Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Industrialyzer

#1826 Re: Teretana

Post by Industrialyzer »

CollegeGunner wrote:Moze li mi neko reci koje su teretane dobre a da nisu skupe i koje su najbolje vjezbe za pocetnika? :-)

Je li ti skupo 49KM u Importane-u ? 35 kod Terze , 40 na Vilsu ....

A za vjezbe , prelistaj malo temu , objasnjeno par puta :thumbup:
Jokericious

#1827 Re: Teretana

Post by Jokericious »

Ima li razlike medju te tri sto si nabrojao?
A mrsko mi trazit po temi de ako ti nije problem ukratko. :-D

Hvala.
Industrialyzer

#1828 Re: Teretana

Post by Industrialyzer »

Pa Importane je najopremljenija sigurno , ali ni ove nisu lose. Mislim mozes se nabildati i kojoj god hoces. Ako imas volje i mozga da skontas da se tijelo gradi u kuhinji pa onda u teretani :-D

A sto se tice vjezbi , prvih 20ak dana nemoj forsirati tegove , idi na sprave , navikni malo tijelo na napore. Sto se tice vjezbi , vidi kakve sprave imas , sta i kako mozes na njima raditi. Ima uvijek neko tu , pitaj :) Samo nemoj praviti klasicnu pocetnicku gresku a to je da ne radis sve misicne skupine istovremeno. Noge , ruke , grudi , ramena , ledja , stomak , sve to radi redovno i rezultat nece nedostajati. Sretno :thumbup:
Jokericious

#1829 Re: Teretana

Post by Jokericious »

Industrialyzer wrote:Pa Importane je najopremljenija sigurno , ali ni ove nisu lose. Mislim mozes se nabildati i kojoj god hoces. Ako imas volje i mozga da skontas da se tijelo gradi u kuhinji pa onda u teretani :-D
Kako se ti hranis? :-D
Industrialyzer

#1830 Re: Teretana

Post by Industrialyzer »

CollegeGunner wrote:
Industrialyzer wrote:Pa Importane je najopremljenija sigurno , ali ni ove nisu lose. Mislim mozes se nabildati i kojoj god hoces. Ako imas volje i mozga da skontas da se tijelo gradi u kuhinji pa onda u teretani :-D
Kako se ti hranis? :-D

U zadnje vrijeem lose zbog obaveza ali ljeto ionako nije tu da dobijes masu. Ugl. trudi se da jedes 4-5 puta dnevno , izbjegavaj przenu hranu forsiras kuhano , meso ( bijelo i crveno ) , u ovim ljetnim danima pij mnoooogo vode. :thumbup:
medoIL

#1831 Re: Teretana

Post by medoIL »

U Importaneu ima bas buno sprava , od A do Z , super teretana samo su im klupe da te Bog sacuva , preuske , plecka propadne dole i izgubis ravnotezu....
motorola01

#1832 Re: Teretana

Post by motorola01 »

Potrebna kutija 2,3 kg optimum gold whey-a...Hajde ima li ko da to dostavi na adresu ili poznaje nekoga ko to radi.Pokusao preko pik-a,ali firma iz Sarajeva hoce da im platim preko paypala i ta "internet" kartica mi nema dovoljno novca za kupovinu,pa bih morao do banke prvo.Drugi iz TZ hoce da dostave tek u srijedu,tako da IMA LI KO DA MOZE RANIJE ISPORUCITI :D ..(placam naravno pouzecem i troskove dostave,naravno)...

Gold whey sam koristio ranije,ali eto ako ko ima neki bolji prijedlog neka slobodno kaze..Zaboravio sma spomenuti da mi treba i kreatin od 300 gr...

EDIT:Sta mislite o BSN-vom preparatu NO XPLODE???Moze li se sam uzimati ili se uzima u kombinaciji sa necim drugim??

