Citah negdje, konkretno o opsadi Groznog, da nije bilo bjezanja kad ova skalamerija oplete. Od snajperiste ostane fleka na zidu
Snajperisti u Sarajevu..
- Cyrax
#1826 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ovim vozilima su Rusi jebali majku snajperistima u zgradama.
Citah negdje, konkretno o opsadi Groznog, da nije bilo bjezanja kad ova skalamerija oplete. Od snajperiste ostane fleka na zidu
.
-
felsh
#1827 Re: Snajperisti u Sarajevu..
ja zamisljam kako se voza ulicama i izviri i oplete po trebevicu po znanim takama e mudo marijanovo bi sjedilo gore pilo i senlucilo 
- pirpa
#1828 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Može i ovaj.славянин wrote: Ramzess poslije duge noci u lokalnom pabu![]()
- Ramzess Veliki
#1829 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Hoću i ja ovo !!! Za one što sviraju kad ne kreneš prije zelenog na semaforu!
-
felsh
#1830 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Meni se ucini da je mokrom krpom udario po autobusu

- славянин
#1831 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sto spasise taoce u pm
pa mogli su komotno tenkom roknut autobus da djaba ne jurcaju okolo 
-
Trgenbauer
#1832 Re: Snajperisti u Sarajevu..
zogerom spuco hahahafelsh wrote:Meni se ucini da je mokrom krpom udario po autobusu![]()
-
cindrlimindrli
#1833 Re: Snajperisti u Sarajevu..
"shock grenade", nista porokat, prvo sokiraT pa onda porokat.Ramzess Veliki wrote: Čim ovo raskupusa autobus jadna im majka ...
-
kosava
#1834 Re: Snajperisti u Sarajevu..
IK = Igman KonjicDozer wrote:Mmmmm.... Nisam siguran da sam to ikada vidjeo....Ovo 86 i 81 bi trebalo da su godista proizvodnje. Posto kalibar 5.39 ne postoji (postoji ruski 5.45), to 539 bi mogla biti i neka fabricka oznaka serije...1) IK 86 (zeleni krug gdje udara igla);
2) 539 81 (crveni krug);
3) 539 81 (crveni krug).
Haj'd skeniraj/uslikaj to, pa postiraj da vidimo. Sa svih strana. Stavi otvor cahure pored kakvog linijara, radi lakseg pracenja.
539 je serijski broj a 81 bi bila godina prozvodnje .
Odoh u ostavu da zavirim u municijske sanduke pa cu mozda znati vise
-
kosava
#1835 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nije Dozer nije jest prva bila sto se nije morala cisiti bar su tako rekli vojsci , sto moj prijatelj kaze nosio M-14 samo je operes u potoku a onda mi dali nekakvu plasticnu puskicu . Samo je cisti i nemoj da curi ulje ko iz bureka i nece se zaglaviti.Dozer wrote:Inace, M16 je puska s najvise zastoja u istoriji oruzja. Ali, eto, ameri je guraju, reklamiraju, bla, bla
Generalno, 5,56 kalibar o ruzje za njega ima dosta sitnije dijelove od vecih kalibara, a kako su punjenja u tim mecima jaka, tako ti mehanizmi trpe dosta jaka opterecenja. Istovremeno, puno se brze i lakse prljaju i radi toga je i veca mogucnost zastoja pri ucestalom pucanju vece kolicine metaka.
Moze na 800 pogodak , nemogu ja al ti bi mogao pogoditi par mojih drugova gadju na 800 na Applessed takmicenjima sa zrnima od 70 do 77 grns ali sa 1:7 korakom uvijanja . Standardna 1:9 kuv( twist) najbolje rezultate postize sa municijom do 68 grns tako da M855 od 62 grns idealno za standardnu vojnicku cijev sa 1;9 kuv .
http://www.appleseedinfo.org/index.html
-
kosava
#1836 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nema nista od zamjene , zato imas upper za m-4 u 7,62x51 , samo skini upper u 223/5.56x45 i montiraj 7,62x51 .славянин wrote:FN SCAR MK16/17 je "zajednicka" Belgijsko-Americka puska (radjena u kooperaciji)TheMule wrote: Scar je Belgijska puska, tj. nikad nece uci u upotrebu u Americkoj armiji. To samo mogu koristiti pojedine jedinice koji imaju vise slobode.
