Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
Tragos

#1826 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tragos »

"Hrvat iz hrvatske"

Prije sam čitao većinom strane i hr portale. Neki srbi s kojima sam u kontaktu i neki muslimani sa kojima sam još više u kontaktu čitaju portale u "regionu". To me ponukalo da i ja malo čitam stvari iz "regiona". Sa srbima je sve jasno. Zna se naš odnos i to je to. Bar se zna. I to je fer. Nema skrivenih karata, nema prevrtljivosti, nema ništo nepoznato...
Zapravo me iznenadila, čitajući sve ove postove, forume, portale... u "regionu" muslimanska priča. :(
Za vrijeme rata u Bosni, moja ulica je bila puna imena tipa Almir, Ferid, Fahrudin... Ti ljudi su bili vojno sposobni ljudi sa svojim ženama i djecom. Stanovali su kod ljudi koji su se hranili u Caritasu i koji su djelili komad kruha sa njima. Sjećam se punih hotela, djece, žena i vojno sposobnih muslimana koji su ljetovali na jadranu. Sjećam se tih istih hotela porušenih nakon njihovog odlaska. Nitko nije ni riječi rekao.

Ovi postovi, pri tom mislim na svim komentarima po portalima u "regionu" su pravo otkriće za mene! Nevjerovatna količina mržnje prema hrvatima. Spominju se klanja i mogućnost novog rata gdje bi "hrvati brzo popušili". Poklani bi bili brzo itd.
Kao hrvati nikada nisu dobro u bosni donijeli, niti su ikada pomogli... Dobro. Neka nisu.

Zapravo, od nedvno drugačije gledam na muslimane. Nekoliko različitih korisnika foruma može biti slučajnost, ali 99% istog razmišljanja već ne može. Srbi mi se nekako više sviđaju. Jasniji su. Ajmo reć- pošteni neprijatelj. :D
ALI Bošnjaci- muslimani su mi nekako poput zmije koja ti upravo prolazi ispod nogu i čeka pogodan trenutak da te ugrize.

A sad da se bar malo dotaknem teme. Bošnjaci ili ti ga muslimani nisu svjesni koliko bi oni trebali voljeti Bill Clintona. Skidam kapu svim čestitim muslimanskim borcima i hordama hrabrih muslimanskih vojnika, ali zapravo moram reći istinu. Svi bi oni bili pod zemljom da nije bilo USA- Clinton. Srbi bi ih zgromili već davno. Hrvati su za to vrijeme primali i hranili horde izbjeglica + dopustili prijevoz oružja za muslimane kroz Hrvatsku.

Da su Hrvati htjeli, mogli su apsolutno izolirati Bosnu. Srbi su to već uradili. Crnogorci sa treće strane. Hrane ne bi bilo. Oružja ne bi bilo. Ničega ne bi bilo. Situacija u Bosni je već bila "ne zna se tko pije, a tko plaća".

Zapravo, nevjerovatna je količina mržnje prema hrvatima, sagledajući realnu situaciju kakva je bila. Jebem mater svim hrvatima zločincima i budalama, ali muslimansko generaliziranje svega hrvatskog je nevjerovatno. Čovjek se stvarno zaželi popiti kavu sa svojim starim, poštenim neprijateljom srbinom, pa ono po naški stavit sve karte na stol i jedan drugome jebat mater do mile volje. Sve to uz bevandu ili rakijicu :) MUslimani su kao suncokreti, oni se okreću, prevrću, smiju se sa tobom, a u đepu drži nož. Naravno znam dosta Bošnjaka- muslimana koji su sasvim dragi, pristojni i predobri. Čitajući sve ove postove, duboko sam razočaran, bar ovom forumskom Bošnjačkom populacijom. Ja vam se kunem, na sve svoje, da većina ljudi iz Hrvatske (osim ovih iz hercegovine :D ), gleda sa simpatijom na Bošnjake- muslimane. Ili je gledala. Nitko nije više lud. Svako se koristi internetom. Svako je načulio mržnju Bošnjaka- muslimana prema svemu hrvatskom. Svako čita. A to što čitamo, ovdje u Hrvatskoj je tragedija. Priklali bi vi nas prvom prilikom. I nekako vam vjerujem.
bach

#1827 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bach »

baš smo bili organizirani...