EDIT 2:sad sam vidio od cega je.Uglavnom sve moguce vrste,da ih tako nazovem,kreatina i nista vise.Uz ovo je potrebno uzimati whey i nedostatak mu je sto se i brzo potrosi.Znaci preskup za upotrebu :D
motorola01

#1833 Re: Teretana

Post by motorola01 »

Da li je neko koristio PROLAB-ov PURE WHEY???Ne znam i otkud PROLAB na nasem trzistu,jer ih nije bilo jako dugo..
Fengluo

#1834 Re: Teretana

Post by Fengluo »

Molio bih za jedan savjet ukoliko je moguce. Prije neke 2 godine imao sam operaciju na kicmi otklanjanja diskus hernije i svakako da je preporuka svih ljekara da se ojacaju misici donjeg dijela ledja kako bi nadoknadili stetu nacinjenu hernijom. Medjutim, u kombinaciji straha od povrede (iskoristio sam operaciju kao najjace oruzje i kontam sad ako se povrijedim ili napravim neku glupost gotovo je), kao i objektivne ogranicenosti u smislu vjezbi koje sada mogu raditi desilo se ono sto je ocekivano i najgore: nalijepio sam 20-tak kila viska koje sada hitno moram skidati. Pitanje: znate li slucajno neko mjesto gdje se moze poceti raditi uz nadzor trenera-strucnjaka, koji bi mi pomogao u smislu otklanjanja straha i postepenog uvodjenja u neku rutinu nizom vjezbi i to... Ima li neko iskustvo sa slicnom situacijom? Bavio sam se diskus hernijom iz ociglednih razloga i ljudi svasta kazu: neko kaze mozes sta hoces, neko kaze ne mozes ni ono sto mislis da mozes, tako da sam prilcino zakocio i tom statusu quo se "ugojio".

Hvala svima na interesu i odgovorima.
:bih:
stranac2

#1835 Re: Teretana

Post by stranac2 »

Fengluo wrote:Molio bih za jedan savjet ukoliko je moguce. Prije neke 2 godine imao sam operaciju na kicmi otklanjanja diskus hernije i svakako da je preporuka svih ljekara da se ojacaju misici donjeg dijela ledja kako bi nadoknadili stetu nacinjenu hernijom. Medjutim, u kombinaciji straha od povrede (iskoristio sam operaciju kao najjace oruzje i kontam sad ako se povrijedim ili napravim neku glupost gotovo je), kao i objektivne ogranicenosti u smislu vjezbi koje sada mogu raditi desilo se ono sto je ocekivano i najgore: nalijepio sam 20-tak kila viska koje sada hitno moram skidati. Pitanje: znate li slucajno neko mjesto gdje se moze poceti raditi uz nadzor trenera-strucnjaka, koji bi mi pomogao u smislu otklanjanja straha i postepenog uvodjenja u neku rutinu nizom vjezbi i to... Ima li neko iskustvo sa slicnom situacijom? Bavio sam se diskus hernijom iz ociglednih razloga i ljudi svasta kazu: neko kaze mozes sta hoces, neko kaze ne mozes ni ono sto mislis da mozes, tako da sam prilcino zakocio i tom statusu quo se "ugojio".

Posto je zafrkana stvar u pitanju ( a imao sam slicnih problema) generalni savjet je bilo koji trening da pocnes pocni veoma veoma oprezno i lagano u pocetku. Za skidanje kilaze poslije jedne takve povrede predlozio bih ti hodanje na traci (kardio) i to pod usponom . Znaci kosa traka hodanje , interval trening (minut jaci tempo da se dobro zadises dva minuta laganijeg hodanja) i tako par puta sedmicno po 30-ak minuta dovoljno.
Poslije mjesec dva izgubit ces garant 5-8 kila , dalje zaboravi teg i to , nikakvo dizanje iznad glave .. kada tjelo ojaca poslije kardio perioda onda mozes poceti pomalo sa vjezbama za gornji dio ledja i to samo na masinama i sa manjim tezinama.
Drugo al najbitnije slusaj tijelo ako osjetis da ti nesto smeta konsultujes se sa specijalsitima ovi po teretanama ne znaju puno o tome . Stvar je komplikovana

Eo malo inspiracije :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=ZaywTyFNeEk
Fengluo

#1836 Re: Teretana

Post by Fengluo »

Hvala mnogo na iscrpnom odgovoru. Tako cu i poceti pa cemo vidjeti kako stvari stoje.
Zivio!

