Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
Crvene_brigade

#18276 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Crvene_brigade »

Izdaja i prevara clanova i glasaca Demokratska fronta-Zeljko Komsic je danas formalizovana i javno ozvanicena.

Nakon sto su besramno podijelili fotelje sa nacionalisticko-zlocinackom SDS i Seseljevim radikalima, danas je politicki demagog i cirkusant Zeljko Komsic isto to uradio i sa nacionalisticko-lopovskim SDA i HDZ-om.

Danas je Zeljko Komsic (pogledajte fotografiju sa sramotnog potpisivanja prevaranstko-foteljaskog sporazuma u kojoj su u delegaciji samo Bosnjaci, a lazno se predstavljaju kao multietnicka stranka) pretvorio politicku obmanu Demokratsku frontu-Zeljko Komsic u marionetu i privjesak SDA i tajkunsko-otimackog narodnog kapitala bliskog ratnoprofiterskoj bosnjackoj kvazieliti. :bih:

Od danas se Zeljko Komsic, otvoreno svrstao na stranu nacionalisticko-ratnoprofiterske i lopovske vlasti i izdao hiljade clanova i gradjana, i sto je najgore, ubio im nadu i ukrao-unistiop buducnost u naredne (najmanje) cetiri godine.
Last edited by Crvene_brigade on 18/11/2014 17:58, edited 1 time in total.
O'zone
Globalni moderator

#18277 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by O'zone »

Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Napokon stranka za nas ostale :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Zbog same strukture i specifičnosti DF-a, mi nećemo tražiti ni hrvatske, ni bošnjačke ministarske pozicije na nivou Vijeća ministara BiH, a ni na nivou Federacije", rekao je Komšić.

Na pitanje novinara šta će onda DF tražiti, Komšić je rekao: "Eto računajte šta ostaje, ostaju i ostali".
It_is_a_Leclerc

#18278 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by It_is_a_Leclerc »

Tako to rade stvarno multietničke stranke, a ne SDP koji skupljaju kojekakave nesposobne prelivode, ratne dezertere, petu kolonu koja je radila protiv Bošnjaka, rekonstruiše u vlade i kabinete samo kako bi pokazali kako imaju i Srbe i Hrvate u svojim redovima.
skupljac_zeljeza

#18279 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by skupljac_zeljeza »

Banksy wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Meni su najbolje ogledalo ovi niži nivoi gdje je nemoguće sve u backstageu odraditi, ali zamisli domaćicu koja ima loše brašno i jaja koja nisu domaća i nekakav krompir iz uvoza koji ima ukus šećerne repice i to joj bude razlog zašto neće da pravi ručak, a jesti se nešto mora. Šta je opcija?
Zamisli domaćicu koja djeci obeća krompirušu za ručak, a kad ovi stignu iz škole srevira im peglu jer joj je bila pri ruci, a podrum s lukom i kropirom bio predalek da lijena silazi s trećeg sprata.

Čitam zadnjih dana sva ta silna pravdanja zbog ulaska DF-a u etnonacionalističko-kriminalnu vlast, svu tu hrpu traljavih, providinih spinova, pa ne znam je li za smijeh ili suze.
Čekam samo da vidim Dodika kako im uzima vlast na državnom nivou, a guzice im već budu u foteljama, pa da vidim taj cirkus kojim će opravdati ostanak u Federalnoj vlasti jer, da ne zaboravimo, ova vratolomija je pravdana potrebom višeg državnog interesa, da se ''zaustavi Dodika i Ruse''. Jedva čekam.
Ponavljaš ono što ja rekoh, a to je da smo daleko od idealnih koalicija, ali ne dobih odgovor šta je opcija za ovaj narod? EU je ponudila nešto. Treba li upropastiti svaku šansu. Da li je DF korisniji u opoziciji kada tamo već imamo i Sefera i Radončića kao korektore i samom Komšiću? Unutar vlasti Komšić može biti jači korektor nego kao opozicija. Jedino ako je vama želja da u februaru opet bude februar. U TK smo dobili EXPERTE i Dita je tamo gdje je i bila i prije februara, a i ostale firme. Po mom mišljenju u BiH svakoj vlasti treba dati 6 mjeseci pa onda oplesti po njoj svim mogućim oruđima i oružjima. A do tada.....

