Opet mi je nejasno. Prije februara 2023., komanda jug ZSU, prema broju jedinica je bila najslabija od ostale tri komande. Ali, opet pored svega, da na tom pravcu, nisu imali nijednu svoju jedinicu.sumirprimus wrote: ↑13/09/2023 20:29Gledaj ovako. Dosli su im sazada![]()
60ak k na istoku gdje je rat vec 8 godina. Invaziju ti najavljuju kao sto je i bilo sa sjevera. Opsta mobilizacija i rat o stanje nisu proglaseni.
Igras sa kartama koje imas i biras prioritete. Prioritet Kijv i Harkiv. Dakle sjever. I istok ne mohes napustit. Dakle jug sta ostane a ostalo je vrlo malo.
ZSU se uvecavaju tek nakon ratnog stanja i ipste mobilizacije i uvecavaju nekiliko puta.
Ukrajina
-
CrveniKuk
#183676 Re: Ukrajina
-
sumirprimus
#183677 Re: Ukrajina
Naknadna pamet. Ma nece izvest opstu invaziju wtf ba, ma nema sanse . Nece dat svijet . I.. jebga.
Ne proglasis na vakat ratno stanje opstu mobilizaciju ne pripremis se kako je trebalo i ima sta imas da su se usetali na jug .
A opet trebali su skroz pasti, i zato su na sjeveru opalili momacku samarcinu rujama. Kad podvuces redu opstali su.
Poznata prica?
Ne proglasis na vakat ratno stanje opstu mobilizaciju ne pripremis se kako je trebalo i ima sta imas da su se usetali na jug .
A opet trebali su skroz pasti, i zato su na sjeveru opalili momacku samarcinu rujama. Kad podvuces redu opstali su.
Poznata prica?
Last edited by sumirprimus on 13/09/2023 20:43, edited 1 time in total.
- SanskiBiser
#183678 Re: Ukrajina
samo da ne bude na kraju dosla i po njega mama i odvela ga kuci sa ratista kao onog Hercegovca....LuvDemBugs wrote: ↑13/09/2023 20:31 Ne znam jel' ko od vas naletio na TikToku na onog pavijana iz Srbije sto "ratuje" u Ukrajini na strani Rusije. Kao uskoro krecu da cijelu Evropu ociste od nacista i Kosovo od terorista![]()
Lik ocigledno zivi u nekom imaginarnom svijetu. Definitivno se ubio za posmatranja i analizu.
- mist
#183679 Re: Ukrajina
Kada proruski kanal objavi to sto je objavio,znas onda koliko boli
-
sumirprimus
#183680 Re: Ukrajina

Covjece tek kad stane rat, kad se podvuce refa kad pobijede, tek ce se tad vidjet stvarna zrtva ukrajinskog naroda u borbi za opstanak , drzavu i slobodu
Alal im vjera, ne treba dusu grijesiit da su mogli vise . Strahota
-
sumirprimus
#183681 Re: Ukrajina

S druge strane za agresora nema respekta, samo pljuvacina
-
sumirprimus
#183682 Re: Ukrajina
jos jedna civija bub
-
sumirprimus
#183683 Re: Ukrajina
A number of
TG channels report that Russian troops have been forced to retreat from Klishchiivka and Andriivka - Donetsk Oblast.
The Russian Forces complain about the lack of artillery support and ammunition as well as the Akhmat unit's withdrawal from the area 2 days ago.
Saga klišivka andrivka se nastavlja, ruje opet kmeče
The Russian Forces complain about the lack of artillery support and ammunition as well as the Akhmat unit's withdrawal from the area 2 days ago.
-
sumirprimus
#183684 Re: Ukrajina
Ukraine is interested in purchasing 14-16 Swedish fighters jets
Idu i gripeni, ludilo bice jaka jesen zima faza
-
lajkujMe
#183685 Re: Ukrajina
Meni dopizidila oba sela, tekst da su pali svaka 3 dana.sumirprimus wrote: ↑13/09/2023 21:26 A number ofTG channels report that Russian troops have been forced to retreat from Klishchiivka and Andriivka - Donetsk Oblast.
