GRAS - karte

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Baudelaire

#1826 Re: GRAS - karte

Post by Baudelaire »

Chmoljo wrote:
Dado34 wrote:Ne da mi se listati svih 70 i kusur postova, prelistao sam 2-3 naprijed isto tako pozadi. Zanima me dakle ako moze neko da potvrdi: Nemaju pravo da ako te uhvate bez karte traze licnu kartu (naravno provokacije su tu oduvjek)? I ako te zapisu nista ne dolazi na adresu? Nemaju nikakvih zakonskih osnova da podnose bilo kakve tuzbe, osim u slucaju da se revizor oklizne i udari glavom u koljeno?
ličnu kartu si dužan pokazati samo ovlaštenoj osobi. ovlaštene osobe su pripadnici MUP-a.
U principu je sve stvar dobre volje službenika MUP-a. Revizor ti može pozvati policiju, a mali je broj situacija kad će oni doći na poziv revizora u tramvaju. A meni se baš to desilo :D
kokuz_sa

#1827 Re: GRAS - karte

Post by kokuz_sa »

Chmoljo wrote:
Dado34 wrote:Ne da mi se listati svih 70 i kusur postova, prelistao sam 2-3 naprijed isto tako pozadi. Zanima me dakle ako moze neko da potvrdi: Nemaju pravo da ako te uhvate bez karte traze licnu kartu (naravno provokacije su tu oduvjek)? I ako te zapisu nista ne dolazi na adresu? Nemaju nikakvih zakonskih osnova da podnose bilo kakve tuzbe, osim u slucaju da se revizor oklizne i udari glavom u koljeno?
ličnu kartu si dužan pokazati samo ovlaštenoj osobi. ovlaštene osobe su pripadnici MUP-a.
DGS-a,OSA-e,SIPA-e,sudski policajci i VP

@Baudelaire
i meni zvali policiju i dosli policajci legitimisali me i eto pitali sta je problem..pokusali dati moje podatke revama..ja im rekao da nemaju pravo bez sudske odluke davati moje podatke i da ako daju podatke mogu da budu disciplinski kaznjeni od strane svoga nadredjenoga..i cika policajac mi vratio licnu i ja nastavio svojim putem a oni u autic..a cika reve ostale ko popisane :D
Baudelaire

#1828 Re: GRAS - karte

Post by Baudelaire »

A jbg, šta sam ja znao tad, nisam imao puno iskustva ni s revama ni s policijom hvala Bogu :D
DON_eARL

#1829 Re: GRAS - karte

Post by DON_eARL »

Kakav je belaj danas bio kod televizije? Zaustavljan tramvaj na stanici, izlijeće stariji lik na prednja vrata, pretrčava ulicu, revizor za njim nešto pokazuje. Iza tramvaja drotovi parkirani...
sanaman

#1830 Re: GRAS - karte

Post by sanaman »

kokuz_sa wrote:
Chmoljo wrote:

@Baudelaire
i meni zvali policiju i dosli policajci legitimisali me i eto pitali sta je problem..pokusali dati moje podatke revama..ja im rekao da nemaju pravo bez sudske odluke davati moje podatke i da ako daju podatke mogu da budu disciplinski kaznjeni od strane svoga nadredjenoga..i cika policajac mi vratio licnu i ja nastavio svojim putem a oni u autic..a cika reve ostale ko popisane :D
Ne ulazeci u sistem GRAS-a, takav je kakav...usluga itd. ALI ovo je moguce samo u BiH, da udjes u tramavaj i iskoristis uslugu prevoza, ostetis firmu za odredjeni iznos a ta ista firma nema pravo da uzme te podatke od policije ili ta ista policija nema ovlastenja da proslijedi podatke kako bi GRAS naplatio nastalu stetu.
kokuz_sa

#1831 Re: GRAS - karte

Post by kokuz_sa »

sanaman wrote:
kokuz_sa wrote:
Chmoljo wrote:[

@Baudelaire
Ne ulazeci u sistem GRAS-a, takav je kakav...usluga itd. ALI ovo je moguce samo u BiH, da udjes u tramavaj i iskoristis uslugu prevoza, ostetis firmu za odredjeni iznos a ta ista firma nema pravo da uzme te podatke od policije ili ta ista policija nema ovlastenja da proslijedi podatke kako bi GRAS naplatio nastalu stetu.
ima pravo ako su i tramvaju koji je vlasnistvo grasa..ali nema pravo ako si na stanici koja je vlasnistvo kantona(nema veze sto je i gras u vlasnistvu kantona)
sanaman

#1832 Re: GRAS - karte

Post by sanaman »

@kokuz_sa nema veze gdje si...logicno bi bilo ako je osoba A ostetila GRAS jer nije platila kartu utvrditi njene licne podatke nebitno gdje se nalazi, jer ako se to ne ucini GRAS ne moze nadoknaditi nastalu stetu. Jer samim cinom ulaska u tramvaj sklapas ugovor i obavezujes se da postujes pravila prevoznika o kupovini karte i pokazivanju itd.
poznanik

#1833 Re: GRAS - karte

Post by poznanik »

U FBiH ne postoji zakon koji tretira javni gradski saobraćaj (cestovni ili željeznički, ili zračni (uspinjača), tako da ne postoji ni pravni osnov za kontrolu voznih karata u vozilima javnog gradskog saobraćaja od strane "ovlaštenih" kontrolora, konkretno - revizora GRAS-a.

