Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
splinter

#18301 Re: Cijene stanova All about

Post by splinter »

acuupo wrote: 12/04/2024 12:56
Mea_parvitas wrote: 12/04/2024 11:48 Ima li neko informaciju koliki bi trebao iznositi porez na nekretnine koje se ne koriste? Koliko je blizu taj zakon?

Pitam zbog ove vijesti:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vlada-k ... /240412040
Iz prve ruke druze ,ne stresiraj se dzaba !!
I kad bude to je u visini jednog srednjeg rucka godisnje .
Al kod Salt Bae Nusreta :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18302 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

mi znamo ko se najviše ospe na poreze
oni koji najviše i imaju
njih nervira što će semorati bakćati s tim
tako da te šuplje o srewdnjem ručku...oni bi voljeli da potroše opet na taj srednji ručak
nego da daju kantonu

djeca tih istih su prvi na listama za mlade parove :D stanovi poticaji subvencije
Haris.ba

#18303 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 12/04/2024 12:53
Znači, u tom slučaju bi se Kanton porezom upleo u pitanje oblika imovine koji ljudi drže i praktično kažnjavao vlasnika stana, npr. u vrijednosti 150.000 KM, a ne bi porezno dohvatio onog ko istu vrijednost bogatstva drži u banci, u dionicama ili kriptovalutama. Ispada da bi posjedovanje nekretnina time postalo luksuz.
Pa onaj sto drzi lovu u banci omogucava da se ta lova obrne i banka daje kredite. Drzava i to obezvrjedjuje kroz inflaciju.
Onaj sto drzi dionice je ulozio u neku proizvodnju, u neku uslugu.

Problem sa nekretninama je sto su na ocima narodu. Narod ne vidi kolimo drzis love ili dionica. Vidi se ko drzi 5, 6 stanova.
acuupo

#18304 Re: Cijene stanova All about

Post by acuupo »

splinter wrote: 12/04/2024 13:02
acuupo wrote: 12/04/2024 12:56
Mea_parvitas wrote: 12/04/2024 11:48 Ima li neko informaciju koliki bi trebao iznositi porez na nekretnine koje se ne koriste? Koliko je blizu taj zakon?

Pitam zbog ove vijesti:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vlada-k ... /240412040
Iz prve ruke druze ,ne stresiraj se dzaba !!
I kad bude to je u visini jednog srednjeg rucka godisnje .
Al kod Salt Bae Nusreta :-D
Vjeruj ko god ima para da kupi taj stan/ove ima i da plati sve sto ide oko tog stana ,odrzavanja porezi itd .E sad je druga strana ploce sto pojedini hoce sadake i da naprose od toga ,a pogotov kad se jave pojedini sto šupe u zivotu nisu ostvarili pa znas "Cekaj Ba da ti ja kaJem ,sve te nekretnine sve su to Buraz lopovi " 🤣🤣🤣🤣
Cujem evo NeMaCka hoce da prepise sistem oporezivanja od nas ,kaJu i oni da se obiCni narod buni skupi stanovi po Minkenu 😁 .
Ovo inace drug prica ovako !!
baxus

#18305 Re: Cijene stanova All about

Post by baxus »

U dosta evropskih regija postoje ograničenja pri samoj kupovini nekretnine, a kasnije i u načinu raspolaganja.

Ovo ovdje je postao el dorado. Svakako treba stati u kraj tome.
Skupljaju stanove ko Panini sličice.

Dok se stvari malo ne izbalansiraju obavezno oporezivati.
izbjeglica_iz_besmisla

#18306 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

moimoi wrote: 12/04/2024 12:17 U ceskoj ti drzava uzme 30% ukoliko prodas nekretninu u kojoj nisi zivio barem 2 god. Tj. tek nakon 10 god. tu nekretninu mozes prodati a da te drzava ne opeljusi.
Ima i kod nas nesto slicno vec, drzava ti uzme 10% od iznosa koji si zaradio prodajom stana (kupovna cijena minus prodajna) u slucaju da nisi u CIPSu bio bar dvije godine prijavljen na toj adresi.

