Sitna buranija haraci po gradu. Pitanje je samo sta radi policija, tuziteljstva i sudovi.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
- Freamon Lester
#18251 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Odgovorno tvrdim da su Ramiz ili Ismet zivi poslali bi poruku na Jasmin TV i poruka bi isla na dnu ekrana i glasila bi nabrojani veceras da si samar opale odmah. I svi nabrojani bi sami sebi samarcinu zavalili i to sto jacu da ostane otisak kao dokaz da se zna...
Sitna buranija haraci po gradu. Pitanje je samo sta radi policija, tuziteljstva i sudovi.
- seoBIH
#18252 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Jebo majku svako se nađe pametovat. Fino objasnili sta policija uradi i na kraju se nađe neko i pametuje "Sta policija radi". 
- karanana
#18253 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
opet velicanje ove dvojice i stavljanje njih u kontekst borbe protiv kriminala.
pa ovaj faco je bas bio mnogo aktivniji dok su ova dvojica gore spomenuta bili zivi. pa svi ostali imaju dosijee koji su po 10-12 godina kada su babuke bile zive. sto nisu tada samari padali ovoj djeci sa liste? kakvo rezonovanje covjece.
ovo su sve njihovi ucenici. da nije bilo te dvojice mnogi sa liste ne bi postojali, benjo u pravom smislu.
pa ovaj faco je bas bio mnogo aktivniji dok su ova dvojica gore spomenuta bili zivi. pa svi ostali imaju dosijee koji su po 10-12 godina kada su babuke bile zive. sto nisu tada samari padali ovoj djeci sa liste? kakvo rezonovanje covjece.
ovo su sve njihovi ucenici. da nije bilo te dvojice mnogi sa liste ne bi postojali, benjo u pravom smislu.
-
mirzet87sa
#18254 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Kakva smijesna prica 'da je babuka ziv palili bi sami sebi samare' sine, vecina njih je cinila krivicna djela u doba kad ti je idol babuka bio ziv.. ne provaljujte se, kakva sitna buranija, ljudi imaju ubistva/pokusaj ubistva i sta sve ne
- thekupus
#18255 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
ako su ih i kontrolisali ti veci kriminalci, to je samo da bi oni mogli neometano ciniti gore stvari nego sto ta sitna stoka moze uraditi
gade mi se ljudi koji u njima vide uzore
-
al-em
#18256 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Oni su ludi, oni su jaki, oni su zeljini manijaci. I to svi na vrhu tabele.
- Tvrtko II Kotromanić
#18257 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
cuj Ramiz i Ismet
pa pola ovih su Ramizovi i Ismetovi "juniori"
ne kontam to uzdizanje mrtvih krimosa
to mi je u rangu sa onim "prije se moglo u parku spavat"
pa pola ovih su Ramizovi i Ismetovi "juniori"
ne kontam to uzdizanje mrtvih krimosa
to mi je u rangu sa onim "prije se moglo u parku spavat"
- Freamon Lester
#18258 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Sta policija radi? Nista. Privedu i onda ih zaboli dupe. Svaka cast pojedincima, ostali zderu kod Mostarlica prisjela im coca-cola besplatna.seoBIH wrote:Jebo majku svako se nađe pametovat. Fino objasnili sta policija uradi i na kraju se nađe neko i pametuje "Sta policija radi".
A gospoda bi trebala malo da rade i na prevenciji kriminaliteta. A to se od Mostarlica tesko moze iz restorana raditi. Valja malo protegnuti nogice, raditi policijski posao pa mozda jajare obicne ne budu u prilici da im se ime cita u dnevniku.
Faco je bio Ramizov covjek koliko mene sjecanje sluzi. I niko ovu dvojicu ne velica vec govorim o kalibru kriminala o kojem se govori. Ramiz i Ismet su bili ozbiljni kriminalci dok ovi nabrojani osim par njih stare garde i koja "nova nada" su apsolutno obicni klosari koji imaju oruzije i znaju da ga mogu upotrijebiti bez posljedica.karanana wrote:opet velicanje ove dvojice i stavljanje njih u kontekst borbe protiv kriminala.
