MMA (Mixed Martial Arts)

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
kritichar

#1826 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by kritichar »

kolko sam ja pratio do sada MMA, imam utisak da je hrvanje efikasnije od BJJ, i kada se suoče hrvač i isto tako dobar BJJ borac, da je hrvač u većini slučajeva dominantniji na parteru
stari_rastafari

#1827 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by stari_rastafari »

Ne znam zasto, al meni ovo nekako smrdi na namjestaljku... JDS nije ni pokusao da ga pipne... Mozda sam ja totalna neznalica al se covjek nije previse ni branio... Dzaba al se ne mogu oteti utisku...
enisss

#1828 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by enisss »

amra67 wrote:
rida1976 wrote:Ja nikad nisam nisa trenirao, samo onako pomalo pricam..a volio bih fa se vi strucnjaci ovdje potpisete imenom i prezimenom da vide forumasi s kojim to borcima imaju cast razmijenjivati misljenje na forumu, da vidimo koja su imena u pitanja i vas skor u karijeri..da jednom otkrijemo s kim imamo cast
ja ne treniram ali imam trojicu ovdje koji treniraju. Cesto idem na njihove treninge pa znam sta sve prezivljvaju na njihovim treninzima odricanjima ..a to samo mozes ako stvarno volis ovaj sport.. Gledajuci njih i ljude oko njih zavolila sam ovaj sport. Pogotovo sto se izmedju sebe toliko postuju kao ljudi a onda kao borci. U kojem drugom sportu mogu dva protivnika zajedno sjediti poslije meca i ponasati se kao da nista nije bilo i pored svega toga postovati jednog drugog? A postuju se samo iz jednog razloga a to je sto znaju koliko svaki od njih ulaze sebe kroz treninge i odricanja i disciplinu..kad znas kroz sta ti kao borac prolazis i to cijenis onda normalmo je da cijenis druge..i sto je najvznije ovo postovanje nije lazno ! Govoreci o kondiciji na treninzima ti uzimaju dusu a ko nikad nije bio na treningu i vidio ili sam to dozivio ne moze se to opisati.. Sto se tice jds on mi je izgledao vise misicav tj.suv pa mozda je i to malo bio problem jer misicna masa guta kiseonik ko muscle car benzin :) a cain je prirodno onakav i nema neku misicnu masu zato i ima bolji kardio..
Cain ima otprilike istu kolicinu misicne mase kao i JDS..obojica su tu negdje u kilazi..samo se to kod Caina ne vidi jer preko ima sloj masnoca,,,
Razlog zasto Cain ima bolji cardio treba traziti u cinjenici da je Cain hrvac..a hrvanje je znatno fizicki zahtjevniji sport od boksa...grapling je inace mnogo tezi za cardio od boksanja..opet sve zavisi od intenziteta..no...prosjek...ako na vreci mozes izdrzati 3 minute normalnog nekog udaranja...u parteru neces moci izdrzati ni pola od toga...
enisss

#1829 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by enisss »

kritichar wrote:kolko sam ja pratio do sada MMA, imam utisak da je hrvanje efikasnije od BJJ, i kada se suoče hrvač i isto tako dobar BJJ borac, da je hrvač u većini slučajeva dominantniji na parteru
sve zavisi na kom nivou im se nalaze BJJ ili hrvanje...ako ubacis u kavez cisto BJJ borca bez ikakvog treninga hrvanja...a sa druge strane hrvaca bez BJJ-a..sigurno ce pobijediti ovaj sto je BJJ..jer ako hrvac i napravi obaranja..i dominantnu poziciju..sigurno ce upasti u neku od poluga..a tu mu snaga nece pomoci...
enisss

