koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Toffee karamela

#1826 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by Toffee karamela »

Deep red wrote: Jesi li sigurna za to? Cini mi se da sam negdje procitala da se kozmetika i parfemi carine, bez obzira na cijenu. Htjela sam naruciti Tigi sampon i balzam (duplo je jeftiniji nego u salonu gdje sam uzimala), i mozda neki parfemcic. Sad kontam ako me budu carinili i sve te zezancije sa carinom, onda ce me izaci i skuplje nego u salonu :sad:
Industrialyzer, sa kog sajta narucujes? Iskustva sa internet kupovinom parfema?
Michune, probala sam Elle, nisam odusevljena, nazalost. Ne bih se bunila da ga dobijem na poklon, ali ne bih ga kupila.
Da, sigurna sam, nisam doduše naručivala mnogo, ali svi u horu tvrde da ako je narudžba do 50 km vrijednosti čak i po zakonu ne mogu da je ocaerine. Parfemi se po defaultu smatraju luksuznom robom jer se polazi od pretpostavke da su svi skupi, ali činjenica je da danas im mnogo jeftinih mirisa i ne podliježu svi carini.

Zato tu ulogu ima i veličina paketa, carinici manje paketiće propuste nekako automatski (a može u niima biti Tom Ford ili Clive Christian parfem vrijedan stotine eura) a raščerupat će paket sa olovkama, ruževima, gumicama za kosu koje sve zajedno ne vrijede 50 km.
Deep red

#1827 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by Deep red »

E super, bas si me obradovala. Na CheapSmells-u sam gledala neke parfeme, na akciji ih bude ispod 50km i nisam se usuđivala narucivati, bas zbog carine. Za ostale stvari rizikujem, dvije torbe od 75km mi nisu ni pogledali na carini ;-)
Benny Lava

#1828 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by Benny Lava »

Deep red wrote: Jesi li sigurna za to? Cini mi se da sam negdje procitala da se kozmetika i parfemi carine, bez obzira na cijenu. Htjela sam naruciti Tigi sampon i balzam (duplo je jeftiniji nego u salonu gdje sam uzimala), i mozda neki parfemcic. Sad kontam ako me budu carinili i sve te zezancije sa carinom, onda ce me izaci i skuplje nego u salonu :sad:
Michune, probala sam Elle, nisam odusevljena, nazalost. Ne bih se bunila da ga dobijem na poklon, ali ne bih ga kupila.
Deep red, potpuno si upravu, parfemi spadaju u luksuznu robu i podlijezu carinjenju bez obzira na cijenu i militrazu. Nekada se desi da prodju i bez carinjanja ali to je vec u domenu ciste srece.

Preporucujem feelunique, nelos izbor, fine cijene, besplatna dostava i ono daleko najvaznije - vracaju kompletan iznos carine.
motorola01

#1829 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by motorola01 »

Toffee karamela wrote:
Da, sigurna sam, nisam doduše naručivala mnogo, ali svi u horu tvrde da ako je narudžba do 50 km vrijednosti čak i po zakonu ne mogu da je ocaerine. Parfemi se po defaultu smatraju luksuznom robom jer se polazi od pretpostavke da su svi skupi, ali činjenica je da danas im mnogo jeftinih mirisa i ne podliježu svi carini.

Zato tu ulogu ima i veličina paketa, carinici manje paketiće propuste nekako automatski (a može u niima biti Tom Ford ili Clive Christian parfem vrijedan stotine eura) a raščerupat će paket sa olovkama, ruževima, gumicama za kosu koje sve zajedno ne vrijede 50 km.
Ja imam sasvim drugacije iskustvo.Dva puta sam narucivao parfeme i oba puta je carinjeno.Prvi put sam narucio 4 parfema(2 u originalnoj kutiji,2 testera ili 3:1 u korist parfema) i iznos svih dadzbina je bio 65KM,dok sam drugi put narucio samo jedan parfem i dadzbine su bile 32KM..

