Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Maystor

#18301 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

drugi profil wrote:Cekaj ba pa sta je po tebi onda rjesenje?
Ali hajmo realno.
već sam rekao da se slažem sa Peđinim prijedlogom. Samo bih dodao da se taj prijedlog mora usvojiti na nivou države, inače je besmisleno (npr. i da KS riješi problem, a ZDK ili RS ne riješi, sve se vraća na staro).
drug_profi

#18302 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Slazem se i ja sa idejom ali je neprimjenjiva na velicinu problema. Ona je dobra za kasnije. Prvo mora macare.

...s mobilnog...
Maystor

#18303 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

ne mora
cadburry

#18304 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cadburry »

Maystor wrote:Biće da mi je nešto promaklo...
zar nije usvojen zakon (tj. izmjene zakona) u PSBiH, na prijedlog Lagumdžijine poltronke iz Zenice, Nermine Kapetanović, kojim se omogućava ubijanje pasa lutalica?
Da, promaklo ti je stoljeće, država, univerzum... Krenimo od toga da je Nermina Kapetanović članica SDA. :-) Drugo, prof. Nermina Zaimović-Uzunović, dvaput školovanija i pismenija od tebe, ispred SDP-a je predložila izmjenu zakona. Treće, PSBiH ima dva doma: Predstavnički dom i Dom naroda, u prvom domu je usvojeno, u drugom nije. Četvrto, SNSD je zakočio entitetskim glasanjem usvajanje ovog zakona i sad treba kolegij da se usaglasi oko toga, međutim, kolegij se ne može usaglašavati bez Tihića, tako da ništa prije izbora od toga.
Maystor

#18305 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

cadburry wrote:
Maystor wrote:Biće da mi je nešto promaklo...
zar nije usvojen zakon (tj. izmjene zakona) u PSBiH, na prijedlog Lagumdžijine poltronke iz Zenice, Nermine Kapetanović, kojim se omogućava ubijanje pasa lutalica?
Da, promaklo ti je stoljeće, država, univerzum... Krenimo od toga da je Nermina Kapetanović članica SDA. :-) Drugo, prof. Nermina Zaimović-Uzunović, dvaput školovanija i pismenija od tebe, ispred SDP-a je predložila izmjenu zakona. Treće, PSBiH ima dva doma: Predstavnički dom i Dom naroda, u prvom domu je usvojeno, u drugom nije. Četvrto, SNSD je zakočio entitetskim glasanjem usvajanje ovog zakona i sad treba kolegij da se usaglasi oko toga, međutim, kolegij se ne može usaglašavati bez Tihića, tako da ništa prije izbora od toga.
Znaš li koju latinsku poslovicu? Vjerovatno ne, proguglaj, ima jedna lapsus linguae.

Što se tiče prof. Uzunović, poznajem je lično, kao i člnove njene porodice, a posebno sina Almira. Koliko je pismena sigurno znam bolje od tebe. Nije joj trebalo da relativno uspješnu karijeru na UNZE zamijeni poltronstvom mrskom Lagumdžiji, ali to je već njen izbor. Ne podržavam izmjene zakona koje je predložila.
A ti, hajd sad natrag u web štab SDP-a, Kemo je već postao nervozan. Uložili su tolike pare, a rezultata nigdje :wink:
cadburry

#18306 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cadburry »

Maystor wrote:
cadburry wrote:
Znaš li koju latinsku poslovicu? Vjerovatno ne, proguglaj, ima jedna lapsus linguae.

Što se tiče prof. Uzunović, poznajem je lično, kao i člnove njene porodice, a posebno sina Almira. Koliko je pismena sigurno znam bolje od tebe. Nije joj trebalo da relativno uspješnu karijeru na UNZE zamijeni poltronstvom mrskom Lagumdžiji, ali to je već njen izbor. Ne podržavam izmjene zakona koje je predložila.
A ti, hajd sad natrag u web štab SDP-a, Kemo je već postao nervozan. Uložili su tolike pare, a rezultata nigdje :wink:
Fino tako kažeš i zdravo. Nema potrebe da vrijeđaš ženu koja je obrazovanija, kulturnija i poštenija od barem 30-35 drugih zastupnika.

I da, nisu svi koji misle drugačije od tebe plaćeni da tako misle - jednostavno malo više znamo. I kad kažem "znamo", mislim na strukturu, procedure, rad, rezultate, uspjehe, malverzacije, odluke... a ne da pijemo kafu sa akterima političkih procesa, što je tvoj najčešći argument u raspravi. 8)
drug_profi

#18307 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Maystor wrote:ne mora
Ne bih se ubjedjivao. Pasa je previse za bilo kakvo bezbolno rjesenje.