U februaru 1993. godine tadašnji komandant 3. korpusa, Enver Hadžihasanović, je izdao naređenje za osnivanje operativnih grupa, čiji je zadatak bio povezivanje komandnog lanca između jedinica na terenu i Komande korpusa.[3] Na osnovu te naredbe, 8. marta iste godine osnovane su 4 operativne grupe:
Šta su čekali do tada?

Da im HVO uveže komandu korpusa i jedinice na terenu?
Tutnjavac

#1828 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

bach wrote:baš smo bili organizirani...

U februaru 1993. godine tadašnji komandant 3. korpusa, Enver Hadžihasanović, je izdao naređenje za osnivanje operativnih grupa, čiji je zadatak bio povezivanje komandnog lanca između jedinica na terenu i Komande korpusa.[3] Na osnovu te naredbe, 8. marta iste godine osnovane su 4 operativne grupe:
Šta su čekali do tada?

Da im HVO uveže komandu korpusa i jedinice na terenu?
Kani se šuplje kritike, Korpus je osnovan tek krajem 1992.,i to je bio jedan od boljih korpusa u tom periodu...
sokkia

#1829 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

Tragos wrote:"Hrvat iz hrvatske"

Prije sam čitao većinom strane i hr portale. Neki srbi s kojima sam u kontaktu i neki muslimani sa kojima sam još više u kontaktu čitaju portale u "regionu". To me ponukalo da i ja malo čitam stvari iz "regiona". Sa srbima je sve jasno. Zna se naš odnos i to je to. Bar se zna. I to je fer. Nema skrivenih karata, nema prevrtljivosti, nema ništo nepoznato...
Zapravo me iznenadila, čitajući sve ove postove, forume, portale... u "regionu" muslimanska priča. :(
Za vrijeme rata u Bosni, moja ulica je bila puna imena tipa Almir, Ferid, Fahrudin... Ti ljudi su bili vojno sposobni ljudi sa svojim ženama i djecom. Stanovali su kod ljudi koji su se hranili u Caritasu i koji su djelili komad kruha sa njima. Sjećam se punih hotela, djece, žena i vojno sposobnih muslimana koji su ljetovali na jadranu. Sjećam se tih istih hotela porušenih nakon njihovog odlaska. Nitko nije ni riječi rekao.

Ovi postovi, pri tom mislim na svim komentarima po portalima u "regionu" su pravo otkriće za mene! Nevjerovatna količina mržnje prema hrvatima. Spominju se klanja i mogućnost novog rata gdje bi "hrvati brzo popušili". Poklani bi bili brzo itd.
Kao hrvati nikada nisu dobro u bosni donijeli, niti su ikada pomogli... Dobro. Neka nisu.

Zapravo, od nedvno drugačije gledam na muslimane. Nekoliko različitih korisnika foruma može biti slučajnost, ali 99% istog razmišljanja već ne može. Srbi mi se nekako više sviđaju. Jasniji su. Ajmo reć- pošteni neprijatelj. :D
ALI Bošnjaci- muslimani su mi nekako poput zmije koja ti upravo prolazi ispod nogu i čeka pogodan trenutak da te ugrize.

A sad da se bar malo dotaknem teme. Bošnjaci ili ti ga muslimani nisu svjesni koliko bi oni trebali voljeti Bill Clintona. Skidam kapu svim čestitim muslimanskim borcima i hordama hrabrih muslimanskih vojnika, ali zapravo moram reći istinu. Svi bi oni bili pod zemljom da nije bilo USA- Clinton. Srbi bi ih zgromili već davno. Hrvati su za to vrijeme primali i hranili horde izbjeglica + dopustili prijevoz oružja za muslimane kroz Hrvatsku.

