Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
drugi_profil

#1826 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

golfiista wrote:Svi koriste autoput u Hrvatskoj? Daj ba, odmori.

Govoris o koristenju autoputa kada ides na more ili van prema Zapadu, to je tih par puta godisnje. A kada putujes cesce po BiH pa recimo i svakodnevno, putarina je enormna. Raspitaj se malo koliko su recimo Hrvatske autoceste u minusu. Nisam ja protiv autoputa, samo konstatujem da ce se tesko iko voziti sa istim pored ovakog finansijskog stanja u drzavi.
Ne govoris meni, ali evo da se nadovezem. Istina je da ako podjem do Konjica, mogu i postojecom cestom za 50-60 minuta stici. E sad vrijedi li pola sata mog vremena cca. 5 KM, ovisi od situacije. Medjutim sto se relacija produzava, to je i usteda vremena veca i onda vrijeme postaje presudan faktor.
holowey

#1827 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

drugi_profil wrote:

Govoris o koristenju autoputa kada ides na more ili van prema Zapadu, to je tih par puta godisnje. A kada putujes cesce po BiH pa recimo i svakodnevno, putarina je enormna. Raspitaj se malo koliko su recimo Hrvatske autoceste u minusu. Nisam ja protiv autoputa, samo konstatujem da ce se tesko iko voziti sa istim pored ovakog finansijskog stanja u drzavi.
Ne govoris meni, ali evo da se nadovezem. Istina je da ako podjem do Konjica, mogu i postojecom cestom za 50-60 minuta stici. E sad vrijedi li pola sata mog vremena cca. 5 KM, ovisi od situacije. Medjutim sto se relacija produzava, to je i usteda vremena veca i onda vrijeme postaje presudan faktor.
niti je samo vrijeme faktor niti su samo pare faktor koji se treba najvise uzimati u obzir kod odabira rute/ceste... sta je sa sigurnoscu? na nasim magistralnim cestama malo malo pa neko pretice preko pune, sijece krivine, odrona na pasja preskakala, guzvi i kolona, preteknes jedan sleper, drugi te doceka iza sljedece krivine... kad vozim auto cestom ne razmisljam sta me ceka iza sljedece krivine, hoce li neko skrenuti u moju traku, itd. ukljucim tempomat i na cilj dodjem odmoran pa koliko kosta da kosta
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#1828 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by UltrasNaBaterije »

drugi_profil wrote:Imaju sad auta i sa 6 brzina, pa kad ubacis u 6. stepen ides na 2000-2500 rpm 120-130 km/h i trosis optimalnu kolicinu goriva.
Sve ce ih vise biti i medju polovnjacima, kao sto je sad auto sa 4 brzine rijetkost.
ma manje vise nebitno jel peti ili šesti, uglavnom hocu da kazem da se u svakom slucaju isplati voziti autoputem i to otpimalnom brzinom po mogućnosti, jer tacno na tabli potrosnje vidi se lijepo cim malo vise gas stisnes, dizne i ventili se otvore ode potrošnja u p.m., a pri 100 na sat uzivas lagano.

Još da napomenem pošto mi rođak radi u firmi koja se bavi održavanjem puteva i konkretno našeg autoputa, kaže čovjek da ni u kom slučaju nebi smjeli voziti iznad ograničenja, što zbog radijusa krivina koje su na silu projektovane pa do ograde koje bukvalno nema većinom dionice od josanice do catica (braća cigani sve poizvaljivali). Samo je pitanje vremena kad će neko izginut zbog mogućih životinja koje zalutaju na cestu.
Alfons Kauders

#1829 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

UltrasNaBaterije wrote:
drugi_profil wrote:Imaju sad auta i sa 6 brzina, pa kad ubacis u 6. stepen ides na 2000-2500 rpm 120-130 km/h i trosis optimalnu kolicinu goriva.
Sve ce ih vise biti i medju polovnjacima, kao sto je sad auto sa 4 brzine rijetkost.
ma manje vise nebitno jel peti ili šesti, uglavnom hocu da kazem da se u svakom slucaju isplati voziti autoputem i to otpimalnom brzinom po mogućnosti, jer tacno na tabli potrosnje vidi se lijepo cim malo vise gas stisnes, dizne i ventili se otvore ode potrošnja u p.m., a pri 100 na sat uzivas lagano.