U Njemačkoj je SPD postao nekakav politički faktor tek poslije koalicije sa CDU. Prije toga niko ih nije uzimao za ozbiljno.
webby-x

#18280 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by webby-x »

Dobar potez DF-a.
Uzima praktično mjesta ostalih, što mu i jesu birači.
Ne duri se kao Lagumdžija što je za mene veliko iznenađenje.
Očito je Ambasada dala striktne upute.

:thumbup:
VjecitiStudent

#18281 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by VjecitiStudent »

Daj šta daš, svako ministarstvo ima ministra, savjetnike, pare za trošiti u budžetu, ...
hornet

#18282 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by hornet »

webby-x wrote:Dobar potez DF-a.

Biraci su mu vecinom Bosnjaci i ne znam otkud mu pravo da sva bosnjacka mjesta prepusta SDA. Vecina biraca su glasali za DF ne zato sto su mislili da su oni bogzna sta, vec su glasali kontra SDA. Građanska opcija nije jednako opcija 'ostalih'. Vecina glasaca DF-a niti su ostali, niti su anacionalni, ali nisu ni nacionalisti. Kolko ja znam i on je Hrvat, tako da ne pripada kategoriji ostalih. Ovo samo doprinosi podjeli, kako ljudi vole reci na 'torove', s tim sto sad imamo i cetvrti. Komsic pokazuje koliki je amater i bezveznjakovic. Mozes jednom Komsicu, al zato nikad vise, ni ti ni stranka. Fuj.
Crvene_brigade

#18283 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Crvene_brigade »

O izdaji i prevari clanova i glasaca Zeljko Komsic i njegova politicka obmana nazvana Demokratska fronta sramotno, podcjenivacki i bahato suti:

Članovi stranke se osjeća prevarenim i traži objašnjenje za vlast sa HDZ i SDA: DF mjesec dana šuti na Facebooku.

Demokratska fronta (DF) je svoju posljednju objavu na Facebooku postavila prije mjesec dana, tačnije 17. oktobra ove godine.
U periodu od kada su postavili posljednju objavu pa do danas, DF je razgovarao o formiranju vlasti, i gotovo je sigurno da ulaze u vlast u Federaciji BiH, i to sa “ljutim protivnicima” SDA i HDZ BiH.

Ista ta koalicija formirat će vlast i u kantonima gdje budu imali kapacitet da je formiraju. Članstvo ove mlade stranke je nezadovoljno izborom koalicionih partnera svoje stranke, i već sada, samo mjesec dana nakon što su im dali glasove, najavljuju da te glasove više nikada neće dobiti.

Članstvo se osjeća prevarenim, i traže odgovore od rukovodstva DF-a koje barem na službenoj Facebook stranici šuti, iako su prije izbora bili izuzetno aktivni na pomenutoj društvneoj mreži. Članovi DF-a su bili izuzetno razočarani posljednjim dešavanjima u kojima DF aktivno učestvuje zajedno sa SDA i HDZ-om, pa su između ostalog pisali:

“Razočarali ste me,a bili ste mi svjetlo u ovom Bosanskom džehenemu, a vi direkt kod SDA, kako god moj glas na opštinskim izborima nećete dobiti… mogli ste vala i SBB bilo i ljudskije.”
“Zakopajte se…vrlo duboko.Moj glas više nećete dobiti”
“Zašto niste prije izbora objavili,da ćete sa bandom SDA, praviti koaliciju ???” “SA SDA U KOALICIJI STE BLIZU 05. FEBRUARA”
“Fuj, taman kad pomislim da će neka stranka da nešto promijeni vi koaliciju sa SDA pravite. Ma fuj ste svi.“
“Teško nama u ovoj državi sa vama takvima.”