Kriminal i mediji nikad nisu isli zajedno. Dok Ismetu droga nije pocela mozak nagrizati fino nije se niti pojavljivao u medijima. A i Ismet i Ramiz su de facto bili heroji odbrane grada, a bjezali su od medija. Cak sta vise Ismet dolazi u fokus medija kada je upao u Dane jer su htjeli da pisu o njemu.mirzet87sa wrote:Kakva smijesna prica 'da je babuka ziv palili bi sami sebi samare' sine, vecina njih je cinila krivicna djela u doba kad ti je idol babuka bio ziv.. ne provaljujte se, kakva sitna buranija, ljudi imaju ubistva/pokusaj ubistva i sta sve ne
Klosarluka je uvijek bilo. Ali stavljati u kontekst ove bivse kriminalne lidere sa ovim jajarima je tragikomicno. Da ima volje svih 33 nabrojana bi do kraja vikenda moglo biti i privedeno i optuzeno. A do kraja iduceg mjeseca i osudjeno. Sve po zakonu bez podemtanja dokaza.
Ismet i Ramiz mogu samo nekom devijantnom mogu biti uzori. Ja ih navodim kao primjer jacine i tezine kriminala sa kojim se nekad policija i tuziteljstvo moralo nositi. Da nije bilo rata i ratnih zasluga glulili bi oni davno dobre kazne. Na kraju Ismet je pukom srecom izbjegao sudbinu Zike Turkovica, a na kraju si sam zivot oduzeo. Procesuirati nekog iza koga su svi ovi nabrojani stajali i radili za njega je visestruka opasnost. Od ovih 33 na listi njih 30 je objektivno bezopasno. Uradi nadzor i pracenje nad njima. Zapljeni im po 10-20 hiljada sto su zaradili od kriminala i oni su bez ikakve opasnosti po sudsku vlast. Nije isto bilo Misi odrezat 40 godina Ismetu i nekom sudiji 10-20 za krivicna djela koji ovi pocinise. Svjesno zapostavljanje sigurnosne situacije u gradu od svih sluzbi je dovelo do toga da se obicni klosari zamogli snagom i sada vrse obracune izmedju sebe, pored toga sto obican narod ispasta.thekupus wrote:ako su ih i kontrolisali ti veci kriminalci, to je samo da bi oni mogli neometano ciniti gore stvari nego sto ta sitna stoka moze uraditi
-
Mutivoda
#18259 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
500KM 
An-Nur
btw. onaj što čovjeka danas radi kera (sori, cuke) izudara nekog ispred FPNa ..fuuuuuuuuuuuuj
niđe veze jebote
An-Nur
btw. onaj što čovjeka danas radi kera (sori, cuke) izudara nekog ispred FPNa ..fuuuuuuuuuuuuj
- uglavnomja
#18260 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Freamon Lester wrote:Sta policija radi? Nista. Privedu i onda ih zaboli dupe. Svaka cast pojedincima, ostali zderu kod Mostarlica prisjela im coca-cola besplatna.seoBIH wrote:Jebo majku svako se nađe pametovat. Fino objasnili sta policija uradi i na kraju se nađe neko i pametuje "Sta policija radi".![]()
.
pa to je posao policije, da nadju, uhapse i privedu, tj. proslijede tuzilastvu. i tu je kraj njihovog posla po tom pitanju.
nece policajac sa ulice pisati optuznicu niti se "nadgovarati" sa omarom, za to postoje ljudi (citava masinerija) sa visestruko vecim platama od uniformi. i u njima lezi problem.
i preventiva se ne moze odraditi na inicijativu policajca sa ulice, kad se onim odozogo digne neka stvar, tad ce i policija krenuti.
- Freamon Lester
#18261 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ukratko veze ti nemas.uglavnomja wrote:Freamon Lester wrote:Sta policija radi? Nista. Privedu i onda ih zaboli dupe. Svaka cast pojedincima, ostali zderu kod Mostarlica prisjela im coca-cola besplatna.seoBIH wrote:Jebo majku svako se nađe pametovat. Fino objasnili sta policija uradi i na kraju se nađe neko i pametuje "Sta policija radi".![]()
.
pa to je posao policije, da nadju, uhapse i privedu, tj. proslijede tuzilastvu. i tu je kraj njihovog posla po tom pitanju.
nece policajac sa ulice pisati optuznicu niti se "nadgovarati" sa omarom, za to postoje ljudi (citava masinerija) sa visestruko vecim platama od uniformi. i u njima lezi problem.
i preventiva se ne moze odraditi na inicijativu policajca sa ulice, kad se onim odozogo digne neka stvar, tad ce i policija krenuti.