Nije lose ideja, bar da stanu u kraj bar ovim "brzim" preprodavacima i mesetarima. Ili da ih klepe malo po dzepu.
nekome

#18307 Re: Cijene stanova All about

Post by nekome »

sta ako si iznajmljivao? ni tad nisi bio po cipsu...
izbjeglica_iz_besmisla

#18308 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

nekome wrote: 12/04/2024 19:04 sta ako si iznajmljivao? ni tad nisi bio po cipsu...
Ne sjecam se detalja, znat ce upuceniji, al znam sigurno da je se prodavao stan u novogradnji koja se otegla par godina i vlasnika je sljedovao porez na razliku cijena. A ta razlika je bila pozamasna, jer su se cijene stanova uduplale u medjuvremenu.
konami666

#18309 Re: Cijene stanova All about

Post by konami666 »

challmander wrote: 12/04/2024 12:32 Da vidimo koju ce rupu naci sad ovi sto imaju po 3,4 stana i vise. U najgorem slucaju, platice porez a dici kirije da namiri razliku i postignut kontra efekt.
Naci cu je kako god :D
Trappist

#18310 Re: Cijene stanova All about

Post by Trappist »

baxus wrote: 12/04/2024 15:43 U dosta evropskih regija postoje ograničenja pri samoj kupovini nekretnine, a kasnije i u načinu raspolaganja.

Ovo ovdje je postao el dorado. Svakako treba stati u kraj tome.
Skupljaju stanove ko Panini sličice.

Dok se stvari malo ne izbalansiraju obavezno oporezivati.
Pa valjda trebaju vise paznju usmjeriti kako ljudi na birou a kupuju te stanove tolike...ali jebiga, lakse ovako svima puknuti porez, budzet se malo napuni a guzice nisu izasle iz kancelarije :D
Haris.ba

#18311 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Trappist wrote: 12/04/2024 19:38 Pa valjda trebaju vise paznju usmjeriti kako ljudi na birou a kupuju te stanove tolike...ali jebiga, lakse ovako svima puknuti porez, budzet se malo napuni a guzice nisu izasle iz kancelarije
Prosjecan covjek nikako ne moze reci, a sto prvo ne one ili ove.

Prosjecan covjek nema vise stanova koji su mu prazni.

Znaci, niko te nece ganjati sto imas, vec se samo tjeras da iznajmis (a mnogi su iznajmljeni na crno).

Ok, kupio stan djetetu. Neka si. Pa iznajmi ga dok ti djetetu ne zatreba.

Na kraju, nemaju potrebe iz porezne nigdje iz kancelarije. Svaki ugovor im dodje na sto. Samo trebaju pozvati i pitati - odakle ti lova.
Sada ce to biti jos zesce sa ovim novim zakonom oko sprecavanja pranja novca.
Trappist

#18312 Re: Cijene stanova All about

Post by Trappist »

Haris.ba wrote: 12/04/2024 19:57
Trappist wrote: 12/04/2024 19:38 Pa valjda trebaju vise paznju usmjeriti kako ljudi na birou a kupuju te stanove tolike...ali jebiga, lakse ovako svima puknuti porez, budzet se malo napuni a guzice nisu izasle iz kancelarije

Znaci, niko te nece ganjati sto imas, vec se samo tjeras da iznajmis (a mnogi su iznajmljeni na crno).

Na kraju, nemaju potrebe iz porezne nigdje iz kancelarije. Svaki ugovor im dodje na sto. Samo trebaju pozvati i pitati - odakle ti lova.
Ne vidim uopste smisao toga, ali eto. Ako ovo uvedu samo ce procsjeni covjek vise placati rentu, a cijene stanova sigurno nece pasti zbog ovoga. Ponavljam, ovo je najlaksi nacin da se dodatno napuni budzet a da se nista ne uradi.
Haris.ba

#18313 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Trappist wrote: 12/04/2024 20:42 Ne vidim uopste smisao toga, ali eto. Ako ovo uvedu samo ce procsjeni covjek vise placati rentu, a cijene stanova sigurno nece pasti zbog ovoga. Ponavljam, ovo je najlaksi nacin da se dodatno napuni budzet a da se nista ne uradi.
Smisao je visestruk. Ali, valjda je dovoljan onaj koji smanjuje prosjecnu cijenu rente aktiviranjem praznih nekretnina.
LikeLike

#18314 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

https://olx.ba/artikal/56959869

Sta mislite ov ovom stanu?

