravljena dje? Na podrucju Pripizdica doRnjih? Na ono Hrasnickom odvojku pruge? Od kojih para? Ovih sto Dino namakne stud.kartama? Pa ne da kanton pare da se zavare shine, a ne da se nove kupuju i postavljaju...
- bach
#18429 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Neka me Dresdner ispravi, firma koja je napravila amsterdamske tramvaje zvala se LHB i danas je njen vlasnik velika globalna korporacija Bombardier. Firma se nalazi u Wroclawu, u Poljskoj.drndalo wrote:Posto me prozvase "za narudzbu" dijelova, da se odazovem...
Da, ako se nekome isplati nesto, a to se moze zamislite RACUNATI, a ne samo ofrljativno rezati jer je tako LAKSE, onda taj NEKO kome je to posao pokusa sve sto moze da to napravi... Ja garantujem da je ta firma koje vise nema (nije bankrotirala i nestala, nego je kupljena od druge vece, zajedno sa svom dokumentacijom o dijelovima), mogla po relativno normalnim cijenama ugovoriti proizvodnju cega god, ALI sa normalnim vremenskim rokom i nekom min. godisnjom kolicinom, i min. 10 godina obaveze... Ta se proizvodnja po potrebi mogla prebaciti i nekoj domacoj firmi, ALI bi to opet trebalo platiti, a to nam je najveci problem... Pare ne damo... Hebiga, ne radi se o chipsu, pa ce se prodati, danas, sutra, prekosutra, kad bude utakmica, nego se radi o namjenskim dijelovima za dugogodisnju upotrebu... To naravno zahtijeva planiranje...
Pare su bile problem koliko se sjecam i kod uvoza amsterdamaca, jer je transport i dadzbine bio do nas, ali ga dugi niz mjeseci nismo platili. Pa kada su transporteri zasjeli dosadjujuci donatorima da im nije placeno, nisam siguran da ga cak i oni ne platise na kraju... Uglavnom nakon te epizode, su njihovi dobili naredjenje da na upite iz GRASA o odrzavanju istih spustaju slusalicu, da ne zele vise nikakav kontakt sa petljancima...
Naravno da je GRAS talac ovakve vlasti ogrezle na pljackanju donacija, na koju su se i oni nakacili i sisali dok se imalo sta sisati... Kad je krava presusila, problem... Svi bi mlijeka, a ni trave nemaju...
Mora se naci nacin za povecanje prihoda, naplate, uz vecu kontrolu troskova svih vrsta... Tek onda se moze nesto planirati, barem provizorno...
By the way, koliko je ono godina trebalo da se popravi skretnica na Skenderiji za liniju 6.? Tri godine ? Niko na svijetu ne zna ? Ne moze...? Pa za to vrijeme bi u Ocevijama kod Varesa kovaci iskovali novih 100 takvih skretnica, bez ikakvih nacrta, samo iz glave kopirajuci... Sve nam je nuklearna fizika... A tocak davno izmisljen...
http://www.wroclaw.pl/en/bombardier-lau ... tory-floor
Prave vrhunske i tramvaje i vozove i jako im dobro ide...

- oldtajmer
#18430 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
evo ja sad u familiji imam troje studenata koji zive u centru grada,isli u osnovnu,srednju skolu i sad na fakultet pet minuta pjeske od kuce,tramvajem se provozali deset puta u zivotu,ako im treba eventualno gradski prevoz idu komercijalom
i koga oni da sad finansiraju sa ovim,onog krmka himzaniju i njemu slicne
- Haris.ba
#18431 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma to je mokri san da će nova remiza biti napravljena u Hrasnici. Prije će biti da neće nigdje biti remize.drndalo wrote:A nova remiza ce biti napravljena dje? Na podrucju Pripizdica doRnjih? Na ono Hrasnickom odvojku pruge? Od kojih para? Ovih sto Dino namakne stud.kartama? Pa ne da kanton pare da se zavare shine, a ne da se nove kupuju i postavljaju...