Podsjeca me na jebenu Oleksandrivku kod Khersona
-
sumirprimus
#183686 Re: Ukrajina
A opet 3 jurisna slavna lije krv mjesecima za te čuke, pardon selalajkujMe wrote: ↑13/09/2023 21:43Meni dopizidila oba sela, tekst da su pali svaka 3 dana.sumirprimus wrote: ↑13/09/2023 21:26 A number ofTG channels report that Russian troops have been forced to retreat from Klishchiivka and Andriivka - Donetsk Oblast.
Podsjeca me na jebenu Oleksandrivku kod Khersona
-
toska
#183687 Re: Ukrajina
mislim da "prigovor savjesti" ne oslobađa nikoga vojne službe već samo oružja, za njih se onda nalaze takve pozicije u vojsci uz obično duži rok služenja.drug_profi wrote: ↑13/09/2023 00:51 Ovo prenosim kao temu za kulturološku, i raspravu o demokratiji.
Njemačka neće izručivati tražene pojedince koji izbjegavaju mobilizaciju.
Prigovor savjesti je zajamčen u Njemačkoj i EU.
I mislim da to i Ukrajina mora prihvatiti, ma koliko u ovoj situaciji to izgledalo nepravedno.
Ukrajina ako hoće u EU i Zapadni svijet, mora prihvatiti i pravo pojedinca da ne želi da ubija, niti da se stavi u situaciju da bude ubijen.
Ukrajina također može raznim rješenjima takve pojedince diskriminsati za neke benefite koje će poslijeratno društvo ponuditi. To je njeno pravo.
Ja također ne bih želio saborca koji je prisiljen da tu bude.
ako se ne varam, i JNA je to uvela pred raspad YU, a vojni rok je takvima bio duži.
što kažeš, to treba poštovati.
uh, mogao bih knjigu napisati o tome gdje je taj "prigovor" u vojnika u našem ratu funkcionisalo polovično.
pucali bi u očitoj samoodbrani ali ne i na čistu metu van aktivnih dejstava. i sam sam bio tu negdje.
znam i iz slučajeve sa druge strane, a poseban kad četo izbjegava da puca na mene kao čistu metu, sa nove i nama nepoznato zauzete lokacije, i on je bio "polovičan" slučaj, čekao je moj ulazak u zgradu i zatvaranje vrata da bi za sekund-dva sasuo rafal u njih i ranio drugog saborca. i to četo na 84ci.
siguran sam da me imao na nišanu bar 50m i i to tako da se krećem u pravcu ravno od njega, čista meta, nema fule, ali čekao je priliku da puca "na slijepo" i ne vidi rezultat. odmah smo taj ulaz/izlaz zabarikidirali i prokopali drugi.
da je bio neki drugačiji sad ovo ne bih mogao pisati.
pucanje na neprijatelja van borbi je većini neizvodivo, nekima nije, svakako teška tema.
-
sumirprimus
#183688 Re: Ukrajina
Daj ba , na prigovor savjesti kad gori zemlja, ide skidanje pertli. 
-
saimidin
#183689 Re: Ukrajina
Vrijedi svake minute, ono ako ne možete zbog koncentracije više od 5 min, razgodite na 5 dana
[yt]https://youtu.be/QbwYBv_vARU?si=IkRMkeG_XeMCDZWp[/yt]
[yt]https://youtu.be/QbwYBv_vARU?si=IkRMkeG_XeMCDZWp[/yt]
-
DebelinJoe
#183690 Re: Ukrajina
Isto pitanje za nas i vrh tadašnje RBIH? Zasto su bez otpora pali Bratunac, Doboj, Janja, Foča, Rogatica...
Nije samo pitanje vojne snage neprijatelja nego i do samog identiteta domicilnog stanovništva, koje i ne mora biti prijateljski nastrojeno prema agresora, ali moze biti zbunjeno vlastitim identitetom. Mnogo nasi ljudi, Bošnjaci muslimani iz istočne i sjeverne Bosne (Visegrad, Srebrenica, Janja, Brcko, Banja Luka, Bos.Dubica, Prijedor itd), nisu bas imali jasnu predstavu sta je to Bosna i sta su oni u toj Bosni...
