Cars & Coffee

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

German Diesel Executive

Audi
117
33%
Bmw
115
33%
Mercedes-Benz
119
34%

Total votes: 351

johntra

#1826 Re: Cars & Coffee

Post by johntra »

ja tu ne vidim neki belaj, a sve što su namjerili kupiti, neće dobiti...inače, neki dan sam čitao vrijednosti pojedinih brendova i VW ima vrijednost od šest milijardi dolara, dok recimo Toyota vrijedi 26 milijardi...toliko o snovima najjačeg proizvođača na svijetu...
Blobi

#1827 Re: Cars & Coffee

Post by Blobi »

johntra wrote:ja tu ne vidim neki belaj, a sve što su namjerili kupiti, neće dobiti...inače, neki dan sam čitao vrijednosti pojedinih brendova i VW ima vrijednost od šest milijardi dolara, dok recimo Toyota vrijedi 26 milijardi...toliko o snovima najjačeg proizvođača na svijetu...
:mrgreen:
johntra

#1828 Re: Cars & Coffee

Post by johntra »

moram li i tebi govoriti da je Google tvoj prijatelj? :D
olensoner

#1829 Re: Cars & Coffee

Post by olensoner »

Daj bas link kakav da vidim, ja koliko znam VW Group vrijedi oko 30 milijardi eura...
Blobi

#1830 Re: Cars & Coffee

Post by Blobi »

johntra wrote:moram li i tebi govoriti da je Google tvoj prijatelj? :D
Meni ni u dzep ni iz dzepa :D. A ti se ponasas kao da ti bubrege hrdjavom kasikom vade, kad cujes "VW" :D
johntra

#1831 Re: Cars & Coffee

Post by johntra »

Image

Uploaded with ImageShack.us
Blobi

#1832 Re: Cars & Coffee

Post by Blobi »

Fiat, anywhere?

:mrgreen:
johntra

#1833 Re: Cars & Coffee

Post by johntra »

Vlasnik tog dole žutog na kraju, onoga za čim Mr. PIH pati... :D
Blobi

#1834 Re: Cars & Coffee

Post by Blobi »

johntra wrote:Vlasnik tog dole žutog na kraju, onoga za čim Mr. PIH pati... :D
Zanima me Fiat konkretno :D... Btw, iduci put kad budes pravio listu, iskljuci spell checker :D

(za one koji ne primjecuju, gornji desni ugao :D)
Last edited by Blobi on 27/12/2010 16:53, edited 1 time in total.
Gost1515

#1835 Re: Cars & Coffee

Post by Gost1515 »

Pa onda bi bilo fer sabrati 6,7 i 9 pa onda dodati: Škoda, Seat, Bentley, Lamborghini, Scania, Bugatti, ...
citroen

#1836 Re: Cars & Coffee

Post by citroen »

Bezveze vam prepirka na ovoj temi fakat :-)
kreso_atac

#1837 Re: Cars & Coffee

Post by kreso_atac »

mogu se složiti da je touareg dosta bolji od x5 i q7 van ceste. ali vjerovatno mu nije cilj da ima prohodnost van ceste kao gc, pa shodno tome i nema to. ima prilicno dobar klirens, ima prilicno iskoristiv 3.0 dizel motor, sto je po meni najbolja opcija. benzinski su mu malo traljavi (govorim u smislu okretnog momenta i off road mogucnosti). s tim da ima (po mom misljenju) neopravdano visoku cijenu.
Zvek

#1838 Re: Cars & Coffee

Post by Zvek »

anonimni clan

#1840 Re: Cars & Coffee

Post by anonimni clan »

johntra wrote:ja tu ne vidim neki belaj, a sve što su namjerili kupiti, neće dobiti...inače, neki dan sam čitao vrijednosti pojedinih brendova i VW ima vrijednost od šest milijardi dolara, dok recimo Toyota vrijedi 26 milijardi...toliko o snovima najjačeg proizvođača na svijetu...

Ne znam gdje si ti to citao ali po istrazivanju Millward Brown-instituta za istrazivanje trzista,najvrijednija automarka je BMW procjenjena na 16,52 Milijardi Eura.
Iza je Toyota sa vrijednoscu od 16,48 Milijardi Eura sto je 27% manje u odnosu na proslu godinu.
Pa gubicima ispred Toyote je jedino Porsche koji je izgubio vrijednost za 31% u odnosu na proslu godinu.

