Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
swanfilter

#18301 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

moimoi wrote: 03/04/2024 15:44
swanfilter wrote: 03/04/2024 15:05
512MB wrote: 03/04/2024 13:58 Aborigini prije bijelog kruha i krompira, i Aborigini poslije bijelog kruha i krompira.

Image
Mislim da im je brlja postala veci problem od navedenog.
Ma nije. Koje ono otocje… Nauru ili Palau ima najveci broj pretilih i dijabeticara? Sve nakon invazije USA tj totalno mijenjanje ishrane. Uglavnom konzerve i procesirana hrana…. Tj ne bih rekla da ima veze sa hljebom i krompirom koliko njihovom genetikom koja nema enzime (ili sta vec) za takvu vrstu ishrane.
Ako su tvoji preci na psenici rasli i odrasli.. logicno je da je tvoj organizam sasvim normalno prihvata… ne mozemo mi jesti rize u kolicini koja se jede u Aziji… niti trebamo.
Onda bi Europljani pomrli od krompira i kukuruza, a ove dvije kulture ih spasile u vrijeme velike gladi.

Kolega navede kruh i krompir kao razlog pretilosti i bolesti kod Aboridzana, a nakon toga upis koji navodi sasvim druge uzroke problema. Sistemsko uskracivanje sa ciljem unistenja.

Ono sto je poznato, alkohol je ima katastrofalan utjecaj na mnoge narode zbog fermentacije na koju isti nemaju odgovor.
elcaliente

#18302 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Bodkin wrote: 03/04/2024 13:43
elcaliente wrote: 03/04/2024 13:29 Najbolji su ovi odgovori koji imaju ono cuveno ali.....

Nisam sada skontao da li je ono sto danasnji Bosanci i Hercegovci jedu dobro ili lose, bolje ili losije od drugih evropskih kuhinja.

Zasto prosjecni stanovnik BiH nema istu fizicku spremu kao prosjecni stanovnik sjevrne Evrope, jesu li bolji ili losiji od njih?

Zasto npr. igraci fudbalskih klubova na sjeveru Evrope trce 90 minuta a nasi u 60 minutu na izdisaju, za kondiciju i fizicku spremu ne trebaju neki veliki novci pa da se kaze kako se nema para da se kupi hrana.
Nisam gledao, ali da li to kila pastrmke kosta vise nego kila teletine? Zasto se ne jede vise ribe, povrca i rize? Zasto se jedu toliki nezdravi ugljikohidrati ako hvala Bogu imamo zemlju koja moze dati voce i povrce prve kvalitete.

Neko je gore pricao o kvaliteti voca i povrca na zapadu, evo ja imam direktnu usporedbu u ovom trenutnku imas bolje voce i povrce(Bio kvalitet) u Mihnenu u supermarketu nego u Bosni u Bingu ili na pijaci. Sto me je jako iznendailo, nisam duze vremena bio u BiH ali imam u sjecanju(mozda grijesim) da je voce i povrce bilo super prije u BiH. Ne kontam sta je sada ovo.
Ziv bio dodji sebi. Ne moras napisati bas sve sto ti padne na pamet
Nemas znaci ni ti odgovor.
sumirprimus

#18303 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

moimoi wrote: 03/04/2024 09:29
sumirprimus wrote: 02/04/2024 23:12 Naravno da forumska elita nece priznsti ali vecina naseg stanovnistva i ne zna za vok, kari,brokule i slicno.
I ovo nije za ismijavanja nego za plakanaja.
Po cemu je kari zdraviji od recimo kuhanog graska sa piletinom? 😁

Vok je nacin pripreme tj tava. Istina, najzdraviji nacin pripreme povrca jer ga ne spremas dok se ne rastavi sa dusom tj kod nas ostanu samo vlakna dok se u voku zadrzi sve.
Nijenu tome problem negomkoji grasak sa kojom piletinom? Odosmo dalleko, ali evo sta vecina forumasa doruckuje na poslu i toko radnog dana? Nose od kuce, ili ide pita , pizza, cevapi, hamburger, file sa zara, da znam samo grasak i piletina :thumbup: ako nije 90% ono gore nabrojano evo glava
sumirprimus