Još da napomenem pošto mi rođak radi u firmi koja se bavi održavanjem puteva i konkretno našeg autoputa, kaže čovjek da ni u kom slučaju nebi smjeli voziti iznad ograničenja, što zbog radijusa krivina koje su na silu projektovane pa do ograde koje bukvalno nema većinom dionice od josanice do catica (braća cigani sve poizvaljivali). Samo je pitanje vremena kad će neko izginut zbog mogućih životinja koje zalutaju na cestu.
Treba uzeti u obzir da odrzavanje prosjeka na autoputu i magistrali nije isto. Ja na ovom patrljku prema Zenici vozim 100-140, sve u petoj, skoro bez kocenja, lagana ubrzanja... A na magistrali cas vozis 90 u petoj, pa usporis na 50, u trecu, pa preticanje itd itd. To sjebe potrosnju, ne samo brzina... Nisam nesto pretjerano brz, niti imam strasno jak auto, ali redovno mi se zna desiti da na 50tak kilometara frekventnog pravca obidjem desetak vozila - cega na autoputu nema.

U biti kladim se da je na autoputu moguce odrzavati prosjek od 110 ili vise uz manju potrosnju nego da odrzavas 70 na magistrali (barem s mojim autom, sigurno ima izuzetaka), i da se pri tome puno manje umaras i izlazes riziku

To za ograde stoji, nedaj boze da neko sa sto i kusur pukne kravu ili nesto te velicine... To je haman nemoguce prezivjeti.
kakaljin

#1830 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

UltrasNaBaterije wrote:
Chemist wrote:Jesi siguran da ces potrosti manje goriva, potrosnja goriva pri prosjeku 130 kmh (a svi ga vole malo vise nagaziti na autoputu) je daleko veca od prosjecne koja se postigne na zaobilaznom putu pri 50 kmh prosjeka???
Kakav ti prosjek od 130km/h spominjes, pa ne vozis 150 km/h većinu vremena, a postujuci ograničenja na dijelovima gdje je 100 i 110 pa da imaš prosjek od 130?

Ubacis u peti stepen prijenosa, držiš na 90-95 i ko hadžija si na minimalnoj potrošnji.
tolko drzim na sadasnjem putu gdje se moze.

na autoputu ne spustam ispod 130 jer mi je normalno da na autoputu vozis 130 na sat, cak negdje i dignes do 150/160 i super ides.
Alfons Kauders

#1831 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drugi_profil wrote:

Da, a treba uzeti jos nesto u obzir. Kada se izgradi autoput, onda ce postojeci magistralni pravci biti manje optereceni. Neko ce npr. krenuti iz Zenice na jug, piciti autoputem do Konjica ili Jablanice, pa onda na staru cestu, koja je prilicno dobra i brza - a bice jos brza i sigurnija ako na njoj bude upola manje saobracaja.

Na najprometnijim dionicama i kroz brdovite predjele (recimo od Zenice do Ivana) ce se vecini vise isplatiti autoput, razlika ce biti prevelika
Alfons Kauders

#1832 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Raspored wrote:

Pa o tome i govorim prijatelju. Ukoliko živiš u Zagrebu ili predgrađu nemaš naplatnih kućica do Lučkog i onog drugog izlaza. Ne ideš svaki dan do Karlovca. Za vikend ako poželiš iz Zagreba do Italije eto te dok si rekao keks a cijena vrijedi rahatluka vožnje.
Kao što čovjek reče auto put je i sigurnost, mir, dolazak na odredište odmoran, ušteda vremena. Cijena od 20ak KM plus malo više za gorivo je nešto što ću rado platiti. Skršeno auto i život nisu vrijedi cestarine i goriva, to je moja logika buraz ali poštujem i tvoju.
I to za potrosnju ne vazi u svakom slucaju, zavisi od dionice i stila voznje. Ja npr. od TZ do SA redovno imam oko 7 litara prosjek. Od Sarajeva do Konjica zeru manje... Po ravnici pada litar i kusur, redovno... A do Zagreba, kad picim 130, opet imam malo preko 7 litara - a prosjecna brzina 2.5 puta veca nego SA-TZ
drugi_profil

#1833 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

Cini mi se da iskustva iz HR kazu da je na alternativne ceste uglavnom presao teretni saobracaj, sto cini te ceste tesko prohodnim za manja vozila. Razlog - cijena putarina.

