Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Zoya

#18251 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Zoya »

To što ne daju žmigavac na koju će stranu. Uh :twisted: :twisted:
Bakir1

#18252 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

Travnički Noćni Šetač wrote:
Bakir1 wrote:Zato u Zenici svaki cetvrti kruzni tok patrola, plave koverte i za telefoniranje sa kamera za nadzor dolaze...
Ponekad mi se čini da odustvo sistema u Sarajevu nije slučajno ni najmanje....
Zenica je sasvim Ok sa ovim kružnim tokovima... ide to fino... Ono gdje je u Zenica problem je Travnička jer je preuska i ulaz/izlaz prema Dzananović centru gdje je vječita gužva... na ta dva mjesta nekako uvijek zaglavi...
Nije Zenica velika kao Sarajevo nije, ali svugdje je saobracajna infrastruktura kultura veca nego u Sarajevu.
Kudim ga s pravom svakim, pomakao sam se van ovih prcija bosanskih koliko toliko a i sve bosanske sam prosao uzduz i poprijeko, nema u Sarajevu ulaza ni izlaza da to ide glatko, ima ako ces prema Jahorini, ostalo je sve tuc muc pola sata 45 minuta za 10 km....
Brze dodjem autoputem do vogosce nego od vogosce do hotonja....
Travnički Noćni Šetač

#18253 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

Pa jest... Meni iz Travnika do kučica na Jošanici sat vemena, još do Lašve bude uvijek gužva... a onda preko Kobilje glave barem još pola sata... mada otkako je napravljena petlja Butile uvijek idem preko nje.... nekako brze prodjem ipak nego na Vogošću...
tempuser

#18254 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Ne branim sarajevsku infrastrukturu, naprotiv ali jutarnje i poslijepodnevne guzve na prilascima gradu nisu zbog ljudi iz Sarajeva koji idu na posao jer nemaju blage veze s voznjom (oni snose dio krivice za guzve u gradu), nego zbog ljudi koji putuju u Sarajevo na posao + oni koji nekim drugim poslom dolaze. U 3 firme koje sam radio 1/3 zaposlenih je putovala iz Zenice. Ljudi dolaze na posao iz radijusa 50+ km oko Sarajeva, Olovo, Zenica, Kakanj, Visoko, Breza, Vares, Konjic, a pri cemu rasterecuju infrastrukturu u maticnim gradovima.
Last edited by tempuser on 05/11/2018 23:21, edited 2 times in total.
Throttle

#18255 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

I u Zenici ima stoke u kruznim, ne prodje dan da se ne iznerviram. Il je debil il je taxista. Al ide na bolje, primjeti se da vremenom saobracaj ide tecnije. Mana kruznih po Zenici je sto ih je dosta malog radijusa pa moras cekat jer nikad ne mozes bit siguran gdje ce se iskljucit oni koji su vec u kruznom, al to je vec problem samog prostora na mjestima gdje su kruzni. Svakako bolje nego semafori
Travnički Noćni Šetač

#18256 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

tempuser wrote:Ne branim sarajevsku infrastrukturu, naprotiv ali jutarnje i poslijepodnevne guzve na prilascima gradu nisu zbog ljudi iz Sarajeva koji idu na posao (oni snose dio krivice za guzve u gradu), nego zbog ljudi koji putuju u Sarajevo na posao + oni koji nekim drugim poslom dolaze. U 3 firme koje sam radio 1/3 zaposlenih je putovala iz Zenice. Ljudi dolaze na posao iz radijusa 50+ km oko Sarajeva, Olovo, Zenica, Kakanj, Visoko, Breza, Vares, Konjic, a pri cemu rasterecuju infrastrukturu u maticnim gradovima.
Isto je u svakom centru kantona... Travnik je mali grad ali kako je centar kantona iz svih gradova u SBK na posao dolaze u Travnik... po danu je takav haos da ne postoji slobodno mjesto za parking do 17 sati....i jos kroz centar prolazi magistralni put koji povezuje Krajinu sa ostatkom BiH...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#18257 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

Travnički Noćni Šetač wrote:i jos kroz centar prolazi magistralni put koji povezuje Krajinu sa ostatkom BiH...
jestel razmisljali da neke barikade postavite :lol:
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#18258 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by liaar »

bitanga_sa_otesa wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:i jos kroz centar prolazi magistralni put koji povezuje Krajinu sa ostatkom BiH...
Nije im još toliko kritično :lol:

