Ima li neko na forumu da je upoznat sa trenutnom situacijom u Zraku? Znam da smo imali jednog forumaša ovdje (zaboravio sam mu user name) ali koliko se sjećam on odavno više nije u Zraku. Mislim dobro je cuti nesto sto nisu izjave u sredstvima informisanja.anelsol wrote: ↑16/11/2024 00:15Također u Zraku su trenutno zaposlena i tri mlada inženjera mašinske struke, a administracija je smanjena na minimum sa samo četiri radnika.
„Potpisali smo nove ugovore sa kupcima kao što su: Hirtenberger, Best doo. Teslić, BNT iz Novog Travnika, Kerametal iz Bratislave, Tehnički remontni zavod Hadžići i Optoelektronika iz Bugarske. Ovo su firme sa kojima radimo i sa kojima smo radili. U 18 mjeseci od otvaranja stečaja do danas, prometa je bilo u iznosu od tri miliona. Također, imamo ugovore o nastavku proizvodnje, svim dobavljačima smo isplatili potraživanja, redovno izmirujemo sve obaveze, plate sa doprinosima su izmirene svim zaposlenim“, kazao je Bogilović za Vijesti.ba.
Bogilović je naglasio veliku ulogu Vlade FBiH u neizmjernoj pomoći za ponovo pokretanje proizvodnje u Zraku. Tako je Vlada FBiH Zraku omogućila nabavku dvije nove CNC mašine, sa mjernim instrumentima.
BH vojna industrija i naoruzanje
-
GOLDZEN
#18301 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
Maliodmene
- Peacean
#18303 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Odlično ako je funkcionalno ali zar korišćenje zaobljenih cijevi ne bi poboljšalo aerodinamiku? Ove ravne ivice bi mogle značajno da utiču na domet, zato se nadam da ovo nije konačna verzija.
- anelsol
#18304 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovo mi izgleda poteško da poleti, ali ako je napravljeno od karbonskih cijevi i elemenata, onda možda i nije.
Edit: Evo Boga mi leti
-
THEC
#18305 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Bio sam u Zraku do stecaja, i cujem se i dan danas sa nekim kolegama koji su tamo, kao prvo ono sto mene najvise boli kad se ove bajke pricaju u medijima je spominjanje da sad ima vise radnika nego prije stecaja a nece da se spomene da je samo 17 radnika vraceno od 49 koji su docekali stecaj, i da je medju tih 30ak koji nisu vraceni bili itekako dobrih majstora za koje nisu nasli zamjenu i imaju problema ali ne pomisljaju da ih vrate bas zbog ovih stvari sto ne bi sutili i klimali glavom da je sve dobro kad nije, a ono sto ja znam je da od ovih pobrojanih ugovora imaju par njih, ali je sve to sitno i da nema kirija od iznajmljivanja objekata plate bi opet kasnile u Zraku, no eto srecom imaju to pa ljudi imaju redovnu platu...GOLDZEN wrote: ↑16/11/2024 14:34Ima li neko na forumu da je upoznat sa trenutnom situacijom u Zraku? Znam da smo imali jednog forumaša ovdje (zaboravio sam mu user name) ali koliko se sjećam on odavno više nije u Zraku. Mislim dobro je cuti nesto sto nisu izjave u sredstvima informisanja.anelsol wrote: ↑16/11/2024 00:15Također u Zraku su trenutno zaposlena i tri mlada inženjera mašinske struke, a administracija je smanjena na minimum sa samo četiri radnika.
„Potpisali smo nove ugovore sa kupcima kao što su: Hirtenberger, Best doo. Teslić, BNT iz Novog Travnika, Kerametal iz Bratislave, Tehnički remontni zavod Hadžići i Optoelektronika iz Bugarske. Ovo su firme sa kojima radimo i sa kojima smo radili. U 18 mjeseci od otvaranja stečaja do danas, prometa je bilo u iznosu od tri miliona. Također, imamo ugovore o nastavku proizvodnje, svim dobavljačima smo isplatili potraživanja, redovno izmirujemo sve obaveze, plate sa doprinosima su izmirene svim zaposlenim“, kazao je Bogilović za Vijesti.ba.
Bogilović je naglasio veliku ulogu Vlade FBiH u neizmjernoj pomoći za ponovo pokretanje proizvodnje u Zraku. Tako je Vlada FBiH Zraku omogućila nabavku dvije nove CNC mašine, sa mjernim instrumentima.
