E sa ovim uvecanim si dokazao koliko znas u voznji, ako nakon toliko godina iskustva i kilometara sa kojima se hvalis jos uvijek vozis onako kako te naucila auto skola. Do sad sam imao utisak da si bar prosjecan vozac, nakon ovoga sto sam procitao vise nsiam siguran u to.goran16v wrote:Nije moje da budem 100% siguran, to je posao ljekarske komisije i komisije za polaganje vozackog ispita, jer ne izdajme vozacku ja nego oni. Moje je da primjenjujem ono sto me je auto skola naucila i da se pridrzavam zakona. Ako postoje oni koji imaju vozacu, a nisu sposobni(takvih ima, pogotovo stele, i to je bez opravdanja), onda je to propust onih koji provode zakon a ne propust u zakonu.kakaljin wrote:
Jesi li ti 100% siguran da je svaki vozac osposobljen da vozi kako treba i da nece izazvati udes svojim "znanjem" voznje automobila
Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ateista
#1826 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
- Ateista
#1827 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Jesam li ja igdje rekao da mene ne trebaju kazniti?goran16v wrote:To je 100% i logicno i ispravno, za razliku od nekih ovdje koji svjesno krsenje propisa opravdavaju cinjenicom da ih i drugi krse al' ih ne kaznjava policija.kakaljin wrote:
pa o tome govorim kazni mene za brzu voznju, a toga koji me je ugrozio ubrzanjem pri preticanju prijekim sudom
Nisam, zato ne vidim sta ja tvrdim drugacije, ako sam prekoracio neka me kazni i gotovo, nije tvoje niti elunino da mi pametujete, ne provodite vi zakon.
- Ateista
#1828 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Stalno pametujes a nisi dao ni jedan konkretan argument sta sam ja to izvalio, kad nesto kazes i ja ti odgovorim samo ignorises i trazis dalje, vrtis se u krug i izvlacis iz konteksta, izvrces moje rijeci, kad ti nacrtam sta sam htio reci onda to ingorises i sve tako.goran16v wrote:Procitaj molim te cijelu temu i tvrdnje doticnog genijalca, a onda uporedi sa izjavom koju si obojio u crveno i zapitaj se ima li tu ista apsurdno. Buduci da on ne moze, ajd mi ti objasni, kako s jedne strane tvrditi da je zakon rigidan i da je ok u nekim situacijama prekoraciti ogranicenje brzine, uzmimo na primjer 91, gdje je ogranicenje 60, istovremeno tvrditi da se tokom svoje voznje trudis da smanjis rizik na minimum i kako se ne nasmijati??? Upravo je to poenta jedne od rasprava na ovoj temi...kakaljin wrote:
pa ako se sa necim slazes, nema veze koje to napisao,
evo ti moj primjer:
vozio sam na magistralnom putu brzinom za koju se oduzima vozacka dozvola, policijska patrola me je zaustavila sa radarom i ja sam se pomirio sa tim da mi ode vozacka dozvola. Prva konstatacija policajca je bila kako si se uspio zaustaviti na vrijeme, da ne proletim pored njih i zaustavim se 50-ak metara dalje, na sta sam ja zacudjen ostao i nije mi bilo jasno sta govori. On mi je rekao da sam mu ja bio rekord sa brzinom koju je zaustavio i da sam se zaustavio na vrijeme, dok ostali vozaci sa puno manjom brzinom prodju pored njega i zaustave se 50-ak metara dalje. On mi cak nije ni dokumenta trazio vec je samo reko da se pazim i da malo smanjim brzinu, a ja sam i dalje ostao zacudjen tim rjiecima jer mi nista nije bilo jasno, dok kasnije nisam skontao po pricama da ima vozaca koji ne znaju adekvatno da se zaustave na odredjenoj brzini i da i dalje nisu sigurni vozaci iako voze veoma dugo
Sta si ovim primjerom htio reci, da je ok sto si vozio preko granicenja jer te je policija pustila? Da efikasno kocis? Da ti auto ima efikasne kocnice? Da policija ne radi svoj posao? Da ako kocis brze od ostalih smijes prekoraciti ogranicenje/prekrsiti propis???
Ovo boldirano ne vrijedi ni komentarisati...