...s mobilnog...
reis1

#18308 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by reis1 »

Maystor wrote:Vrijeme šintora i "umlaćivanja" po ulici se ovdje više nikada neće ponoviti, bez obzira na mentalni sklop dijela populacije koji to priželjkuje. Civilizovani svijet to neće dopustiti. Eutanazija pasa nakon određenog broja dana provedenog u azilu je veoma skupo rješenje. Prvo, treba sagraditi tolike azile za hiljade lutalica. I drugo, sama eutanazija mora biti izvršena po pravilima veterinarske nauke. Nema više davljenja žicom i bacanje lešina u rijeku (iako je to najjeftinije "rješenje").
Jest jarane, ali dok odgovorni filozofiraju o trazenju humanog rjesenja i mentalitetu populacije, dotad babo mora poslat svoje dijete u skolu kroz copor ili njegova kcerka te mora molit da je provedes kroz copor. I onda kad babo vidi da se odgovrni zaebaju i filozofiraju, on ce fino uzet petardu, i razvalit cuki labrnju, i onda ce to pasce krepavat u mukama.

I onda vi, kao capri, babin mentalitet kriv??? Nije baa njegov mentalitet kriv, on je postupio onako kako treba, uklonio opasnost sa ceste. Tvoj mentalitet je kriv, zato sto kao odgovorni to nisi rjesio, na humaniji nacin. Ili udomljavanjem, ili sintorima. Pa nece niko napast pasce zato sto mu je ceif baa, vec zato sto je to opasnost na cesti, po djecu, po ljude...
Maystor

#18309 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

reis1 wrote:
Maystor wrote:Vrijeme šintora i "umlaćivanja" po ulici se ovdje više nikada neće ponoviti, bez obzira na mentalni sklop dijela populacije koji to priželjkuje. Civilizovani svijet to neće dopustiti. Eutanazija pasa nakon određenog broja dana provedenog u azilu je veoma skupo rješenje. Prvo, treba sagraditi tolike azile za hiljade lutalica. I drugo, sama eutanazija mora biti izvršena po pravilima veterinarske nauke. Nema više davljenja žicom i bacanje lešina u rijeku (iako je to najjeftinije "rješenje").
Jest jarane, ali dok odgovorni filozofiraju o trazenju humanog rjesenja i mentalitetu populacije, dotad babo mora poslat svoje dijete u skolu kroz copor ili njegova kcerka te mora molit da je provedes kroz copor. I onda kad babo vidi da se odgovrni zaebaju i filozofiraju, on ce fino uzet petardu, i razvalit cuki labrnju, i onda ce to pasce krepavat u mukama.

I onda vi, kao capri, babin mentalitet kriv??? Nije baa njegov mentalitet kriv, on je postupio onako kako treba, uklonio opasnost sa ceste. Tvoj mentalitet je kriv, zato sto kao odgovorni to nisi rjesio, na humaniji nacin. Ili udomljavanjem, ili sintorima. Pa nece niko napast pasce zato sto mu je ceif baa, vec zato sto je to opasnost na cesti, po djecu, po ljude...
prejak si
reis1

#18310 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by reis1 »

Maystor wrote:
reis1 wrote:

prejak si
Jedes ti meso??? I to ti je jarane malo osjetljiva tema za vas ljubitelje zivotinja, obzirom da je neko morao nehumano umlatit to zivo bice, prije neg si otisao u mesaru kupiti sebi pljeske, cevape, sudzukice, i tak'...

Licemjerni ste!

:oops:
The BEN10

#18311 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by The BEN10 »

reis1 wrote:Jedes ti meso??? I to ti je jarane malo osjetljiva tema za vas ljubitelje zivotinja, obzirom da je neko morao nehumano umlatit to zivo bice, prije neg si otisao u mesaru kupiti sebi pljeske, cevape, sudzukice, i tak'...

Licemjerni ste!
Reisaga, pusti trolla ba. Nije vrijedan pažnje.
Banksy

#18312 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

reis1 wrote:
I onda kad babo vidi da se odgovrni zaebaju i filozofiraju, on ce fino uzet petardu, i razvalit cuki labrnju, i onda ce to pasce krepavat u mukama.
I onda vi, kao capri, babin mentalitet kriv??? Nije baa njegov mentalitet kriv, on je postupio onako kako treba, uklonio opasnost sa ceste. Tvoj mentalitet je kriv, zato sto kao odgovorni to nisi rjesio, na humaniji nacin.
Uglavnom je to jedan te isti mentalitet. ''Odgovorni'' = ''babo''.
Pedja Kojovic

#18313 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Mišljenje političara o građanima je bahato, arogantno i degradirajuće!

Posljednje četiri godine ste veoma aktivni u Skupštini kantona Sarajevo kao i u Domu naroda Federalnog paralamenta, jeste li zadovoljni svojim doprinosom, i je li se moglo uraditi više sa vaše strane?