:thumbup:
stranac2 wrote:
Fengluo wrote:Molio bih za jedan savjet ukoliko je moguce. Prije neke 2 godine imao sam operaciju na kicmi otklanjanja diskus hernije i svakako da je preporuka svih ljekara da se ojacaju misici donjeg dijela ledja kako bi nadoknadili stetu nacinjenu hernijom. Medjutim, u kombinaciji straha od povrede (iskoristio sam operaciju kao najjace oruzje i kontam sad ako se povrijedim ili napravim neku glupost gotovo je), kao i objektivne ogranicenosti u smislu vjezbi koje sada mogu raditi desilo se ono sto je ocekivano i najgore: nalijepio sam 20-tak kila viska koje sada hitno moram skidati. Pitanje: znate li slucajno neko mjesto gdje se moze poceti raditi uz nadzor trenera-strucnjaka, koji bi mi pomogao u smislu otklanjanja straha i postepenog uvodjenja u neku rutinu nizom vjezbi i to... Ima li neko iskustvo sa slicnom situacijom? Bavio sam se diskus hernijom iz ociglednih razloga i ljudi svasta kazu: neko kaze mozes sta hoces, neko kaze ne mozes ni ono sto mislis da mozes, tako da sam prilcino zakocio i tom statusu quo se "ugojio".

Posto je zafrkana stvar u pitanju ( a imao sam slicnih problema) generalni savjet je bilo koji trening da pocnes pocni veoma veoma oprezno i lagano u pocetku. Za skidanje kilaze poslije jedne takve povrede predlozio bih ti hodanje na traci (kardio) i to pod usponom . Znaci kosa traka hodanje , interval trening (minut jaci tempo da se dobro zadises dva minuta laganijeg hodanja) i tako par puta sedmicno po 30-ak minuta dovoljno.
Poslije mjesec dva izgubit ces garant 5-8 kila , dalje zaboravi teg i to , nikakvo dizanje iznad glave .. kada tjelo ojaca poslije kardio perioda onda mozes poceti pomalo sa vjezbama za gornji dio ledja i to samo na masinama i sa manjim tezinama.
Drugo al najbitnije slusaj tijelo ako osjetis da ti nesto smeta konsultujes se sa specijalsitima ovi po teretanama ne znaju puno o tome . Stvar je komplikovana

Eo malo inspiracije :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=ZaywTyFNeEk
stranac2

#1837 Re: Teretana

Post by stranac2 »

@Fengluo
Nema na cemu . Ziv ti meni i zdrav bio i da se javis za par sedmica sa pozitivnim rezultatima !!! :thumbup:
stranac2

#1838 Re: Teretana

Post by stranac2 »

buzzkiller wrote:Molim za pomoć, savjet....
Krenula prije tri mjeseca u Importane. Totalni početnik. Idem tri puta sedmično i još jednom sednično na neki aerobni (taebo, aerobik...).
Uglavnom ja prvo odem na orbitrack 15 min, traku 10 min, i "odveslam" oko 1000 m. Interesuje me da li mi neko može pomoći sa savjetom kako da kombinujem sprave, koje grupe mišića da radim na spravama za tri puta sedmično.
Ne želim da se nešto sad zbildam niti smršam, čisto radi zdravlja, kondicije...

Hvala unaprijed.
Par generalnih stvari za zene : Izbjegavati vjezbe za prsa !!!
Akcent na vjezbama za jacanje ledja i ramena !! Treniranjem ledja dobit cete zeljeni efekat na grudima i optimalan balans.