- Ateista
#1829 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
I ja isto to sve vrijeme govorim, odatle je i pocela rasprava, ali ima odredjenih kompleksasa koji su od te rasprave napravili raspravu koja je vec postala licna, nije bitno sta ja napisem, bitno je da sam ja to napisao i to mora biti pogresno i mora se popljuvati, veoma nisko...Romeo 80 wrote:Da to je ono o čemu sam i ja govorio!Ali iskreno ogranicenja su napravljena za auta na magistralnom putu za fice i juge, a sada imaju veoma sofisticirana auta koja mogu sigurno ici i brze od 40-60 km/h, ja mislim da se komotno na magistralnom putu brzine mogu povecati za 20 km/h, i da onda stave veoma rigorizne kazne za prekoracenje i za sporu voznju i da se policija strogo pridrzava pravila za brzinu i da kaznjava svijuPodigni ograničenje na neki normalan nivo, pa ako treba propiši onda i drakonske kazne za prekoračenja! Ne bih imao ništa protiv toga.
-
goran16v
#1830 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ne pravi se glup, ne vjerujem da si to stvarno i ne izvlaci stalno iz konteksta, znas dobro sta sam htio reci. Fino sam objasnio sta je bio cilj poredjenja - da pobijem jedan od tvojih argumenata, a inace mi nije bitno, nema tu nikakve kontradiktornosti. U konkretnom slucaju sam objasnjavao ono sto si ti izvrnuo ko po obicaju, nisam naglasavao kao nesto bitno pa da poredis dvije izjave koje su kao kontradiktorne, jesu kad se izvuju iz konteksta.[/quote]Ateista wrote:
Dobar skroz... Molim auditorij da obrati paznju na boldirano. Buduci da si me nesto pitao par postova nize odgovoricu ti u reply, mada mi te je zao...
He-he, na milion mjesta si tvrdio da je zakon pisan za lose vozace i ako oni mogu voziti 60, ti kao "dobar" vozac mozes sigurno voziti 80 i ako to nije pordjenje ja ne znam sta jeste. Neise, ja nisam nista izvlacio iz konteksta nego sam samo boldirao 2 stvari iz tvog jednog posta bez ikakvog dodavanja i oduzimanja.
-
goran16v
#1831 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Sta bi levatu, sto nema komentara ispod mog odogovra na ovo pitanje???? Doduse za tebe su ti odgovori kvantna fizika. Tako ti je to kad citas jedan po jedan post...Ateista wrote:Nista novo, vise sam navikao na ignorisanje argumenata.kakaljin wrote:kakaljin wrote:
Pitam se da li iko od vas vozaca koji se striktno pridrzavaju propisa,
vrsi redovno kontrolu ulja za kocnice,
redovno kontrolise potrosenost kocnica,
redovno kontrolise amortizere na autu,
redovno mjeri pritisak u gumama,
vodi racuna o potrosenosti guma,
koristi adekvatne gume za zimu i
adekvatne za ljeto i to u set od 4 a ne 2 i 2
vodi racuna o kvalitetu guma,
i da gleda kvalitet i kocnica i guma a ne da kupuje najjeftinije da kaze da ima gume i kocnice
i mnoge druge stvari za sigurnost putnika u autu i ucesnka u saobracaju
niko od vozaca koji se striktno pridrzavaju propisa mi nije odgovorio na moje pitanje
-
goran16v
#1832 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ti si vrlo ponosno napisao da se trudis sto vise smanjiti rizik dok vozis na minimum, zar ne? Ok, posten i sasvim ispravan rezon. ALI vec danima ponavljas da si ti siguran i kad vozis preko ogranicenja, jer je ogranicenje pisano za nalosije vozace ti mozes procjeniti sta je sigurno. S ovim se ne slazem ali je rezon. Cirkus s tobom nastaje kad te ja pitam da li si ti sigurniji kad vozis brze nego sporije. Posto ti odgovaras da si sigirniji kada vozis sporije, sto je logicno, onda mi nije jasno kao je onda moguce voziti brze od granicenja (manje sigurno nego da vozis po ogranicenju), a istovremeno se truditi ruzuk svoje voznje svesti na minimum? Vecom brzinom se smajuje rizik?Ateista wrote:
Stalno pametujes a nisi dao ni jedan konkretan argument sta sam ja to izvalio, kad nesto kazes i ja ti odgovorim samo ignorises i trazis dalje, vrtis se u krug i izvlacis iz konteksta, izvrces moje rijeci, kad ti nacrtam sta sam htio reci onda to ingorises i sve tako.
