Vlaisavljevići - ALL ABOUT

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Banksy

#1826 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by Banksy »

_Saša_ wrote:Ne vidim sta je problem, ima pravo covjek na svoje misljenje...
Tu postoje dva nivoa ...
Prvo, ako posmatramo Pejakovićev članak kao šovinistički pamflet kroz govor mržnje, što on realno jeste, treba li medij na kojem je pamflet objavljen zakonom sankcionirati?
Drugo, ako se i ne sankcionira, treba li slobodna, demokratska, napredna javnost i cijela društvena zajednica takav članak oštro kritizirati i ukazati na njegove šovinističke, huškačke, civilizacijski neprihvatljive stavove?
S. V. kao javni, i još gore, kao prosvjetni djelatnik, propustila je da učini ovo drugo. Šta više, stala je u njegovu odbranu, što je po meni skandalozno.
JThomas

#1827 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by JThomas »

nažalost , nikola pejaković i žigosanje miješanog mesa danas jesu dio mainstream razmišljanja. a sanja po običaju mijenja teze i predstavlja vladajuću ideologiju nacišovinizma kao žrtvu kojoj treba odbrana...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1828 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by KatarinaKosaca »

_Saša_ wrote:Ne vidim sta je problem, ima pravo covjek na svoje misljenje...
Nadam se da se samo šališ, odnosno da si ironičan.

Ali za Sanju V, pojašnjenje i bez velikih mudrolija i zaklanjanja iza "nauke" da postoje određene univerzalne društvene norme koje su od strane civiliziranih društava općeprihvaćene kao što je nenasilje fizičko i verbalno, nešovinizam, nenacionalizam, nediskriminacija itd... U tom slučaju javno izgovorena riječ ima primjesu verbalnog nasilja i ima biti osuđena od strane civiliziranog društva ili njegovih jediniki, naročito ako se ovi predstavljaju "intelektualcima"... da ne ubacujem sad klip od nadrealista o privatnom faksu :wink:
_Saša_

#1829 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by _Saša_ »

Nisam se šalio, covjek ima pravo na misljenje, pa makar i takvo sovinisticko. Medjutim on meni nije problem, problem je sto vjerske zajednice bez mrznje onako hladno to isto govore. Pa ih niko ne proziva zbog fasizma, uzgred ja sam taj nazovi vjerski bolje receno nacionalisticki sovinizam osjetio na vlastitoj kozi. Valjda je u pitanju Stocholmski sindrom pa sad prihvatam da ljudi imaju pravo na svoje misljenje pa i takvo.
A jos je ovaj lik nebitan, mogao je ovu kolumnu napisati i moj PEV u zgradi ( znam sigurno da se slaze sa ovim likom, ali gle cuda ovaj je bosnjak i ne da svojoj djeci da se mjesaju sa "ostalima" a pljuc gluho bilo pogotovo ne sa srbima) Zapravo i ne znam vise nikog u mjesovitoj vezi a zivim u Sarajevu, a svi znamo sta je bilo Sarajevo prije rata...
Banksy

#1830 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by Banksy »

_Saša_ wrote: A jos je ovaj lik nebitan, mogao je ovu kolumnu napisati i moj PEV u zgradi ( znam sigurno da se slaze sa ovim likom, ali gle cuda ovaj je bosnjak i ne da svojoj djeci da se mjesaju sa "ostalima" a pljuc gluho bilo pogotovo ne sa srbima) Zapravo i ne znam vise nikog u mjesovitoj vezi a zivim u Sarajevu, a svi znamo sta je bilo Sarajevo prije rata...
Nije mogao. Pejaković je javna ličnost i svojim kolumnama propagira u javnosti svoj šovinistički sistem vrijednosti i svoj šovinistički, fašistički svjetonazor. Ako ga se već ne može kazniti i sankcionirati, onda ga bar treba kvalitetno iskritikovati i ukazati koliko su mu stavovi opasni, retrogradni, vrijedni prezira, neprihvatljivi za civilizirano društvo.
Za ovo drugo, ako govoriš ozbiljno, biće da se krećeš u nekom vrlo uskom, čudnom, primitivnom, klaustrofobičnom društvu ... Ne znam otkud tamo, ali mijenjaj ga.
_Saša_

#1831 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by _Saša_ »

Ja govorim o svojoj sredini koju necu napustati iako mi vise ide na neku stvar, da nije tako kako jeste bilo bi vise mjesanih veza i brakova mada me ta rijec pocinje nervirati uopste sta to znaci? U svijetu legaliziraju istospolne brakove, ovdje vjerske institucije nemaju snage za medjureligijske spone.
Sto se tice ovog lika ja nisam ni cuo za njega do ove kolumne, pa zato i kazem svejedno mi je koju je napisao. Ovaj redatelj ima veze sa krizama nacionalnog pitanja u nasem drustvu koliko bivsi varilac tj moj PEV tj nije bitna veza vec uticaj, stvarni uticaj... a znamo ko ga stvarno ima, ovo je bacanje prasine u oci. Razgovaraj sa bilo kojim vjernikom. Mjesani brakovi su zabranjeni.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1832 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by KatarinaKosaca »

Nigdje u svijetu vjerske zajednice ne preporučuju mješanje brakove, tako da ni ove ne mogu biti i nisu iznimka. stvar je jasna, veće stado, više love.. ili sva je igra oko hodžina jorgana..
međutim, nismo o tome govorili, nego o nereagiranju odnosno sramnom reagiranju samoproklamirane intelektualke na šovinizam i verbalno nasilje nad jednom socijalnom grupom, koju iako @Saša ne poznaje i te kako postoji i bitiše..
Dakle, ako ja na primjer kažem da su "Pripadnici XXX naroda prljavi, lijeni i pogani" na to treba slegnuti ramenima i reći "Pa ima pravo na svoje mišljenje" :-) :-) Prestrašno.
_Saša_

#1833 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by _Saša_ »