I kardio/kondicija (traka il sta vec ostavi za kraj treninga), izbjegavaj to veslanje (barem nemoj svaki trening jer se veoma lako zaradi povreda ledja) !!
Dalje , reporucljivo je odraditi na samom pocetku treninga jedno 5 min srednje intenzivog hodanja na traci da se tjelo zagrije da se izbjegnu povrede.
AdNaN88

#1839 Re: Teretana

Post by AdNaN88 »

Treba mi savjet i odgovor pa kad neko bude imao dovoljno vremena nek napise bit cu mu zahvalan :)
Naime radi se o tome da planiram ovih dana po prvi put poceti ici u teretanu i posvetiti se sebi malo vise, dakle sad zasad jedino sto zelim jeste dobiti masu, jedno 10-15kg. Od suplimenata cu uzeti NITROMAX - HARDCORE MASS GAINER i to je to zasad tj. dok ne potrosim (oko mjesec dana) pa kasnije dodati CELLMAX - PREMIUM BRITISH CREATINE i METABOLON - ANABOLIC TESTED BY NASA. Znam da je prehrana najvaznije tako da cu i o tome voditi racuna. E sad pitanje zbog kojeg sam i pokrenuo temu, dakle postavit cu vam raspored treninga kako sam planirao raditi pa mi recite trebaju li kakve izmjene itd.Visok sam 180cm a tezina 70kg.

*Ponedjeljak – Prsa & Biceps
-Ravni bench
-Kosi bench
-Razvlačenje bučicama
-Dips
Biceps:
-Stojeći pregib šipkom
-Pregib bučicama
-Hammer pregib bučicama

*Utorak - Odmor

*Srijeda – Leđa & Triceps
-Vratilo (naprijed i iza)
-Mrtvo dizanje
-Veslanje u pretklonu
-Lat mašina sa kopitom
-Veslanje sa kablovima
-Veslanje jednoručno sa bučicom
Triceps:
-Uski bench
-Dips
-Triceps ekstenzija sa šipkom sa čela

*Četvrtak – Odmor

*Petak – Ramena
-Rameni potisak sa šipkom iza glave
-Rameni potisak sa šipkom ispred glave
-Rameni potisak bučicama
-Sleganje ramenima sa bučicama
-Letenje bučicama naprijed

*Subota – Noge & Trbušnjaci
-Čučanj
-Presa
-Nozna ekstenzija
-Iskorak
-Dizanje na listove sa šipkom na leđima

*Nedjelja – Odmor

Nisam upoznat s ovim vjezbama kao ni sa masinama, treba mi neko iskusniji da mi kaze da li sam ubacio "previse" vjezbi jer meni ipak treba samo MASA. Ovo sam sve dosad "pokupio" po forumima pa bih zamolio da mi napisete recimo da li je ovo ok i sta bi izbacili/dodali pa cu u teretani pitati kako se koja vjezba radi za odredenu skupinu misica, sad mi je bitno samo nazivi vjezbi koje trebam raditi za masu.
Hvala unaprijed na odgovoru :-D
stranac2

#1840 Re: Teretana

Post by stranac2 »

@AdNaN88
Evo par konstruktivnih savjeta !

Ishrana za masu:
Kao prvo uzme vremena da se nabije 10-15 kila mase. Dobro proguglaj prije izbora proteina. Ne znam sada sta se kod nas dole prodaje,ali izaberes proteine za dobijanje ciste misicne mase,bez dobijanja naslaga sala , sa sto manje neprirodnih primjesa. Znaci ako ima ikakvih garancija da mozes naci neki "ZDRAVI" protein izaberi to. Creatin zaboravi (moj savjet) . Estetski ces izgledati 20-ak posto bolje u toku konzumiranja creatina cim prestanes s tim ispuhat ces. Idi na malo sporiji ali 100% prirodan progres. I bez creatina uz dobar trening ces izgledati super. Znaci care prije svega treniras zbog sebe a tek onda zbog drugih tako zaboravi no klasicno foliranje sa misicima i misice po svaku cijenu. Cuvaj zdravlje i testiraj svoje granice za snagu i masu :wink: . Dakle redovna ishrana sa sto vise proteina i jedan protein napitak sat vremena poslije treninga sasvim dovoljno. Uz to nemoj zanemariti vodu nista previse ali ni premalo. Isto nikakvi energy napitci prije treninga , pojedes 2,3 banane i to je to.

