Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
The BEN10

#18276 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by The BEN10 »

-LIBERO- wrote:No dobro, nece(te)s glasati za NS zbog stava i odnosa prema problematici pasa lutalica...
Btw, nisam rekao da za ovu strančicu neću glasati iz tog razloga, već sam došao da prokomentarišem šupljine i nedosljednost u priči. Kao eto, đukele ne trebaju doživjet pokolj, te u te svrhe nije mnogo dati milinone - a šatro se ovamo na drugim pitanjima kritikuje socijalna neosjetljivost (koalicionih) partnera. EtiĆari i klinci... :lol:

A ovo mi nikako ne izlazi iz glave - Molim Vas potpredsjedniče stranke, nemojte mu odgovarati na pitanje".... :-)
komandant mark

#18277 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by komandant mark »

Mislim da niko nije rekao da je NS kriva za problem pasa lutalica i vjerovatno se o ovome ne bi ni govorilo na ovoj temi, da nije bilo nicim izazvanog i nikome potrebnog nekritickog preuzimanja stavova 2 NGO organizacije, koje su svojom rigidnoscu (koja je opet motivisana jasnim finansijskim interesom) kreirale ozbiljan sigurnosni problem u KS i cijeloj BiH.

Sta li su tu razlozi NS - da li neki obecani grant ili nedostatak ideja, ne znam? Ali, jako je veliki problem ako tako lako moze da se izmanipulise i zloupotrijebi jedna polticka stranka (naravno, jasno da ovo nije jedini ni najgori primjer i da su druge stranke imale i vecih gafova ucinjenih pod pritiskom raznih interesnih grupa; samo od NS bih ocekivao nesto vise...).
The BEN10

#18278 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by The BEN10 »

komandant mark wrote:Mislim da niko nije rekao da je NS kriva za problem pasa lutalica i vjerovatno se o ovome ne bi ni govorilo na ovoj temi, da nije bilo nicim izazvanog i nikome potrebnog nekritickog preuzimanja stavova 2 NGO organizacije, koje su svojom rigidnoscu (koja je opet motivisana jasnim finansijskim interesom) kreirale ozbiljan sigurnosni problem u KS i cijeloj BiH.
Sta li su tu razlozi NS - da li neki obecani grant ili nedostatak ideja, ne znam? Ali, jako je veliki problem ako tako lako moze da se izmanipulise i zloupotrijebi jedna polticka stranka ...
Tako je. :razz:
VjecitiStudent

#18279 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

komandant mark wrote:Mislim da niko nije rekao da je NS kriva za problem pasa lutalica i vjerovatno se o ovome ne bi ni govorilo na ovoj temi, da nije bilo nicim izazvanog i nikome potrebnog nekritickog preuzimanja stavova 2 NGO organizacije, koje su svojom rigidnoscu (koja je opet motivisana jasnim finansijskim interesom) kreirale ozbiljan sigurnosni problem u KS i cijeloj BiH.

Sta li su tu razlozi NS - da li neki obecani grant ili nedostatak ideja, ne znam? Ali, jako je veliki problem ako tako lako moze da se izmanipulise i zloupotrijebi jedna polticka stranka (naravno, jasno da ovo nije jedini ni najgori primjer i da su druge stranke imale i vecih gafova ucinjenih pod pritiskom raznih interesnih grupa; samo od NS bih ocekivao nesto vise...).
I opet, kakve uopće veze ima NS sa ovim zakonom, kojeg je izglasao Parlament BiH još 2009. godine.
Maystor

#18280 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

StupskaBitanga wrote:
weredsf wrote: Samo ti nazovi, vjeruj mi da radi
vidimo kako radi
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... sile-zivot
Poslao ga na forum - Semir Efendić. Ipak je morao nadomjestiti lajkove u radno vrijeme, budući da je u opštini ograničio internet pristup.
Maystor

#18281 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

VjecitiStudent wrote:

I opet, kakve uopće veze ima NS sa ovim zakonom, kojeg je izglasao Parlament BiH još 2009. godine.
Preletio sam preko posljednjih postova, stav koji Peđa zastupa po pitanju pasa lutalica je sasvim OK.
drug_profi

#18282 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Ma nije problem pedjin stav. Slazem se i ja sa tim. Samo je problem sto mi imamo stotinjak pasa na svakoj mjesnoj zajefnici.
Drugim rjecima i pedjin i tvoj i moj stav su obicne ublehe.

