Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
LikeLike

#18376 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

Ima li neko iskustva sa 2.0HDi 120kw? Konkretno u Peugeotu 508 me zanima. Ima li kakvih mana? Kakav je za odrzavati?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#18377 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mk ultra »

taj motor nema u čemu nije bio, skoro ko 1.6D :mrgreen:
Optimist

#18378 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Odlican motor, rodjak ih je promijenio par, od P406 do Citroena C5 kojeg sad vozi sa tim motorom i tom izvedbom snage.
the_hooligan_ec

#18379 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by the_hooligan_ec »

Zna li neko nekog ko mi moze postaviti Cukicu tzv. sat za temperaturu vode u autu da me uputi..Pozz :)
tempuser

#18380 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

aktivacija wrote:
tempuser wrote:
aktivacija wrote:Zna li neko za sta sluzi mali ventilator na rasvjeti iznad glave vozaca kod mercedesa c klasa? Ubacio bih sliku al ne znam kako. Uglavnom, taj vrti i kad se ugasi auto i kad se ugasi unutrasnja rasvjeta. Jedan je od razloga sto mi se isprazni akumulator. Dakle, taj ventilator je na maticnoj ploci od osvjetljenja i vidi se tek kad se sve rasklopi, a sa donje strane kod prekidaca za svjetlo, imaju mali prorezi iza kojih se isti nalazi.
Taj ventilator bi trebao senzor unutrasnje temperature i trebalo bi da je moguce da ga se raskopca i promjeni, s tim da ako se raskopca automatska klima nece imati podataka. Nedavno zamjenio upravo taj senzor na jednoj C280 2000. god.
Njegova funkcija, kakvagod bila, ne bi trebala da je razlogom njegovog negašenja.
Imalo bi mi smisla da ne radi ispravno to sa klimom, kad je upaljen auto. Ali sto nece da se ugasi kad ugasim auto?
Pitanje.....dal ce se problem rijesiti ako samo zamijenim ovaj ventilator? Ili je do neceg na ploci?
Tacno je da bi se trebao ugasiti kad je auto ugasen.
Kod mene je bio problem sto se nije vrtio, pa je automatska klima slabo grijala, zamjenjen za ispravan i sve bilo ok.
Ne znam hoce li se problem rjesiti ako zamjenis senzor, ali tako ces najjednostavnije saznati da li je do senzora ili ploce. Eventualno da se premjeri da li dolazi napon na senzor kad je auto ugasen.
aktivacija

#18381 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by aktivacija »

bitanga_sa_otesa wrote:
aktivacija wrote:dal ce se problem rijesiti ako samo zamijenim ovaj ventilator?
nece
U pravu si.
Sve mi nesto govori da ce samo zamjena kompletnog prekidaca rijesiti problem.
tempuser

#18382 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

Ako je do prekidaca, jer bi tim senzorom trebao upravljati procesor klime.
aktivacija

#18383 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by aktivacija »

tempuser wrote:Ako je do prekidaca, jer bi tim senzorom trebao upravljati procesor klime.
Kojeg prekidaca? Sta s procesorom? Dajte konkretnije prijedloge...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#18384 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mk ultra »

Pa ne pali se sam vec ga klima jedinica pali
tempuser

#18385 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

aktivacija wrote:
tempuser wrote:Ako je do prekidaca, jer bi tim senzorom trebao upravljati procesor klime.
Koliko se sjecam u tom sklopu imas prekidace za unutrasnje osvjetljenje, 2 svjetla za citanje (ovaj je imao i siber). Na taj sklop sa prekidacima sam mislio. S unutrasnje strane sklopa imas stampanu plocu, ali ne mogu da se sjetim da li instalacija za senzor ide s te ploce ili je odvojena, a ploca sluzi za upravljanje svjetlima. Sam senzor ima svoje kuciste u koje se utakne i kabal sa konektorom koji se prikopca.
Ako se u pitanju automatska klima princip rada je da na osnovu davanja tog senzora procesor automatske klime odredjuje temperaturu puhanja i bilo bilo logicno da impuls za paljenje i kontrola tog senzora dolazi sa procesora.
aktivacija

