sarajevoxxxx wrote:Od svih strana u sukobu režim je daleko najbrutalniji prema zarobljenicima. Ne samo prema zarobljenicima već prema civilima općenito. Oni su u miru mučili Sirijce bio je onaj tekst o zatvoru u Tedmuru/Palmiri.
Jedna posebna vrsta ljudi sa životinjskim nagonom za ubijanjem i iživljavanjem. Džihadističke vojne formacije poput Nusra fronta su prema ovim borcima Hezbollaha koji su zarobljeni u južnoj okolini Haleba korektno postupali. Sve zarobljene libanonske vojnike su oslobodili i od početka zarobljavanja su se prema njima korektno odnosili.
Ti što ih je SDF zarobio koliko znam tu nije ni bilo nekih borbi. Dariju 5 godina napadaju ništa joj ne mogu, ovi jedan napad i sve zauzmu i uredno stanu šta ja znam tamo negdje na pola puta

vjerovatno sve ranije dogovoreno. Omladinu gurnuli u smrt a ovamo kao nedamo mi Kurdima nešto što ni sami Kurdi ne žele uzeti.
Nisi ti dobar. Ponavljaš mantru zapadne propagande kojom su sebi stvarali alibi da naprave haos u Siriji baš kao što su to učinili i u Libiji, Iraku, Afganistanu, Egiptu... Ako je "režim" činio tako strašne zločine, zašto je preko 90% interno raseljenog stanovništva u Siriji prebjeglo sa područja pod kontrolom islamista i "umjerene opozicije" na područja pod kontrolom regularne sirijske vojske. Tako su kurve zapadne (američke) tvrdile da Irak ima oružje za masovno uništenje, samo da bi opravdali svoj osvajački pohod na Irak. I šta je bilo na kraju s tim oružjem? Nema ga, nikad ga nije ni bilo.
Assada su zapadnjaci optužili da je koristio hemijsko oružje u sukobu kako bi isposlovali dozvolu za vojnu intervenciju pod okriljem UN-a. Pa su onda Rusi naložili Assadu da preda svo hemijsko oružje, što je on i učinio. I onda se ispostavilo da su hemijsko oružje zapravo koristili ovi islamisti (zarobili u osvojenim kasarnama) i čak su ga i u Iraku koristili. Zapad je danas propagandom na nivou Gebelsa i Njemačke pred 2. svjetski rat.
I vidim, ima vas na ovoj temi podosta koji "naliježete" na tu njihovu propagandu bez imalo kritičkog osvrta na sve što pišu.