#1830 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by enisss »

stari_rastafari wrote:Ne znam zasto, al meni ovo nekako smrdi na namjestaljku... JDS nije ni pokusao da ga pipne... Mozda sam ja totalna neznalica al se covjek nije previse ni branio... Dzaba al se ne mogu oteti utisku...
Santos se izuzetno trudio..pa cak i poslije onog knockdown-a...cijelo vrijeme su mu treneri govorili da ide na knockout..sa onom kombinacijom lijevi direkt i desni aperkat...sto je cijelo vrijeme i pokusavao..par aperkata je proslo milimetar od Cain-ove brade...
Faktor srece je izuzetno bitan u MMA...jedan milimetar moze sve da odluci...
plagijator1975

#1831 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by plagijator1975 »

stari_rastafari wrote:Ne znam zasto, al meni ovo nekako smrdi na namjestaljku... JDS nije ni pokusao da ga pipne... Mozda sam ja totalna neznalica al se covjek nije previse ni branio... Dzaba al se ne mogu oteti utisku...
Ma niđe veze :lol:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
medjutim

#1832 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by medjutim »

@enisss
Da, hrvanje i stand up borba su totalno dvije razlicite vrste kondicije(aerobna i anaerobna izdrzljivost), probao, osjetio na svojoj kozi.
Radio sam sparing sa momcima koji su vrhunski grappleri, a koji nisu MMA borci i koji su se ispuhali u roku od minute u stand up sparingu, isto tako u hrvanju sa njima dusa mi je na nos izlazila.
Zato se za sve borilacke sportove radi specificna kondiciona priprema, pored one bazne (pod baznom mislim na trcanje).
MMA borci su sigurno u top 3 po spremnosti medju svim sportovima i za sve to od mene veliki respect!
Ako imas jak udarac u K1 disciplini mozes se usuditi i doci relativno nespreman i ici na tu foru jednog udarca, u MMA to ne prolazi, jer mozes biti brutalno prebijen.
enisss

#1833 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by enisss »

medjutim wrote:@enisss
Da, hrvanje i stand up borba su totalno dvije razlicite vrste kondicije(aerobna i anaerobna izdrzljivost), probao, osjetio na svojoj kozi.
Radio sam sparing sa momcima koji su vrhunski grappleri, a koji nisu MMA borci i koji su se ispuhali u roku od minute u stand up sparingu, isto tako u hrvanju sa njima dusa mi je na nos izlazila.
Zato se za sve borilacke sportove radi specificna kondiciona priprema, pored one bazne (pod baznom mislim na trcanje).
MMA borci su sigurno u top 3 po spremnosti medju svim sportovima i za sve to od mene veliki respect!
Ako imas jak udarac u K1 disciplini mozes se usuditi i doci relativno nespreman i ici na tu foru jednog udarca, u MMA to ne prolazi, jer mozes biti brutalno prebijen.
Potpisujem...samo sto bazalna priprema se ne mora povezivati samo sa trcanjem..bitno je da je intenzitet nizak..tj da si u aerobnoj fazi..
semma

#1834 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by semma »

Dobar je, oporavlja se :D

Image
Tigar1

#1835 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by Tigar1 »

Drago mi je da nije slomljena vilica.
Dragi su mi i jedan i drugi borac i pružili su solidan okršaj. :thumbup:
novi.dan.nova.nafaka

#1836 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by novi.dan.nova.nafaka »

medjutim wrote:MMA borci su sigurno u top 3 po spremnosti medju svim sportovima i za sve to od mene veliki respect!
A cifre koje dobijaju za svoje nastupe su mizerne. 20-30 k $ dobiju osrednji borci, a da bi takav bio moraš se ihahahaj dokazivati...
I onda vidiš ovo: :shock:
http://borba.ba/index.php/vijesti/vijes ... -spasi-oko
semma

#1837 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by semma »

EmiRem

#1838 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by EmiRem »