- uglavnomja
#18262 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
haj ok, kad ti kazes ... 
- seoBIH
#18263 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ma nek ti imas veze
Sta ce koji kurac uraditi policajac kada nekoga privede 10 puta, a on je vec sutradan vani? Policija radi svoj posao, ali se taj posao NE VIDI zbog visih institucija.
- jao_situacije
#18264 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
čuj šta će koji kurac policija raditi
hajmo ih onda ukinuti, napisati izvještaj i otići nekome na vrata da ga uhapsi zna i moja nana uraditi
koje ispiranje mozga od strane nazovi policajaca i nazovi ministara unutrašnjih poslova
mi smo svoje uradili tako što smo uhapsili
pa nije ni čudo, kad je kod nas meritorno šta neki levat u nekoj emisiji na nekoj tv stanici kaže, i to 99% građana, pardon idiota, shvati kao tačno i istinito
bravo za građansku kritičku svijest, bravo za poznavanje osnovnih stvari i istraživanje o pojmovima o kojima se raspravlja
i onda se takav još ismijava ljudima kao oni nemaju pojma, a ustvari on valja gluposti samouvjereno
fino je čovjek rekao
"Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..."
hajmo ih onda ukinuti, napisati izvještaj i otići nekome na vrata da ga uhapsi zna i moja nana uraditi
koje ispiranje mozga od strane nazovi policajaca i nazovi ministara unutrašnjih poslova
mi smo svoje uradili tako što smo uhapsili
pa nije ni čudo, kad je kod nas meritorno šta neki levat u nekoj emisiji na nekoj tv stanici kaže, i to 99% građana, pardon idiota, shvati kao tačno i istinito
bravo za građansku kritičku svijest, bravo za poznavanje osnovnih stvari i istraživanje o pojmovima o kojima se raspravlja
i onda se takav još ismijava ljudima kao oni nemaju pojma, a ustvari on valja gluposti samouvjereno
fino je čovjek rekao
- seoBIH
#18265 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Nevjerovatno. Pored videopriloga ti se pitas da li policija radi svoj posao? PA uhapse debila 20 puta i toliko puta on izadje. Sta treba jos da urade pameti tvoje ti? Sta da urade kad je on vec sutra vani? STA? Hajde da cujem tu PAMETNU, pa da usutkas budalu.
- Pryda
#18266 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ako policija uhapsi nekog 16 puta i preda ga 16 puta tuzilastvu i tuzilastvo ga pusti svih 16 puta nakon 24 sata pritvora ko je tu kriv?jao_situacije wrote:čuj šta će koji kurac policija raditi![]()
![]()
mi smo svoje uradili tako što smo uhapsili![]()
![]()
![]()
fino je čovjek rekao
- jao_situacije
#18267 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
prvo i osnovno ne pušta ga tužilaštvo nego sud.Pryda wrote:Ako policija uhapsi nekog 16 puta i preda ga 16 puta tuzilastvu i tuzilastvo ga pusti svih 16 puta nakon 24 sata pritvora ko je tu kriv?jao_situacije wrote:čuj šta će koji kurac policija raditi![]()
![]()
mi smo svoje uradili tako što smo uhapsili![]()
![]()
![]()
fino je čovjek rekao
drugo da bi optužnica bila dobra moraju postojati dokazi da bi bilo dokaza policija mora raditi
treće čak i ako je dobra optužnica ako plati sudiju može ga pustiti
četvrto čak i ako ga osudi prvostepeno on se može žaliti i u drugostepenom postupku ga može osloboditi ako plati sudiju
peto ako i tad ode u zatvor može ga pomilovati Ćavara
šesto policija mora te likove pratiti da bi skontala šta rade kad gdje i s kim da bi ih eventualno uhvatili na djelu, neće se niko sam predati sa 10 hiljada, kilom droge i oružjem
sedmo čak i ako uhvate nekoga nije sve za optužnice i zatvora jer u krivičnom zakonu postoji puno krivičnih djela koja nisu sankcionirana dugogodišnjom zatvorskom kaznom
u tom slučaju policija treba da im diše za vratom da se oni ne osjećaju slobodni da rade šta hoće, a nakon više krivičnih djela koja je skupio postoji mogućnost sticaja najjednostavnije objašnjeno da se spoji 5 krivičnih djela po 2 godine naprimjer u jedinstvenu kaznu od 10 godina
ima li nešto nejasno ?