I tako dalje i tako redom o brutalnoj izdaji i sramnoj prevari politicke obmane nazvane Demokratska fronta-Zeljko Komsic.
Mister Yes

#18284 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

Iznenađenje je onima koji nisu pratili igru. Nisu skontali koliko su se Komšić i Bakir zbližili dok su zajedno sjedili u Predsjedništvu. Nisu skontali kako se Komšić sklonio Čoviću (sklonio Marjanovića). Nisu skontali da se DF finansira iz vana.

Naravno, Komšić i Suljagić su prije izbora pričali jedinu moguću priču s kojom su mogli dobiti jedine moguće glasove a to su glasovi razočaranih SDP glasača koji sanjaju građansku BiH. To je bila jedina moguća ciljna grupa za DF i moralo se pričati ono što vole čuti tipovi poput Banksy i Madnera.

Ali vidimo da je DF nakon izbora nešto potpuno drugačije. Ja sam lično impresioniran ovim potezima DF-a. Potpuno su podredili stranku državi. Jasno je da DF ovo neće preživjeti i da će biti bukvalno stranka sa rokom trajanja od 4 godine. Ali to su ključne 4 godine nakon kojih i ne moraju postojati. Komšićeva strategija "daj da uradimo nešto za državu i da se približimo EU pa makar DF propao nakon toga" izgleda plemenito i legitimno. I ja počinjem vjerovati da se radi o dobrom i plemenitom čovjeku koji je spreman i lagati za viši cilj. Samo izbacivanje Dodika iz državne vlasti je enorman uspjeh sve da ništa drugo ne postignu. Ako još pride relaksiraju odnose Bošnjaka i Hrvata i rješe ključne probleme u evroatlanskim integracijama treba mu podići spomenik. Slagao je svoje glasače koji mu to neće oprostiti ali ako će pomoći državi vrijedilo je. Dobar čovjek :thumbup: :bih:

PS: Ekstra poeni za ovo "neću ni hrvatske ni bošnjačke pozicije u vlasti". Legenda :thumbup:
webby-x

#18285 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by webby-x »

Mister Yes wrote:Iznenađenje je onima koji nisu pratili igru. Nisu skontali koliko su se Komšić i Bakir zbližili dok su zajedno sjedili u Predsjedništvu. Nisu skontali kako se Komšić sklonio Čoviću (sklonio Marjanovića). Nisu skontali da se DF finansira iz vana.
Dobro, koalicija SDA i DF nije nikome iznenađenje, osim ideološkim slijepcima.
To da se DF ne financira od Komšićeve plaće je isto tako jasno.
Nije jasno ovo zakopavanje ratne sjekire sa Hrvatima i to od strane lika koji je simbol problema.
Očito je da je dobio takve upute ... da bude konstruktivan po pitanju rješavanja hrvatskog pitanja.
Mister Yes

#18286 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

webby-x wrote: Očito je da je dobio takve upute ... da bude konstruktivan po pitanju rješavanja hrvatskog pitanja.
Upute jesu takve ali namjerno je IZABRAN baš on da ih sprovede u dijelo. To ne bi bio slučaj da to nije i njegova volja i stav. Željko živi u Sarajevu i sigurno primjeti da je sve više pokrivenih i bradatih. Pa još uz otvoreni interes Rusa ovdje stvarno postoji realna opasnost da se BiH zaglavi u mulju između islamizma sa jedne strane i ruske provincije sa druge strane. Vjerujem da Željko istinski vjeruje da je sada najvažnije ući u EU pa makar se pristalo na mnoge kompromise koji se kose sa onim u šta vjeruje jer kada se uđe u EU svakako će morati doći do uspostave onog u šta on vjeruje. Jer realno, jedini način da ovo postane građanska država je da se relaksiraju odnosi i povrati povjerenje a to će se najlakše uraditi ako zemlja uđe u EU. Ulazak u EU bi otklonio većinu strahova koje imaju i jedni i drugi i treći jer standardi ljudskih prava i zaštita manjina u EU su sami od sebe garancija sigurnosti za sve. A strahovi su osnova mržnje i nepovjerenja u BIH. Ako se otklone strahovi ova zemlja ima šansu da jednog dana zaista postane građanska bez ikakvih unutrašnjih podjela. Vjerujem da i Željko vjeruje u ovo i da će zato zažmiriti ne na jedno već ako treba i oba oka samo da se pokrenemo iz mjesta i krenemo ka zapadu.
Helena2014