Dok me je to detaljno zanimalo, istraživao sam šta su opteretili od nekretnina za kredite od banaka. Ne znam sada kako je to detaljno, jer znam da su banke tražile i garanciju kantona, ali bili su neki objekti u remizi pod hipotekom.
Tako da se veoma lahko može desiti da na licitaciju ide nekretnina u krugu remize. Naravno, kanton može sada otkupiti tu nekretnitnu od banke. Može se reći da ta nekretnina nije od važnosti za Gras (ko sa slučajem prodaje tramvaja na licitaciji). Ali, para nema.
- drug_profi
#18432 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sta u familiji? Ja u kuci imam dvoje studenata kojima ne treba tramvaj. I sad treba da dajem jednu platu godisnje za GRAS, a ni ja ni niko moj se ne vozimo tim prevozom.oldtajmer wrote:evo ja sad u familiji imam troje studenata koji zive u centru grada,isli u osnovnu,srednju skolu i sad na fakultet pet minuta pjeske od kuce,tramvajem se provozali deset puta u zivotu,ako im treba eventualno gradski prevoz idu komercijalom
Mislim da to bas i ne moze da se po zakonu opravda.
- drndalo
#18433 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Eee, da nam hoce arapska braca poslati jedno 700-800 mil.$ pa da pola rastalimo, a za ostatak napravimo sam takav sistem koji ce 10 godina onemoguciti lokalce da na cestama smetaju arapskim turistima dok voze Landkruzere...
- bach
#18434 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Bombardier tramvaj u Strasburgu. Mi ćemo ga kao donaciju dobiti 2045.
- O'zone
- Globalni moderator
#18435 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ja ne bih smio ući u ovo....strašljivo brate....
-
Akibh
#18436 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nemojte ljudi himzaniju, nema covjek vise besplatno gorivo, ne placaju mu se racuni a i placeno ljetovanje je pod upitnikom... Grehota jeoldtajmer wrote:evo ja sad u familiji imam troje studenata koji zive u centru grada,isli u osnovnu,srednju skolu i sad na fakultet pet minuta pjeske od kuce,tramvajem se provozali deset puta u zivotu,ako im treba eventualno gradski prevoz idu komercijalom
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=36626
- DaffyDuck
#18437 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Briga Dinu za novu remizu, bila ili ne. Oni samo gledaju gdje se mogu sad okoristiti, to zamaskirati a vruc krompir uvaliti slijedecem. I to rade 22.Haris.ba wrote:Ma to je mokri san da će nova remiza biti napravljena u Hrasnici. Prije će biti da neće nigdje biti remize.drndalo wrote:A nova remiza ce biti napravljena dje? Na podrucju Pripizdica doRnjih? Na ono Hrasnickom odvojku pruge? Od kojih para? Ovih sto Dino namakne stud.kartama? Pa ne da kanton pare da se zavare shine, a ne da se nove kupuju i postavljaju...
Dok me je to detaljno zanimalo, istraživao sam šta su opteretili od nekretnina za kredite od banaka. Ne znam sada kako je to detaljno, jer znam da su banke tražile i garanciju kantona, ali bili su neki objekti u remizi pod hipotekom.
Tako da se veoma lahko može desiti da na licitaciju ide nekretnina u krugu remize. Naravno, kanton može sada otkupiti tu nekretnitnu od banke. Može se reći da ta nekretnina nije od važnosti za Gras (ko sa slučajem prodaje tramvaja na licitaciji). Ali, para nema.
Ovakve mjere koje navode u "dokumentu" su samo kratkotrajno rjesenje kako namac lovu, a da "vođe" ispadnu pobjednici, i problem odgodi za par godina kad ce opet eskalirati. Nista se strateski bitno i radikalno ne mijenja u samom preduzecu.