- Pryda
#18268 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Jesi svjestan ti sta pises?jao_situacije wrote:
Haj redom da idemo
Upravu si za ovo, ali sud ga pusta na osnovu toga sto nema dovoljno jakih dokaza koje upravo tuzilastvo treba da iznese.prvo i osnovno ne pušta ga tužilaštvo nego sud.
Pa ako nije dovoljan dokaz sto im nadju oruzje, imaju svjedoke i jos priznaju ljudi da su to uradili ja ne znam sta je.drugo da bi optužnica bila dobra moraju postojati dokazi da bi bilo dokaza policija mora raditi
Ovo nikakve veze sa policijom nema, ja te pitam kako policija ne radi posao ti pricas o sudu, drzavi i zakonu - dakle jos jedna gluposttreće čak i ako je dobra optužnica ako plati sudiju može ga pustiti
četvrto čak i ako ga osudi prvostepeno on se može žaliti i u drugostepenom postupku ga može osloboditi ako plati sudiju
šesto policija mora te likove pratiti da bi skontala šta rade kad gdje i s kim da bi ih eventualno uhvatili na djelu, neće se niko sam predati sa 10 hiljada, kilom droge i oružjem
sedmo čak i ako uhvate nekoga nije sve za optužnice i zatvora jer u krivičnom zakonu postoji puno krivičnih djela koja nisu sankcionirana dugogodišnjom zatvorskom kaznom
Policija ne smije nikome disati za vratom bez sudskog naloga, ti mislis da se mogu zaduzit 2 policajca, onako kao redovni posoa da citav dan prate nekog klosara ili sta, ne kontam te?u tom slučaju policija treba da im diše za vratom da se oni ne osjećaju slobodni da rade šta hoće,
Opet nikakve veze sa policijom, drzava sud zakon.a nakon više krivičnih djela koja je skupio postoji mogućnost sticaja najjednostavnije objašnjeno da se spoji 5 krivičnih djela po 2 godine naprimjer u jedinstvenu kaznu od 10 godina
ima li nešto nejasno ?
Nemoj dalje pisat nista pametnije ti je.
- jao_situacije
#18269 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
kojeg bolan sudskog nalogaPryda wrote:Jesi svjestan ti sta pises?jao_situacije wrote:
Haj redom da idemo
Upravu si za ovo, ali sud ga pusta na osnovu toga sto nema dovoljno jakih dokaza koje upravo tuzilastvo treba da iznese.prvo i osnovno ne pušta ga tužilaštvo nego sud.
Pa ako nije dovoljan dokaz sto im nadju oruzje, imaju svjedoke i jos priznaju ljudi da su to uradili ja ne znam sta je.drugo da bi optužnica bila dobra moraju postojati dokazi da bi bilo dokaza policija mora raditi
Ovo nikakve veze sa policijom nema, ja te pitam kako policija ne radi posao ti pricas o sudu, drzavi i zakonu - dakle jos jedna gluposttreće čak i ako je dobra optužnica ako plati sudiju može ga pustiti
Policija ne smije nikome disati za vratom bez sudskog naloga, ti mislis da se mogu zaduzit 2 policajca, onako kao redovni posoa da citav dan prate nekog klosara ili sta, ne kontam te?u tom slučaju policija treba da im diše za vratom da se oni ne osjećaju slobodni da rade šta hoće,
Opet nikakve veze sa policijom, drzava sud zakon.a nakon više krivičnih djela koja je skupio postoji mogućnost sticaja najjednostavnije objašnjeno da se spoji 5 krivičnih djela po 2 godine naprimjer u jedinstvenu kaznu od 10 godina
ima li nešto nejasno ?