Znam da su neki vojnici u Afganistanu trazili veci kalibar (7.62 Nato) jer mali 5.56 nije bio dovoljan zbog mali snage na velikim daljinama.
Postoji i srednji 6.5mm calibar koji uzima neke pozitivne osobine od oba NATO metka.
Place of origin
Belgium
United States
A najveci proizvodjac je FN Herstal koji ima fabrike po Americi i vec prozivodi dosta oruzija koje Americka vojska koristi.
FN is a subsidiary of the Belgian Herstal Group, which also owns U.S. Repeating Arms Company (Winchester) and Browning Arms Company.[1] FN Herstal is the parent company of two United States entities: FN Manufacturing and FNH USA.[1] FN Manufacturing, located in Columbia, South Carolina, is the manufacturing branch of FN Herstal in the United States, producing firearms such as the M249 and M240 machine guns and M16 rifle, among others.[1] FNH USA, located in McLean, Virginia, is the sales and marketing branch of FN Herstal in the United States.[1]
Firearms designed and/or manufactured by FN include the Browning Hi-Power pistol, Five-seven pistol, FAL rifle, FNC rifle, F2000 rifle, P90 submachine gun, M2 Browning machine gun, MAG machine gun, and Minimi machine gun[1]—most of which have been very successful for the company.[2] FN Herstal's firearms are used by the armed forces of over 100 nations.[3]
Kako sam kazes vec se koristi u Afghanistanu (koliko ja znam samo Specijalne snage koriste iste a i ima manji broj u ostalim rodovima u svrhu testiranja)
Ali iznad sam vec postao da je FN SCAR MK16/17 samo jedna od pusaka u konkurenciji za zamjenu M16 M4 (imas iznad navedeno u mom postu)
SCAR se koristi u nesto Federalnih Agencija i od strane SOCOM a ti tipovi nose oruzije prema akciji u koju idu tako da jedan dan nose Glock 22 u 40 S&W i M-14 , slijedeci dan M4 i Sig 226 , treci dan SCAR i H&K 45 ACP .
-
dolma1337
#1837 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mene zanima nesto, da li neko zna gdje je odprilike bila lokacija snajperiste koji je pucao po Hladivodama i toj okolini.
- Nekako s proljeća
#1838 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jesu li Hladivode prema Sedreniku , Špicastoj stijeni..
- Dozer
#1839 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Tako ti je to kad stane mozak... Tacno, IK je Igman KonjicIK = Igman Konjic
Odoh u ostavu da zavirim u municijske sanduke pa cu mozda znati vise
@kosava
Nisam rekao da je nemoguce, ali sve zavisi iz cega se puca. Bilo sta poluatuomatsko u 5.56 kalibru, i bez obzira na duzinu cijevi ili vrstu i tezinu zrna, jednostavno ce vrlo, vrlo tesko postici preciznost na 800m. 600 je plafon za preciznost.
Pogodak na 800 mozda da, ali koliko precizan, to je vec vise nego upitno. Naravno, u idealnim uslovima (nema vjetra, kise, pritisak, bla,bla).
Repetirka i 55+ radna duzina cijevi je vec drugacija prica, ali je 800 vec tu neka krajnja granica. Naravno, opet u idealnim uslovima.
Ipak su ta zrna vrlo lagana. 77 grns je 4.98 gr., a 66 grns je samo 4.27 gr. Pocetna brzina jeste velika, i to smo vec rekli, ali i nakon 400-500m, u zavisnosti od duzine cijevi, pad se naglo povecava, a brzina naglo opada.