Jezik mrznje bi trebao biti zabranjen, ali stosta ovdje nije zabranjeno. Ja sam ovakav sovinizam osjetio na svojoj kozi, ljude ne mozemo promjeniti sta cu ja sad? Pozatvarati sve koji su drugaciji? Shvatate li da je vise u ovoj zemlji ovakvih trolova nego normalnih ludi? ...da li bi ste vi bili u vezi sa nekim druge vjere? Boje koze? Da li bi ste dopustili da vam kcerka ode u BL da tamo zivi sa nekim Aleksandrom ili Dejanom? Vecina ljudi to ovdje ne bi dopustila ili sam u krivu....volio bih da jesam. Mozda je to sve ok ako se javno ne pise i ne prica o tome...onda je to privatno. Ako od moje bivse djevojke direktor napravi sastanak sa njom da joj objasni da sam ja druge vjeroispovjesti i da bi trebala da to sto prije da zavrsi sa mnom jer nas sredina i njena porodica nece prihvatiti . a nije napisao kolumnu pa javnost o tome nista ne zna, to je onda vjerovatno ok..
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#1834 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by -LIBERO- »

Naravno da to za direktora i tvoju ex. djevojku nije ok, ali reagujuci na formom isti tekst Koje o "Fasiranom mesu", fakticki se reaguje, i ukazuje, i na umobolnu reakciju direktora tvoje ex. djevojke..i inih malih sovinista i fasista u nasem okruzenju.
Ja zaista ne znam sta ti je licno problematicno na burnu reakciju javnosti na taj umobolni tekst, jedino ako ne pokusavas na ovaj nacin relativizacije svega toga, odbraniti neaurgumentovani pokusaj Sanje, da odbrani taj isti tekst.

I da, zaista se ne bih slozio da u Sarajevu vise nema veza i brakova iz razlicitih etno-religijskih porodica. Moguce da se kreces u takvim krugovima, il' je sticaj razlicitih okolnosti razlog tavom tvom dojmu ;-)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#1836 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by -LIBERO- »

A ja bih dodao: E moja Sanja... :roll:
_Saša_

#1837 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by _Saša_ »

Ako ikad napisem kolumnu punu mrznje prema fasizmu i sovinizmu vjerovatno ce me neko tuziti, pa bolje da cutim ;) Stvarno cudno da svi misle da se krecem u nekakvim mracnim krugovima pa imam taj problem sa nezdravoscu drustva, i da sam po tome izuzetak koji ne pise pravilo. A sto se tice govora mrznje, da u pravu ste covjek ima pravo da tako misli ali ne i da javno iznosi, i o tom licemjerstvu se moze pricati.
ne biti nedorecen

#1838 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by ne biti nedorecen »

Postovani Sasa,
opet citam rijeci pune gnjeva i prezira. Pretpostavila sam da ce tako biti. Nazalost ne zivite vi u nekom izolovanom mracnjackom svijetu, nego kako velite, u sarajevu. vi niste govorili o prijateljima koje birate nego o sredini koja vas okruzuje usred sarajeva...da i to je jedna od istina o sarajevu. zasto zmiriti pred tom istinom? evo svima koji govore emocijama jedan potresan tekst, ugledne dare sekulic, sarajke dare sekulic cisto na razmisljanje.
uz najbolje zelje i srdacan pozdrav,
Sanja

ПИСМО НИКОЛИ ПЕЈАКОВИЋУ
Данас је субота, 24. новембар, дан од великог значаја за мене. На данашњи дан 1950. родила сам своје друго дијете, свог милог сина Владимира. Отада до данас родило се безброј људских животча и нељудских смрти, одиграла се страхотна историја само на простору гдје смо некад заједно живјели ми славенски и неславенски народи, многобошци, а свако са својим, само једним богом. Пишем Вам зато што сте Ви рођени, сигурна сам, много година послије рођења мога Владимира, и што Вас доживљавам некако као своје унуке, који су већ у четвртој деценији свог живота. Пишем Вам након што сам прочитала Ваш текст „Посљедња колумна“ у Гласу Српске. Не сјећам се да сам икад прочитала нешто у чему има толико кајања, оправдања, жаљења и извињења, као што свега тога има у том Вашем напису.

Ваш раније објављен текст о мијешаним браковима био је друкчији од Ваших претходних текстова. Наиме, тај текст је писан без намјере, а прилаз таквој теми има намјеру и мора бити промишљен. Међутим, Ваше мишљење није усамљено. Има много људи који тако мисле, осјећају и настоје тако и да живе – по схватањима, неписаним правилима и традицији народа и вјере којој припадају. Укидање и забрана таквих увјерења, један су од многих разлога који су довели и до посљедњег рата који се водио између наших народа и вјера. Зашто бисмо то прећуткивали и правили се да је неко други закухао кашу коју смо помијешану с крвљу покусали. И сви ти који су Вам тако острашћено замјерили на Вашем мишљењу – хоће још да кусају и кушају, криво им је што су, ако тако мисле, починили гријех према своме роду и породу. У оном што сте написали, међутим, има велике истине. О њој би се могло писати са различитих гледања и виђења, због много најразличитијих збивања, разлога, потврда и увјерења. Али код нас се то не може без острашћености и свих наших предрасуда, и мржње посебно.

У Вашем тексту свега тога у ствари нема, већ је он одјекнуо тамо гдје је пао на плодно тло, тамо гдје људи ни сами не знају одговоре на многа питања која сте Ви несрећно начели, а која траже исцрпнији и свестранији прилаз. Живјели смо у једном времену кад су мијешани бракови били политички програм, кад су били друштвено пожељни и кад су као и сви бракови, у сваком времену, имали и друге, посебно материјалне основе. Љубав је тада била негдје у позадини свега тога, она се подразумијевала, ње у политичкој препоруци за мијешани брак, није било. А ми знамо да је унаточ свему томе, љубав јача често и од живота, њу никад нико није могао забранити, нити ће икад моћи. Ви као позоришни редитељ то најбоље знате, свјетска драма никад се није одвијала без судбине оних који се несретно воле и којима се љубав забрањује.

