BH vojna industrija i naoruzanje
- andromeda101
-
155_mm
#1827 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
evo neki pisak naoruzanja i opreme enitetskh vojski 2004. tu se pominju bas nekih 19 mlaznih aviona u banjaluci. ti avioni su trebali biti prodati srbiji jer OS BiH nema mlaznu avijaciju ali negdje je zapelo oko prodaje.SFRJ.Tito wrote:Nego da ja vas nešto pitam. Koliko borbenih aviona ima Bosna i Hercegovina ? Ja sam negdje čuo da ih ima devetnaest, a sada da li je to istina ne znam. Pa, je li to istina ?
.
http://orbat.com/site/almanac/2004/Bosnia2004.pdf
-
SFRJ.Tito
#1828 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Šteta što BiH nema mlaznu avijaciju. Danas bi svaka država trebala da ima mlaznu avijaciju, ali izgleda da je situacija takva da se ne može puno para uložiti u nju155_mm wrote:evo neki pisak naoruzanja i opreme enitetskh vojski 2004. tu se pominju bas nekih 19 mlaznih aviona u banjaluci. ti avioni su trebali biti prodati srbiji jer OS BiH nema mlaznu avijaciju ali negdje je zapelo oko prodaje.SFRJ.Tito wrote:Nego da ja vas nešto pitam. Koliko borbenih aviona ima Bosna i Hercegovina ? Ja sam negdje čuo da ih ima devetnaest, a sada da li je to istina ne znam. Pa, je li to istina ?
.
http://orbat.com/site/almanac/2004/Bosnia2004.pdf
-
matematicar_teski
#1829 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kog ce nam vraga avijacija, kad nase nebo "cuva" 300 F-16 i ostalih avioncica u avianu? Da nece srbija udarati iz zraka po nama(jer su nam oni najveci dusmani) ili vojska od tog tvog lika sa nikaSFRJ.Tito wrote:Šteta što BiH nema mlaznu avijaciju. Danas bi svaka država trebala da ima mlaznu avijaciju, ali izgleda da je situacija takva da se ne može puno para uložiti u nju155_mm wrote:evo neki pisak naoruzanja i opreme enitetskh vojski 2004. tu se pominju bas nekih 19 mlaznih aviona u banjaluci. ti avioni su trebali biti prodati srbiji jer OS BiH nema mlaznu avijaciju ali negdje je zapelo oko prodaje.SFRJ.Tito wrote:Nego da ja vas nešto pitam. Koliko borbenih aviona ima Bosna i Hercegovina ? Ja sam negdje čuo da ih ima devetnaest, a sada da li je to istina ne znam. Pa, je li to istina ?
.
http://orbat.com/site/almanac/2004/Bosnia2004.pdf.
-
kokise
#1830 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ljudi su u fabriku ulozili nekoliko stotina miliona pa ti sada vidi. Ove oklopnjake sto prave vec izvoze UAE a mi pricamo ovdje o barutu. Mozemo ovo sve negirati i ismijavati ali i sam znas da je ovo za nas naucna fantastika.155_mm wrote:drago mi je da je kolega forumas kokise stavio ove priloge jer sad znamo o otprilike o cem se radi oko te famozne nove fabrike.
osnovne informacije su:
"ovo je fabrika takozvanih slozenih borbenih sistema" tako bar rece ministar.
a za lazara novinar rece ".. za sada se neki njegovi dijelovi uvoze ali cilj vlade srbije je ....." ovo za cilj mi zvuci nekako poznato![]()
na snimci se vidi veliki broj visokostrucnih radnika sa krpama u rukama koji strucno brisu te takozvane slozene borbene sisteme. ma ljudi jeli ono sperploca ugradjena u sjedez od "laze" a i volan mi se cini da je od LADE.
Ovaj protu oklopni sistem Emirati kupuju o dnjih kolko sam shvatio:
I uz sve to na celu toga su ljudi iz Srpskih radikala, znaci ljudi koji otvoreno govore da su cetnici.
No hajmo jos malo o barutu molim vas....
Evo jos neki film o slozenim k**ima. Nemam sound posto sam na faxu no pogledat cu drugi put.