Nemoj dalje pisat nista pametnije ti je.
policiji treba sudski nalog da radi svoj posao, jel to ?
samo mi reci jel radiš u policiji, ako radiš sve je jasno
bravo eric prydz umjesto da radiš svoj posao ti po klixu visiš, koliko vas još ima? garant si mup ks čim se javljaš
čuj ako im nađu oružje kolika je kazna za nedozvoljeno držanje oružja ?
za šta im nađu svjedoke da su imali oružje opet te pitam, kolika je kazna za to ?
- Pryda
#18270 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ti bas uporanjao_situacije wrote: kojeg bolan sudskog naloga![]()
bravo eric prydz umjesto da radiš svoj posao ti po klixu visiš, koliko vas još ima? garant si mup ks čim se javljaš
za šta im nađu svjedoke da su imali oružje opet te pitam, kolika je kazna za to ?
Vjeruj mi da ne radim u policiji, sta inace mislim o policiji sam napisao vise puta na ovom forumu, uglavnom nista dobro. Samo kazem da je cinjenica da oni hapse i rade svoj posao sto se toga tice. Nije njihov problem sto sud oslobodi covjeka koji prizna, nagode se i sutra je vani.
I ne treba im sudski nalog da rade posao, nego konkretno za ono sto si ti rekao 'da vise nekom za vratom'. Ova dva zadnja pitanja opet veze sa policijom nemaju, takav je zakon i dzaba ti.
- uglavnomja
#18271 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
ocito ne citas linkove postavljene na forum
http://radiosarajevo.ba/novost/186864/i ... u-sarajevo
sve ti fino pise
"Krivični zakon Federacije je jasan u odredbama. Za pokušaj ubistva jedna do deset godina zatvora, za oružano razbojništvo do deset godina, za ugrožavanje sigurnosti do pet godina, za nasilničko ponašanje do tri godine, za neovlašteno posjedovanje oružja do tri godine. Tu je i produženo krivično djelo za više istih ili istovrsnih krivičnih djela. Kada se kazne sabiraju. Za sudije, sagledavajući kazne i broj krivičnih djela, postoji samo olakšavajuća okolnost. Koliko god krivičnih djela počinili."
ali sve ovo tebi nije dovoljno da shvatis da policija i sud nisu jedno, da policija nema nikakve veze ni uticaja na rad suda.
nalog za pracenje pojedinaca spada u posebne slucajeve i mora se odobriti sa visih instanci. ne mogu mujo i suljo doci u smjenu i reci hajmo danas pratiti zulica, ko hebe rejon, saobracaj, obilazak, pitu i cevape ...
i jos nesto, da sam kojim slucajem vlasnik ugostiteljskog objekta, polcija bi bila najdrazi gost i sve bi im bilo dzaba ... jer dok su oni tu nema reketa, nema konurencije da rastjeruje goste i unistava inventar, nema pijanih budala ...
a samo pojavljivanje uniformi na javnim mjestima je dio posla, psiholoski efekat ...
http://radiosarajevo.ba/novost/186864/i ... u-sarajevo
sve ti fino pise
"Krivični zakon Federacije je jasan u odredbama. Za pokušaj ubistva jedna do deset godina zatvora, za oružano razbojništvo do deset godina, za ugrožavanje sigurnosti do pet godina, za nasilničko ponašanje do tri godine, za neovlašteno posjedovanje oružja do tri godine. Tu je i produženo krivično djelo za više istih ili istovrsnih krivičnih djela. Kada se kazne sabiraju. Za sudije, sagledavajući kazne i broj krivičnih djela, postoji samo olakšavajuća okolnost. Koliko god krivičnih djela počinili."
ali sve ovo tebi nije dovoljno da shvatis da policija i sud nisu jedno, da policija nema nikakve veze ni uticaja na rad suda.
nalog za pracenje pojedinaca spada u posebne slucajeve i mora se odobriti sa visih instanci. ne mogu mujo i suljo doci u smjenu i reci hajmo danas pratiti zulica, ko hebe rejon, saobracaj, obilazak, pitu i cevape ...
i jos nesto, da sam kojim slucajem vlasnik ugostiteljskog objekta, polcija bi bila najdrazi gost i sve bi im bilo dzaba ... jer dok su oni tu nema reketa, nema konurencije da rastjeruje goste i unistava inventar, nema pijanih budala ...
a samo pojavljivanje uniformi na javnim mjestima je dio posla, psiholoski efekat ...
