ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
RahatHurmašica

#1826 Re: ZOBS

Post by RahatHurmašica »

supercali wrote:Vi ste postavili ovu od bihamka
Sta pise?
kad nebi bio toliko lijen i pročitao napomenu, nebi se ponovo provaljivao. shvatio bi sam zašto imaju prednost.
supercali

#1827 Re: ZOBS

Post by supercali »

Recite mi molim vas ko ima prednost u bih na postavljenoj stranici?
insomnia78

#1828 Re: ZOBS

Post by insomnia78 »

supercali wrote:Recite mi molim vas ko ima prednost u bih na postavljenoj stranici?
Onaj ko je i kruznom toku
Medjutim ako nema znaka za kruzni tok a ni znaka da nailazis na ulicu sa pravom prvenstva, obrnutog trokuta, onda onaj ko dolazi u kruzni tok, odnosno pravilo desne strane

Npr. na "skveru" u Tuzli je "do skoro" vazilo pravilo desne strane
nemezis

#1829 Re: ZOBS

Post by nemezis »

supercali wrote:Recite mi molim vas ko ima prednost u bih na postavljenoj stranici?
Da bi znao ko ima prednost trebaš pročitati Zakon jer je ono što piše u Zakonu mjerodavno.
supercali

#1830 Re: ZOBS

Post by supercali »

Bihamk sigurno ne bi pisao nesto mimo zakona sto znaci da sam u pravu a procitao sam vrlo dobro napomenu
RahatHurmašica

#1831 Re: ZOBS

Post by RahatHurmašica »

džaba mu govoriti, lik ne odustaje i tačka. Da mu onaj znak sa kruznog padne ne glavu opet mu nebi bilo jasno.
RahatHurmašica

#1832 Re: ZOBS

Post by RahatHurmašica »

supercali wrote:Bihamk sigurno ne bi pisao nesto mimo zakona sto znaci da sam u pravu a procitao sam vrlo dobro napomenu
jadan nebio, spominje li se kakav znak u napomeni?
RahatHurmašica

#1833 Re: ZOBS

Post by RahatHurmašica »

insomnia78 wrote:
Onaj ko je i kruznom toku
Medjutim ako nema znaka za kruzni tok a ni znaka da nailazis na ulicu sa pravom prvenstva, obrnutog trokuta, onda onaj ko dolazi u kruzni tok, odnosno pravilo desne strane

Npr. na "skveru" u Tuzli je "do skoro" vazilo pravilo desne strane
znak za kruzni tok ne znaci nista. Samo trokut.
supercali

#1834 Re: ZOBS

Post by supercali »

Trazili ste eto nasli ste sami ko ima prednost
nemezis

#1835 Re: ZOBS

Post by nemezis »

supercali wrote:Bihamk sigurno ne bi pisao nesto mimo zakona sto znaci da sam u pravu a procitao sam vrlo dobro napomenu
Pa ti uzmi Zakon i pročitaj. Zar je to teško? Web stranica nije zakon.
RahatHurmašica

#1836 Re: ZOBS

Post by RahatHurmašica »

odustajem
ado_sar

#1837 Re: ZOBS

Post by ado_sar »

znao sam da dobar dio nasih vozaca uopste ne poznaje osnovne saobracajne propise, ali sam se sokirao jutros kad sam vidio da ima vozaca koji misle da vozila koja se ukljucuju u kruzni tok imaju prvenstvo kretanja nad onim vozilima koji su vec u kruznom toku.
Dzontra_Volta

#1838 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Hmm, i ja sam mislio da imaju prednost, što je logično, jer ne smiješ zaustaviti saobraćaj u kružnom toku. Teoretski bi se moglo desiti da zbog prednosti desne strane dođe do zagušenja raskrsnice, ako bi bila odjednom navala iz svih pravaca (onaj što se uključuje u kružni tok bi imao prednost, ali se ne bi mogao uključiti jer bi kružni tok bio zagušen i pun auta koja se ne kreću).
Uglavnom, oni koji kažu da, ako nema dodatne vertikalne odnosno horizontalne signalizacije koja daje prednost vozilima u kružnom toku - obrnuti trougao ili STOP, važi pravilo "desne strane" su u pravu (na žalost).
Poenta je jedino u tome da pravila struke kažu da se uvijek MORA postaviti saobraćajni znak na prilazu kružnom toku koji daje prvenstvo prolaza vozilu u kružnom toku. Ako nema znaka, to može samo značiti da je neko zaboravio da ga stavi (kao što reče neko negdje u Tuzli). To je otprilike isto kao kad se uključujete sa nekog sporednog pouta na magistralni, uvijek stoji znak "obrnuti trokut" ili STOP, a ako ga nema značilo bi da se čitav saobraćaj na važnijoj cesti treba zaustaviti da bi se uključio onaj s desna (ima jedna takva raskrsnica kod Mercatora na A.Polju, na kojoj komisija često obara novopečene vozače, jer se nisu zaustavili da daju prednost onome koji se sa sporedne ulice uključuje na ulicu kojom ide trolejbus).
goran16v

