Slazem se uglavnom. Hoce li proci tek treba vidjeti. A ne vjerujem nesto i da bi im to bilo samoubistvo, ne bi bili ni prvi , ni pooslednjihercegovac_pravi wrote:Pa u tome je čitava stvar. HDZ želi pripisati sebi legitimitet "hrvatstva" dok u isto virjeme SDP-u nudi ekskluzivitet Bošnjaštva što bi predstavljalo političko samoubistvo SDP-a. To neće proći.patria wrote:Stvar se lomi na tome ko zapravo nosi legitimitet Hrvata u BiH, bas kao sto se i zvanicno prica. U tom smislu ipak sustina je zadrzana i nije popustio. Nekoliko fotelja manje ili vise, kao razlog sukoba, je naivna teza.plain vanilla wrote:
Zlaja je popustio, ponudio Covi sto je i trazio, ali sad Covi guza zinula..
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
patria
#1826 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
patria
#1827 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Njima ne treba Zagreb, imaju ga, njima treba Neretva, srednja Bosna, teritorija.... Tako je, nazalostplain vanilla wrote:Ma treba im ponuditi Treci do Zagreba..
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1828 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
do Zagreba, a Bandica ze premijera..ako je dovoljno legitimanpatria wrote:Njima ne treba Zagreb, imaju ga, njima treba Neretva, srednja Bosna, teritorija.... Tako je, nazalostplain vanilla wrote:Ma treba im ponuditi Treci do Zagreba..
- mO k3
#1829 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
cek,cek ... a sta je sa mojim plemenom?? hocu i ja entitet...plain vanilla wrote:do Zagreba, a Bandica ze premijera..ako je dovoljno legitimanpatria wrote:Njima ne treba Zagreb, imaju ga, njima treba Neretva, srednja Bosna, teritorija.... Tako je, nazalostplain vanilla wrote:Ma treba im ponuditi Treci do Zagreba..
- 1gorstak
#1830 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Istraga protiv Dodika je u toku a nemire koji bi opravdali dizanje krivicne prijave (i hapsenje) jos nije organizovao.panorama wrote:Tko će im poslati krivične prijave? Vjerojatno isti oni koji su prijave poslali Dodiku.1gorstak wrote:Modus je ponudjen, HDZ nece kompromis nego sve i sad ce dobiti jednu veliku nulu. A ako izazove nemire, dobice i krivicne prijave. Dosta vise ustupaka ... mora se izaci iz etnosablona a ako to nije cilj Sarajeva, neka se otvori pregovore o formiranju treceg entiteta. Ili zelis multietnicku drustvo i poraz politike HDZ-a ili zelis etnicku podjelu (teritorije, javnih institucija, elektroprivreda i drugih strateskih firmi....). Ne moze i jedno i drugo.yugi wrote:Pa savršeno je jasno da vode destruktivnu politiku koja znači daljnju disoluciju BiH baš kao i ovi iz susjednog nam entiteta, ali upravo zbog toga svi oni koji plediraju da zastupaju politiku probosanske provinijencije trebaju iznaći modus kako da izađu iz ove situacije!
Nemam ja sta pregovarati o trecem entitetu, samo kazem ovim dusebriznicima koji se navodno zalazu za multietnicku drustvo a insistiraju na etnosablonu kojeg HDZ forsira, da prestanu sa kukuljenjem i mumuljenjem i izadju sa jasnim stavom .... ako hoce da pobijede destruktivce iz HDZ-a, neka istraju. Ako nece, neka potpisu kapitulaciju i da ovo zavrsimo.Otkud sada da mijenjaš mišljenje i da nudiš pregovore o trećem entitetu.
-
palermo
#1831 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Samo što ciljevi mogu biti drugačiji a bogami i metode.....Prpa.ba wrote:res publica wrote:Čak i da si u pravu, radi se o samoubistvu jedne stranke, što nije veliki ulog ako se radi o državi ili krizi nepredvidljivih posljedica.