-
SFRJ.Tito
#1831 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mi ćemo sve njih uništiti druže mojkokise wrote:Ljudi su u fabriku ulozili nekoliko stotina miliona pa ti sada vidi. Ove oklopnjake sto prave vec izvoze UAE a mi pricamo ovdje o barutu. Mozemo ovo sve negirati i ismijavati ali i sam znas da je ovo za nas naucna fantastika.155_mm wrote:drago mi je da je kolega forumas kokise stavio ove priloge jer sad znamo o otprilike o cem se radi oko te famozne nove fabrike.
osnovne informacije su:
"ovo je fabrika takozvanih slozenih borbenih sistema" tako bar rece ministar.
a za lazara novinar rece ".. za sada se neki njegovi dijelovi uvoze ali cilj vlade srbije je ....." ovo za cilj mi zvuci nekako poznato![]()
na snimci se vidi veliki broj visokostrucnih radnika sa krpama u rukama koji strucno brisu te takozvane slozene borbene sisteme. ma ljudi jeli ono sperploca ugradjena u sjedez od "laze" a i volan mi se cini da je od LADE.
Ovaj protu oklopni sistem Emirati kupuju o dnjih kolko sam shvatio:
I uz sve to na celu toga su ljudi iz Srpskih radikala, znaci ljudi koji otvoreno govore da su cetnici.
No hajmo jos malo o barutu molim vas....
Evo jos neki film o slozenim k**ima. Nemam sound posto sam na faxu no pogledat cu drugi put.
-
kokise
#1832 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Treba poceti sa nekim stvarima. Ni Rim se nije izgradio za jedan dan. Kolko vidim ZRAK nudi elektroniku I optiku za tenkove:
http://www.zrak.ba/

Prije rata je FAMOS-Sarajevo pravilo mjenjace i motore za tenkove; FAMOS danas pravi Fabriku gdje ce se opet poceti neki takvi elementi praviti poput zubcanika; precizno industrijsko rezanje i konstruiranje metalnih proizvoda:
http://www.famos.ba
Fabrika u izgradnji kod Hrasnice:

Daleko od toga da imamo spremnu fabriku za izradnju motora i mjenjaca ali polako...
Moje neko misljenje je da postoji baza i to solidna. Ukoliko bi se FAMOS rehabilitirao i ukoliko bi ova fabrika bila u stanju da napravi mjenjac i motor za tenk/oklopno vozilo (za 5 ili 10 godina) onda je 80% onoga sto je potrebno unutar tenka i oklopnog vozila vec tu u Sarajevu. Znaci:
1)Tehnologija za lasersko gadjanje
2) Optika za tenk i oklopno vozilo
3) Motor i mjenjac
Jedino nam onda jos treba fabrika koja bi imala znanja da napravi moderan oklop. Imamo razvijenu zeljeznu industriju; trebaju se traziti partneri.... Inzinjeri BH porijekla privlaciti koji imaju iskustva sa ovim itd.
One sitnice koje ostanu poput nekih sensora to mozes importirati pun k... sa jednim avionom jer su to mali i lagani dijelovi. Bitno je da ovo sto je krupno sredimo.
I to sto brze moguce jer Srbija ide dalje i to svakog dana...
http://www.zrak.ba/

Prije rata je FAMOS-Sarajevo pravilo mjenjace i motore za tenkove; FAMOS danas pravi Fabriku gdje ce se opet poceti neki takvi elementi praviti poput zubcanika; precizno industrijsko rezanje i konstruiranje metalnih proizvoda:
http://www.famos.ba
Fabrika u izgradnji kod Hrasnice:

Daleko od toga da imamo spremnu fabriku za izradnju motora i mjenjaca ali polako...
Moje neko misljenje je da postoji baza i to solidna. Ukoliko bi se FAMOS rehabilitirao i ukoliko bi ova fabrika bila u stanju da napravi mjenjac i motor za tenk/oklopno vozilo (za 5 ili 10 godina) onda je 80% onoga sto je potrebno unutar tenka i oklopnog vozila vec tu u Sarajevu. Znaci:
1)Tehnologija za lasersko gadjanje
2) Optika za tenk i oklopno vozilo
3) Motor i mjenjac
Jedino nam onda jos treba fabrika koja bi imala znanja da napravi moderan oklop. Imamo razvijenu zeljeznu industriju; trebaju se traziti partneri.... Inzinjeri BH porijekla privlaciti koji imaju iskustva sa ovim itd.
One sitnice koje ostanu poput nekih sensora to mozes importirati pun k... sa jednim avionom jer su to mali i lagani dijelovi. Bitno je da ovo sto je krupno sredimo.