Da su Hrvati htjeli, mogli su apsolutno izolirati Bosnu. Srbi su to već uradili. Crnogorci sa treće strane. Hrane ne bi bilo. Oružja ne bi bilo. Ničega ne bi bilo. Situacija u Bosni je već bila "ne zna se tko pije, a tko plaća".

Zapravo, nevjerovatna je količina mržnje prema hrvatima, sagledajući realnu situaciju kakva je bila. Jebem mater svim hrvatima zločincima i budalama, ali muslimansko generaliziranje svega hrvatskog je nevjerovatno. Čovjek se stvarno zaželi popiti kavu sa svojim starim, poštenim neprijateljom srbinom, pa ono po naški stavit sve karte na stol i jedan drugome jebat mater do mile volje. Sve to uz bevandu ili rakijicu :) MUslimani su kao suncokreti, oni se okreću, prevrću, smiju se sa tobom, a u đepu drži nož. Naravno znam dosta Bošnjaka- muslimana koji su sasvim dragi, pristojni i predobri. Čitajući sve ove postove, duboko sam razočaran, bar ovom forumskom Bošnjačkom populacijom. Ja vam se kunem, na sve svoje, da većina ljudi iz Hrvatske (osim ovih iz hercegovine :D ), gleda sa simpatijom na Bošnjake- muslimane. Ili je gledala. Nitko nije više lud. Svako se koristi internetom. Svako je načulio mržnju Bošnjaka- muslimana prema svemu hrvatskom. Svako čita. A to što čitamo, ovdje u Hrvatskoj je tragedija. Priklali bi vi nas prvom prilikom. I nekako vam vjerujem.

sve napisano do zadnjeg slova isto Bošnjaci misle o hrvatskoj politici i Hrvatima.
pomoc bošnjackim izbjeglicama i dozvola za prevoz MTSa preko hrvatske teritorije je debelo cak bi rekao i predebelo naplacena.
izvlaciti zakljucke kako su svi bošnjaci krvnuicki nastrojeni prema hrvatima na osnovu nekih anonimusa koji nemaju muda ni da se prestave (ovo i jest zajeb foruma) je blago receno ne koristiti vlastiti mozak .
a haj malo razmisli zašto ima i takvi kakvim ih ti smatraš,
zato što smo izdati i od međunarodne zajednice a potom i od Hrvatske politike kad smo dobili nož u leđa.
molim te mani se demagogije i izvrtanja istine,
problem je u tome što se ratni ciljevi pokušavaju postici sad u miru.
problem je i to što i Srbi i Hrvati imaju rezernu domovinu dok to Bošnjaci nemaju i moraju se svim silama boriti za ovu koju imaju jer im je to jedina.
PS.
iskreno te pitam:
vjruješ li da se HVO u BIH istinski borio protiv cetnika BIH ?
Last edited by sokkia on 26/03/2014 21:34, edited 1 time in total.
sokkia

#1830 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

Kani se šuplje kritike, Korpus je osnovan tek krajem 1992.,i to je bio jedan od boljih korpusa u tom periodu..
koji korpus je tad formiran :?:
Tutnjavac

#1831 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

sokkia wrote:
Kani se šuplje kritike, Korpus je osnovan tek krajem 1992.,i to je bio jedan od boljih korpusa u tom periodu..
koji korpus je tad formiran :?:

Treći, koji će biti. Osnovan 1. decembra 1992. A ovaj se čudi što su tek u februaru pravljene OG-e. Mislim, jbt, OG nije nikakav standardni dio korpusa kao formacije, to su privremene formacije, i sam 3. korpus je u par navrata mijenjao OG-e pa na kraju napravio divizije...
sokkia