Ovi Austrijanci Hirtenberger je zavrsen jos prosle godine i nemaju sigurno novi ugovor(ne mogu tvrditi da mozda ne pregovaraju s njima, ali ugovor sigurno nemaju) a ni to ne bi bilo zavrseno da ovaj majmun stecajni nije dobio prijetnju od visih instanci da ce zavrsiti u zatvoru ako propadne taj ugovor jer je VladI FBIH prijetila neka kazna, neki penali ako se posao ne zavrsi..
I da zavrsim oko radnika, polovinu njih tamo cine penzioneri, i jos jedan dio radnika koji je zaposlen bez ikakvih konkursa jer su rodjaci nekih radnika ili komsije i slicno al hajde, nista novo u Bosni....
sto se tice pomenutih CNC masina, njih im je Pretis poslao, i do dan danas koliko znam samo jednu poziciju rade na njoj jer nema niko obucen tamo da radi nesto ozbiljnije na njima, cak im je i neka druga firma programirala to koliko znam al u biti poprilicno neiskoristene, takodjer znam da dobar dio poslova salju privatnim firmama jer oni nemaju dovoljno obucenog kadra te je i sam stecajni nedavno na sastanku odbora povjerilaca rekao da se muce, da im ruze ne cvjetaju pa mi nisu jasni ovi clanci i sta je cilj istih...
eh da jos ovo, koliko znam usvojen je plan reorganizacije, u kojem stoji da treba uraditi i ovo i ono ali ne i konkretan plan kako da se to izvede, ali eto morao se usvojiti izmedju ostalog i zbog dijela imovine koji je drzavni pa se ne smije nista prodavati dok se ne posavjetuju i sa pravobranilastvom, kao i zbog toga sto Vlada ima neki plan da se isplate potrazivanja radnika preko firme BNT, ali ne znam tacno kako bi to islo i da li je uopste izvodivo pa nmg detaljnije o tome nista vise reci...
Kako god nije mi cilj da ja ocrnim Zrak zbog toga sto nisam vracen jer iskreno poslije godinu i pol, nemam vise ni zelju da se tamo vratim dok je ovog stecajnog i par penzionera koji vode proizvodnju u firmi, nas kao sindikat su ocrnili kod ministra kao da smo najveci olos a cinjenica je da Zraka ne bi bilo niti bi ga ova vlada docekala da mi nismo bili tolike budale da trpimo sve ono sto se desavalo i da dolazimo na posao a znamo da necemo platu dobiti, no to nek ide njima na cast, ja bih volio da Zrak postane stabilna firma i mogla bi,ali je potrebno da Zrak ima normalnu i strucnu upravu i da Vlada konkretno ulozi u modernizovanje masinskog parka i obucavanje novih mladih kadrova, sve ostalo su bajke i puko prezivljavanje
Last edited by THEC on 16/11/2024 23:07, edited 1 time in total.
-
1Dante1
-
GOLDZEN
#18307 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
E baš sam tebe imao na umu kada sam napisao onaj prvobitni komentar. Hvala ti što si izdvojio vremena da nam napišeš ovaj jedan malo veći post kako bi se moglo pročitati nešto više od onoga što je probrano za medije.THEC wrote: ↑16/11/2024 21:31Bio sam u Zraku do stecaja, i cujem se i dan danas sa nekim kolegama koji su tamo, kao prvo ono sto mene najvise boli kad se ove bajke pricaju u medijima je spominjanje da sad ima vise radnika nego prije stecaja a nece da se spomene da je samo 17 radnika vraceno od 49 koji su docekali stecaj, i da je medju tih 30ak koji nisu vraceni bili itekako dobrih majstora za koje nisu nasli zamjenu i imaju problema ali ne pomisljaju da ih vrate bas zbog ovih stvari sto ne bi sutili i klimali glavom da je sve dobro kad nije, a ono sto ja znam je da od ovih pobrojanih ugovora imaju par njih, ali je sve to sitno i da nema kirija od iznajmljivanja objekata plate bi opet kasnile u Zraku, no eto srecom imaju to pa ljudi imaju redovnu platu...
Ovi Austrijanci Hirtenberger je zavrsen jos prosle godine i nemaju sigurno novi ugovor(ne mogu tvrditi da mozda ne pregovaraju s njima, ali ugovor sigurno nemaju) a ni to ne bi bilo zavrseno da ovaj majmun stecajni nije dobio prijetnju od visih instanci da ce zavrsiti u zatvoru ako propadne taj ugovor jer je VladI FBIH prijetila neka kazna, neki penali ako se posao ne zavrsi..