Znaci zanima me misljenje konkretno za ovaj objekat, ne lokaciju. Kakva je gradnja, koliko ima stanova u ovom objektu?
kB27

#18315 Re: Cijene stanova All about

Post by kB27 »

LikeLike wrote: 13/04/2024 09:54 https://olx.ba/artikal/56959869

Znaci zanima me misljenje konkretno za ovaj objekat, ne lokaciju. Kakva je gradnja, koliko ima stanova u ovom objektu?
Stan je 56.5m2 a ne 69m2 kako navode u oglasu, pa se na prvu cini "izuzetno povoljno". Jedna od zgrada koja se najvise izbjegava iako je novije gradnje - barem moj dojam je takav. Bio sam unutra, u jednom stanu koji je konvertovan u poslovni prostor. Za moj ukus zgrada previse naginje na "poslovno" umjesto stambeno, ne samo da u prizemlju ima 15ak poslovnih prostora, nego je i po mojoj procjeni polovina stanova pretvorena u poslovne prostore. Iako je novija gradnja sve unutra je zrelo za renovirati jer je uredjeno po standardu iz 80-ih (ovaj stan sa linka je djelimicno renoviran). Da budem jasniji, za mene bi ova zgrada lokacijom, gradnjom i strukturom puno bolje funkcionirala i bila puno primamljivija da je 100% poslovnog karaktera. Ovako se cini da imas recimo 6 ili 8 stanova u ulazu i jako mali protok ljudi, a zapravo je od toga jedan stan stomatoloska ordinacija, drugi ginekoloska, treci programerska firma, cetvrti notar (lupam primjere). Pa saberi protok ljudi u toku dana.

Ja ovo nikad ne bih izabrao kao mjesto za zivot, radije bih na istoj lokaciji birao zgradu 20 godina stariju. Posljednji sprat, terasa na krovu, zvuci mozda lijepo ali ne znam kako je kad si okruzen sa 2 zgrade od 20+ spratova i Bosmalom u relativnoj blizini. Zgrada prekoputa, kao i zgrada u produzetku ove zgrade prema zapadu (cini mi se osmospratnice) su mnoooogo cjenjenije na trzistu nekretnina.
LikeLike

#18316 Re: Cijene stanova All about

Post by LikeLike »

Hvala na odgovoru, pomogao si mi mnogo :)
kB27

#18317 Re: Cijene stanova All about

Post by kB27 »

Nema na cemu. Svakako nemoj kao relevantno uzeti jedno misljenje jer je to iskljucivo licni dojam a ne struka, vjerujem da ce se javiti jos neko.
HelaS

#18318 Re: Cijene stanova All about

Post by HelaS »

kB27 wrote: 13/04/2024 10:20
LikeLike wrote: 13/04/2024 09:54 https://olx.ba/artikal/56959869

Stan je 56.5m2 a ne 69m2 kako navode u oglasu, pa se na prvu cini "izuzetno povoljno". Jedna od zgrada koja se najvise izbjegava iako je novije gradnje - barem moj dojam je takav. Bio sam unutra, u jednom stanu koji je konvertovan u poslovni prostor. Za moj ukus zgrada previse naginje na "poslovno" umjesto stambeno, ne samo da u prizemlju ima 15ak poslovnih prostora, nego je i po mojoj procjeni polovina stanova pretvorena u poslovne prostore. Iako je novija gradnja sve unutra je zrelo za renovirati jer je uredjeno po standardu iz 80-ih (ovaj stan sa linka je djelimicno renoviran). Da budem jasniji, za mene bi ova zgrada lokacijom, gradnjom i strukturom puno bolje funkcionirala i bila puno primamljivija da je 100% poslovnog karaktera. Ovako se cini da imas recimo 6 ili 8 stanova u ulazu i jako mali protok ljudi, a zapravo je od toga jedan stan stomatoloska ordinacija, drugi ginekoloska, treci programerska firma, cetvrti notar (lupam primjere). Pa saberi protok ljudi u toku dana.