Tako je u Ukrajini bilo...Ukrajinski identitet bio je najtanji na jugu, oko Azovskog mora i prema Krimu...Zato lokalci nisu branili Mariupolju..
-
emirolini
-
Romanija
#183692 Re: Ukrajina
1,2,3 fireeeeeee...za ljubitelje tehno-scene, tweet 249-51.
-
emirolini
- geralt
#183694 Re: Ukrajina
Nema to veze sa identitetom lokalnog stanovnistva, vec sa konkretnim ljudima u ukrajinskoj vojnoj, politickoj i bezbjedonosnoj hijerarhiji koji su podmiceni. Bilo je proruskog stanovnistva i u Harkivu pa on nije pao.DebelinJoe wrote: ↑13/09/2023 22:07Isto pitanje za nas i vrh tadašnje RBIH? Zasto su bez otpora pali Bratunac, Doboj, Janja, Foča, Rogatica...
Nije samo pitanje vojne snage neprijatelja nego i do samog identiteta domicilnog stanovništva, koje i ne mora biti prijateljski nastrojeno prema agresora, ali moze biti zbunjeno vlastitim identitetom. Mnogo nasi ljudi, Bošnjaci muslimani iz istočne i sjeverne Bosne (Visegrad, Srebrenica, Janja, Brcko, Banja Luka, Bos.Dubica, Prijedor itd), nisu bas imali jasnu predstavu sta je to Bosna i sta su oni u toj Bosni...
Tako je u Ukrajini bilo...Ukrajinski identitet bio je najtanji na jugu, oko Azovskog mora i prema Krimu...Zato lokalci nisu branili Mariupolju..
FSB je u pripremama za invaziju potrosio milijarde na podmicivanje Ukrajinaca. Parlamentaraca, guvernera, gradonacelnika, oficira vojske, oficira SBU... Dosta od toga se pokralo unutar FSB-a i nije ni doslo do Ukrajine, dosta su uzeli ljudi koji nisu ucinili nista, ali je nesto od toga i imalo efekta, posebno na jugu. Nije teorija zavjere vec dokazana cinjenica.
SBU se nije bas proslavio u ovom ratu sto se kontraobavjestajnih operacija tice, posebno u poredjenju sa Budanovim GUR-om. Trebalo im je preko pola godine da uhapse onog direktora Motor Sicha koji ih je manje-vise otvoreno sabotirao. Sam Zelenski je izjavio kako je u prvim danima invazije bilo generala koji su jednostavno nestali iz Kijeva i nisu se nikom javljali.
- Gusar-from-Riga
#183695 Re: Ukrajina
Lik iz Trebinja cini mi se, dali je legitimisan i privede gdje je sad, strana ratista ovo ono.. Niko nista.SanskiBiser wrote: ↑13/09/2023 20:43samo da ne bude na kraju dosla i po njega mama i odvela ga kuci sa ratista kao onog Hercegovca....LuvDemBugs wrote: ↑13/09/2023 20:31 Ne znam jel' ko od vas naletio na TikToku na onog pavijana iz Srbije sto "ratuje" u Ukrajini na strani Rusije. Kao uskoro krecu da cijelu Evropu ociste od nacista i Kosovo od terorista![]()
Lik ocigledno zivi u nekom imaginarnom svijetu. Definitivno se ubio za posmatranja i analizu.![]()
-
toska
#183696 Re: Ukrajina
zašto, može pomagati u sanitetu, izvlačenju ranjenika, vjerovatno i vozači tereta, kuhinja i distribucija hrane...sumirprimus wrote: ↑13/09/2023 22:00 Daj ba , na prigovor savjesti kad gori zemlja, ide skidanje pertli.![]()
to i onako neko mora raditi, a staviti ih u rov može biti teški zajeb za sviju, a najviše za suborce.
