U principu je sve stvar dobre volje službenika MUP-a. Revizor ti može pozvati policiju, a mali je broj situacija kad će oni doći na poziv revizora u tramvaju. A meni se baš to desiloChmoljo wrote:ličnu kartu si dužan pokazati samo ovlaštenoj osobi. ovlaštene osobe su pripadnici MUP-a.Dado34 wrote:Ne da mi se listati svih 70 i kusur postova, prelistao sam 2-3 naprijed isto tako pozadi. Zanima me dakle ako moze neko da potvrdi: Nemaju pravo da ako te uhvate bez karte traze licnu kartu (naravno provokacije su tu oduvjek)? I ako te zapisu nista ne dolazi na adresu? Nemaju nikakvih zakonskih osnova da podnose bilo kakve tuzbe, osim u slucaju da se revizor oklizne i udari glavom u koljeno?
GRAS - karte
-
Baudelaire
#1826 Re: GRAS - karte
- kokuz_sa
#1827 Re: GRAS - karte
DGS-a,OSA-e,SIPA-e,sudski policajci i VPChmoljo wrote:ličnu kartu si dužan pokazati samo ovlaštenoj osobi. ovlaštene osobe su pripadnici MUP-a.Dado34 wrote:Ne da mi se listati svih 70 i kusur postova, prelistao sam 2-3 naprijed isto tako pozadi. Zanima me dakle ako moze neko da potvrdi: Nemaju pravo da ako te uhvate bez karte traze licnu kartu (naravno provokacije su tu oduvjek)? I ako te zapisu nista ne dolazi na adresu? Nemaju nikakvih zakonskih osnova da podnose bilo kakve tuzbe, osim u slucaju da se revizor oklizne i udari glavom u koljeno?
@Baudelaire
i meni zvali policiju i dosli policajci legitimisali me i eto pitali sta je problem..pokusali dati moje podatke revama..ja im rekao da nemaju pravo bez sudske odluke davati moje podatke i da ako daju podatke mogu da budu disciplinski kaznjeni od strane svoga nadredjenoga..i cika policajac mi vratio licnu i ja nastavio svojim putem a oni u autic..a cika reve ostale ko popisane
-
Baudelaire
#1828 Re: GRAS - karte
A jbg, šta sam ja znao tad, nisam imao puno iskustva ni s revama ni s policijom hvala Bogu 
-
DON_eARL
#1829 Re: GRAS - karte
Kakav je belaj danas bio kod televizije? Zaustavljan tramvaj na stanici, izlijeće stariji lik na prednja vrata, pretrčava ulicu, revizor za njim nešto pokazuje. Iza tramvaja drotovi parkirani...
-
sanaman
#1830 Re: GRAS - karte
Ne ulazeci u sistem GRAS-a, takav je kakav...usluga itd. ALI ovo je moguce samo u BiH, da udjes u tramavaj i iskoristis uslugu prevoza, ostetis firmu za odredjeni iznos a ta ista firma nema pravo da uzme te podatke od policije ili ta ista policija nema ovlastenja da proslijedi podatke kako bi GRAS naplatio nastalu stetu.kokuz_sa wrote:DGS-a,OSA-e,SIPA-e,sudski policajci i VPChmoljo wrote:ličnu kartu si dužan pokazati samo ovlaštenoj osobi. ovlaštene osobe su pripadnici MUP-a.Dado34 wrote:Ne da mi se listati svih 70 i kusur postova, prelistao sam 2-3 naprijed isto tako pozadi. Zanima me dakle ako moze neko da potvrdi: Nemaju pravo da ako te uhvate bez karte traze licnu kartu (naravno provokacije su tu oduvjek)? I ako te zapisu nista ne dolazi na adresu? Nemaju nikakvih zakonskih osnova da podnose bilo kakve tuzbe, osim u slucaju da se revizor oklizne i udari glavom u koljeno?
