moke_31 wrote:
Veoma sličnog mišljenja sam i ja. U Libiji sam bio protiv svrgavanja Gadafija jer je čovjek za ostale arapske dikatore mala maca, nije masovno tlačio narod, gušio demonstracije u krvi i sl. Zbog šake prozapadnih "intelektualaca" koji su bili u zatvoru dizati revoluciju i svrgnuti čovjeka i zemlju gurnuti u pakao? Nikad!!! Mada sam u suštini za neki oblik demokratskog oblika uređenja jedne zemlje.
Na početku rata u Siriji mi je sve izgledalo kao libijski scenario, zapad i cionisti prave neku FSA koja bi bila servilna zapadu a Sirija izvor jeftinih resursa, te tranzit gasa iz Katara do Sredozemnog mora. Jedino pozitivno iz toga bi bilo svrgavanje diktatora i tiranina Asada i njegove režimske elite koja je vladala Sirijom.
Kako je vrijeme odmicalo stvari su se promijenile i shvatio sam da su stvari drugačije i mnogo kompleksnije nego na prvi pogled.
Cijeli scenarij podsjeća na onaj naš iz 90-tih kada nas je zapad kao podržavao a uveo nam embargo na oružje, isti slučaj sa pobunjenicima u Siriji, a Evropa predvođena VB i Francuskom i cijeli svijet mirno gledali masovne masakre, silovanja i genocid, odnosno kako nestaje jedna cijela muslimanska zajednica haman u srcu Evrope.
KSA i Turska nemoćni sada u Siriji kao što su bili u Bosni '90-tih. Monogo paralela.
Kako je vrijeme odmicalo zapad je sve više shvatao da nema ništa od te neke njihove zamišljene FSA i da su gotovo sve opozicione grupe prilično proislamski orijentisane i da posle rata i svrgavanja Asada ne bi bili poltroni i sluge cionista i zapada, i čak bi bili mnogo problematičniji za njihove interese i od samog Asada.
nova Sirija bi sigurno imala islamski predznak, a to nikome nije odgovaralo a ponajmanje zapadu i Izraelu oko koga se cijela priča vrti na BI. Dakle, bolja ostanaka Asada nego neki proislamski pobunjenici koje praktično niko ne bi mogao u potpunosti kontrolisati, čak ni Turska i KSA.
Prošle godine kada su pobunjenici uz pomoć Turske i zaljevskih zemalja napravili velike pomake na ratištu i bacili Asada na koljena, crveno svjetlo se upalilo i tu uskače Rusija da spasi stvar.
Ako neko misli da su se Amerika i Izrael protivili angažmanu Rusa u Siriji, taj je stvarno naivan. Pa oni su ih praktično i pozvali i uveli u rat da "isprave" stvar, jer bi bilo nemoguće zamisliti da SAD mora sad bombardovati iste one pobunjenike koje kao fol cijelo vrijeme podržava. Ovo se jasno može razaznati iz konstantog SAD bombardovanja Nusre, kao dijela opozicije, dok u isto vrijeme taj isti SAD podržava rebele. Kao odgovor na neuspjeli pokušaj stvaranja servilne prozapadne FSA sad se pojavio SDF (patak ih je dosta pratio i pisao o njima čini mi se) koji djeluje u saradnji sa Kurdima i predstavlja onu "pravu" prozapadnu FSA kakva je trenutna FSA trebala biti od početka, bezuslovno servilna zapadu i bez Nusre i raznih Ahrara i Džejšova.
Šta će Rusi dobiti zauzvrat tek ostaje da se vidi. Možda im ublaže sankcije, možda dobiju neke druge ustupke (ili lovu što bi saxxx reko od nekih muslimanskih elita). Jedno se sigurno znalo, Rusi će nemilosrdno odraditi posao za zapad.
Sirija od prije rata kao i SAA više ne postoje.Tu su samo Rusi u zraku i sektaška pješadija sastavljena od hezbolaha i pravojnih šiitskih formacija uglavnom iz Iraka i Irana.
Iran u ovoj priči je jedno veliko razočarenje. Od fanatičnih protivnika USA i Izraela pretvorili su se u prozapadne igrače zarad skidanja sankcija i neke jadne satisfakcije da su kao sad neka regionalna sila i da imaju uticaj u Iraku i Siriji. Sve simpatije islamskog svijeta koje su do sada imali su neizbježno nestale, mislim i kod nas u Bosni velikim dijelom, iako nikad ne treba zaboraviti ili umanjivati pomoć koju su nam dali tokom rata. Pretvorili su se u većeg generatora sektaštva i od same KSA koju gorljivo godinama optužuju za širenje istog. Rade baš ono što Izrael želi i što je u njegovom interesu.
Izrael, naravno, priželjkuje međumuslimanski, sunitsko-šijski, sukob većih razmjera koji bi im otvorio put za stvaranje velikog izrahela, a djelovanje Irana im u potpunosti ide na ruku, zato su im i skinuli sankcije i pustili ih da rade šta žele u Iraku pa i Siriji. Da li će do njega doći vidjećemo. Nadam se da neće, mada ne znam koliko će se KSA i Turska još suzdržavati od većeg miješanja u sirjiski rat. Sada se, nažalost, čini da ne smiju prnuti bez odobrenja cionista i zapada, iako im je sasvim jasno šta se dešava i pred očima se svakodnevno ubijaju i masakriraju civili i djeca, gađaju pekare, bolnice i sl. a oni ne mogu/ne smiju zaštiti sunnite Sirije.
Smiješna je i priča oko označavanja terorista.
Razne šiitske paravojne formacije u Siriji nisu teroristi, hezbolah nije teroristička organizacija ali Nusra jeste, jer tako kaže SAD i zapad i jer su ko fol povezani sa nekom fantomskom Al-Qaidom, ono dali prisegu Zavahiriju telefon i sl. gluposti iz zapadne kuhinje (siguran sam da će se Cheli i ostali pro Asad forumaši složiti sa tvrdnjoim da su SAD stvorili Al-qaidu

), mada nigdje u svijetu nisu izvršili nijedan teroristički čin, čak ni u Siriji, ne čine ni masovne zločine kao ISIL ali eto zapad kaže da su teroristi, pa im valjda treba vjerovati.

Po viđenju salonaca i rusofila sa foruma zapad je iskonsko zlo i na zapadu nema ama baš ništa da valja, 11. septembar je inside job,
da ne pominjem milion raznih teroija zavjere, ali kad zapad kaže da su Nusra ili neke druge pobunjeničke grupe teroristi onda se bespogovorno slažu.

Kako samo licemjerno i jadno.
Ko ima pravo da određuje muslimanima u Siriji kakvi muslimani trebaju biti, po mjeri zapada, ili kako oni žele da budu. Ni meni se ne sviđa rigidni selefistički pravac Nusre iz kojeg se je, praktično, pojavio haridžijski ISIL. Više sam za Islam po mjeri MB koji predstavlja nešto najbolje što se pojavilo u arapskom svijetu u smislu političkog Islama sa demokratskim elementima (nešto slično što je prisutno u Iranu i pozitivno je naravno

), ali nemam pravo da nekome određujem kako će shvatati ili prakticirati Islam ili da mu uskraćujem osnovna ljudska i demokratska prava u koja se odvratni i licemjerni zapad kune.
Halalite na dugom postu ali lakše mi je ovako napisati sve u jednom nego da moram dodatno objašnjavati, replicirati ili upadati u besmislene diskusije sa drugim forumašima.