#18386 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by aktivacija »

tempuser wrote:
aktivacija wrote:
Koliko se sjecam u tom sklopu imas prekidace za unutrasnje osvjetljenje, 2 svjetla za citanje (ovaj je imao i siber). Na taj sklop sa prekidacima sam mislio. S unutrasnje strane sklopa imas stampanu plocu, ali ne mogu da se sjetim da li instalacija za senzor ide s te ploce ili je odvojena, a ploca sluzi za upravljanje svjetlima. Sam senzor ima svoje kuciste u koje se utakne i kabal sa konektorom koji se prikopca.
Ako se u pitanju automatska klima princip rada je da na osnovu davanja tog senzora procesor automatske klime odredjuje temperaturu puhanja i bilo bilo logicno da impuls za paljenje i kontrola tog senzora dolazi sa procesora.
Sve je kako si opisao. Ja sam primjetio da je upravo nesto kao senzor zalemljeno tik iznad ventilatora. (Ako mi neko objasni kako, mogu ubaciti sliku, jer sam sve raskopcao).
Zaboravih spomenuti da ne radi prekidac da se pale svjetla kad otvorim vrata, ali se pale kad pritisnem puljku da goré i sa zatvorenim vratima. I dok ovo objasnjavam sve sam vise misljenja da je ovo najjednostavnije rijesiti zamjenom kompletne skopke. 30-40KM i zavrsena prica, jer ima puno opcija...”moglo bi biti do ovog, ili do onog...”.
Hvala svima na savjetima
Last edited by aktivacija on 26/11/2018 22:30, edited 1 time in total.
condy

#18387 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

LikeLike wrote:Ima li neko iskustva sa 2.0HDi 120kw? Konkretno u Peugeotu 508 me zanima. Ima li kakvih mana? Kakav je za odrzavati?
Taj motor je dobar ali on ne ide u FL verziju. Ako gledas P 508 trebao bi da trazit ako si u finansijskoj mogucnosti noviju i mladju FL verziju sa motorom 2.0 hdi od 110 kw. To je euro 6 motor ( za razliku od tog od 120 kw koji je euro 5).
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#18388 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

condy wrote:
LikeLike wrote:Ima li neko iskustva sa 2.0HDi 120kw? Konkretno u Peugeotu 508 me zanima. Ima li kakvih mana? Kakav je za odrzavati?
Taj motor je dobar ali on ne ide u FL verziju. Ako gledas P 508 trebao bi da trazit ako si u finansijskoj mogucnosti noviju i mladju FL verziju sa motorom 2.0 hdi od 110 kw. To je euro 6 motor ( za razliku od tog od 120 kw koji je euro 5).
U FL 508 od 2.0 hdi motora, išle verzije sa 150, 163 i 181 KS.
condy

#18389 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

konektovan wrote:
condy wrote:
U FL 508 od 2.0 hdi motora, išle verzije sa 150, 163 i 181 KS.
Upravu si :thumbup:
LikeLike

#18390 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

condy wrote:
Jesam u finansijskoj mogucnosti, ali mi auto nije toliko bitno u zivotu da bih izdvoijo 30000 i vise za njega :izet:
Zanima me konkretno po cemu su bolji ti novi motori, ako su bolji? Meni je najvaznije da nema nekih skupih kvarova i s*anja.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#18391 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Samo su malo ekološki prihvatljiviji, euro 6 novi motori, imaju SCR, sto znaci, da kod nas i nisu nešto pozeljni. :mrgreen:
condy

#18392 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

LikeLike wrote:
condy wrote:
Jesam u finansijskoj mogucnosti, ali mi auto nije toliko bitno u zivotu da bih izdvoijo 30000 i vise za njega :izet:
Zanima me konkretno po cemu su bolji ti novi motori, ako su bolji? Meni je najvaznije da nema nekih skupih kvarova i s*anja.
Da ne bi imao skupljih kvarova na vozilu moras kupiti novije vozilo sa manje predjenih kilometara a to je vozilo skuplje.

Na jeftinijem, starijem i sa vise predjenih kilometara vozilu dolaze slozeniji i skuplji kvarovi, izmijenilo se vise vlasnika, auto nije odavno u garanciji i u pravilu je jeftinije odrzavano i sl. i zbog toga su takva vozila nepouzdanija i rizicnija za kupovinu.

Ako je najvaznija pouzdanost onda je moras platiti. To sto mislis da ako platis 20 hiljada da si puno dao i da treba da auto valja, nista ne znaci jer je to nekih 35% od cijene kad je bio nov. Znaci amortizacija vozila je negdje oko 65%. Da bi auto kao polovno bilo pouzdano moras u pravilu kod ovakvih vozila platiti oko min 60% nabavne cijene.. od prvog vlasnika. Pa sad racunaj gdje si :wink:

Motor od 110 kw je noviji motor blueHdi, koji ima veoma dobre preporuke. Izuzetan ekoloski motor. To je nova generacija motora sa jako visokim obrtnim momentom, ugladjen i tih, a kad kupujes odredjeni model vozila onda trazis kod njega nesto sto je najaktuelnije i zadnje sto su kod njega uradili prije novog modela.

