Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#1826 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Ma dobro, agresivan dizajn upucuje ne dobre karakteristike po snijegu ili bljuzgavici. Ali isto tako na vecim autima bi bile vrlo mekane po suhom. Opet kakve su po ledu? Tu je bitniji sastav gume nego dizajn?
JOINT_1921
Vozim: odlično

#1827 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by JOINT_1921 »

Da li neko ima preporuku kojeg prozivodjaca guma da uzmem za sve 4 nove MS gume za Golfa 5???
Last edited by JOINT_1921 on 10/10/2013 00:35, edited 1 time in total.
kloniran

#1828 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

jefferson wrote:Ma dobro, agresivan dizajn upucuje ne dobre karakteristike po snijegu ili bljuzgavici. Ali isto tako na vecim autima bi bile vrlo mekane po suhom. Opet kakve su po ledu? Tu je bitniji sastav gume nego dizajn?
Ove iznad su vjeruj bar sto se tice 13" odlicne i po snijegu i po ledu, blatu, mokrom. Nisam ih vozio ljeti pa tako da ne znam kako se ponašaju. Ja sam se iznenadio kvalitetom, al nazalost u Sarajevu ih nisam mogao nigdje naci da kupim sebi. On nekad uzeo na nekoj rasprodaji cini mi se 55 KM platio po komadu.
jefferson

#1829 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

kloniran wrote:
jefferson wrote:Ma dobro, agresivan dizajn upucuje ne dobre karakteristike po snijegu ili bljuzgavici. Ali isto tako na vecim autima bi bile vrlo mekane po suhom. Opet kakve su po ledu? Tu je bitniji sastav gume nego dizajn?
Ove iznad su vjeruj bar sto se tice 13" odlicne i po snijegu i po ledu, blatu, mokrom. Nisam ih vozio ljeti pa tako da ne znam kako se ponašaju. Ja sam se iznenadio kvalitetom, al nazalost u Sarajevu ih nisam mogao nigdje naci da kupim sebi. On nekad uzeo na nekoj rasprodaji cini mi se 55 KM platio po komadu.
Mislio sam po suhom zimi. Ljeti nema svrhe ove gume voziti, poderao bi ih sad pa sad, a performanse bi bile ocajne.
kloniran

#1830 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

jefferson wrote:
kloniran wrote:
Mislio sam po suhom zimi. Ljeti nema svrhe ove gume voziti, poderao bi ih sad pa sad, a performanse bi bile ocajne.
I po suhom su odlicne, ja sam vozio jedno 200 km s njima i nisam primjetio neke mane, doduse nije bilo nigdje preko 90 km/h jer cesta ne dozvoljava brže, ali su me iznenadile po cesti gdje nije grtalica ocistila, lanci nikad nabaceni nisu na njih.
maxell_sarajevo

#1831 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by maxell_sarajevo »

Ima li se jos negdje kupiti GY UG7+ u dimenziji 185/65/R14?
lavic

#1832 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by lavic »

maxell_sarajevo wrote:Ima li se jos negdje kupiti GY UG7+ u dimenziji 185/65/R14?
Probaj Unitarde, Robni promet, Sava, Djeem trans.
JOINT_1921

#1833 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by JOINT_1921 »

JOINT_1921 wrote:Da li neko ima preporuku kojeg prozivodjaca guma da uzmem za sve 4 nove MS gume za Golfa 5???
?? Help
citro

#1834 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citro »

JOINT_1921 wrote:
JOINT_1921 wrote:Da li neko ima preporuku kojeg prozivodjaca guma da uzmem za sve 4 nove MS gume za Golfa 5???
?? Help
Moj izbor bi svakako bila dimenzija 195/65 R15, ako ti to nije originalna dimenzija na autu onda kupi celicne felge, jeftine su kao polovne. Sarafi ti pasu i sa alu felgi (ukoliko imas alu felge).
Gume? Citav niz, od Save S3, Barum Polaris S3, Hankook iCept, Semperit. Ako imas viska para tu su i Continental, Dunlop, Good Year. Ja sam za ovu prvu skupinu sto se tice nasih uslova voznje. Znam da se kod Maja Autogume (ako si iz Sarajeva) Hankook iCept mogu dobiti za nesto nize od 400 KM, sva cetiri komada.