Nisam i ne mogu biti zadovoljan, jer činjenica je da danas živimo lošije nego prije četiri godine i činjenica je da smo mandat proveli upozoravajući vlast da će potezi koje povlači rezultirati fijaskom – nije i ne može biti satisfakcija. Oba parlamentarna tijela koja spominjete su proćerdala i novac poreskih obveznika i dragocjeno vrijeme za reforme.

Način shvatanja vlasti, način i motivi donošenja odluka se nisu promijenili i ekonomsko, političko pa ako hoćete i moralno propadanje je nastavljeno. Bankrot, pa ako hoćete i sudbina zemlje, sada je u rukama banaka koje nam posuđuju novac za vraćanje odavno potrošenih kredita.

Mi smo predlagali rješenja i borili se da poslanike prizovemo razumu, da probudimo domaćinsku, patriotsku, svijest u njima, barem ono najjednostavnije – ne možemo trošiti više nego što imamo – ali uzalud. Pokazalo se da su većini poslanika lični i partijski interesi apsolutni prioritet i da stavove sa kojima su došli na sjednicu nisu spremni promijeniti, čak ni onda kada su očigledno u suprotnosti sa činjenicama i logikom.

Mislite li da su februarski prosvjedi pomjerili stanje svijesti kod građana BiH, i da li će političari poslije februara 2014. drugačije razmišljati i raditi?

Nažalost nisu, a nadao sam da se da hoće. Priznajem da sam, i nakon toliko vremena koje sam proveo u poslaničkim klupama, bio zaprepašten da ih očaj i bijes koji su građani iskazali u februarskim demonstracijama nije ni dotakao, a kamoli pomjerio u njihovim i partijskim stavovima ni za milimetar. Njihovo shvatanje tih događaja, kao i njihovo generalno mišljenje o građanima, toliko je arogantno, bahato, degradirajuće da se ne može na za mene prihvatljivo civilizovan način iznijeti u javnost. Bilo bi zastrašujuće, za sve nas, a i budućnost Bosne i Hercegovine, da oktobar pokaže da su u pravu. O(p)stanak onih koji su u proteklom mandatu činili vlast u raznim matematičkim kombinacijama značio bi da je promjena kursa i ekonomski i politički oporavak zemlje dugoročno u rukama onih kojima promjena sadašnjeg stanja nikako ne odgovara. To bi bio kontinuitet politike koje su partije na vlasti vodile u prošlim mandatima i zbog kojih se nalazimo na čelu svih relevantnih listi koje mjere moralne, obrazovne, poslovne i druge političke i socijalne deformitete.

Šta je ključni problem za ovakvo stanje u našoj zemlji?

Najveći problem je upravo to što ste rekli u svom pitanju – ne postoji svijest da je ovo naša zemlja i da je stanje vrlo teško i da ga samo zajedno i pravedno možemo prevazići. Iz nekog meni nepoznatog razloga ljudi koji vode ovu zemlju vjeruju da će ih lično bogatstvo i veze spasiti od ekonomske i političke propasti države čiji su i oni građani. Vjeruju da su njihovi bankovni računi samo za njih rezervisani spasilački čamci na brodu koji tone.

Generalno govoreći, siromašno, socijalno nepravedno društvo je najplodnije tlo za ekstremne ideologije i onaj ko zaista želi ne samo da očuva nego prije svega reintegriše BIH ne smije dozvoliti da nastavimo kursom kojim je zemlja vođena već 20 godina. Glasati za one koji su bili na ili u vlasti u proteklim mandatima znači gurnuti zemlju u ekonomski, socijalni, a vjerovatno i politički, ponor.

Naravno, taj pogrešan put kojim je zemlja vođena je popločan megalomanskim, istorijskim etno-državnim mitovima i projektima, ali možda još i više kriminalom, korupcijom, nepotizmom vlasti, zatim apatijom i cinizmom građana.

Dakle, to je put koji smo, sluđeni svime što nam se dogodilo u posljednjih 20 godina, na neki način sami izabrali.

Sad kad je jasno gdje nas to vodi, vrijeme da je stanemo i vođama puta kažemo – dosta, mi hoćemo drugačiju, evropsku, budućnost.

Za šta se zalaže Naša stranka, šta je to što su po vama ključne stvari koje treba promijeniti?

Teško je naše mnogobrojne probleme formulisati tako jednostavno da se mogu odštampati na majici.