- Ateista
#1833 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ponovo se pravis glup. Jesam to tvrdio, zato sto ti tvrdis kako je zakon apsolutno ispravan i kako je jedino voznja po ogranicenju sigurna i da je uvijek sigurna, na sta sam dao argument da to nikako ne moze biti tako zbog razlike u vozacima i vozilima, a sam si rekao da je zakon pisan za najlosju varijantu. Znaci, to je bio samo argument na te nebuloze da je samo voznja po zakonu sigurna, sto ne znaci da mi je to poredjenje bitno i da mi je ono argument da mogu voziti brze, nadam se da mozes shvatiti razliku izmedju toga.goran16v wrote:
He-he, na milion mjesta si tvrdio da je zakon pisan za lose vozace i ako oni mogu voziti 60, ti kao "dobar" vozac mozes sigurno voziti 80 i ako to nije pordjenje ja ne znam sta jeste. Neise, ja nisam nista izvlacio iz konteksta nego sam samo boldirao 2 stvari iz tvog jednog posta bez ikakvog dodavanja i oduzimanja.
- Ateista
#1834 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Odgovorio si, tek kad je pitao drugi put.goran16v wrote:Sta bi levatu, sto nema komentara ispod mog odogovra na ovo pitanje???? Doduse za tebe su ti odgovori kvantna fizika. Tako ti je to kad citas jedan po jedan post...Ateista wrote:Nista novo, vise sam navikao na ignorisanje argumenata.kakaljin wrote:
niko od vozaca koji se striktno pridrzavaju propisa mi nije odgovorio na moje pitanje
Nije poenta uopste u samom pitanju, nisam ni ocekivao da to ne provjeravas, poenta je u ignorisanju pitanja i argumenata sto ti je obicaj bar na ovoj temi.
-
goran16v
#1835 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Covjek je pitao one koji se striktno drze propisa, tako da se nisam nasao medju njima (procitaj moj 1. post na ovoj temi), ali posto mu je zasmetalo sto nema nikakvog odgovora ja sam odgovorio iako nisam ciljana kategorija.Ateista wrote:
Nije poenta uopste u samom pitanju, nisam ni ocekivao da to ne provjeravas, poenta je u ignorisanju pitanja i argumenata sto ti je obicaj bar na ovoj temi.
- Ateista
#1836 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ako cemo ici tom logikom onda se moze jos smanjiti rizik i ici sporije od ogranicenja jer je to jos manje opasno, pa jos sporije, na kraju cemo doci da je najmanji rizik ne voziti nikako.goran16v wrote:Ti si vrlo ponosno napisao da se trudis sto vise smanjiti rizik dok vozis na minimum, zar ne? Ok, posten i sasvim ispravan rezon. ALI vec danima ponavljas da si ti siguran i kad vozis preko ogranicenja, jer je ogranicenje pisano za nalosije vozace ti mozes procjeniti sta je sigurno. S ovim se ne slazem ali je rezon. Cirkus s tobom nastaje kad te ja pitam da li si ti sigurniji kad vozis brze nego sporije. Posto ti odgovaras da si sigirniji kada vozis sporije, sto je logicno, onda mi nije jasno kao je onda moguce voziti brze od granicenja (manje sigurno nego da vozis po ogranicenju), a istovremeno se truditi ruzuk svoje voznje svesti na minimum? Vecom brzinom se smajuje rizik?Ateista wrote:
Stalno pametujes a nisi dao ni jedan konkretan argument sta sam ja to izvalio, kad nesto kazes i ja ti odgovorim samo ignorises i trazis dalje, vrtis se u krug i izvlacis iz konteksta, izvrces moje rijeci, kad ti nacrtam sta sam htio reci onda to ingorises i sve tako.
Kad kazem da smanjim rizik na minimum ne mislim samo na brzinu nego na sve aspekte voznje, pracenje saobracaja oko sebe, maksimalna kocentracija i slicno. Kad je rijec o brzini, posto uvijek moze sporije i sigurnije idem brzinom ispod koje dodatno smanjivanje ne utice znacajno na sigurnost i postaje skoro zanemarljivo.