- jao_situacije
#18272 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
ja dobro znam kakav je zakon, a to nisam čitao na radiosarajevo.baPryda wrote:Ti bas uporanjao_situacije wrote: kojeg bolan sudskog naloga![]()
za šta im nađu svjedoke da su imali oružje opet te pitam, kolika je kazna za to ?![]()
Vjeruj mi da ne radim u policiji, sta inace mislim o policiji sam napisao vise puta na ovom forumu, uglavnom nista dobro. Samo kazem da je cinjenica da oni hapse i rade svoj posao sto se toga tice. Nije njihov problem sto sud oslobodi covjeka koji prizna, nagode se i sutra je vani.
I ne treba im sudski nalog da rade posao, nego konkretno za ono sto si ti rekao 'da vise nekom za vratom'. Ova dva zadnja pitanja opet veze sa policijom nemaju, takav je zakon i dzaba ti.
Član 10.
(Policijske ovlasti propisane ovim zakonom)
(1) Pored dužnosti i ovlasti propisanih ZKP-om i drugim zakonima, policijskim službenicima, odnosno policijskom
organu radi sprečavanja krivičnih djela, prekršaja i održavanja javnog reda i mira, ovim zakonom daju se sljedeće
policijske ovlasti:
a) provjera i utvrđivanje identiteta osoba i stvari;
b) pozivanje i obavljanje razgovora;
c) privođenje;
d) potraga za osobama i stvarima;
e) privremeno ograničavanje slobode kretanja;
f) izdavanje upozorenja i naredbi;
g) privremeno oduzimanje predmeta;
h) privremeno korištenje tuđih vozila i komunikacijskih sredstava;
i) pregled osoba, stvari i prijevoznih sredstava;
j) audio i videosnimanje na javnim mjestima:
k) upotreba sile;
l) obrada osobnih podataka i vođenje evidencija;
m) zaprimanje prijava.
(2) Ovlasti koje su policijskim službenicima, odnosno policijskom organu date ovim zakonom mogu se ograničiti
zakonom kojim se taj organ uspostavlja.
ja ti garantiram da 90% klošara i jajara ne nosa ličnu kartu ili je ni nema.Član 11.
(Ovlast provjere identiteta osoba)
(1) Policijski službenik ovlašten je da izvrši provjeru identiteta osobe koja:
a) predstavlja prijetnju drugoj osobi ili javnom redu ili sigurnost koja zahtijeva policijsku akciju;
b) se pregleda ili protiv koje su poduzete druge mjere ili radnje propisane zakonom;
c) je zatečena u objektu ili drugim prostorijama ili u vozilu koje se pregleda, ukoliko je provjera identiteta
neophodna;
d) je zatečena na području ili u objektu u kojem je sloboda kretanja privremeno ograničena, ukoliko je provjera
identiteta neophodna;
e) načinom na koji se ponaša izaziva sumnju da je učinilac krivičnog djela, prekršaja ili drugog zabranjenog
ponašanja, ili da ga namjerava učiniti, ili koja svojom fizičkom pojavom sliči osobi za kojom se traga;
f) je zatečena na mjestu gdje je iz sigurnosnih razloga neophodno utvrditi identitet svih osoba ili grupe osoba.
(2) Policijski službenik će obavijestiti osobu o razlozima zbog kojih je potrebna provjera njenog identiteta.
Član 12.
(Načini provjere identiteta)
(1) Provjera identiteta osobe vrši se uvidom u njenu osobnu kartu ili koju drugu javnu ispravu koja sadrži njenu
fotografiju i njen potpis.
(2) Izuzetno od stava 1. ovog člana, provjera identiteta može se izvršiti i na osnovu izjave druge osobe čiji je
identitet utvrđen.
(3) Kada je neophodno, provjera identiteta može uključivati i provjeru boravišta ili prebivališta.
Član 13.
(Ovlast utvrđivanja identiteta)
(1) Ovlast utvrđivanja identiteta primjenjuje se prema osobi koja ne posjeduje ispravu iz člana 12. stav 1. ovog
Zakona, ili ukoliko postoji sumnja u vjerodostojnost te isprave. Identitet se utvrđuje metodama i sredstvima
kriminalističke tehnike.