- DaffyDuck
#18438 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
covjece, pompezno su najavili dr.mr.ing.vanzemaljca prinudnog upravnika Gusica (bez CV-a) koji je uspio pompezno oprati tramvaje?!?!?! i napraviti plan za prinudnu prodaju karata?! Pa sta rade ovi novinari sto idu na presice i prenose njihove obavjesti? Ima li iko zrno pameti da im postavi par pitanja 
- vješalica
#18439 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ako kanton duguje i zavaljuje firmu onda nema potrebe da subvencionira ako ima problem da taj novac isplati zar ne?DaffyDuck wrote: ??? Kanton subvencionira penzionerske, dzacke i studenste kupone za javni prevoz, medjutim Kanton te iznose duguje GRASU, dug je visemilionski. I treba da subvencionira upravo ove kupone, a preduzece da obezbjedi sve da naplacuje svoju uslugu. Jel treba ti ili ja da provjeravamo po tramvaju ko ima kartu?
Nisam ti ja student vjesalice i ne koristim gradski prevoz vec licno auto. Da je uredan gradski prevoz, 99% da bih prodala svoje auto i koristila tramvaj za prevoz na posao. Ali nije, sto znaci da neko ne radi svoj posao, vec desetljecima, ne godinama!
I dok sam bila srednjoskolac uredno sam kupovala kupon, jer sam koristila prevoz. A znas koliko puta mi je revizor trazio kartu da rovim po torbi, svaki dan zaredom, svim dedama, nanama, djevojkama, dok uredno pola tramvaja glavonja ne smije ni da pogleda jer NE SMIJE! O cemu pricamo?!
I dok sam bila student, nisam kupovala kupon jer mi nije trebao zbog blizine. I ne bi sad opet. I sad treba nekog prisilit jer pobogu studira?
Jedino treba prisiliti one koji se voze da placaju! Bili oni dzaci, studenti, penzioneri, radnici, biznismeni, radnici, turisti. Ko se vozi neka placa. Ko ne vozi, zasto ga silit?!
gras moze nešto naplatiti,evo ti živi primjer čeh koji piše da nema rentabilnosti u prevozu nigdje samo bi prosječni zeleni komunista ga ovdje uz pomoć kifle napravio...
karta se ljepoto ima onda kad se pokaze,da ima automatski sistem napalte kao svugdje u svijetu na vratima i rampama morala bi izvaditi kartu da je prineseš validatoru, a u normalnim zemljama ne smiješ pomisliti da radiš ciganluke ko u sarajevu,a glavonji bi ti prva zatažila kartu?što nisi glavonju zamolila da kupi jer si ti kupila?ne smiješ,a očekuješ od drugih da postupi po tvojim uputama?nije tvoj poso?pa uredu nije,ali nemaš pravo ni da komentarišeš
samo nek prosječni zeleni komunista traži izgovore u krezavim šoferima i poslije se voza u kanti za smeće
papci ruinirali grad i još dijele moralne savjete oko kupovine karata
opet ti govorim,manite se šuplje,nije ti se život sveo na relaciju do fakulteta,eto ko nikad nisi izašla negdje u grad,bezbel da jesi al kartu platila nisi
- vješalica
#18440 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
daj bombardiera u sarajevo da ga rulja sjebe za mjesec danabach wrote:
Bombardier tramvaj u Strasburgu. Mi ćemo ga kao donaciju dobiti 2045.
bio bi pokretna štala
još ako je komforan unutra ima da stoku uvode
bikove sa koride
u kaljavim bakandžama kad razgrne zemljište oko pruge
i još koji put nek hrakne unutra,a obavezno iza hale nek ne opere ruke i ostavi bakcile na rukohvatima
- bach
#18441 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
a u ovo? Nekakva mu opasna njuškaO'zone wrote:Ja ne bih smio ući u ovo....strašljivo brate....

Antwerpen...
Last edited by bach on 31/07/2017 14:24, edited 1 time in total.