Evo i tabele sa Top Ten u Milijardama Eura:

1. BMW 16,52 €
2. Toyota 16,48 €
3. Honda 10,83 €
4. Mercedes 10,41 €
5. Porsche 9,11 €
6. Nissan 6,52 €
7. Ford 5,33 €
8. VW 5,30 €
9. Audi 2,74 €
10. Renault 2,47 €
johntra

#1841 Re: Cars & Coffee

Post by johntra »

ova lista koju sam stavio je starija, ali samo sam sa njom dokazao koliko vrijedi Toyota, ali koliko VW...
e sad, prema listi istog instituta za kraj ove godine, BMW jeste prvi, a Toyota druga, ali vrijednost je BMW-a je procijenjena na 21,81 milijardi, dok Toyota ima vrijednost od 21,76 milijardi, naravno govoreći u dolarima...a pad Toyote jeste 27 posto i uz Porsche to je najveći pad od svih Top 10 proizvođača...

http://brandz.ogilvyeditions.com/top100/
SadaMeHuseine

#1842 Re: Cars & Coffee

Post by SadaMeHuseine »

Blobi wrote:Mene jedno zanima.. Johntra, kako ti - kao vrhunski poznavaoc automobilske industrije, i kao covjek koji je provozao svaki auto koje mi obicni smrtnici gledamo na slikama, mozes tvrditi da je Fiat sami vrh, a VW grupa i ostali "svabe" udruzenje pcelara. Jos nesto, kako onda nakon toga ti mozes prcati nekoga :D... :razz:
Ne znam kako mozes suditi o covjeku koga nikad u zivotu nisi vidio i nisi upoznao....covjeka znam i znam da je provozao vise automobila nego sto sam ja uspio vidjeti na slikama. Prema tome, ne sudi o k...cu koji nisi probao.
Druga stvar, animoziteti i postoje u cilju favorizovanja odredjenih stvari. Covjek ne favorizuje FIAT da bi utvrdio nekvalitet VW ili drugih brandova. Čovjek jednostavno govori iz svog ugla ,iz ugla posla kojim se bavi, o kvalitetu pojedinih brandova, cjenovnom rangu, odnosu uloženo dobijeno...
Nemoj da odmah generalizuješ stvari...znači ja ako ne volim VW ,odmah sam papak, nisam FGR, nisam cool, jer zaboga, probao sam i imao sam nešto više od VW-a....

Ne valja ti spika.....ne kaže se džabe: 100 ljudi - 100 ćudi, 100 žena - 200 sisa !!!!
johntra

#1843 Re: Cars & Coffee

Post by johntra »

Gost1515 wrote:
Pa onda bi bilo fer sabrati 6,7 i 9 pa onda dodati: Škoda, Seat, Bentley, Lamborghini, Scania, Bugatti, ...
niko ovdje ne govori o sabiranju bilo čega, samo sam rekao ono što je istina, a to jeste da Piech želi kupiti Ferrari, ali jock...
@sadam...druže nemoj se obazirati na njih...ovdje i kada neko hvali njihovu cijenjenu marku, odmah misle da ih se zajebava...
Gost1515

#1844 Re: Cars & Coffee

Post by Gost1515 »

SadaMeHuseine wrote: Nemoj da odmah generalizuješ stvari...znači ja ako ne volim VW ,odmah sam papak, nisam FGR, nisam cool, jer zaboga, probao sam i imao sam nešto više od VW-a....

Ne valja ti spika.....ne kaže se džabe: 100 ljudi - 100 ćudi, 100 žena - 200 sisa !!!!
druže huso sve pet, samo jedna ispravka, ovdje se često provlači upravo suprotna teza - da VW vole i voze samo seljaci, glupe bošnje itd ...
johntra

#1845 Re: Cars & Coffee

Post by johntra »

golfista wrote:
SadaMeHuseine wrote:
Blobi wrote:Mene jedno zanima.. Johntra, kako ti - kao vrhunski poznavaoc automobilske industrije, i kao covjek koji je provozao svaki auto koje mi obicni smrtnici gledamo na slikama, mozes tvrditi da je Fiat sami vrh, a VW grupa i ostali "svabe" udruzenje pcelara. Jos nesto, kako onda nakon toga ti mozes prcati nekoga :D... :razz:
Ne znam kako mozes suditi o covjeku koga nikad u zivotu nisi vidio i nisi upoznao....covjeka znam i znam da je provozao vise automobila nego sto sam ja uspio vidjeti na slikama. Prema tome, ne sudi o k...cu koji nisi probao.
Druga stvar, animoziteti i postoje u cilju favorizovanja odredjenih stvari. Covjek ne favorizuje FIAT da bi utvrdio nekvalitet VW ili drugih brandova. Čovjek jednostavno govori iz svog ugla ,iz ugla posla kojim se bavi, o kvalitetu pojedinih brandova, cjenovnom rangu, odnosu uloženo dobijeno...
Nemoj da odmah generalizuješ stvari...znači ja ako ne volim VW ,odmah sam papak, nisam FGR, nisam cool, jer zaboga, probao sam i imao sam nešto više od VW-a....