Tako da na osnovu ovoga je isplativije naruciti vise parfema odjednom jer ce te proci sa manje dadzbina po parfemu.ZAsto???Evo zasto..Kad narucite parfem i on stigne na carinu,carinici procjene njegovu vrijednost i na osnovu te vrijednosti ti zaracunaju iznos carine i pdv-a.Na to se doda stavka koja se zove taxa za budzet i ona iznoci 10 KM i na ostale uplatnice vam je platiti 3,5 usluge posti(mozda ovdje grijesim u naslovljavanju tih 3,5KM posti,ali idu sigurno te 3,5 KM) i jos + 1KM po svakoj uplatnici,a njih bude 5-6...Znaci isplativije vam je naruciti vise parfema jer cete za cijeli paket platiti 10 KM ove taxe i marku po uplatnici,nego da svaki put za svaki parfem platite isti iznos.To se moze vidjeti iz mog primjera gdje sam za 4 parfema platio 65KM,a kasnije samo za jedan 32 KM(jer je u ove 32 KM bila taxa 10+5 do 6KM posti za uplatnice,a ostatak je otisao na pdv,carinu)..
Toffee karamela

#1830 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

motorola01 wrote:
Ja imam sasvim drugacije iskustvo.Dva puta sam narucivao parfeme i oba puta je carinjeno.Prvi put sam narucio 4 parfema(2 u originalnoj kutiji,2 testera ili 3:1 u korist parfema) i iznos svih dadzbina je bio 65KM,dok sam drugi put narucio samo jedan parfem i dadzbine su bile 32KM..

Tako da na osnovu ovoga je isplativije naruciti vise parfema odjednom jer ce te proci sa manje dadzbina po parfemu.ZAsto???Evo zasto..Kad narucite parfem i on stigne na carinu,carinici procjene njegovu vrijednost i na osnovu te vrijednosti ti zaracunaju iznos carine i pdv-a.Na to se doda stavka koja se zove taxa za budzet i ona iznoci 10 KM i na ostale uplatnice vam je platiti 3,5 usluge posti(mozda ovdje grijesim u naslovljavanju tih 3,5KM posti,ali idu sigurno te 3,5 KM) i jos + 1KM po svakoj uplatnici,a njih bude 5-6...Znaci isplativije vam je naruciti vise parfema jer cete za cijeli paket platiti 10 KM ove taxe i marku po uplatnici,nego da svaki put za svaki parfem platite isti iznos.To se moze vidjeti iz mog primjera gdje sam za 4 parfema platio 65KM,a kasnije samo za jedan 32 KM(jer je u ove 32 KM bila taxa 10+5 do 6KM posti za uplatnice,a ostatak je otisao na pdv,carinu)..
Ja nisam carinu platila nijednom (ove taxe ne računam). Znam iz priča drugih ljudi koji su isto naručivali (poznanice iz stvarnog života i s neta) da ni oni skoro nikad nisu ocarinjeni.

Ima ovdje isto negdje tema o kupovini na ebayu, ljudi eksplicitno tvrde da je sve ispod 50 km oslobođeno carine. Mrzi me sad da tražim te postove, ko hoće neka sam potraži.

Ovaj feelunique možda vraća novac od carine ali je bogami pofino skuplji od cheapa što mi na kraju ispadne sve na isto.

Da ne bi ispalo da nekoga namjerno ili nenamjerno dezinformiram, nek se @Deep Reed još negdje raspita.
motorola01

#1831 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by motorola01 »

Toffee karamela wrote:
motorola01 wrote:

Ja nisam carinu platila nijednom (ove taxe ne računam). Znam iz priča drugih ljudi koji su isto naručivali (poznanice iz stvarnog života i s neta) da ni oni skoro nikad nisu ocarinjeni.

Ima ovdje isto negdje tema o kupovini na ebayu, ljudi eksplicitno tvrde da je sve ispod 50 km oslobođeno carine. Mrzi me sad da tražim te postove, ko hoće neka sam potraži.

Ovaj feelunique možda vraća novac od carine ali je bogami pofino skuplji od cheapa što mi na kraju ispadne sve na isto.

Da ne bi ispalo da nekoga namjerno ili nenamjerno dezinformiram, nek se @Deep Reed još negdje raspita.
To je tacno,ali parfemi se carine...Ja sam narucivao sa fragrancex.com..
Benny Lava

#1832 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by Benny Lava »

@Toffee karamela

Imala si srece. Desi se i meni, ali to nije pravilo. Treba spomenuti da je jedna prica kada na carinu stigne paket registriranog online shopa - fragranceX, strawberry, cheapsmells isl., a sasvim druga prica kada je u pitanju paket koji salje privatno lice - sto je najcesce slucaj kada se radi o kupovini sa ebaya. Paketi koje salje privatno lice se u pravilu ne otvaraju na carini. Dakako, izuzeci postoje u oba navedena slucaja, ali pravilo je pravilo, a izbori su prema preferencijama - ili ici na srecu ili odabrati sigurnu varijantu.