Nacin treninga :
Prvi mjesec treniranja isao bih malo opreznije sa manjim tezinama ,znaci 12-18 repeticija po setu. Par setova(6-9) tako. Ne maksimiraj jer ces navuci garant povredu i poslije neces moci trenirati normalno. I na pocetku vjezbe ides sa veoma laganim tezinama samo da zagrijes misice (ja recimo koristim 3 seta za zagrijavanje povecavajuci tezinu svaki put ,3 maksimalna tezina, i 3 smanjujem da izvucem sve iz misica.
Poslije mjesec dana kada prodju upale i misici se naviknu na trening e onda bih poceo pravi trening za snagu i masu.

Isti nacin kao gore sa setovima i zagrijavanjem (jos bitnije ti je to tada) al sledece mijenjas. Ides na 5-9 ponavljanja po setu. Ja recimo treniram prije svega za snagu trenutno i idem na 3 ponavljanja u glavnim setovima . Kada se umorim sa tim maks tezinama,3 zadnja seta smanjujem tezinu i idem na 7-8 ponavljanja i to maksimalno eksplozivno.

O ostalom drugom prilikom samo ti moram napomenuti sledece : Ne bih radio cucenjeve (veliki rizik za povredu ledja i koljena) a pres na masini ima isti efekat. Isto tako vazi za deadlift. To ne bih radio ni po koju cijenu , znam da je fancy vjezba al nije vrijdno rizika.

Toliko za sada ....
Industrialyzer

#1841 Re: Teretana

Post by Industrialyzer »

Ravni bench i kosi bench izbjegavaj raditi isti trening , takodje , kosi ti u pocetku nije potreban , prvo dobij na masi pektoralisa , pa poslije "ispunjavaj" praznine. Sa prsima je bolje raditi triceps nego biceps jer prilikom rada na benchu ili dipsa ( razboja ) vec pogodis malo triceps i ondaj e bolje samo "dokrajciti" ga sa 2-3 vjezbe cisto za triceps.

Ovo sto si ti naveo za ledja su vjezbe koje trebas kombinovati , nema sanse da ih odradis za jedan trening. Mrtvo dizanje zaboravi , bar u pocetku , opasna je vjezba i moas imati neku "podlogu" za nju. Ojacaj donji dio ledja , ojacaj zadnju lozu i onda radi pomalo mrtvo dizanje. I radi biceps sa ledjima , isti razlog zbog kojeg radis triceps sa prsima :thumbup:

Takodje ovo za ramena sto si naveo , previse je za jedan trening. Odradi military press ( stojeci ispred glave ) 5 serija i ako hoces iza glave , ali sa jako malim tezinama , vrlo osjetljiva vjezba i vrlo moguca povreda. Onda mozes pojedinacno odraditi prednji , srednji i zadnji dio ramena. A slijeganje ramena sa bucicama ti je za trapez i tu obavezno stavi sto vise kila mozes.

Sto se nogu tice , ako nisi trenirao neki sport prije gdje su bile ppotrebne jake noge , izbjegavaj cucanj. Radi pomalo na presi , radi shoot , radi zadnju lozu i listove. A trbusnjake radi , mnogo ponavljanja i mnogo vremena , ako zelis da budu dobri :thumbup:

Sretno i poslusaj "stranca" iznad :thumbup: I nemoj zuriti sa suplementima , u startu ces samo pare baciti. Budi strpljiv i uz pravilnu ishranu i dobar trening iduce ljeto mozes docekati sa vrlo dobrim rezultatima :thumbup:
4m3l

#1842 Re: Teretana

Post by 4m3l »

Sta da uzmem odavde, cjena ne bitna :D

http://www.sportix.ba/index.php?str=sho ... ni#pocetak
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1843 Re: Teretana

Post by Velkoski »

iskreno, nemoj nista sa te liste.. pogotovo izbjegavaj biotech
stranac2

#1844 Re: Teretana

Post by stranac2 »