- Ateista
#1837 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Svejedno, ponasas se kao da ih striktno postujes svojim zalaganjem da bi to svi trebali raditi, sto je poprilicno licemjerno jer radis jedno a zalazes se za drugo.goran16v wrote:Covjek je pitao one koji se striktno drze propisa, tako da se nisam nasao medju njima (procitaj moj 1. post na ovoj temi), ali posto mu je zasmetalo sto nema nikakvog odgovora ja sam odgovorio iako nisam ciljana kategorija.Ateista wrote:
- fidoremilienko
#1838 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
A valjda tako i trebaAteista wrote:
Ako cemo ici tom logikom onda se moze jos smanjiti rizik i ici sporije od ogranicenja jer je to jos manje opasno, pa jos sporije, na kraju cemo doci da je najmanji rizik ne voziti nikako.
- Ateista
#1839 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
A izgleda, na kraju cemo doci i do toga.fidoremilienko wrote:A valjda tako i trebaAteista wrote:
Ako cemo ici tom logikom onda se moze jos smanjiti rizik i ici sporije od ogranicenja jer je to jos manje opasno, pa jos sporije, na kraju cemo doci da je najmanji rizik ne voziti nikako.
- quasar
#1840 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Zar to nije ispravna logika?
Ides brze - rizicnije, ides sporije - manje rizicno.
Ostanes kuci - bez rizika.
Nema te fizike niti procjene koja ce dokazati da je ici brze jednako rizicno kao ici sporije, osim ako se ne vozis po minskom polju.
Nema te fizike niti procjene koja ce dokazati da je ici brze jednako rizicno kao ici sporije, osim ako se ne vozis po minskom polju.
- muha_sa
#1841 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
-pa kad vidim ko sve vozi ovim gradom najbolje je gradskim il pjehefidoremilienko wrote:A valjda tako i trebaAteista wrote:
- fidoremilienko
#1842 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Pa moguće, ali mi tada nećemo biti živiAteista wrote:A izgleda, na kraju cemo doci i do toga.fidoremilienko wrote:A valjda tako i trebaAteista wrote:
- Ateista
#1843 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Naravno, to i jeste poenta, zato treba naci optimalnu brzinu pri kojoj je rizik zanemarljiv, a ko to ne zna najbolje da ni ne vozi, to mu je najsigurnije.quasar wrote:Zar to nije ispravna logika?![]()
- Ateista
#1844 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Nije, i tako te neko moze pokupiti, pa cak i u tramvaju, eno bili clanci sa onima sto izlete na sine, a jednom sam licno vidio da su se dva tramvaja sudarila.muha_sa wrote:-pa kad vidim ko sve vozi ovim gradom najbolje je gradskim il pjehefidoremilienko wrote:A valjda tako i trebaAteista wrote:
Najbolje je ne izlaziti iz kuce nikako, ali i tu stoji rizik od vazdusnog saobracaja, moze neki avion pasti na kucu.
-
goran16v
#1845 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
He he, moja genijalcino, ne samo da je logicno da ce se voznjom sporijom od ogranicenja smanjiti rizik, nego je to i zakonski obavezno. To sto tvojim mozdanim vijugama znak "60" znaci da je to minimalna dozvoljena a ne maksimalna dozvoljena brzina, jer da nije tako ne bi ni izvalio glupost kakvu si izvalio - je dokaz da imas problem.Ateista wrote:Ako cemo ici tom logikom onda se moze jos smanjiti rizik i ici sporije od ogranicenja jer je to jos manje opasno, pa jos sporije, na kraju cemo doci da je najmanji rizik ne voziti nikako.goran16v wrote:Ti si vrlo ponosno napisao da se trudis sto vise smanjiti rizik dok vozis na minimum, zar ne? Ok, posten i sasvim ispravan rezon. ALI vec danima ponavljas da si ti siguran i kad vozis preko ogranicenja, jer je ogranicenje pisano za nalosije vozace ti mozes procjeniti sta je sigurno. S ovim se ne slazem ali je rezon. Cirkus s tobom nastaje kad te ja pitam da li si ti sigurniji kad vozis brze nego sporije. Posto ti odgovaras da si sigirniji kada vozis sporije, sto je logicno, onda mi nije jasno kao je onda moguce voziti brze od granicenja (manje sigurno nego da vozis po ogranicenju), a istovremeno se truditi ruzuk svoje voznje svesti na minimum? Vecom brzinom se smajuje rizik?Ateista wrote:
Kad kazem da smanjim rizik na minimum ne mislim samo na brzinu nego na sve aspekte voznje, pracenje saobracaja oko sebe, maksimalna kocentracija i slicno. Kad je rijec o brzini, posto uvijek moze sporije i sigurnije idem brzinom ispod koje dodatno smanjivanje ne utice znacajno na sigurnost i postaje skoro zanemarljivo.