Ja ovo nikad ne bih izabrao kao mjesto za zivot, radije bih na istoj lokaciji birao zgradu 20 godina stariju. Posljednji sprat, terasa na krovu, zvuci mozda lijepo ali ne znam kako je kad si okruzen sa 2 zgrade od 20+ spratova i Bosmalom u relativnoj blizini. Zgrada prekoputa, kao i zgrada u produzetku ove zgrade prema zapadu (cini mi se osmospratnice) su mnoooogo cjenjenije na trzistu nekretnina.
Cijela zgrada zaista i izgleda poslovno, međutim, šta smeta što su susjedni stanovi poslovni, a ne stambeni, pa da susjed pušta glasnu muziku, ili da dijete trči po stanu do kasne sate, ili se njih dvoje svađaju u po noći, itd. Imaš svoj stan, imaš svoj stambeni prostor, svoju slobodu kreiranja života u takvom stanu, a kakva ti je okolina stana, jesu li ostali prostori stambeni ili poslovni, zašto je bitno :? Izuzev ako susjedni stambeni nisu neki disco prostor ili caffe sa preglasnom bas muzikom. Ova lokacija u blizini ima dva tržna centra, zelenu pijacu, benzinsku stanicu sa 24 sata rada za sitne proizvode, ima niz servisnih sadržaja u neposrednoj blizini, šetalište uz Miljacku, izlaz automobilom na glavnu ulicu sa dva pravca, itd. A i zgrada je poprilično "sunčana". Ima dakle skoro sve sadržaje potrebne za život jedne porodice, dok je jedini problem malo parking mjesta. Ne znam kakve su unutrašnje instalacije, ali nisam ni htio pisati o tome.
Haris.ba

#18319 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 13/04/2024 11:38 međutim, šta smeta što su susjedni stanovi poslovni, a ne stambeni, pa da susjed pušta glasnu muziku, ili da dijete trči po stanu do kasne sate, ili se njih dvoje svađaju u po noći, itd. Imaš svoj stan, imaš svoj stambeni prostor, svoju slobodu kreiranja života u takvom stanu,
Mislim da je stvar stubista. Neko ne voli promet u stubistu koji donosi poslovni prostor.

Imas izbor. Neko voli jedno, neko drugo.

Ja sam proveo odredjeni dio zivota u tom naselju. Ja bih uvijek radije gledao neku susjednu zgradu ako je do naselja.
kB27

#18320 Re: Cijene stanova All about

Post by kB27 »

Meni je bitno da li mi danas kroz haustor prodje 8 mojih komsija koje poznajem kada krenu na posao i vrati se kuci, ili 15 svaki dan drugih ljudi po svakom poslovnom prostoru. Meni je bitno da li se stan pored/ispod/iznad mene grije radnim danima od 9 do 5 ili stalno (plinsko je grijanje). Meni je bitno da li na terasi pored moje (koja, ako ista moze prodati ovaj stan, onda je to ona) pola dana sjedi i uz cigaru ćaska 8 software developera ili moj komsija. Meni je bitno da ne dijelim ulaz sa nekim ko pruza zdravstvene usluge. Meni je bitno da nemam u prizemlju kafic koji radi do kad hoce. Zato je bitno, i opet naglasavam - meni. Nekom drugom su ovo ogromni plusevi.

Navodi za lokaciju su tacni, osim:
- parking na ovoj lokaciji nikada nije bio problem, 24/7/365 parking je moguce naci tako da se proseta maksimalno 2 minute od ulaza
- ovaj stan se sa suncem ne moze previse proslaviti; ima ga na terasi kad ugrije "odozgo" popodne, i poslijepodne dok ne zadje za susjedni neboder - vidljiv na slici; generalno, meni je zivjeti npr. na trecem spratu nebodera ili naselja u kojem dominiraju neboderi big no-no, radije biram 23. ako moze

Lokacija je jedna od rijetkih gdje mozes zivjeti u Sarajevu bez automobila, apsolutno sve postoji u kvartu na 10 minuta pjeske. Saobracajna povezanost ce biti jos bolja kada se cesta pored Bosmala spoji sa Safeta Hadzica i kada se produzi Sjeverna longitudinala - na svakoj od tri glavne ceste u Sarajevu si za dva minuta. Trolejbus koji ide sa Otoke je pred zgradom (1 minuta), trolejbus koji ide sa Dobrinje iznad Bosmala (3 minute), tramvaj na Cengic Vili (5 minuta), biciklisticka infrastruktura 100m od zgrade, Dom zdravlja na 5 minuta (kada se napravi novi pjesacki most), osnovna skola 5 minuta, veliki park (ogromni za standardne urbanog zivljenja u Sarajevu) neposredno uz zgradu, itd.