Ako SDP poklekne, na iducim izborima ce se izabrati opcija koja ce pokusati ponoviti ovo isto. Do krize ce doci prije ili kasnije, jer polako dolazi vrijeme kada Bosnjacima vise nece odgovarati status quo jer ce ga politicki, ekonomski i demografski prevazici i poceti ce projicirati svoje ideje i politiku i van "fildzana". Prvo na Federaciju, a potom i na cijelu BiH. To je dugorocan proces, mozda duzi i od nasih zivota, a ovo licno posmatram kao generalnu probu.![]()
- plain vanilla
#1832 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ne znam..nekako mi ne zvucis legitimnoŽenski Dr.Med wrote:cek,cek ... a sta je sa mojim plemenom?? hocu i ja entitet...plain vanilla wrote:do Zagreba, a Bandica ze premijera..ako je dovoljno legitimanpatria wrote: Njima ne treba Zagreb, imaju ga, njima treba Neretva, srednja Bosna, teritorija.... Tako je, nazalost
- Komrad
#1833 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I naravno kriv je Zlatko a ne oni blokiraju ... jelde ?juznije wrote:Ljudi brate previse konstruirate i geopoliticite. Stvar je jednostavna. Zlatko nije ocekivao blokadu neformiranjem doma naroda. Patoloski nemoze Covica i cilj je bio iz...bat njega. Zlatkov guverner za Hrvate (ime poznato redakciji) mu je obecao Ljubica. Hsp i blento Lijan su bili vec odradjeni. Izletilo se s platformom jer je Zlatko nastavio osobnu self promotion kampanju novog lidera Bosne. Ljubic u zadjji tren prevrno. Us...o motku. Stvar je jos pod kontrolom ocekuje se da ce OHR kao i 2000 odraditi svoje. Posto su se medjunarodne okolnosti promijenile nije to sad bas jednostvno da MZ pogura platrormiste koji su da se nelazemo nositelji vecinske bosnjacke biracke volje a hrvatski element je minoran.
I sad je sra.nje...
Ako netko vjeruje da ove pameti danas Zlatko se ne bi zaletio u dil s HSP i Lijanom grdno se vara.
Zlatko je politicar koji uvijek trazi odobravanje mz i ova situacija ga sekira.
- Komrad
#1834 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa naravno nismo znali ni dok im nije ponudjeno da udju u vlast ... pa su odbili , pa mjesto predsjedavajuceg pa su odbili itd...res publica wrote:To ne znamo sve dok im SDP ne ponudi.Komrad wrote:Mjesecima su kukali oko mjesta predsjedavajuceg vijeca ministara... i kad su dobili?res publica wrote:
Znači "hrvatski blok" je nepopustljiv, ili bolje rečeno tvrdoglav, a SDP je principijelan. Pa i iz njihove perprektive SDP je nepopustljiv i tvrdoglav, a Zlaja sujetan, dok su oni sami sebi principijelni. I eto, ne pristaju da im SDP prodaju priču kako su nešto drugo od najjače bošnjačke partije.
Uglavnom, po meni su nepopustljivi i jedni i drugi, i jedni i drugi snose odgovornost podjednaku, a SDP možda najveću zbog dolaska eventualne krize u BiH. Jer ipak Hrvati su složni u stavu da im izbor Komšića ugrožava status, a s tim se zlaže i zvanična Hrvatska.
Jesu li se poceli konstruktivno ponasati...
Pa kad bi im SDP ponudio sve hrvatske pozicije u vlasti oni bi i to odbili..
Zato mislim da sa pregovorima treba zavrsiti vec danas
- plain vanilla
#1835 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ako ti vjerujes da Cova nije kriv..do tebe jejuznije wrote:Ljudi brate previse konstruirate i geopoliticite. Stvar je jednostavna. Zlatko nije ocekivao blokadu neformiranjem doma naroda. Patoloski nemoze Covica i cilj je bio iz...bat njega. Zlatkov guverner za Hrvate (ime poznato redakciji) mu je obecao Ljubica. Hsp i blento Lijan su bili vec odradjeni. Izletilo se s platformom jer je Zlatko nastavio osobnu self promotion kampanju novog lidera Bosne. Ljubic u zadjji tren prevrno. Us...o motku. Stvar je jos pod kontrolom ocekuje se da ce OHR kao i 2000 odraditi svoje. Posto su se medjunarodne okolnosti promijenile nije to sad bas jednostvno da MZ pogura platrormiste koji su da se nelazemo nositelji vecinske bosnjacke biracke volje a hrvatski element je minoran.
I sad je sra.nje...
Ako netko vjeruje da ove pameti danas Zlatko se ne bi zaletio u dil s HSP i Lijanom grdno se vara.
-
palermo
#1836 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
E, dobro zemo, ali haj ti meni sad objasni šta hoće još HDZ ?? Onako, prostim i jednostavnim riječimajuznije wrote:Ljudi brate previse konstruirate i geopoliticite. Stvar je jednostavna. Zlatko nije ocekivao blokadu neformiranjem doma naroda. Patoloski nemoze Covica i cilj je bio iz...bat njega. Zlatkov guverner za Hrvate (ime poznato redakciji) mu je obecao Ljubica. Hsp i blento Lijan su bili vec odradjeni. Izletilo se s platformom jer je Zlatko nastavio osobnu self promotion kampanju novog lidera Bosne. Ljubic u zadjji tren prevrno. Us...o motku. Stvar je jos pod kontrolom ocekuje se da ce OHR kao i 2000 odraditi svoje. Posto su se medjunarodne okolnosti promijenile nije to sad bas jednostvno da MZ pogura platrormiste koji su da se nelazemo nositelji vecinske bosnjacke biracke volje a hrvatski element je minoran.