I da zavrsim oko radnika, polovinu njih tamo cine penzioneri, i jos jedan dio radnika koji je zaposlen bez ikakvih konkursa jer su rodjaci nekih radnika ili komsije i slicno al hajde, nista novo u Bosni....
sto se tice pomenutih CNC masina, njih im je Pretis poslao, i do dan danas koliko znam samo jednu poziciju rade na njoj jer nema niko obucen tamo da radi nesto ozbiljnije na njima, cak im je i neka druga firma programirala to koliko znam al u biti poprilicno neiskoristene, takodjer znam da dobar dio poslova salju privatnim firmama jer oni nemaju dovoljno obucenog kadra te je i sam stecajni nedavno na sastanku odbora povjerilaca rekao da se muce, da im ruze ne cvjetaju pa mi nisu jasni ovi clanci i sta je cilj istih...
eh da jos ovo, koliko znam usvojen je plan reorganizacije, u kojem stoji da treba uraditi i ovo i ono ali ne i konkretan plan kako da se to izvede, ali eto morao se usvojiti izmedju ostalog i zbog dijela imovine koji je drzavni pa se ne smije nista prodavati dok se ne posavjetuju i sa pravobranilastvom, kao i zbog toga sto Vlada ima neki plan da se isplate potrazivanja radnika preko firme BNT, ali ne znam tacno kako bi to islo i da li je uopste izvodivo pa nmg detaljnije o tome nista vise reci...
Kako god nije mi cilj da ja ocrnim Zrak zbog toga sto nisam vracen jer iskreno poslije godinu i pol, nemam vise ni zelju da se tamo vratim dok je ovog stecajnog i par penzionera koji vode proizvodnju u firmi, nas kao sindikat su ocrnili kod ministra kao da smo najveci olos a cinjenica je da Zraka ne bi bilo niti bi ga ova vlada docekala da mi nismo bili tolike budale da trpimo sve ono sto se desavalo i da dolazimo na posao a znamo da necemo platu dobiti, no to nek ide njima na cast, ja bih volio da Zrak postane stabilna firma i mogla bi,ali je potrebno da Zrak ima normalnu i strucnu upravu i da Vlada konkretno ulozi u modernizovanje masinskog parka i obucavanje novih mladih kadrova, sve ostalo su bajke i puko prezivljavanje
-
THEC
#18308 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma nema na cemu, a ima ovdje na forumu jos jedan bivsi kolega iz Zraka, mada je on malo ranije napustio firmu kao i jos dosta dobrih i kvalitetnih majstora, pretezno mladjih jer je mnogo prije stecaja krenulo tamo nizbrdo, a sto se tice ovog sto sam napisao sve info imam od kolega koji tamo jos uvijek rade, te nemam nikakvu sumnju u to sto mi kazu jer nemaju razlog da lazu sigurno, i oni se cude ovim clancima na pojedinim portalima jer znaju da nije to bas tako dobro kako se pokusava predstaviti a ja kazem opet, nadam se da ce Zrak jednog dana stvarno stati na noge jer steta je ne iskoristiti i unaprijediti tehnologiju koju Zrak ima, samo treba malo konkretnijeg rada, a nekako sam stekao dojam da ni ova Vlada nema neki ozbiljniji plan osim drzati firmu zivom, barem dok su oni tu, a eto dabogda se ja prevario pa sve ovo sto zadnjih dana pisu postane stvarnost i bude jos i bolje
-
HelaS
#18309 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Gdje se školuju radnici za ZRAK proizvodnju, mislim na optičarske stručne poslove? Ima li ZRAK potrebnu opremu za proizvodnju?THEC wrote: ↑17/11/2024 00:17Ma nema na cemu, a ima ovdje na forumu jos jedan bivsi kolega iz Zraka, mada je on malo ranije napustio firmu kao i jos dosta dobrih i kvalitetnih majstora, pretezno mladjih jer je mnogo prije stecaja krenulo tamo nizbrdo, a sto se tice ovog sto sam napisao sve info imam od kolega koji tamo jos uvijek rade, te nemam nikakvu sumnju u to sto mi kazu jer nemaju razlog da lazu sigurno, i oni se cude ovim clancima na pojedinim portalima jer znaju da nije to bas tako dobro kako se pokusava predstaviti a ja kazem opet, nadam se da ce Zrak jednog dana stvarno stati na noge jer steta je ne iskoristiti i unaprijediti tehnologiju koju Zrak ima, samo treba malo konkretnijeg rada, a nekako sam stekao dojam da ni ova Vlada nema neki ozbiljniji plan osim drzati firmu zivom, barem dok su oni tu, a eto dabogda se ja prevario pa sve ovo sto zadnjih dana pisu postane stvarnost i bude jos i bolje
