Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Irish

#1826 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

Weeeeee, cestitaaaam :kiss: Cekalo dijete da malo otopli :D
Mama uzivaj, i sve je onako kao sto otherside kaze :D
niko_niko_kao_ja

#1827 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

LaCici wrote:Cestitke i od mene presretnoj mami. :wink:
Bas mi je drago da si tako dobro podnijela i da se osjecas super. :thumbup: Znaci carski rez nista strasno? Ja sam vec pocela da se dvoumim oko nacina poroda s obzirom da mi je dr jucer na 4D rekao da ne ocekujem bebicu ispod 4-4,5 kg. A ne znam cega me je vise strah: epiziotomije ili carskog reza. :?
Ko ti je radio carski? Jesi li zadovoljna tretmanom u bolnici? Uh ja ti postavih milion pitanja, ali meni kako se blizi sve mi veca prpa. :-D
carski meni nije nista strasno, stvarno. hodam normalno, svasta nesto obavljam samostalno. carski mi je radila dr. Aida, ona je bila u dezuri. za tretman u bonici mogu samo reci svaka cast sestrama i dr. Masicu, a ostali :roll:
niko_niko_kao_ja

#1828 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

hvala svima na lijepim zeljama, a naravno da cu ga maziti, ima da ga ugnjavim, a ni njemu nije mrsko, prava je mala maza. :-D
yellow cat

#1829 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

@niko čestitam od srca, drago mi je da je sve završilo jer iz iskustva znam da ti nije lako bilo.. super si se ti tako brzo oporavila, meni je , iskreno , trebalo malo duže, jer sam dobila upalu od katetera.. ali antibiotici su me spasili..

uglavnom, ljubi malu bebu i slobodno nas gnjavi na temi o bebama, kao što i ja ove žene gnjavim :kiss:
LaCici

#1830 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Joj zene i ja jedva cekam svoju curicu da dodje kada vidim kako vi pisete o svojim iskustvima. :-D A sad mi se nesto bas oduzilo kako udjoh u 8. mjesec.
Hvala @niko na informacijama, smirila si me malo sad kad znam da taj carski i nije toliko strasan, jer sam se bas nacitala ovih dana svakakvih iskustava.
nova_korisnica

#1831 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

Jutro svima :)
Evo da se i ja upisem na ovu temu, nenadano ali ipak very happy about it :D
Termin kod ginekologa je tek sljedece sedmice odn. ja sam na samom pocetku...pijem folnu kiselinu i jod zasad, a vidjecemo kad nalaze uradim sta treba jos evtl...do sada nisam imala jutarnje mucnine, ali cini mi se da ce se to promjeniti (co'ek se jutros obrijao i stavio after shave, meni se zeludac okrenuo :cry: )
Imate li kakvih preporuka sta uzimati, nesto prirodno, u tom slucaju?
Cime mazete pupe odn kako se borite sa strijama? Meni je koza suha i neelasticna, tako da mi treba neko cudesno sredstvo kako bi ublazila nastanak isti, jer ga suzbiti necu moci :sad:
Svima koji su sa ove teme presli na onu o bebama cestitam i zelim puno lijepih i zdravljem ispunjenih godina sa svojim pilicima...
LaCici

#1832 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Dobro dosla :thumbup: Cestitam! :wink:
Za mucnine i nema neke pomoci, to jednostavno moras proci prva tri mjeseca a onda je puno lakse. Sto se tice strija ja sam prvih 5 mjeseci koristila Collistar kremu protiv strija, mazala se nakon tusiranja, i grudi i stomak. Dosta je skupa ali ja je uzela jer su se druge zene klele u nju, medjutim meni je nakon odredjenog vremena koza pocela da se peruta od nje tako da sam presla onda na ulje i to ovo:
Image
Za sada mi je super, koza mi je odlicna, na stomaku nemam ni jednu striju (jos) a evo u 8. sam mjesecu. Imas i u apoteci Strijet kojeg zene hvale, ali meni se nije svidio jer je dosta ljepljiv i nije mi miris godio. Ako ti je toliko suha koza pocni vec mazati stomak dok ti nije poceo rasti.
Javi kako si prosla kod dr, i ako imas jos bilo kakvih pitanja samo pitaj. :wink:
Irish