У много чему Ви сте у праву, и тешко ми пада чињеница да Вас неко излаже јавном мијењу, односно линчу! Јер, суда правде код нас и нема. Чињеница је да живимо у раздробљеној држави, завађеним народима, сукобљеним вјерама, насилно одвојеним језицима и културама и да у таквој средини мораш припадати једноме, строго се опредијелити. Иначе си издајник и непријатељ, ђубре и превјерица, однарођен и однерођен! С пуно оправдања Ви сте поставили питање које народности ће бити дијете из мијешаног брака, којој вјери ће вјеровати, којем богу се молити, јер сви смо се ми вратили тим вриједностима и грубо попљували неке вриједнности претходног заједништва. У томе су предњачили Срби. Свједок сам да сам у Власотинцу, убавом градићу у којем сам провела пет избјегличких година, за једно ЈУТРЕЊЕ у цркви била само са својим унуком и двије старице, мјештанке. А недавно сам била у Кордунском Љесковцу, свом родном селу, које је у „Олуји“ буквално сравњено са земљом. Нема ни земље, прекрило је дивље растиње. А велико је то било село, кажу 376 кућа, сад нема ни једне. Црква Светог Илије која је такође у ранијем рату спаљена, сада је докрајчена, од њених зидина остао је само дио звоника. Олује руше и божије куће, иако не мислим да су од бога послане. Испред ове која је убила моје село, ишао је сами ђаво, сотонско лудило. Све је претекло њиве и воћњаке, све зарасло у коров, шибље и трње. Нисам могла пронаћи кућиште куће Секулића у којој сам рођена, нити остатке школе коју сам похађала. Испред некадашње школе нема ни остатка од споменика палим борцима против фашизма, са мојим стиховима на њему. У гробљу до којег сам се једва пробила и тешком муком га ипак нашла, срушили су и гроб мог оца Милоша, којег је мој брат градио и од камења са Секулића њива. Отац је био првоборац од којег нам је остала споменица са значајним потписом. Кад сам у Изачићу прешла границу, сва села кроз која сам даље пролазила, на улазу су имала истакнуте табле са именом, само Кордунски Љесковац је и мртав безимен. Нигдје баш ничега што би очајном долазнику помогло да се снађе у уништеном и помјереном простору. Сад села нема ни на географским ни на топографским картама.

Задњи пут у родном селу била сам 1981. године. Мој брат је градио кућу, желио је да у њој борави у своје позније године. Засадио је велик воћњак јабукама, шљивама, крушкама, осрасима и љешњацима; воћем дјетињства и сјећања на родитеље. Једну собу у кући намијенио је нама који ће га посјећивати. Једног од тих дана градње, у селу је умро неки старац. Човјеку који је већ дизао кров на братовој кући, рекла сам како би требало код бивше цркве да се сагради мала капела, како дјеца не би спавала по собама са мртвацима. Као да ме кара, човјек ми је одговорио: „Шта ће нама то, цкрве и вјере нас само завађају...“

Прије пет година у Слуњу сам узела домовницу у којој пише да сам рођена у Љесковцу, оно кордунски не постоји више ни у нашим родним листовима. Не постоји ни Кордун, на Кордуну више ни гроб до гроба! Загледала сам се у сусједно село преко Коране, бијелио се и на сунцу бљештио високи минарет. Из спаљеног и никад обновљеног Кордунског Љесковца, сироти људи од срца су давали прилог да се изгради велика нова џамија за све више житеља у Тршцу. То село се већ тада видно увећало, а данас изгледа као град, сав у свјетлу и крововима.

Док ово читате може Вам изгледати да то нема везе с Вашом „Посљедњом колумном“, али видите, има. Далеког 24. новембра родила сам сина Владимира. Отац му је по оцу Словенац, мајка Словакиња, ја Српкиња од Срба, нажалост. Владимир одраста и жени се Муслиманком, рађа им се син. Њихов син, мој унук жени се дјевојком чији је отац по мајци Хрват, по оцу Чех. Мајка по оцу Муслиманка, по мајци Српкиња и то Београђанка. Да ли се сналазите? Наравно, не. И како би, ни ми се у свему томе нисмо снашли. Много страшног, тужног и ружног догодило се међу нама у једном ужасном времену у којем смо се сви изгубили, или су нас погубили. Можда би се то догодило и да смо сви скупа били само један народ – Срби или Хрвати или Муслимани. Вјерујем да би, јер по злу смо савршено исти, и братски наказни! Доказ томе, и сама бих могла бити. Мој Владимир такође. Пред крај рата он је морао напустити Сарајево и по свијету тражити глави мјесто. У Њемачкој смо заједно провели неколико мјесеци у кући нобеловца Х. Бела. Моме сину је из Загреба дошао у посјету његов друг, човјек с којим је у Београду служио Титову гарду. Звао се Бранко, повео је и своју жену. Три дана сам спремала понудице и радовала се том доласку. За једним ручком, повео се разговор о нама – оваквима какви јесмо. У једном већ зајапуреном и закуханом тренутку, мој син је упитао: „Па, добро мама, реци нам, молим те, по чему си ти то Српкиња?“ Вјероватно, шапатом, јер сам занијемила, одговорила сам: „Не знам, сине, можда по томе што тебе нисам одгојила као Србина...“

Дара Секулић
Сарајево
mg

#1839 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by mg »

...
saibaba

#1840 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by saibaba »

Steta bi bili ne iskoristiti ovakvu medijsku pompu za bar malo publiciteta i samopromocije... zauhar je ...
-LIBERO-
Čiča Gliša

#1841 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by -LIBERO- »

Tekste je nigdje veze (sto bi se reklo). I sem licnih frustracija, koje svi mi tu i tamo imamo, ama bas nista ne pise i ne argumentuje da je Kojino shvatanje, da se ne treba mijesati ni u ludilu, a kamoli u mjesane brakove ulaziti...cak i ako se ljubav pojavi, je to ljubav nije, vec nametnuta ostavstina prosloga rezima (kako umobolno se osjecam dok ovo pisem :roll: :shock: :lol: ), ovaj tekst ne dokazuje i potkrepljuje.

To sto Koja i ova gospodja, imaju stav i svoje misljenje, da je afirmativno postivati i slijediti neke retrogradne uhodane stavove da se ne treba mijesati, da su narodi i etnije nesto sto treba ostati podjeljeno, zacementirano, cak i kada je ljubav u pitanju, nije nista drugo do njihovih licnih stavova i svjetonazora.