#1832 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

ok, mislio sam da govoriš za 7.
ZAGORS

#1833 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Neko je pomenuo Vitez. Što se Viteza tiče ARBIH je imala nekih 300 vojnika više, ali što se tiče oružanja tu su bili slabiji. Hrvatima je putem helikoptera stizala pomoć iz Hrvatske u vidu odjeće, municije, oružja. Sami kažu da je pomoć iz Hercegovine i Hrvatske bila na nivou. ARBIH je mogla zauzeti Vitez, ali bi morala da izdvoji veliki broj žrtava i morala bi poslati više od 1500 vojnika u operaciju. Bilo bi mnogo stradalih i na jednoj i na drugoj strani. Koliko ja znam nikada se nije pokrenula neka operacija da se zauzme čitav grad. Većinom su se vršili napadi na sela, brda koja su bila pogodna za komunikaciju.
bach

#1834 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bach »

Tutnjavac wrote:
Kani se šuplje kritike, Korpus je osnovan tek krajem 1992.,i to je bio jedan od boljih korpusa u tom periodu...
Treći korpus je imao sjajne jedinice i odlične jedinice. Dovoljno je reći 17. krajiška, vjerovatno najbolje što je AR BIH imala. Naklon do poda.

Ja ovdje govorima nečem drugom o korpusu kao takvom i sposobnosti njegove komande da adekvatno komanduje jedinicama na terenu. Dešavale su se jadne nedopustive stvari. Da recimo ilijašaki borci traže artiljeljerijsku podršku iz Visokog, a sa druge strane im se traži da za te granate plate, jer njihove grante nije nabavio ni treći korpus, ni ŠVK, nego sam opština Visoko za svoju vlastitu odbranu. Onda se norbi 309. bb iz Kaknja pobunje jer su bosi dok Crni Labudove paradiraju martinakama. Delegacija opštine Kakanj odlazi u Visoko, tamo se dogovori da KTK napravi čizme za Kakanjske borce a da Kakanj Visokom da ugalj kao trampu.

Koliko je komanda Trećeg korpusa zaista bila sposobna govori ti i slučaj tvog Žepča. Totalna neuvezanost jedinica, slanje dijelova brigada bez kojih se i moglo, vojnici na linijama sa dva metka u cijev i komanadnt - hodža Galib Dervišić koji je predao dvije brigade da bi spasio svoje hodžinsko, pokavreno dupe.

Još nešto što se tiče Ahmića.

Dana nakon pokolja u štabu Trećeg korpusa održan je redovni brifing sa novinarima. "Novinar" Ljiljana Nedžad Latić je pitao komandatna korpusa Hadžihasanovića zbog ega AR BIH nije na bilo koji način zaštitila Ahmiće. Cijenjeni komandant je rekao otprilike ovo:

- Treći korpus ima svoju zonu odgovornosti koja je velika. Ne možemo mi zaštiti baš svako selo.
cindrlimindrli

#1835 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cindrlimindrli »

bach wrote:Pitanje u vezi Viteza.

Koliko je Ar BIh bila u toj opštini jaka prije aprila 1993.?

Je li bila formirana brigada? Koliko je bilo ljudi pod oružjem? Protivoklopa?

Gdje je bio štab Armije?
Toliko je bila jaka i organizovana da su im ustase bili u motelu u Kruscici, citaj nista ni sa cim. Uzeli bi i kompletnu
Kruscicu da nije bilo nekog lika, cini mi se da se zvao Neso, imao je jedan vod koji je skakao po tim cukama i krpio
sto se krpiti moglo dok nije dosla pomoc sa strane. Mada, kad sve sagledas, bolje je bilo i onih tridesetak njegovih
mudonja nego pet stoja svakakvih.
Jazzy.ba

#1836 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Jazzy.ba »

.
Tutnjavac

#1837 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

bach wrote:
Tutnjavac wrote:
Treći korpus je imao sjajne jedinice i odlične jedinice. Dovoljno je reći 17. krajiška, vjerovatno najbolje što je AR BIH imala. Naklon do poda.