#1833 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

nova_korisnica wrote:Jutro svima :)
Evo da se i ja upisem na ovu temu, nenadano ali ipak very happy about it :D
Termin kod ginekologa je tek sljedece sedmice odn. ja sam na samom pocetku...pijem folnu kiselinu i jod zasad, a vidjecemo kad nalaze uradim sta treba jos evtl...do sada nisam imala jutarnje mucnine, ali cini mi se da ce se to promjeniti (co'ek se jutros obrijao i stavio after shave, meni se zeludac okrenuo :cry: )
Imate li kakvih preporuka sta uzimati, nesto prirodno, u tom slucaju?
Cime mazete pupe odn kako se borite sa strijama? Meni je koza suha i neelasticna, tako da mi treba neko cudesno sredstvo kako bi ublazila nastanak isti, jer ga suzbiti necu moci :sad:
Svima koji su sa ove teme presli na onu o bebama cestitam i zelim puno lijepih i zdravljem ispunjenih godina sa svojim pilicima...
Dobro nam dosla, i cestitam na lijepoj novosti :) Dobro je sto pijes folnu kiselinu, nju ces neko vrijeme piti. Ja nisam imala nekih pretjeranih mucnina (koji put samo na odredjene mirise), pa ti ne bih imala nikakv koristan savjet, ali mislim da tu i nema nekog posebnog recepta, osim grickati bademe i cekati da prodju :|
Sto se tice mazalica protiv strija, ja sam koristila Hippov puter za tijelo, koji je fenomenalan, mirisan i kremast, i nisam ama bas niti jednu jedinu striju dobila :)
Odlican je jos i Menta losion (zeleni....,i njega sam 2-3 bocice iskoristila kada nisam nasla pomenuti puter), i mogu reci da :-D je i on odlican.. :thumbup:
Zelim ti ugodnih 9 mjeseci.., put za najljepsi dio tvog zivota
wewa

#1834 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

niko_niko_kao_ja wrote:evo i nas da se prijavimo. moj djecak je konacno izasao iz stomaka 13. 03. odnosno nije izasao, nije se dao istjerati nego su malu lopuzu izvadili. :-D mali nije htio da krene, nije bilo nikakvih bolova, a mene su kad sam dosla na kontrolu zbog otoka na nogama ostavili u bonici. porodjajna prica je slicna kao kod yellow cat. odlucise da provociraju porod i tako poslije sati i sati bolova, otvorena maksimalno, ali mali se nije htio spustiti u porodjajni kanal. jadan se bio ukosio, a i malo je bio polijen. :D citava ekipa iz bolnice se vrtila oko mene i vijecali sta bi sa mnom, i svako svoju politiku vodi, doktori preorucuju vakum, ali dezurna doktorica nije bila za to, a bome nisam ni ja. fino odbijem vakum i zavrsim na carskom rezu. vise volim ja da se ja patim nego da mi bebca bezveze napate.mada meni nije patnja, ja se odlicno osjecam, kao da se nisam ni porodila :-D bebac je veliki, ima 4 kg i 55 cm dug, solidna bebica. :D dojimo, imamo mlijeka pofino, fino spavamo. sve u svemu super, a ja sam presretna. :-D
cestitam od srca! uzivaj u svom velikom bebanu :kiss:

i btw. svaka cast za odluku, olaksanje je cuti da se indukcija dobro zavrsila.
LaCici

#1835 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

@Irish gdje si kupovala taj Hippov puter za tijelo? Ja sam trazila u Mercatoru ali ga nema.
Irish

#1836 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

LaCici wrote:@Irish gdje si kupovala taj Hippov puter za tijelo? Ja sam trazila u Mercatoru ali ga nema.
I u moje vrijeme ga je bilo tesko naci, ali ja sam ga najcesce nalazila u apoteci Dina na Malti..
LaCici

#1837 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

OK, hvala. :kiss:
mericak

#1838 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Sto se tice carskog, nije strasan ako niste debele. Zato gledajte zene da se sto manje udebljate! Meni je licno bio prestrasan ali ja sam izrazito debela (govorim o kilazi od preko 120kg) i kad su me operisali bilo je prestrasno naslanjanje te velike kolicine sala i rastegnutog trudnickog stomaka preko izrezane materice, misica i dr.koznih slojeva! Tada su ucestale komplikacije tipa gnojenja rana, krvarenja i sl. Grrr., sad me to ceka ponovo, po drugi put... :sad:
Savjet: pazite koliko se debljate u trudnoci, ne ko moja prijateljica koja se pravda, kao kad ce ako nece sad jesti...Bolje vam je, po meni, jesti poslije trudnoce nego sad, jer sto vise kila vi imate, to ste ugrozeniji i vi i dijete!
Irish

#1839 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

LaCici, greska!!!! Dina je na C.Vili (preko puta cvjecare)., zamijenila sam apoteke :-)

Nadam se da ces procitati prije nego krenes u potragu :oops:
LaCici

#1840 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Skontala sam, znam da je Dina na C.Vili. :-D
yellow cat