Zapravo, mene je najviše strah ljudi koji za kompleksne probleme nude jednostavna rješenja. Jasno je da mi moramo sprovesti reforme u svim segmentima, od radnog do penzijskog zaknodavstva, u pravosuđu i privredi…

Ali, po meni, da bi ove reforme koje sam nabrojao bile sprovedive, najprije se mora dogoditi promjena u moralnom i političkom razmišljanju, prije svega vlasti, ali potom i građana. Vlast mora biti lider i primjer jednog novog odnosa prema državi, prema zakonima ove države, ali i mi svi, građani, moramo promijeniti način na koji smo se do sada ponašali. Borba protiv korupcije i političkog kriminala je naš prioritet i mora biti prioritet nove vlasti. Država mora početi hapsiti one koji uzimaju mito, ali će ta akcija biti uspješna samo ukoliko se svi, kao građani, uključimo u nju i prestanemo raditi u korist svoje dugoročne štete. Ne jednom sam na Domu naroda govorio da će samo vlada čiji moral nije okrnjen aferama i nepotizmom biti u stanju mobilizirati zemlju na akciju uvođenja reda i rada.

Mi smo socijal-liberali, a takvu smo ideološku odrednicu izabrali, jer su nam i solidarnost i sloboda podjednako važni.

Kada bih bio prisiljen našu ideologiju sumirati u jednu rečenicu rekao bih da se mi borimo da država BiH omogući najveću moguću sreću za najveći mogući broj ljudi.

Je li se Peđa Kojović pokajao što je ušao u politiku u BiH?

Vrlo često, sedmično, rekao bih. Puno je posla, frustracije su ogromne i oni koji ne prate pažljivo vaš rad optužuju vas za sve ono protiv čega se borite. Vaše kolege u poslaničkim klupama o vama pričaju priče za koje odlično znaju da su laži.

To zapravo i jeste jedina preostala marketinška strategija partija koje su se redale na vlasti u posljednjih 20 godina. One se u medijskom prostoru ne bave propagandom onoga što su postigli na vlasti ili svojih ideja koliko blaćenjem drugih.

Pošto iza sebe nemaju rezultate nego afere onda je njihova jedina šansa za opstanak da među biračima kreiraju utisak da su “svi isti”. S druge strane, ljudi s kojima radite u stranci, nepoznati ljudi koji vam prilaze na ulici, pijačni prodavači koji vam se saučesnički nasmiješe i neka neobjašnjiva vjera da će i u BiH jednom osvanuti pravda i progres, tjeraju vas da nastavite i to, iz bitke u bitku, sve jače i jače.

Beznađe u koje su ljudi utonuli, koje se često izražava agresivno, troši najviše i moje i društvene energije. Kada bi ta energija bila usmjerena u djelovanje drugačije bismo, ja vjerujem, živjeli. Za ovo moralno ozdravljenje o kojem pričam potrebni su hrabri i principijelni političari koji svoje promašene odluke ili kriminal neće maskirati dizanjem međuetničkih tenzija. Takve ljude na vlast mogu dovesti samo hrabri glasači. Ako se to dogodi u oktobru, to će značiti da je rat konačno završen.

NVO Agencija za političko komuniciranje Polis
Marko Zarko

#18314 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Marko Zarko »

Pedja Kojovic wrote:Mišljenje političara o građanima je bahato, arogantno i degradirajuće!

Posljednje četiri godine ste veoma aktivni u Skupštini kantona Sarajevo kao i u Domu naroda Federalnog paralamenta, jeste li zadovoljni svojim doprinosom, i je li se moglo uraditi više sa vaše strane?

Nisam i ne mogu biti zadovoljan, jer činjenica je da danas živimo lošije nego prije četiri godine i činjenica je da smo mandat proveli upozoravajući vlast da će potezi koje povlači rezultirati fijaskom – nije i ne može biti satisfakcija. Oba parlamentarna tijela koja spominjete su proćerdala i novac poreskih obveznika i dragocjeno vrijeme za reforme.

Način shvatanja vlasti, način i motivi donošenja odluka se nisu promijenili i ekonomsko, političko pa ako hoćete i moralno propadanje je nastavljeno. Bankrot, pa ako hoćete i sudbina zemlje, sada je u rukama banaka koje nam posuđuju novac za vraćanje odavno potrošenih kredita.

Mi smo predlagali rješenja i borili se da poslanike prizovemo razumu, da probudimo domaćinsku, patriotsku, svijest u njima, barem ono najjednostavnije – ne možemo trošiti više nego što imamo – ali uzalud. Pokazalo se da su većini poslanika lični i partijski interesi apsolutni prioritet i da stavove sa kojima su došli na sjednicu nisu spremni promijeniti, čak ni onda kada su očigledno u suprotnosti sa činjenicama i logikom.

Mislite li da su februarski prosvjedi pomjerili stanje svijesti kod građana BiH, i da li će političari poslije februara 2014. drugačije razmišljati i raditi?