Ja ovdje govorima nečem drugom o korpusu kao takvom i sposobnosti njegove komande da adekvatno komanduje jedinicama na terenu. Dešavale su se jadne nedopustive stvari. Da recimo ilijašaki borci traže artiljeljerijsku podršku iz Visokog, a sa druge strane im se traži da za te granate plate, jer njihove grante nije nabavio ni treći korpus, ni ŠVK, nego sam opština Visoko za svoju vlastitu odbranu. Onda se norbi 309. bb iz Kaknja pobunje jer su bosi dok Crni Labudove paradiraju martinakama. Delegacija opštine Kakanj odlazi u Visoko, tamo se dogovori da KTK napravi čizme za Kakanjske borce a da Kakanj Visokom da ugalj kao trampu.

Koliko je komanda Trećeg korpusa zaista bila sposobna govori ti i slučaj tvog Žepča. Totalna neuvezanost jedinica, slanje dijelova brigada bez kojih se i moglo, vojnici na linijama sa dva metka u cijev i komanadnt - hodža Galib Dervišić koji je predao dvije brigade da bi spasio svoje hodžinsko, pokavreno dupe.

Još nešto što se tiče Ahmića.

Dana nakon pokolja u štabu Trećeg korpusa održan je redovni brifing sa novinarima. "Novinar" Ljiljana Nedžad Latić je pitao komandatna korpusa Hadžihasanovića zbog ega AR BIH nije na bilo koji način zaštitila Ahmiće. Cijenjeni komandant je rekao otprilike ovo:

- Treći korpus ima svoju zonu odgovornosti koja je velika. Ne možemo mi zaštiti baš svako selo.
Joj jarane, kani se bolan hajke, i kani se ponavljanja priča, tuđih, u kojima ima gomila gluposti.

Galib Dervišić nije nikakav hodža, čovjek je bio vojno lice, bio je kapetan. Nije prodao nikakve dvije brigade, nego žepački bataljon (nepotpun) 319. brigade i nešto malo TO-a. Ozimičko-vitlačka četa žepačkog bataljona se probijala do Ž. Polja, željeznopoljski i begovhanski bataljon nisu ni bili u gradu, najmanje 100 ljudi se iz Žepča probilo, ne poštujući Dervišićeve naredbe, prema Begov Hanu i Ž. Polju.

U Žepče nisu slate nikakve jedinice "bez kojih se moglo", ne kontam o čemu pričaš, kad je sve puklo došli su dijelovi 303. i 314.

Mislim, nebitno, ali mi govori koliko neprovjerene stvari iznosiš.

Lahko je sad pametovati o uvezanosti korpusa i bilo kojih jedinica, čovječe znaš li ti da Hadžihasanović u decembru piše Vrhovnoj komandi da mu pošalju topografske mape jer u Zenici nema nijedne!!! O čemu to tebi govori? O tobožnjem nemoralu ili o realnim nepovoljnim okolnostima.

Armija BiH je imala smiješno mali broj dobrih oficira, jer su Bošnjaci sistematski blokirani u JNA. Do sredine 1994. ne možeš gledati Armiju BiH kao stabilno organizovanu vojsku, to je dotad više skup dobrih brigada sa slabim korpusima i sa totalno sjebanom logistikom, lošom vezom i pocijepanim teritorijem, i dva neprijatelja koji ih tuku sistematski od logistike do artiljerije.

Znači od Armije koja ne postoji ni godinu dana ti tražiš da ni nivou logistike, veze i bezbjednosti fercera kao njemački Wermacht. Pa jarane, čak ni VRS koja se samo naslonila na svu infrastrukuru JNA nije funkcionisala tako kako ti maštaš.