#18304 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

broj dva wrote: 03/04/2024 09:18
Velkoski wrote: 03/04/2024 09:16 Brt, kako neće ljudi širom planete na fast food kad svi rade po dva posla, možda jedino nešto maksuz kuhati za dva slobodna dana. A i rekoh već, jeftinije me izađe piletina u nekom sosu u ovom lokalnom restoranu nego da sam sve pravim (+ vrijeme). :mrgreen:

Zasto kupiti pad thai za 25 eura u restoranu kada mozete kupiti sastojke za 50 eura i napraviti losiji pad thai ?
Koji pad thai?
Pricamo o bosni, evo 5 jela pita pizza cevapi, hamburger, neka vrsta pecenja .
Grah sa pola hljeba je alternativa, corba sa sto vise hljeba, tjestenina ok.
sumirprimus

#18305 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Velkoski wrote: 03/04/2024 09:16 Brt, kako neće ljudi širom planete na fast food kad svi rade po dva posla, možda jedino nešto maksuz kuhati za dva slobodna dana. A i rekoh već, jeftinije me izađe piletina u nekom sosu u ovom lokalnom restoranu nego da sam sve pravim (+ vrijeme). :mrgreen:
Gdje ima volje ima i nacina, gdje nema volje postoje izgovori
Kod tebe je naglasak na sam.
Sad zamisli porodicu od 4 clana, i jedu prosjecne bosnje svakodnevno vani.
Aha standard jebga :thumbup:
moimoi

#18306 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

swanfilter wrote: 03/04/2024 16:47
moimoi wrote: 03/04/2024 15:44
swanfilter wrote: 03/04/2024 15:05

Mislim da im je brlja postala veci problem od navedenog.
Ma nije. Koje ono otocje… Nauru ili Palau ima najveci broj pretilih i dijabeticara? Sve nakon invazije USA tj totalno mijenjanje ishrane. Uglavnom konzerve i procesirana hrana…. Tj ne bih rekla da ima veze sa hljebom i krompirom koliko njihovom genetikom koja nema enzime (ili sta vec) za takvu vrstu ishrane.
Ako su tvoji preci na psenici rasli i odrasli.. logicno je da je tvoj organizam sasvim normalno prihvata… ne mozemo mi jesti rize u kolicini koja se jede u Aziji… niti trebamo.
Onda bi Europljani pomrli od krompira i kukuruza, a ove dvije kulture ih spasile u vrijeme velike gladi.

Kolega navede kruh i krompir kao razlog pretilosti i bolesti kod Aboridzana, a nakon toga upis koji navodi sasvim druge uzroke problema. Sistemsko uskracivanje sa ciljem unistenja.

Ono sto je poznato, alkohol je ima katastrofalan utjecaj na mnoge narode zbog fermentacije na koju isti nemaju odgovor.

U Nauru se ne radi o sistemskom unistenju vec kopanju fosfata sto je unistilo njihove usjeve i a samim tim i nacin ishrane.

A i kako podnosis alkohol su odgovorni enzimi.
paladinka

#18307 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by paladinka »

Foto izgleda kao tipican bosanac.
belfy

#18308 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

elcaliente wrote: 03/04/2024 13:29 Najbolji su ovi odgovori koji imaju ono cuveno ali.....

Nisam sada skontao da li je ono sto danasnji Bosanci i Hercegovci jedu dobro ili lose, bolje ili losije od drugih evropskih kuhinja.

