Pipi, ne znam jesu li izasle Sluzbene novine, ja to isto pratim. Pa valjda ce objaviti u medijima da znamo kad cemo poceti da primjenjujemo novi Zakon
Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
Bellica
#1826 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja sam saznala pa mislim da trebam i vas obavijestiti da ukoliko je usljed ovih vremenskih neprilika nastala steta na privatnim stambenim i poslovnim objektima, treba obavijestiti opstinsku inspekciju kako bi izasla ekipa na teren i napravila procjenu stete. Radovi ce nakon procjene biti finansirani iz nekakvih sredstava koja je obezbijedio KS, pa ako imate neku stetu na krovu, olucima, fasadi, podrumima i sl. javite pa mozda nesto i uspijete dobiti.
Pipi, ne znam jesu li izasle Sluzbene novine, ja to isto pratim. Pa valjda ce objaviti u medijima da znamo kad cemo poceti da primjenjujemo novi Zakon
od ovog starog smo se umorili.
-
sarajevo63
#1827 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bellice koju opštinsku inspekciju, ako nije problem?Bellica wrote:Ja sam saznala pa mislim da trebam i vas obavijestiti da ukoliko je usljed ovih vremenskih neprilika nastala steta na privatnim stambenim i poslovnim objektima, treba obavijestiti opstinsku inspekciju kako bi izasla ekipa na teren i napravila procjenu stete. Radovi ce nakon procjene biti finansirani iz nekakvih sredstava koja je obezbijedio KS, pa ako imate neku stetu na krovu, olucima, fasadi, podrumima i sl. javite pa mozda nesto i uspijete dobiti.
Pipi, ne znam jesu li izasle Sluzbene novine, ja to isto pratim. Pa valjda ce objaviti u medijima da znamo kad cemo poceti da primjenjujemo novi Zakonod ovog starog smo se umorili.
-
Bellica
#1828 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
sarajevo63 wrote:Bellice koju opštinsku inspekciju, ako nije problem?Bellica wrote:Ja sam saznala pa mislim da trebam i vas obavijestiti da ukoliko je usljed ovih vremenskih neprilika nastala steta na privatnim stambenim i poslovnim objektima, treba obavijestiti opstinsku inspekciju kako bi izasla ekipa na teren i napravila procjenu stete. Radovi ce nakon procjene biti finansirani iz nekakvih sredstava koja je obezbijedio KS, pa ako imate neku stetu na krovu, olucima, fasadi, podrumima i sl. javite pa mozda nesto i uspijete dobiti.
Pipi, ne znam jesu li izasle Sluzbene novine, ja to isto pratim. Pa valjda ce objaviti u medijima da znamo kad cemo poceti da primjenjujemo novi Zakonod ovog starog smo se umorili.
Nije, na podrucju moje opstine-Novo Sarajevo, uzme se obrazac u salter sali, popuni se i preda na protokol i moze do ponedjeljka, 12.03.2012. Onda oni to proslijede odgovarajucoj inspekciji, jer steta moze biti na gradjevinskim dijelovima pa je tu nadlezna valjda gradjevinska inspekcija, ali stete nastaju i na biljkama, stablima, zivotinjama (mislim na stoku) i sl, pa su tu nadlezne neke druge inspekcije. Provjeri u svojoj opstini, kod nas je ovako kako sam napisala
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1829 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Aha, svašta se sazna na ovoj temi.
Ti, @sarajevo 63, znači držiš kurbane na balkonu 10. sprata i sad zajednica da ti nadoknadi štetu što su se ovce smrzle?

Ti, @sarajevo 63, znači držiš kurbane na balkonu 10. sprata i sad zajednica da ti nadoknadi štetu što su se ovce smrzle?
- Eyla
#1830 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Novi Zakon o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom je objavljen u "Sl.novine KS", br. 3/12PipiDugaDevetka wrote:Zna li neko jesu li objavljene Službene novine KS sa novim Zakonom o upraviteljstvu?
-
sarajevo63
#1831 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pipi: ja sam 7+1PipiDugaDevetka wrote:Aha, svašta se sazna na ovoj temi.
![]()
Bacala sam otrove za miševe juče, jer grebu, al to ni PEV-a ni KS ne doima (priložiću račun i za to)
Sve su mi ovce na broju, Još uvijek.