Zamisli barikada prije onog tunela nakon restorana Bazeni, da se Rogatica i Foča ne mogu pojaviti u Sarajevu. Mislim nekako bi sredili da ti možeš iz Rogatice na otpad na portirsko mjesto al' samo tebi :lol:
bitanga_sa_otesa

#18259 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

liaar wrote:
Zamisli barikada prije onog tunela nakon restorana Bazeni, da se Rogatica i Foča ne mogu pojaviti u Sarajevu. Mislim nekako bi sredili da ti možeš iz Rogatice na otpad na portirsko mjesto al' samo tebi :lol:
docu ja s druge strane preko rogoja :-D
Travnički Noćni Šetač

#18260 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

bitanga_sa_otesa wrote:
Ma jok... nego kontamo naplatne kucice postaviti.... :lol:
bitanga_sa_otesa

#18261 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Travnički Noćni Šetač wrote: Ma jok... nego kontamo naplatne kucice postaviti.... :lol:
jos bolja opcija,imaj me u vidu ako bude upraznjeno radno mjesto blaganika.
tempuser

#18263 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Travnički Noćni Šetač wrote:
tempuser wrote:Ne branim sarajevsku infrastrukturu, naprotiv ali jutarnje i poslijepodnevne guzve na prilascima gradu nisu zbog ljudi iz Sarajeva koji idu na posao (oni snose dio krivice za guzve u gradu), nego zbog ljudi koji putuju u Sarajevo na posao + oni koji nekim drugim poslom dolaze. U 3 firme koje sam radio 1/3 zaposlenih je putovala iz Zenice. Ljudi dolaze na posao iz radijusa 50+ km oko Sarajeva, Olovo, Zenica, Kakanj, Visoko, Breza, Vares, Konjic, a pri cemu rasterecuju infrastrukturu u maticnim gradovima.
Isto je u svakom centru kantona... Travnik je mali grad ali kako je centar kantona iz svih gradova u SBK na posao dolaze u Travnik... po danu je takav haos da ne postoji slobodno mjesto za parking do 17 sati....i jos kroz centar prolazi magistralni put koji povezuje Krajinu sa ostatkom BiH...
Slicno jest, ali nikako ne moze biti isto... Osim sto je centar kantona, centar je i entiteta, i drzave i sve sto ide uz to, pa na to sve dodaj drzavne firme, bolnice, univerzitete, nedrzavne firme i organizacije. Nasao sam podatak da je broj zaposlenih u Sarajevu 139.000 ljudi, od cega 30% opstina Centar, sto dovoljno govori za sebe, dok cijeli SBK ima cca 50.000, a Travnik 12.500, tako da je je i broj onih koji putu srazmjeran tome. Nemoj se naci prozvanim ali moja je slobodna procjena da vise ljudi dodke svaki dan u Sarajevo na posao nego sto je u Travinku ukupno zaposlenih. Ne prave valjda ljudi iz Sarajeva cep od Josanica do grada.
Last edited by tempuser on 05/11/2018 23:41, edited 1 time in total.
Travnički Noćni Šetač

#18264 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Proprcionalno je to tu negdje... Sarajevo je naravno mnogo vece i sva situacija se usloznjava logicno.... ali nije ni ovde bajka mali smo grad pa nas par desetaka vozila zaglavi.... ne prave ni kod nas domaci ljudi cep od Nove Bile do Travnika....
tempuser

#18265 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Travnički Noćni Šetač wrote:Proprcionalno je to tu negdje... Sarajevo je naravno mnogo vece i sva situacija se usloznjava logicno.... ali nije ni ovde bajka mali smo grad pa nas par desetaka vozila zaglavi.... ne prave ni kod nas domaci ljudi cep od Nove Bile do Travnika....
Editovah komentar, Sarajevo 138.000 zaposlenih, kompletan SBK 50.000, Travnik 12.500, sto se proporcije tice, broj stanovnika je manji od 1 : 10, a broj zaposlenih je veci od 1: 10. Ti omjeri su normalni jer se radi o glavnom gradu, ali ne mozes kriviti sarajevske vozace za guzve na ulasku u grad. Krivac je slaba propusnost, moze Sarajevo 20 x vise stanovnika od Travnika kad je prilazna cesta Travniku jednake propusnosti kao ona kroz Vogoscu.
Travnički Noćni Šetač