Sve ovo navodim cisto zbog kontrasta - za mene, zgrada na lokaciji koja nudi sve a sama zgrada ne nudi nista, ni cinjenicom da je novija gradnja. I zato se stanovi u predratnoj gradnji u okruzenju (u prinicipu u bilo kojoj zgradi na ovoj lokaciji koja ima lift) prodaju po istoj ili visoj cijeni nego stan kao sa oglasa. Ali ko zna, mozda neko vidi nesto sto ja ne vidim pa je ovo odlicna investicija.
VladaFBiH

#18321 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 12/04/2024 19:57

Prosjećan čovjek može imati više stanova npr. jedan kupiš i krvavo plaćaš kredit a jedan ti ostaje od roditelja i ovo nije nimalo neuobičajena situacija. S ovim ćeš plaćati porez na jedan od stanova a drugi i dalje otplaćuješ
Haris.ba

#18322 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 15/04/2024 08:23 Prosjećan čovjek može imati više stanova npr. jedan kupiš i krvavo plaćaš kredit a jedan ti ostaje od roditelja i ovo nije nimalo neuobičajena situacija. S ovim ćeš plaćati porez na jedan od stanova a drugi i dalje otplaćuješ
Napisao sam da prosjecan covjek nema vise stanova koji su mu prazni.

Nasljedis stan i onda ga cuvas, obilazis, njegujes?

Daces ga djetetu ako imas. Izdaces ga da ti pokriva kredit.

Nije sustina imati. Sustina je da to sto imas se koristi.

U mojoj zgradi bruku praznih stanova. To nije normalno.
VladaFBiH

#18323 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 15/04/2024 08:32
VladaFBiH wrote: 15/04/2024 08:23 Prosjećan čovjek može imati više stanova npr. jedan kupiš i krvavo plaćaš kredit a jedan ti ostaje od roditelja i ovo nije nimalo neuobičajena situacija. S ovim ćeš plaćati porez na jedan od stanova a drugi i dalje otplaćuješ
Napisao sam da prosjecan covjek nema vise stanova koji su mu prazni.

Nasljedis stan i onda ga cuvas, obilazis, njegujes?

Daces ga djetetu ako imas. Izdaces ga da ti pokriva kredit.

Nije sustina imati. Sustina je da to sto imas se koristi.

U mojoj zgradi bruku praznih stanova. To nije normalno.
Ovaj drugi će se smatrati praznim osim ako ne prijaviš sebe ili suprugu u njemu (pretpostavka je da su djeca maloljetna).

Da se ne lažemo i ako ga izdaješ on se smatra praznim jer u 99.99% slučajeva ljudi ne plaćaju porez na iznajmljivanje niti porez na dohodak (otprilike jedna i pol do dvije kirije na godišnjem nivou koje bi trebao dati) tako da su i "iznajmljeni" stanovi "prazni".
Haris.ba

#18324 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 15/04/2024 08:39 Da se ne lažemo i ako ga izdaješ on se smatra praznim jer u 99.99% slučajeva ljudi ne plaćaju porez na iznajmljivanje niti porez na dohodak (otprilike jedna i pol do dvije kirije na godišnjem nivou koje bi trebao dati) tako da su i "iznajmljeni" stanovi "prazni".
:mrgreen: To sto ce drzava natjerati da nesta platis kad vec izdajes je samo plus za drzavu.

Ali, sta sad drzava uvede veci porez na praznu nekretninu, nego na onu koju izdajes?
Naravno da nece, ali moze.

I opet, ogroman je broj praznih stanova. Ja ne znam kako to ne vidite.
Qler

#18325 Re: Cijene stanova All about

Post by Qler »

Ako izdajes red je i da to prijavis, nego sad problem sto se mora po zakonu?
Post Reply