@Baudelaire
i meni zvali policiju i dosli policajci legitimisali me i eto pitali sta je problem..pokusali dati moje podatke revama..ja im rekao da nemaju pravo bez sudske odluke davati moje podatke i da ako daju podatke mogu da budu disciplinski kaznjeni od strane svoga nadredjenoga..i cika policajac mi vratio licnu i ja nastavio svojim putem a oni u autic..a cika reve ostale ko popisane
- kokuz_sa
#1831 Re: GRAS - karte
ima pravo ako su i tramvaju koji je vlasnistvo grasa..ali nema pravo ako si na stanici koja je vlasnistvo kantona(nema veze sto je i gras u vlasnistvu kantona)sanaman wrote:Ne ulazeci u sistem GRAS-a, takav je kakav...usluga itd. ALI ovo je moguce samo u BiH, da udjes u tramavaj i iskoristis uslugu prevoza, ostetis firmu za odredjeni iznos a ta ista firma nema pravo da uzme te podatke od policije ili ta ista policija nema ovlastenja da proslijedi podatke kako bi GRAS naplatio nastalu stetu.kokuz_sa wrote:DGS-a,OSA-e,SIPA-e,sudski policajci i VPChmoljo wrote:[
ličnu kartu si dužan pokazati samo ovlaštenoj osobi. ovlaštene osobe su pripadnici MUP-a.
@Baudelaire
-
sanaman
#1832 Re: GRAS - karte
@kokuz_sa nema veze gdje si...logicno bi bilo ako je osoba A ostetila GRAS jer nije platila kartu utvrditi njene licne podatke nebitno gdje se nalazi, jer ako se to ne ucini GRAS ne moze nadoknaditi nastalu stetu. Jer samim cinom ulaska u tramvaj sklapas ugovor i obavezujes se da postujes pravila prevoznika o kupovini karte i pokazivanju itd.
- poznanik
#1833 Re: GRAS - karte
U FBiH ne postoji zakon koji tretira javni gradski saobraćaj (cestovni ili željeznički, ili zračni (uspinjača), tako da ne postoji ni pravni osnov za kontrolu voznih karata u vozilima javnog gradskog saobraćaja od strane "ovlaštenih" kontrolora, konkretno - revizora GRAS-a.Dado34 wrote:Ne da mi se listati svih 70 i kusur postova, prelistao sam 2-3 naprijed isto tako pozadi. Zanima me dakle ako moze neko da potvrdi: Nemaju pravo da ako te uhvate bez karte traze licnu kartu (naravno provokacije su tu oduvjek)? I ako te zapisu nista ne dolazi na adresu? Nemaju nikakvih zakonskih osnova da podnose bilo kakve tuzbe, osim u slucaju da se revizor oklizne i udari glavom u koljeno?
Ovu oblast trenutno rješava Zakon o cestovnom saobraćaju FBiH, koji putnika obavezuje samo da kupi kartu za prevoz, a ne da je "poništava" ili na drugi način "verificira". Dovoljno je da je pokaže vozaču na ulazu u vozilo.
Jedine osobe, ovlaštene za kontrolu putnih karata, su inspektori Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, niko drugi!
Revizori GRAS-a svojim zahtjevima za kontrolu karata u vozilima GRAS-a, zahtjevima za kontrolu osobnih dokumenata, pisanjem "prekršajnih" prijava, maltretiranjem putnika, itd. krše nekoliko zakona i propisa, i svako takvo djelovanje treba odmah prijaviti policiji.
Inače, u FBiH građani nisu u obavezi sa sobom nositi osobne identifikacione dokumente, ali ih moraju imati.
- neo7
#1834 Re: GRAS - karte
Ako sam dobro razumio ne moras imati licnu ? Moj kolega dobio 40KM kazne jer nije imao licnu kod sebe...?Inače, u FBiH građani nisu u obavezi sa sobom nositi osobne identifikacione dokumente, ali ih moraju imati.
-
Mr. Brightside
#1835 Re: GRAS - karte
siguran si?poznanik wrote: Inače, u FBiH građani nisu u obavezi sa sobom nositi osobne identifikacione dokumente, ali ih moraju imati.
- poznanik
#1836 Re: GRAS - karte
Nisi dobro razumio, moraš imati ličnu kartu, ali je ne moraš nositi uz sebe.neo7 wrote:Ako sam dobro razumio ne moras imati licnu ? Moj kolega dobio 40KM kazne jer nije imao licnu kod sebe...?Inače, u FBiH građani nisu u obavezi sa sobom nositi osobne identifikacione dokumente, ali ih moraju imati.