Medjutim, cak i tada je ta brzina vrlo velika, pa cak i na 600-800m ta zrna su sposobna izazvati efekat hidro soka.
Sad ce biti - a sta je hidro sok efekat
- славянин
#1840 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dozer wrote:Tako ti je to kad stane mozak... Tacno, IK je Igman KonjicIK = Igman Konjic
Odoh u ostavu da zavirim u municijske sanduke pa cu mozda znati viseOstalo sam bio u pravu
@kosava
Nisam rekao da je nemoguce, ali sve zavisi iz cega se puca. Bilo sta poluatuomatsko u 5.56 kalibru, i bez obzira na duzinu cijevi ili vrstu i tezinu zrna, jednostavno ce vrlo, vrlo tesko postici preciznost na 800m. 600 je plafon za preciznost.
Pogodak na 800 mozda da, ali koliko precizan, to je vec vise nego upitno. Naravno, u idealnim uslovima (nema vjetra, kise, pritisak, bla,bla).
Repetirka i 55+ radna duzina cijevi je vec drugacija prica, ali je 800 vec tu neka krajnja granica. Naravno, opet u idealnim uslovima.
Ipak su ta zrna vrlo lagana. 77 grns je 4.98 gr., a 66 grns je samo 4.27 gr. Pocetna brzina jeste velika, i to smo vec rekli, ali i nakon 400-500m, u zavisnosti od duzine cijevi, pad se naglo povecava, a brzina naglo opada.
Medjutim, cak i tada je ta brzina vrlo velika, pa cak i na 600-800m ta zrna su sposobna izazvati efekat hidro soka.
Sad ce biti - a sta je hidro sok efekat
Kad na momenat imas prazan prostor velicine dinje u abdomenu
- Dozer
#1841 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Last edited by Dozer on 27/06/2013 13:06, edited 1 time in total.
-
Knoa
#1842 Re: Snajperisti u Sarajevu..
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=43.87 ... y=26847506Nekako s proljeća wrote:Jesu li Hladivode prema Sedreniku , Špicastoj stijeni..
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- Horasio_Sarajlic
#1844 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Evo i mene nakon mjesec dana zasluženog/nezasluženog odmora, jako zanimljivo da kada sam banovan naseg lijepog finog provokatora iz Šumske - Creasya bukvalno nema, jednostavno ni jedan post nije napisao na ovoj temi. Nije stvar niti poenta niti mi je bio cilj da napadam nekoga ko ima drugacije misljenje od mene, nego ako taj isti provokator na ovakvom jednom BH. portalu/forumu vrijedja, podištava i omalovažava nasu borbu u odbrani države BIH, i jos pri tome laže bukvalno izvrčući historijske činjenice, isto bi bilo kada bi ja otišao Židovu na noge u Israel i tvrdio kako je Aušvic bio samo radni logor i kako ni jedenom Židovu nije falila dlaka sa glave, pomenutom se bukvalno pustilo da "orgija" po forumu i samoj ovoj temi.