@AdNaN88

Evo moj primjer:

Dan 1 : Prsa ,Noge, Triceps (dovoljno 10-ak minuta)
Dan 2 : Ramena ,Ledja ,biceps
Dan 3 : Ili odmor ili kardio (kardio ako imas viska sala na tijelu i ako se osjecas odmoran)

@Industrialyzer
Pametni savjeti

@4m3l
Na trzistu nema maltene 100% zdravog proizvoda ..
Ja koristim ovaj

Cemu se vodim pri izboru ,Cisto dietalno : gluten free, wheat free , fat free ,bez secera ... meni najbitnije nema ASPARTANA ili kako cesto stoji aspartanacid . To je zamjena za secer , nalazi seu dietalnim proizvodima (tipa ZERO COKE ) i dokazano je da moze izazvati cancer samo je pitanje u kojim kolicinama je stetno.
dobar,ti?

#1845 Re: Teretana

Post by dobar,ti? »

4m3l wrote:Sta da uzmem odavde, cjena ne bitna :D

optimum gold je odlican bar meni, a i svi ga hvale, al' evo ovdje ti je jeftini
http://musclefreak.ba/index.php?manufac ... 98b033796a
to ti je u importane dole u prizemlju ja mislim
motorola01

#1846 Re: Teretana

Post by motorola01 »

4m3l wrote:Sta da uzmem odavde, cIjena ne bitna :D

Uzmi gold standard whey od ON-a...Samo nemoj tu kupiti nego kupi na piku..Ovdje je 140,a na piku 110 :thumbup:
Industrialyzer

#1847 Re: Teretana

Post by Industrialyzer »

Uzmi neki srednji u kombinaciji sa kreatinom :thumbup:
vulkan777

#1848 Re: Teretana

Post by vulkan777 »

[quote="4m3l"]Sta da uzmem odavde, cjena ne bitna :D

http://www.sportix.ba/index.php?str=sho ... ni#pocetak[/quot

Ako ti je cijena nebitna nemoj uzimati ništa sa tog spiska(biotech izbjegavaj u širokom luku). Ovo su pretežno američki suplementi i pojedini nisu tako loši, ali ako češ kupovati prave suplemente kupuj britanske čije su cijene slične ovim, a mnogo su bolji!! Posebno firme SCI Muscle, SCI Mentor, PHD, UBOSS to su definitivno četiri najbolje firme suplemenata na svijetu. Ove brendove prodaje samo Nutrabolics shop na platou skenderije. Odi malo i posavjetuj se sa prodavačima i vjeruj mi da nećeš pogriješiti šta god da uzmeš od ovih suplemenata. :wink:
dobar,ti?

#1849 Re: Teretana

Post by dobar,ti? »

vulkan777 wrote:

Ako ti je cijena nebitna nemoj uzimati ništa sa tog spiska(biotech izbjegavaj u širokom luku). Ovo su pretežno američki suplementi i pojedini nisu tako loši, ali ako češ kupovati prave suplemente kupuj britanske čije su cijene slične ovim, a mnogo su bolji!! Posebno firme SCI Muscle, SCI Mentor, PHD, UBOSS to su definitivno četiri najbolje firme suplemenata na svijetu. Ove brendove prodaje samo Nutrabolics shop na platou skenderije. Odi malo i posavjetuj se sa prodavačima i vjeruj mi da nećeš pogriješiti šta god da uzmeš od ovih suplemenata. :wink:
teretana.ba reklama :D
ako sam pogrijesio zao mi je :D
vulkan777

#1850 Re: Teretana

Post by vulkan777 »

dobar,ti? wrote:
vulkan777 wrote:

teretana.ba reklama :D
ako sam pogrijesio zao mi je :D
Drug Boga mi si pogriješio, ja samo iskreno savjetujem čovjeka jer stvarno imam sjajno iskustvo sa tim suplementima i nikad se nisam razočaro u njih, i svakom bih preporučio te suplemente!!! :)
Post Reply