#18266 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Ne krivim ja druze nikoga a najmanje sarajevske vozace... naprotiv nekoliko pohvala sam uputio juce i danas u tom pravcu, i to bas u ovoj temi....
...
Samo kazem da nije jedino Sarajevo u guzvi ima i na drugim mjestima bespotrebnih guzvi jer se desavaju slicne stvari....
...
I da... vjerujem kad bi stvarno neko postavio naplatne kucice na ulazima u Travnik sigurno bi vise zaradile nego one u Jošanici....
tempuser

#18267 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Travnički Noćni Šetač wrote:Ne krivim ja druze nikoga a najmanje sarajevske vozace... naprotiv nekoliko pohvala sam uputio juce i danas u tom pravcu, i to bas u ovoj temi....
...
Samo kazem da nije jedino Sarajevo u guzvi ima i na drugim mjestima bespotrebnih guzvi jer se desavaju slicne stvari....
...
I da... vjerujem kad bi stvarno neko postavio naplatne kucice na ulazima u Travnik sigurno bi vise zaradile nego one u Jošanici....
Nisi ti, ali procitah nesto u tom stilu ranije, pa cisto da se kontatuje sta je razlog za guzvu od Josanice do grada...
Generalni problem guzve u Sarajevu nije samo saobracaj, nego politika. Zbog kupovine socijalnog mira, nesrazmjerno niskim cijenama registracije i popustljivim tehnickim pregledima broj auta je nesrazmjerno veliki u odnosi na broj stanovnika, standard i kupovnu moc.
Tu nece pomoci nikakvo sirenje infrastrukture, jer grad ima fizicke limite, nego smanjenjem broja vozila u pokretu, sto se moze samo izbacivanjem tehnicki neispravnih vozila i demotivacijom vozaca da svakodnevno koriste automobil, pogotovo za 1-2 osobe, a od toga nema nista dok je ovakvo stanje.
Last edited by tempuser on 06/11/2018 00:23, edited 1 time in total.
arslanica

#18269 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by arslanica »

zato se to i zove kružni tok ... jel to problem!?

Image
BadBoy

#18270 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

tempuser wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:Ne krivim ja druze nikoga a najmanje sarajevske vozace... naprotiv nekoliko pohvala sam uputio juce i danas u tom pravcu, i to bas u ovoj temi....
...
...
Nisi ti, ali procitah nesto u tom stilu ranije, pa cisto da se kontatuje sta je razlog za guzvu od Josanice do grada...
Generalni problem guzve u Sarajevu nije samo saobracaj, nego politika. Zbog kupovine socijalnog mira, nesrazmjerno niskim cijenama registracije i popustljivim tehnickim pregledima broj auta je nesrazmjerno veliki u odnosi na broj stanovnika, standard i kupovnu moc.
Tu nece pomoci nikakvo sirenje infrastrukture, jer grad ima fizicke limite, nego smanjenjem broja vozila u pokretu, sto se moze samo izbacivanjem tehnicki neispravnih vozila i demotivacijom vozaca da svakodnevno koriste automobil, pogotovo za 1-2 osobe, a od toga nema nista dok je ovakvo stanje.
To je to.

Širenje cestovne infrastrukture nigdje u svijetu ne dovodi do smanjenja gužvi nego do, paradoksalno, povećanja cestovnog saobraćaja. Veće, šire i bolje ceste = veći broj ljudi koji se odluči na korištenje privatnog automobila.

Sarajevo ima tu dodatnu nesreću što je geografski jako ograničeno, pa u većini slučajeva ni nemamo opciju širenja cestovne infrastrukture. Jedini spas za Sarajevo leži u apsolutonm favoriziranju i potenciranju javnog gradskog saobraćaja.