(2) Radi utvrđivanja identiteta osobe policijski organ ovlašten je da javno objavi fotorobot, crtež, snimak ili opis te
osobe.
(3) Ako ne postoji mogućnost utvrđivanja identiteta na drugi način, policijski organ ovlašten je da objavi
fotografiju osobe koja nije sposobna dati svoje osobne podatke ili leša nepoznate osobe.
Član 14.
(Identifikacija predmeta)
(1) Ovlast utvrđivanja i provjere identiteta predmeta primjenjuje se kada je neophodno utvrditi karakteristike i
specifične osobine tog predmeta, kao i odnos neke osobe ili događaja prema tom predmetu.
(2) Policijski organ ovlašten je da javno objavi sliku, crtež, snimak ili opis predmeta ukoliko je to od značenja za
uspješno provođenje postupka utvrđivanja identiteta tog predmeta.
Član 16.
(Dovođenje bez naloga)
(1) Bez pisanog naloga nadležnog organa policijski službenik može u službene prostorije policijskog organa
dovesti osobu:
a) čiji je identitet potrebno utvrditi, kada nema drugog načina;
b) za kojom je zvanično pokrenuta potraga;
c) koja se ne odazove pozivu za razgovor iz člana 15. ovog zakona.
(2) Dovođenje iz stava 1. ovog člana može trajati onoliko dugo koliko je neophodno za izvršenje policijske radnje,
a najduže šest sati.
Član 18.
(Uvjeti za ograničenje kretanja)
(1) Policijski službenik može privremeno ograničiti kretanje osobe na određenom području ili u određenom objektu
kada je to prijeko potrebno kako bi se spriječilo učinjenje krivičnih djela, prekršaja ili drugog zabranjenog ponašanja,
ili kako bi se spriječilo ugrožavanje javnog reda i mira.
(2) Privremeno ograničenje slobode kretanja ne može se nastaviti nakon postizanja cilja zbog kojeg je bilo
primijenjeno, a ni u kom slučaju ne može trajati duže od šest sati bez službenog odobrenja.
Član 25.
(Uvjeti za pregled)
(1) Policijski službenik ovlašten je da izvrši pregled osobe, predmeta koji osoba nosi sa sobom i prometnog
sredstva kada je to neophodno radi pronalaženja predmeta koji nisu dozvoljeni u prostoru ili objektu ili koji bi mogli
biti iskorišteni za napad na drugu osobu ili samoozljeđivanje.
(2) Pregled osobe u svrhu iz stava 1. ovog člana obuhvata uvid u sadržaj njezine odjeće i obuće.
(3) Pregled saobraćajnog sredstva u svrhu iz stava 1. ovog člana obuhvata pregled svih otvorenih i zatvorenih
prostora, prometnog sredstva i predmeta koji se njime prevoze.
(4) Pregled predmeta koje osoba nosi sa sobom obuhvata pregled predmeta koji su kod osobe ili u njenoj
neposrednoj blizini, ili predmeta osobe po čijem se nalogu i u čijoj se pratnji prevoze.
(5) Pregled osobe obavlja osoba istog spola, izuzev u slučajevima kada je neophodan hitan pregled osobe kako bi
joj se oduzelo oružje ili drugi predmeti kojima se može izvesti napad na drugu osobu ili samopovređivanje.
(6) Prilikom pregleda policijski službenik može koristiti tehnička pomagala i/ili službene pse.
i tako dalje mogu ja quote-ati čitav zakon o policijskim službenicima koji važi u KS nije problem jaro mojČlan 27.
(Uvjeti za upotrebu sile)
(1) Policijski službenik može upotrijebiti silu samo kada je to neophodno potrebno i isključivo u mjeri potrebnoj
radi ostvarenja zakonitog cilja.
(2) Ukoliko nije drugačije određeno ovim zakonom, sredstva prisile, kao što su fizička sila uključujući borilačke
vještine, palica, sredstava za vezivanje, uređaj za prisilno zaustavljanje osoba ili vozila, hemijska sredstva, vatreno
oružje, službeni psi, vodeni topovi, specijalna vozila, specijalne vrste oružja i eksplozivne naprave, mogu se
upotrijebiti kada je to potrebno za zaštitu ljudskih života, odbijanje napada, savladavanje otpora, te sprečavanje
bijega.