Trampe između opština su tada bile po zakonu, jer je sistem logistike TO-a i lokalnih brigada bio sveden na opštinski nivo. Ako zamišljaš vojsku kao jedno tijelo u kojem sve teče vertikalno, gore-dolje, onda si malo nerealan.

Treći korpus jeste imao ogromnu zonu odgovornosti, od Maglaja i Vozuće preko Teslićko-Šerićkog ratiša, Vlašića, Donjeg-Vakufa, Bugojna i Gornjeg... pa do Vareša i Breze. A da ti ne crtam da se s HVO-om ratuje ozbiljno već od januara u G. Vakufu.

A da ne pričamo o tome da se polovina izbjegličkog svijeta iz cijele države slila upravo u zonu 3. korpusa.

Koliko je taj korpus bio ogroman i važan govori činjenica da je iz njega nastao još jedan, ravnopravan i isto tako velik, 7. korpus.

Kani se, Allahati, balijske hajke kako smo mi najgori jer smo taki. U šta smo uvučeni, kako smo bili sistemski ubijeni, pod embargom, sa izdajnicima kao lažnim saveznicima - DOBRO SMO PROŠLI i svaka čast svakom oficiru koji je iole časno i pošteno radio na ustroju vojske.
7mvbr

#1838 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by 7mvbr »

Sedma je imala jednu cetu sa podrucj Viteza. U Vitez se nije smjelo uci jer su hrvati prijetili dizanjem u zrak tvornice vitezit sto bi po rijecima nadredjenih unistilo i Zenicu. Takve su infrormacije nama date.
sokkia

#1839 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

7mvbr wrote:Sedma je imala jednu cetu sa podrucj Viteza. U Vitez se nije smjelo uci jer su hrvati prijetili dizanjem u zrak tvornice vitezit sto bi po rijecima nadredjenih unistilo i Zenicu. Takve su infrormacije nama date.
jel ta ceta Vrhovljana :)

pa nisu imali u vitezitu 10 atomski valjda 8-)
ZAGORS

#1840 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Čije je bilo selo Zabilje kod Viteza ?
Tutnjavac

#1841 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Za sve one koji se čudo zašto pobogu 3. korpus početkom 93. ne funkcionište k'o US Army evo slike kako izgledaju brigade u decembru 1992:

https://www.mediafire.com/?2k78gx1su9h5ihk
kontrash

#1842 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kontrash »

Gdje bilo razgranicenje,kad se krene od lasvanske petlje u pravcu travnika.Na karti postoje sela grablje,merdani,putis,strane,jelinak,loncari,podstijena.Jeli u tom rejonu i ko je drzao ova mjesta,il bolje koja je strana drzala koje mjesto.I ako moze kad se iz busovace krene prema kacunima gdje bila linija,blizu kojeg naseljenog mjesta?
Koliko je bila sigurna komunikacija vitez-novi travnik.Koliko su polozaji ARBiH bili udaljeni od pomenutih puteva?
muflon1977

#1843 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

kontrash wrote:Gdje bilo razgranicenje,kad se krene od lasvanske petlje u pravcu travnika.Na karti postoje sela grablje,merdani,putis,strane,jelinak,loncari,podstijena.Jeli u tom rejonu i ko je drzao ova mjesta,il bolje koja je strana drzala koje mjesto.I ako moze kad se iz busovace krene prema kacunima gdje bila linija,blizu kojeg naseljenog mjesta?
Koliko je bila sigurna komunikacija vitez-novi travnik.Koliko su polozaji ARBiH bili udaljeni od pomenutih puteva?
Sigornost tja nikakva...
muflon1977

#1844 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

sokkia wrote:
7mvbr wrote:Sedma je imala jednu cetu sa podrucj Viteza. U Vitez se nije smjelo uci jer su hrvati prijetili dizanjem u zrak tvornice vitezit sto bi po rijecima nadredjenih unistilo i Zenicu. Takve su infrormacije nama date.
jel ta ceta Vrhovljana :)

pa nisu imali u vitezitu 10 atomski valjda 8-)