-
sarajevo63
#1832 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pliz, samo kad je objavljeno, da ne kupujem, hvalaEyla wrote:Novi Zakon o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom je objavljen u "Sl.novine KS", br. 3/12PipiDugaDevetka wrote:Zna li neko jesu li objavljene Službene novine KS sa novim Zakonom o upraviteljstvu?
- Eyla
#1833 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
30.01.2012.
-
sarajevo63
#1834 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
HvalaBellica wrote:sarajevo63 wrote:Bellice koju opštinsku inspekciju, ako nije problem?Bellica wrote:Ja sam saznala pa mislim da trebam i vas obavijestiti da ukoliko je usljed ovih vremenskih neprilika nastala steta na privatnim stambenim i poslovnim objektima, treba obavijestiti opstinsku inspekciju kako bi izasla ekipa na teren i napravila procjenu stete. Radovi ce nakon procjene biti finansirani iz nekakvih sredstava koja je obezbijedio KS, pa ako imate neku stetu na krovu, olucima, fasadi, podrumima i sl. javite pa mozda nesto i uspijete dobiti.
Nije, na podrucju moje opstine-Novo Sarajevo, uzme se obrazac u salter sali, popuni se i preda na protokol i moze do ponedjeljka, 12.03.2012. Onda oni to proslijede odgovarajucoj inspekciji, jer steta moze biti na gradjevinskim dijelovima pa je tu nadlezna valjda gradjevinska inspekcija, ali stete nastaju i na biljkama, stablima, zivotinjama (mislim na stoku) i sl, pa su tu nadlezne neke druge inspekcije. Provjeri u svojoj opstini, kod nas je ovako kako sam napisala
-
sarajevo63
#1835 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hvala. Odličan podatak za dejstvovanja. Još jednom: hvala.Eyla wrote:30.01.2012.
- Eyla
#1836 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ma ništa, drago mi je ako sam pomogla, sretno u primjeni 
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1837 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Mašala, ja šta vas je....Za vozača ''B'' kategorije taman.sarajevo63 wrote:Pipi: ja sam 7+1PipiDugaDevetka wrote:Aha, svašta se sazna na ovoj temi.
![]()
![]()
Bacala sam otrove za miševe juče, jer grebu, al to ni PEV-a ni KS ne doima (priložiću račun i za to)
Sve su mi ovce na broju, Još uvijek.
Čim neko spomene da su ''i vukovi siti, i ovce na broju'' zapitaj se šta je sa jaganjcima?
-
sarajevo63
#1838 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Kad jaganjci utihnu 
-
Bellica
#1839 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Cemu ironija??? Ja mislim da je informacija jako korisna. Ako sam pisala za zivotinje to je za prigradska naselja gdje se zivotinje uzgajaju i jedini su izvor prihoda nekim domacinstvima, pa ako su stradale u toku vremenskih neprilika, ljudima ce steta biti nadoknadjena, ali posto na obrascu stoji da se moze prijaviti steta na gradjevinskim objektima izmedju ostalog smatrala sam potrebnim da objavim i ovdje, jer, kome god sam rekla za ovu informaciju nije bio upoznat. Ja gledam Dnevnik pa znamPipiDugaDevetka wrote:Aha, svašta se sazna na ovoj temi.
![]()
- PipiDugaDevetka
#1840 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

@Bellice, najdraža samo veselo danas. Sretan ti 8. mart, Dan žena!
Vidiš li da su joj ''jaganjci utihnuli'' (Hanibal - kanibal Lecter film).
I svim ostalim forumašicama čestitka za 8. mart/ožujak!
-
sarajevo63
#1841 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pipi, hvala (za čestitku). Forumašica
- novi.dan.nova.nafaka
#1842 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Koliko se sjećam, ovu problematiku smo već jednom bistrili, ali nije zgoreg da još jednom ponovimo. Pogledajmo scenarij: na račun upravitelja iz XY ulaza bude uplaćeno 100 KM za neki mjesec. Upravitelj ima ugovorom definisanu proviziju 10%, kao i PEV.