Joj mu glave, ne moze vise ni na jedan dokument stati :D . Salu na stranu, obojica vrhunski borci mada mi je jako drago sto je Cain pobijedio jer se JDS u zadnje vrijeme poceo k..citi s izjavama, ali valjda ce se sada spustiti na zemlju malo... Radujem se njihovoj nadam se trecoj borbi iduce godine..... Cain ''cardio machine'' , stvarno nemam rijeci za njegovu fizicku pripremljenost....
medjutim

#1839 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by medjutim »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
medjutim wrote:MMA borci su sigurno u top 3 po spremnosti medju svim sportovima i za sve to od mene veliki respect!
A cifre koje dobijaju za svoje nastupe su mizerne. 20-30 k $ dobiju osrednji borci, a da bi takav bio moraš se ihahahaj dokazivati...
I onda vidiš ovo: :shock:
http://borba.ba/index.php/vijesti/vijes ... -spasi-oko
Da, pa to je najgore od svega, zaista primaju mizeriju. Nisu jos u rangu boksa i proci ce jos puno vremena dok ne dodju da budu placeni kao vrhunski bokseri. Bucu licno poznajem i to je jedan divan momak i bas sto kazu ljudina, jako sam tuzan sto mu se sve ovo desava i sto prolazi kroz ovakve stvari.
I bas tako kao sto ti rece u UFC-u se zaista malo zaradjuje, ovi top borci dobiju jos neku dobru lovu od prodaje PPV-a, a ima momaka koji se bore za par hiljada dolara, o njihovim troskovima necu ni da pricam... Jedino dobro je to sto imaju dobra osiguranja u slucaju tezih povreda.
almirony

#1840 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by almirony »

Svaki vrhunski sport je odricanje do jaja i svakom vrhunskom sportasu treba skinuti kapu do poda. Medjutim, po meni najveca odricanja, najtezi treninzi i najtezi sportovi po meni su biciklizam i skijasko trcanje. To je konstantna bol. Bavio sam se amaterski 10tak godina drumskim biciklizmom, zagrebao po povrsini tog svijeta i te patnje. Kao sto kaze Jan Ullrich kad su ga pitali za fudbalere Bayerna, kao zasto ne postizu rezultate, odgovor je bio u stilu "dovoljno bi im bilo sat vremena treninga up hill da shvate sta je bol, sport i odricanje". Ne zelim ulaziti u polemike, opet kazem svaki sport na vrhunskom nivou je patnja do jaja i svim ovim borcima treba odati priznanje. :thumbup:
semma

#1841 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by semma »

Igor Pokrajac stiže u Sarajevo održati seminar!

http://www.borba.ba/index.php/vijesti/b ... u-sarajevu
semma

#1842 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by semma »

Cracked

#1843 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by Cracked »

Ne konta te vi. U UFC-u imas za prvi nastup $5000 i $5000 za pobjedu. Sponzor je obaveza platiti najmanje 70% te sume. Znaci prvu borbu ima najmanje $17000. Ima izjava jednog borca koji je u ufc prije 6 godina za tri borbe(2 poraza 1 dobijena) je zaradio ukupno $70000. Sto znaci ufc dobar dio iza zatvorenih vrata placa jer plate prije 6 godina su bile puno manje a sponzori nisu bili obavezani minimum od 70% da placaju

Jedan osrednji bokser na nekom znacajnim eventu u americi zaradi nekih $2000 dolara za nastupanje. Tipa predborba neke borbe za titulu. Jedino ko vise u boksu zaradjuje je top 3% svih boksera u americi. Oni primaju od emitovanja 80-90% i zato imaju ovi popularni americki bokseri i po 20 miliona zarade i vise. Pocetnici i slabiji imaju zarade u stotinama dolara

Naravno da UFC i dalje jako malo placa s obzirom koliko zaradjuju i da je najzajebaniji sport na planeti. Ali nemojte da vas oficijelne cifre zavaraju, obicno srednji i slabi zarade 2-3 puta vise od oficijelne cifre (sto je i dalje malo po meni). Nadam se da ce s vremenom i ufc i oficijelno i inoficijelno placati bar 3-4 puta vise. Ipak su oni NFL/NBA MMA sporta
medjutim