I sad je sra.nje...
- Prpa.ba
#1837 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
palermo wrote:Samo što ciljevi mogu biti drugačiji a bogami i metode.....
Istina. Pitanje nije hoce li biti, vec kada i kako ce biti. Dva su putica: sa vazeljin ("Platforma" i derivati u narednih par izbornih ciklusa) ili bez vazeljin (sve poslije toga).
-
hercegovac_pravi
#1838 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Evo ja malo čekam malo stojim...patria wrote:Stani malo.hercegovac_pravi wrote:Zato što Čović nije idiot da ne može procijeniti svoju realnu snagu. U trenutnoj konstelaciji snaga (unutrašnjih i vanjskih), snage koje pokušavaju razbiti BiH nemaju (odnosno imaju zanemarljivu) nikavu potporu, prošo voz, mogli su imati veću potporu prije 4-5 godina, sada više ne. E sada misliti da je Čović tolika budala pa da krene na vjetrenjače i pritisne "self-destroy" dugme je naivna teza.patria wrote: Cekaj malo, a sto mislis da se ne radi na razbijanju BiH i da to nije krajnji cilj? I ja kazem da od tog nema nista, ali zasto kazes da to nije cilj? Je li moguce da se ne prepoznaje sta hoce?
Iza ovog svega dolazi neminovna ustavna promjena čiji finalni produkt će biti slabljenje entiteta a jačanje centralnih institucja države. U kojoj mjeri će Entiteti biti oslabljeni? U kojoj mjeri će se ovo reflektovati na postojeće kantone? Da li će nus-produkt ustavnih promjena biti gašenje kantona, smanjenje nadležnosti federacije a jačanje države? Kako će centralna vlast biti preformulisana da bude u skladu sa civilizacijskim normama a da u isto vrijeme poštuje konstutivnost naroda? U ovome "grmu leži zec" i Dodik-Čović koalicije i pozicioniranje HDZ-ova kao jezička na vazi pri pokušaju stvaranja "političke" većine.
Nemas ispred sebe gomilu bivola koji hoce da razbiju BiH u 5 mjeseci ili koji misle da par zapaljivih izjava na TV odlucuju u politici. Odakle ti ideja da su sve karte bacili na sledecih par hefti i ovo formiranje Vlade? Pa ako se slazes da ipak nisu bivoli (fasisti cesto jesu, ali nemaju direktno veze civilizacijske norme sa ovim), u najmanju ruku nemoj ih previse potcjenjivati. Nisam ni za precjenjivanje nego zaista realno sagledavanje.
Drugo, cinjenica je da nastupaju koordinirano sa Dodikom. Znaci, i jedni i drugi prepoznaju nekakav interes pa makar iz mog ili tvog ugla bio pogresan ili naivan.
Trece, olako govoris o neminovnosti kretanja u pravcu jacanja drzave. Imamo presedan negativnih kretanja u odnosu na prije nekoliko godina, a ti bas tu neku 2006, navodis kao pravi momenat za razbijanje BiH?! Uostalom, danas se mnogo vise prica o nekim drugim stvarima nego kad je Hare jahao.
Izgleda da ti nisi dobro pročitala moj post ili ja nisam dostavio potrebnu "intonaciju".
Ovaj prvi pasus koji si napisao je suštinski ono što sam i ja rekao drugačijim izborom riječi. Dakle slažem se i neigdje nisam ni pokušavao tvrditi da su "bivoli", ili " sve na jedni kartu" ili " da ih podcjenjujem". Čak šta više vrlo sam oprezan ali ni u kome slučaju ne precejenjujem HDZ-ov uticaj. Taj uticaj je trenutno veoma limitiran u svome dometu.
Da, nastupaju sa Dodikom. I Doik zna da od podjele BiH nema ništa. Pa bar bi on državu rasturio u paramparčad davnih dana, samo kad bi mogao. Zajednički interes je ono što spaja Dodika i Čovića. Kakav je to interes?