Dakle u odredjivanju cijene treba biti vrlo oprezan. Ako je privatni prevoznik, vozac slepera, njemu ce znaciti 100-150 vise maraka u dzepu, bez obzira sto ce za turu dobiti par hiljada. Zbog toga je jako bitan i onaj drugi aspekt ovog panevropskog koridora koji se kod nas potiskuje - zeljeznica. Ako zelimo sacuvati autoput u okviru normalnih troskova odrzavanja, treba destimulisati teske kamione od koristenja istog - cijenom putarine. Da bi se izbjeglo zakrcenje alternativnih pravaca istim, potrebna je efikasna zeljeznica.

Ali to je vec sasvim druga prica.
kakaljin

#1834 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

drugi_profil wrote:Cini mi se da iskustva iz HR kazu da je na alternativne ceste uglavnom presao teretni saobracaj, sto cini te ceste tesko prohodnim za manja vozila. Razlog - cijena putarina.

Dakle u odredjivanju cijene treba biti vrlo oprezan. Ako je privatni prevoznik, vozac slepera, njemu ce znaciti 100-150 vise maraka u dzepu, bez obzira sto ce za turu dobiti par hiljada. Zbog toga je jako bitan i onaj drugi aspekt ovog panevropskog koridora koji se kod nas potiskuje - zeljeznica. Ako zelimo sacuvati autoput u okviru normalnih troskova odrzavanja, treba destimulisati teske kamione od koristenja istog - cijenom putarine. Da bi se izbjeglo zakrcenje alternativnih pravaca istim, potrebna je efikasna zeljeznica.

Za ovo potiskivanje je najvise kriv kamionski i naftni lobi jer hoce bolju zaradu i ne moze se stati u kraj sa kolicinom prevoza, dok sa zeljeznicom bi se smanjila cijena goriva i jeftiniji bi bio prevoz svih ostalih roba, a da ne govorimo koliko bi se rasteretire saobracajnice i ocuvale da se ne obnjavaju cesce.
kurty

#1835 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

drugi_profil wrote:Cini mi se da iskustva iz HR kazu da je na alternativne ceste uglavnom presao teretni saobracaj, sto cini te ceste tesko prohodnim za manja vozila. Razlog - cijena putarina.

iako sve knjige, citabi, predavanja, logika sve redom, treba da ide na opciju da je zeljeznicki prevoz najjeftiniji, nedavno mi rece jedan covjek koji ima hejbet nekih kamiona, da je cak skuplja zeljeznica kod nas, od ovog vida prevoza trasporta...

znaci, posto kupio, toliko prodao, a nisam nasao nigdje cjenovnik zeljeznice, pa da mogu reci jel tacna ili nije njegova tvrdnja...
kakaljin

#1836 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

kurty wrote:

iako sve knjige, citabi, predavanja, logika sve redom, treba da ide na opciju da je zeljeznicki prevoz najjeftiniji, nedavno mi rece jedan covjek koji ima hejbet nekih kamiona, da je cak skuplja zeljeznica kod nas, od ovog vida prevoza trasporta...

znaci, posto kupio, toliko prodao, a nisam nasao nigdje cjenovnik zeljeznice, pa da mogu reci jel tacna ili nije njegova tvrdnja...
Nije skuplja,

ne znam ni ja tacnu cijenu, ali je sigurno jeftinija nego kamionom prevoziti.

a i sam kazes da ti je rekao covjek koji ima hejbet kamiona, pa normalno je da ce tako reci kada bi ljudi poceli da prevoze zeljeznicom on bi izgubio dosta posla na dalekim turama, ali bi imao posla na kracim rutama od zeljeznickih stanica sa iskrcavanja do skladista gdje tu robu treba prebaciti ili odmah dostaviti na adresu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1837 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by JoseMujica »

uz cestovni koridor Vc ide i željeznički koridor X (kolko se sjećam)...samo ovaj željeznički neće doći na red ni za sto godina :-) željeznicu su kod nas uništili političari, valjda da bi pogodovali jaranima pumpašima koji redom imaju svoje kamione :roll:
melac