- O'zone
- Globalni moderator
#18442 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jes da pa dobije nogu zato što provocira političku elitu koja te za čas može ZAP!DaffyDuck wrote:covjece, pompezno su najavili dr.mr.ing.vanzemaljca prinudnog upravnika Gusica (bez CV-a) koji je uspio pompezno oprati tramvaje?!?!?! i napraviti plan za prinudnu prodaju karata?! Pa sta rade ovi novinari sto idu na presice i prenose njihove obavjesti? Ima li iko zrno pameti da im postavi par pitanja
- O'zone
- Globalni moderator
#18443 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ovaj je već pitomiji. Onaj brate ko Darth Vader...bach wrote:a u ovo? Nekakva mu opasna njuškaO'zone wrote:Ja ne bih smio ući u ovo....strašljivo brate....
Antwerpen...
- DaffyDuck
#18444 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sreco moja, kad zivis u gradu sve ti je blizuvješalica wrote:ako kanton duguje i zavaljuje firmu onda nema potrebe da subvencionira ako ima problem da taj novac isplati zar ne?DaffyDuck wrote: ??? Kanton subvencionira penzionerske, dzacke i studenste kupone za javni prevoz, medjutim Kanton te iznose duguje GRASU, dug je visemilionski. I treba da subvencionira upravo ove kupone, a preduzece da obezbjedi sve da naplacuje svoju uslugu. Jel treba ti ili ja da provjeravamo po tramvaju ko ima kartu?
Nisam ti ja student vjesalice i ne koristim gradski prevoz vec licno auto. Da je uredan gradski prevoz, 99% da bih prodala svoje auto i koristila tramvaj za prevoz na posao. Ali nije, sto znaci da neko ne radi svoj posao, vec desetljecima, ne godinama!
I dok sam bila srednjoskolac uredno sam kupovala kupon, jer sam koristila prevoz. A znas koliko puta mi je revizor trazio kartu da rovim po torbi, svaki dan zaredom, svim dedama, nanama, djevojkama, dok uredno pola tramvaja glavonja ne smije ni da pogleda jer NE SMIJE! O cemu pricamo?!
I dok sam bila student, nisam kupovala kupon jer mi nije trebao zbog blizine. I ne bi sad opet. I sad treba nekog prisilit jer pobogu studira?
Jedino treba prisiliti one koji se voze da placaju! Bili oni dzaci, studenti, penzioneri, radnici, biznismeni, radnici, turisti. Ko se vozi neka placa. Ko ne vozi, zasto ga silit?!
gras moze nešto naplatiti,evo ti živi primjer čeh koji piše da nema rentabilnosti u prevozu nigdje samo bi prosječni zeleni komunista ga ovdje uz pomoć kifle napravio...
karta se ljepoto ima onda kad se pokaze,da ima automatski sistem napalte kao svugdje u svijetu na vratima i rampama morala bi izvaditi kartu da je prineseš validatoru, a u normalnim zemljama ne smiješ pomisliti da radiš ciganluke ko u sarajevu,a glavonji bi ti prva zatažila kartu?što nisi glavonju zamolila da kupi jer si ti kupila?ne smiješ,a očekuješ od drugih da postupi po tvojim uputama?nije tvoj poso?pa uredu nije,ali nemaš pravo ni da komentarišeš
samo nek prosječni zeleni komunista traži izgovore u krezavim šoferima i poslije se voza u kanti za smeće
papci ruinirali grad i još dijele moralne savjete oko kupovine karata
opet ti govorim,manite se šuplje,nije ti se život sveo na relaciju do fakulteta,eto ko nikad nisi izašla negdje u grad,bezbel da jesi al kartu platila nisi
I nisam jednom revizoru otvoreno i glasno rekla da mu necu pokazat kartu dok ne trazi ovima ispred mene koje nije smjeo pogledat. Jbg, mlado-ludo. A vidim, po tvom, treba donijet odluku da se glavonje voze besplatno jer ih revizor ne smije pogledat
Ono par puta sto samo otisla do Ilidze il Dobrinje, 1.60 i mirna. Bas kao sto svaki put kad nesto trebam na brzinu obaviti platim parking 2KM radije nego kaznu. Ali isto tako kad mi neko parkira pred garazom, ili blokira prilaz zgradi zovem policiju da im pise kaznu. Rulji treba RED, samo RED! kad moraju kazne placat, da vidis kako se ponasanje mijenja!