#18287 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Helena2014 »

Mister Yes wrote:

Iznenađenje je onima koji nisu pratili igru. Nisu skontali koliko su se Komšić i Bakir zbližili dok su zajedno sjedili u Predsjedništvu. Nisu skontali kako se Komšić sklonio Čoviću (sklonio Marjanovića). Nisu skontali da se DF finansira iz vana.

Naravno, Komšić i Suljagić su prije izbora pričali jedinu moguću priču s kojom su mogli dobiti jedine moguće glasove a to su glasovi razočaranih SDP glasača koji sanjaju građansku BiH. To je bila jedina moguća ciljna grupa za DF i moralo se pričati ono što vole čuti tipovi poput Banksy i Madnera.

Ali vidimo da je DF nakon izbora nešto potpuno drugačije. Ja sam lično impresioniran ovim potezima DF-a. Potpuno su podredili stranku državi. Jasno je da DF ovo neće preživjeti i da će biti bukvalno stranka sa rokom trajanja od 4 godine. Ali to su ključne 4 godine nakon kojih i ne moraju postojati. Komšićeva strategija "daj da uradimo nešto za državu i da se približimo EU pa makar DF propao nakon toga" izgleda plemenito i legitimno. I ja počinjem vjerovati da se radi o dobrom i plemenitom čovjeku koji je spreman i lagati za viši cilj. Samo izbacivanje Dodika iz državne vlasti je enorman uspjeh sve da ništa drugo ne postignu. Ako još pride relaksiraju odnose Bošnjaka i Hrvata i rješe ključne probleme u evroatlanskim integracijama treba mu podići spomenik. Slagao je svoje glasače koji mu to neće oprostiti ali ako će pomoći državi vrijedilo je. Dobar čovjek :thumbup: :bih:

PS: Ekstra poeni za ovo "neću ni hrvatske ni bošnjačke pozicije u vlasti". Legenda :thumbup:

:thumbup: :bih: :thumbup:
zagor 19

#18288 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

(quote) Iznenađenje je onima koji nisu pratili igru. Nisu skontali koliko su se Komšić i Bakir zbližili dok su zajedno sjedili u Predsjedništvu. Nisu skontali kako se Komšić sklonio Čoviću (sklonio Marjanovića). Nisu skontali da se DF finansira iz vana.

PS: Ekstra poeni za ovo "neću ni hrvatske ni bošnjačke pozicije u vlasti". Legenda :thumbup:[/quote]

Jeste, sve bi bilo do kraja požrtvovano i herojski, da se kormilo države predalo u ruke onih koju de facto ili "fakat" mogu BiH dovesti na korak bliže EU. Ali pružiti takvo povjerenje dvojcu Čović-Izetbegović , da ostavimo sada po strani RS, je u najmanju ruku ultra-optimistično, pa i utopijski. Tim likovima, ako već ne mogu vječno razvlačiti staus -quo, a onda bolje odgovora haos i podjela, jer je to jedini način da izbjegnu sudbinu poput Ive Sanadera i sl. A to je neminovno jer EU traži pravnu državu, čistu od političkih familija-kasti, poput kaste Izetbegovića ili HDZ-ovskih familija i kumova. Opozicija, jedini ispravan put u ovoj konstelaciji snaga, pa eto im slobodno neka grade "evropski put", ali bez DF-a. Mislim da je Željko mnogo žrtvovao, ni za šta.Mislim da će odmah nakon konstituisanja vlasti početi "razvlačenje pameti".
Helena2014