Naravno, svako ima pravo da ima bilo kakav stav, ali ih to apsolutno ne amnetira od onih koji vjeruju u druge ideale, zive druge svjetonazore i cvrsto vjeruju da su to stavovi na granicnim podrucjima (ako ne i preko tih granica..a po mom licnom sudu upravo i jesu) sovinizma, i njihovih reakcija na te stavove podrzane u tekstu "Fasirano meso".

Tekst (mislim na "Pismo Nikoli Pejakovicu") je inace pun falsifikata i pausalnih, licnih zakljucaka na kojim osnovama bazira se neka (kao) istina i licna solidarnost i suosejcanje sa N. Pejakovicem, ali zaista nemam ni zelju ni volju ulaziti u te pojedinosti.

Ono sto je javno napisano, od javne licnosti...apsolutno je legitimna "meta" ljudi koji imaju drugacije svjetonazore i civilizacijski pristup temi o kojoj je pisano. Ako nije bio spreman na to, ne znam zasto se hvatao pera i javno prezentirane "kolumne".

I dodat cu jos za kraj, a nadam se da cu pravlno biti shvacen- No pasaran.
Anonimka

#1842 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by Anonimka »

Evo, ja cu poceti tako sto cu lijepo zamoliti sve one forumase koji tvrde da @_Saša_ nije upravu, da ga demantuju. I ne samo to, nego da nam oboma otvore oci i uvedu nas u te visoko tolerantne i multikulturne krugove Sarajeva. Takodjer cu zamoliti da niko pri tome kao referencu ne uzima svoju porodicu i najuzi krug prijatelja. To, hvala Bogu (kojem god, jer mi ovdje i bogova imamo napretek, toliko smo multi), imam i sama. Kako nisam, kao Sanja V. i bilo koji javni govornik, ogranicena da ne mogu pisati o sebi, to cu i uraditi. Sjecam se kako su me u ratu poducavali da ne trebam svoju nanu zvati baka, jer je to "njihov" naziv. Pomislite kako je veselo bilo kad se ispostavilo da je baka ipak baka. Sjecam se da je moj otac u punoj ratnoj spremi isao da prijeti komsijama, "nasim", da joj prestanu ostavljati nozeve i poruke pred vratima kako ce je zaklati, staricu, ne zato sto je cetnikusa, nego samo zato da se dodje do jos jednog stana. Ali, dobro, to je ratna prica i kontekst joj je takav kakav je. Evo jedna predratna: Moja nana (ovaj put zaista nana), nije osunetila svog sina, gore spomenutog, sve do njegove 14. godine zato sto je bila u bliskom krvnom srodstvu sa jednim od najvaznijih ljudi u bivsoj nam drzavi, pa se svaki korak pratio. Pa je to na kraju ucinila, jer tako red i vjera nalazu. Pa on i danas kaze da mu je to veca trauma od ranjavanja u ratu. Evo jedna postratna: Toj istoj mojoj baki, danas zeni od 80+ godina, djeca uzrasta 5,6,7 osnovne bacaju svake zime grudve u prozore i pri tome joj psuju srpsku i cetnicku mater. To su djeca koja rat nisu dozivjela, nisu bili svojim roditeljima, rekla bih, ni u primisli. Toj baki na interfonu stoji muslimansko prezime, jer je od '56. udata za muslimana, koji je, doduse, davno umro, pa valjda nije dovoljno dobar argument da je odbrani od njenog cetnikovanja, ali eto... ta djeca koja usput prolaze pored njene zgrade na putu do jedne od najboljih sarajevskih osnovnih skola ipak znaju koja je to cetnikusa.
Rece neko da mu se ne ulazi u krevet, da ne citiram, nije pristojno. I upravu je covjek, sasvim. Medjutim, kao sto napisa Sanja V. ili kako je zamalo napisala Sanja H., a znam dosta takvih primjera, ulazi nam se u krevet svaki put kad "proizvod" tog kreveta donosimo na svijet. To se ne moze osporiti. E, to je mainstream. Kao sto je cinjenica, iako je na portalu bilo onih koji nisu shvatili metaforu, kako rece jedna od komentatorica, da se u eminentnim sarajevskim restoranima ne moze pojesti svinjetina. Sad, nije to nesto posebno znacajno za multikulturu i demokratiju, ja je prva ne jedem, ali mi je znalo biti neugodno kad me gosti iz drugih zemalja pitaju zasto je tako, i da li smo postali Teheran. A ja zelim tvrditi i vjerovati da nismo. Ne zato sto sam i sama mijesana, nego zato sto sam odrasla na ideji nekadasnjeg Sarajeva. Naravno, demantujte me molim vas, ali samo sa popisom 10 eminentnih restorana i vrhunskih kuhara koji to spremaju, a ne izgovaraju se komentarima tipa: nemam ja nista protiv toga, ali eto, musterije ne vole itd.
Eh, kako bih sad parirala prici o toleranciji i neizmjernoj ljubavi koja cvjeta Sarajevom, a samo Sanja V. iz njoj znanih razloga, uglavnom su pare u pitanju, ali mora ih biti jos, zeli to drugacije prikazati, evo jos dva primjera iz srca Sarajeva: prije nekoliko ljeta, prolazi moja prijateljica Bascarsijom, na putu prema Ekonomskom fakultetu, gdje cemo se naci i zaustavlja je momak. Ljubazan, kaze joj: sestro, to kako se ti oblacis nije dobro i rusi nas moral. To kako se ona obukla je haljina do poda, ali bez rukava. Ona mu na to kaze: ja se zovem Ljiljana, i on pobjegne glavom bez obzira. Zove se, inace, Selma i dolazi iz dijela grada u kome se u mekteb islo cim se progleda i prije rata. Ali, eto, nije smatrala da je neki "brat" treba uciti kako se obuci. Jos jedan primjer, za koji ste sigurno culi jer se mnogo o njemu pisalo u medijima, je kada su momka i djevojku presreli na Vilsonovom i njega pretukli zato sto se na klupici ljubio sa njom. To se isto desava u Sarajevu. Iako su u pitanju zaista bas ekstremni primjeri. Medjutim, ova tolerancija na koju se pozivate takodjer je veoma ekstremna. Znam to, jer sam, kao sto rekoh, mnogo puta dozivjela netoleranciju. A spadam u najbezbolniju varijantu mijesanih, i ime i prezime su mi bosnjacki. Ali, eto, sazna se nekako, u skoli, na fakultetu, na poslu da nisam bas najcistija. I nije mi niko nikad rekao kako da se obucem, ali bude dobronamjernih upita treba li mi se i sta cestitati, kako ja gledam na ovo ili ono, do te mjere da mi je prije nekoliko godina prijateljica, bas bliska prijateljica koja je bila izricito protiv povratka u grad "cetnika" i "ustasa" koji su to sve provodili po Kanadama, Australijama i slicnim zemljama rekla da su moji stavovi previse meki i odraz moje genetike, dakle, greska dolazi otud sto moj cetnicki kod prepoznaje njihov, pa mi nije problem da ih primim nazad u nase, muslimansko Sarajevo. To je doslo od prijateljice koja u svojoj velikoj posvecenosti vjeri ne razlikuje pojmove hodze i mujezina...Ali, dobro, sve su to proizvodi ovog naseg drustva, i nista nije spontano. Danas ta moja prijateljica ima bitno drugacije stavove, zivi u Banjoj Luci. I priznaje da je bila zadojena onom situacijom koju je zatekla u postratnom Sarajevu u koje je dosla '97.
Moram, iako bih voljela da nije tako, ostati pri tome da Sasina i moja iskustva spadaju u mainstream, a tolerancija o kojoj govorite i primjeri koje sam ja navela, su ipak izuzeci. Koliko bismo intimno zeljeli da je drugacije je jedna stvar, a koliko smo spremni da to branimo kao objektivnu cinjenicu je nesto sasvim drugo. Vidim da smo dogurali i do revolucionarnih poklica, i to je super, ali se bojim da ovaj konstantni lov na vjestice, u ovom slucaju vjesticu Sanju V. ipak nije bas najbolje usmjeren. Ali o tome sam vec potrosila previse rijeci otkako sam ovdje. To koliko svaka njena rijec ovdje izazove revoluciju postaje tema za onog istog Frojda, kojeg smo nedavno zazivali.
Zelim vam da uzivate u sarajevskoj toleranciji, i svakako pozovete Sasu, mene i sve one koji mogu svjedociti drugacije da vam se pridruzimo.
Postovana Sanja, hvala vam na tekstu kojim ste progovorili ustima mnogih od nas, koji bismo voljeli da nije ovako kako je.