-
THEC
#18310 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Iskreno ne znam za starije generacije i kako je prije rata bilo, ali poslije rata je prenoseno znanje u firmi,tj stariji radnici su mladjima prenosili svoje znanje, i jos uvijek ima nesto tih starih majstora ali sve ih je manje pogotovo kad pricamo o sektoru optike, a sto se tice opreme u dobrom dijelu je to dosta zastarjela oprema mada se moze raditi na njoj jos uvijek, no zato sam i rekao da je potrebna modernizacija da bi se bilo u korak s vremenom,ali jednostavno uprave nikad nisu imale sluha, ne mogu reci da nije bilo grantova od bivsih vlada za kupovinu masina i slicno ali nije se uopste pratilo u sta se te pare trose, cak je i finansijska policija, inspekcija kako se vec zovu to utvrdila prije par godina da su ta sredstva trosena u neke druge svrhe, no to je sve proslo bez ikakvih konkretnih akcija od nadleznih
ugl poenta je da Zrak moze raditi jos uvijek to sto radi godinama, ali se ne moze toliko brzo raditi na toj opremi da bi se mogao raditi neki ozbiljniji, obimniji posao, a da ne pricam o nekim novim projektima koji su nazalost kako sad stvari stoje stali i niko o njima i ne prica a to je red dot, i nocni nisan
-
HelaS
#18311 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja ne znam unutrašnju organizaciju ZRAK-a i nisam relevantan da išta pišem, ali....ovako bi bilo prije 20-30 godina. Danas, nakon bezosjećajnog potapanja te firme, a čaršija priča da je razlog izuzetna površina za gradnju ogromnog stambenog naselja, nakon decenijske stečajne trakavice, sa gubitkom opreme, poslova, rejtinga, te nenadoknadivim gubitkom stručnih radnika, ta firma, u koju više niko i ne ulaže, i svi koji suprotno kažu - lažu, danas je ZRAK na dnu, ZRAK bez zraka, firma koja je zaista na izdisaju, i koju u životu održavaju isključivo emocije radnika sjećajući se prethodnih slavnih vremena.THEC wrote: ↑17/11/2024 12:43Iskreno ne znam za starije generacije i kako je prije rata bilo, ali poslije rata je prenoseno znanje u firmi,tj stariji radnici su mladjima prenosili svoje znanje, i jos uvijek ima nesto tih starih majstora ali sve ih je manje pogotovo kad pricamo o sektoru optike, a sto se tice opreme u dobrom dijelu je to dosta zastarjela oprema mada se moze raditi na njoj jos uvijek, no zato sam i rekao da je potrebna modernizacija da bi se bilo u korak s vremenom,ali jednostavno uprave nikad nisu imale sluha, ne mogu reci da nije bilo grantova od bivsih vlada za kupovinu masina i slicno ali nije se uopste pratilo u sta se te pare trose, cak je i finansijska policija, inspekcija kako se vec zovu to utvrdila prije par godina da su ta sredstva trosena u neke druge svrhe, no to je sve proslo bez ikakvih konkretnih akcija od nadleznih
ugl poenta je da Zrak moze raditi jos uvijek to sto radi godinama, ali se ne moze toliko brzo raditi na toj opremi da bi se mogao raditi neki ozbiljniji, obimniji posao, a da ne pricam o nekim novim projektima koji su nazalost kako sad stvari stoje stali i niko o njima i ne prica a to je red dot, i nocni nisan
Koje proizvode može napraviti ZRAK. Ako su to "parkovske klupe", kakve danas proizvodi slavni UNIS, neki sličan jednostavan proizvod, nemojte ni počinjati. Ako je plan da se proizvodi optička oprema, ako je namjera izvoz na inostrano ili "namjensko" tržište, čime biste to proizvodili. S kakvim inženjerima i stručnim metalskim ili optičarskim radnicima. Ko to namjerava mora znati da kupac takvih proizvoda zna. Zna istoriju ZRAK-a, zna kapacitete, zna mogućnost, zna sve, i da niko neće svoj novac unijeti u takvu rizičnu transakciju. Niti želi da tereti svoje ime konekcijom sa propalom firmom.