#18289 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Helena2014 »

zagor 19 wrote:
Jeste, sve bi bilo do kraja požrtvovano i herojski, da se kormilo države predalo u ruke onih koju de facto ili "fakat" mogu BiH dovesti na korak bliže EU. Ali pružiti takvo povjerenje dvojucu Čović-Izetbegović , da ostavimo sada po strani RS, je u najmanju ruku ultra-optimistično, pa i utopijski. ...............

PA, TO JE JOŠ JEDAN PLUS ZA DF.

Formirajući vlast sa njima pokazuje da poštuje većinsku volju naroda koji ih je birao
nikad_vise

#18290 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by nikad_vise »

Mister Yes wrote:
webby-x wrote: Očito je da je dobio takve upute ... da bude konstruktivan po pitanju rješavanja hrvatskog pitanja.
Upute jesu takve ali namjerno je IZABRAN baš on da ih sprovede u dijelo. To ne bi bio slučaj da to nije i njegova volja i stav. Željko živi u Sarajevu i sigurno primjeti da je sve više pokrivenih i bradatih. Pa još uz otvoreni interes Rusa ovdje stvarno postoji realna opasnost da se BiH zaglavi u mulju između islamizma sa jedne strane i ruske provincije sa druge strane. Vjerujem da Željko istinski vjeruje da je sada najvažnije ući u EU pa makar se pristalo na mnoge kompromise koji se kose sa onim u šta vjeruje jer kada se uđe u EU svakako će morati doći do uspostave onog u šta on vjeruje. Jer realno, jedini način da ovo postane građanska država je da se relaksiraju odnosi i povrati povjerenje a to će se najlakše uraditi ako zemlja uđe u EU. Ulazak u EU bi otklonio većinu strahova koje imaju i jedni i drugi i treći jer standardi ljudskih prava i zaštita manjina u EU su sami od sebe garancija sigurnosti za sve. A strahovi su osnova mržnje i nepovjerenja u BIH. Ako se otklone strahovi ova zemlja ima šansu da jednog dana zaista postane građanska bez ikakvih unutrašnjih podjela. Vjerujem da i Željko vjeruje u ovo i da će zato zažmiriti ne na jedno već ako treba i oba oka samo da se pokrenemo iz mjesta i krenemo ka zapadu.
Cuj pokrivenih i bradatih :lol: :lol:
Ne lupaj gluposti,nije opasan svako ko je musliman i ko pusti bradu.
One koji su opasni ti se privode svakodnevno sto smo mogli vidjeti i prije par dana.
Mister Yes

#18291 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

zagor 19 wrote: Tim likovima, ako već ne mogu vječno razvlačiti staus -quo, a onda bolje odgovora haos i podjela, jer je to jedini način da izbjegnu sudbinu poput Ive Sanadera i sl. A to je neminovno jer EU traži pravnu državu, čistu od političkih familija-kasti, poput kaste Izetbegovića ili HDZ-ovskih familija i kumova.
Nemojmo biti naivni. Mafija postoji svuda u svijetu pa i u EU. Evo da ne idemo dalje od Italije i Berluskonija. I njihovo govno smrdi ali je za nas izrazito bitna percepcija naroda koju bi postigli ulaskom u EU. Uklanjanje strahova i relaksacija odnosa. A nemam nikakve iluzije da je EU idealno društvo anđela. Takvo nešto ne postoji. Ljudi nisu idealni pa ne može biti idealna ni bilo kakva tvorevina ljudi. Dakle ni EU.
zagor 19

#18292 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

Helena2014 wrote:
zagor 19 wrote:
Jeste, sve bi bilo do kraja požrtvovano i herojski, da se kormilo države predalo u ruke onih koju de facto ili "fakat" mogu BiH dovesti na korak bliže EU. Ali pružiti takvo povjerenje dvojucu Čović-Izetbegović , da ostavimo sada po strani RS, je u najmanju ruku ultra-optimistično, pa i utopijski. ...............