Zasto prosjecni stanovnik BiH nema istu fizicku spremu kao prosjecni stanovnik sjevrne Evrope, jesu li bolji ili losiji od njih?
ovdje si fino razlozio dvije stvari. evo, za ovu prvu bih rekao da je pogresna. prosjecan stanovnih sjeverne Evrope je manje fizicki spreman. ovo kazem kao neko ko je vidio dobar dio istih. zato ih i koriste na poslovima gdje je ista potrebna. koga ces cesce sresti na fizicki zahtjevnijim poslovima? znas to i sam...
elcaliente wrote: 03/04/2024 13:29 Zasto npr. igraci fudbalskih klubova na sjeveru Evrope trce 90 minuta a nasi u 60 minutu na izdisaju, za kondiciju i fizicku spremu ne trebaju neki veliki novci pa da se kaze kako se nema para da se kupi hrana.
na ovo je vec odgovoreno. jer im zagledaju u tanjir dok jedu i prate sta ko jede. ja cu dodati jos jednu bitnu stavku - ulaganje u sport. koliko sportista zaradjuje u BiH ili vani? koji klub ce imati sredstava i za nutricionistu i za psihologa? i, ovo treba fino razdvojiti od onog gore sa prosjecnim stanovnikom.
elcaliente wrote: 03/04/2024 13:29 Nisam gledao, ali da li to kila pastrmke kosta vise nego kila teletine? Zasto se ne jede vise ribe, povrca i rize? Zasto se jedu toliki nezdravi ugljikohidrati ako hvala Bogu imamo zemlju koja moze dati voce i povrce prve kvalitete.

Neko je gore pricao o kvaliteti voca i povrca na zapadu, evo ja imam direktnu usporedbu u ovom trenutnku imas bolje voce i povrce(Bio kvalitet) u Mihnenu u supermarketu nego u Bosni u Bingu ili na pijaci. Sto me je jako iznendailo, nisam duze vremena bio u BiH ali imam u sjecanju(mozda grijesim) da je voce i povrce bilo super prije u BiH. Ne kontam sta je sada ovo.
na ovo je odgovor sasvim jednostavan. zakonska regulacija. kod nas ne postoje zakoji koji te tjeraju da pises sta je Bio, a sta ne ili kojoj klasi pripada kada je uzgoj necega u pitanju. ostaje samo na nivou reklame... nismo Njemacka i to bi svakom normalnom trebalo biti jasno. ako ocekujes Njemacke standarde u BiH, onda si sam kriv.
JohnnyS

#18309 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Javier Pena wrote: 03/04/2024 16:36 Generalno ljudi ne kapiraju koncept kalorija, šta je kalorijski deficit npr (jedini dokazani način mršavljenja), ne znam dvije osobe u životu da su ikada pogledale nutritivne vrijednosti na poleđini proizvoda.
Ja gledam i plačem
ZoomZoomKiwi

#18310 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

JohnnyS wrote: 03/04/2024 23:29
Javier Pena wrote: 03/04/2024 16:36 Generalno ljudi ne kapiraju koncept kalorija, šta je kalorijski deficit npr (jedini dokazani način mršavljenja), ne znam dvije osobe u životu da su ikada pogledale nutritivne vrijednosti na poleđini proizvoda.
Ja gledam i plačem
I ja gledam dok su mi puna usta i plačem dok žvačem. :lol:
belfy

#18311 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

EFD22 wrote: 03/04/2024 23:35
Ja gledam i plačem
I ja gledam dok su mi puna usta i plačem dok žvačem. :lol:
drug EFD, ljude se treba pokusati razumjeti (pro/citati). :mrgreen: sa kime se to druze da ne znaju sta je kalorijski deficit? odmah bude jasnije mnogo toga. znas kako kazu - u drustvu slijepaca covjek sa jednim okom je Bog!
jeza u ledja

#18312 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Paprike, paradajz, pile sa graskom, rastika, fazon je sto se to ne jede dovoljno. Jedu se tjestinine, pite, mesina, naresci, sirevi, majoneza…
Nije to do nase kuhinje i nedostatka namirnica, vec do onoga sto se stvarno jede.

I ono, cisto da spomenem, ja bih radije pristup dobrom lososu nego dobroj paprici. :oops: Doduse, imamo mi dobru pastrmku, koja je rodjak lososa, :? ali i to je 99% uzgoj.