- poznanik
#1837 Re: GRAS - karte
Da. U ranijem zakonu o ličnoj karti, prijeratnom, građani su imali obavezu nositi je sa sobom. U aktuelnom Zakonu o ličnoj karti državljana BiH nema te odredbe.armin.i.am wrote:siguran si?poznanik wrote: Inače, u FBiH građani nisu u obavezi sa sobom nositi osobne identifikacione dokumente, ali ih moraju imati.
- neo7
#1838 Re: GRAS - karte
Razumio sam ja dobro, samo ne shvatam kako je kolega dobio kaznu i na kojoj je pisalo ako se dobro sjecam "zbog ne nosenja osobnih dokumenata".poznanik wrote:Nisi dobro razumio, moraš imati ličnu kartu, ali je ne moraš nositi uz sebe.neo7 wrote:Ako sam dobro razumio ne moras imati licnu ? Moj kolega dobio 40KM kazne jer nije imao licnu kod sebe...?Inače, u FBiH građani nisu u obavezi sa sobom nositi osobne identifikacione dokumente, ali ih moraju imati.
- kokuz_sa
#1839 Re: GRAS - karte
poznanik mozes li molim te ovo za kontrolu karata popratiti zakonskim clanovima..
tacni clanovi ovoga dole navedenog..a ne bi bilo lose ni ove clanove z anenosanje LK da kazes koji su..ali eto da te ne mucim grass mi je prioritet i ti clanovi
"Zakon o cestovnom saobraćaju FBiH, koji putnika obavezuje samo da kupi kartu za prevoz, a ne da je "poništava" ili na drugi način "verificira". Dovoljno je da je pokaže vozaču na ulazu u vozilo.
Jedine osobe, ovlaštene za kontrolu putnih karata, su inspektori Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, niko drugi!"
tacni clanovi ovoga dole navedenog..a ne bi bilo lose ni ove clanove z anenosanje LK da kazes koji su..ali eto da te ne mucim grass mi je prioritet i ti clanovi
"Zakon o cestovnom saobraćaju FBiH, koji putnika obavezuje samo da kupi kartu za prevoz, a ne da je "poništava" ili na drugi način "verificira". Dovoljno je da je pokaže vozaču na ulazu u vozilo.
Jedine osobe, ovlaštene za kontrolu putnih karata, su inspektori Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, niko drugi!"
- poznanik
#1840 Re: GRAS - karte
Na jednoj od 3-4 teme o GRAS-u, ovdje ili u Raznim diskusijama, sam detaljno opisao GRAS-ovu "kontrolu karata, mislim da je ljeto bilo, ove godine.kokuz_sa wrote:poznanik mozes li molim te ovo za kontrolu karata popratiti zakonskim clanovima..
tacni clanovi ovoga dole navedenog..a ne bi bilo lose ni ove clanove z anenosanje LK da kazes koji su..ali eto da te ne mucim grass mi je prioritet i ti clanovi![]()
Pokušaću naći post, ili ću sve ponoviti.
Što se tiče Zakona o ličnoj karti, nije decidno navedena odredba da se ne nosi, već u zakonu nije određena obaveza državljana BiH da je nose uz sebe, samo da je ima...
- kokuz_sa
#1841 Re: GRAS - karte
i tako..gras danas poslao zahtijev kantonalnoj vladi da im odobri povecanje jednokratnih karata i mjesecnih kupona
meni mrsko racunat ali mi rekose oko 35% da traze skuplje karte pa eto ko izracuna neka kaze
meni mrsko racunat ali mi rekose oko 35% da traze skuplje karte pa eto ko izracuna neka kaze
- Haris.ba
#1842 Re: GRAS - karte
Ima nekakva odluka, pravilnik, nešta... što je donio grad Sarajevo, mislim negdje 89. E sada, ako je sljednik tog "grada" današnji "grad", kako objašnjavaju kontrolu karata na Ilidzi. 
Bilo bi zanmljivo naći taj dokument u cjelosti. U tom dokumentu su svi ti famozni članovi o doplatnoj karti, poništavanju karte, ponašanju u vozilima grasa itd.