Ovu oblast trenutno rješava Zakon o cestovnom saobraćaju FBiH, koji putnika obavezuje samo da kupi kartu za prevoz, a ne da je "poništava" ili na drugi način "verificira". Dovoljno je da je pokaže vozaču na ulazu u vozilo.

Jedine osobe, ovlaštene za kontrolu putnih karata, su inspektori Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, niko drugi!

Revizori GRAS-a svojim zahtjevima za kontrolu karata u vozilima GRAS-a, zahtjevima za kontrolu osobnih dokumenata, pisanjem "prekršajnih" prijava, maltretiranjem putnika, itd. krše nekoliko zakona i propisa, i svako takvo djelovanje treba odmah prijaviti policiji.

Inače, u FBiH građani nisu u obavezi sa sobom nositi osobne identifikacione dokumente, ali ih moraju imati.
neo7

#1834 Re: GRAS - karte

Post by neo7 »

Inače, u FBiH građani nisu u obavezi sa sobom nositi osobne identifikacione dokumente, ali ih moraju imati.
Ako sam dobro razumio ne moras imati licnu ? Moj kolega dobio 40KM kazne jer nije imao licnu kod sebe...?
Mr. Brightside

#1835 Re: GRAS - karte

Post by Mr. Brightside »

poznanik wrote: Inače, u FBiH građani nisu u obavezi sa sobom nositi osobne identifikacione dokumente, ali ih moraju imati.
siguran si?
poznanik

#1836 Re: GRAS - karte

Post by poznanik »

neo7 wrote:
Ako sam dobro razumio ne moras imati licnu ? Moj kolega dobio 40KM kazne jer nije imao licnu kod sebe...?
Nisi dobro razumio, moraš imati ličnu kartu, ali je ne moraš nositi uz sebe.
poznanik

#1837 Re: GRAS - karte

Post by poznanik »

armin.i.am wrote:
poznanik wrote: Inače, u FBiH građani nisu u obavezi sa sobom nositi osobne identifikacione dokumente, ali ih moraju imati.
siguran si?
Da. U ranijem zakonu o ličnoj karti, prijeratnom, građani su imali obavezu nositi je sa sobom. U aktuelnom Zakonu o ličnoj karti državljana BiH nema te odredbe.
neo7

#1838 Re: GRAS - karte

Post by neo7 »

poznanik wrote:
neo7 wrote:
Nisi dobro razumio, moraš imati ličnu kartu, ali je ne moraš nositi uz sebe.
Razumio sam ja dobro, samo ne shvatam kako je kolega dobio kaznu i na kojoj je pisalo ako se dobro sjecam "zbog ne nosenja osobnih dokumenata".
kokuz_sa

#1839 Re: GRAS - karte

Post by kokuz_sa »

poznanik mozes li molim te ovo za kontrolu karata popratiti zakonskim clanovima..
tacni clanovi ovoga dole navedenog..a ne bi bilo lose ni ove clanove z anenosanje LK da kazes koji su..ali eto da te ne mucim grass mi je prioritet i ti clanovi :)

"Zakon o cestovnom saobraćaju FBiH, koji putnika obavezuje samo da kupi kartu za prevoz, a ne da je "poništava" ili na drugi način "verificira". Dovoljno je da je pokaže vozaču na ulazu u vozilo.

Jedine osobe, ovlaštene za kontrolu putnih karata, su inspektori Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, niko drugi!"
poznanik

#1840 Re: GRAS - karte

Post by poznanik »

kokuz_sa wrote:poznanik mozes li molim te ovo za kontrolu karata popratiti zakonskim clanovima..
tacni clanovi ovoga dole navedenog..a ne bi bilo lose ni ove clanove z anenosanje LK da kazes koji su..ali eto da te ne mucim grass mi je prioritet i ti clanovi :)
Na jednoj od 3-4 teme o GRAS-u, ovdje ili u Raznim diskusijama, sam detaljno opisao GRAS-ovu "kontrolu karata, mislim da je ljeto bilo, ove godine.

Pokušaću naći post, ili ću sve ponoviti.