...s mobilnog...
komandant mark

#18283 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by komandant mark »

VjecitiStudent wrote:

Nema veze sa zakonom, kako je vec vise puta receno, nego se sada protivi njegovim izmjenama i time doprinosi opstrukcijama rjesavanja ozbiljnog sigurnosnog problema. Sve to bez nudjenja bilo kakve realne alternative.
It_is_a_Leclerc

#18284 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by It_is_a_Leclerc »

Ne protivi se Naša stranka, već je izmjena zakona stopiran izvana, od strane britanske ambasade konkretno. I bit će blokirana svaki put, i nemojte se više hvatati za to.
VjecitiStudent

#18285 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

komandant mark wrote:
VjecitiStudent wrote:

Nema veze sa zakonom, kako je vec vise puta receno, nego se sada protivi njegovim izmjenama i time doprinosi opstrukcijama rjesavanja ozbiljnog sigurnosnog problema. Sve to bez nudjenja bilo kakve realne alternative.
Objasni mi, kako NS može doprinijeti bilo kakvoj opstrukciji, kada utjecaja na ishod bilo kakvog glasanja u državnom parlamentu ima baš koliko i ovdje okupljeno virtuelno društvo.
Picajzla
Location: U svijetu nepravde - http://i62.klix.com/ri6jht.png

#18286 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Picajzla »

Pedja bi li se kakav poslic mogao naci, nece biti djaba :mrgreen:

Sent from my LG-G2 using Tapatalk
Pedja Kojovic

#18287 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Jasno je, naravno, da mi nismo imali uticaj na izradu i donosenje zakona o kojem pricamo.
Da jesmo, on bi bio drugaciji.
Medjutim. Pitanje i diskusija koja se vodila na nekoliko prethodnih stranica je osnovana i dobrodosla.
Radi se o osjetljivom pitanju, problemu s kojim se svakodnevno susrecemo i koji zbog nedjelovanja vlasti iz dana u dana postaje tezi za rijesit.
Meni je sasvim shvatljivo da ima ljudi kojima je to vrlo vazno pitanje i zadovoljan sam sto sam imao priliku da iznesem nas stav.
Ni ja nisam bas sasvim zadovoljan argumentacijom, odnosno, nacinom na koji sam je izlozio, ali to je oblast kojom se ne bavim ni profesionalno ni kao hobijem i sve sto znam je ono sto se informisem iz dokumenata i od ljudi. Nedostaju u mojim odgovorima precizni novcani iznosi za ono sto predlazem ili napadam kao sto nedostaju i procjene koliko bi vremena po kojoj od metoda trebalo da se problem rijesi. (Istina je, takodje, da ti podaci nedostaju i onima koji su predlozili rjesenje kojem se ja protivim).

Psi lutalice su ozbiljan bezbjedonosni i zdravstveni problem koji se mora pod hitno rijesiti.
Postoje tri metode; eutanazija, azil i sterilizacija.(Nadam se da niko ozbiljno ne razmislja o metcima i otrovu kao metodu)
Niti jedna od njih ne garantuje brz i potpun uspjeh niti ima stravicnih razlika u cijeni.
Najbolji oprobani recept za rjesenje problema se, kao sam ja shvatio iz literature i razgovora sa onima koi se profesionalno bave tim problemom. sastoji iz vise koraka; hvatanje, odvajanje vlasnickih (pustenih da se slobodno cunjaju po gradu) i nevlasnickih, eutanazija opasnih i tesko bolesnih, sterilizacija, smjestaj u sklonista i promoviranje usvajanja pasa.

Nas stav je, kao sto sam ranije pisao, baziran na etickom argumentu i to sto se poklapa sa metodama koje su dale rezultate nas je samo dodatno ucvrstilo.
Jer, kada se jednom predje ta granica, kada se prihvatljivim proglasi princip da se po kratkom postupku ukljanja sve sto smeta ili je na teret drustvu...
drug_profi

#18288 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Pedja, razlika je u efikasnom i neefikasnom rjesenju.

Dalje, macke su isto umiljate i njih gotovo i nema jer su ih skoro sve rastrgali psi.

Onda, kakva je razlika izmedju ulicnih pasa i ostalih zivotinja? Kad ima previse vukova, odstreli se visak, kad ima previse zeceva odstrele se...
Ljudi su danas glavni kontrolor populacije i nase necinjenje u ovom slucaju tesko remeti ravnotezu.
Slazem se za eutanaziju, civilizovano rjesenje i ja bih je i na sebi primjenio kad bi zakon dozvolio kad me zahvati bolest koja mi genetski prijeti. Ne vidim zasto je to problem englezima. Nek nam daju svoj zakon i mi cemo ga usvojiti.
Tu su samo neke pare u pitanju, a ne diplomatske prijetnje.

U suprotnom, ignorisanjem, samo ce raditi otrov, toljage i metci....
Pse cemo morati pobiti prije ili kasnije, samo je pitanje nacina. Hoce li biti human ili nehuman.
reis1

#18289 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by reis1 »

Pedja Kojovic wrote:promoviranje usvajanja pasa.
Dati nekoliko mjeseci tim udrugama koje se bave zastitom zivotinja da se aktiviraju i to odrade. Dodatno im i pomoci ako treba, ali reklamom, ne parama.