I svakako, draga Katarina, molim te da nam jednom umjesto klipa koji smo, kao i tvoju nadmenu poentu morali uvaziti, jednom postavis svoju diplomu sa Sorbone ili Harvarda, jer sve ispod toga je nista za tebe i tvoju mudrost :)
Altsa

#1843 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by Altsa »

ne razumijem poentu ovog tvog itekako loseg romana koji si postavila ovdje...tema je ako nisi procitala ovo smece od vlaisavljvica...tuzne je sve to sto se desava tvojoj porodici (ako je tacno) ali stavljati tvoju pricu u pricu o vlaisavljevicima je ogavno...s. vlaisavlejvicka je gostovala po 10000 put na nekoj od TV-a na temu ovog kretena iz b.luke koji je mjesane brakove nazvao mjesanim mesom sto je najmanje rigidna stvar u cijelom njegovom tekstu koji je objavio...e stvar je u tome sto je ova gadura s.v prilikom tog gostovanja u potpunosti pricu okrenula na napadanje ljudi koji su kritikovali ovog vec navedenog kretena iz b.l ne progovorivsi ni rijec protiv nacionalisticko-fasistickog teksta kretena pejakovica iz b.l...i tako iz gostovanja u gostovanje se sve vise i vise gadi ovdasnjem narodu podilazeci takvim kao sto si ti i onima koji jedva cekaju da ocrne sarajevo, multikulturalnost koje ima jos uvijek u sarajevu kolko god se ti i drugi iz b.l. upirali da to negirate..prema tome ne potrebno si potrosila toliko vremena da stanes u odbranu doticne prikaze iznoseci ako su tacni svoje probleme stavljujuci na marginu rad i djelo ogavne vlaisavlejvicke...tuzno je da jedna osoba koja se "bori" da nam svima bude isto podrzava sanju vlaisavljevic...to samo pokazuje tvoje zle namjere i neiskrenost prema sarajevu i onima koji su zaista za multikulturalnost...takvih je bilo i prije rata a evo vidimo i poslije rata
Anonimka

#1844 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by Anonimka »

Altsa wrote:ne razumijem poentu ovog tvog itekako loseg romana koji si postavila ovdje...tema je ako nisi procitala ovo smece od vlaisavljvica...tuzne je sve to sto se desava tvojoj porodici (ako je tacno) ali stavljati tvoju pricu u pricu o vlaisavljevicima je ogavno...s. vlaisavlejvicka je gostovala po 10000 put na nekoj od TV-a na temu ovog kretena iz b.luke koji je mjesane brakove nazvao mjesanim mesom sto je najmanje rigidna stvar u cijelom njegovom tekstu koji je objavio...e stvar je u tome sto je ova gadura s.v prilikom tog gostovanja u potpunosti pricu okrenula na napadanje ljudi koji su kritikovali ovog vec navedenog kretena iz b.l ne progovorivsi ni rijec protiv nacionalisticko-fasistickog teksta kretena pejakovica iz b.l...i tako iz gostovanja u gostovanje se sve vise i vise gadi ovdasnjem narodu podilazeci takvim kao sto si ti i onima koji jedva cekaju da ocrne sarajevo, multikulturalnost koje ima jos uvijek u sarajevu kolko god se ti i drugi iz b.l. upirali da to negirate..prema tome ne potrebno si potrosila toliko vremena da stanes u odbranu doticne prikaze iznoseci ako su tacni svoje probleme stavljujuci na marginu rad i djelo ogavne vlaisavlejvicke
Zalosti me tvoje neshvatanje mog povezivanja mog "loseg romana" sa tekstom Sanje Vlaisavljevic, jer je moj tekst potkrepa rijecima jednog forumasa da ovakvih situacija ima u tolerantnom Sarajevu. Svoju pricu tako nisam stavila u pricu o Vlaisavljevicima, niti govorim o Vlaisavljevicima, vec iskljucivo o tekstu, i to konkretnom. Tako da mi nije jasna poenta ovog teksta, kao ni osporavanje toga sta je tacno i gdje ja sta stavljam. Hvala ti na ovim komentarima, i ako da si citao/la moj tekst vidio/la bi da ne dolazim iz Banja Luke, vec iz Sarajeva, koje inace neizmjerno volim, ali to nikako ne znaci da je ono sto je moje najljepse. Na sve ostale uvrede na racun mene ili Vlaisavljevica, koje ja, eto ovako ogavna, smatram izuzetnim ljudima zaista necu odgovoriti. A odluku o tome na sta cu ja trositi vrijeme ces morati prepustiti meni. Uostalom, evo vidimo produkt tvog trosenja vremena i mislim da bi svako moje dalje uvazavanje tebe kao sugovornika bilo suvisno. Ugodan dan.
Altsa