Čitao sam skoro svaki dan sta se pisalo, i ono sto malo više odudara jeste rasprava oko optike snajperske
ako je dodtle doslo onda napravite posebno temu "Snajperska optika i nišani", i da nikoga nebih uvrijedio i bez ikakve ljutnje stvarno ali ta rasprava je na nivou znatiželjne djece, osim par forumaša kao sto su Dozer i PM72 koji pišu sa nekim znanjem i očito ratnim iskustvom, takodjer slike stradalih civila kao sto je strdala žena sa velikom ulaznom ranom na glavi, ljudi dragi cenzurirajte neke stvari, svi znamo sta se desavalo i kako je to izgledalo, ja sam u ratu zalazio i u mrtvačnice i svega se nagledao, moze se desiti da član porodice te stradale žene vidi svoju majku/ženu i sl. i sami znate koja je to trauma onda, ja sam prije par godina da jednom četničkom forumu naisao na sliku svog brata koji je stradao od granate na Žući i mozete zamisliti u kakvom stanju je njegovo tijelo bilo, sto je najgore tvrdili su da je srpsko četnički borac stradao od pripadnika ARBIH tako sto su ga živog uhvatili pa ga svezali za drvo da bi ga naokon toga gadjali kašikarama
Prije par sedmica nasao sam sliku komadanta srpsko četničkih snajperista u Sarajevu koji negdje iznad Vraca u uniformi sa kratkim kalašnjikovom daje upute preko motorole (40.tak godina, prosjed),sliku su napravili novinari AFP-a, medjutim nikako da je nadjem sada na netu
sa slikom objavit cu i puno ime i prezime, pa bih zamolio ako neko nadje da je proslijedi u inbox
. Veliki broj srpsko četničkih snajperista na samom početku rata kao i prije toga na barikadama činili su ex. Sarajlije iz grada kao i ovi iz okoline odnosno prigradskih naselja, sam komadant je takodjer bio Sarajlija, na samom početku rata snajperisti su bili pretezno momci iz kriminalnog Sarajevskog miljea koji su znali rukovati oružjem kao i članovi streljačkog kluba Željezničar da bi kasnije tačnije par mjeseci dobili "pojačanje" od profesionalnih snajperista JNA, po procjenama MUP-a RBIH negdje u septembru 1992. bilo je oko 20.-30 snajperista koji su djelovali po samom gradu ne ubrajajuci u ovo snajperiste sa Ilidže i samim linijama fronta odnosno one koji su djelovali po vojnim ciljevima.
Saša Ojdanić snajperista sa Grbavice, odrastao i živio u naselju Malta, otac Predrag mu poginuo od njihove granate u oktobru 1992., majka Stana mu sve do 1993. živjela na Malti odakle je preko veza i zahvaljujući dvojici braće (Srba) pripadnika ARBIH iz Hrasnog uspjela preći na "njihovu" stranu.
Predrag Koljević takodjer snajperista (vjerovatno sa Grbavice), Sarajevski student prirodno matematičkog fakulteta, 1990. kada je formiran SDS postao član sa nepunih 18. godina, teski nacionalista i mrzitelj svega sto nije Srpsko, po gradu i medju rajom je sakupljao informacije, ko sta misli, sta bi radili ako se zarati, ko bi branio grad i sl., u aprilu 1992. kada je odlazio kod članova porodice u Lukavicu pokusao je da zapali stan a zatim i zgradu u kojoj je živio sa svojima na Koševskom Brdu, tesko je ranjen negdje pred kraj rata, eno ga sada radi u opštini Istocna Ilidža.
Čitao sam skoro svaki dan sta se pisalo, i ono sto malo više odudara jeste rasprava oko optike snajperske
Prije par sedmica nasao sam sliku komadanta srpsko četničkih snajperista u Sarajevu koji negdje iznad Vraca u uniformi sa kratkim kalašnjikovom daje upute preko motorole (40.tak godina, prosjed),sliku su napravili novinari AFP-a, medjutim nikako da je nadjem sada na netu
Saša Ojdanić snajperista sa Grbavice, odrastao i živio u naselju Malta, otac Predrag mu poginuo od njihove granate u oktobru 1992., majka Stana mu sve do 1993. živjela na Malti odakle je preko veza i zahvaljujući dvojici braće (Srba) pripadnika ARBIH iz Hrasnog uspjela preći na "njihovu" stranu.
Predrag Koljević takodjer snajperista (vjerovatno sa Grbavice), Sarajevski student prirodno matematičkog fakulteta, 1990. kada je formiran SDS postao član sa nepunih 18. godina, teski nacionalista i mrzitelj svega sto nije Srpsko, po gradu i medju rajom je sakupljao informacije, ko sta misli, sta bi radili ako se zarati, ko bi branio grad i sl., u aprilu 1992. kada je odlazio kod članova porodice u Lukavicu pokusao je da zapali stan a zatim i zgradu u kojoj je živio sa svojima na Koševskom Brdu, tesko je ranjen negdje pred kraj rata, eno ga sada radi u opštini Istocna Ilidža.