Poslije toga, svakog cuku bez lanca, obitelji, i doma, na gradskim ulicama, dat sintorima slobodu da umlate.
komandant mark

#18290 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by komandant mark »

It_is_a_Leclerc wrote:Ne protivi se Naša stranka, već je izmjena zakona stopiran izvana, od strane britanske ambasade konkretno. I bit će blokirana svaki put, i nemojte se više hvatati za to.
Sumanjam da je tako, ali sve i da jeste, stranke ne mogu tako nekriticki prihvatati stavove bilo kakve ambasade, posebno ne kada su u pitanju problemi koji ugrozavaju sigurnost i zdravlje ljudi.
komandant mark

#18291 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by komandant mark »

VjecitiStudent wrote: Objasni mi, kako NS može doprinijeti bilo kakvoj opstrukciji, kada utjecaja na ishod bilo kakvog glasanja u državnom parlamentu ima baš koliko i ovdje okupljeno virtuelno društvo.
Valjda to sto svi gubimo vrijeme na ovaj forum potvrdjuje da NS moze, u odredjenoj mjeri, pozitivno ili negativno, uticati na razne probleme u drustvu, pa i na ovaj. U konkretnom slucaju, utice negativno, time sto podrzava neodgovoran stav NGO udruga, bez nudjenja bilo kakvih realnih rjesenja. Rezultat tog sveopsteg pritiska NGO sektora kojem se NS pridruzila je da je blokirano jedino realno rjesenje (oznaceno kao "pokolj" i "ne-eticko" postupanje, iako se primjenjuje u cijelom svijetu), a nova nisu predlozena, tako da se problem ne rjesava nikako. Slazem se da, kada se vaga ko je koliko kriv, doprinos NS nerjesavanju tog problema nije presudan, ali to ne znaci da je ok da ovako ozbiljnom pitanju koje utice na sigurnost gradjana pristupaju neodgovorno.
Maystor

#18292 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

Biće da mi je nešto promaklo...
zar nije usvojen zakon (tj. izmjene zakona) u PSBiH, na prijedlog Lagumdžijine poltronke iz Zenice, Nermine Kapetanović, kojim se omogućava ubijanje pasa lutalica?
Maystor

#18293 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

reis1 wrote:svakog cuku bez lanca, obitelji, i doma, na gradskim ulicama, dat sintorima slobodu da umlate.
kakav intelekt :zid:
reis1

#18294 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by reis1 »

Maystor wrote:
reis1 wrote:svakog cuku bez lanca, obitelji, i doma, na gradskim ulicama, dat sintorima slobodu da umlate.
kakav intelekt :zid:

Kad sam bio mali, mene je jedan cuko koji nije imao lanca, ujeo. Ne bih volio da se to ponovi, i zato podrzavam umlacivanje svih copora pasa koji hodaju gradom. Strah me je, to su opasne zivotinje.
Maystor

#18295 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

ima i humanijih rješenja
drug_profi

#18296 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Maystor wrote:ima i humanijih rješenja
Ali nisu efikasna i ne nude rezultate odmah.
Jer nece oni mene da *ebu nego da ujedu....
convict

#18297 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by convict »

opet izmišljanje tople vode. kada je bila aktuelna ova diskusija u parlamentu, utvrđeno je da je dominantno rješenje u zemljama zapadne evrope, pa čak i u toj Britaniji koja nam nameće standarde, azil sa ograničenim rokom (30-60 dana) nakon čega ide eutanazija. kod nas je iz nekog razloga prevladalo mišljenje da takvo rješenje znači pokolj koji će nam nanijeti nemjerljivu moralnu štetu bla bla bla.
reis1

#18298 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by reis1 »

Maystor wrote:ima i humanijih rješenja

Naravno.

Kako napisah, ove udruge koje kmece o pravima zivotinja, lijepo nekoliko mjeseci da im se ostavi na raspolaganju, da udome pse. A onda poslije toga, sintore, i sve sto se nadje na cesti, umlatiti.

Malo su ovi ljubitelji zivotinja licemjerni, kad treba pustiti copore na ulicu, da rastrgaju neko dijete, tu su prvi. A kad treba malo raditi i zaraditi, udomiti pse, onda ih nigdje nema... nek drugi to rade.

Naravno, protiv macaka, ptica, i ostalih zivotinja koje ne mogu ujest, nemam nist protiv, nek hodaju po gradu. Samo nemoj kakve zaraze, i tako...

:D
Maystor

#18299 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

Vrijeme šintora i "umlaćivanja" po ulici se ovdje više nikada neće ponoviti, bez obzira na mentalni sklop dijela populacije koji to priželjkuje. Civilizovani svijet to neće dopustiti. Eutanazija pasa nakon određenog broja dana provedenog u azilu je veoma skupo rješenje. Prvo, treba sagraditi tolike azile za hiljade lutalica. I drugo, sama eutanazija mora biti izvršena po pravilima veterinarske nauke. Nema više davljenja žicom i bacanje lešina u rijeku (iako je to najjeftinije "rješenje").
drug_profi

#18300 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Cekaj ba pa sta je po tebi onda rjesenje?
Ali hajmo realno.
Locked