I to sto brze moguce jer Srbija ide dalje i to svakog dana...
- sinuhe
#1833 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma kakav ZRAK, vidi se da su te slike iz osamdeste i neke. Ionako su po te stvari cini mi se isli u Svedsku. Nista oni od toga nisu razvili.
-
kokise
#1834 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ZRAK i infrastruktura te firme nije unistena. Oni i dalje nude i exportiraju dijelove koji nisu zastarijeli kao sto je optika za snajperske nisane koje izvoze u Srbiju itd.sinuhe wrote:Ma kakav ZRAK, vidi se da su te slike iz osamdeste i neke. Ionako su po te stvari cini mi se isli u Svedsku. Nista oni od toga nisu razvili.
No naravno da je tehnologija za lasersko gadjanje zastarijela i niko ti nece to kupiti. To je bilo za M84 tenk a ne za swedski ili NATO standard. Zbog toga bi se trebali naci partneri i modernizirati ta tehnologija i napraviti se kompatibilna sa NATO standardom.
Sta je Republika Turska tacno mislila kada je rekla da ce "modernizirati BH vojnu industriju"?
Ako bi se pocelo od jedne komponente kao sto je lasersko gadjanje i to se moderniziralo i izvozilo za Tursko trziste to bi vec bio ogroman korak. Ni Rim se nije za jedan dan izgradio...
Kao sto vidimo Rusija je pomogla Srbiji da podigne ovaj pogon oklopnih vozila. Evo snimak sa posjete potpredsjednika vlade Ruske federacije Srbiji; slika govori sve....
- madner
#1835 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sjebase Indijanci temu.
-
155_mm
#1836 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
zna li ko koja je to vrsta posla sto odskora samo PRETIS moze da radi u BiH?"Unis-Pretisu" pozajmica od 200.000 KMVlada Federacija BiH (FBiH) odobrit će na narednoj sjednici izmjenu programa utrošaka sredstava Ministarstva energije, rudarstva i industrije kako bi preduzeću "Unis-Pretis" Sarajevo bila obezbjeđena pozajmica od 200.000 KM za realizaciju ugovorenih obaveza.
Vršilac dužnosti direktora privrednog društva "Unis-Pretis" Sarajevo i predstavnici sindikata ovog preduzeća upoznali su danas premijera FBiH Nermina Nikšića sa teškim stanjem u ovom preduzeću, ali i velikim potencijalima ove firme.
Posebno je značajnim ocijenjeno nedavno puštanje u pogon linije termičke obrade metala, čime je "Unis-Pretis" Sarajevo postao jedina firma u BiH osposobljena za ovakve vrste poslova, saopšteno je iz Vlade FBiH.
Nikšić je danas razgovarao i sa direktorom "Pretisa" Sarajevo Hajrudinom Pezom i predsjednikom Sindikata ove kompanije Ibrahimom Hrvatom o aktuelnoj situaciji u ovom preduzeću i podršci Vlade FBiH ugovorenim izvoznim poslovima, vrijednim 16 miliona KM.
Dogovoreno je da će federalna Vlada posredstvom Razvojne banke FBiH podržati finansiranje i realizaciju ovih ugovora, čijim bi provođenjem bili stvoreni uslovi da se poslovanje "Pretisa" stabilizuje i otvore mogućnosti za sklapanje još vrijednih ugovora i otvaranje novih radnih mjesta u namjenskoj industriji FBiH.
-
Nebitan32
#1837 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://www.sipri.org/research/armaments ... ion/Top100
Jos uvjek smo daleko od toga da imamo ozbiljnu namjensku industriju.
No zanima me imamo li mi kapacitete za proizvodnju raketa dometa od 1000km?
Ako ne, imamo li ikakav plan za proizvodnju raketa tog dometa?