1. Koliko novaca sa računa ulaza se odvaja upravitelju na ime provizije za usluge ? 10 KM ili 10 KM +PDV ?
2. Koliko novaca sa računa ulaza se odvaja za PEV-a (imati u vidu da je PEV fizičko lice): 10 KM ili 10 KM +PDV ?
1. Koliko novaca sa računa ulaza se odvaja upravitelju na ime provizije za usluge ? 10 KM ili 10 KM +PDV ?
2. Koliko novaca sa računa ulaza se odvaja za PEV-a (imati u vidu da je PEV fizičko lice): 10 KM ili 10 KM +PDV ?
-
HALO.BA
#1843 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Upravitelju 10 KM + PDV (17%)novi.dan.nova.nafaka wrote:Koliko se sjećam, ovu problematiku smo već jednom bistrili, ali nije zgoreg da još jednom ponovimo. Pogledajmo scenarij: na račun upravitelja iz XY ulaza bude uplaćeno 100 KM za neki mjesec. Upravitelj ima ugovorom definisanu proviziju 10%, kao i PEV.
PEVu 10 KM + ukupna davanja na ugovor o dijelu (17,59%), a ne PDV
-
Bellica
#1844 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Za upravitelja ide 10+PDVnovi.dan.nova.nafaka wrote:Koliko se sjećam, ovu problematiku smo već jednom bistrili, ali nije zgoreg da još jednom ponovimo. Pogledajmo scenarij: na račun upravitelja iz XY ulaza bude uplaćeno 100 KM za neki mjesec. Upravitelj ima ugovorom definisanu proviziju 10%, kao i PEV.
Za PEV 10+PDV
Dragi kolega to se da vidjeti na analitickoj kartici, imas u prvoj rubrici jedan iznos, pa u srediti PDV, a na kraju konacan iznos sa PDV-om. Napominjem, ovaj PDV ide drzavi, a ne upraviteljima, ali ide s racuna ulaza. Znam da je konfuzno i znam da izaziva ljutnju, ali tako je kako je
-
Bellica
#1845 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja prvi put cujem za "ukupna davanja na ugovor o djelu" pa ako ti nije problem, molim te da mi objasnis.HALO.BA wrote:Upravitelju 10 KM + PDV (17%)novi.dan.nova.nafaka wrote:Koliko se sjećam, ovu problematiku smo već jednom bistrili, ali nije zgoreg da još jednom ponovimo. Pogledajmo scenarij: na račun upravitelja iz XY ulaza bude uplaćeno 100 KM za neki mjesec. Upravitelj ima ugovorom definisanu proviziju 10%, kao i PEV.
-
Bellica
#1846 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hvala lijepo. Prijatno sam iznenadjena, nisam bas ocekivala da ce mi neko s foruma cestitati 8. Mart koji je danas nazalost sve osim praznik zenaPipiDugaDevetka wrote:
@Bellice, najdraža samo veselo danas. Sretan ti 8. mart, Dan žena!Ako ga otpočneš mrzovoljno @sarajevo63 i ja ćemo te pojesti za ručak.
Vidiš li da su joj ''jaganjci utihnuli'' (Hanibal - kanibal Lecter film).
![]()
I svim ostalim forumašicama čestitka za 8. mart/ožujak!
Nisam ga ni pocela niti zavrsila mrzovoljno iako je svim zenama bio radni dan bez skracenog radnog vremena
- novi.dan.nova.nafaka
#1847 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Evo i mene interesuje - zašto se sa računa ulaza, osim naknade PEV-u, na taj iznos računa neki porez i isti umanjuje sa računa.Bellica wrote:Ja prvi put cujem za "ukupna davanja na ugovor o djelu" pa ako ti nije problem, molim te da mi objasnis.HALO.BA wrote:Upravitelju 10 KM + PDV (17%)novi.dan.nova.nafaka wrote:Koliko se sjećam, ovu problematiku smo već jednom bistrili, ali nije zgoreg da još jednom ponovimo. Pogledajmo scenarij: na račun upravitelja iz XY ulaza bude uplaćeno 100 KM za neki mjesec. Upravitelj ima ugovorom definisanu proviziju 10%, kao i PEV.
- Garden of illusion
#1848 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Propisi na osnovu kojih se obračanavaju porezi i doprinosi na ugovore o djelu za predstavnike i čistačice su :
1. Zakon o porezu na dohodak Sl.N. F BiH 10/2008
2. Pavilnik o primjeni Zakon o porezu na dohodak Sl.N. F BiH 67/2008
Način obračunavanja je detaljno obrađen u Pravilniku.