PA, TO JE JOŠ JEDAN PLUS ZA DF.

Formirajući vlast sa njima pokazuje da poštuje većinsku volju naroda koji ih je birao

Ama da ne ispadne da se svađam, ali da ostaimo po strani kolio je to u suprotnosti sa osnovim postulatima parlamentarne demokratije da neka parlamentarna stranka daje sebi za pravo da bude isključivi predstavnik nekog naroda, ali zašto je onda pobogu formirana DF- kao multietnička stranka, tj zašto uopće formirati multietničke stranke kad dakle nacionalnim uvijek mora pripasti vodeća uloga u vlasti, jer su "predstavnici naroda".
webby-x

#18293 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by webby-x »

zagor 19 wrote:zašto uopće formirati multietničke stranke kad dakle nacionalnim uvijek mora pripasti vodeća uloga u vlasti
Tko kaže da mora?
Neka te multietničke stranke osvoje značajan udjel i neće biti problema.
Ne možeš predstavljati narod koji ti je dao manje od 1% podrške.
zagor 19

#18294 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

Mister Yes wrote:
zagor 19 wrote: Tim likovima, ako već ne mogu vječno razvlačiti staus -quo, a onda bolje odgovora haos i podjela, jer je to jedini način da izbjegnu sudbinu poput Ive Sanadera i sl. A to je neminovno jer EU traži pravnu državu, čistu od političkih familija-kasti, poput kaste Izetbegovića ili HDZ-ovskih familija i kumova.
Nemojmo biti naivni. Mafija postoji svuda u svijetu pa i u EU. Evo da ne idemo dalje od Italije i Berluskonija. I njihovo govno smrdi ali je za nas izrazito bitna percepcija naroda koju bi postigli ulaskom u EU. Uklanjanje strahova i relaksacija odnosa. A nemam nikakve iluzije da je EU idealno društvo anđela. Takvo nešto ne postoji. Ljudi nisu idealni pa ne može biti idealna ni bilo kakva tvorevina ljudi. Dakle ni EU.
Ma jok, nigdje nemaš ovog nivoa antidržavnog djelovanja, podrivanja suvereniteta urušavanja ekonomskih temelja zemlje, u tim zemljma odn Italiji. Mafija u italiji je mala maca, švercuju drogu i drže kazina. Ovo je sistemsko urušavanje države i ono ima ime i prezime, pa čitavi industrijski kompleki su npr. u Hercegovini pokopani i sravnjeni sa zemljom od strane HDZ-a. MA kakvi, Evropa sa tim nemože živjeti, sa Berluskonijem i mafijom može.
zagor 19

#18295 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

webby-x wrote:
zagor 19 wrote:zašto uopće formirati multietničke stranke kad dakle nacionalnim uvijek mora pripasti vodeća uloga u vlasti
Tko kaže da mora?
Neka te multietničke stranke osvoje značajan udjel i neće biti problema.
Ne možeš predstavljati narod koji ti je dao manje od 1% podrške.
HA dobro, ja mislio da ovdje raja znaju neke osnovne parametre, za predstavljanje naroda služi Dom naroda. A u zastupničkom domu niko nema pravo treažiti eksluzivitet da bude predstavnik naroda. tu je priču plasirao HDZ, i uspješno je mozak ispran tako da se "predstavljnje naroda" uvažava zdravo za gotovo. Ma znaju to i u Briselu, smo iz nekog razloga udovoljavaju Čoviću.
webby-x

#18296 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by webby-x »

zagor 19 wrote:HA dobro, ja mislio da ovdje raja znaju neke osnovne parametre, za predstavljanje naroda služi Dom naroda. A u zastupničkom domu niko nema pravo treažiti eksluzivitet da bude predstavnik naroda. tu je priču plasirao HDZ, i uspješno je mozak ispran tako da se "predstavljnje naroda" uvažava zdravo za gotovo. Ma znaju to i u Briselu, smo iz nekog razloga udovoljavaju Čoviću.
Pa i ne traži se u Zastupničkom ništa niti se može tražiti.
To je građanski dom.