-
matematicar_teski
#1838 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pitaj to ima li njemacka a ne mi?Nebitan32 wrote:http://www.sipri.org/research/armaments ... ion/Top100
-
Bodkin
#1839 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovo ozbiljno pitanje?Nebitan32 wrote:http://www.sipri.org/research/armaments ... ion/Top100
-
Great Cornholio
#1840 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Šta će ti takve rakete, ako BiH nema namjeru nikoga napadati? OK da proizvodi rakete za protiv-vazdušnu odbranu ili rakete za odbranu od oklopnih vozila, i to neke sa sofisticiranim načinom navođenja, i to samo za vlastite potrebe.Nebitan32 wrote:http://www.sipri.org/research/armaments ... ion/Top100
-
r_faruk
#1841 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kokise wrote:Ti se poceo sprdati andromeda...![]()
Ja mislim da ste vi strucnjaci nesto totalno pobrkali. Kazete da nam treba barut kako bi postali neovisni?![]()
Kolko ja znam ekploziv koji koristi Ginex za municiju oni sami prave. Cak su ga pravili u ratu. Pored toga je Igman Konjic fabricirao municiju tokom cijelog rata.
Da bi napravio municiju ili punjenje za municiju ti treba:
1) Innicijalna kapsila
2) Barut
Innicijalnu kapsilu pravi Ginex kao i barut koji se sastoji od :
a) KaliumNitraata (KNO3)
b) sameljenog uglja
c) sulfura (S).
Dakle neka mi neko od strucnjaka kaze sta je to toliko tajanstveno sto nam jos treba da bi bili neovisni? Sta nemamo uglja ili Sulfura ili KNO3?![]()
BH namjenska industrija je neovisna. Ta tehnologija za pravljenje inicijalnih kapsila i baruta... to nije nista spektakularno. Kinezi su pravili barut od urina i uglja i jos nekih smjesa prije 1100 godina. Vitezit u Vitezu pravi cak Industrijski ekploziv koji je nekih faktor 20 jaci od punjenja za municiju...
Dakle da li cemo na ovoj temi poceti pisati o tome sta treba biti sledeci korak ili sta bi mogli biti ili cemo se drkati na jos neke isporuke obicnoh metaka i kojekakvih granata (koje same po sebi vrve od "ne-eticnosti" ). Ili je potrebno da izvezemo godisnje 5 puta vise municije nego sto 2 Bosanske armije mou potrositi da bi poceli razmisljati o nekakvim ozbiljnim obrambenim sistemima?
Evo sta rade Srbi:
Ljudi prave oklopna vozila; dijelove tenkova...
Mi pricamo o jebenom barutu a UNIS prije rata sastavljao motore i mjenjace tenkova u Hrasnici....
Barut se u savremenoj municiji malog kalibra ne koristi vec decenijama (kalijev nitrat, sumpor i ugalj).
koriste se jednobazna i dvobazna goriva ciji su glavni sastojci nitroceluloza (jednobazna) i nitroglicerin i nitroceuloza (dvobazna goriva)
nije to bas jednostavno kao sto si predstavio. u BiH se ne proizvodi gorivo za municiju malog kalibra (koliko znam ikakvog kalibra).
koliko je meni poznato Ginex pravi primarne jake eksplozive koji se koriste za inicijalne kapisle (Olovo azid). ovaj eksploziv je izuzetno osjetljiv na udar trenje, i sto bi rekli ne smijes ga ni pogledati
vjerovatno bi vitezit mogao nesto da uradi po pitanju proizvodnje goriva, s obzirom da je njihov pogon bio jedan od savremenijih za proizvodnju raketnih goriva............. ali u ovakvoj politickoj situaciji, tesko.
jos uvijek su tu stranacka previranja. jedna od najbogatijih industrijskih grana (vojna industrija) je u BiH najsiromasnija...
-
Nebitan32
#1842 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Njemacka je u NATO tako da ih ima. No neovisno od toga, Njemacka ima znanje to jeste sposobne ljude koji to znaju i napraviti. Imaju potencijal. Ne moraju ih imati sada ali sam ubjeden da su ih sposobni napraviti u vrlo kratkom roku i to je najbitnije.matematicar_teski wrote:pitaj to ima li njemacka a ne mi?Nebitan32 wrote:http://www.sipri.org/research/armaments ... ion/Top100
Evo ne moramo ni gledati njihovu namjensku industriju. Pogledajmo samo firme kao Mercedes, BMW, VW, Bosch, Siemens AEG,BASF,Grunding,SAP,RWE AG....
Samo u tim firmama imaju na hiljade vrhunskih inzenjera i ubjeden sam da su sposobni napraviti sto god je potrebno pa i balisticke rakete. Sjetimo se izmedu ostalog njihovih raketa V1 i V2 tokom drugog svjetskog rata i da su amerikanci nakon sloma treceg rajha odveli gomilu tih njemackih strucnjaka i amnestirali ih pod uslovom da doprinesu razvoju americke vojne industrije.
