Ponukan malo Pedjinim postom, ali i nekim mojim razmisljanjima i diskusijama u mom drustvu i okruzenju, zelio bih, onako nabacano, napisati.
-Vec poslije proslih izbora, i onoga sto se dalo vidjeti kao vid zacementirane polarizacije, gdje desne glasove dijele odredjene stranke, lijeve isto tako (a zapravo u najvecoj mjeri interesni klanovi).i na ovoj temi, a i mimo nje, procijenio sam da NS.nezaustavljivo ide ka fazi prelaska u regionalnu stranku. Mislim da ce ovi izbori biti i presudni momentum u tom procesu, ili (cemu se licno nadam, al'male su sanse...)zasustavljanju tog procesa.
-Stranka mimo Sarajeva je konfuzno organizovana, sa ljudima na celu tih odbora koji se jednostavno nisu izborili za prepoznatljivost, niti su uspjeli izdici stranku na nivo prepoznatljivosti i prisutnosti, a kamoli sta vise. Ne kritikujem nikoga, svjestan sam okolnosti pod kojim su vjerovatno djelovali, ali jednostavno nisu uspjeli.
-Kojovic, Prof.Haveric, jos uvijek i Danis, Mustafic, Sabina...a vidim dolaze i neki mladji, sve su to ljudi za koje se moze reci da su, neki jako vidljivo i osjetno, neki manje, ali prepoznatljivi cak i za vecinu glasaca koji ni u ludilu nebi dali glas NS.

Dakle, NS je u KS 'izbrendirana' i profilisana. Koliko toliko, ali jeste.
To ni jedan odbor u drugim dijelovima drzave, a sve ih je manje, nije dostigao ni u procentu od 5%.
-"...ljubav medju ljudima, lijepa rijec...suzivot...barem trpljivost..." to Pedja sto ti pises, nije to ni toliki problem cak. Veci, puno veci, je problem klijentelisticki karteli, stanovnistvo koje je napravljeno u najvecoj mjeri u neki vid ovisnih podanika (radna mjesta, socijalni programi, donacije u stoci, razni licni aspekti neophodni za prezivljavanje itd...), jednostavno ih primorava da u glavi rezonuju glasam li za zelene, crvene, plave, zute...zadrzat cu te mrvice, prezivjet cu.
Iz faze golog straha od komsije, presli su u taocku krizu...po principu "Bolje vrabac u ruci, nego golub (kojeg drugi obecavaju, al u njihovoj logici je imaginaran i dalek...)u ruci".
Po meni, jos veca 'heroinska' i fundamentalna ovisnost, i teze oborljiva, od dosadasnje manipulacije strahom od rata.
Samo su mantru prepakovali, i ogromnu populaciju sa kokaina, navukli na heroin
Znam da si, Pedja, svjestan svega toga...ali ako ne upotrebite 'mutirajuci' pristup gdje cete svoje, po meni dobre politike i programe, prepakovati u neki vid pozitivnog 'populizma', gdje u kratkim crtama direktno svoje ideje prenosite, najvise, apstinentima - il' onima koji se dvoume da l' da izadju na izbore - tesko da cete uspjeti.
-Zato sam u proslom svom postu na ovoj temi pohvalio one 'kartice-programske parole', sto postavljate na vasem FB., gdje bez okolisanja u formi slika u nivou skeca ili jasnog prikaza, uz dvije recenice - maksimalno - plasira direktnu i sazetu poruku. Niti imate medije, niti novac....NITI KLIJENTELISTICKU gladacku populaciju, da bi se moglo pristupiti bilo kako drugacije sem tog, recimo, gerila-marketing-slikovitost. Il' kako to uopste definisati.
- Gledan ovaj 'Dnevnik' Senana H. Anketa, za koga glasari na izborima, precizno pobrojane stranke, naravno ne,a NS....sem mozda pod onom opcijom , Ostale stranke iz opozicije', ali pobrojanim imenima stranaka direktno je upucen impuls gledaocu da odaberu medju njima. Drugi ne postoje.
Znam, reci ce neki - pa NS nije 'velika, stranka, nije do sada napravila veliki izborni rezultat, ok, nije. Ali ne samo na toj anketi, i 99%drugih anketa po raznim mefijima su isto koncipirane. Vec u startu tu gubite OGROMNIreklamni potencijal, zapravo ste u velikom minusu vec jer ste prosto nevidljivi.
Hajde necu vise

, vec sam oduzio zaista. I da ne ispadne da pametujem samo, cak i ako sve vise vjerujem da 'jurisamo na vetrenjace' ja cu, i vec to radim, jurisati s vama

. I nije ovo pametovanje, kritika da bih pljunuo, omalovazio, pocijenio...podapeo nogu...jer ja licno u svom okruzenju, i gdje god zapravo stignem i imam prilike, lobiram za vas i trudim se pokazati vas barem vidljivim, vec cisto prenosim neka moja razmisljanja, i sazete price sa ljudima iz mog okruzenja na ovu temu.
P.S posto si to dva puta napisao, osjecaj pripadnosti nekom fudbalskom klubu, il' navijackoj skupini, nisu trivijalni razlozi za diskusiju, pa cak i navijacku svadju

(u granicama normale)