Nažalost nisu, a nadao sam da se da hoće. Priznajem da sam, i nakon toliko vremena koje sam proveo u poslaničkim klupama, bio zaprepašten da ih očaj i bijes koji su građani iskazali u februarskim demonstracijama nije ni dotakao, a kamoli pomjerio u njihovim i partijskim stavovima ni za milimetar. Njihovo shvatanje tih događaja, kao i njihovo generalno mišljenje o građanima, toliko je arogantno, bahato, degradirajuće da se ne može na za mene prihvatljivo civilizovan način iznijeti u javnost. Bilo bi zastrašujuće, za sve nas, a i budućnost Bosne i Hercegovine, da oktobar pokaže da su u pravu. O(p)stanak onih koji su u proteklom mandatu činili vlast u raznim matematičkim kombinacijama značio bi da je promjena kursa i ekonomski i politički oporavak zemlje dugoročno u rukama onih kojima promjena sadašnjeg stanja nikako ne odgovara. To bi bio kontinuitet politike koje su partije na vlasti vodile u prošlim mandatima i zbog kojih se nalazimo na čelu svih relevantnih listi koje mjere moralne, obrazovne, poslovne i druge političke i socijalne deformitete.

Šta je ključni problem za ovakvo stanje u našoj zemlji?

Najveći problem je upravo to što ste rekli u svom pitanju – ne postoji svijest da je ovo naša zemlja i da je stanje vrlo teško i da ga samo zajedno i pravedno možemo prevazići. Iz nekog meni nepoznatog razloga ljudi koji vode ovu zemlju vjeruju da će ih lično bogatstvo i veze spasiti od ekonomske i političke propasti države čiji su i oni građani. Vjeruju da su njihovi bankovni računi samo za njih rezervisani spasilački čamci na brodu koji tone.

Generalno govoreći, siromašno, socijalno nepravedno društvo je najplodnije tlo za ekstremne ideologije i onaj ko zaista želi ne samo da očuva nego prije svega reintegriše BIH ne smije dozvoliti da nastavimo kursom kojim je zemlja vođena već 20 godina. Glasati za one koji su bili na ili u vlasti u proteklim mandatima znači gurnuti zemlju u ekonomski, socijalni, a vjerovatno i politički, ponor.

Naravno, taj pogrešan put kojim je zemlja vođena je popločan megalomanskim, istorijskim etno-državnim mitovima i projektima, ali možda još i više kriminalom, korupcijom, nepotizmom vlasti, zatim apatijom i cinizmom građana.

Dakle, to je put koji smo, sluđeni svime što nam se dogodilo u posljednjih 20 godina, na neki način sami izabrali.

Sad kad je jasno gdje nas to vodi, vrijeme da je stanemo i vođama puta kažemo – dosta, mi hoćemo drugačiju, evropsku, budućnost.

Za šta se zalaže Naša stranka, šta je to što su po vama ključne stvari koje treba promijeniti?

Teško je naše mnogobrojne probleme formulisati tako jednostavno da se mogu odštampati na majici.

Zapravo, mene je najviše strah ljudi koji za kompleksne probleme nude jednostavna rješenja. Jasno je da mi moramo sprovesti reforme u svim segmentima, od radnog do penzijskog zaknodavstva, u pravosuđu i privredi…

Ali, po meni, da bi ove reforme koje sam nabrojao bile sprovedive, najprije se mora dogoditi promjena u moralnom i političkom razmišljanju, prije svega vlasti, ali potom i građana. Vlast mora biti lider i primjer jednog novog odnosa prema državi, prema zakonima ove države, ali i mi svi, građani, moramo promijeniti način na koji smo se do sada ponašali. Borba protiv korupcije i političkog kriminala je naš prioritet i mora biti prioritet nove vlasti. Država mora početi hapsiti one koji uzimaju mito, ali će ta akcija biti uspješna samo ukoliko se svi, kao građani, uključimo u nju i prestanemo raditi u korist svoje dugoročne štete. Ne jednom sam na Domu naroda govorio da će samo vlada čiji moral nije okrnjen aferama i nepotizmom biti u stanju mobilizirati zemlju na akciju uvođenja reda i rada.

Mi smo socijal-liberali, a takvu smo ideološku odrednicu izabrali, jer su nam i solidarnost i sloboda podjednako važni.

Kada bih bio prisiljen našu ideologiju sumirati u jednu rečenicu rekao bih da se mi borimo da država BiH omogući najveću moguću sreću za najveći mogući broj ljudi.

Je li se Peđa Kojović pokajao što je ušao u politiku u BiH?

Vrlo često, sedmično, rekao bih. Puno je posla, frustracije su ogromne i oni koji ne prate pažljivo vaš rad optužuju vas za sve ono protiv čega se borite. Vaše kolege u poslaničkim klupama o vama pričaju priče za koje odlično znaju da su laži.