#1838 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by melac »

kakaljin wrote:
Chemist wrote:Jesi siguran da ces potrosti manje goriva, potrosnja goriva pri prosjeku 130 kmh (a svi ga vole malo vise nagaziti na autoputu) je daleko veca od prosjecne koja se postigne na zaobilaznom putu pri 50 kmh prosjeka???
meni je na board kompjuteru pokazivao da sam potrosio manje goriva kada sam isao autoputem nego zaobilaznim putem do ilijasa, a da ne govorim do Zenice.

Tako da nista ne izmisljam nego kompjuter u autu mi tako pokazuje.

a i iskreno to sam slucajno primjetio jer sam bio nuliro na kompjuteru oba puta kada sam isao, a i draze mi je da prije negdje stignem nego da gledam jesam li potrosio i 5 litara vise
A i autoput je sigurniji za 4x. I to treba ukalkulirati.
melac

#1839 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by melac »

karanana wrote:
UltrasNaBaterije wrote:
Kakav ti prosjek od 130km/h spominjes, pa ne vozis 150 km/h većinu vremena, a postujuci ograničenja na dijelovima gdje je 100 i 110 pa da imaš prosjek od 130?

Ubacis u peti stepen prijenosa, držiš na 90-95 i ko hadžija si na minimalnoj potrošnji.
90-95?
pa sta ce mi onda autoput? ova sad cesta je sasvim ok za tu brzinu, posebno od donje jablanice pa prema moru.
Jest dok te policija ne čopi. A i manji radijusi krivina troše više amortizere i gume.
kakaljin

#1840 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

melac wrote:
kakaljin wrote:
meni je na board kompjuteru pokazivao da sam potrosio manje goriva kada sam isao autoputem nego zaobilaznim putem do ilijasa, a da ne govorim do Zenice.

Tako da nista ne izmisljam nego kompjuter u autu mi tako pokazuje.

a i iskreno to sam slucajno primjetio jer sam bio nuliro na kompjuteru oba puta kada sam isao, a i draze mi je da prije negdje stignem nego da gledam jesam li potrosio i 5 litara vise
A i autoput je sigurniji za 4x. I to treba ukalkulirati.
naravno to se podrazumjeva da je mnogo puta sigurniji autoput
cranberries

#1841 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by cranberries »

Evo jedna sa ssc-a od strane zalik :)

Image
Comrad

#1842 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

Ma ne znam samo i cemu uopste rasprava. Put se ajmo reci vec uveliko pravi. Planiran prije 20 godina, nije samo bitan za BiH vec za ovaj dio Evrope.

Gledati isplativost na duzi period, ovo je ogromna investicija cij cilj nije da se otplati za 10 godina!? Pa nasi unuci ce u svojima 30-im imati otplacen put. :D
Bumerang

#1843 Re: BiH. Entitet R. Srpska. Izgradnja Autoputeva i Ekologija

Post by Bumerang »

Image

BIZNISINVESTICIJE11.05.2013. u 16:14 0

Izgradnja druge dionice autoputa od Prnjavora do Banje Luke počinje najesen

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da bi izgradnja druge dionice autoputa od Prnjavora do Banje Luke trebalo da počne tokom ljeta ili najkasnije početkom jeseni.

"Integral" i "Granit" dali najpovoljniju ponudu za projekt izgradnje autoputa Banja Luka - Doboj
Foto: Arhiv/Klix.ba "Slijede nam pregovori sa Evropskom investicionom bankom (EIB), koja je potvrdila sve što je preduzeće Autoputevi RS uradilo do sada. U narednih mjesec i po dana sa ovom bankom treba da završimo proceduru pripreme za ugovor o kreditnoj liniji", rekao je Čubrilović novinarima.

On je dodao da je EIB potvrdio izbor izvođača radova na dionici autoputa od Prnjavora do Banje Luke i da se početak radova očekuje tokom ljeta ili najkasnije početkom jeseni.

