(quote) Iznenađenje je onima koji nisu pratili igru. Nisu skontali koliko su se Komšić i Bakir zbližili dok su zajedno sjedili u Predsjedništvu. Nisu skontali kako se Komšić sklonio Čoviću (sklonio Marjanovića). Nisu skontali da se DF finansira iz vana.
Naravno, Komšić i Suljagić su prije izbora pričali jedinu moguću priču s kojom su mogli dobiti jedine moguće glasove a to su glasovi razočaranih SDP glasača koji sanjaju građansku BiH. To je bila jedina moguća ciljna grupa za DF i moralo se pričati ono što vole čuti tipovi poput Banksy i Madnera.
Ali vidimo da je DF nakon izbora nešto potpuno drugačije. Ja sam lično impresioniran ovim potezima DF-a. Potpuno su podredili stranku državi. Jasno je da DF ovo neće preživjeti i da će biti bukvalno stranka sa rokom trajanja od 4 godine. Ali to su ključne 4 godine nakon kojih i ne moraju postojati. Komšićeva strategija "daj da uradimo nešto za državu i da se približimo EU pa makar DF propao nakon toga" izgleda plemenito i legitimno. I ja počinjem vjerovati da se radi o dobrom i plemenitom čovjeku koji je spreman i lagati za viši cilj. Samo izbacivanje Dodika iz državne vlasti je enorman uspjeh sve da ništa drugo ne postignu. Ako još pride relaksiraju odnose Bošnjaka i Hrvata i rješe ključne probleme u evroatlanskim integracijama treba mu podići spomenik. Slagao je svoje glasače koji mu to neće oprostiti ali ako će pomoći državi vrijedilo je. Dobar čovjek
PS: Ekstra poeni za ovo "neću ni hrvatske ni bošnjačke pozicije u vlasti". Legenda

[/quote]
Jeste, sve bi bilo do kraja požrtvovano i herojski, da se kormilo države predalo u ruke onih koju de facto ili "fakat" mogu BiH dovesti na korak bliže EU. Ali pružiti takvo povjerenje dvojcu Čović-Izetbegović , da ostavimo sada po strani RS, je u najmanju ruku ultra-optimistično, pa i utopijski. Tim likovima, ako već ne mogu vječno razvlačiti staus -quo, a onda bolje odgovora haos i podjela, jer je to jedini način da izbjegnu sudbinu poput Ive Sanadera i sl. A to je neminovno jer EU traži pravnu državu, čistu od političkih familija-kasti, poput kaste Izetbegovića ili HDZ-ovskih familija i kumova. Opozicija, jedini ispravan put u ovoj konstelaciji snaga, pa eto im slobodno neka grade "evropski put", ali bez DF-a. Mislim da je Željko mnogo žrtvovao, ni za šta.Mislim da će odmah nakon konstituisanja vlasti početi "razvlačenje pameti".