#1844 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by medjutim »

Pa naravno da nece UFC prikazati ukupnu zaradu, nego to provlace kroz kojekakve zezancije da se ne mora placati porez. A skontaj da borci od svoje zarade plate porez.
Sto se tice boksera, na Felixovoj priredbi znam za neke borce koliko su ih placali i mogu ti reci da je to puno vise od 2000 dolara.
4m3l

#1845 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by 4m3l »

A koliko placaju nase borce sto se bore po lokalnim eventima, kao sto je sad ovaj Sarajevo Fight night bio. Koliko je dobio ovaj sto je osvojio turnir ?
medjutim

#1846 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by medjutim »

4m3l wrote:A koliko placaju nase borce sto se bore po lokalnim eventima, kao sto je sad ovaj Sarajevo Fight night bio. Koliko je dobio ovaj sto je osvojio turnir ?
To zavisi od organizatora eventa. Ne bih nagadjao za SFN, mislim da su dobili pristojan novac, a profi mecevi po BiH se placaju po par stotina maraka. Konkretno na nekim na kojima sam ja ucestvovao pobjednik dobije 250-300 km porazeni 150 ili nista, kazem zavisi od organizacije. SFN je produkcijski i u svakom smislu 100 klasa iznad turnira koji se odrzavaju po BiH.
Sjecam se borbe od prije par godina u jednoj diskoteci, gdje je noc prije raja dernecila, pa kad sam usao da osjetim ring i na vagu, zamalo nisam u nesvjest pao od smrada alkohola i povracotine :D
Ili npr. imas borbu u maloj nekoj dvorani a 80% publike pusi :D i tako dalje... Svakakvih sam licno scena dozivljavao, mozda knjigu napisem nekad hahahah
Cracked

#1847 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by Cracked »

medjutim wrote:Pa naravno da nece UFC prikazati ukupnu zaradu, nego to provlace kroz kojekakve zezancije da se ne mora placati porez. A skontaj da borci od svoje zarade plate porez.
Sto se tice boksera, na Felixovoj priredbi znam za neke borce koliko su ih placali i mogu ti reci da je to puno vise od 2000 dolara.
Ja sam bas nedavno po netu trazio koliko zaradjuju u UFC-u i tu spomenu neki bokserski event u americi dje su na main eventu za titulu zaradili po 30 i 20 miliona (uglavnom tih 90% pay per view zarade) a ostali u par hiljada dolara. Znam da u UFC onaj ko je u main eventu, recimo GSP, zaradi oko 6 dolara po prodanom pay per view sto dodje na nekih 10%. Ako prodaju nekih 750.000 pay per view po 60 dollara GSP ima od toga 4.5mio. dollara + sto dobije po nekih 250.000-300.000 od ufc za nastup i jos toliko za pobjedu (i bonus iza vrata). Naravno za razliku od boksa UFC sve organizuje sam tako da je normalno da oni i vise uzimaju. OK mi je zarada nosioca eventa taman, samo ovi slabiji bi mogli dosta vise zaradjivati.
medjutim

#1848 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by medjutim »

Slazem se Cracked da su slabo placeni, ali sport je u ekspanziji, vjerujem da ce biti bolje u nekom narednom periodu.
semma

#1849 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by semma »

Denis Stojnic za borba.ba:""Ako se dogodi borba sa Mirkom ja odgovorno kažem da sam bolji i jači od Mirka!"

http://www.borba.ba/index.php/zamiljivo ... -stojnicem
semma

#1850 Re: MMA (Mixed Martial Arts)

Post by semma »

Evo ga intervju sa Denisom Stojnicem... o eventualnom meču sa Mirkom, UFC-U, meču u Novom Sadu...

http://borba.ba/index.php/vijesti/bh-vi ... -stojnicem
Post Reply