Glede cijena na feelunique, sve to varira od artikla do artikla, od vremena do vremena - nisu u pravilu skuplji uopste. Imaju odlicne kupone s popustima i mogucnost odabira poklona na svaku kupovinu. A mislim da je sama mogucnost refunda carinskih i poreskih troskova itekako vrijedna koje markice vise za odredjeni artikal.
Toffee karamela

#1833 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Benny Lava wrote:@Toffee karamela

Imala si srece. Desi se i meni, ali to nije pravilo. Treba spomenuti da je jedna prica kada na carinu stigne paket registriranog online shopa - fragranceX, strawberry, cheapsmells isl., a sasvim druga prica kada je u pitanju paket koji salje privatno lice - sto je najcesce slucaj kada se radi o kupovini sa ebaya. Paketi koje salje privatno lice se u pravilu ne otvaraju na carini. Dakako, izuzeci postoje u oba navedena slucaja, ali pravilo je pravilo, a izbori su prema preferencijama - ili ici na srecu ili odabrati sigurnu varijantu.

Glede cijena na feelunique, sve to varira od artikla do artikla, od vremena do vremena - nisu u pravilu skuplji uopste. Imaju odlicne kupone s popustima i mogucnost odabira poklona na svaku kupovinu. A mislim da je sama mogucnost refunda carinskih i poreskih troskova itekako vrijedna koje markice vise za odredjeni artikal.
Ok sve to oko obaveznog carinjenja, ja sam mislila da je to što se meni i drugima posrećilo par puta pravilo, ali što se tiče ovih cijena na cheapu i feelu.....uporedite i sami.

E.Arden Sunflowers (ista količina) - cheap (10,84 f) - feel (26, 00 f) :run:
E. Taylor White Diamonds (ista k. ) - cheap (24, 75 f) - feel (39,75)
Moschino Glamour (ista k. ) - cheap (35,75) - feel (49,50)
S. Ferragamo Incanto Bllom (ista k. ) - cheap (22,95) - feel (41,65) (skoro duplo skuplje !!!)

Ne da mi se više, ali čisto sumnjam da bi mi refund koje markice nadoknadio ovoliku razliku u cijeni.
Benny Lava

#1834 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by Benny Lava »

@Toffee karamela

Cemu toliki otpor i ostrascenost? :lol: Pa niko nikoga ne sili nista...

Feelunique je samo jos jedan prijedlog/opcija u nizu, koji/a ne iskljucuje komparaciju cijena sa onima na drugim online shopovima. Kao sto vec rekoh, cijene variraju, od vremena do vremena, od artikla do artikla, od snizenja do snizenja; uostalom treba istrazivati a ne samo gledati pravolinijski.

Evo jedno istrazivanje:

feelunique: Image

cheapsmells: Image

I sada, lako je zakljuciti sta je to bolja i isplativija opcija. Jos kada dodamo mogucnost u kojoj ti ovaj gift set ocarine (a carina je poostrila kriterije u zadnje vrijeme) na recimo 30-tak KM, pa feelunique ti refundira taj trosak a cheapsmells ne, opet je lako zakljuciti koja je bolja opcija, zar ne!?

Cijene variraju i to je fakt, ali nemojmo se boriti protiv istrazivanja u samom startu. Nesto sto je tamo jeftinije moze biti ovamo skuplje i obratno, ali nije pravilo da je feel skuplji, niti si ovim komparacijama to dokazala jer cijene variraju od artikla do artikla, pa ako jos koristis bon s popustima...Nego da ne duzim, poenta je - jedno ne iskljucuje drugo. Ja sam za sto vise opcija!
Toffee karamela

#1835 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Benny Lava wrote:@Toffee karamela

Cemu toliki otpor i ostrascenost? :lol: Pa niko nikoga ne sili nista...
Hajde mi samo reci bogati kakvu ostrašćenost ti vidje u ovom mom postu ? Jutros kad sam ga pisala nisam se bila ni rashavizala od sna ni kafu popila, otkud u takvom stanju da mi se pojavi "ostrašćenost" ? A o otporu da i ne pričam!