(3) Prije upotrebe bilo kojeg sredstva prisile policijski službenik dat će upozorenje, osim ako bi to moglo ugroziti
sigurnost policijskog službenika ili druge osobe ili bi bilo očigledno neprimjereno ili nesvrsishodno u datim
okolnostima.
(4) Detaljnije propise o upotrebi sile donosi ministar na prijedlog policijskog komesara.
Član 28.
(Izuzeće od upotrebe određenih sredstava prisile)
(1) Fizička sila i palica ne koriste se prema djeci, starijim osobama, onesposobljenim osobama uključujući osobe
koje su ozbiljno bolesne, kao ni prema ženama koje su očigledno trudne, osim ako te osobe izravno ugrožavaju život
policijskog službenika, svoj život ili život drugih osoba.
(2) Vatreno i specijalno oružje ne može se koristiti samo iz razloga da bi se spriječio bijeg osobe, osim ukoliko je
to jedini način odbrane od izravnog napada ili opasnosti.
(3) Eksplozivne naprave ne mogu se koristiti radi sprečavanja bijega osobe.
Član 29.
(Upotreba vatrenog oružja)
(1) Primjenjujući član 8. ovog zakona policijski službenik može upotrijebiti vatreno oružje ako su već
upotrijebljena sredstva prisile bila neefikasna, ili ako upotreba drugih sredstava prisile ne garantira uspjeh.
(2) Policijski službenik može upotrijebiti vatreno oružje ako nema drugog načina da:
a) zaštiti sebe ili druge od izravno prijeteće smrtne opasnosti ili ozbiljne ozljede,
b) spriječi učinjenje krivičnog djela koje predstavlja ozbiljnu prijetnju životu ili integritetu, uhapsi osobu koja
predstavlja takvu opasnost i opire se policijskim organima.
(3) Policijski službenik dat će dovoljno vremena da se postupi po njegovom upozorenju, osim ako bi time nastao
rizik za njega samoga ili rizik nanošenja ozbiljnih ili smrtonosnih ozljeda drugim osobama, a okolnosti nalažu
potrebu za trenutačnom akcijom.
(4) U svakom slučaju, upozorenje iz stava 3. ovog člana neće se uputiti ako bi to ugrozilo izvršenje policijskog
zadatka.
(5) Policijski službenik neće ispaljivati hice upozorenja.
Član 30.
(Isključenje upotrebe vatrenog oružja)
(1) Upotreba vatrenog oružja nije dozvoljena ako bi ugrozila živote drugih ljudi, osim ako je to jedini način
odbrane od izravnog napada ili opasnosti.
(2) Upotreba vatrenog oružja nije dozvoljena prema maloljetniku, osim ako je to jedini način odbrane od izravnog
napada ili opasnosti.
- O'zone
- Globalni moderator
- uglavnomja
#18274 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
a sta ga ti nakvota
a sve bezveze ... nema policija potrebe nikome da utvrdjuje identitet kad ih sve zna u dusu poslije 10-15-20-50 privodjenja ...
ako lik sa 50 djela hoda ulicom SLOBODAN jer ga je SUD pustio, nema tu policajac sta da radi dok ovaj ne pocne belaj.
ako mislis da se 33 osobe trebaju pratiti 24/7 izracunaj koliko je to ljudi
u 3 smjene sa vikendima i praznicima ...
onda ce kuknjava gdje policija na uvidjaj za kradju, za tucu, za muziku ...
a sve bezveze ... nema policija potrebe nikome da utvrdjuje identitet kad ih sve zna u dusu poslije 10-15-20-50 privodjenja ...
ako lik sa 50 djela hoda ulicom SLOBODAN jer ga je SUD pustio, nema tu policajac sta da radi dok ovaj ne pocne belaj.
ako mislis da se 33 osobe trebaju pratiti 24/7 izracunaj koliko je to ljudi
onda ce kuknjava gdje policija na uvidjaj za kradju, za tucu, za muziku ...
- uglavnomja
#18275 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
renalut kao da je od papira
bar mislim da je renault