#1841 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

mericak wrote: Savjet: pazite koliko se debljate u trudnoci, ne ko moja prijateljica koja se pravda, kao kad ce ako nece sad jesti...Bolje vam je, po meni, jesti poslije trudnoce nego sad, jer sto vise kila vi imate, to ste ugrozeniji i vi i dijete!
u potpunosti se slažem.. puno je lakše kad se manje udebljate. Pazite na kvalitet, a ne na kvantitet. To posebno važi za žene koje već imaju viška kg, mršavice sebi mogu malo više dopustiti..
Cholina_Lokica

#1842 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Moze li par onako poprilicno laickih pitanja?
Kad se radi vaginalni pregled u trudnoci, i kad se reaguje kad oba roditelja imaju Rh - krvnu grupu? Nemam vremena da saltam citavu temu da to vidim
yellow cat

#1843 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

meni je prvi put radio vaginalni pregled u 18. sedmici. Većini koje znam rade puno prije. Mom ginekologu je praksa da na početku trudnoće ne čačka dole. Za ovo drugo zaista ne znam.
wewa

#1844 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Cholina_Lokica wrote:Moze li par onako poprilicno laickih pitanja?
Kad se radi vaginalni pregled u trudnoci, i kad se reaguje kad oba roditelja imaju Rh - krvnu grupu? Nemam vremena da saltam citavu temu da to vidim
kod nas se radi rutinski, nazalost - a vani se gotovo i ne radi, osim ako trudnica ima komplikacije ili subjektivne tegobe, sve to da bi se izbjegla eventualna infekcija.
bitno je da se roditelji poklapaju u Rh faktoru, onda nema rizika. znaci, u ovom slucaju je sve ok, ne provjeravaju se antitijela.
Cholina_Lokica

#1845 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Ok, hvala puno
maajaa

#1846 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maajaa »

niko_niko_kao_ja, cestitam. uzivaj sa svojom bebicom ;)
Alhemicarkaa

#1847 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

wewa wrote: kod nas se radi rutinski, nazalost - a vani se gotovo i ne radi, osim ako trudnica ima komplikacije ili subjektivne tegobe, sve to da bi se izbjegla eventualna infekcija.
Meni moj ginekolog nije radio vaginalni pregled dok nisam dobila komplikacije (krvarenje u 8 mjesecu trudnoće). Kad mi je prošli put zakazao pregled rekao je da dođem u 37. sedmici, kad počinju pripreme za porođaj i radi se vaginalni pregled. Po tome ispada da je praksa, bar mog doktora, da se vaginalni pregled radi u 9. mjesecu, kad i počinju pripreme za porod.

Imam ja jedno pitanje za ove što su se skoro porodile, jeste li radili briseve prije poroda, koje, i gdje se to radi? Prvenstveno mislim na MRSu, ali i na briseve na ostale baje.
Semiramida

#1848 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Semiramida »

Prije nego što mi je Zavod za materinstvo (DZ Novi Grad, ex. Kumrovec) trebao pisati uputnicu za bolnicu za porod, tražili su nalaz za bris nosa i to sam uradila u objektu u Ul. Avdage Šahinagića (nasuprot Vijećnice). Tu sam pokupila i nalaze za koji dan...

Inače ti je glavna laboratorija na Ilidži, pa možeš i tamo sve to završiti.

Pozdrav i sretno!
Irish

#1849 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

wewa wrote:
Cholina_Lokica wrote:Moze li par onako poprilicno laickih pitanja?
kod nas se radi rutinski, nazalost - a vani se gotovo i ne radi, osim ako trudnica ima komplikacije ili subjektivne tegobe, sve to da bi se izbjegla eventualna infekcija.
bitno je da se roditelji poklapaju u Rh faktoru, onda nema rizika. znaci, u ovom slucaju je sve ok, ne provjeravaju se antitijela.

Kako mi je drago sto si ovo napisala, jer kod nas jos uvijek nazalost trudnice misle da trebaju mijenjati ginekologa koji ih redovno i rutinski ne pregleda i ne cacka :roll:
wewa

#1850 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Irish wrote:
Kako mi je drago sto si ovo napisala, jer kod nas jos uvijek nazalost trudnice misle da trebaju mijenjati ginekologa koji ih redovno i rutinski ne pregleda i ne cacka :roll:
a to je prevladavajuci stav bez obzira na granu medicine... antibiotici se propisuju i sakom i kapom jer svi ocekuju da ce dobiti nekakve tablete ha provire kod doktora. a to sto nam prijeti posast rezistentnih sojeva bakterija nikom nista.
Post Reply