#1845 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by Altsa »

Anonimka wrote:
Altsa wrote:ne razumijem poentu ovog tvog itekako loseg romana koji si postavila ovdje...tema je ako nisi procitala ovo smece od vlaisavljvica...tuzne je sve to sto se desava tvojoj porodici (ako je tacno) ali stavljati tvoju pricu u pricu o vlaisavljevicima je ogavno...s. vlaisavlejvicka je gostovala po 10000 put na nekoj od TV-a na temu ovog kretena iz b.luke koji je mjesane brakove nazvao mjesanim mesom sto je najmanje rigidna stvar u cijelom njegovom tekstu koji je objavio...e stvar je u tome sto je ova gadura s.v prilikom tog gostovanja u potpunosti pricu okrenula na napadanje ljudi koji su kritikovali ovog vec navedenog kretena iz b.l ne progovorivsi ni rijec protiv nacionalisticko-fasistickog teksta kretena pejakovica iz b.l...i tako iz gostovanja u gostovanje se sve vise i vise gadi ovdasnjem narodu podilazeci takvim kao sto si ti i onima koji jedva cekaju da ocrne sarajevo, multikulturalnost koje ima jos uvijek u sarajevu kolko god se ti i drugi iz b.l. upirali da to negirate..prema tome ne potrebno si potrosila toliko vremena da stanes u odbranu doticne prikaze iznoseci ako su tacni svoje probleme stavljujuci na marginu rad i djelo ogavne vlaisavlejvicke
Zalosti me tvoje neshvatanje mog povezivanja mog "loseg romana" sa tekstom Sanje Vlaisavljevic, jer je moj tekst potkrepa rijecima jednog forumasa da ovakvih situacija ima u tolerantnom Sarajevu. Svoju pricu tako nisam stavila u pricu o Vlaisavljevicima, niti govorim o Vlaisavljevicima, vec iskljucivo o tekstu, i to konkretnom. Tako da mi nije jasna poenta ovog teksta, kao ni osporavanje toga sta je tacno i gdje ja sta stavljam. Hvala ti na ovim komentarima, i ako da si citao/la moj tekst vidio/la bi da ne dolazim iz Banja Luke, vec iz Sarajeva, koje inace neizmjerno volim, ali to nikako ne znaci da je ono sto je moje najljepse. Na sve ostale uvrede na racun mene ili Vlaisavljevica, koje ja, eto ovako ogavna, smatram izuzetnim ljudima zaista necu odgovoriti. A odluku o tome na sta cu ja trositi vrijeme ces morati prepustiti meni. Uostalom, evo vidimo produkt tvog trosenja vremena i mislim da bi svako moje dalje uvazavanje tebe kao sugovornika bilo suvisno. Ugodan dan.
ne ti si iskoristila pricu o vlaisavljevicima kako bi iznijela svoje licne frustracije i probleme...smatrati vlaisavljevice izuzetnim ljudima je katastrofa...to su ljudi koji podrzavaju fasizam-sovinizam i nacionalizam...to samo pokazuje sta si ti...zalosno...
evo sta eminentni ljudi misle o pejakovicu pa prema tome i o tvojoj sanji v. koja ga podrzava a samim tim i o tebi s obzirom da ti nju podrzavas

http://vzs.ba/index.php?option=com_cont ... &Itemid=25
al_akhisari

#1846 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by al_akhisari »

...najprije želim reći da je sintagma "mješani brak", za mene zajednica u koju čine muškarac i žena; svega i svačega se insan načita posljednjih dana na temu faširanog mesa, i pored činjenice da je mesa, pa i onog faširanog sve manje i da zapravo mnogi će reći i ne postoji; da apsurd bude veći, ja ću o istoj tematici pisati na temi koja je naslovljena na porodicu uglednih intelektualaca i koja s mesom, pa i onim faširanim nema mnogo zajedničkog, izuzev što je vjerovatno češći stanovnik menija pomenutih :D ; ali, valjda to kod nas tako i treba; u zemlji i društvu u kome je red, rad, disciplina, odgovornost, a izgledno je i rezultat incident, i ne može drugačije; uz neophodnu opasku o tome da zaista razumijem, poštujem,...pravo svakom pojedincu na vlastiti stav, razmišljanje,...i naravno iznošenje istih, kratak komentar na gospodina reditelja i autora teksta o mesu; ne pokušavajući shvatiti dubinu poruke i promišljanja istog, ostavljajući iza sebe dilemu konteksta, kritike ideologije, ličnih stavova, vremenskog konteksta,...zar je (namjerno neću upotrijebiti negaciju i takav kontekst pitanja), najbolji, najkvalitetniji, najsretniji, naj... dva ljudska bića, insana nazvati "faširanim ili bilo kakvim drugim mesom"; zamislite da Vas, Vašu sestru, dijete,...ili Vas gospođo vlaisavljević neko na, recimo ulici nazove mesom; složit će te se, da Vam ne bi bilo svejedno, naprotiv; ne moram i neću uopće pokušati da dočaram razliku između takvog "prozivanja" i kolumne ozbiljnog intelektualca i javne ličnosti; dalje zaista ne bih, izuzev da kažem da je moje pravo ne složiti se s mišljenjem i stavovima bilo koga;