Dovoljno ?
JOINT_1921

#1835 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by JOINT_1921 »

Hmm, hvala na odgovoru, nisu mi aluminijske felge, nego mislim da su te koje si naveo... Pare nisu problem i iskreno za te neke proizvodjace prvi put cujem... Mislio sam na neke od Michelin, Dunlop, Sava, Bridgestone, i sl. malo provjerenije, ali da mi neko kaze sa iskustvom koje su dobre za ove nase uslove, Karaula i sl.
avantgarde

#1836 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by avantgarde »

juce narucio nove 4 gume,Nokian 225/45,R17 u autogarazi,nadam se da ce sutra gume stici...moram reci da sam ciljano isao na neku ne tako navikanu marku kao recimo Konti,Michelin ili Dunlop posto sam sve te vec probao,jednostavno hocu isprobat da kazem neku,ne bas tako poznatu marku...javim kad budem vise znao..
citro

#1837 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citro »

JOINT_1921 wrote:Hmm, hvala na odgovoru, nisu mi aluminijske felge, nego mislim da su te koje si naveo... Pare nisu problem i iskreno za te neke proizvodjace prvi put cujem... Mislio sam na neke od Michelin, Dunlop, Sava, Bridgestone, i sl. malo provjerenije, ali da mi neko kaze sa iskustvom koje su dobre za ove nase uslove, Karaula i sl.

Dobro je da nije ona: pare nisu problem, para nema :)

Ako je vec takva situacija onda kupi Michelin, barem nemoras objasnjavati papcima sto si kupio bas tu gumu:)
A meni je i Sava S3 radila posao bez problema po tim putevima.
JOINT_1921

#1838 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by JOINT_1921 »

Haha, dobro, hvala na sugestiji... Raspitat cu se za Savu, Michelin i mozda Good Year, pa cu vidjeti otprilike gdje su cjenovno... Javim ovdje, trebalo bi da je ovaj medju najjeftinijim u BiH, jer su gume dio kompenzacije, pa ako neko jos bude htio, mogu ga povezati...
hopi

#1839 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hopi »

za koliko se para mogu naći 205 55 r16, 4 komada+plaćanje kešom. Nisam dosada kupovao tu dimenziju pa ne znam
skafiskafsnjak

#1840 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

Ovisi koja marka... od 170 pa dalje...ja sam kupovao conti za 220.

Sent from my LG-P880 using Tapatalk 2
jefferson

#1841 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

avantgarde wrote:juce narucio nove 4 gume,Nokian 225/45,R17 u autogarazi,nadam se da ce sutra gume stici...moram reci da sam ciljano isao na neku ne tako navikanu marku kao recimo Konti,Michelin ili Dunlop posto sam sve te vec probao,jednostavno hocu isprobat da kazem neku,ne bas tako poznatu marku...javim kad budem vise znao..
Nokian je itekako poznat kada su zimske gume u pitanju. Tu ne mozes gresku napraviti.
Last edited by jefferson on 10/10/2013 17:24, edited 1 time in total.
jefferson

#1842 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

JOINT_1921 wrote:Hmm, hvala na odgovoru, nisu mi aluminijske felge, nego mislim da su te koje si naveo... Pare nisu problem i iskreno za te neke proizvodjace prvi put cujem... Mislio sam na neke od Michelin, Dunlop, Sava, Bridgestone, i sl. malo provjerenije, ali da mi neko kaze sa iskustvom koje su dobre za ove nase uslove, Karaula i sl.
Ja sam imao Hankook zimske jednom, katastrofa ziva! Po suhom su odlicne, ali utabani snijeg i led: opsta katastrofa.
Sto se tice Baruma, Barum je jeftinija marka Continentala, i nikad neces dobiti ono sto dobijas sa Continentalom. Isto je sa Savom i Good Yearom i Dunlopom. Sava je jednostavno jeftina varijanta tih guma.
Nije tu samo stvar performansi po snijegu. Sava su bar poznate kao vrlo dobre gume kada zagusti. Problem je koliko celicnih slojeva u gumi ima? Koliko slojeva kevlara ima? Kevlar je jos uvijek vrlo skup, i samo vrhunske gume imaju kevlar slojeve za ojacavanje konstrukcije.
Te stvari odlucuju da li ce guma ispasti iz balansa ako udaris u neku rupu ili da li ce se pojaviti grba na gumi itd.
Ako mislis gumu imati jedno 3 sezone, ond adefinitivno idi sa skupljim gumama.
Teufik

#1843 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

avantgarde wrote:juce narucio nove 4 gume,Nokian 225/45,R17 u autogarazi,nadam se da ce sutra gume stici...moram reci da sam ciljano isao na neku ne tako navikanu marku kao recimo Konti,Michelin ili Dunlop posto sam sve te vec probao,jednostavno hocu isprobat da kazem neku,ne bas tako poznatu marku...javim kad budem vise znao..
Fino si ubo'. Cestitam. Imaju itekako kvalitetne zimske gume.

Samo ako nije problem kada nabavite neku gumu napisite ime tog modela.

Ovako kad napisete Nokian, Continental, Goodyear itd....nije bas najjasnije na sta se misli.