To zapravo i jeste jedina preostala marketinška strategija partija koje su se redale na vlasti u posljednjih 20 godina. One se u medijskom prostoru ne bave propagandom onoga što su postigli na vlasti ili svojih ideja koliko blaćenjem drugih.

Pošto iza sebe nemaju rezultate nego afere onda je njihova jedina šansa za opstanak da među biračima kreiraju utisak da su “svi isti”. S druge strane, ljudi s kojima radite u stranci, nepoznati ljudi koji vam prilaze na ulici, pijačni prodavači koji vam se saučesnički nasmiješe i neka neobjašnjiva vjera da će i u BiH jednom osvanuti pravda i progres, tjeraju vas da nastavite i to, iz bitke u bitku, sve jače i jače.

Beznađe u koje su ljudi utonuli, koje se često izražava agresivno, troši najviše i moje i društvene energije. Kada bi ta energija bila usmjerena u djelovanje drugačije bismo, ja vjerujem, živjeli. Za ovo moralno ozdravljenje o kojem pričam potrebni su hrabri i principijelni političari koji svoje promašene odluke ili kriminal neće maskirati dizanjem međuetničkih tenzija. Takve ljude na vlast mogu dovesti samo hrabri glasači. Ako se to dogodi u oktobru, to će značiti da je rat konačno završen.

NVO Agencija za političko komuniciranje Polis
Bolje i ne ulaziti u sve te skupštine, kad će narod opet da ih pali, jer promjena neće biti. 99% ljudi s kandidatskih lista samo razmišlja da živi životima kojima vi živite u skupštinskim klupama. Pregovori o pozicijama, zapošljavanje rodbine, paušali i plate po skupštinama i domovima naroda, nadzornim i upravnim odborima...ništa bez velikog belaja...

A tome je dokaz da pitate bilo koga pa i vas iz NS koja je vaša prva makroekonomska mjera u BiH koja bi pokrenula ekonomiju ka oporavku i eto tupila od pogleda ("o čemu matere ti ovaj priča").
Pedja Kojovic

#18315 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Oslobodjenje (original)...

Zanima nas vaše mišljenje o nacrtu zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo.
1. Koliko je realno očekivati da će ovaj zakon, ukoliko dobije podršku u Skupštini Kantona Sarajevo biti primjenjivan u praksi?

Iskren i najkraći odgovor na vaše pitanje glasi; zavisi od glasača. Ukoliko u Skupštinu, u oktobru, izaberu poštene i principijelne ljude, dakle ukoliko bude postojala politička volja onda će ovaj, i ovakvi zakoni, poslanicima dati pravni osnov za predugo, predugo, čekani obračun sa onima kojima je bavljenje politikom maska, smokvin list za kriminal.
Da je ovakav zakon sada na snazi Skupština sarajevskog kantona bi imala bitno drugačiji sastav, a vidjećemo prilikom izglasavanja nacrta da li bi uopšte imala kvorum za rad. Ako nacrt ne dobije najmanje 18 glasova, znači da ne bi.
Nadam se da će ova inicijativa kolege Konakovića dobiti potrebnu podršku i da će nacrt otići u javnu raspravu, ali stvarnu javnu raspravu u kojoj će učestvovati i veliki broj građana, a ne samo neka stručna tijela i esnafske podružnice i da će iz nje doći na izglasavanje u Skupštinu u još beskompromisnijoj, rigoroznijoj, formi od ove u kojoj je sada.
NIsmo svi - kao što oni koji imaju razloga za brigu zbog ovakvih zakona propagiraju - isti, a dosljedna primjena ovog zakona će pokazati imenom i prezimenom ko jeste.

2. Činjenica je da je usvojen veliki broj zakona, ali da oni nisu do kraja provedeni u djelo?

Ja sam svjestan pesimizma koji dominira vašim pitanjem jer u tom moru apatije i negativizma plivam i borim se protiv toga svaki dan. Ali se ne mogu pomiriti, i nikad se neću pomiriti i predati da to mora i treba da bude tako. BiH je upravo zbog toga o čemu vi govorite na listi tzv. "neuspjelih država", ali mi koji želimo da živimo u uređenoj zemlji, u kojoj niko nije iznad niti mimo zakona ne smijemo gubiti vjeru da možemo prevladati i da će jednog dana, možda vec 12. oktobra, na vlast doći ljudi koji žele da grade ozbiljnu, prosperitetnu, državu u kojoj se ćivi a ne iz koje se bježi trbuhom za kruhom i ljudskim pravima. Sadašnje stanje nije simptom neke naše mentalne specifičnosti nego je direktan rezultat činjenice da smo bili napadnuti od dvije susjedne države, a 20 poratnih godina bili izloženi na milost i nemilost korumpirane političke elite sa megalomanskim kvaziistorijskim fantazijama. Ako zakone, možda i najviše, krše upravo oni koji ih donose i koji su zaduženi za njihovu implementaciju zašto mislite da bi se građani trebali ponasati u skladu sa tim normama. Ja sam potpuno uvjeren da bi dolaskom na vlast ljudi od reda, časti i pameti i građani, u svakodnevnom životu, promjenili svoj odnos prema zakonima, kao i jedni prema drugima, što nije nevažno ali je sasvim druga, posebna, nažalost, medijski neobrađena, tema.