Tako da ne moramo imati te rakete. Pitanje je imamo li kapacitet i znanje da h proizvedemo?
-
Nebitan32
#1843 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Necemo nikoga napadati. To je tacno. Medutim. Kada je vojno pitanje na stolu onda moramo uzeti u obzir sljedece :Great Cornholio wrote:Šta će ti takve rakete, ako BiH nema namjeru nikoga napadati? OK da proizvodi rakete za protiv-vazdušnu odbranu ili rakete za odbranu od oklopnih vozila, i to neke sa sofisticiranim načinom navođenja, i to samo za vlastite potrebe.Nebitan32 wrote:http://www.sipri.org/research/armaments ... ion/Top100
- ko su nasi potencijalni neprijatelji
- na koji nacin mozemo biti efikasniji/jaci od njih
- kako odvratiti potencijalne neprijatelje da te napadnu
Krenimo od trece tacke. Najbolji nacin da odvratis nekoga je da imas atomsku/nuklearnu bombu. To je jasno vidljivo. Niko pa cak ni SAD se ne usuduju napasti nekoga ko posjeduje atomsku bombu. Namjena atomske bombe je vise da odvrati potencijalne napadace nego da bude upotrebljena.
Mi to svakako ne mozemo priustiti niti cemo kad biti u posjedu atomske bombe. Uzmimo druge primjere a to su Iran i Sjeverna Koreja. Ovdje ne ulazim u politiku ili ideologiju jednih ili drugih. Samo gledam iz vojno strateske perspektive. Obadvije zemlje imaju rakete dalekog dometa i upravo je to razlog sto SAD, Izrael ili nekog drugi jos uvjek nisu izrvsili napada na njih.
Upravo potez Izrael-Iran su odlican primjer za iznad navedene tri tacke. Na jednoj strani imamo Izrael koji je nabavio 450-500 borbenih aviona i time postigao prednost nad protivnikom(tacka 2), dok na drugoj strani imamo Iran koji je razvio efikasan raketni sistem(tacka 3) i time odvraca potencijalne napadace. Sve je to dovelo do pat pozicije jer je dobro poznato da je ravnomjeran odnos snaga najbolji garant za mir.
Na jos visoj razni imamo SAD koja ima najvecu mornaricu i pogotovo nosace aviona i to joj daje definitivnu prednost nad bilo kojom drugom drzavom. Vidjeli smo da je Kina nabavila prvi nosac aviona i da je pocela praviti jos jedan i za par decenija ce biti novi oponent SAD-u.
To je na "visim razinama". Kada smo mi u pitanju
Potencijalni neprijatelji su ; Srbija, Crna Gora i Hrvatska. Mozemo dobiti prednost s jacom avijacijom ali to je izuzetno skupo pa i mnogo bogatije drzave nisu u mogucnosti da imaju borbene avione. A ujedno vise sluzi i za napad nego za odbranu. Prema meni, mi se trebamo fokusirati na tacku tri a to je cime mozemo odvrati potencijalne napadace. Rakete dalekog dometa mi se cine kao dobro rijesenje.
Nema potrebe da sada proizvedemo i lagerujemo 1.000 raketa. Vaznije od toga je imati znanje i kapacitete za proizvodnju. Mozda sam pretjerao s dometom od 1.000km ali recimo domet od 200-300km bio vec znacio nesto u nasim okvirima.
-
lullooo
#1844 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
1000 km?Nebitan32 wrote:http://www.sipri.org/research/armaments ... ion/Top100
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1845 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Govori Berko Zečević spominjući Hajrudina Pezu i razotkrivajući imena srbijanskih balija koji rade u vlasti FBiH.155_mm wrote:zna li ko koja je to vrsta posla sto odskora samo PRETIS moze da radi u BiH?