Lijepo sam rekla da što se tiče carine bila sam dezinformisana zbog tog i tog. A što se tiče cijena, s ovog cheapa godinama kupujem i znam da su im cijene najniže od svih sajtova koje sam pregledala (ne računajući ebay). Strawberry, fragrance.net, perfumeemporium....feelunique sam tek u zadnje vrijeme počela istraživati ali sam okvirno odmah vidjela da se tu nešto hajrovati i ne može....nikakve razlike nema skoro između cijena tamo i u i našim parfimerijama. Šta ću ih ikako i poručivati, mogu onda skoknuti do grada i kupiti.

Cijenim ja raznolikost ponude ali samo ako mi ta raznolikost može donijeti olakšanje džepu.
nera18

#1836 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by nera18 »

Moschino
Cheap & Chic
jel zna iko odokativno koliko je kod nas 100 ml
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1837 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by ladyblue18 »

nera18 wrote:Moschino
Cheap & Chic
Meni se cini da sam vidjela u Kozmu u BBI-u da je oko 80 markica, prije 2-3 sedmice.
hadzinicasa

#1838 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by hadzinicasa »

ladyblue18 wrote:
Cheap & Chic
Meni se cini da sam vidjela u Kozmu u BBI-u da je oko 80 markica, prije 2-3 sedmice.
mislim da je u DMu na snizenju (cini mi se da sam vidjela) 60tak KM ili ono sa markicama.... ali nisam sigurna.

inace moj novi :)

Image
nera18

#1839 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by nera18 »

hadzinicasa wrote:
ladyblue18 wrote:
Cheap & Chic
mislim da je u DMu na snizenju (cini mi se da sam vidjela) 60tak KM ili ono sa markicama.... ali nisam sigurna.

uh, hvala hvala, obradovaste me :D
Toffee karamela

#1840 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Imam jedno pitanje za sve vas...jeste li kupovali parfeme sa PIK.ba-a ? Unazad 10 dana pregledam taj sajt uzduž i poprijeko, ima zaista povoljnih cijena ali mene muče sumnje u originalnost. Kopije su dovedene do savršenstva, kažu da samo dobro istreniran nos pomaže kod detekcije lažnjaka. Zaobilazim sad ove FM, "zbog skromne ambalaže skupi parfemi se nude za male pare, majke mi, sve direkt iz njihove fabrike"....govorim sad o onima u originalnoj ambalaži, zapakiranima.

Ijedan trgovac kome vjerujete, s kojim ste poslovali, koga možete preporučiti ?
Nadinka

#1841 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by Nadinka »

Hello, evo novi pokloni na MZT: http://malezensketeme.com/post/14139
Bambi_na_kofeinu

#1842 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by Bambi_na_kofeinu »

Je li neko u sarajevskom Yves Rocher vidio ove mini parfeme, konkretno ovaj voile d'ambre sa slike?
I koja im je cijena?

Image
Crni pijjuun

#1843 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by Crni pijjuun »

Ja godinama Kenzo i Idn a nekad nabacim i muskog versace blue :)
nera18

#1844 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by nera18 »

ladyblue18 wrote:
Cheap & Chic
ja sam tuzna, obilazim cm dm mamce, kozmo i svaki dan probam tester u drugoj radni mog moschina, lape kroz dva sata
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1846 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by Chmoljo »

Givenchy Play :D

zbavio hrpu testera :lol:
Toffee karamela

#1847 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Bambi_na_kofeinu wrote:Je li neko u sarajevskom Yves Rocher vidio ove mini parfeme, konkretno ovaj voile d'ambre sa slike?
I koja im je cijena?

Image
Vidjela ih danas, cijena 56 KM za 30 ml.
cvjece13

#1848 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by cvjece13 »

Euphoria, D&G Black XS i FERRE In the mood for love (najdraži od najdražih).
Odavno ih koristim i nemam namjeru da mijenjam.
Eborg

#1849 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by Eborg »

Ja imam običaj da par testera tutnem u novčanik ili džep ako sam na nekom cjelodnevnom sastanku ili putovanju pa da se malo osvježim sa par kapljica.

Međutim, nikako da potrefim parfumeriju koja ima testere za moje parfeme i koji su voljni da mi daju 5-6. Ima li iko iskustva sa tim parfumerijama, da ne škrtare na testerima kada uzimam novi parfem? :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1850 Re: koje mirisalce koristite ... :D ... ???!!!

Post by Chmoljo »

traži semplove, nemoj testere :D semplovi su od 1 i 4 ml, a testeri su puno veći :-D
Post Reply