- vješalica
#18445 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne kontas
Samo ti skrecem paznju ako glavonja nema i ti ista mu ne bi smjela traziti kartu jer si svoj bjes iskaljivala na revizoru a ne na glavonji a onda dajes primjedbe na rad revizora
Samo ti skrecem paznju ako glavonja nema i ti ista mu ne bi smjela traziti kartu jer si svoj bjes iskaljivala na revizoru a ne na glavonji a onda dajes primjedbe na rad revizora
- triconja
#18446 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
vješalica wrote:Ne kontas
Ovo treba za post godine
-
Akibh
#18447 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Bojim se da i dalje ne kontavješalica wrote:Ne kontas
- Prpa.ba
#18448 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
SDA je posljednje utociste jugokomunista.
-
dresdener78
#18449 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Evo stavio mokru krpu na glavu
Ovo stvarno nema niti u Sjevernoj Koreji da jedna kategorija ljudi (studenti) MORAJU kupovati neku uslugu bez obzira na to koriste li nju ili ne.
PRVO se mora gradski prevoz uvesti u uredno stanje, pa se mora POTRUDITI da privlači što više klijenata iz redova studenata. Atraktivne semestarske karte itd. Ali niko NEMA pravo da ovako ustvari uvodi poseban porez za jednu kategoriju ljudi! Da svako sa statusom "student" mora plaćati.
Ako već ima nekog koji bi trebao biti PRIMORAN da plaća karte onda jesu to SVI ČLANOVI VLADE I SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO. Mrš bagro evo vam mjesečna karta umjesto limuzina i parkinga i uživajte u plodovima svog nerada i ignorancije.
Ova stvar sa "obaveznom" kartom za studente ima otprilike istu logiku kao da se uvede naređenje da SVAKO mora tačno u 9 sati obaviti nuždu! Jesi li već boravio na WC-u u pola devet? Ajde nema veze moraćeš još jednom obavezno, evo ti purgativ i mrš!
9 sati i ti si negdje napolju van dohvata WC-a? Tvoj problem! Stiže policajac i ti ako ne skineš gaće na licu mjesta i ne uradiš propisano biće paprena kazna!

Ovo stvarno nema niti u Sjevernoj Koreji da jedna kategorija ljudi (studenti) MORAJU kupovati neku uslugu bez obzira na to koriste li nju ili ne.
PRVO se mora gradski prevoz uvesti u uredno stanje, pa se mora POTRUDITI da privlači što više klijenata iz redova studenata. Atraktivne semestarske karte itd. Ali niko NEMA pravo da ovako ustvari uvodi poseban porez za jednu kategoriju ljudi! Da svako sa statusom "student" mora plaćati.
Ako već ima nekog koji bi trebao biti PRIMORAN da plaća karte onda jesu to SVI ČLANOVI VLADE I SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO. Mrš bagro evo vam mjesečna karta umjesto limuzina i parkinga i uživajte u plodovima svog nerada i ignorancije.
Ova stvar sa "obaveznom" kartom za studente ima otprilike istu logiku kao da se uvede naređenje da SVAKO mora tačno u 9 sati obaviti nuždu! Jesi li već boravio na WC-u u pola devet? Ajde nema veze moraćeš još jednom obavezno, evo ti purgativ i mrš!
9 sati i ti si negdje napolju van dohvata WC-a? Tvoj problem! Stiže policajac i ti ako ne skineš gaće na licu mjesta i ne uradiš propisano biće paprena kazna!
- problemnatravunu
#18450 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
+1dresdener78 wrote:Evo stavio mokru krpu na glavu
9 sati i ti si negdje napolju van dohvata WC-a? Tvoj problem! Stiže policajac i ti ako ne skineš gaće na licu mjesta i ne uradiš propisano biće paprena kazna!![]()