Čubrilović nije mogao da potvrdi kada će početi naplata putarine na autoputu Banja Luka – Bosanska Gradiška zbog kašnjenja sa određenim procedurama.

"Preduzeće Autoputevi kasni sa određenim procedurama, studije nisu završene na vrijeme, a nije na vrijeme objavljen ni tender za izgradnju objekata koji trebaju da služe u tu namjenu i na tome se radi", rekao je Čubrilović.

On je nije mogao da kaže kada da će to biti završeno, jer je "sve u rukama preduzeća Autoputevi RS.

http://www.klix.ba/biznis/investicije/i ... /130511065

Zavrsena dionica autoputa Prnjavor Doboj 2016

Image
Last edited by Bumerang on 11/05/2023 16:18, edited 3 times in total.
ElRe

#1844 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ElRe »

Svaka cast cengiz Insaatu i Euroasfaltu.
fidoremilienko

#1845 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fidoremilienko »

kurty wrote: iako sve knjige, citabi, predavanja, logika sve redom, treba da ide na opciju da je zeljeznicki prevoz najjeftiniji, nedavno mi rece jedan covjek koji ima hejbet nekih kamiona, da je cak skuplja zeljeznica kod nas, od ovog vida prevoza trasporta...

Pa logika je bar tu jednostavna. Masovnost je na strani Zeljeznice. Uporedi samo koliko 1 lokomotiva moze povuci tereta a koliko 1 kamion. I tu je stvar jasna. Jos ako se uzme u obzir cijena energenata :)
kokise

#1846 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kokise »

cranberries wrote:Evo jedna sa ssc-a od strane zalik :)

Image
Ne kontam nikako ovo? Student sam gradjevine ali mi nije jasno sta ovo dizu ovako visoko? Hoceli biti tie bridge mozda? Ili racunaju da moze avion proletiti ispod prilikom sletanja u Sarajevo? :D
kokise

#1847 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kokise »

kakaljin wrote:
drugi_profil wrote:Ako ja mogu za 2x cvaju putarine otici ujutro na more i vratiti se navece bez problema, sigurno cu to sebi priustiti vise puta ljeti, a i zimi kad smog i mraz pritisnu. Sve sa gorivom ni stoja. Bice prometa, samo da ga naprave.
Ovo je sve tacno,

kada bude gotov autoput od Sarajeva do Mora ce trebati manje od dva sata, pa neki ce poslije posla otici do mora pa se sutradan rano vratiti direktno na posao.
Ne samo to; vec nakon izgradnje tog puta desit ce se Sub-urbanizacija. To znaci da ce malo bogatiji ljudi napustiti Sarajevo i otici sa malom djecom da zive kod Kupresa u Mostar oko Jablanice itd. racunajuci na to da mogu na posao stici za 40 minuta.

Te suburbanizacije su se desile svugdje na zapadu. Recimo zivijeti tamo negdje oko Kupresa u onoj ljepoti gdjeje sve mirno i onda se spustis do autoputa i eto te u Sarajevo za sat vremena.
kokise

#1848 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kokise »

Je li ovaj tunel sastavni di okoridora Vc i kada ce se poceti graditi?

shiljak

#1849 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

kokise wrote:

Image
Ne kontam nikako ovo? Student sam gradjevine ali mi nije jasno sta ovo dizu ovako visoko? Hoceli biti tie bridge mozda? Ili racunaju da moze avion proletiti ispod prilikom sletanja u Sarajevo? :D
ne kontam ni ja tebe.. most je ravan uvjek bio, a što je toliko visok? Valjda toliko brdo i cesta koju treba povezati? :-) :-D

Nisam stuent građavine, ali mi nekako glupo pitanje :D
kokise

#1850 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kokise »

shiljak wrote:
kokise wrote:

Image
ne kontam ni ja tebe.. most je ravan uvjek bio, a što je toliko visok? Valjda toliko brdo i cesta koju treba povezati? :-) :-D

Nisam stuent građavine, ali mi nekako glupo pitanje :D
Nikad u zivotu nisam vidi oovako visoku cestu. Prosao sam i kroz arapske zemlje, grcku, Tursku, Skandinaviju cijelu, Francusku, Italiju i Maleziju ali ovo nisam vidijeo do sada.
Post Reply