-
Bodkin
#1846 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
smijesno je da ne pravimo para bar upola kao srbija od namjenske industrije. zemalja po africi koje ce kupiti ove jeftine stvari koliko hoces, a nama namjenska jedva dise
-
tolino
#1847 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nama treba što veći broj haubica od 155 i 152 mm, te vbr-ova od 122 i 128 mm, naravno treba nam još puno koječega, ali te haubice i vbrovi su nešto što koliko toliko realno možemo proizvesti..dakle ne možemo proizvoditi tenkove, ne možemo proizvoditi motore ili mjenjače za tenkove, avione, oklopna vozila i transportere, ali mislim da kapaciteta za proizvodnju takvih haubica imamo, pitanje je samo koliko volje i interesa za tim imaju bh političari koji se busaju u prsa pred glasačima govoreći da im je na prvom mjestu zaštita naroda i države...mislim da su svi bez obzira na političku stranku kojoj pripadaju pokazali kako njihovi interesi i briga ne idu dalje od vlastitog interesa, a sa takvim ljudima na vlasti teško da možemo proizvesti i prangiju..uvijek su prisutni neki problemi u namjenskoj industriji, industriji koja je nekada bila jedna od najjačih, najrespektabilnijih i najrazvijenijih hrana industrije u zemlji..često su prisutni štrajkovi, neke fabrike su u pojedinim fazama gotovo pred gašenjem, radnici bez plata, nesposobna uprava koja ne može ili neće da nadje tržište za proizvode itd.maštati o nekim dalekometnim raketama, tenkovima, bespilotnim letjelicama, avionima, helikopterima je besmisleno...
za to nemamo niti ćemo ikada imati mogućnosti za proizvodnju a ni novaca za kupovinu...no mislim da imamo realnog potencijala za ove haubice, minobacače i vbr tipa recimo grada,plamena, ognja i sl.
komšije a i susjedi bi dobro razmislili da li bi nekada u budućnosti tek tako olako krenuli u rasparčavanje Bosne i uništenje cijelog jednog njenog najbrojnijeg naroda, ako bi patriotske snage ove zemlje u svom arsenalu iz vlastite proizvodnje imali recimo nekih 400-500 haubica, stotinjak sistema Oganj i slično..
za to nemamo niti ćemo ikada imati mogućnosti za proizvodnju a ni novaca za kupovinu...no mislim da imamo realnog potencijala za ove haubice, minobacače i vbr tipa recimo grada,plamena, ognja i sl.
komšije a i susjedi bi dobro razmislili da li bi nekada u budućnosti tek tako olako krenuli u rasparčavanje Bosne i uništenje cijelog jednog njenog najbrojnijeg naroda, ako bi patriotske snage ove zemlje u svom arsenalu iz vlastite proizvodnje imali recimo nekih 400-500 haubica, stotinjak sistema Oganj i slično..
-
155_mm
#1848 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mi smo imali tehnologiju proizvodnje sistema dometa 50 km. ovdje se moze vidjeti kako je to zavrsilo.Nebitan32 wrote:http://www.sipri.org/research/armaments ... ion/Top100
-
155_mm
#1849 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
potpuno se slazem sa tobom. nema fajde od mastanja. treba vidjeti sta se moze realno uraditi pa to pokusati.tolino wrote:nama treba što veći broj haubica od 155 i 152 mm, te vbr-ova od 122 i 128 mm, naravno treba nam još puno koječega, ali te haubice i vbrovi su nešto što koliko toliko realno možemo proizvesti..dakle ne možemo proizvoditi tenkove, ne možemo proizvoditi motore ili mjenjače za tenkove, avione, oklopna vozila i transportere, ali mislim da kapaciteta za proizvodnju takvih haubica imamo, pitanje je samo koliko volje i interesa za tim imaju bh političari koji se busaju u prsa pred glasačima govoreći da im je na prvom mjestu zaštita naroda i države...mislim da su svi bez obzira na političku stranku kojoj pripadaju pokazali kako njihovi interesi i briga ne idu dalje od vlastitog interesa, a sa takvim ljudima na vlasti teško da možemo proizvesti i prangiju..uvijek su prisutni neki problemi u namjenskoj industriji, industriji koja je nekada bila jedna od najjačih, najrespektabilnijih i najrazvijenijih hrana industrije u zemlji..često su prisutni štrajkovi, neke fabrike su u pojedinim fazama gotovo pred gašenjem, radnici bez plata, nesposobna uprava koja ne može ili neće da nadje tržište za proizvode itd.maštati o nekim dalekometnim raketama, tenkovima, bespilotnim letjelicama, avionima, helikopterima je besmisleno...