Ko trazi takvo auto nema sta kalkulirat sa fap filterom i scr sistemom. U suprotnom neka ih zaobidje ako im je to problem.
LikeLike

#18393 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

Na kraju smo dosli do toga da je najbolje kupiti nov auto!
Ja sve to znam sto ti pises, znaju i ptice na grani bukvalno, ali :-D Meni nijedno auto ne vrijedi vise 15k jer bukvalno stoji ispred zgrade i kisne :) Predjem godisnje nekih 6-7 hiljada. Konkretno trazim auto od nekih 20000KM, ali to moze biti i 15000, a i 25000 zavisi sta mi izleti. Ja sad da kupujem novo auto za te pare nisam dobio nista jer vec vozim auto te klase koje me odlicno sluzi, a dodacu otprilike 20000KM. Gledao sam i fl modele koji kostaju pp 30000 i vise i otprilike su presli kao i ovi stariji, mozda 20-30k manje, a puno vise kostaju. Inace trazim pezoa 3008, 508 nisam ni gledao jer mi je inace povelik, ali mi se bas svidio jedan u faniju na stupu. Ako ima neko da je vozio oba ova pezoa pa da prokomentarise malo i uporedi.
Btw bio sam u Kramaru u Sarajevu i ucinise mi se bas neljubazni :-D
LikeLike

#18394 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

Koliko kosta zamjena fap filtera ili popravka sta se vec radi? Ne vozim dizele pa nisam imao iskustva s tim.
ElRe

#18395 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ElRe »

LikeLike wrote:Koliko kosta zamjena fap filtera ili popravka sta se vec radi? Ne vozim dizele pa nisam imao iskustva s tim.
Ne znam za PSA FAP rješenje, kod Fiat DPF sistema 2500 KM zamjena.
LikeLike

#18396 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

ElRe wrote:
LikeLike wrote:Koliko kosta zamjena fap filtera ili popravka sta se vec radi? Ne vozim dizele pa nisam imao iskustva s tim.
Ne znam za PSA FAP rješenje, kod Fiat DPF sistema 2500 KM zamjena.
Previse :)
Throttle

#18397 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Rezna ploca 3KM :lol:
condy

#18398 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

LikeLike wrote:Na kraju smo dosli do toga da je najbolje kupiti nov auto!
Ja sve to znam sto ti pises, znaju i ptice na grani bukvalno, ali :-D Meni nijedno auto ne vrijedi vise 15k jer bukvalno stoji ispred zgrade i kisne :) Predjem godisnje nekih 6-7 hiljada. Konkretno trazim auto od nekih 20000KM, ali to moze biti i 15000, a i 25000 zavisi sta mi izleti. Ja sad da kupujem novo auto za te pare nisam dobio nista jer vec vozim auto te klase koje me odlicno sluzi, a dodacu otprilike 20000KM. Gledao sam i fl modele koji kostaju pp 30000 i vise i otprilike su presli kao i ovi stariji, mozda 20-30k manje, a puno vise kostaju. Inace trazim pezoa 3008, 508 nisam ni gledao jer mi je inace povelik, ali mi se bas svidio jedan u faniju na stupu. Ako ima neko da je vozio oba ova pezoa pa da prokomentarise malo i uporedi.
Nismo dosli do toga da je najbolje kupiti novo auto, već do toga da bi ti za malo para da dobiješ pouzdano auto.

Ne mora da kisne ispred zgrade. Ima i garaža za iznajmiti. Ali, i to treba platiti bolje da kisne.
amar1994

#18399 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Walkerov zamjenski 850-900KM bez ruku,ruke bi te doale pa barem 300 jer francuzi vole upakovat i stavit sto kracu haubu :D
LikeLike

#18400 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

condy wrote:
LikeLike wrote:Na kraju smo dosli do toga da je najbolje kupiti nov auto!
Nismo dosli do toga da je najbolje kupiti novo auto, već do toga da bi ti za malo para da dobiješ pouzdano auto.

Ne mora da kisne ispred zgrade. Ima i garaža za iznajmiti. Ali, i to treba platiti bolje da kisne.
Ima ovdje par ljudi na forumu, sve znaju!
Auta koja ja trazim ne mozes polovna naci skuplja od 25000KM tkd ta prica da hocu za male pare pouzdan auto pada u vodu.
508 sam spomenuo jer mi se svidio jedan primjerak u fani auto i to je to.
A za garazu nemam para, kao ni za odrzavanje auta :)
Post Reply