Što se tiče Zakona o ličnoj karti, nije decidno navedena odredba da se ne nosi, već u zakonu nije određena obaveza državljana BiH da je nose uz sebe, samo da je ima...
kokuz_sa

#1841 Re: GRAS - karte

Post by kokuz_sa »

i tako..gras danas poslao zahtijev kantonalnoj vladi da im odobri povecanje jednokratnih karata i mjesecnih kupona

meni mrsko racunat ali mi rekose oko 35% da traze skuplje karte pa eto ko izracuna neka kaze :D
Haris.ba

#1842 Re: GRAS - karte

Post by Haris.ba »

Ima nekakva odluka, pravilnik, nešta... što je donio grad Sarajevo, mislim negdje 89. E sada, ako je sljednik tog "grada" današnji "grad", kako objašnjavaju kontrolu karata na Ilidzi. :)

Bilo bi zanmljivo naći taj dokument u cjelosti. U tom dokumentu su svi ti famozni članovi o doplatnoj karti, poništavanju karte, ponašanju u vozilima grasa itd.
The Realist

#1843 Re: GRAS - karte

Post by The Realist »

kokuz_sa wrote:i tako..gras danas poslao zahtijev kantonalnoj vladi da im odobri povecanje jednokratnih karata i mjesecnih kupona

meni mrsko racunat ali mi rekose oko 35% da traze skuplje karte pa eto ko izracuna neka kaze :D
Baš čitam to, ali nisam pročitao da su predložili i da se njima smanje plate, pa da tako zajednički učestvuju u spašavanju firme.

I zna li iko za koliko će se smanjiti broj radnika?
poznanik

#1844 Re: GRAS - karte

Post by poznanik »

Haris.ba wrote:Ima nekakva odluka, pravilnik, nešta... što je donio grad Sarajevo, mislim negdje 89. E sada, ako je sljednik tog "grada" današnji "grad", kako objašnjavaju kontrolu karata na Ilidzi. :)

Bilo bi zanmljivo naći taj dokument u cjelosti. U tom dokumentu su svi ti famozni članovi o doplatnoj karti, poništavanju karte, ponašanju u vozilima grasa itd.

Današnji "GRAS" je osnovan Odlukom o organizovanju Javnog komunalnog preduzeća "Gradski saobraćaj"Sarajevo, objavljenom u "Službenim novine grada Sarajevo" broj 8/93), i nakon toga nastavlja s radom kao Kantonalno Javno komunalno preduzeće "Gradski saobraćaj"Sarajevo.

Odlukom o usklađivanju statusa JKP "Gradski saobraćaj" Sarajevo sa Zakonom o javnim preduzećima u FBiH, 2005. godine, prestali su da važe: Odluka o organizovanju JKP "Gradski saobraćaj" Sarajevo ("Službene novine Grada Sarajeva", broj 8/93), Odluka o preuzimanju prava osnivača Javnog komunalnog preduzeća "Gradski saobraćaj" Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 11/97), Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju JKP "Gradski saobraćaj" Sarajevo od 16.07.1998. godine i Odluka o dopunama Odluke o osnivanju JKP "Gradski saobraćaj" Sarajevo od 10.05.2001. godine.
StupskaBitanga

#1845 Re: GRAS - karte

Post by StupskaBitanga »

Budu li povecali cijenu karata a Vlada odobrila a da pritom se ne uđe u dubinsko snimanje preduzeća i otpuštanje stotina bespotrebnih radnika treba prvo Vladu pa onda Gras zapaliti :x :x :x :x :x :x
Baudelaire

#1846 Re: GRAS - karte

Post by Baudelaire »

StupskaBitanga wrote:Budu li povecali cijenu karata a Vlada odobrila a da pritom se ne uđe u dubinsko snimanje preduzeća i otpuštanje stotina bespotrebnih radnika treba prvo Vladu pa onda Gras zapaliti :x :x :x :x :x :x
Slažem se s ovim. Koliko još mogu guliti na ovaj način? Godinu, dvije? Koliko imaju vozila u voznom parku? Broj se smanjuje iz dana u dan, a ova koja su trenutno u funkciji će se ubrzo raspasti jer voze po duplo više ljudi nego što je predviđeno. Koliko imaju radnika i koliko njih radi u kontroli naplate karata? Zašto mangup od dva metra visine ne mora platiti kartu, a ja moram? Zašto moram čekati autobus nekih sat vremena, a uredno plaćam svoju kartu?
opa22

#1847 Re: GRAS - karte

Post by opa22 »

pa nije on kriv sto je visok 2m a revizori pic... (izuzev plavke) :lol:

ma tko jos GRAS shvata ozbiljno
Baudelaire

#1848 Re: GRAS - karte

Post by Baudelaire »

opa22 wrote:pa nije on kriv sto je visok 2m a revizori pic... (izuzev plavke) :lol:

ma tko jos GRAS shvata ozbiljno
Pa i ne krivim njega, krivim revizore. Niđe veze pristup. Ako im je mal procenat naplate, neće ga sigurno povećati povećanjem cijene karte. A ko ih shvata ozbiljno? Pa možda svi oni koji su osuđeni da se pate sa njima?
opa22

#1849 Re: GRAS - karte

Post by opa22 »

Pa upravo oni koji su osuđeni da se pate s GRAS-on ih ne shvataju ozbiljno, ja sam jedan od njih.
Baudelaire

#1850 Re: GRAS - karte

Post by Baudelaire »

opa22 wrote:Pa upravo oni koji su osuđeni da se pate s GRAS-on ih ne shvataju ozbiljno, ja sam jedan od njih.
Shvatao ih ozbiljno ili ne, kad je ispit u 12, a ja moram krenuti sat i po prije i opet se nadati samo da ću stići, moram se nervirati.
Post Reply