Ovako, činjenica je da Čoviću savezništvo sa Dodikom na federalnom nivou NE MOŽE donijeti ništa. Činjenica je da Čoviću savezništvo sa Dodikom na kantonalnom nivou ne može donijeti ništa. Isto važi i za opštine. Dakle, ostaje isključivo državni nivo kao spona dva interesa. E sada šta Čović može dobiti savezništvom sa Dodikom na državnom nivou imajući u vidu da svi zakoni i obavezujuće odluke državnog nivoa MORAJU proći entitetska zakonodavana tijela, tijela u kojima Čović ni u kome slučaju neće imati neki veliki uticaj? Dakle, radi se o nečemu drugom, o nečemu što tek treba da uslijedi. Najveća stvar koja treba da uslijedi su upravo Ustavne promjene na kojima će blok Dodik-Čović prezentirati neophodnost "etničkog" dok sa druge strane će sjediti SDP blok koji će gurati u potpunosti oprečne stavove. Dakle, to je ta "politička većina" o kojoj sam ranije pisao.
Ne govorim olako. Svi inputi koji stižu iz MZ-a koji će i vršiti pritisak da se promjene naprave ukazuje upravo na to, da se moraju stvoriti funkcionalne državne institucije. Šta od postojećih struktura države će "najebati" u tome procesu ostaje da se vidi ali meni prvo na pamet padaju kantoni i gro ovlasti entiteta. E sad kako u svemu tome "zaštiti" konstitutivne a uvesti civilizacijske norme je pitanje koje prevazilazi moj mjesečni dohodak..
-
patria
#1839 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sto se toga tice pa Bosnjacima status quo vec neko vrijeme ne odgovaraPrpa.ba wrote:palermo wrote:Samo što ciljevi mogu biti drugačiji a bogami i metode.....
Istina. Pitanje nije hoce li biti, vec kada i kako ce biti. Dva su putica: sa vazeljin ("Platforma" i derivati u narednih par izbornih ciklusa) ili bez vazeljin (sve poslije toga).
- Komrad
#1840 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma odgovara nama svaki status ne sekiraj se tipatria wrote:Sto se toga tice pa Bosnjacima status quo vec neko vrijeme ne odgovaraPrpa.ba wrote:palermo wrote:Samo što ciljevi mogu biti drugačiji a bogami i metode.....
-
hercegovac_pravi
#1841 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma đžaba pričaš...ovdje ima još ogroman broj pojedinaca koji kontaju da se politika "događa" onako stihijski sama od sebe...eto Lagum se probudi jedno jutro, pa onako bunovan pogleda u ogledalo i kaže "O baš sam lijep, ali bio bih još ljepši kad bi mogao obući kakvu platformu, baš je danas lijep dan a i lijepo bi mi stajala".....Prpa.ba wrote:palermo wrote:Samo što ciljevi mogu biti drugačiji a bogami i metode.....
Last edited by hercegovac_pravi on 03/03/2011 22:12, edited 1 time in total.
-
hercegovac_pravi
#1842 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Odgovara još od prilike dva izborna ciklusa (mada ni sada više nije neophodan). Poslije toga će status quo biti nepovratno prevaziđen.patria wrote:Sto se toga tice pa Bosnjacima status quo vec neko vrijeme ne odgovaraPrpa.ba wrote:palermo wrote:Samo što ciljevi mogu biti drugačiji a bogami i metode.....
-
patria
#1843 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne razumijem bas sta si htio reci. Nema toga kome bas svaki status odgovara, pa cak ni Tihicu koji je kao permanentni 4x4Komrad wrote: Ma odgovara nama svaki status ne sekiraj se ti
- srklet
#1844 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bice kako je Tihic rekao.

-
patria
#1845 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa eto to tzv. Platformasi tvrde.hercegovac_pravi wrote: Odgovara još od prilike dva izborna ciklusa (mada ni sada više nije neophodan). Poslije toga će status quo biti nepovratno prevaziđen.
-
patria
#1846 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Previse je toga ovdje napisano, inputi, sto mi kao obicni smrtnici mozemo da povjerujemo ili ne, a na osnovu cega mozes da napises ovakvu projekciju. Kad bih bio ono bas bezobrazan pitao bih da li da cekamo jos 5 mjeseci ili jos par izbornih ciklusa, ali ne kazem da nece biti ovako.hercegovac_pravi wrote: Evo ja malo čekam malo stojim...![]()
Izgleda da ti nisi dobro pročitala moj post ili ja nisam dostavio potrebnu "intonaciju".
Ovaj prvi pasus koji si napisao je suštinski ono što sam i ja rekao drugačijim izborom riječi. Dakle slažem se i neigdje nisam ni pokušavao tvrditi da su "bivoli", ili " sve na jedni kartu" ili " da ih podcjenjujem". Čak šta više vrlo sam oprezan ali ni u kome slučaju ne precejenjujem HDZ-ov uticaj. Taj uticaj je trenutno veoma limitiran u svome dometu.