3. Koje su po vama loše, a koje dobre strane ovog nacrta zakona?

Kolega Konaković i ja smo za izradu nacrta odabrali Centar za Javno Pravo koji vodi prof. Sarčeviž jer smo željeli da struka bez partijskog i ideološkog uticaja kaže šta bi i kako bilo najbolje. Rezultat takvog pristupa je izuzetno promišljen i precizan tekst koji je naravno usklađen sa evropskom legislativom. Sve dileme koje smo imali su sastavni dio nacrta i u javnoj raspravi ćemo građanima otvoreno predočiti koje su alternative pojedinim rješenjima koja predlažemo. Konačna verzija zakona ne smije postati priručnik za lov na vještice, ali mora biti u stanju da kriminalce eliminiše iz politike.

4. Vjerujete li da će Agencija koja bi se trebala formirati moći uraditi svoj dio posla i kontrolisati imovinu i koliko su po vama adekvatne novčane sankcije za one koji ne budu podnosili prijave o imovini?

Agenciji ćemo omogućiti sve što joj treba da bi kvalitetno i nezavisno radila svoj posao. Ali ćemo od njih zahtijevati izuzetno visoke moralne i profesionalne standarde i rezultate. Ja vjerujem da će prvi radni dan ove agencije označiti početak kraja ove kriminalne, kabadahijske, sapunice koja traje decenijama. Agencija, kao što znate, će imati nadležnost kontrole imovine ne samo poslanicima i izvršnoj vlasti nego i svim ljudima koji upravljaju javnom imovinom ili novcem. Da jedno časno i ponosno ime nije ukaljano političkom zloupotrebom nakon prošlih izbora predložio bih da se zove "Valter".
webby-x

#18316 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

Ta još jedna agencija u moru agencija će isto tako
biti visokomoralna i efektivna kao i sve do sada?
Kako se zovu ljudi koji rade uporno iste stvari
očekujući drugačije rezultate?

:roll:
Pedja Kojovic

#18317 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

webby - x

Vjerovatno je "pravi" odgovor; budala.

Ako se pod tim pojmom podrazumjeva neko ko tvrdoglavo odbija da prihvati da nam je stanje grozno i da ce nam bez obzira da li ili ne pokusavali promjeniti situaciju zauvijek biti isto ili gore - taj sam.

p.k.
Maystor

#18318 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

Peđa, moram priznati da mi nije jasno zašto se dodvoravate Konakoviću? OK, trebala vam je njegova podrška, pa ipak niste postali premijer, ali zašto sada?
Moj je utisak da strašno loše birate koalicione partnere i time ste upropastili gotovo sve pozitivno što ste napravili u mandatu.
Podsjetiću vas da ste nas javno ubjeđivali ovdje na forumu da je Nermin Pećanac vama poželjan partner. Čak ste s njim potpisali nekakvu koaliciju, a on vas je ispalio kao najveće levate. Zar ne vidite da je Konaković propao i u samoj SDA? Zar treba @TVSabina da vas uči ko je ko u SKS?
Pedja Kojovic

#18319 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

maystor

Vi niste prvi kome je...zasmetalo moje, relativno, cesto pominjanje Konakovica tako da mozda postoji potreba da to pokusam preciznije da objasnim.

Malo se ko u sadasnjem sastavu Skupstine, i u toku zasjedanja, i u toku pauza, pa i u radu u komisijama, toliko "glozio" kao nas dvojica. Medjutim, u moru svega onoga o cemu se ne slazemo pronasli smo i teme o kojima se (dovoljno) slazemo - a ticale su se prakticnih rjesenja za konkretne probleme sarajevskog kantona i na kojima bi mozda mogli i zajedno raditi.
(Toliko se razlikuju nasa gledista po nekim pitanjima da nam je vrlo cesto to jasno odmah na samom pocetku i da i jedan i drugi shvata da je pokusaj preubjedjivanja pa cak i diskusije cisto gubljenje vremena).
Izuzetno cijenim njegovu, usamljenu, podrsku mojoj kandidaturi za premijera - zbog koje je, mislim, kaznjen tako niskom pozicijom na SDA listi.
Da skratim, imam o njemu, kao covjeku, jako dobro misljenje.