sad ti kao dođe da kada provozaš automobil da si kvalifikovan da o i stom i sudiš, šta ima majstore.. :?
ma jok, kvalificiraniji su oni koji ga gledaju na fotkama i na TV-u...
SadaMeHuseine

#1846 Re: Cars & Coffee

Post by SadaMeHuseine »

Gost1515 wrote:
SadaMeHuseine wrote: Nemoj da odmah generalizuješ stvari...znači ja ako ne volim VW ,odmah sam papak, nisam FGR, nisam cool, jer zaboga, probao sam i imao sam nešto više od VW-a....

druže huso sve pet, samo jedna ispravka, ovdje se često provlači upravo suprotna teza - da VW vole i voze samo seljaci, glupe bošnje itd ...
Da,slazem se sa tobom u principu, ali u nijansama ne....
Naime, teza da seljaci voze VW u nekim situacijama i stoji,jer kad su u mom selu kupili prvi motokultivator, teferič je bio 5 dana. E mož zamislit' mog komšiju Sejfulu kad je iza motokultivatora ,otišao u Njemačku i sjeo u G2...nema...vrh...e ljudi poput Sejfule brane tezu da nema auta nad G2,odnosno VW...sjetimo se , i VW je imao promašaja (Corado, novi Sciroco, donekle i Vento, da ne pominjem ostale)...i onda kad uzmes u obzir vokabular moga Sejfule i njegov nacin debatiranja, ne preostaje ti ništa drugo ili da kupiš g2 (čitaj VW) ili da odvališ karambolku sa tog g2 i opališ ga njome...

E vidiš sad drugu stranu, postoje ljudi koji su odrasli na asfaltu,ali prije rata nikad nisu bili u Vogošći, jer im je to bilo špansko selo (kao i meni iskreno). Za te ljude je prije rata g2 bio misaona imenica, jer ga nije mogao svako kupiti. g2 odnosno VW je bio simbol Sarajeva i u neku ruku statusni simbol. Za te iste ljude je prije rata Zastava bila zakon,ko je imao LADU Samaru bio je car, a ko je imao Golfa gledalo ga se sa ushićenjem....došao je rat,bilo je šta je bilo,izginuli smo, raseljeni smo,ali smo mogli uvesti automobile iz inostranstva na povlasticu...za mog Sejfulu je bilo lako,vratio se iz Njemačke sa g2 dizelom i on je bio car poslije rata. Naši borci i Sarajlije koji su sa divljenjem gledali golfove prije rata su se spakovali i otišli u Njemačku i dovukli g2 dizele (koje su usput sve babe vozale po Njemačkoj) i bili su carevi.

To je bio top....vrh...krajnji domet...

Došle su nove generacije,djeca koja se radjaju sa enormnim kapacitetima za bespotrebne informacije, djeca koja zive pred PC-ijevima, djeca koja doruckuju uz Internet....saznanja se sire ...saznanja da VW i nije tako mocan, grandiozan, u krajnju ruku kvalitetan kao sto ga prati fama...Eh, u tom momentu se javlja Sejfula i brani golfa i VW...nema nad njega, trosi 3,5 litra brdske voznje, kupim krajnicu na trafici,a lezaj u mesari....to je osnovni problem....sukob generacija, sukob gledista, sukob misljenja...

Mozda sam se malo nas*rao i previse, oprostite mi,ali bit je u tome sto sam rekao: 100 ljudi - 100 ćudi...
Ja imam svoje mišljenje (koje je dijelom zasnovano na empirijskoj osnovi,a dijelom na percepciji) i moje je misljenje i stav da nikad ne bih izdvojio enormne sume novca za nesto sto znam da je precijenjeno, prehvaljeno i u neku ruku podjonjeno....