...rekao bih još štogod o stavovima g. vlaisavljević, iznesenih u političkom magazinu crta, na temu svevišefalićeg mesa; po mom skromnom mišljenju, uopće govoreći, pravdati jednu lošu stvar nekom drugom, jednako ili više-manje lošom, je nelogično, neopravdano, besmisleno, a neki će reći i simptomatično; vjerujem duboko da je teško pronaći čovjeka koji će kazati da je sarajevo ili bilo koji drugi prostor u bih (i u svijetu) ogledalo multi... u punom smislu te riječi; neću kazati ništa novo ako kažem da je svaki taj "multi... ideal kome se teži, i koga je nemoguće ostvariti-i gdje je ključna riječ stremljenje"; usput da kažem, da naše stremljenje i nije baš onakvo kakvo bi trebalo biti; smatram da, zavisno od teze koju zastupamo, ličnih stavova ili drugog, svako od nas može pronaći primjere koju idu u prilog istom (neko više, neko manje primjera); kad je riječ o iznošenju stavova "s druge strane" i intelektualnih elita (ma kako to zvučalo i šta značilo), o mješanim brakovima, neophodno je iste također kritički vrednovati; s obzirom na vremensku distancu, običan puk to vjerovatno neće i ne može napraviti-tu dolazimo do novinara i novinarskog pristupa i mogućnosti suočavanja autora iznesenih stavova javno sa pomenutim tezama; bez obzira na vrijeme rata i stanje duha (a, onaj ko nije proživio ratne strahote, i nije bio svakodnevno izložen istima, ne zna i nije u stanju shvatiti), kako na ljude rat utiče, pogotovo rat kao u bih, okolnosti u kojima su izrečeni stavovi, iapk ne "peru" autore; neki bi kazali da je moguće onda porediti i vrijeme u kome stavovi iznose, i da i to može biti oporavdanje, olakšavajuća okolnost, alibi,...po meni...ne
_Saša_

#1848 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by _Saša_ »

Istina je da smo svi pomalo isfrustrirani, a i kako necemo biti. Prodavanje magle je svakodnevno. Na kraju krajeva i sam autor kolumne je sigurno iznenadjen reakcijom preostalih 50 - 60 mjesanih brakova iz Bosne i Hercegovine vjerovatno cak ne moze ni doci sebi ocekujuci da ce ga licemjerna javnost podrzati ali ocito nije shvatio da ti ljudi ista i vrijede ne bi bili to sto jesu - nacionalisti. A sto se tice multikulturalnog Sarajeva, pitajte rome ili eto sandzaklije kako se oni nose sa multikulturalnoscu u ovom gradu ili opcenito u BiH.
VjecitiStudent

#1849 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by VjecitiStudent »

_Saša_ wrote:Istina je da smo svi pomalo isfrustrirani, a i kako necemo biti. Prodavanje magle je svakodnevno. Na kraju krajeva i sam autor kolumne je sigurno iznenadjen reakcijom preostalih 50 - 60 mjesanih brakova iz Bosne i Hercegovine vjerovatno cak ne moze ni doci sebi ocekujuci da ce ga licemjerna javnost podrzati ali ocito nije shvatio da ti ljudi ista i vrijede ne bi bili to sto jesu - nacionalisti. A sto se tice multikulturalnog Sarajeva, pitajte rome ili eto sandzaklije kako se oni nose sa multikulturalnoscu u ovom gradu ili opcenito u BiH.
Da ih je 50-60, ne bi bili trn u oku.
Romi, nazalost, imaju probleme svugdje.
saibaba

#1850 Re: Vlaisavljevići - ALL ABOUT

Post by saibaba »

