tvsabina wrote:Bosančina wrote:nosara wrote:
Daj neki minimum koji zahtijevas od Komsica, cisto da imam reper za kasnije... Hajde, sokole...

istrajavanje na ravnopravnosti ostalih, prvenstveno Bosanaca, koji ima potencijalno bar 250.000 onoliko koliko se izjasnilo kao jugosa po popisu 1991, i to konkretno uvođenjem 4tog člana predsjedništva za ostale, kao što je bio
sedmi 1990. u koji je uletio ganići
i nastojanje uvođenje četvrte nacionalne kategorije BOSANCI, U USTAV
Ganić nije predstavljao "ostale" već Jugoslovene u predsjedništvu. Postojala je posebna rubrika "Ostali" (Muslimani,Srbi,Hrvati,Jugosloveni i Ostali) koja nije bila zastupljena u predsjedništvu.
@tvsabina,
Izvinite na ispravci, ali na glasačkom listiću na kojemu smo 18. novembra 1990-e, imali priliku birati jednoga od pet kandidata, koji su bili navedeni u četvrtoj koloni za člana sedmočlanoga Predsjedništva (Socijalističke) Republike BiH, tih pet kandidata jesu bili kandidati iz reda "ostalih" (u današnjem smislu), jer je među tih pet kandidata, bio i jedan koji se izjašnjavao kao Jevrej (gospodin Ivica Čerešnješ, kandidat SDS-a).
Pretpostavljam da ste tada bili premladi za aktivno biračko pravo, ali vjerujte mi da, kada bismo danas imali izborni zakon koji omogućuje kandidovanje i biranje članova Predsjedništva BiH, na način kako je to bilo definisano 1990-e, sve bi bilo puno bolje. Naravno, uz uvjet da svi birači na svim izbornim mjestima (na teritoriji cijele države), mogu birati među svim kandidatima za Predsjedništvo, kao što je bilo tada.
U vezi sa tim, možda se varam, ali mislim da je BiH jedina država na svijetu, u kojoj po važećem izbornom zakonu, ne postoji niti jedan kandidat za člana institucija na najvišem (državnom) nivou, za kojega mogu glasati birači sa cjelokupne izborne teritorije.
Zapravo, izbori u Federaciji BiH i izbori u Republici se samo održavaju isti dan, ali sem toga imaju malo šta zajedničko.
Još ako zlonamjernici iz vrha SDP-a, jednoga i drugoga HDZ-a, SBB-a i SNSD-a uspiju progurati kroz institucije države i entiteta svoju ideju o različitom načinu izbora članova Predsjedništva u svakom od entiteta, onda se niti izbori ne moraju održavati isti dan u oba entiteta.