#1839 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Ja sam se vozio na bezbroj kruznih tokova tamko gdje su oni jako cesta pojava, cak i po onom najpoznatijem oko Triumfalne kapije i koliko se sjecam pravilo je bilo samo gledaj prednji desni cosak jer ovi sto se ukljucuju imaju prednost i da se brzo pomjeras u unutrasnje trake ako neces da zapnes u guzvi, sto bi trebalo da znaci da vrijedi pravilo desne strane.
Nekako je logicno da u kruznom toku vazi pravilo desne strane ako nije drugacije regulisano znakom kao npr u Ljubuskom (ako se dobro sjecam) gdje je na svakom prilasku u kruzni tok znak da se ukljucuje na cestu s pravom prvenstva sto znaci da oni u kruznom toku imaju prvenstvo.
insomnia78

#1840 Re: ZOBS

Post by insomnia78 »

U fr vecina kruznih tokova su put sa prvenstvom prolaza
Mada ima i ovih, posebno po Parizu gdje vazi pravilo desne strane
Ma samo pratis znakove i to je to
Dzontra_Volta

#1841 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Ja koliko znam, saobraćaj na kružnom toku oko Trijumfalne kapije je regulisan semaforima. No nebitno, prednost desne strane imaju vozila koja su već u kružnom toku u odnosu na druga vozila koja su već u kružnom toku, jer je to vrlo velika raskrnice sa nekih 6-7 traka i ne možeš je porediti sa našim kružnim tokovima, gdje imaš max. 2 trake.
nadžak

#1842 Re: ZOBS

Post by nadžak »

Pozdrav. Danas mi dođe obavjest o prijemu preporučene pošiljke. Upućena je iz Općine Travnik meni u Zenicu pa sam se malo zabrinuo da me nije kakav radar gdje skinuo tamo! Jel zna neko jeli se tako šalju obavjesti od suda kad ti šalju na adresu? imam nekih brojeva na toj obavjesti, piše RS pa jedno desetak ili više brojeva. Koliko znam sudski predmeti-prekršaji se pišu drugačije pa me zbunjuje.

Hvala.
Tercius

#1843 Re: ZOBS

Post by Tercius »

nadžak wrote:Pozdrav. Danas mi dođe obavjest o prijemu preporučene pošiljke. Upućena je iz Općine Travnik meni u Zenicu pa sam se malo zabrinuo da me nije kakav radar gdje skinuo tamo! Jel zna neko jeli se tako šalju obavjesti od suda kad ti šalju na adresu? imam nekih brojeva na toj obavjesti, piše RS pa jedno desetak ili više brojeva. Koliko znam sudski predmeti-prekršaji se pišu drugačije pa me zbunjuje.

Hvala.

MUP salje obavjesti o pocinjenom prekrsaju tako da ako nema memoranduma u nekom cosku no sikiriki.
nadžak

#1844 Re: ZOBS

Post by nadžak »

Tercius wrote:
nadžak wrote:Pozdrav. Danas mi dođe obavjest o prijemu preporučene pošiljke. Upućena je iz Općine Travnik meni u Zenicu pa sam se malo zabrinuo da me nije kakav radar gdje skinuo tamo! Jel zna neko jeli se tako šalju obavjesti od suda kad ti šalju na adresu? imam nekih brojeva na toj obavjesti, piše RS pa jedno desetak ili više brojeva. Koliko znam sudski predmeti-prekršaji se pišu drugačije pa me zbunjuje.

Hvala.

MUP salje obavjesti o pocinjenom prekrsaju tako da ako nema memoranduma u nekom cosku no sikiriki.
Uf dobro je onda, hvala ti. Smanjio si mi brigu. Nema nikakvih tragova da je iz MUP-a ova obajvest. Bog zna šta je.
Otkud mi preporučena pošta iz Travnika vela havle :-)

U svakom slučaju hvala na odgovoru. :thumbup:
Tercius

#1845 Re: ZOBS

Post by Tercius »

nadžak wrote:
Tercius wrote:

Hvala.

Uf dobro je onda, hvala ti. Smanjio si mi brigu. Nema nikakvih tragova da je iz MUP-a ova obajvest. Bog zna šta je.
Otkud mi preporučena pošta iz Travnika vela havle :-)

U svakom slučaju hvala na odgovoru. :thumbup:
U ostalom tebe nista ne kosta da otvoris tu kovertu sad, jer sudksa praxa kaze sto nije potpisano nije ni uruceno.Ako si je dobio na postansko sanduce otvaraj slobodno.
drug_profi

#1846 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Pa dobio je samo postansku obavijest. Nije kovertu. Po kovertu mora otici u postu, ako sam dobro shvatio.
Sta god da ti salju, neces to izbjeci time sto neces uzeti.
Tercius

#1847 Re: ZOBS

Post by Tercius »

Do mene je, ali kako god kamera i sl.nije sigurno.
nadžak

#1848 Re: ZOBS

Post by nadžak »

Tako je, dobio sam samo obavjest. Naravno da bih otvorio kovertu da je ona došla :D .

Od pošte je obavjest, imam pet dana za podizanje neke preporučene pošiljka iz Travnika. :? Na obavjesti piše RS pa desteak brojeva.
drug_profi

#1849 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Bude tamo kamera, pa se nadaj.
kakavdanakneiskustvu

#1850 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

Hvala.

ako je iz Općine Travnik onda to nema nikakve veze sa policijom
Post Reply