Anonimka wrote:Evo, ja cu poceti tako sto cu lijepo zamoliti sve one forumase koji tvrde da @_Saša_ nije upravu, da ga demantuju. I ne samo to, nego da nam oboma otvore oci i uvedu nas u te visoko tolerantne i multikulturne krugove Sarajeva. Takodjer cu zamoliti da niko pri tome kao referencu ne uzima svoju porodicu i najuzi krug prijatelja. To, hvala Bogu (kojem god, jer mi ovdje i bogova imamo napretek, toliko smo multi), imam i sama. Kako nisam, kao Sanja V. i bilo koji javni govornik, ogranicena da ne mogu pisati o sebi, to cu i uraditi. Sjecam se kako su me u ratu poducavali da ne trebam svoju nanu zvati baka, jer je to "njihov" naziv. Pomislite kako je veselo bilo kad se ispostavilo da je baka ipak baka. Sjecam se da je moj otac u punoj ratnoj spremi isao da prijeti komsijama, "nasim", da joj prestanu ostavljati nozeve i poruke pred vratima kako ce je zaklati, staricu, ne zato sto je cetnikusa, nego samo zato da se dodje do jos jednog stana. Ali, dobro, to je ratna prica i kontekst joj je takav kakav je. Evo jedna predratna: Moja nana (ovaj put zaista nana), nije osunetila svog sina, gore spomenutog, sve do njegove 14. godine zato sto je bila u bliskom krvnom srodstvu sa jednim od najvaznijih ljudi u bivsoj nam drzavi, pa se svaki korak pratio. Pa je to na kraju ucinila, jer tako red i vjera nalazu. Pa on i danas kaze da mu je to veca trauma od ranjavanja u ratu. Evo jedna postratna: Toj istoj mojoj baki, danas zeni od 80+ godina, djeca uzrasta 5,6,7 osnovne bacaju svake zime grudve u prozore i pri tome joj psuju srpsku i cetnicku mater. To su djeca koja rat nisu dozivjela, nisu bili svojim roditeljima, rekla bih, ni u primisli. Toj baki na interfonu stoji muslimansko prezime, jer je od '56. udata za muslimana, koji je, doduse, davno umro, pa valjda nije dovoljno dobar argument da je odbrani od njenog cetnikovanja, ali eto... ta djeca koja usput prolaze pored njene zgrade na putu do jedne od najboljih sarajevskih osnovnih skola ipak znaju koja je to cetnikusa.
Rece neko da mu se ne ulazi u krevet, da ne citiram, nije pristojno. I upravu je covjek, sasvim. Medjutim, kao sto napisa Sanja V. ili kako je zamalo napisala Sanja H., a znam dosta takvih primjera, ulazi nam se u krevet svaki put kad "proizvod" tog kreveta donosimo na svijet. To se ne moze osporiti. E, to je mainstream. Kao sto je cinjenica, iako je na portalu bilo onih koji nisu shvatili metaforu, kako rece jedna od komentatorica, da se u eminentnim sarajevskim restoranima ne moze pojesti svinjetina. Sad, nije to nesto posebno znacajno za multikulturu i demokratiju, ja je prva ne jedem, ali mi je znalo biti neugodno kad me gosti iz drugih zemalja pitaju zasto je tako, i da li smo postali Teheran. A ja zelim tvrditi i vjerovati da nismo. Ne zato sto sam i sama mijesana, nego zato sto sam odrasla na ideji nekadasnjeg Sarajeva. Naravno, demantujte me molim vas, ali samo sa popisom 10 eminentnih restorana i vrhunskih kuhara koji to spremaju, a ne izgovaraju se komentarima tipa: nemam ja nista protiv toga, ali eto, musterije ne vole itd.
Eh, kako bih sad parirala prici o toleranciji i neizmjernoj ljubavi koja cvjeta Sarajevom, a samo Sanja V. iz njoj znanih razloga, uglavnom su pare u pitanju, ali mora ih biti jos, zeli to drugacije prikazati, evo jos dva primjera iz srca Sarajeva: prije nekoliko ljeta, prolazi moja prijateljica Bascarsijom, na putu prema Ekonomskom fakultetu, gdje cemo se naci i zaustavlja je momak. Ljubazan, kaze joj: sestro, to kako se ti oblacis nije dobro i rusi nas moral. To kako se ona obukla je haljina do poda, ali bez rukava. Ona mu na to kaze: ja se zovem Ljiljana, i on pobjegne glavom bez obzira. Zove se, inace, Selma i dolazi iz dijela grada u kome se u mekteb islo cim se progleda i prije rata. Ali, eto, nije smatrala da je neki "brat" treba uciti kako se obuci. Jos jedan primjer, za koji ste sigurno culi jer se mnogo o njemu pisalo u medijima, je kada su momka i djevojku presreli na Vilsonovom i njega pretukli zato sto se na klupici ljubio sa njom. To se isto desava u Sarajevu. Iako su u pitanju zaista bas ekstremni primjeri. Medjutim, ova tolerancija na koju se pozivate takodjer je veoma ekstremna. Znam to, jer sam, kao sto rekoh, mnogo puta dozivjela netoleranciju. A spadam u najbezbolniju varijantu mijesanih, i ime i prezime su mi bosnjacki. Ali, eto, sazna se nekako, u skoli, na fakultetu, na poslu da nisam bas najcistija. I nije mi niko nikad rekao kako da se obucem, ali bude dobronamjernih upita treba li mi se i sta cestitati, kako ja gledam na ovo ili ono, do te mjere da mi je prije nekoliko godina prijateljica, bas bliska prijateljica koja je bila izricito protiv povratka u grad "cetnika" i "ustasa" koji su to sve provodili po Kanadama, Australijama i slicnim zemljama rekla da su moji stavovi previse meki i odraz moje genetike, dakle, greska dolazi otud sto moj cetnicki kod prepoznaje njihov, pa mi nije problem da ih primim nazad u nase, muslimansko Sarajevo. To je doslo od prijateljice koja u svojoj velikoj posvecenosti vjeri ne razlikuje pojmove hodze i mujezina...Ali, dobro, sve su to proizvodi ovog naseg drustva, i nista nije spontano. Danas ta moja prijateljica ima bitno drugacije stavove, zivi u Banjoj Luci. I priznaje da je bila zadojena onom situacijom koju je zatekla u postratnom Sarajevu u koje je dosla '97.
Moram, iako bih voljela da nije tako, ostati pri tome da Sasina i moja iskustva spadaju u mainstream, a tolerancija o kojoj govorite i primjeri koje sam ja navela, su ipak izuzeci. Koliko bismo intimno zeljeli da je drugacije je jedna stvar, a koliko smo spremni da to branimo kao objektivnu cinjenicu je nesto sasvim drugo. Vidim da smo dogurali i do revolucionarnih poklica, i to je super, ali se bojim da ovaj konstantni lov na vjestice, u ovom slucaju vjesticu Sanju V. ipak nije bas najbolje usmjeren. Ali o tome sam vec potrosila previse rijeci otkako sam ovdje. To koliko svaka njena rijec ovdje izazove revoluciju postaje tema za onog istog Frojda, kojeg smo nedavno zazivali.
Zelim vam da uzivate u sarajevskoj toleranciji, i svakako pozovete Sasu, mene i sve one koji mogu svjedociti drugacije da vam se pridruzimo.
Postovana Sanja, hvala vam na tekstu kojim ste progovorili ustima mnogih od nas, koji bismo voljeli da nije ovako kako je.

I svakako, draga Katarina, molim te da nam jednom umjesto klipa koji smo, kao i tvoju nadmenu poentu morali uvaziti, jednom postavis svoju diplomu sa Sorbone ili Harvarda, jer sve ispod toga je nista za tebe i tvoju mudrost :)
Glupo mi je sto moram ovo da govorim ali ja imam u svom drustvu Srba neki od njih čak nisu ni iz Sarajeva a dosli su poslije rata tu da zive i kojima je sarajevo vise neko fantasticno ljudi imaju dobre poslove kupuju stanove zive normanim zivotom bez ikakvih problema ... Ako sa svinjetinom aludiras na neke islamske zabrane pa i alkohol je u istom rangu zabrane kao i svinjetina pa se toci u svakom restoranu ... Zao mi je zbog tvojih losih iskustava ali mislim da je svojim postovima samo jos vise potenciras podjele ... Slazem se da je uvijek potrebo vise tolerancije u svakom pogledu na samo u Sarajevu nego svugdje, ali treba biti tolerantan i prema Sarajevu ipak je to grad koji se zestoko napatio ...
Post Reply