Hipotetski, sve i da ostale aspekte, osim brzine, maksimalno postujes, a posto ovdje govorimo iskljucivo o brzini, koja je i najvazniji aspekt, nisi mi odgovorio kako uspjevas istovremeno voziti brze, pogotovo preko ogranicenja, a pri tome maksimalno smanjivati rizik. To mi nisi odgovorio. O tome koliko si sposoban procjeniti koja brzina ne utice znacajno na sigurnost, odnosno sta je zanemarivo veca brzina, samo da te napomenem, ti si onaj koji je vozio 91, tamo gdje je ogranicenje 60. Ako je za tebe 31 km/h zanemarivo - idi lijeci se!
- fidoremilienko
#1846 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
S tim da moraš naglasiti, da te pogrešno ne protumače, da optimalna brzina nije nužno i najmanja (sporija)Ateista wrote: Naravno, to i jeste poenta, zato treba naci optimalnu brzinu pri kojoj je rizik zanemarljiv, a ko to ne zna najbolje da ni ne vozi, to mu je najsigurnije.
-
goran16v
#1847 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Eto, molim vas dvojicu inzenjera da mi odgovore, ko ce procjeniti sta je optimalna brzina pri kojoj je rizik zanemarljiv, a da je pri tome ona razlicita od zakonom propisane. Da vas podsjetim, zakon su pisali (i pisu) ljudi koji su, a ako nista, na papiru kvalifikovani da procjene sta je optimalna brzina.fidoremilienko wrote:S tim da moraš naglasiti, da te pogrešno ne protumače, da optimalna brzina nije nužno i najmanja (sporija)Ateista wrote: Naravno, to i jeste poenta, zato treba naci optimalnu brzinu pri kojoj je rizik zanemarljiv, a ko to ne zna najbolje da ni ne vozi, to mu je najsigurnije.
- fidoremilienko
#1848 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ta brzina zavisi i od uslova na cestigoran16v wrote:Eto, molim vas dvojicu inzenjera da mi odgovore, ko ce procjeniti sta je optimalna brzina pri kojoj je rizik zanemarljiv, a da je pri tome ona razlicita od zakonom propisane. Da vas podsjetim, zakon su pisali (i pisu) ljudi koji su, a ako nista, na papiru kvalifikovani da procjene sta je optimalna brzina.fidoremilienko wrote:S tim da moraš naglasiti, da te pogrešno ne protumače, da optimalna brzina nije nužno i najmanja (sporija)Ateista wrote: Naravno, to i jeste poenta, zato treba naci optimalnu brzinu pri kojoj je rizik zanemarljiv, a ko to ne zna najbolje da ni ne vozi, to mu je najsigurnije.
-
goran16v
#1849 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Ta brzina zavisi i od uslova na cestifidoremilienko wrote: Eto, molim vas dvojicu inzenjera da mi odgovore, ko ce procjeniti sta je optimalna brzina pri kojoj je rizik zanemarljiv, a da je pri tome ona razlicita od zakonom propisane. Da vas podsjetim, zakon su pisali (i pisu) ljudi koji su, a ako nista, na papiru kvalifikovani da procjene sta je optimalna brzina.
Nisam pitao od cega brzina zavisi sve zavisi, nego ko ce odrediti sta je optimalna brzina (bespotrebno je napominjati da ona zavisi od uslova na cesti) pri kojoj je rizik zanemarljiv, a da je veca od zakonom dozvoljene. Pitanje je vrlo jednostavno.
- fidoremilienko
#1850 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?
Nisam pitao od cega brzina zavisi sve zavisi, nego ko ce odrediti sta je optimalna brzina (bespotrebno je napominjati da ona zavisi od uslova na cesti) pri kojoj je rizik zanemarljiv, a da je veca od zakonom dozvoljene. Pitanje je vrlo jednostavno.[/quote]goran16v wrote:Ta brzina zavisi i od uslova na cestifidoremilienko wrote: Eto, molim vas dvojicu inzenjera da mi odgovore, ko ce procjeniti sta je optimalna brzina pri kojoj je rizik zanemarljiv, a da je pri tome ona razlicita od zakonom propisane. Da vas podsjetim, zakon su pisali (i pisu) ljudi koji su, a ako nista, na papiru kvalifikovani da procjene sta je optimalna brzina.
Jasno je ko će odrediti, inžinjer/i