:roll:

Pitanje je participiranja u vlasti tj. u odlučivanju, a za
Vladu treba podrška i Doma Naroda. Ako si dobio 1%
hrvatskih glasova ne možeš imati niti jednu hrvatsku
kvotu ... osvoji 20% pa ćeš imati jednog od 5.
zagor 19

#18297 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

webby-x wrote:
zagor 19 wrote:HA dobro, ja mislio da ovdje raja znaju neke osnovne parametre, za predstavljanje naroda služi Dom naroda. A u zastupničkom domu niko nema pravo treažiti eksluzivitet da bude predstavnik naroda. tu je priču plasirao HDZ, i uspješno je mozak ispran tako da se "predstavljnje naroda" uvažava zdravo za gotovo. Ma znaju to i u Briselu, smo iz nekog razloga udovoljavaju Čoviću.
Pa i ne traži se u Zastupničkom ništa niti se može tražiti.
To je građanski dom.

:roll:

Pitanje je participiranja u vlasti tj. u odlučivanju, a za
Vladu treba podrška i Doma Naroda. Ako si dobio 1%
hrvatskih glasova ne možeš imati niti jednu hrvatsku
kvotu ... osvoji 20% pa ćeš imati jednog od 5.

To ti je moj prijatelju uvod u parktičnu podjelu zemlje, znači da su samo kandidati iz kantona sa npr. većinski hrvatskim stanovništvom, kvalifikovani da budu ministri u izvršnoj vlsti tj u Vladi. Prema tome bi trebalo organizirati izbore unutar svakog naroda, a to nije slučaj zar ne? Ne znam zaista, da li je to pričaš pravilo ili zakon, ili opet naša slobodna interpretacija demokratije. Koliko ja znam stranke koje participariaju u zakonodavnoj vlasti shodno svojim mandatima dobijaju i odgovarsjući broj ministarstava. PA zašto je onda Komšić objavio da "odustaje" od hrvatskih mjesta. Po tvojoj logici, on ne mogao ni razmišljti uopšte u hrvatskim mjestima u vladi. Drugo ako se sjećaš Izetbegović je odnmah nakon objavljenih rezultata izjavio kako se ne treba upuštati u avanturu pravljnja vlasti bez SDA, dakle u smislu predstavničkog doma Fedracije, jer je SDA- eto ekslkluzivni predstavnik Bošnjka. Dakle traži se u Predstavničkom domu, trašila je HDZ 2010 a evo traži SDA 2014-te, jer je to jedini put za zauzamanje minstarskih fotelja.
webby-x

#18298 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by webby-x »

zagor 19 wrote:To ti je moj prijatelju uvod u parktičnu podjelu zemlje, znači da su samo kandidati iz kantona sa npr. većinski hrvatskim stanovništvom, kvalifikovani da budu ministri u izvršnoj vlsti tj u Vladi.
Ne, samo treba npr. DF dobiti značajan broj glasova u tim kantonima.
Ministar može biti bilo tko.
vee-jay

#18299 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vee-jay »

Mister Yes wrote:

Bogme za mene je ovo o foteljama ostalih i te kako iznenadjenje. Komsic uvodi u potpunosti novu praksu na politicku scenu BiH. Ovo je, blago receno, revolucija i on i njegova stranka time dugorocno mogu samo dobiti.
pumica

#18300 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pumica »

vee-jay wrote:
Mister Yes wrote:

Bogme za mene je ovo o foteljama ostalih i te kako iznenadjenje. Komsic uvodi u potpunosti novu praksu na politicku scenu BiH. Ovo je, blago receno, revolucija i on i njegova stranka time dugorocno mogu samo dobiti.

Post Reply