Od nekadašnjeg ZRAKa ostalo je samo ime, objekti i vrijedna zemljišna parcela. Bilo koja ideja o rehabilitaciji ZRAK-a znači najprije modernizaciju opreme, obuka i školovanje radnika, a to je proces koji će trebati 5,6,7 i više godina i mnogo novca. I opet nesigurnost u osvajanju tržišta i nesigurnost u kvalitet konačnih proizvoda. Danas nije više Jugoslavija, njena odgovornost i strogoća proizvodnje, danas je skoro sve javašluk.
Mislim da konačno emocije treba spustiti i ZRAK posmatrati racionalnije. Možda ipak to malo opreme i stručnosti da se dislocira na manju površinu, jeftiniju za održavanje, i neko s velikim entuzijazmom da pokuša da obnovi ZRAK, njegovu slavu i stručnost, pa da za nekih 10-tak godina i uspije...
-
THEC
#18312 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zrak i proizvodi opticku opremu samo su im kapaciteti poprilicno smanjeni, i zastarjela tehnologija, masine, su velika kocnica, zato i kazem da nisu u stanju neki ozbiljniji ugovor uraditi, i da bez modernizacije Zrak dugorocno nece moci opstati ako se to ne promijeni u nekoj bliskoj buducnosti
-
dragonz
#18313 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zraku za proizvodnju 20 komada sočiva fi40 treba 7 dana.
Iz ovoga se može zaključiti da se radi po tehnologiji iz 50-tih godina prošlog vijeka.
Mogao bi ovdje napisati tehnologiju do u detalje ali to je sramota za čitati koliko je zastarilo.
Iz ovoga se može zaključiti da se radi po tehnologiji iz 50-tih godina prošlog vijeka.
Mogao bi ovdje napisati tehnologiju do u detalje ali to je sramota za čitati koliko je zastarilo.
- anelsol
#18314 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zrakovo prokletstvo je što ima atraktivne nekretnine. Zbog toga se preduzeće sistemski uništavalo, nije se ulagalo, stvarali se dugovi. Ni danas nije drugačije, isti interesni političko-tajkunski lobiji vrebaju svoju priliku, i čekaju kada će sve to na licitaciju.
Kada pogledaš šta sve rade i kako posluju firme iz te branše iz Kine, Evrope i sl. tuga te uhvati.
-
dragonz
#18315 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Evo i Fadil je to potvrdio prije par godina a 2017.godine Ismo Hebibović napravio projekat izgradnje naselja na području gdje je sad Zrak i u tome je učestvovao onaj bivši pjevač Edin Pašić koji je radio kao sudski vještak za nekretnine.
I čak su napravili brošure o tome koje sam lično vidio.
-
dragonz
-
GOLDZEN
- anelsol
#18318 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sačekaj za koji mjesec kada izleti o njemu članak kako ubija posao. Gdje Ismo Hebibović dođe, tu trava ne raste.
- anelsol
#18319 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Izvoz oružja i municije u oktobru 2024 godine 63,3 miliona KM. Za eksplozive još nemam podatke.

- HarTar
#18320 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Koja tuga i sramota. Zna li ko kakvo je stanje u Zraku?
-
GOLDZEN
#18321 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Iz CNT-a moji
- anelsol
-
GOLDZEN
- anelsol
#18324 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kada se ima para, može i pronatalitetna politika:
Bh. gigant udvostručio prihode i broj radnika
AUTOR: Bugojno danas
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH je na održanom sastanku sa upravom Binas d.d. Bugojno predložio, a uprava Binasa prihvatila, da se isplati jednokratna novčana pomoć u iznosu 1.000 KM svakom uposleniku prilikom rođenja trećeg i svakog idućeg djeteta u njegovoj porodici.
Na ovaj način ministar Helez i uprava Binasa žele unaprijediti pronatalitetnu politiku u Bugojnu te je usmjeriti ka osiguranju dugoročnog socio-ekonomskog osnaživanja porodica s djecom i ostanku mladih ljudi u Bugojnu.
Porodica je temelj društva. Djeca su budućnost države. Bez porodice, bez djece, džaba nam sve, rečeno je.
Nakon što je u ovoj kalendarskoj godini svakom radniku pored redovnih primanja, plaće, toplog obroka i prijevoza isplaćeno 5.288 KM pomoći, Binas d.d. uvodi još jednu finansijsku pomoć svojim radnicima, piše Bugojno danas.
-
Maliodmene
#18325 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Helez preporodio Binas