Imali nisu,sto nisi stisno petlju hasan begu?Ti sve najbolje znas i komentiras a pamet ti ravna ovnovu kurcu
ponekad mislim da si stvarno neki,oni kako ih zovu pametnjakovici,koji sve najbolje znaju.Stavi karte na sto i razgovarajmo
onako kako je bilo.Sta si se umislio da si imo i USS RG.Sta bi bilo..nafilovan sranjima iz novina i sad najbolje ti ovdje znas od svih.I sa samim Muslimanima iz Starog Viteza sjednem pricam,ljudi govore kako je bilo zgrazaju se na svemu.Ovaj nas ovdej zna bolje i od samog Armijskog vrha.Kako to da si u isto vrijeme bio na svim stranama BiH u sve si upucen.Idi molim te strasti smanji vise
Tutnjavac

#1845 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Daj banujte više ovog Muflona em što piše nerazumljive postove em što vrijeđa ljude konstantno. Ima li neka mogućnost da ga ja blokiram da ne vidim njegove postove...
Škobo Habu

#1846 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Škobo Habu »

Tutnjavac wrote:Za sve one koji se čudo zašto pobogu 3. korpus početkom 93. ne funkcionište k'o US Army evo slike kako izgledaju brigade u decembru 1992:

Koliko se ja sjećam cijelim rejonom od Vozuće, sa kakanjske strane opštine je postojala nepovezana linija odbrane. U svaka doba su srpske snage mogle ući sa te strane, i tako je bilo do momenta kad su srpski diverzanti napravili zasjedu Kakanjcima, koji su krenuli da zamjene smjenu. Tek nakon toga se učvrstila odbrana na tom potezu.
Tutnjavac

#1847 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Škobo Habu wrote:
Tutnjavac wrote:Za sve one koji se čudo zašto pobogu 3. korpus početkom 93. ne funkcionište k'o US Army evo slike kako izgledaju brigade u decembru 1992:

Koliko se ja sjećam cijelim rejonom od Vozuće, sa kakanjske strane opštine je postojala nepovezana linija odbrane. U svaka doba su srpske snage mogle ući sa te strane, i tako je bilo do momenta kad su srpski diverzanti napravili zasjedu Kakanjcima, koji su krenuli da zamjene smjenu. Tek nakon toga se učvrstila odbrana na tom potezu.
Koliko sam ja saznao, najmanje dvaput su kakanjske smjene upale u istu zasjedu. Postojao je, barem po jednom izvještaju 3. korpusa s početka 93., veliki problem s 309. brigadom jer dosta boraca nije vidjelo smisao "odbrane Kaknja na Vozući".

PS

Evo ovdje velika, detaljna mapa rasporeda snaga ABiH i VRS u zoni 3. korpusa na početku 1993.

http://www.mediafire.com/view/7o0tree6i ... aj1992.jpg
Škobo Habu

#1848 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Škobo Habu »

Tutnjavac wrote:
Koliko sam ja saznao, najmanje dvaput su kakanjske smjene upale u istu zasjedu. Postojao je, barem po jednom izvještaju 3. korpusa s početka 93., veliki problem s 309. brigadom jer dosta boraca nije vidjelo smisao "odbrane Kaknja na Vozući".
Koliko se ja, opet, sjećam ta diverzantska akcija od strane Srba je izvršena krajem 1992 god. Mislim da je oko dvadesetak Kakanjaca tada poginulo.
ZAGORS

#1849 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Koliki je značaj imala planina Zabrđe i naselje Brdo ? To je bilo pod kontrolom ARBIH ?
Tutnjavac

#1850 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Evo samo da imate kad HB propaganda krene pričati protiv koje sile od 3. korpusa su se borili u Srednjoj Bosni: tačan broj obveznika, tačan broj cijevi, janaur 1993., par mjeseci prije sukoba:

Image
Post Reply