Pozz
citro

#1844 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citro »

jefferson wrote:
Ja sam imao Hankook zimske jednom, katastrofa ziva! Po suhom su odlicne, ali utabani snijeg i led: opsta katastrofa.
Sto se tice Baruma, Barum je jeftinija marka Continentala, i nikad neces dobiti ono sto dobijas sa Continentalom. Isto je sa Savom i Good Yearom i Dunlopom. Sava je jednostavno jeftina varijanta tih guma.
Nije tu samo stvar performansi po snijegu. Sava su bar poznate kao vrlo dobre gume kada zagusti. Problem je koliko celicnih slojeva u gumi ima? Koliko slojeva kevlara ima? Kevlar je jos uvijek vrlo skup, i samo vrhunske gume imaju kevlar slojeve za ojacavanje konstrukcije.
Te stvari odlucuju da li ce guma ispasti iz balansa ako udaris u neku rupu ili da li ce se pojaviti grba na gumi itd.
Novi Hankook iCept je potpuno druga prica od starijih Hankooka W300 i W310. Nemam licno iskustva ali testovi pokazuju da je bolja od Save S3 a cijena je sasvim ugodna.
Mislim, ja licno preferiram dobar odnos dobiveno kroz ulozeno uz procjenu za sta mi trebaju te gume. Najlakse je istresti lovu, tu nema neke mudrosti.
negredo

#1845 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by negredo »

a je li neko imao iskustva sa fuldom kristal montero?
nanobo2

#1846 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by nanobo2 »

Imam je vec 3 sezone, evo ide i ova 4-ta, do sad nisam imao problema ni sa snijegom (nema brda na koje se nisam popeo, uz naravno normalnu voznju) ni na kisi, meni je odlicna. Sad mozda sto ja ne vozim mnogo godisnje 15k al eto za ove 3 sezone potrosila se za nekih 2-3 mm.
jefferson

#1847 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

citro wrote:
jefferson wrote:
Novi Hankook iCept je potpuno druga prica od starijih Hankooka W300 i W310. Nemam licno iskustva ali testovi pokazuju da je bolja od Save S3 a cijena je sasvim ugodna.
Mislim, ja licno preferiram dobar odnos dobiveno kroz ulozeno uz procjenu za sta mi trebaju te gume. Najlakse je istresti lovu, tu nema neke mudrosti.
Pa evo po ADAC-u su na 12-tom mjestu od 15 guma, upravo te iCept (225/45 R17 doduse, manja dimenzija je malo bolja).
Medjutim, posluzit ce one svrsi.
Ipak nakon nedavnog iskustva sa Kumho ljetnim gumama (koje su dosle na autu kada sam ga kupovao kod dilera polovnog) vise ni zvakacu gumu iz Juzne Koreje necu kupiti (jer sam u isto vrijeme muku mucio i sa LG telefonom :D ).
Te Kumho su bile OK, sve do nekih 15,000km kada se vise nisu mogle balansirati.
jefferson

#1848 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

nanobo2 wrote:Imam je vec 3 sezone, evo ide i ova 4-ta, do sad nisam imao problema ni sa snijegom (nema brda na koje se nisam popeo, uz naravno normalnu voznju) ni na kisi, meni je odlicna. Sad mozda sto ja ne vozim mnogo godisnje 15k al eto za ove 3 sezone potrosila se za nekih 2-3 mm.
Fulda je GY proizvod koji je u hijerarhiji proizvodjaca pozicioniran ispred Save.
citro

#1849 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citro »

jefferson wrote: Ipak nakon nedavnog iskustva sa Kumho ljetnim gumama (koje su dosle na autu kada sam ga kupovao kod dilera polovnog) vise ni zvakacu gumu iz Juzne Koreje necu kupiti (jer sam u isto vrijeme muku mucio i sa LG telefonom :D ).
A jesi li probao sa Samsung ili HTC telefonom :razz: Doduse i oni su Korejci :evil:
jefferson

#1850 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

citro wrote:
jefferson wrote: Ipak nakon nedavnog iskustva sa Kumho ljetnim gumama (koje su dosle na autu kada sam ga kupovao kod dilera polovnog) vise ni zvakacu gumu iz Juzne Koreje necu kupiti (jer sam u isto vrijeme muku mucio i sa LG telefonom :D ).
A jesi li probao sa Samsung ili HTC telefonom :razz: Doduse i oni su Korejci :evil:
Imam i Galaxy S3 u kuci, malo bolji od LG, ali to je to otprilike.
Imao 4S, sad 5S, i nikad vise mi ni na pamet nece pasti promjeniti iPhone ili kupiti korejske gume :D
Post Reply