To treba biti transportna politika i strategija Kantona za narednih 10, 20 i 50 godina.
tempuser

#18271 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

@arslanica
Sta se desava ako horizontalna signalizacija pokazuje iz koje trake se smijes gdje iskljuciti, npr u Hrasnom iz pravca Zeljinog i Anexa? Iz pravca Anexa udjes u kruzni tok vanjskom, kojom po signalizaciji iz tih pravaca ne smijes napraviti 3/4 kruga, i spucas se s likom koji se vanskom trakom iskljucivao prema Hrasnom?
arslanica

#18272 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by arslanica »

tempuser wrote:@arslanica
Sta se desava ako horizontalna signalizacija pokazuje iz koje trake se smijes gdje iskljuciti, npr u Hrasnom iz pravca Zeljinog i Anexa? Iz pravca Anexa udjes u kruzni tok vanjskom, kojom po signalizaciji iz tih pravaca ne smijes napraviti 3/4 kruga, i spucas se s likom koji se vanskom trakom iskljucivao prema Hrasnom?
i jel se to poštuje?

pričam više od dijelu B.potok - Otoka ... dva kružna toka ... i na oba je krkljanac

drugi dio priče je vezan za žmigavce ili pokazivače pravca ... zar je problem, ako ja želim da se uključim u kružni tok, pa gledam sa svoje lijeve strane dal' šta dolazi, upaliti to "čudno svjetlo" da vidim na koju stranu će lola otići ...

i još milion stvari .... uh ... već sam se iznervirala kad skontam šta me kasnije čeka :twisted: :twisted:
tempuser

#18273 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

arslanica wrote:
tempuser wrote:@arslanica
i jel se to poštuje?

pričam više od dijelu B.potok - Otoka ... dva kružna toka ... i na oba je krkljanac

drugi dio priče je vezan za žmigavce ili pokazivače pravca ... zar je problem, ako ja želim da se uključim u kružni tok, pa gledam sa svoje lijeve strane dal' šta dolazi, upaliti to "čudno svjetlo" da vidim na koju stranu će lola otići ...

i još milion stvari .... uh ... već sam se iznervirala kad skontam šta me kasnije čeka :twisted: :twisted:
Citam ovo "uputstvo" koje si postavila koje je onako generalno pa me interesuje kako bi se to pravilo posmatralo u slucaju sudara u Hrasnom. Nekako gledajuci sobr. propise, ako si iz pravca Zeljinog i Aenxa napravio 3/4 kruga vanjskom onda si se po horiznotalnoj signalizaciji nepropisno prestrojio i u slucaju sudara sa nekim ko je postovao signalizaciju i ko se iz vanjske iskljucuje bi trebao biti kriv, al ajd dokazi gdje si se ukljucio.
tempuser

#18274 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

BadBoy wrote:
To je to.

Širenje cestovne infrastrukture nigdje u svijetu ne dovodi do smanjenja gužvi nego do, paradoksalno, povećanja cestovnog saobraćaja. Veće, šire i bolje ceste = veći broj ljudi koji se odluči na korištenje privatnog automobila.

Sarajevo ima tu dodatnu nesreću što je geografski jako ograničeno, pa u većini slučajeva ni nemamo opciju širenja cestovne infrastrukture. Jedini spas za Sarajevo leži u apsolutonm favoriziranju i potenciranju javnog gradskog saobraćaja.

To treba biti transportna politika i strategija Kantona za narednih 10, 20 i 50 godina.
To je svakome ko ima dvije ciste u glavi odavno jasno.
Jedini nacin je demotivacija koristenja auta u korist gradskog i alternativnih prevoza, a to se moze samo ako koristenje auta postavis u realne okvire s obzirom nagradske kapacitete, zagadjenost, troskove. Sve dok imamo sindikalne cijene registracije, labave tehnicke preglede i dzabne parkinge van centra grada do tad cemo sabotirati razvoj gradskog prevoza, stvarati guzve i gusti se u smogu, ali ova situacija odgovara vlastima jer je to klasina kupovina socijalnog mira. Sve dok moze autom na posao bosnjo mislim da mu je bolje nego onome jadi u Berlinu sto se vozika javnim prevozom.
Better Man

#18275 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Better Man »

Kupi glanc nove tramvaje sa klimom i eto ti rezultata. Tad bi svi letili da koriste tramvaj, a posebno ljeti, jer znaju da imaju čist udoban i klimatiziran prevoz i da ce doci na posao i kuci bez nervoze i da se znoje. Samo kvalitetan, moderan gradski prevoz će dovesti do smanjenja upotrebe automobila i još jedna stvar uvesti plaćanje vožnje kroz centar grada ili ograničiti da automobili ispod određenog eko standarda ne mogu voziti kroz centar grada.
Post Reply