Da li to utice na moj stav da je SDA manje politicka partija a vise udruzeni kriminalni projekat?
Ne.

p.k.
Maystor

#18320 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

Pedja Kojovic wrote:maystor

Vi niste prvi kome je...zasmetalo moje, relativno, cesto pominjanje Konakovica tako da mozda postoji potreba da to pokusam preciznije da objasnim.

Malo se ko u sadasnjem sastavu Skupstine, i u toku zasjedanja, i u toku pauza, pa i u radu u komisijama, toliko "glozio" kao nas dvojica. Medjutim, u moru svega onoga o cemu se ne slazemo pronasli smo i teme o kojima se (dovoljno) slazemo - a ticale su se prakticnih rjesenja za konkretne probleme sarajevskog kantona i na kojima bi mozda mogli i zajedno raditi.
(Toliko se razlikuju nasa gledista po nekim pitanjima da nam je vrlo cesto to jasno odmah na samom pocetku i da i jedan i drugi shvata da je pokusaj preubjedjivanja pa cak i diskusije cisto gubljenje vremena).
Izuzetno cijenim njegovu, usamljenu, podrsku mojoj kandidaturi za premijera - zbog koje je, mislim, kaznjen tako niskom pozicijom na SDA listi.
Da skratim, imam o njemu, kao covjeku, jako dobro misljenje.

Da li to utice na moj stav da je SDA manje politicka partija a vise udruzeni kriminalni projekat?
Ne.

p.k.
Ja podržavam drugu političku stranku, ali izuzetno cijenim vaš rad u ovom mandatu i komunikaciju koju ste ostvarili sa građanima. Takođe cijenim vašu hrabrost da stvari u GRASu nazovete pravim imenom. Dijelim vaše mišljenje o problemu pasa lutalica, itd.
Ja, za razliku od vas, ne mislim da je Dino Konaković "dobar čovjek", kao što to ne mislim ni za neke druge javne ličnosti za koje ste se zalagali ovdje na forumu. Mislim da vas je Konaković zloupotrijebio u pokušaju da sebi digne rejting unutar SDA kada su se hvatale pozicije pred izbore, ali je tamo gadno dobio po ušima.
Da skratim, ja vam iskreno želim da dobijete mandat u SKS, zaslužili ste ga i mislim da će vam šanse za to biti mnogo veće ako u periodu do izbora budete manje spominjali Konakovića.
Sretno!
webby-x

#18321 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

Pedja Kojovic wrote:Ako se pod tim pojmom podrazumjeva neko ko tvrdoglavo odbija da prihvati da nam je stanje grozno i da ce nam bez obzira da li ili ne pokusavali promjeniti situaciju zauvijek biti isto ili gore - taj sam.
Čime to pokušavate bilo što promijeniti?
Još jednom agencijom u moru beskorisnih i korumpiranih agencija?
Možda da prvo pokažete da možete srediti stanje u postojećim agencijama?
Kako očekivati visokomoralnu i efektivnu agenciju kada su nam političari,
policija, sudstvo, inspektori ... sušta suprotnost toga?

Eto još treba dati jedan alat političarima da dodatno harače
tuđu imovinu kako žele.
webby-x

#18322 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

Pedja Kojovic wrote:Da li to utice na moj stav da je SDA manje politicka partija a vise udruzeni kriminalni projekat?
Pa ako je Konaković član "udruženog kriminalnog projekta"
kako onda da njega zovemo?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#18323 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

Djelovanje Kojovića i Haverića u Skupštini kantona me je opredjelilo da glasam za NS i čitajući dalje stavove @pk ovdje iznesene sve sam stabilnija u toj odluci. Primjedbe oko predizborne neaktivnosti, kao i sve ostale ću ostaviti za poslije izbora. Da se SDA+SDP sad ne vesele.
Maystor

#18324 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

KatarinaKosaca wrote:Djelovanje Kojovića i Haverića u Skupštini kantona me je opredjelilo da glasam za NS i čitajući dalje stavove @pk ovdje iznesene sve sam stabilnija u toj odluci. Primjedbe oko predizborne neaktivnosti, kao i sve ostale ću ostaviti za poslije izbora. Da se SDA+SDP sad ne vesele.
:thumbup:

Za SDA i SDP ne brini, apsolutno sve resurse koje imaju su stavili u funkciju klevetanja i podmetanja DF-u. NS može mirno da obavi kampanju.
ultima_palabra

#18325 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

Peđa, Albine... jeste li razmišljali o promjeni smjera i eventualno imena... da postanete sarajevska regionalna stranka? Realno 90% snage stranke je u Sarajevu, razumijete se u kantonalnu i opštinsku problematiku i na tim nivoima imate kvalifikovane kandidate... za nešto više nema snage ni resursa, koliko ja vidim.
Locked