Et' toliko i opraštajte mi.... :run:
SadaMeHuseine

#1847 Re: Cars & Coffee

Post by SadaMeHuseine »

golfista wrote:
SadaMeHuseine wrote:

sad ti kao dođe da kada provozaš automobil da si kvalifikovan da o i stom i sudiš, šta ima majstore.. :?
Kod nas u raji smo se dijelili na jebac*he i one koji kupuju Vrući Kaj, Erotiku i Start....znači na drkadz*ije... :thumbup:
Gost1515

#1848 Re: Cars & Coffee

Post by Gost1515 »

SadaMeHuseine wrote:
Gost1515 wrote:

Da,slazem se sa tobom u principu, ali u nijansama ne....
Naime, teza da seljaci voze VW u nekim situacijama i stoji,jer kad su u mom selu kupili prvi motokultivator, teferič je bio 5 dana. E mož zamislit' mog komšiju Sejfulu kad je iza motokultivatora ,otišao u Njemačku i sjeo u G2...nema...vrh...e ljudi poput Sejfule brane tezu da nema auta nad G2,odnosno VW...sjetimo se , i VW je imao promašaja (Corado, novi Sciroco, donekle i Vento, da ne pominjem ostale)...i onda kad uzmes u obzir vokabular moga Sejfule i njegov nacin debatiranja, ne preostaje ti ništa drugo ili da kupiš g2 (čitaj VW) ili da odvališ karambolku sa tog g2 i opališ ga njome...

E vidiš sad drugu stranu, postoje ljudi koji su odrasli na asfaltu,ali prije rata nikad nisu bili u Vogošći, jer im je to bilo špansko selo (kao i meni iskreno). Za te ljude je prije rata g2 bio misaona imenica, jer ga nije mogao svako kupiti. g2 odnosno VW je bio simbol Sarajeva i u neku ruku statusni simbol. Za te iste ljude je prije rata Zastava bila zakon,ko je imao LADU Samaru bio je car, a ko je imao Golfa gledalo ga se sa ushićenjem....došao je rat,bilo je šta je bilo,izginuli smo, raseljeni smo,ali smo mogli uvesti automobile iz inostranstva na povlasticu...za mog Sejfulu je bilo lako,vratio se iz Njemačke sa g2 dizelom i on je bio car poslije rata. Naši borci i Sarajlije koji su sa divljenjem gledali golfove prije rata su se spakovali i otišli u Njemačku i dovukli g2 dizele (koje su usput sve babe vozale po Njemačkoj) i bili su carevi.

To je bio top....vrh...krajnji domet...

Došle su nove generacije,djeca koja se radjaju sa enormnim kapacitetima za bespotrebne informacije, djeca koja zive pred PC-ijevima, djeca koja doruckuju uz Internet....saznanja se sire ...saznanja da VW i nije tako mocan, grandiozan, u krajnju ruku kvalitetan kao sto ga prati fama...Eh, u tom momentu se javlja Sejfula i brani golfa i VW...nema nad njega, trosi 3,5 litra brdske voznje, kupim krajnicu na trafici,a lezaj u mesari....to je osnovni problem....sukob generacija, sukob gledista, sukob misljenja...

Mozda sam se malo nas*rao i previse, oprostite mi,ali bit je u tome sto sam rekao: 100 ljudi - 100 ćudi...
Ja imam svoje mišljenje (koje je dijelom zasnovano na empirijskoj osnovi,a dijelom na percepciji) i moje je misljenje i stav da nikad ne bih izdvojio enormne sume novca za nesto sto znam da je precijenjeno, prehvaljeno i u neku ruku podjonjeno....

Et' toliko i opraštajte mi.... :run:
ima tu dosta istine huso, ali ... ovo je prije svga naša, lokalna, bosanska priča koju mnogi onda projiciraju na globalni nivo, a Sejfo i raja su kap u moru globalnog tržišta.

Druga stvar, zamislimo hipotetički da se u tvoju priču umjesto npr, VW-a ubaci npr reno, recimo da je u Vogošću došao neki Jacques i počeo praviti clia, a onda Sejfo & Co išli u francusku na Le Baustelle ... danas bi pričali drugu priču, a VW bi bio avangarda, svjetlosnim godinama ispred renoa :D Znači nije do VW-a, nego do sejfe... (Ništa protiv njega, dobar je čovjek).

O precjenjenosti smo i dovoljno napričali - ona ne postoji, postoji samo zakon ponude i potražnje.
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#1849 Re: Cars & Coffee

Post by 1946 »

Maksuz selam za Sejfulu :mrgreen:
SadaMeHuseine

#1850 Re: Cars & Coffee

Post by SadaMeHuseine »

1946 wrote:Maksuz selam za Sejfulu :mrgreen:
Poznaješ ga??? :shock:
Post Reply