Da, nastupaju sa Dodikom. I Doik zna da od podjele BiH nema ništa. Pa bar bi on državu rasturio u paramparčad davnih dana, samo kad bi mogao. Zajednički interes je ono što spaja Dodika i Čovića. Kakav je to interes?
Ovako, činjenica je da Čoviću savezništvo sa Dodikom na federalnom nivou NE MOŽE donijeti ništa. Činjenica je da Čoviću savezništvo sa Dodikom na kantonalnom nivou ne može donijeti ništa. Isto važi i za opštine. Dakle, ostaje isključivo državni nivo kao spona dva interesa. E sada šta Čović može dobiti savezništvom sa Dodikom na državnom nivou imajući u vidu da svi zakoni i obavezujuće odluke državnog nivoa MORAJU proći entitetska zakonodavana tijela, tijela u kojima Čović ni u kome slučaju neće imati neki veliki uticaj? Dakle, radi se o nečemu drugom, o nečemu što tek treba da uslijedi. Najveća stvar koja treba da uslijedi su upravo Ustavne promjene na kojima će blok Dodik-Čović prezentirati neophodnost "etničkog" dok sa druge strane će sjediti SDP blok koji će gurati u potpunosti oprečne stavove. Dakle, to je ta "politička većina" o kojoj sam ranije pisao.
Ne govorim olako. Svi inputi koji stižu iz MZ-a koji će i vršiti pritisak da se promjene naprave ukazuje upravo na to, da se moraju stvoriti funkcionalne državne institucije. Šta od postojećih struktura države će "najebati" u tome procesu ostaje da se vidi ali meni prvo na pamet padaju kantoni i gro ovlasti entiteta. E sad kako u svemu tome "zaštiti" konstitutivne a uvesti civilizacijske norme je pitanje koje prevazilazi moj mjesečni dohodak..
-
45cents
#1847 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Odgovor koji nedostaje:
Oba HDZ-a još uvijek procjenjuju da imaju više koristi sa Kalimero politikom cmizdrenja zbog preglasavanja, nego što bi dobili da se povinuju "Platformi" i formiraju vlast (odgađanje svakako pada na teret SDP-u jer se Platforma može kritikovati kao nerealna i kao popis želja dokonih kabinetlija).
Pitanje koje se ne postavlja:
Zašto SDP/Zlatko uporno istrajava na jačanju pozicija dva HDZ-a? Šta je skriveni scenario jačanja pozicija dvaju HDZ-a?
Oba HDZ-a još uvijek procjenjuju da imaju više koristi sa Kalimero politikom cmizdrenja zbog preglasavanja, nego što bi dobili da se povinuju "Platformi" i formiraju vlast (odgađanje svakako pada na teret SDP-u jer se Platforma može kritikovati kao nerealna i kao popis želja dokonih kabinetlija).
Pitanje koje se ne postavlja:
Zašto SDP/Zlatko uporno istrajava na jačanju pozicija dva HDZ-a? Šta je skriveni scenario jačanja pozicija dvaju HDZ-a?
Last edited by 45cents on 03/03/2011 22:24, edited 1 time in total.
-
patria
#1848 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma ja, svakakvih ljudi ima, ali to i dalje ne znaci da nekad, jednog dana (samo kad) ne treba napraviti presjek stanja da se vidi gdje smo. Za sad toga nema na horizontu nikako.hercegovac_pravi wrote: Ma đžaba pričaš...ovdje ima još ogroman broj pojedinaca koji kontaju da se politika "događa" onako stihijski sama od sebe...eto Lagum se probudi jedno jutro, pa onako bunovan pogleda u ogledalo i kaže "O baš sam lijep, ali bio bih još ljepši kad bi mogao obući kakvu platformu, baš je danas lijep dan a i lijepo bi mi stajala".....
- vee-jay
#1849 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
upravo to rade i sve stranke i svi njihovi lideriyugi wrote:1gorstak wrote: Moramo dakle isključiti emocije i pokušati što racionalnije razmišljati o ovim stvarima!Iritantno je i za mene ponašanje HDZ-a ali u politici jednostavno ne smije biti mjesta za emocije!barem ne za politiku koja pledira da je državotvorna!
- vee-jay
#1850 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
a koji je to hdz blok? mislis snsd i sds?hercegovac_pravi wrote:I zato imamo što imamo a to je formiranje vlasti bez HDZ bloka.