-
Romanija
#183697 Re: Ukrajina
Tu je Ru obavjestajna sluzba odradila posao i dosta 'nacelnika' mjesta i gradova je radilo za Ruse..i kako nije bilo otpora, poslato je dosta teritorijalnih snaga sa opremom i sve izgubljeno za 72 sata, niko pojma nije imao sta se desava. Da nije bilo onog Kima svasta bi bilo, sve je teritorijalne jedinice okupio u odsudnu odbranu Mikolajava koji je haman bio pao, da je do toga doslo, vozdra Odesa, vozdra Krivi Rog...vozdra Kijev, tamo vise nije bilo ozbiljnih jedinica, 95% kojih je bilo na Donbasu. Mog rodjaka je rat uhvatio na putu izmedju Krivog Roga i Mikolajeva, frajer otis'o na tromjesecni odmor da sredi i okreci stan puncu i punici, sina polu-Ukrajinca uzpio jedva nagovoriti da ne ide u rat i prebacio ga u Kanadu gdje je i rodjen, on ostao do Jula prvi put, svakakvih sam se prica naslusao i svi ga se klonimo, gdje god ode tu rat zapocne, Iraq, Sarajevo, Ukrajina.
- drug_profi
#183698 Re: Ukrajina
Bili su minirani mostovi i putevi sa Krima. Trebalo ih je samo dići u zrak.
Vojnik koji je zadužen za Chongar bio je zarobljen, a u međuvrmenu optužen i za izdaju.
Tražio je razmjenu i dosao na slobodnu teritoriju. Tvrdi da je pokrenuo slijed za aktivaciju, ali mine jednostavno nisu eksplodirale.
Neko je sabotirao sabotažu.
Vojnik koji je zadužen za Chongar bio je zarobljen, a u međuvrmenu optužen i za izdaju.
Tražio je razmjenu i dosao na slobodnu teritoriju. Tvrdi da je pokrenuo slijed za aktivaciju, ali mine jednostavno nisu eksplodirale.
-
sumirprimus
#183699 Re: Ukrajina
Pa lijepo ti kaze isto ko kod nas. Na nekim podrucjima nisi ni moro placat, neki su se spremali za rat, a neki su bili u nevjerici.geralt wrote: ↑13/09/2023 22:22Nema to veze sa identitetom lokalnog stanovnistva, vec sa konkretnim ljudima u ukrajinskoj vojnoj, politickoj i bezbjedonosnoj hijerarhiji koji su podmiceni. Bilo je proruskog stanovnistva i u Harkivu pa on nije pao.DebelinJoe wrote: ↑13/09/2023 22:07
Isto pitanje za nas i vrh tadašnje RBIH? Zasto su bez otpora pali Bratunac, Doboj, Janja, Foča, Rogatica...
FSB je u pripremama za invaziju potrosio milijarde na podmicivanje Ukrajinaca. Parlamentaraca, guvernera, gradonacelnika, oficira vojske, oficira SBU... Dosta od toga se pokralo unutar FSB-a i nije ni doslo do Ukrajine, dosta su uzeli ljudi koji nisu ucinili nista, ali je nesto od toga i imalo efekta, posebno na jugu. Nije teorija zavjere vec dokazana cinjenica.
SBU se nije bas proslavio u ovom ratu sto se kontraobavjestajnih operacija tice, posebno u poredjenju sa Budanovim GUR-om. Trebalo im je preko pola godine da uhapse onog direktora Motor Sicha koji ih je manje-vise otvoreno sabotirao. Sam Zelenski je izjavio kako je u prvim danima invazije bilo generala koji su jednostavno nestali iz Kijeva i nisu se nikom javljali.
-
sumirprimus
#183700 Re: Ukrajina
To je jedan most pao je citav jug do mikolaja. Pala je i komplet istocna bosna osim srebrenice zepe i gorazda. Paralele su vise nego ocigledne.i mi pricamo o izdaji.drug_profi wrote: ↑13/09/2023 22:50 Bili su minirani mostovi i putevi sa Krima. Trebalo ih je samo dići u zrak.