No ja mislim da je najveca razlika nasih ljudi i ljudi na Zapadu u kolicini i frekvenciji tjelovjezbe. Jednostavno eksersajz je vecino raje stran pojam. Pogotovo starijim ljudima od 40 godina. Moram reci da mi se ta razlika pogotovo cini velikom kod zena kod nas i na Zapadu.
Amerika je naravno posebna prica jer jedu ko konji, a svugdje idu kolima. Ali oni koji se bave eksersajzom to bas rade revnosnono i cesto.
Druga velika razlika je pusenje. (tu je doduse Amerika u prednosti jer su ovdje cigare gotovo izumrle).
Treca velika razlika je generalna preventivna zdravstvena zastita.
I onda naravno dodje ishrana.
jeza u ledja

#18313 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ja gledam i plačem
Ja redovno gledam kalorije.

Odnosno gledao sam detaljno dugo vremena dok nisam skontao otprilike koliko je sta. Mozes bukvalno sracunati svaki dan koliko su unjeo kalorija.

Znam da nije to jedino bitno.
aston_martin

#18314 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by aston_martin »

Nema citostatika. Sto niko o tome ne prica? Mislim da je to dovoljan razlog koji može odrediti odseliti se ili ne.
jeza u ledja

#18315 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

broj dva wrote: 03/04/2024 09:18

Zasto kupiti pad thai za 25 eura u restoranu kada mozete kupiti sastojke za 50 eura i napraviti losiji pad thai ?
Fazon je u tome sto u restoranu kad pojedes nesto to obavezno ima vise soli, vise masti, i (bar u nekim zemljama) znaci sa dobijes preveliku porciju.

Inace ima mnogo boljih tajlandskih jela od pad thai al eto. Ja mislim da je to neka verzija tajlandske kuhinje za zapadno trziste.

I kad smo kod zdrave hrane, jbt zivot koliko obilje svega i svacega ima u Tajlandu i generalno tim tropskim zemljama. :shock: Daj ovo daj ono, nema cega nema, sve svjeze ili sirovo.
jeza u ledja

#18316 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

aston_martin wrote: 04/04/2024 03:35 Nema citostatika. Sto niko o tome ne prica? Mislim da je to dovoljan razlog koji može odrediti odseliti se ili ne.
A sta mu to dodje? :skoljka:
aston_martin

#18317 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by aston_martin »

jeza u ledja wrote: 04/04/2024 03:38
aston_martin wrote: 04/04/2024 03:35 Nema citostatika. Sto niko o tome ne prica? Mislim da je to dovoljan razlog koji može odrediti odseliti se ili ne.
Hemoterapija. Ozbiljno, je li se dešava da to nestane u Americi, u velikim gradovima?
Rockefeller

#18318 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

Jbt-e u DE rokamo ljudima od 90 godina terapije sa citoststicima i to hladno.
aston_martin

#18319 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by aston_martin »

Rockefeller wrote: 04/04/2024 03:46 Jbt-e u DE rokamo ljudima od 90 godina terapije sa citoststicima i to hladno.
Sad za sad. Radi se na ciljanoj terapiji koja ne napada zdrave ćelije, u državama na Zapadu. Hoće li to stići kod nas?
Rockefeller

#18320 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

aston_martin wrote: 04/04/2024 03:50
Rockefeller wrote: 04/04/2024 03:46 Jbt-e u DE rokamo ljudima od 90 godina terapije sa citoststicima i to hladno.
Sad za sad. Radi se na ciljanoj terapiji koja ne napada zdrave ćelije, u državama na Zapadu. Hoće li to stići kod nas?
Ima toga. Dokle god za OP ili bilo sta drugo nosio kesu na UKC, nece valjat‘.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#18321 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

hoćemo CRISPR u bejha
jeza u ledja

#18322 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

aston_martin wrote: 04/04/2024 03:40
jeza u ledja wrote: 04/04/2024 03:38
Hemoterapija. Ozbiljno, je li se dešava da to nestane u Americi, u velikim gradovima?
Ne kontam. :-?
sumirprimus

#18323 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Govori ti da ovde onkoloski pacijenti ostaju bez tretmana. A i taj tretman nije isti kao recimo u zagrebu zbog same opreme
jeza u ledja

#18324 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ah, valjda je dobro da nisam znao o cemu prica. :-?
sumirprimus

#18325 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Eto jednog od jacih razloga za iseliti se .
Ne samo tretman, nego i procenat novooboljelih od onkoloskih bolesti u bih.
Post Reply