Bilo bi zanmljivo naći taj dokument u cjelosti. U tom dokumentu su svi ti famozni članovi o doplatnoj karti, poništavanju karte, ponašanju u vozilima grasa itd.
-
The Realist
#1843 Re: GRAS - karte
Baš čitam to, ali nisam pročitao da su predložili i da se njima smanje plate, pa da tako zajednički učestvuju u spašavanju firme.kokuz_sa wrote:i tako..gras danas poslao zahtijev kantonalnoj vladi da im odobri povecanje jednokratnih karata i mjesecnih kupona
I zna li iko za koliko će se smanjiti broj radnika?
- poznanik
#1844 Re: GRAS - karte
Haris.ba wrote:Ima nekakva odluka, pravilnik, nešta... što je donio grad Sarajevo, mislim negdje 89. E sada, ako je sljednik tog "grada" današnji "grad", kako objašnjavaju kontrolu karata na Ilidzi.
Današnji "GRAS" je osnovan Odlukom o organizovanju Javnog komunalnog preduzeća "Gradski saobraćaj"Sarajevo, objavljenom u "Službenim novine grada Sarajevo" broj 8/93), i nakon toga nastavlja s radom kao Kantonalno Javno komunalno preduzeće "Gradski saobraćaj"Sarajevo.
Odlukom o usklađivanju statusa JKP "Gradski saobraćaj" Sarajevo sa Zakonom o javnim preduzećima u FBiH, 2005. godine, prestali su da važe: Odluka o organizovanju JKP "Gradski saobraćaj" Sarajevo ("Službene novine Grada Sarajeva", broj 8/93), Odluka o preuzimanju prava osnivača Javnog komunalnog preduzeća "Gradski saobraćaj" Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 11/97), Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju JKP "Gradski saobraćaj" Sarajevo od 16.07.1998. godine i Odluka o dopunama Odluke o osnivanju JKP "Gradski saobraćaj" Sarajevo od 10.05.2001. godine.
-
StupskaBitanga
#1845 Re: GRAS - karte
Budu li povecali cijenu karata a Vlada odobrila a da pritom se ne uđe u dubinsko snimanje preduzeća i otpuštanje stotina bespotrebnih radnika treba prvo Vladu pa onda Gras zapaliti

-
Baudelaire
#1846 Re: GRAS - karte
Slažem se s ovim. Koliko još mogu guliti na ovaj način? Godinu, dvije? Koliko imaju vozila u voznom parku? Broj se smanjuje iz dana u dan, a ova koja su trenutno u funkciji će se ubrzo raspasti jer voze po duplo više ljudi nego što je predviđeno. Koliko imaju radnika i koliko njih radi u kontroli naplate karata? Zašto mangup od dva metra visine ne mora platiti kartu, a ja moram? Zašto moram čekati autobus nekih sat vremena, a uredno plaćam svoju kartu?StupskaBitanga wrote:Budu li povecali cijenu karata a Vlada odobrila a da pritom se ne uđe u dubinsko snimanje preduzeća i otpuštanje stotina bespotrebnih radnika treba prvo Vladu pa onda Gras zapaliti![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- opa22
#1847 Re: GRAS - karte
pa nije on kriv sto je visok 2m a revizori pic... (izuzev plavke)
ma tko jos GRAS shvata ozbiljno
-
Baudelaire
#1848 Re: GRAS - karte
Pa i ne krivim njega, krivim revizore. Niđe veze pristup. Ako im je mal procenat naplate, neće ga sigurno povećati povećanjem cijene karte. A ko ih shvata ozbiljno? Pa možda svi oni koji su osuđeni da se pate sa njima?opa22 wrote:pa nije on kriv sto je visok 2m a revizori pic... (izuzev plavke)![]()
- opa22
#1849 Re: GRAS - karte
Pa upravo oni koji su osuđeni da se pate s GRAS-on ih ne shvataju ozbiljno, ja sam jedan od njih.
-
Baudelaire
#1850 Re: GRAS - karte
Shvatao ih ozbiljno ili ne, kad je ispit u 12, a ja moram krenuti sat i po prije i opet se nadati samo da ću stići, moram se nervirati.opa22 wrote:Pa upravo oni koji su osuđeni da se pate s GRAS-on ih ne shvataju ozbiljno, ja sam jedan od njih.