Samo koliko ja znam taj porez je 18,59%.
1. Zakon o porezu na dohodak Sl.N. F BiH 10/2008
2. Pavilnik o primjeni Zakon o porezu na dohodak Sl.N. F BiH 67/2008
Način obračunavanja je detaljno obrađen u Pravilniku.
Samo koliko ja znam taj porez je 18,59%.
-
Bellica
#1849 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pa mora i drzava od necega da zivi
salim se naravno, mene je isto ljutila ta cinjenica da ulaz koji ima upravitelja i PEV mora placati PDV samo zato sto ih ima odnosno zato sto su ih izabrali. Zamisli ti koliko je to sve ukupno poreza s jednog ulaza, pa to sve pomnozi s brojem ulaza u Sarajevu, pa onda to puta 12 i dobijes koliko drzava godisnje dobije poreza za nista. Hajde kad kupis hljeb pa platis porez uredu, ali samo zato sto imas upravitelja i PEV??? Pa to je smjesno i jako pametno za one koji taj isti porez "ubiru". Zasto jedan PEV taj novac kad je vec otisao s racuna ne moze dobiti? Zasto se novac od PDV-a koji moraju platiti upravitelji s nasih racuna samo zato sto su nam upravitelji ne moze koristiti za npr. neku popravku, za utuzivanje EV ili nesto drugo? Zasto to sve mora ici drzavi? Pa vidi samo usluge, npr. zamjena sijalica, tu ti ide ovako sijalice+ PDV+postavljanje sijalica+PDV! Dakle 17%X2 i nije mi jasno zbog cega. Zar ne moze biti s jednim PDV-om? Svakako, na analitici svakog mjeseca stoji usluga pa kolika je cijena, pa PDV pa ukupno, ali upravitelji kupe te sijalice i na njih plate PDV, pa sto ih majstor privrne i na to ide PDV, ali je prikazan kao jedan sto je i uredu. Zato, kod upravitelj zamjeni sijalica dodje 10 KM, a kad ih ti sam mijenjas dodje mnogo jeftinije, sve zbog glupog poreza, a koji se trosi na svakakve gluposti, od placanja za zatvorenike 50KM dnevno do necije ideje da zena nakon radjanja cetvrtog djeteta treba da ide u penziju. A ja imam prijateljicu koja vec ima dvoje i moje je godiste, dakle u narednih 5 godina rodi jos dvoje i eto je u penziji prije 30-te, a mi cemo ih preko ovakvih lopovluka placati. NIje mi jasno odakle dolaze sve ove ideje?
- Garden of illusion
#1850 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Eh Bellice, po starom zakonu o održavanju 1.Član kaže:
"Ovim Zakonom uređuje se održavanje zajedničkih dijelova zgrada, pravo i obaveze etažnih vlasnika
stanova, poslovnih prostora i garaža (u daljnjem tekstu: etažni vlasnici) u stambenim i stambenoposlovnim
zgradama, (u daljnjem tekstu: zgrada) te pravo i obaveza upravitelja, u pogledu održavanja
zajedničkih dijelova zgrada i upravljanja zgradama.
Održavanje zajedničkih dijelova zgrada i upravljanje zgradama je javni interes."
Sad bar znamo kako se naplaćuju javni interesi
Na stranu sve, nisam protiv plaćanja poreza, ali sam itekako protiv načina na koji se naplaćeni porezi troše, ali to je već druga tema...
"Ovim Zakonom uređuje se održavanje zajedničkih dijelova zgrada, pravo i obaveze etažnih vlasnika
stanova, poslovnih prostora i garaža (u daljnjem tekstu: etažni vlasnici) u stambenim i stambenoposlovnim
zgradama, (u daljnjem tekstu: zgrada) te pravo i obaveza upravitelja, u pogledu održavanja
zajedničkih dijelova zgrada i upravljanja zgradama.
Održavanje zajedničkih dijelova zgrada i upravljanje zgradama je javni interes."
Sad bar znamo kako se naplaćuju javni interesi
Na stranu sve, nisam protiv plaćanja poreza, ali sam itekako protiv načina na koji se naplaćeni porezi troše, ali to je već druga tema...