- Horasio_Sarajlic
#1845 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Vidio sam sliku mitraljeza M84 koji se naziva snajperom- snajperskom puškom
Mitraljez M84 je klasični mitraljez, najprecizniji medju mitraljezima narodski se zove još i "Sijač smrti", nikako snajper ili snajperska puška, sa dobrom optikom postaje stroj za ubijanje ko na traci, kalibar 7,62x54mm, automatska paljba, 800. metaka u minuti
sa max. dometom od 1.500 metara - 1,5 kilometara, nazvati mitraljez M84 snajperom isto kao kada bi za vranu rekli da je vrabac.
Mitraljez M84

Mitraljez M84

-
sabanss
#1846 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Samo sto sa njim ne moras nisaniti, jednostavno zaspes metu mecima... Nesto ce ga pogoditi.
Inace, onako iz znatizelje sam na Google maps mjerio udaljenost da vidim sta se moze pokriti sa 800 m koji se navodi kao krajnji efektivni domet boljih pusaka. Samo sa jevrejskog groblja je moguce pokriti pola grada...
Inace, onako iz znatizelje sam na Google maps mjerio udaljenost da vidim sta se moze pokriti sa 800 m koji se navodi kao krajnji efektivni domet boljih pusaka. Samo sa jevrejskog groblja je moguce pokriti pola grada...
- Horasio_Sarajlic
#1847 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Hrasno

Francuski pripadnik UN pokusava da "otkrije" snajperiste ARBIH
(slika MUP-a RBIH)

Stradali pripadnik UN-a, pogodjen snajperom (cuveni snimak kada pomjera kontjenjere a zatim ga kroz otvorem prozor pogadja četnički snajper sa Grbavice), slika MUP-a RBIH

Francuski pripadnik UN pokusava da "otkrije" snajperiste ARBIH

Stradali pripadnik UN-a, pogodjen snajperom (cuveni snimak kada pomjera kontjenjere a zatim ga kroz otvorem prozor pogadja četnički snajper sa Grbavice), slika MUP-a RBIH

- trambusek88
#1848 Re: Snajperisti u Sarajevu..
I meni je tema zanimljiva ali ne bude mi dobro i srce počne ludački da lupa kad naletim na neke slike, pogotovo ako su u pitanju ubijena djeca, tako da je moje mišljenje da je Horasio_Sarajlic u pravu i smatram da bi takve slike trebalo stavljati samo linkove na takve slike sa upozorenjem na sadržaj.
Jednostavno. Crkva je visočije na brdu i bez problema "gleda" na most preko zelenih zgrada u ul. Avde Ćuka .Repetitor wrote:Jedno pitanje za vas koji poznaju teren Dobrinje:
''kolika je udaljenost od ''zelenog mosta'' koji spaja Dobrinju 2 i Dobrinju 3,do polozaja koje su četnici koristili u ratu i dejstvovali po njemu'' ?
Naravno mislim vazdušne linije.
Evo i mapa radi lakše orjentacije:
I druga stvar koja mi sada nešto neočekivano privuče pažnju,pokušao sam sa ove druge mape da označim crkvu i most.Svi znamo da su oni pucali sa crkve po mostu i da se sa mosta vizuelno crkva cijeli rat veoma dobro vidjela.
Sad pokusavam da povucem pravu liniju na karti od crkve do tacke X na mostu i ne uspjeva miIspada da smetaju zgrade,koje su ustvari tu napravljene 80-tih godina???
Može li pomoć,da dokučim šta je u fazonu?
- Dozer
#1849 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Crkva je u ravnici, a visocija je samo radi tornja, ili kako se to vec zove.