-
155_mm
#1850 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://www.indikator.ba/ekonomija/36986 ... -skupstinaPozitivni trendovi u namjenskoj industriji BiH
Namjenska industrija BiH je u prva četiri mjeseca ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti 17,1 milion KM, što je bolji rezultat nego u istom periodu 2012. godine kada je izvoz iznosio 13,7 miliona KM.
Istovremeno, uvoz je iznosio 1,48 miliona KM, u odnosu na 1,33 miliona KM u istom periodu prethodne godine, konstatovano je na redovnoj Skupštini Grupacije namjenske industrije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, održanoj juče u Sarajevu.
U namjenskoj industriji u 2012. godini zabilježno je u poboljšanje u odnosu na prethodni period
Poboljšanje stanja se posebno odnosi na proizvodnju municije i eksplozivnih sredstava, dok su u oblasti proizvodnje naoružanja i remonta vojnih sredstava kapaciteti minimalno iskorišteni, rečeno je na skupštini.
Ukupan izvoz namjenske indutrije u 2012. godini iznosio je 79 miliona KM, u odnosu na 44,4 miliona KM u 2011. godini.
Proizvodi iz namjenske industrije Bosne i Hercegovine plasiraju se u 30 država u svijetu, a najzastupljeniji proizvodi su pješadijska i artiljerijska municija.
Također, pozitivan korak je i povratak na tržišta gdje je Bosna i Hercegovina izvozila u prijeratnom vremenu.
Iako je ostvaren pozitivan rezultat u odnosu na prethodne godine, to je još uvijek nedovoljno, s obzirom na to da je namjenska industrija u prošlosti bilježila mnogo značajnije izvozne i poslovne rezultate i pri tome su kompanije zapošljavale mnogo više radnika nego sada.
Napomenuto je da se brojni problemi koji opterećuju ovu privrednu granu mogu sagledati kroz prizmu globalne ekonomske krize, ali, isto tako, i kroz refleksiju ukupnog ekonomsko-političkog ambijenta u BiH.
S tim u vezi, Grupacija namjenske industrije Vanjskotrgovinske komore BiH je predložila niz mjera za prevazilaženje trenutne situacije.
Posebna inicijativa je pokrenuta ka Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine s ciljem ohrabrivanja Ministarstva da domaćoj industriji učini dostupnim planove za nabavku i remont naoružanja i vojne opreme za potrebe Oružanih snaga BiH, provede zakonom propisane procedure, te da vrši redovno ugovaranja.
Tokom realizacije aktivnosti sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine uočeno je da je prema važećim zakonskim propisima („Sigurnosna politika BiH“) rok za izdavanje saglasnosti neophodnih za pribavljanje dozvola za izvoz-uvoz naoružanja, vojne opreme i sirovina za proizvodnju je 60 + 30 dana, ali da se navedeni rok vrlo rijetko koristi (iznimno u slučajevima koji zahtijevaju „dodatne“ provjere). Također, postoji razumijevanje i dobra volja da se postupak što više ubrza, ali budući da u postupku izdavanja dozvola učestvuje i saglasnosti izdaje više ministarstava i agencija, neophodno je sve učesnike u postupku upoznati sa aktuelnim problemima. U tom smislu je predviđeno organiziranje Okruglog stola „Aktuelni trenutak u namjenskoj industriji“ na kojem bi se okupili svi učesnici u postupku izdavanja dozvola, firme iz namjenske industrije i predstavnici VTK BiH i na kojem bi se moglo naći zadovoljavajuće rješenje.
Posebne aktivnosti vođene su na promociji namjenske industrije Bosne i Hercegovine kojoj je neophodan jači državni marketing koji bi omogućio brži i jači oporavak ove važne i izuzetno perspektivne industrijske grane. Jačom podrškom državnih organa značajnije bi se poboljšao nastup i poslovanje naših kompanija u državama koje su ranije bili njihovi partneri.
Novi odbor
Na sjednici Skupštine je na četverogodišnji mandat izabran Odbor Grupacije namjenske industrije i čine ga predstavnici preduzeća:
1. UNIS GINEX DD – GORAŽDE PREDSJEDNIŠTVO;
2. TEHNIČKI REMONT AD – BRATUNAC PREDSJEDNIŠTVO;
3. VITEZIT DD – VITEZ PREDSJEDNIŠTVO;
4. IGMAN DD – KONJIC;
5. PRETIS DD – SARAJEVO;
6. ORAO AD – BIJELJINA;
7. KOSMOS AD – BANJA LUKA